Dot.: MOJE GRILLOWANIE - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-09, 16:31   #181
Mariolcia =P
Zakorzenienie

Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Hej dziewczyny we wtorek prawdopodobnie ide na grilla, co mozna przygotowac na slodko na deser? i czy wogole cos takiego sie robi? oprocz bananow

Mariolcia =P jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 18:59   #183
Mariolcia =P
Zakorzenienie

dzieki chodzilo mi tez o to, czy wypada zabrac jakies ciasto moze albo cos

Stary 2010-06-09, 19:42   #184
Alicja z Krainy Czarow
Raczkowanie

ananasa odradzam- u nas byl wielkim niewypalem, slaby efekt, trzeba uwazac z ogniem, szalu nie ma. mimo lodow i innych dodatkow do grilowanego ananasa przez efek grilowania owocu nie powtorze tego deseru.

na deser proponuje owocowe saszlyki(gruszki,jablka, mango, co ci w rece wpadnie),podane z lodami/sosem

u mnie na grilu jesli byl dwudniowy to ciasto bylo bardzo mile widziane, najlepiej robione;D, jak grill tylko na wieczor to bylo jedzenia za duzo, nie mozna tylko jesc , wieksze wziecie mialy wtedy kupne kruche ciasteczka

Edytowane przez Alicja z Krainy Czarow
Czas edycji: 2010-06-09 o 19:45
Alicja z Krainy Czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 19:56   #185
Mariolcia =P
Zakorzenienie

bedzie jednodniowy, wiec chyba rzeczywiscie sobie daruje dzieki

Stary 2010-06-10, 12:25   #186
flybird
BAN stały

dziewczyny, sorry, że się tak wcinam, ale wiecie może czy ta vegeta do pikantnego grilla (zdjecie poniżej) nadaje się do grillowanych warzyw? bo wiem, że ta normalna tak, ale ja lubię ostre wszystko i sobie cukinie i bakłażana bym posypała
a drugie pytanie, to czy żeby szparagi grillować trzeba je najpierw obgotować trochę?
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 21:32   #187
yaponka
Raczkowanie

z tego co pamiętam, to moja siostra szparagów wcześniej przed grillowaniem nie obgotowywała - grillowała te zielone.
a co tej vegety, to jak lubisz pikantne warzywa, to myślę, ze też będzie dobrze smakować, ja też posypuję np. paprykę ziołami do grilla i jest ok.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-16, 17:32   #188
athine
Raczkowanie

Dot.: GRILLowane pyszności

Nie chcę dziewczyny wyjść na głupią... naprawdę Ale mam do was pewne pytanie... Może zacznę od początku.
Zaproisłam znajomych na grilla na tą sobotę, przypadkowo znajdzie się tam osoba, której nie lubię podpadać, bo ona zawszewyżywa się na mnie krytykowaniem sposobu w jaki zmywam, jem, itd... a co dopiero jeśli ja zapraszam na grilla a nie potrafię nim dobrze się posłużyć? Nie mam na kogo zepchnąć obowiązków dotyczących grilla więc... Mam wiele pytań krążących po głowie... Od zawsze mam problem z rozpalaniem grilla... I jak to wszystko robić węglem? O to szczególnie mi chodzi, jak się zająć tym węglem, żeby rozżażył się i tak został, jak go dodawać, bo to całonocna impreza... więc musi jakoś on przetrwać...
Zazwyczaj biorę się za drewno i mam spokój, ale węglem jakoś nie umiem się posłużyć O.o :/ Wiem, że to okropne ale... potrzebuję po prostu małej instrukcji obsługi grilla, węgla, grillowania, która wszystkie podstawowe kroki mi wytłumaczy i będę miała pewność, że nie zawalę tej akcji... hahahha, wychodzę na idiotkę, ale muszę w końcu się nauczyć, a wiem że dzięki wam to się uda!
athine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 06:00   #189
libra777
Zakorzenienie

