likiery, nalewki domowej roboty - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-26, 16:43   #181
kropkabordo
Raczkowanie

Dot.: likiery, nalewki domowej roboty

Ja miałam szczęście bo udało mi się wymienić nalewką z dziewczyną z innego forum. I tak mam u siebie piękną butelkę 0,5 l pigwówki ciekawa byłam czy będzie dużo mocniejsza bo ona robiła z 96% a ja z gotowego 60%, ale po rozrobieniu wyszły podobne.

Ostatnio spróbowałam swoich (niektóre stoją już 3 miesiące) i byłam zaskoczona jak nabrały smaku i aromatu. To będzie pyszna zima
kropkabordo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 10:45   #182
Sicilia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
nie, napełniłam słoiczki (miałam zmielone owoce suszonej żurawiny), zagotowałam weki, na razie trzymają, nie pleśnieją, więc alkohol dobrze je zakonserwował
Dzięki za info Właśnie filtruję nalewkę gruszkową i zostanie mi trochę owoców, więc je wsadzę do słoiczków. Za chwilę będę też zlewać malinówkę, ale chyba zaleję ją jeszcze raz, bo robiłam ją z bardzo ładnych owoców, więc jeszcze trochę z nich wycisnę

naturalnie proste
Sicilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 17:27   #183
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sicilia Pokaż wiadomość
Właśnie filtruję nalewkę gruszkową i zostanie mi trochę owoców, więc je wsadzę do słoiczków. Za chwilę będę też zlewać malinówkę, ale chyba zaleję ją jeszcze raz, bo robiłam ją z bardzo ładnych owoców, więc jeszcze trochę z nich wycisnę
Ja tak zrobiłam z żurawiną, tzn. zalałam 2 razy, bo miałam suszoną, choć ta pierwsza wyszła bardziej żurawinowa
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 12:13   #184
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Hmm nie mam takiego ale ja mam tylko jedną część tego dodatku a były chyba dwie.
Faktycznie likier herbaciany był w dodatku w następnym roku:

0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
600 ml wrzątku
1 szklanka koniaku
1 laska wanilii

Zagotować cukier z wodą, gotować 2 minuty na dużym ogniu, wystudzić. W drugim garnku zalać herbatę wrzątkiem i zaparzać 3 minuty. Przecedzić, wystudzić, wymieszać z syropem i koniakiem, dodać przekrojoną wzdłuż wanilię. Odstawić na co najmniej tydzień.

Cytat:
Napisane przez Noor Pokaż wiadomość
Ją się robi z samych skórek
Cytat:
Napisane przez Meea Pokaż wiadomość
Żartujesz?? No gdzie byłaś jak je wyrzucałam?! hehe Nie wiem czemu ale nie sprawdziłam wcześniej przepisu - myślałam, że robi się tak jak zrobioną już przeze mnie malinową.. wrzucę owoce i zasypie cukrem heh
Nalewka z mandarynek

5 dag ususzonej skórki z mandarynek
20 dag cukru
1 szklanka wody
0,5 litra spirytusu

Skórki muszą być dokładnie oczyszczone z białego albedo, bo inaczej nalewka wyjdzie paskudnie gorzka.
Skórkę zalać spirytusem i odstawić na 2 dni. Potem płyn zlać. Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić, dodać zlany płyn znad skórek. Ostawić do sklarowania na 2 tygodnie. Przefiltrować i pić

Tak wygląda przepis oryginalny, ale moim zdaniem jest w nim błąd - ta nalewka zaczyna naprawdę smakować dopiero po co najmniej 5-6 tygodniach dojrzewania w butelce po przefiltrowaniu. Za to ma piękny, pomarańczowy kolor i jest zupełnie klarowna.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2013-11-11 o 14:37
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 19:31   #185
Noor
Żandarm na emeryturze

Zbieram skórki na mandarynkową Może dodam do niej parę goździków?

