|
|
#181 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Говоритие вы по-русский??
Cytat:
Co do połączenia л ze znakiem twardym, to nie przychodzi mi do głowy żadne słowo z takim zestawieniem. Znaku twardego używa sie rzadko, zazwyczaj do rozdzielenia przedrostków od samogłosek jotowanych, więc nawet jesli istniałby jakiś przykład, gdzie w tej pozycji znajodwałoby się rzeczone л, to nie zostałoby ono zmiękczone.
|
|
|
|
|
|
#182 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#183 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
Przyczajenie
|
привет!
twarde л to faktycznie stare polskie sceniczne l, mozna je uzyskac przez przyciskanie czubka jezyka do miejsca gdzie koncza sie zeby a zaczyna podniebienie ![]() miekkie л gorsza sprawa, wymawiajac je jezyk wedruje wysoko do gory, na 3 cm i tam przez sekunde dostaje. Nie ma takiego dzwieku w jezyku polskim, trzeba probowac, sluchac i cwiczyc.. Полька i полка to przeciez dla Rosjan zuplenie cos innego wiec trzeba uwazac jak sie mowi
|
|
|
|
|
#185 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
matko od lutego nie ruszyłam rosyjskiego i... całkowicie wypadł mi z głowy alfabet. głupia ja.
|
|
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
Rosyjski jest trudnym językiem?
Zaczynam dopiero przygodę z tym językiem, ale już mnie zniechęcenie dopadło podczas nauki alfabetu. Można się go nauczyć nawet w dzień, tylko, że jest masa wyjątków, głoski twarde, głoski miękkie, to przed tym to się czyta tak, a tamto inaczej. To mnie demotywuje do dalszej pracy Jak myślicie, da się załapać jakieś podstawy rosyjskiego ucząc się samemu przez 4 miesiące? |
|
|
|
|
#188 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny czy możecie polecić jakiś dobry słownik online ?
Najlepiej żeby był z akcentami, może być polsko rosysjki, albo angielsko-rosyjski. Byłoby fajnie, gdyby była również wymowa.. Mam papierowaą wersję słownika, ale męczące jest ciągle wertowanie. |
|
|
|
|
#189 |
|
Rozeznanie
|
Witam. Moim marzeniem od kilku lat była nauka rosyjskiego, obok angielskiego.
Teraz znalazłam dużo czasu i mam ogromne chęci. Nauczyłam się alfabetu ale teraz zaczynają się schody. Zakupiłam kurs rosyjskiego (załącznik). Jest on podzielony na dwie części - gramatyczną i taką komunikacyjną, czyli podstawowe zwroty itd. Nie wiem jak się uczyć. Czy najpierw przerobić tę część komunikacyjną a potem gramatykę? Czy raz gramatykę i raz zwroty. Jestem samoukiem i boję się, że nie ogarnę tej gramatyki. Proszę o rady i sugestie
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może dlatego że jest z krajów nadbałtyckich? Zdziwiłam się że tak to wymawia, może było to specjalnie przejaskrawione.@Joline: ja używam, poza papierowym, translate google tam jest też od razu wymowa.@dzbanek do kawy: nie wiem jak skonstruowany jest ten kurs, ale gramatyka powinna iść razem ze słownictwem, od rzeczy łatwiejszych do trudniejszych, jak w większości podręczników. Najlepsza rada: znajdź nauczyciela. To nie musi być nawet zawodowiać, po prostu ktoś z dobrymi chęciami, cierpliwością, kto pomoże Ci przejść przez początki, a potem dasz radę już sama.
|
|
|
#191 |
|
Rozeznanie
|
Wredonisia, mam zamiar rozpocząć naukę na jakimś kursie od października. Teraz chciałam przynajmniej ogarnąć jakieś minimalne podstawy.
|
|
|
|
|
#192 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Czy ktoś mółby mi wytłumaczyć to zdanie ? она медсестра ? да, она работает медсестрой - Ona jest pielęgniarką? - Tak, ona pracuje ......... W ksiązce jest napisane, że chodzi o dopełniacz - ale dopełniacz odp. na pytanie kogo?czego? Dlatego też nie rozumiem sensu tego zdania. Wg, mnie powinno być : "Ona pracuje jako pielęgniarka", ale w takim radzie gdzie ten dopełniacz ? ![]() Ta forma występuje we wszystkich zawodach wrać - > wraćom aktrisa -> aktrisoj itd.. |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale właśnie tak to u nich brzmi, "pracuje jako", wyrażenie jest ok, najwyraźniej z narzędnikiem
|
|
|
#194 |
|
BAN stały
|
Dzięki, to rzeczywiście był narzędnik, w książce był błąd.
Работает (кем? Чем?) учителем, врачом, инженером, преподавателем, медсестрой |
|
|
|
|
#195 |
|
Biała Dama
|
Привет Всем!
Я очень люблю русский язык, но я давно не училась его (извините ошибки). Я хотела бы его хе забыть. Я пользощаłа из сайта translit.ru - поручаю
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zadomowienie
|
hm, to dziwne, faktycznie. Mysle, że rzeczywiscie "winnym" tu jest wolna i wyraźna mowa. Kilka razy spotkalam się z tym, ze pojawiał się delikatny pogłos miękkiego "cz" w tej głosce (choć zdecydowanie przewaza wymowa "śśśśśśś"), natomiast nigdy, przenigdy nie słyszałam od nikogo, poza Polakami wymowy "szcz", np. "sledujuszczij", brrr!
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
Ну, я не понимаю почему люди так произнсят этот звук, я не могу того просто выдержать!
![]() Matilde- сайт очень хороший. Я рекомендую также сайт gramota.ru , там можно найти странное формы причастий и другое. Я только что окончила семестральный курс русского языка в языковой школе в Варшаве (уровен Б1). С начала эта школа мне очень понравилась, особенно маленькие группы и много времени для разговора, но... сейчас мне кажется что мы говорили друг с другом слишком много, и я не успела запомнить всех грамматических правил. Счастие что я не платила за этот курс! (я выиграла его в конкурсе, а курс стоит довольно дорого!) А вы где продолжаете учёбы прекрасного русского языка?
|
|
#198 |
|
Biała Dama
|
No ja się nie uczę niestety ruskiego od 6 lat. Ale staram się mieć kontakt z językiem. A uczyłam się od 5 klasy podstawówi, przez 7 lat. Znałam język już bardzo dobrze, ale przy maturze postawiłam na angielski. Cóż, czasami teraz mi szkoda, np. kiedy na dworcu poprosił mnie o pomoc rosjanin, a ja mu ledwo, pół na migi odpowiedziałam. Aż wstyd, dobrze że chociaż wiedziałam co to jest поезд
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#200 |
|
Biała Dama
|
Ale ja po latach nauki nadal uważam że rosyjski jest podobny do polskiego :P Tylko trzeba trochę uważać na gramatykę, żeby nie mówić po polsku i tylko dodawać na końcu -ся
Czytając czy słuchając rosyjskiego rozumiem prawie wszystko, gorzej jest z tym żebym ja sama się wysłowiła. A pisząc coś obsesyjnie sprawdzam czy to słowo nie jest wieloznaczne i nie napiszę czegoś głupiego, czy tak się to odmienia itp. Nie mam tej pewności i tego wyrobienia. Nie tylko przy rosyjskim zresztą. A to ważne Hah, co do literatury branżowej i naukowej, mój jeden promotor stwierdził, że nie trzeba specjalnie uieć rosyjskiego, bo wszystko jest napisane po angielsku, tylko cyrylicą |
|
|
|
|
#201 |
|
Zadomowienie
|
Podobieństwo do polskiego jest mylące, zarówno w słowach, jak i gramatyce, przypadkach etc.
Три зелёных яблока, a nie trzy zielone jabłka Вижу коров и лам. zamiast Widzę krowy i lamy - przymiotniki i pодительный падеж множественного числа dla mnie były najgorsze. Szczególnie niebezpieczne jest to -ся, bo kiedyś chciałam zaszpanować przed swoim chłopakiem, i zamiast powiedzieć żeby poszedł sprzątać, to rzekłam : Убирайся! Zostałam pouczona o drobnej różnicy znaczeniowej wynikającej z dodania zwrotności i żebym tak nie mówiłą, unless I really mean it
|
|
#202 |
|
Biała Dama
|
Pamiętam z zamierzchłych czasów że jest subtelna róznica między słowami pisać i sikać po rosyjsku... chyba w związku ze znakiem miękkim. Poza tym, fakt, niektóre słowa znaczą co innego niż po polsku, tapczan to диван , dywan to кавёр, a kawior to икра. Ale trudno żeby nie. Nikt nie będzie mówił po rosyjsku nie znając go, tym niemniej uważam języki za podobne i naukę rosyjskiego dla polaków za bardzo łatwą
|
|
|
|
|
#203 |
|
Zadomowienie
|
Też uważam że w sumie nauka jest łatwa, ale w związku z tym tym bardziej nie rozumiem osób które na lektoracie mają z niego dwóje czy tróje.
Różnica między sikać a pisać zawiera się w akcencie. писать, -аю, -ает (мочиться) писать, пишу, пишет (Уметь изображать буквы)
|
|
#204 |
|
Biała Dama
|
O, właśnie. Dzięki za przypomnienie
Dopeiro teraz zobaczyłam związek tego wątku z moim avatarem - to screen z rosyjskiego teledysku
Weź głęboki wdech Życie wokół ciebie słodkie jest jak bananowy dżem Webook Filmweb Last.fm Edytowane przez _Matilde_ Czas edycji: 2011-06-30 o 22:44 |
|
|
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny chcę sprawić znajomemu w ramach dopingu do przypomnienia sobie języka książkę po rosyjsku, najlepiej jakąś typowo męską. jakieś pomysły? raczej nie podręcznik, to ma być bardziej symboliczny prezent
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zadomowienie
|
Do głowy pierwsze przyszło mi http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0 , to książeczki dla dzieci w typie elementarza, trącące lekko polityką (te parady na placu czerwonym, pionierzy etc)
![]() A typowo męskie książki to może być np. modne ostatnio Metro 2033, albo jakieś sci-fi Łukjanienki. Albo po prostu jakaś klasyka?
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
dobra juz wybralam http://www.empik.com/lewiatan-akunin...0128,ksiazka-p
ma objaśnienia :P
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zadomowienie
|
A, myślałam ze chodzi Ci o książkę po rosyjsku
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
tzn wzielam wersje po rosyjsku, zle zalinkowalam
takie wydawnictwo ze sa tez objasnienia trudnych wyrazow
|
|
|
|
|
#210 |
|
Raczkowanie
|
Boże! kto pisał nazwę tego wątku?
to ma być tak "Вы говорите по-русски?" Zmieńcie już wkońcu nazwę! ну и конечно же я могу с вами поговорить на русском, потому что это мой родной язык. польский - второй родной ![]() скоро приеду в Польшу и могу что-нибудь привезти на русском (фильмы на DVD, книгу, журналы, а накладки на клавиатуру у нас на каждом углу продают) надо наверное конкурс объявить и выигравшая получит подарок
Pomagam stylistkom rzęs i brwi rozwijać się i zarabiać więcej Edytowane przez nadiuszka Czas edycji: 2011-08-04 o 10:24 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:29.

) to dopiero "l". I to wcale nie polskie "l", lecz "ł" przedniojęzykowo-zębowe, którego w języku polskim już nie ma.

głupia ja.

tam jest też od razu wymowa.

Zapraszam