![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rekrutacja do przedszkola- to jakaś paranoja!
A ja mam już zlobek i przedszkole dla małej zaklepane
![]() ![]() Od września pójdzie do grupy wczesnoprzedszkolnej a do tego czasu bedzie w żłobku ale tylko 2 razy w tygodniu. Chyba muszę jej kupić tornister i worek na kapcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co za głupota ... nie potrzebuje ... bo pewnie dziecko samo przeżyje 4-5h w domu bez opieki ale u nas w żłobku nie ma żadnych darmowych godzin ![]()
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Podejrzewam ze moze być różnie w rożnych zlobkach. Zapytaj u siebie k będziesz miała jasność.
A jesli tam bedzie to jest jakiś problem to nie możesz jej mimo to zostawić na dłużej ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
wiem ze juz po rekrutacji ale czy jakas mama z Poznania mnie oswieci i powie czy dobrze rozumuje??
po w przedszkolach do ktorych chcialam zapisac syna, czytajac regulaminy i zasady rekrutacji zwatpilam. u nas pierwszenstwo maja dzieci ktore maja min. skonczone 2 latka i 6 miesiecy, aczkolwiek wiadomo najpierw biora 3-latki pod uwage, ale to jest to minimum, pozaznaczono ze dziecko z dniem 1.09. musi miec 2lata i 6mies. druga sprawa - oboje rodzicow musi pracowac. czyli jezeli moj tż pracuje a ja nie i dlatego chcialam zapisac dziecko do przedszkola by moc znalezc prace to to sie nie liczy...? u nas za przedszkole w placowce publicznej placi sie przecietnie 400-500zl, za prywatne ok 800-1000zl... masakra ![]()
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
Izabela, u nas w żłobkach i oddziałach żłobkowych przy przedszkolach (piszę ogólnie o rejonie, nie samym mieście) jest po prostu stała opłata + kasa za wyżywienie. To tylko w przedszkolach jest 5h darmowe, bo to jest gwarantowane podstawą programową i to nie ma prawa być płatne. Żłobki nie mają realizowanego żadnego nauczania, dlatego całe są płatne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
W sląskim też nie liczą się plany zawodowe, tylko status obecny.
![]() |
#189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
oczywiscie wiadomo ze jezeli jest zbyt maly nabor to przyjma kazde dziecko, bez wzgledu na regulamin. ja koncem koncow zrezygnowalam, chcialam zapisac synka dlatego ze czytalam ze dzieciom przedszkole baaardzo dobrze robi, i w tym czasie poszukalabym sobie jakies 1/2 etaciku tak by sie nie nudzic, ale jak sekretarki z paru przedszkoli w mojej okolicy mi powiedzialy ze moge zapisac ale prawdopodobienstwo jest male ze syn sie zalapie to zrezygnowalam. ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- dla mnie to jest straszne bo jak ja mam znalezc i pojsc do pracy majac dziecko, a nie mam nikogo kto mi sie nim teraz zajmie, jestem tylko ja i tż, ktory w pracy jest od 6-18 (razem z dojazdem) ![]()
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33712012]Izabela, u nas w żłobkach i oddziałach żłobkowych przy przedszkolach (piszę ogólnie o rejonie, nie samym mieście) jest po prostu stała opłata + kasa za wyżywienie. To tylko w przedszkolach jest 5h darmowe, bo to jest gwarantowane podstawą programową i to nie ma prawa być płatne. Żłobki nie mają realizowanego żadnego nauczania, dlatego całe są płatne.[/QUOTE]
szaja u mnie tak właśnie jest, opłata stała plus za wyżywienie ![]() Jak myślisz mogą mi ją skreślić za 4h? Jak jest u Ciebie?
![]() |
#191 |
Konto usunięte
|
A coś w regulaminie jest na ten temat? Wg mnie nie mają prawa skreślić, bo przecież w dniu przyjęcia mogłaś mieć inną sytuację, a potem mogła ona ulce zmianie.