---------- Dopisano 2012-12-30 o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano 2012-12-19 o 20:31 ----------

Już zlana do dwutygodniowego leżakowania. Smród okropny: jak zgniła, brudna ściera

---------- Dopisano 2013-01-13 o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano 2012-12-30 o 12:27----------

Przefiltrowana i zlana do butelki. Na szczęście czas jej służy i zapach się poprawił (smak: brudna ściera w syropie, dla mnie trochę za słodka).
Jednak następnym razem, jak będę miała ochotę na coś cytrusowego zrobię słynny "Likier 44".

---------- Dopisano 2013-02-14 o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano 2013-01-13 o 18:00 ----------

Dopiero teraz zrobiła się dobra. Zaczęła mieć smak mandarynek. Dlatego uważam, że w przepisie jest błąd -> ta nalewka powinna dojrzewać w butelkach co najmniej 5-6 tygodni (uzupełniłam powyższy przepis o to wiekopomne spostrzeżenie).

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2015-10-11 o 12:44
Stary 2012-12-20, 08:40   #186
Miska09
Przyczajenie

Ja swojego czasu ciągle coś robiłam, a to śliwowicę. Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucałam do gąsiora (można użyć wielkiego słoika) i zalewałam spirytusem. Wszystko stało w ciepłym miejscu przez minimum dwa miesiące, choć najlepiej by było, gdyby stało przez rok. Zlaną wódkę trzeba przefiltrować i rozlać do butelek.

A teraz wpadłam na pomysł zrobienia likieru z kukułek, przepis znalazłam tu, choć jeszcze go nie próbowałam:
http://kuchnianawzgorzu.pl/alkohole/...-speedcookiem/
Miska09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 11:34   #187
Noor
Żandarm na emeryturze

Jeszcze taka ciekawostka dla miłośników korzenno-waniliowych smaków

NALEWKA GOŹDZIKOWO-WANILIOWA

3 szklanki spirytusu,

1 szklanki koniaku,
1 szklanki cukru,
2 szklanki wody,
12 - 15 goździków,
nieduża laska wanilii,
kawałek kory cynamonu.

Goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię zagotować z wodą i cukrem.
Gotować pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu, szczelnie przykryć, zostawić na noc. Następnego dnia dokładnie przecedzić przez gazę, wymieszać z koniakiem i spirytusem, przelać do gąsiorka, szczelnie przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, zostawić na 1 - 2 dni, po czym rozlać do butelek i postawić w ciemnym suchym miejscu na co najmniej 5 - 6 miesięcy.

NALEWKA POMARAŃCZOWA Z KORZENIAMI

1 l spirytusu

75 dag cukru (można dać mniej cukru jeśli ktoś nie lubi słodkich)
5 pomarańczy
1 cytryna
1/2 laski wanilii
1/2 kory cynamonu
5 goździków
woda

Spirytus wlać do dużego słoja o szerokiej szyjce, włożyć pokrojone pomarańcze, cytrynę i korzenie. Wlać 1/2 l wody.

Po dwóch tygodniach zlewa się, a pomarańcze wyciska np. przez płótno lub gazę. Cukier zagotować z 3/4 l wody i wymieszać ze spirytusem pomarańczowym. Czas oczekiwania kilka miesięcy.

NALEWKA WANILIOWA

100 g lasek wanilii

0,5 l spirytusu
1 l białego wina
200 g jasnego, płynnego miodu

100 g lasek wanilii dobrze rozkruszyć, wsypać do słoja i zalać 0,5 litra spirytusu. Odstawić na 3 tygodnie szczelnie zamknięte.

W 1 litrze białego wina rozpuścić 200 g jasnego, płynnego miodu. Połączyć ze zlanym spirytusem, odstawić na tydzień.

Wszystkie ze strony Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, ale to nie są ich autorskie przepisy

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2012-12-20 o 11:41

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-26, 16:36   #188
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Miska09 Pokaż wiadomość
Ja swojego czasu ciągle coś robiłam, a to śliwowicę. Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucałam do gąsiora (można użyć wielkiego słoika) i zalewałam spirytusem. Wszystko stało w ciepłym miejscu przez minimum dwa miesiące, choć najlepiej by było, gdyby stało przez rok. Zlaną wódkę trzeba przefiltrować i rozlać do butelek.

