![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: likiery, nalewki domowej roboty
Ja miałam szczęście bo udało mi się wymienić nalewką z dziewczyną z innego forum. I tak mam u siebie piękną butelkę 0,5 l pigwówki
![]() Ostatnio spróbowałam swoich (niektóre stoją już 3 miesiące) i byłam zaskoczona jak nabrały smaku i aromatu. To będzie pyszna zima ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | ||
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej 600 ml wrzątku 1 szklanka koniaku 1 laska wanilii Zagotować cukier z wodą, gotować 2 minuty na dużym ogniu, wystudzić. W drugim garnku zalać herbatę wrzątkiem i zaparzać 3 minuty. Przecedzić, wystudzić, wymieszać z syropem i koniakiem, dodać przekrojoną wzdłuż wanilię. Odstawić na co najmniej tydzień. Cytat:
5 dag ususzonej skórki z mandarynek 20 dag cukru 1 szklanka wody 0,5 litra spirytusu Skórki muszą być dokładnie oczyszczone z białego albedo, bo inaczej nalewka wyjdzie paskudnie gorzka. Skórkę zalać spirytusem i odstawić na 2 dni. Potem płyn zlać. Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić, dodać zlany płyn znad skórek. Ostawić do sklarowania na 2 tygodnie. Przefiltrować i pić ![]() Tak wygląda przepis oryginalny, ale moim zdaniem jest w nim błąd - ta nalewka zaczyna naprawdę smakować dopiero po co najmniej 5-6 tygodniach dojrzewania w butelce po przefiltrowaniu. Za to ma piękny, pomarańczowy kolor i jest zupełnie klarowna.
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2013-11-11 o 14:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Żandarm na emeryturze
|
Zbieram skórki na mandarynkową
![]() ---------- Dopisano 2012-12-30 o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano 2012-12-19 o 20:31 ---------- Już zlana do dwutygodniowego leżakowania. Smród okropny: jak zgniła, brudna ściera ![]() ---------- Dopisano 2013-01-13 o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano 2012-12-30 o 12:27---------- Przefiltrowana i zlana do butelki. Na szczęście czas jej służy i zapach się poprawił (smak: brudna ściera w syropie, dla mnie trochę za słodka). Jednak następnym razem, jak będę miała ochotę na coś cytrusowego zrobię słynny "Likier 44". ---------- Dopisano 2013-02-14 o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano 2013-01-13 o 18:00 ---------- Dopiero teraz zrobiła się dobra. Zaczęła mieć smak mandarynek. Dlatego uważam, że w przepisie jest błąd -> ta nalewka powinna dojrzewać w butelkach co najmniej 5-6 tygodni (uzupełniłam powyższy przepis o to wiekopomne spostrzeżenie).
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2015-10-11 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Ja swojego czasu ciągle coś robiłam, a to śliwowicę. Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucałam do gąsiora (można użyć wielkiego słoika) i zalewałam spirytusem. Wszystko stało w ciepłym miejscu przez minimum dwa miesiące, choć najlepiej by było, gdyby stało przez rok. Zlaną wódkę trzeba przefiltrować i rozlać do butelek.
A teraz wpadłam na pomysł zrobienia likieru z kukułek, przepis znalazłam tu, choć jeszcze go nie próbowałam: http://kuchnianawzgorzu.pl/alkohole/...-speedcookiem/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Żandarm na emeryturze
|
Jeszcze taka ciekawostka dla miłośników korzenno-waniliowych smaków
NALEWKA GOŹDZIKOWO-WANILIOWA 3 szklanki spirytusu, 1 szklanki koniaku, 1 szklanki cukru, 2 szklanki wody, 12 - 15 goździków, nieduża laska wanilii, kawałek kory cynamonu. Goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię zagotować z wodą i cukrem. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu, szczelnie przykryć, zostawić na noc. Następnego dnia dokładnie przecedzić przez gazę, wymieszać z koniakiem i spirytusem, przelać do gąsiorka, szczelnie przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, zostawić na 1 - 2 dni, po czym rozlać do butelek i postawić w ciemnym suchym miejscu na co najmniej 5 - 6 miesięcy. NALEWKA POMARAŃCZOWA Z KORZENIAMI 1 l spirytusu 75 dag cukru (można dać mniej cukru jeśli ktoś nie lubi słodkich) 5 pomarańczy 1 cytryna 1/2 laski wanilii 1/2 kory cynamonu 5 goździków woda Spirytus wlać do dużego słoja o szerokiej szyjce, włożyć pokrojone pomarańcze, cytrynę i korzenie. Wlać 1/2 l wody. Po dwóch tygodniach zlewa się, a pomarańcze wyciska np. przez płótno lub gazę. Cukier zagotować z 3/4 l wody i wymieszać ze spirytusem pomarańczowym. Czas oczekiwania kilka miesięcy. NALEWKA WANILIOWA 100 g lasek wanilii 0,5 l spirytusu 1 l białego wina 200 g jasnego, płynnego miodu 100 g lasek wanilii dobrze rozkruszyć, wsypać do słoja i zalać 0,5 litra spirytusu. Odstawić na 3 tygodnie szczelnie zamknięte. W 1 litrze białego wina rozpuścić 200 g jasnego, płynnego miodu. Połączyć ze zlanym spirytusem, odstawić na tydzień. Wszystkie ze strony Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, ale to nie są ich autorskie przepisy
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-12-20 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
Jak długo macerujecie nalewki? Czyli ile czasu trzymacie owoce w alkoholu przed przefiltrowaniem? Mam teraz w słojach pigwe, żurawine i maliny w alkoholu i chwilowo nie mogę ich przefiltrować. Leżą tak już 3 miesiące. Mam nadzieje, ze jak polezą jeszcze miesiąc to nic im nie będzie.
![]() |
#190 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli ktoś chce dobrą nalewkę z cytrusów to polecam mój patent na nalewkę 3 cytrusy: http://www.2drink.pl/nalewka-3-cytrusy/
![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
Hej !
Mam śliczna buteleczke w kształcie gruszki , ok 300 ml ,z krokiem i coś mnie wczoraj poniosło. Miałam cytryny i spirytus, i miałam zrobić cytrynowke. No ale jak popłynelam . I teraz zastanawiam się czy mi to wszystko nie wybuchnie albo zgnije . Nalalam 100 ml spirytusu, dopełniła sokiem z cytryny i pomaranczy bez farfocli , trochę miodu i cukru brazowego . Nie mam pojęcia co mnie opetalo w eksperymentach , ale dzisiaj jak chciałam pomieszac to zauważyłam że to coś zciemnialo i zmetnialo . Myślałam ,że potrzymam 3-4 tyg , ale może otworze za tydzien zobaczyć czy nowy ekosystem się tam nie rozwija ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
BAN stały
|
Nic się tam nie rozwinie. Ciemny cukier i miód zmieniły kolor.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Pasjonatką nalewek nie jestem, gdyż nie podchodzi mi smak wódki/spirytusu. Moja teściowa namiętnie robi profesjonalne nalewki z pigwy i wiśni.
Wiśnie wyżłopią połowę spirytusu i jakoś szczególnie nalewka nie smakuje. No ale jak już wspomniałam, moje podniebienie w przypadku nalewek do wyrafinowanych nie należy. Trafiła się jedna nalewka, która mi smakowała. Robił ją mój dziadek. Określiłabym ją wyjątkowo nieprofesjonalną i mega szybką. Za to najlepszą jak dla mnie. Mocno owocową. Świeży sok z wiśni na bezczelnego mieszał ze spirytusem. Pyszna! Sto razy lepsza niż ta wyczekana teściowej. Zupełnie inny smak. Amatorski, a dobry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Żandarm na emeryturze
|
Ale to nie jest żadna nalewka, tylko po prostu zwykła wódka z sokiem. Przepis raczej do wątku o drinkach
![]()
![]() |
#195 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Żandarm na emeryturze
|
Orzechy na tegoroczny rzut nalewki orzechowej zebrane
![]()
![]() |
#197 |
Przyczajenie
|
U mnie już od tygodnia nastawione
![]()
![]() |
#198 |
Przyjaciółka KWC
|
Podnoszę wątek jako że sezon nalewek owocowych powoli rusza
![]() Zasypałam wczoraj działkowe wiśnie cukrem z myślą o nalewce, niestety okazało się, że mam ich bardzo mało - 850 g. Cukru dałam 500 g i zastanawiam się ile dodać alkoholu, żeby było dobrze. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Kochane szukam przepisu na jakieś nie bardzo słodkie nalewki
![]() Planuje właśnie zrobić jakąś swoją pierwszą ![]()
![]() |
#201 |
Zadomowienie
|
Znacie przepis na nalewke ze sliwek?
![]() |
#202 |
Żandarm na emeryturze
|
No! Pigwa nareszcie dojrzała
![]() Poza tym orzechówka już zlana. Teraz sobie dojrzewa. Jeżynówka też już dojrzewa (po 4 latach zaczęła mi smakować). To wszystko zalety posiadania własnej działki z orzechem, jeżyną i pigwami ![]()
![]() |
#203 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() To moja pierwsza przygoda z nalewkami ![]() ![]() Próbowałam zrobić nalewkę z jeżyn ![]() 1 litr bardzo dojrzałych, słodkich jeżyn 60 - 70 dag cukru ćwiartka spirytusu (0,25l) 0,5 l wódki (można wódkę zastąpić rumem lub dać po połowie rum i wódkę) pół laski wanilii , 1-2 gożdziki ( niekoniecznie) Po odczekaniu odpowiedniego czasu i przelaniu już gotowej "nalewki" do butelek mam gotowy napój. W przepisie mówią, że ma jeszcze leżeć 6 miesięcy. Przy czym nie mogłam się opanować i oczywiscie spróbowałam i obawiam się, że jest mało słodka. Czy na takim etapie jak już jest w butelkach można tam coś dodać, żeby ją dosłodzić? Myślałam np. o rozpuszczonym miodzie? Wspomnę jeszcze, że na razie smakuje bardziej jak wino niż nalewka, no ale to faktycznie, może zgęstnieje w 6 miesiecy, ale sama się raczej nie dosłodzi. Macie jakieś pomysły?
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
Nie ma sensu dosładzać, bo będzie taki słodki likier. Proponuję poczekać minimum (!) 6 miesięcy. Nalewka, im starsza, tym lepsza
![]()
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I jeszcze jedno pytanko, czy po przelaniu do butelek też mam je trzymać w ciemnym miejscu. Czy to jest jakaś różnica później w smaku?
![]() |
![]() |
#207 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
nalewka powinna naciągać w jasnym i ciepłym miejscu, a dojrzewać (to ten czas po rozlaniu do butelek) w ciemnym i chłodnym.
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2013-10-23 o 10:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, prosze o rade. Zrobilam cytrynowke wg przepisu znalezionego na Wizazu. Dokladnie ten:
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,1443,cytrynowka Tylko zamiast spirytu i wode dalam pol litra wodki, 4 cytryny i szklanke cukru. Problem w tym, ze stoi tydzien, ale jest dosc gorzkie. Czy to przez to, ze nie obralam skorki tylko pokroilam cytryne w plastry, jak w przepisie? Moge jakos uratowac ta nieszczesna cytrynowke? Zla nie jest, ale ta przebijajaca gorycz ![]()
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, juz jest lepiej
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:31.