|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: CouchSurfing
zgadzam się, "love" zobowiązuje.
Faceci jednak nawet reagują na dla nas zwykle usmiechy. trzeba byc ostroznym i stanowczym. i tyle.
|
|
|
#182 |
|
Wtajemniczenie
|
woman na bieżąco śledzę bloga i zazdroszczę
coraz bardziej chcę spróbować takiego tripa - ale może na początek europa ![]() strasznie mnie ciekawi zawartość twojego bagażu podręcznego - też mam zamiar oszczędzać na rejestrowanym więc jak znajdziesz chwilkę to napisz co pakujesz - będę wdzięczna
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też czytam i czekam na więcej !
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od zawsze mi się taki trip marzy,ale wiem że sama się nigdy nie zbiorę.
|
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to może czas o tym wspólnie pomyśleć?? i zrobić takiego tripa w przyszłym roku będzie dodatkowa mobilizacja do oszczędzania ja to chyba już się zdecydowałam, teraz musiałabym podjąć decyzje - jaki termin - jak długo - ile kasy jestem w stanie na to przeznaczyć - a później tylko siąść i ogarnąć trasę z miejscami, które chciałabym zobaczyć |
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
Ok wreszcie po 2 probach udało mi się ;d i tym razem gdyby sie miało walic i palić to pojade nic mnie nie powstrzyma. jadę na 4 dni do krakowa niby nic wielkiego ale zawsze to miasto mnie interesowało, no i zadna wycieczka nie pokaże tego co prawdziwy krakus
. Mam takie pytanie jak wy robicie z jedzeniem ? Mam pisać do niego o to jak najlepiej się do niego dostać bo rozklad ze strony autobusów nie wiele mi mówi nie mówiąc o tym jaki mam bilet wziąśc [ulgowy, czy jakiś 15 minutowy oO] - tak wgl. na czm taki bilet polega ? Kupuje bilet i załózmy że autobus jedzie te 15 minut no ae są przecież korki, światła i inne takie i co będzie jak wpadną kanary i np. bilet bd. "niewazny" takie 5-10 minut z takich powodów ? Dowalą mi karę za to ? Ale wstyd się pytać o bilety ;D No i wracajac mam do niego napisac prosto z mostu jak robimy z jedzeniem czy ja płace za wszystko, za siebie itp. ? Wolę teraz wiedzieć zebym wiedział ile kasy mam brać, no a tak na pusta gębę to troche mi było by głupio siedzieć. Doradzcie jak wy to robicie i jak miałbym to napisac
|
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Maciek, przeciez pytałeś o jedzenie juz raz, w przypadku Londynu, do ktorego nie pojechales. Tak samo, czyli wez ze soba jakies jedzenie, rzadko sie zdarza, żeby host żywił swojego gościa - chyba tylko ja jestem taka frajerka
![]() Lepiej kupic zwykly bilet, bo te czasowe to tak jak mowisz, mozna sie niezle przejechac, a oszczednosc niewielka. Takze jesli nie znasz miasta i nie wiesz, ile zajmie Ci droga dojazdu, to kup sobie bilet normalny czy tam ulgowy. A najlepiej kup sobie dobowy, jezdzisz ile chcesz. |
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, kanara nie obchodzi korek i może dać Ci mandat. Zapytaj czym najlepiej i najszybciej się tam dostać, prosto z mostu
|
|
|
|
|
#190 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zapomnij jakies drobiazgu ( moze mala flaszka na zapoznanie?) ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
ja zbaralam kilka koszulek, spodenki, recznik, komputer, aparat, ladowarki, troszke kosmetykow, zero do makijazu bo w azji raczej mi sie nie przyda. ciuchy na luzie, bo wiadomo ze do lasu stroic sie nie bede. co innego jak sie jedzie w cywilizacje. mialam ostatnio fakt problem, bo jechalm na teneryfe ( musialam sie komus podobac, a wiec ciuchy ladne, szpilki itp), a pozniej z teneryfy lot do maroka ( tu juz gorsze ciuchy), i jeszcze wtedy w polsce zima a tam cieplutko. wiec ciezko bylo te 10 kilo zabrac, ale udalo sie. nie ma co sie przeciazać inaczej sytuacja wyglada jak jedziemy z biurem podrozy. wtedy to mozna poszaleć ))inne ciuchy na kazdy dzien
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
No własnie a jako prezent to co ja mogę dac ? Nie wiem kompletnie co to ma być ani jak drogi, nie chcę zeby sobie pomyslał ze sknera ze mnie czy co, myslałem o jakims alkoholu ale żaden ze mnie koneser, ot nie pije alkoholu nie znam sie na tym no i nie wiem co on tam woli.