A teraz wpadłam na pomysł zrobienia likieru z kukułek, przepis znalazłam tu, choć jeszcze go nie próbowałam:
http://kuchnianawzgorzu.pl/alkohole/...-speedcookiem/
To śliwówka. Śliwowica to wódka pędzona ze śliwek.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-02, 12:19   #189
Sicilia
Zadomowienie

Jak długo macerujecie nalewki? Czyli ile czasu trzymacie owoce w alkoholu przed przefiltrowaniem? Mam teraz w słojach pigwe, żurawine i maliny w alkoholu i chwilowo nie mogę ich przefiltrować. Leżą tak już 3 miesiące. Mam nadzieje, ze jak polezą jeszcze miesiąc to nic im nie będzie.

naturalnie proste
Stary 2013-03-06, 14:57   #190
nekta
Raczkowanie

Cytat:
Jak długo macerujecie nalewki? Czyli ile czasu trzymacie owoce w alkoholu przed przefiltrowaniem? Mam teraz w słojach pigwe, żurawine i maliny w alkoholu i chwilowo nie mogę ich przefiltrować. Leżą tak już 3 miesiące. Mam nadzieje, ze jak polezą jeszcze miesiąc to nic im nie będzie.
Z pigwy i żurawiny nie robiłam, ale malinową zlałam po jakichś 2 tygodniach. Ale w sumie to dłuższe trzymanie nie powinno zaszkodzić.

Jeśli ktoś chce dobrą nalewkę z cytrusów to polecam mój patent na nalewkę 3 cytrusy: http://www.2drink.pl/nalewka-3-cytrusy/
Stary 2013-03-07, 22:03   #191
somethinggood
Zadomowienie

Hej !

Mam śliczna buteleczke w kształcie gruszki , ok 300 ml ,z krokiem i coś mnie wczoraj poniosło. Miałam cytryny i spirytus, i miałam zrobić cytrynowke.
No ale jak popłynelam . I teraz zastanawiam się czy mi to wszystko nie wybuchnie albo zgnije .
Nalalam 100 ml spirytusu, dopełniła sokiem z cytryny i pomaranczy bez farfocli , trochę miodu i cukru brazowego . Nie mam pojęcia co mnie opetalo w eksperymentach , ale dzisiaj jak chciałam pomieszac to zauważyłam że to coś zciemnialo i zmetnialo . Myślałam ,że potrzymam 3-4 tyg , ale może otworze za tydzien zobaczyć czy nowy ekosystem się tam nie rozwija ?
somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-08, 06:34   #192
kalincia
BAN stały

Nic się tam nie rozwinie. Ciemny cukier i miód zmieniły kolor.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 08:53   #193
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Pasjonatką nalewek nie jestem, gdyż nie podchodzi mi smak wódki/spirytusu. Moja teściowa namiętnie robi profesjonalne nalewki z pigwy i wiśni.
Wiśnie wyżłopią połowę spirytusu i jakoś szczególnie nalewka nie smakuje. No ale jak już wspomniałam, moje podniebienie w przypadku nalewek do wyrafinowanych nie należy.

Trafiła się jedna nalewka, która mi smakowała. Robił ją mój dziadek. Określiłabym ją wyjątkowo nieprofesjonalną i mega szybką. Za to najlepszą jak dla mnie. Mocno owocową. Świeży sok z wiśni na bezczelnego mieszał ze spirytusem. Pyszna! Sto razy lepsza niż ta wyczekana teściowej. Zupełnie inny smak. Amatorski, a dobry.
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 12:21   #194
Noor
Żandarm na emeryturze

Ale to nie jest żadna nalewka, tylko po prostu zwykła wódka z sokiem. Przepis raczej do wątku o drinkach

Stary 2013-04-08, 08:38   #195
Kucharka2013
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emila203 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Czy znacie jakieś przepisy na pyszne i sprawdzone likiery, nalewki?