Szczerze mówiąc mnie nikt nie pytał, czy na zmiany pracuję, czy jak, czy na ile etatu - ja wpisałam w formularz godziny pobytu 8-16, bo nie mam bladego pojęcia, jaki plan zajęć będę miała. Równie dobrze może być tak, że dwa dni będę po 8-9h robiła, a 3 dni zdecydowanie krócej, nie wiem. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2012-04-22 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
szaja w moim formularzu nawet nie było takiego pytania o godziny pobytu,
jedynie na zaświadczeniu z pracy mamy, że oboje pracujemy na pełen etat, ale np. mój mąż pracuję zmianowo a regulaminu nie mam, w najbliższym czasie się tam wybierzemy dogadać różne szczegóły, typu co przynieść ze sobą ![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
U nas było pytanie o godziny. Wybrałam od 8 do 16. Nie wiem, czy mają prawo skreślić, ale na spotkaniu pani dyrektor mówiła, że wolałaby uniknąć dzieci, które będą odbierane na przykład o 12 w południe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
Wiem, że u nas pierwszeństwo miały dzieci rodziców pracujących i podających właśnie pełne godziny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Ja ogólnie jestem w szoku, że się dostała,
bo nas ciągle straszyli różnymi tekstami, że trzeba składać podanie 2 lata wcześniej, potem, że i tak tylko samotne matki się dostaną, a na końcu, że nie mamy szans mając takie zarobki, bo niby dzieci rodziców o niższych zarobkach się dostają ![]() ![]() W każdym razie będę załamana jeśli nie będzie możliwości z tymi 4h ![]()
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
U nas by to nie przeszło
![]() Być może w innych miastach jest inaczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Izabelaa ja nie rozumiem. Jak posylasz dziecko do żłobka pelnowymiarowego to chyba akceptujesz jego zasady. Dasz jakos radę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Konto usunięte
|
Ale jak to, sprawdzali jakie zarobki macie
![]() U nas nie ma żadnych ograniczeń co do odbierania dziecka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33715813]Ale jak to, sprawdzali jakie zarobki macie
![]() ![]() Jak nie korzystają = zamożni. ![]() U nas też było pytanie o godziny, córę dałam do podwieczorku (tzn bezpłatny czas+czas płatny do 14:00). Ale z tego co wiem, to w zeszłym roku (gdy się nie dostala) nie miało to wpływu na rekrutację.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-04-22 o 23:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
kobieta za ladą
|
dzieciaczkom które sie dostały gratuluje
![]() ja czekam ![]() W miejskim wyniki w maju aż jestem ciekawa ,znajoma mi już zawyrokowała ze sie młoda nie dostanie bo nie jestem samotną matką i obydwoje pracujemy!! jeszcze w systemie zmianowym ![]() tylko np mojego szefostwa córka lat 3,5 sobie chodzi od ub roku do gminnego sie dostała starsza od mojej o miesiąc wnuczka ginekologa i dentstki ja nie jestem zazdrosna czy cuś ale tam gdzie jest na cale 15 tys ludzi"miastowych" plus okoliczne wioski jest 3 przedszkola takie kwiatki mogą człowieka do nerwicy doprowadzić ![]()
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
to ile wedlug ciebie ma kosztowac zlobek? czy moze panstwo ma byc darmowa niania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli się okaże, że zasady nie będą mi pasować to dla mnie logiczne jest, że jej tam nie poślę. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33715813]Ale jak to, sprawdzali jakie zarobki macie ![]() U nas nie ma żadnych ograniczeń co do odbierania dziecka ![]() ![]() W formularzu była taka rubryka do uzupełnienia, a ja sama nie wiem czemu uzupełniłam, zależało mi na żłobku, a bałam się, że jak nie wypełnię to nic z tego, potem dopiero pomyślałam, że to nie możliwe, żeby mogli wymagać takich danych. ![]() Rozumiem. Chyba się wybiorę tam już w tym tygodniu.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-04-23 o 07:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I nie pisz, że ma iść do innej pracy - bo ktoś musi sprzątać, pilnować kibla na dworcu, sprzedawać w sklepie czy zamiatać ulice. Nie każdy może pierdzieć w stołek ![]() Mało tego - to powinna być opłata jednakowa wszędzie, a nie tak, że ja zapłacę 150zł, a w pobliskiej gminie opłata ta wynosi już 290zł! + wyżywienie 10zł dziennie = za tyle to ja przepraszam, ale mam wyżywienie na cały dzień dla dziecka i jeszcze następne śniadanie, a nie za 3 posiłki ![]() Dudipopka, owsze, preferencje mają np. osoby niepełnosprawne, ale już u nas niekoniecznie matki samotnie wychowujące dziecko - bo to ma się nijak już w ogóle do obojga rodziców, bo jak oboje rodziców w pracy czy samotna matka w pracy to przecież żadne z nich nie ma możliwości zajęcia się dzieckiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj tak... trafiło mnie. ![]() Za rok gdzieś ją będą musieli przyjąć ponieważ będzie 5-latką. Mam tylko nadzieję, że nie na drugi koniec miasta. U nas są właśnie takie kwiatki. Przedszkole mam pod nosem, a ludzie przywożą tu dzieci z okolicznych wsi i miejscowości. Dudi trzymam kciuki, żeby córa się dostała ![]()
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Izabelaa nie wiem jakie zasady są w Twoim żłobku, napisałam to ogólnie. Ja jednak zanim wybrałam zlobek i zdecydowałam sie na posłankę tam dziecka oraz zapisanie sie to sprawdzilam umowę, regulaminy, wypytalam o wszystko co chciałam. Najlepiej bedzie dowiedzieć sie u źródła bo jak widzisz dziewczyny różnie piszą, pewnie rożne żłobki maja rożne zasady.
Ja chce poslac mała pelnowymiarowo od września, mam potrzebę zajęcia sie chwile swoim życiem, poza tym mam nadzieje ze będę już pracować na pełny etat do września. A jak wreszcie uda mi sie zajść w ciążę to tym bardziej będę potrzebowała chwili dla siebie i potem dla drugiego dziecka. Tylko ciekawe kiedy w końcu mi sie uda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
W dużym mieście też bym wybrała przedszkole blisko pracy a nie koło domu
![]()
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście jestem gorącą zwolenniczką powrotu do rejonizacji.
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.