macie jakieś pomyśły ?
|
|
|
|
|
#192 |
|
Wtajemniczenie
|
postanowione
urlop w przyszłym roku to będzie miesiąc w podróży nie wiem gdzie, co i jak, jakie miejsca, jak tam dotrzeć..... ale najważniejsze że podjęłam taką decyzję woman pewnie będę Cię molestowała mnóstwem pytań o to jak planowałaś podróż, czym się kierowałaś, jak kupowałaś bilety itp. itd. czytałam ostatni wpis na blogu - zdjęcia rewelacyjne |
|
|
|
|
#193 |
|
Zadomowienie
|
ja w tym roku- caly wrzesien w podrozy autostopowej.. juz sie doczekac nie moge!!
![]() woman- blog świetny! Czytam z zapartym tchem.. ![]() dawno nikogo nie gościłam buuu..
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o bagaż to jest tak jak pisze Woman - wszystko zależy od tego gdzie się jedzie. Jak z biurem podróży i się pakuje w walizkę to nie ma co się przejmować, a jak się plecak będzie nosiło na plecach to trzeba pomyśleć wcześniej.
Jeśli się jedzie do ciepłej Azji Pd-Wsch to pakowanie jest łatwe. Mój rekord pakowania to właśnie tamten kierunek - 8 kg (plus aparat - tego nie liczę nigdy ) .Natomiast kiedy jechałam do Am. Pd gdzie wiedziałam, że muszę się przygotować na temperatury od zera do 38st to ledwo się zmieściłam w 13 kg. |
|
|
|
|
#195 |
|
Raczkowanie
|
Możecie pytać , śmiało odpowiem na wszystkie pytania.
Prezent dla hostów? hym na Ukrainie chłopakowi dałam dżokejko-otwieracz do piwa. Bardzo mu się spodobał. Chłopakowi z Colombo- czekoladę, lasce z Kandy- niestety nic. Nie mam pomysłu na prezenty dla reszty. Może coś kupię w duty shop, a jak nie to coś na miejscu wymyslę
|
|
|
#196 |
|
Wtajemniczenie
|
woman nadrobiłam dziś Twójego bloga
pięknie!!!! pytanie techniczne - nie robili Ci w samolotach problemu z tym plecakiem bo na oko to wydaje się duży |
|
|
|
|
#197 |
|
Raczkowanie
|
Woman, ja też dzisiaj nadrobiłam zaległości w czytaniu Twojego bloga i jestem pod wrażeniem!
|
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Nie napiszę nic nowego ,ale strasznie udany wyjazd , świetne miejsca zobaczyłaś
Najlepsza była ta rozmowa 'Poland-Holland' Sama męczyłam się z tym samym tłumaczeniem już drugi rok w Hiszpanii , widzę że w Azji jest podobnie ;] Kurcze powinnam sama założyć taki blog ,żeby utrwalić te wszystkie wspaniałe wspomnienia z podróży ,ale nie wiem jak się do tego zabrać w ogóle. |
|
|
|
|
#199 |
|
Wtajemniczenie
|
woman a jakie plany na przyszły rok?
ja chyba zdecyduję się na 3 tygodnie w Gruzji - ciekawi mnie ten kraj, podobno warto spędzić tam więcej czasu zamówiłam nawet książkę Mellera i jego żony na temat Gruzji |
|
|
|
|
#200 |
|
Przyczajenie
|
Za dwa tygodnie wybieram się z chłopakiem do Barcelony autostopem i chcemy skorzystać z CouchSurfing. Ile czasu wcześniej umawiacie się z ludźmi ? Co piszecie w wiadomościach lub w "zapytaniach" ? Napisaliśmy do ok 20 osób tydzień temu i jak na razie bez odzewu ;/ Po jakim czasie otrzymywałyście odpowiedź?
|
|
|
|
|
#201 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny czy któraś z Was była w Wiedniu??
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
ja byłam ale nie na CS
|
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się podobało bardzo, mamie jeszcze bardziej.
W sumie byłyśmy dwa pełne dni, tylko raz jechałyśmy metrem, wszystko na piechotę i widziałyśmy dzięki temu zdecydowanie więcej i zobaczyłyśmy wszystko z takiej podstawowej listy, na takie turystyczne zwiedzanie to akurat potrzebne są 2 dni
|
|
|
|
|
#206 |
|
Wtajemniczenie
|
będę trzy dni w październiku - w sumie to się jeszcze waham czy jechać
bilety kupiłam po taniości więc chyba szkoda takiej okazji jak cenowo stoi wiedeń? drogie miasto? i co możesz od siebie polecić do zobaczenia? |
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Porównując z Pragą czy prównując do polskich cen to drogie
![]() Zwiedzałam raczej te głowne zabytki ze względu na mamę, która nigdy nie była więc skupiłyśmy się na tych głownych ![]() Po przyjeździe wieczorem poszłyśmy zobaczyć Belveder bo był obok mieszkania hostów, potem drugi dzień Schonbrunn, wróciłyśmy pieszo Mariahilferstr przy okazji zakupy, trochę czasu na MuseumsQuartier i jeszcze potem koncert pod Karlskirche wieczorem. Drugiego przeszłyśmy Ringiem, trochę Prater, centrum i na koniec dnia leżakowanie w parku, ale to chyba już nie na paźziernik rozrywka ![]() To chyba takie minimum. Aaaa wieczorem fajnie podobno przejechać się tramwajem po Ringu ![]() Koniec OFF
Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2011-08-31 o 13:57 |
|
|
|
|
#208 |
|
Wtajemniczenie
|
ludzie ledwo to przeczytałam - nie na moje oczy taka czcionka
![]() do Pragi też jade - kilka dni po Wiedniu |
|
|
|
|
#209 | |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Jestem poczatkujacha couch- surferka, dopiero zalozylam profil i jestem na etapie zapoznawania sie ze strona i jej mozliwosciami
. Musze powiedziec, ze ten watek i wasze wypowiedzi naparwde mnie zainspirowaly i na pewno w przyszlosci sproboje CS- Sama obecnie nie mam warunkow na przyjecie kogos, ale w przyszlosci kto wie ![]() Orientujecie moze tez czy CS nadaje sie do szukania ludzi do podrozowania (travel buddies )? Jesli nie, to ktos moglby polecic jakies strony internetowe (sorki za offtop )Cytat:
Korzystalas z CS czy nocowalas w hostelach?Co do pakowania to mam ten sam problem, juz zaczynam sie stresowac W koncu trzeba sie na naprawde rozne warunki przygotowac!
|
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z pierwszą poznaną osobą drugiego dnia postanowiłam spędzić razem tydzień w dżungli. A potem jeszcze nocowałam u niej kilkakrotnie. U drugiej osoby zostałam kilka dni dłużej. Trzecia poznana przez CS osoba (na 'coffee or drink') postanowiła spędzić ze mną tydzień w Ekwadorze. Tyle doświadczenia CS
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

więc jak znajdziesz chwilkę to napisz co pakujesz - będę wdzięczna

i zrobić takiego tripa w przyszłym roku
.