![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]()
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
brzoskwinie z grilla
http://www.wielkiezarcie.com/recipe17930.html http://czterykaty.pl/czterykaty/1,10..._z_grilla.html lub ananas http://pychotka.pl/przepisy-kulinarn...-pychotka.html http://grill.rolnicy.com/ananas-z-grilla-z-lodami/ albo inne owoce http://www.nagrilla.com/Przepis/jabl...ne_w_koszulki/ http://www.nagrilla.com/Przepis/pomarancze_z_rusztu/ http://www.nagrilla.com/Przepis/slodkie_gruszki/ http://pychotka.pl/przepisy-kulinarn...z-grilla*.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
dzieki
![]() ![]()
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
ananasa odradzam- u nas byl wielkim niewypalem, slaby efekt, trzeba uwazac z ogniem, szalu nie ma. mimo lodow i innych dodatkow do grilowanego ananasa przez efek grilowania owocu nie powtorze tego deseru.
na deser proponuje owocowe saszlyki(gruszki,jablka, mango, co ci w rece wpadnie),podane z lodami/sosem u mnie na grilu jesli byl dwudniowy to ciasto bylo bardzo mile widziane, najlepiej robione;D, jak grill tylko na wieczor to bylo jedzenia za duzo, nie mozna tylko jesc ![]() Edytowane przez Alicja z Krainy Czarow Czas edycji: 2010-06-09 o 19:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
bedzie jednodniowy, wiec chyba rzeczywiscie sobie daruje
![]() ![]()
![]() |
#186 |
BAN stały
|
dziewczyny, sorry, że się tak wcinam, ale wiecie może czy ta vegeta do pikantnego grilla (zdjecie poniżej) nadaje się do grillowanych warzyw? bo wiem, że ta normalna tak, ale ja lubię ostre wszystko i sobie cukinie i bakłażana bym posypała
![]() a drugie pytanie, to czy żeby szparagi grillować trzeba je najpierw obgotować trochę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
z tego co pamiętam, to moja siostra szparagów wcześniej przed grillowaniem nie obgotowywała - grillowała te zielone.
a co tej vegety, to jak lubisz pikantne warzywa, to myślę, ze też będzie dobrze smakować, ja też posypuję np. paprykę ziołami do grilla i jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Nie chcę dziewczyny wyjść na głupią... naprawdę
![]() Zaproisłam znajomych na grilla na tą sobotę, przypadkowo znajdzie się tam osoba, której nie lubię podpadać, bo ona zawszewyżywa się na mnie krytykowaniem sposobu w jaki zmywam, jem, itd... a co dopiero jeśli ja zapraszam na grilla a nie potrafię nim dobrze się posłużyć? ![]() Zazwyczaj biorę się za drewno i mam spokój, ale węglem jakoś nie umiem się posłużyć O.o :/ Wiem, że to okropne ale... potrzebuję po prostu małej instrukcji obsługi grilla, węgla, grillowania, która wszystkie podstawowe kroki mi wytłumaczy i będę miała pewność, że nie zawalę tej akcji... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Ja najpierw rozpalam drzewem i jak już się dobrze rozpali ( możesz użyć rozpałki do grila) to trochę rozgarniam i na to kładę brykiet -jest lepszy od węgla , bo daje temperaturę, żarzy się a nie pali i nie trzeba co chwila go spryskiwać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() !!! Kasiu,widze ze zalogowalas sie tylko po to żeby reklamowac swojego bloga. Prosze nie rob tego bo zgodnie z wola szefostwa takie posty "ciacham" a i kare możesz zarobić.. Nutka ![]()
kasia_innegotowanie Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2010-06-17 o 15:50 Powód: namolna reklama bloga |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Przyczajenie
|
Nie do końca mi o to chodziło, ale ok, link usunięty
![]()
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
ryba w sosie musztardowym:
ulubioną rybkę obtaczamy w sosie z musztardy majonezu soli i pieprzu oraz czosnku zawijamy w folie i kładziemy na ruszt ![]() polecam tez coś bardzo prostego a przepysznego!!! chlebek pieczony w maśle czosnkowym do masła wyciskamy czosnek wedle uznania i dodajemy szczyptę kucharka lub Vegety, smarujemy kromki z obu stron i kładziemy na moment na ruszt aż masło się rozpuści a na kromkach powstanie pyszna lekka złotawa skórka SMACZNEGO ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
ja używam dokładnie takiego http://www.allegro.pl i muse/item1093589086_grill_elek tryczny_760_ariete.html#g allery i musze przyznać, ze jestem bardzo zadowolona. W końcu problem z rozpalaniem grilla znikł, no i możńa tez spokojnie grillować w zimie w cieplutkim domku
![]()
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Grill elektryczny, elektrycznym. Ale nie ma to jak taki "tradycyjny" grill z węglem. A rozpalanie go to wcale niewielka filozofia
![]() Najlepiej jest to zrobic w miejscu, osłoniętym od wiatru - co znacznie może nam ułatwic; Do grilla wsypujemy troszkę, naprawdę niewiele węgla drzewnego i polewamy lub obkładamy rozpałką (bo jak wiadomo mamy do czynienia z rozpałkami takimi w płynie i takich.. kostkach) poczym podpalamy. Ja - może to nie zdrowo - ale porządnie dmucham w powstałą mieszankę węgla i rozpałki i wtedy mi się powoli rozpala, i jak już zacznie się żarzyc, to dosypuję węgla ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Ja urządzałam grilla w sobotę na działce
![]() ![]() Kotlety mielone z cebulką, papryką, pieczarkami i przyprawami upieczone na grillu ![]() Do tego zrobiłam sos czosnkowy ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
a ja mam przepis na dobrą kaszankę i z tego co czytałam takiego jeszcze tu nie ma
mianowicie kaszankę obieramy z flaka, kroimy na plasterki, dodajemy posiekaną paprykę (jaką kto lubi ) czerwoną, zieloną lub zółtą i duuuuużo koperku, wszystko mieszamy żeby się połączyła kaszanka z dodatkami i doprawiamy vegetą i pieprzem do smaku bierzemy folię aluminiową i wkładamy tak przygotowaną kaszankę, tworzymy zawiniątko i tak przygotowaną grilujemy, kaszanka wymaga dośc dużo czasu i najlepsza jest gdy przypali się na dnie do sreberka, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
La Moderatoiure
|
U mnie były szaszłyczki z kurczakiem i warzywami w przyprawach
![]()
Edytowane przez La Monica Czas edycji: 2011-01-11 o 15:32 Powód: ponowne wstawienie zdjęcia po awarii |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Przyczajenie
|
Uwielbiamy z partnerem kukurydze z grilla. Kilka lat temu otrzymalam ksiazke AWW Barbeque. I tam byla kukurydza z grilla z ziolowym maselkiem (hodujemy specjalnie od tamtego czasu kukurydze):
Ziolowo-limetkowe maselko:
Kukurydze delikatnie lupimy z lisci, ale nie do konca, by wybrac "anielskie wloski". Gdy juz sobie z tym poradzimy- odchylamy liscie z powrotem. Ukladamy kolby w wiekszej misie lyb wiadrze, dajemy mleko oraz tyle wody, by kolby byly przykryte. Odstawiamy w zimne miejsce na jakies 3 h lub na noc. Maselko- wymieszac dokladnie podane skladniki. Zlozyc do woreczka (lub foremek), nadac forme rulonika i schlodzic. Dzien grillowania- zlewamy mleczna wode. Znow odchylamy liscie z kolb (ale nie do konca) i smarujemy kazda slodkim sosem chilli. Odchylamy z powrotem liscie i od razu na grilla (uwaga- wazne, by kolby nie wyschly, a bylyby wilgotne w srodku). Piec na ruszcie ~25 min okazjonalnie przewracajac. Podawac z maselkiem. Namoczone kolby w mlecznej wodzie sa bardzo soczyste i maja mleczny posmak. TZ nawet nie prosi o miesko. Palce lizac ![]() A na deser robie cytrusowa salatke:
podzielic owoce na czastki i rozlozyc na talerzyki. Zmiksowac miete, cukier-puder, sok i lod. Wylozyc lodowa mase na owoce i od razu podawac. Orzezwienie gwarantowane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
Hej... Pod koniec sierpnia mam urodziny i myślałam żeby zrobić grilla... Ale zastanawiam się co podać... Tzn... Oczywiste jest, że będzie kiełbaska, kaszanka, karkówka i bagietki czosnkowe... Ale nie wiem jakie do tego sałatki itd... Może macie jakieś pomysły...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Ja do grilla przygotowuję zazwyczaj sałatkę a'la grecką - a'la bo wrzucam do niej co mam, ale podstawę stanowi sałata lodowa (rwana), ser feta (w kostkę), pomidory (w kostkę), ogórki (w kostkę), cebula (w pół lub ćwierćplasterki). Dodaję również paprykę (drobbna kosteczka), kukurydzę i co jeszcze mam w domu, a smakowo pasuje
![]() Ostatnio byłam na grillu, na którym koleżanka przygotowała sałatkę z pomidorów i ogórków(w kostkę), cebulki (drobna kosteczka), a do tego kulki mozarelli, świeżo mielony pieprz, oliwa z oliwek i bazylia - najlpiej świeża ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
moim zdaniem najlepsza na grilla jest właśnie sałatka grecka
![]() a mój standardowy zestaw na grilla to: kaszanka, szaszłyki z kurczaka, papryki i pieczarek, serek pleśniowy president z żurawinką, kabaczki ![]() ![]()
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
W sobotę zrobiliśmy ze znajomymi grilla... Kumpel przyniósł piersi kurczaka i za bardzo nie wiedziałam co z nim zrobić... Wzięłam musztardę czosnek i przyprawy: do kurczaka, do gyrosa i paprykę słodką... Kurczka pokroiłam w paseczki, wymieszałam z sosem i odstawiłam na 2h.... Wyszło pyszne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
Ja polecam grillowane baKŁAZANY!!
![]() ![]() ![]() A tutaj proszę o oddanie na mnie głosu: https://wizaz.pl/akcje/magiczne_swieta/aniolek-792434 Z góry dziaaaaaa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
a ja polecam polędwiczki wieprzowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
zaraz po nowym roku miałem przyjemnośc brac udział w imprezie "Gril na śniegu". Imprezka niczego sobie (sanki pochodnie grzane wino akordeon i takie tam ) było fajnie. Myślałem że po tylu świętach mięso z grila ?. Tu popełniłem błąd . Podano poza szaszłykami i kiełbaską KARCZEK. I tu moje zaskoczenie. Mięsko było wyborne, soczyste rozpływało się w ustach a smak nie do opisania. Długo trwały moje negocjacje z kucharzem o przepis na tę potrawę, ale po wielu godzinach i wielu kolejkach zdradzono mi jak się to danie przyrządza. To było zaskoczenie- proste łatwe i przyjemne - ale do rzeczy Kroimy karczek na kotlety grubości ok 2,5 cm -rozbijamy do grubości 1,5cm A teraz marynata 100 ml -Ketchup 100 ml -olej rzepakowy 100 ml -przyprawa w płynie ( ja dałem winiary ) 1 mała łyżeczka musztardy (można więcej lub mniej ) wszystko dokładnie mieszamy żeby powstał jednolity gęsty sos. Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu i wkładamy kotlet smarując go z wierzchu sosem na niego kładziemy następny i znowu smarujemy sosem i następny i następny itd. Gdyby sosu zostało to wlejmy go do naczynia. Mięso ma byc całe pokryte zalewą. Przykrywamy naczynie i wkładamy na 12 godz. do lodówki. Gril ma byc bardzo gorący smażymy po 1,5 do2 min. z każdej strony. Podawac z kiszonym ogórkiem i żytnim chlebem. Pozdrawiam i smacznego Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2011-01-09 o 16:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Wtajemniczenie
|
.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
grill na śniegu?! wow! ja mam coraz większą ochotę na grilla..ale takiego na świeżym powietrzu.już wyczekuję otwarcia sezonu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
już mi ślinka leci na samą myśl o otwarciu sezonu
![]() marynowane karkówki, szaszłyki, cukinie i papryki - cudo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#210 |
Przyczajenie
|
Ja też czekam na początek sezonu. Polecam wszystkim łososia. Rzecz cudowna, wyśmienita.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.