Ja najpierw rozpalam drzewem i jak już się dobrze rozpali ( możesz użyć rozpałki do grila) to trochę rozgarniam i na to kładę brykiet -jest lepszy od węgla , bo daje temperaturę, żarzy się a nie pali i nie trzeba co chwila go spryskiwać
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 07:32   #190
kasia_innegotowanie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez athine Pokaż wiadomość
Nie chcę dziewczyny wyjść na głupią... naprawdę Ale mam do was pewne pytanie... Może zacznę od początku.
Zaproisłam znajomych na grilla na tą sobotę, przypadkowo znajdzie się tam osoba, której nie lubię podpadać, bo ona zawszewyżywa się na mnie krytykowaniem sposobu w jaki zmywam, jem, itd... a co dopiero jeśli ja zapraszam na grilla a nie potrafię nim dobrze się posłużyć? Nie mam na kogo zepchnąć obowiązków dotyczących grilla więc... Mam wiele pytań krążących po głowie... Od zawsze mam problem z rozpalaniem grilla... I jak to wszystko robić węglem? O to szczególnie mi chodzi, jak się zająć tym węglem, żeby rozżażył się i tak został, jak go dodawać, bo to całonocna impreza... więc musi jakoś on przetrwać...
Zazwyczaj biorę się za drewno i mam spokój, ale węglem jakoś nie umiem się posłużyć O.o :/ Wiem, że to okropne ale... potrzebuję po prostu małej instrukcji obsługi grilla, węgla, grillowania, która wszystkie podstawowe kroki mi wytłumaczy i będę miała pewność, że nie zawalę tej akcji... hahahha, wychodzę na idiotkę, ale muszę w końcu się nauczyć, a wiem że dzięki wam to się uda!
Musze sie przyznać, że mam ten sam problem, zawsze pozostawiam grill komuś innemu Dobrym pomysłem na mniejsze imprezy jest tez grill elektryczny, od kiedy taki kupilam skończyly się moje problemy z rozpalaniem grilla

!!!
Kasiu,widze ze zalogowalas sie tylko po to żeby reklamowac swojego bloga. Prosze nie rob tego bo zgodnie z wola szefostwa takie posty "ciacham" a i kare możesz zarobić..
Nutka

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2010-06-17 o 15:50 Powód: namolna reklama bloga
kasia_innegotowanie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 09:31   #191
kasia_innegotowanie
Przyczajenie

Nie do końca mi o to chodziło, ale ok, link usunięty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-25, 11:59   #192
_Maruda22
Raczkowanie

ryba w sosie musztardowym:
ulubioną rybkę obtaczamy w sosie z musztardy majonezu soli i pieprzu oraz czosnku zawijamy w folie i kładziemy na ruszt

polecam tez coś bardzo prostego a przepysznego!!!
chlebek pieczony w maśle czosnkowym

do masła wyciskamy czosnek wedle uznania i dodajemy szczyptę kucharka lub Vegety, smarujemy kromki z obu stron i kładziemy na moment na ruszt aż masło się rozpuści a na kromkach powstanie pyszna lekka złotawa skórka
SMACZNEGO
_Maruda22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 13:44   #193
kasia_innegotowanie
Przyczajenie

ja używam dokładnie takiego http://www.allegro.pl i muse/item1093589086_grill_elek tryczny_760_ariete.html#g allery i musze przyznać, ze jestem bardzo zadowolona. W końcu problem z rozpalaniem grilla znikł, no i możńa tez spokojnie grillować w zimie w cieplutkim domku

Stary 2010-07-06, 23:04   #194
delilahinsomnia
Zadomowienie

Grill elektryczny, elektrycznym. Ale nie ma to jak taki "tradycyjny" grill z węglem. A rozpalanie go to wcale niewielka filozofia

Najlepiej jest to zrobic w miejscu, osłoniętym od wiatru - co znacznie może nam ułatwic; Do grilla wsypujemy troszkę, naprawdę niewiele węgla drzewnego i polewamy lub obkładamy rozpałką (bo jak wiadomo mamy do czynienia z rozpałkami takimi w płynie i takich.. kostkach) poczym podpalamy. Ja - może to nie zdrowo - ale porządnie dmucham w powstałą mieszankę węgla i rozpałki i wtedy mi się powoli rozpala, i jak już zacznie się żarzyc, to dosypuję węgla Jeszcze mnie owa metoda nie zawiodła i każdy grill był udany. Pozdrawiam.
delilahinsomnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 21:39   #195
daisuki
Zadomowienie

Ja urządzałam grilla w sobotę na działce Zrobiłam zwykłe potrawy ale gościom aż uszy latały
Kotlety mielone z cebulką, papryką, pieczarkami i przyprawami upieczone na grillu
Do tego zrobiłam sos czosnkowy i sałatkę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-09, 11:50   #196
Asiczka
Rozeznanie

a ja mam przepis na dobrą kaszankę i z tego co czytałam takiego jeszcze tu nie ma
mianowicie kaszankę obieramy z flaka, kroimy na plasterki, dodajemy posiekaną paprykę (jaką kto lubi ) czerwoną, zieloną lub zółtą i duuuuużo koperku, wszystko mieszamy żeby się połączyła kaszanka z dodatkami i doprawiamy vegetą i pieprzem do smaku
bierzemy folię aluminiową i wkładamy tak przygotowaną kaszankę, tworzymy zawiniątko i tak przygotowaną grilujemy, kaszanka wymaga dośc dużo czasu i najlepsza jest gdy przypali się na dnie do sreberka,
Asiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 09:24   #197
La Monica
La Moderatoiure

U mnie były szaszłyczki z kurczakiem i warzywami w przyprawach

Gotuję

Edytowane przez La Monica
Czas edycji: 2011-01-11 o 15:32 Powód: ponowne wstawienie zdjęcia po awarii
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 13:04   #198
yerena
Przyczajenie

Uwielbiamy z partnerem kukurydze z grilla. Kilka lat temu otrzymalam ksiazke AWW Barbeque. I tam byla kukurydza z grilla z ziolowym maselkiem (hodujemy specjalnie od tamtego czasu kukurydze):

• 8 kolb kukurydzy
  • 0,5 l mleka
  • 2/3 szkl slodkiego sosu chilli

Ziolowo-limetkowe maselko:
  • kostka masla
  • 3 lyzeczki skorki z limonki
  • 3 lyzeczki soku z limonki
  • 1 lyzka posiekanej kolendry

Kukurydze delikatnie lupimy z lisci, ale nie do konca, by wybrac "anielskie wloski". Gdy juz sobie z tym poradzimy- odchylamy liscie z powrotem. Ukladamy kolby w wiekszej misie lyb wiadrze, dajemy mleko oraz tyle wody, by kolby byly przykryte. Odstawiamy w zimne miejsce na jakies 3 h lub na noc.
Maselko- wymieszac dokladnie podane skladniki. Zlozyc do woreczka (lub foremek), nadac forme rulonika i schlodzic.
Dzien grillowania- zlewamy mleczna wode. Znow odchylamy liscie z kolb (ale nie do konca) i smarujemy kazda slodkim sosem chilli. Odchylamy z powrotem liscie i od razu na grilla (uwaga- wazne, by kolby nie wyschly, a bylyby wilgotne w srodku).
Piec na ruszcie ~25 min okazjonalnie przewracajac. Podawac z maselkiem.

Namoczone kolby w mlecznej wodzie sa bardzo soczyste i maja mleczny posmak. TZ nawet nie prosi o miesko.

Palce lizac

A na deser robie cytrusowa salatke:

• 2 pomarancze
  • 2 rozowe greipfruty
  • 1/3 szkl posiekanej miety
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 1 lyzka soku z limetki
  • 2 szkl kostek lodu

podzielic owoce na czastki i rozlozyc na talerzyki. Zmiksowac miete, cukier-puder, sok i lod. Wylozyc lodowa mase na owoce i od razu podawac.

Orzezwienie gwarantowane.
yerena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 18:47   #199
elffirka
Rozeznanie

Hej... Pod koniec sierpnia mam urodziny i myślałam żeby zrobić grilla... Ale zastanawiam się co podać... Tzn... Oczywiste jest, że będzie kiełbaska, kaszanka, karkówka i bagietki czosnkowe... Ale nie wiem jakie do tego sałatki itd... Może macie jakieś pomysły...
elffirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-14, 09:15   #200
gaga87
Zakorzenienie

Ja do grilla przygotowuję zazwyczaj sałatkę a'la grecką - a'la bo wrzucam do niej co mam, ale podstawę stanowi sałata lodowa (rwana), ser feta (w kostkę), pomidory (w kostkę), ogórki (w kostkę), cebula (w pół lub ćwierćplasterki). Dodaję również paprykę (drobbna kosteczka), kukurydzę i co jeszcze mam w domu, a smakowo pasuje Do tego sos sałatkowy grecki (kupuję gotowy w saszetce) i wszyscy się zachwycają, a sałatka szybko znika. Również szybko się ją przygotowuje.