Ja ostatnio robiłam limonczelle
  • 1 litr spirytusu
  • 9 cytryn
  • 1,5 litra wody
  • 1/2kg cukru
Obrać cytryny (postarać się, aby było jak najmniej białego na skórkach), skórki namoczyć w litrze spirytusu na 48h (szczelnie zamknięte). W 1,5l przegotowanej wody rozpuścić cukier i zalać spirytusem.
Smacznego

Pierwszy raz robiłam ten likierek na pół litra spirytusu, wszystkie proporcje zmniejszyłam o połowę z wyjątkiem cukru (przez nieuwagę oczywiście) Jednak wszystkim bardzo smakowało Dlatego do przepisu powyżej śmiało można dawać nawet kilogram cukru
Na wódce jest bardziej delikatny, polecam pycha.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 11:13   #196
Noor
Żandarm na emeryturze

Orzechy na tegoroczny rzut nalewki orzechowej zebrane

Stary 2013-07-03, 14:03   #197
mirkakropka
Przyczajenie

Cytat:
Orzechy na tegoroczny rzut nalewki orzechowej zebrane
U mnie już od tygodnia nastawione teraz tylko czekać.
A 07.04.2009
mirkakropka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 09:02   #198
iceflower
Przyjaciółka KWC

Podnoszę wątek jako że sezon nalewek owocowych powoli rusza

Zasypałam wczoraj działkowe wiśnie cukrem z myślą o nalewce, niestety okazało się, że mam ich bardzo mało - 850 g. Cukru dałam 500 g i zastanawiam się ile dodać alkoholu, żeby było dobrze. Z przejrzanych przepisów zastanawiam się nad wariantem: 500 ml spirytusu 95% lub 500 ml wódki 40% + 200 ml spirytusu 95% lub 700 ml wódki lub ewentualnie coś z tym słabszym spirytusem do nalewek. Może ktoś doświadczony coś podpowie?
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 20:11   #199
Kalienta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Podnoszę wątek jako że sezon nalewek owocowych powoli rusza

Zasypałam wczoraj działkowe wiśnie cukrem z myślą o nalewce, niestety okazało się, że mam ich bardzo mało - 850 g. Cukru dałam 500 g i zastanawiam się ile dodać alkoholu, żeby było dobrze. Z przejrzanych przepisów zastanawiam się nad wariantem: 500 ml spirytusu 95% lub 500 ml wódki 40% + 200 ml spirytusu 95% lub 700 ml wódki lub ewentualnie coś z tym słabszym spirytusem do nalewek. Może ktoś doświadczony coś podpowie?
Ja bym radziła zalać to tym 500ml wódki + 200ml spirytusu, ewentualnie samą wódką. To tak pod względem chemicznym, co się najlepiej nadaje
Kalienta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-07, 15:12   #200
sugarfree87
Zadomowienie

GG do sugarfree87

Kochane szukam przepisu na jakieś nie bardzo słodkie nalewki
Planuje właśnie zrobić jakąś swoją pierwszą
Stary 2013-08-12, 12:42   #201
pinaplesss
Zadomowienie

Znacie przepis na nalewke ze sliwek?
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-01, 13:18   #202
Noor
Żandarm na emeryturze

No! Pigwa nareszcie dojrzała
Poza tym orzechówka już zlana. Teraz sobie dojrzewa. Jeżynówka też już dojrzewa (po 4 latach zaczęła mi smakować).
To wszystko zalety posiadania własnej działki z orzechem, jeżyną i pigwami

Stary 2013-10-02, 07:52   #203
La Monica
La Moderatoiure

Cytat:
No! Pigwa nareszcie dojrzała
Poza tym orzechówka już zlana. Teraz sobie dojrzewa. Jeżynówka też już dojrzewa (po 4 latach zaczęła mi smakować).
To wszystko zalety posiadania własnej działki z orzechem, jeżyną i pigwami
Zazdraszczam takich smaków

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-17, 14:53   #204
rudzia_bb
Raczkowanie

Hej widzę tu kilku doświadczonych w alkoholach domowej roboty...więc poproszę o radę

To moja pierwsza przygoda z nalewkami proszę o wyrozumiałość

Próbowałam zrobić nalewkę z jeżyn . To przepis, z internetu oczywiście:

1 litr bardzo dojrzałych, słodkich jeżyn
60 - 70 dag cukru
ćwiartka spirytusu (0,25l)
0,5 l wódki (można wódkę zastąpić rumem lub dać po połowie rum i wódkę)

pół laski wanilii , 1-2 gożdziki ( niekoniecznie)

Po odczekaniu odpowiedniego czasu i przelaniu już gotowej "nalewki" do butelek mam gotowy napój.

W przepisie mówią, że ma jeszcze leżeć 6 miesięcy. Przy czym nie mogłam się opanować i oczywiscie spróbowałam i obawiam się, że jest mało słodka. Czy na takim etapie jak już jest w butelkach można tam coś dodać, żeby ją dosłodzić? Myślałam np. o rozpuszczonym miodzie?

Wspomnę jeszcze, że na razie smakuje bardziej jak wino niż nalewka, no ale to faktycznie, może zgęstnieje w 6 miesiecy, ale sama się raczej nie dosłodzi.

Macie jakieś pomysły?
Stary 2013-10-18, 17:52   #205
Sicilia
Zadomowienie

Nie ma sensu dosładzać, bo będzie taki słodki likier. Proponuję poczekać minimum (!) 6 miesięcy. Nalewka, im starsza, tym lepsza

naturalnie proste
Stary 2013-10-22, 14:31   #206
rudzia_bb
Raczkowanie

Cytat:
Nie ma sensu dosładzać, bo będzie taki słodki likier. Proponuję poczekać minimum (!) 6 miesięcy. Nalewka, im starsza, tym lepsza
Dzięki za radę... przetrzymam chociaż do tych 6 miesięcy.
I jeszcze jedno pytanko, czy po przelaniu do butelek też mam je trzymać w ciemnym miejscu. Czy to jest jakaś różnica później w smaku?
Stary 2013-10-23, 10:35   #207
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez rudzia_bb Pokaż wiadomość
czy po przelaniu do butelek też mam je trzymać w ciemnym miejscu. Czy to jest jakaś różnica później w smaku?
Ogólna zasada jest taka:
nalewka powinna naciągać w jasnym i ciepłym miejscu, a dojrzewać (to ten czas po rozlaniu do butelek) w ciemnym i chłodnym.

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2013-10-23 o 10:36
Stary 2013-10-23, 12:48   #208
katja_24
Zakorzenienie

Dziewczyny, prosze o rade. Zrobilam cytrynowke wg przepisu znalezionego na Wizazu. Dokladnie ten:
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,1443,cytrynowka
Tylko zamiast spirytu i wode dalam pol litra wodki, 4 cytryny i szklanke cukru. Problem w tym, ze stoi tydzien, ale jest dosc gorzkie. Czy to przez to, ze nie obralam skorki tylko pokroilam cytryne w plastry, jak w przepisie? Moge jakos uratowac ta nieszczesna cytrynowke? Zla nie jest, ale ta przebijajaca gorycz
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 15:05   #209
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katja_24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, prosze o rade. Zrobilam cytrynowke wg przepisu znalezionego na Wizazu. Dokladnie ten:
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,1443,cytrynowka
Tylko zamiast spirytu i wode dalam pol litra wodki, 4 cytryny i szklanke cukru. Problem w tym, ze stoi tydzien, ale jest dosc gorzkie. Czy to przez to, ze nie obralam skorki tylko pokroilam cytryne w plastry, jak w przepisie? Moge jakos uratowac ta nieszczesna cytrynowke? Zla nie jest, ale ta przebijajaca gorycz
może od skórki cytryny? Ja nieraz mimo to, że sparzę skórkę, to w herbacie i tak da się wyczuć goryczkę
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 15:24   #210
katja_24
Zakorzenienie

Wiesz co, juz jest lepiej Troche sie "przegryzlo" i gorycz nie jest juz tak wyczuwalna
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości