|
|
#181 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Miłośnicy A.Christie
Zgadzam się. Ja mam kilka tytułów tego samego wydawnictwa, tylko wydanych dla różnych księgarń, czy sklepów i już widać różnice, mimo że to jedne i te same. Być może wydawnictwa starają się być przystępne dla każdego czytelnika, być może coś innego chodzi im po głowie :P
Nie wiem jak wy, ale dla mnie książka źle "układająca się" w dłoniach podczas czytania, jest na straconej pozycji. Tak było z "Tajemniczym Panem Quinem" właśnie z wydawnictwa Dolnośląskiego dla sklepu internetowego publicat.pl. Książka jest tak źle skonstruowana, że to tej pory jej nie przeczytałam. Po prostu działa mi na nerwy :P
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że znowu cisza w wątku
![]() Ja książki Christie zaczęłam czytać 6 lat temu, mam już ponad 50 za sobą więc dużo mi już nie zostało Teraz czytam "Podróż w nieznane"- jestem dopiero w połowie, ale powiem, że dziwnie mi się czyta tą książkę... Nie, że mi się nie podoba- jest taka inna, powiedziałabym, że nie w stylu Christie... W ogóle nie domyślam się zakończenia! Ktoś też mial w stosunku do niej takie odczucia?
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Idealna czcionka, układ. Dolnośląskie też niezłe, ale staram się te same tytuły znajdować w tym pirwszym wydawnictwie. Wiecie, że w niektórych książkach Agathy pojawiają się Polacy ? Ktoś pisał na forum książki. Raz nawet jako podejrzani. I czytałam jeszcze że Christie nie znosiła Poirota, dlatego w jednej książce ("Kurtyna") go uśmierciła. Muszę ją przeczytać, bo też mnie wkurza
|
|
|
#184 |
|
Rozeznanie
|
Najbardziej odpowiadają mi tłumaczenia wydawnictwa Czytelnik , ale niestety , wydali tylko kilka kryminałów Christie .
Pochwalę się , a co !, że udało mi się uzbierać dotąd Jej 79 kryminałów i kilka romansów ( wydanych pod pseudonimem M.Westmacott). Pozostało do upolowania już tylko kilka , ale trudno je dostać ( nie przepłacając , rzecz jasna , bo duszę grosze strrraszliwie )Z "Kurtyną" najśmieszniejsze jest to, że powstała na kilkanaście lat przed jej wydaniem . Po "Kurtynie " powstało jeszcze kilka książek z udziałem Poirota , i jak policzono potencjalny wiek Detektywa na podstawie danych dotyczących jego przeszłości z pierwszych książek , z uwzględnieniem przebiegu późniejszej kariery na kartach powieści z jego udziałem , to uzyskano ponad sto lat ! |
|
|
|
|
#185 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ja tez jestem miłosniczką Christie, ale mam mało czasu na czytanie szczególnie w roku akademickim Od października zamierzam chociaz z jedna jej ksiazke przeczytac na miesiac. Pierwsza czytalam jeszcze w gimnazjum jak bylam i nawet juz nie pamietam tytułów... musze koniecznie powtorzyc.pozdrawiam
|
|
|
#186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choćby w "Podróży w nieznane", ale też chyba w "N czy M" ![]() Tak, Poirot został uśmiercony w tej książce ![]() Cytat:
A są jakieś nie wydane w Polsce?Z tym wiekiem Poirota jest pokręcone Czytałam o tym gdzieś...
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja natomiast gdzieś wyczytałam, że Poirot w chwili śmierci miał 165 lat
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#188 |
|
Rozeznanie
|
79 , które mam ( zagnałyście mnie do galerniczej roboty , to cierpcie
).Śmierć lorda Edgware'a..Trzynaście zagadek..Tajemnica wirującego stolika..Morderstwo na plebani..Tajemniczy pan Quin..Śledztwo na cztery ręce..Tajemnica siedmiu zegarów..Wielka Czwórka..Pułapka na myszy..Zabójstwo Rogera Ackroyda..Mężczyzna w brązowym garniturze..Tajemnica rezydencji Chimneys..Pięć małych świnek..Tajemnicza historia w Styles..Parker Payne na tropie..Karty na stół..Morderstwo w Mezopotamii..Śmierć w chmurach..Tragedia w trzech aktach..Tajemnica lorda Listerdale'a..Rendez-vous ze śmiercią..Morderstwo w Orient Expressie..Tajemniczy przeciwnik..Zło czai się wszędzie..Niemy świadek..Noc w bibliotece..Morderstwo to nic trudnego..Zbrodnia na festynie..Hotel Bertram..Pasażer do Frankfurtu..Morderstwo na polu golfowym..Morderstwo odbędzie się... ..Tajemnica Wawrzynów .. Przeznaczenie.. Zerwane zaręczyny..Śmierć na Nilu..Czarna kawa..Poirot prowadzi śledztwo..Detektywi w służbie miłości..Kurtyna.. Słonie mają dobrą pamięć..Zakończeniem jest śmierć.. Zagadka Błękitnego Expresu..Świadek oskarżenia.. Dopóki starczy światła..Pajęczyna..I nie było już nikogo.. Spotkanie w Bagdadzie..Morderstwo w zaułku..Wczesne sprawy Poirota.. Śmiertelna klątwa..Przyjdź i zgiń..Zwierciadło pęka w odłamków stos..Próba niewinności..Tajemnica Bladego Konia..Tajemnica gwiazdkowego puddingu.. Kot wśród gołębi..4.50 z Paddington..Entliczek pentliczek.. Kieszeń pełna żyta..Wigilia Wszystkich Świętych..Dom nad kanałem.. Noc i ciemność..Uśpione morderstwo..Trzecia lokatorka.. Strzały w Stonygates..Po pogrzebie..Dom przestępców..Karaibska tajemnica..Pani McGinty nie żyje..Pora przypływu.. A..B..C .. Morderstwo w Boże Narodzenie..Dwanaście prac Herkulesa.. Podróż w nieznane..Godzina zero..Zatrute pióro.. N czy M? ..Pierwsze,drugie zapnij mi obuwie. Romansów nie dokładam , bo mam ich tylko trzy .A że nie jest to mój ulubiony gatunek literacki , nie będę latała po drabince ![]() Moje braki w kryminałach Christie to : Niespodziewany gość.. Dlaczego nie Evans?..Niedziela na wsi..Rosemary znaczy pamięć.. W sumie wychodzi 83. |
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ominęłaś jedną powieść: "Samotny dom". Skromna prośba ode mnie: zmniejsz czcionkę Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2009-08-17 o 23:11 |
|
|
|
|
|
#190 |
|
Rozeznanie
|
Na prośbę zmniejszam czcionkę w tym wątku, chociaż muszę przez to pisać na powiększeniu strony 150%.Mocno niewygodne dla mnie.
Dzięki za przypomnienie o "Samotnym domu" - już zwróciłam się z prośbą o zwrot do znajomych Czyli jestem szczęśliwą posiadaczką 80 książek ."Trzynaście zagadek" ma nietypową budowę , ale jest całościową książką o klubie zagadek z udziałem panny Marple , dlatego nie jest zbiorem różnych opowiadań. Tak samo jest z "Dwunastoma pracami Herkulesa". Zresztą "Parker Payne na tropie" czy " Tajemniczy pan Quin" też zawierają historie z udziałem jednych , konkretnych dla tych książek bohaterów przebiegającymi w "liniowym" czasie. |
|
|
|
|
#191 |
|
Rozeznanie
|
Bez edycji mogę tylko napisać post pod postem , za co z góry przepraszam.
Miało być na końcu oczywiście "...też zawierają historie z udziałem jednych, konkretnych dla tych książek bohaterów oraz akcją przebiegającą w "liniowym" czasie." Nie lubimy się , ja i mała czcionka |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 |
|
Rozeznanie
|
Ja też jestem miłośniczką książek Christie, jednak chylę przed wami czoła bo wydawało mi się że ja wiem dość dużo o jej książkach to na tym forum przekonałam się że nie wiem zbyt wiele
.Ja najbardziej lubię Poirota, podoba mi się sposób w jaki rozwiązuje zagadki i ogólbnie jego postać Kpt Hastingsa również a pannę Marple- no cóż jakoś mniej.Nie mogę jednak wyjść z podziwu, na temat jej talentu- pomyśleć że ona sama wymyślała te wszystkie mordy i sposoby morderstwa, każdy detal dopracowała, każdy szczególik.
|
|
|
#193 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio czytam głównie kryminały A. Christie i coraz lepiej sie w nich odnajduję, bo już parę razy zgadłam kto jest mordercą
Jaką trzeba miec wyobraźnię żeby wymyślac te wszystkie pokręcone przyczyny zabójstw i co chwila zwodzic czytelnika
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jak mam to rozumieć ?Czytam już chyba 52 książkę autorki, tym razem " Uśpione morderstwo"
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawet jeśli korzystają z licencji Prószyńskiego, to powinni popracować nad wyeliminowaniem rażących literówek i błędów składniowych. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Podam Ci na przykładzie tego wydania : http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki...8,ksiazka.html
Ta informacja jest na końcu książki, za spisem treści Jest podany tytuł oryginału i niżej właśnie o tej licencji
|
|
#197 |
|
Rozeznanie
|
Moja ulubioną książką Christie jest "10 murzynków". Lubię do niej wracać. Mistrzostwo gatunku.
Ostatnio przeczytałam zbiór opowiadać pt. "morderstwo w zaułku" i chciałam skomentować opowiadanie pt. "trójkąt na Rodos". Bardzo krótkie, rozwiązanie jak zawsze zaskakujące. Ale mam wrażenie, że Agatha napisała to tylko dlatego, ze przyszedł jej go głowy pomysł zaskakującego rozwiązania. Nie ma tu absolutnie zadnego wywodu, Poirot nie przeprowadza sledztwa. Ot, na koniec stwierdza kto jest mordercą. A wie to, bo obserwował naturę ludzką i miał podobne przypadki (to raczej jak panna Marple, a nie Poirot). Edytowane przez sabbra Czas edycji: 2010-01-09 o 22:08 |
|
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
Lubię jej kryminały, chociaż traktuję je jako "książki na raz". Za to jej powieści obyczajowe (pisane pod pseudonimem) jakoś nie przypadły mi do gustu. Ale jest jedna powieść, którą chciałbym mieć u siebie na półce. Chodzi o "Noc i ciemność". Jest nietypowa, ma trochę inny styl niż wszystkie pozostałe powieści Christie. Zakończenie jest zaskakujące i nieschematyczne.
To trochę tak jakby wejść w umysł człowieka trawionego złem a w dodatku świadomego tego faktu. Tego typu książki czy filmy przypominają mi jak niewiele wiemy o drugim człowieku. Na pozór jest zwyczajny, miły i normalny, ale zakamarki umysłu kryją różne tajemnice. Takim człowiekiem jak główny bohater mógłby być każdy. Takim człowiekiem może być każdy przechodzień, który mija nas na ulicy. |
|
|
|
|
#199 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko do "10 murzynków" lubię wrócić.A "Noc i ciemność" to powieść obyczajowa czy kryminalna? Zaintrygowałaś mnie tym Edytowane przez sabbra Czas edycji: 2010-01-10 o 14:07 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#200 |
|
Raczkowanie
|
No cóż, według mnie "Noc i ciemność" nie da się jednoznacznie przypisać do któregoś z tych gatunków. Przez pierwszą część jest to powieść bardziej obyczajowa (być może dla niektórych może być nawet nudna), później mamy kryminał (śledztwo itp.). Ale od początku do końca czuć taką mroczną atmosferę. Tak jakby zło cały czas się gdzieś czaiło, ale nie wiadomo gdzie.
Zresztą jest to dość krótki utwór, więc nie wiem czy termin "powieść" pasuje do niego. Skoro nie czytałaś to nie będę więcej pisać, żeby nie zdradzić wszystkich tajemnic ![]() Miłej lektury Ps. jeśli przeczytasz to napisz czy się zgadzasz z moim zdaniem na temat tej książki. |
|
|
|
|
#201 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
Nie. Powieść wydana pod jej własnym nazwiskiem.
|
|
|
|
|
#203 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
"Hotel Bertram"- Ladislaus Malinowski- polski rajdowiec i amant
|
||
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Dwie Polki pojawiają się w opowiadaniu "Ptaki stymfalijskie" w zbiorze "Dwanaście prac Herkulesa".
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
twarzach.Większość powieści czytałam powtórnie- moi ulubieńcy: Poirot i panna Marple są naprawdę bystrzy , ale głównie chodzi o klimat tamtej epoki- lat międzywojennych, prowincji i pewną naturalną elegancję czasów, kiedy dobre maniery coś znaczyły i jeszcze to, że zło zostaje zawsze ukarane i ład przywrócony - razem to daje wrażenie naprawdę kojącej i relaksującej lektury.W zeszłym roku czytałam je według pór roku, czyli np. "4.50 z Paddington", "Morderstwo w Boże Narodzenie", "Tajemnicę gwiazdkowego puddingu" i "Tajemnicę Sittaford" zimą; jesienią "Kot wśród gołębi"(wrzesień), "Niedziela na wsi"(złota jesień), "Zabójstwo Rogera Ackroyda" (dynie), "Wigilia Wszystkich Świętych", "Morderstwo odbędzie się"(marcinki i chryzantemy- listopad), lato- tu największy wybór: wszystkie zagadki Poirota nad morzem (np."Samotny dom", "Zło, które żyje pod słońcem"), "Zerwane zaręczyny", "Pięć małych świnek"... największy problem to wiosna- może "Pani Mc Ginty nie żyje"
Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-01-11 o 01:14 |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Świetny pomysł z porami roku
Ale z wiosną to i ja miałabym problem...
|
|
|
|
|
#207 |
|
Przyczajenie
|
Napisz opowiadanie zbudowane w ten sam sposób jak utwór "klątwa starej stróżki".(A.Christie) ,którym jeden z bohaterów wyjaśni zagadkę.
Pomóżcie bardzo bardzo proszę! |
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktoś wie, jak można interpretowac tytul "Nemezis"?
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
Konto usunięte
|
W książkach A.CH. bardziej interesuje mnie sama Anglia niż intryga i morderca: herbatki, ploteczki, rogaliki, zjazdy rodzinne, zakupy z katalogu ..itd.
Ktoś jeszcze w ten sposób czyta kryminały ? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:43.

Czasem Prószyńskiego... Ale teraz będę musiał chyba wziąć na raz oba, żeby porównać 
.