Ostatnio byłam na grillu, na którym koleżanka przygotowała sałatkę z pomidorów i ogórków(w kostkę), cebulki (drobna kosteczka), a do tego kulki mozarelli, świeżo mielony pieprz, oliwa z oliwek i bazylia - najlpiej świeża

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 20:18   #201
ma-rzena
Raczkowanie

moim zdaniem najlepsza na grilla jest właśnie sałatka grecka moja mama robi też pyszną pikantną surówkę z kapusty pekińskiej, pora, marchewki - ale nie znam dokładnego przepisu. fajnie smakuje też sałatka z żółtego sera pokrojonego w kostkę + kukurydzy + czosnku + majonezu - tez z tych pikantnych.
a mój standardowy zestaw na grilla to: kaszanka, szaszłyki z kurczaka, papryki i pieczarek, serek pleśniowy president z żurawinką, kabaczki do tego jakieś 3 sosiki, np. koperkowy, musztardowy i czosnkowy i wychodzi super imprezka
Stary 2010-08-17, 14:43   #202
elffirka
Rozeznanie

W sobotę zrobiliśmy ze znajomymi grilla... Kumpel przyniósł piersi kurczaka i za bardzo nie wiedziałam co z nim zrobić... Wzięłam musztardę czosnek i przyprawy: do kurczaka, do gyrosa i paprykę słodką... Kurczka pokroiłam w paseczki, wymieszałam z sosem i odstawiłam na 2h.... Wyszło pyszne...
elffirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 12:00   #203
anucha_2005
Przyczajenie

Ja polecam grillowane baKŁAZANY!! świetny przepis na wielkie zarcie Wypróbujcie

A tutaj proszę o oddanie na mnie głosu:
https://wizaz.pl/akcje/magiczne_swieta/aniolek-792434

Z góry dziaaaaaa)
anucha_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2010-12-24, 15:40   #204
kingusiaczek87
Raczkowanie

a ja polecam polędwiczki wieprzowe
kingusiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 20:19   #205
wojtek631
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
Dziś wieczorem wybieram się do rodziców na długi weekend i jako, że pogoda ma dopisywać planujemy zrobić grilla. Zatem z miłą chęcią przygarną wszelakie przepisy na potrawy z grilla.
Zresztą myślę, że nie tylko mi się przydadzą - w końcu sezon grillowy w pełni
witam
zaraz po nowym roku miałem przyjemnośc brac udział w imprezie "Gril na śniegu".
Imprezka niczego sobie (sanki pochodnie grzane wino akordeon i takie tam ) było fajnie.
Myślałem że po tylu świętach mięso z grila ?.
Tu popełniłem błąd . Podano poza szaszłykami i kiełbaską KARCZEK.
I tu moje zaskoczenie. Mięsko było wyborne, soczyste rozpływało się w ustach a smak nie do opisania.
Długo trwały moje negocjacje z kucharzem o przepis na tę potrawę, ale po wielu godzinach i wielu kolejkach zdradzono mi jak się to danie przyrządza.
To było zaskoczenie- proste łatwe i przyjemne - ale do rzeczy
Kroimy karczek na kotlety grubości ok 2,5 cm -rozbijamy do grubości 1,5cm
A teraz marynata
100 ml -Ketchup
100 ml -olej rzepakowy
100 ml -przyprawa w płynie ( ja dałem winiary )
1 mała łyżeczka musztardy (można więcej lub mniej )
wszystko dokładnie mieszamy żeby powstał jednolity gęsty sos.
Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu i wkładamy kotlet smarując go z wierzchu sosem na niego kładziemy następny i znowu smarujemy sosem i następny i następny itd.
Gdyby sosu zostało to wlejmy go do naczynia.
Mięso ma byc całe pokryte zalewą.
Przykrywamy naczynie i wkładamy na 12 godz. do lodówki.
Gril ma byc bardzo gorący smażymy po 1,5 do2 min. z każdej strony.
Podawac z kiszonym ogórkiem i żytnim chlebem.

Pozdrawiam i smacznego

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2011-01-09 o 16:09
wojtek631 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 17:14   #206
dusiek_pusiek
Wtajemniczenie

.
dusiek_pusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 19:49   #207
tortownica
Raczkowanie

grill na śniegu?! wow! ja mam coraz większą ochotę na grilla..ale takiego na świeżym powietrzu.już wyczekuję otwarcia sezonu
tortownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 19:28   #208
attika
Raczkowanie

już mi ślinka leci na samą myśl o otwarciu sezonu
marynowane karkówki, szaszłyki, cukinie i papryki - cudo.
attika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 19:45   #209
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez attika Pokaż wiadomość
już mi ślinka leci na samą myśl o otwarciu sezonu
marynowane karkówki, szaszłyki, cukinie i papryki - cudo.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 20:20   #210
hermeleginda
Przyczajenie

Ja też czekam na początek sezonu. Polecam wszystkim łososia. Rzecz cudowna, wyśmienita.
hermeleginda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości