|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ślub zawarłaś/eś bądź zawrzesz w przyszłości? | |||
| Kościelny |
|
149 | 41,85% |
| Cywilny |
|
127 | 35,67% |
| Najpierw cywilny, może kiedyś kościelny |
|
61 | 17,13% |
| Jest mi to obojętne, zależy od partnera |
|
19 | 5,34% |
| Głosujący: 356. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub kościelny czy cywilny?
Wszystkim dają
![]() Cytat:
Poświęcić sie dla babci i cioci (które generalnie i tak ma gdzieś) i wziąć kościelny? Ja wiem, że 90% ludzi w naszym kraju ma toksyczne relacje z rodziną, ale bez przesady, nie każdy. |
|
|
|
|
|
#182 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo chyba nie masz na myśli mojej ironicznej wypowiedzi negującej ceremonię kościelną Cytat:
![]() Ja nie praktykuję przyjmowania sakramentów i praktykować nie zamierzam ![]() Praktukująca rodzina niczego mi narzucić nie jest w stanie
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-04-15 o 13:35 |
||
|
|
|
|
#183 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
Raczkowanie
|
Moja pierwsza wypowiedź brzmiała: " kościelny. Cywilny to nie ślub- to umowa", porównanie do zawarcia umowy wzbudziło kontrowersje dlatego napisałam czemu tak uważam i zaczęła się nagonka, że krytykuję. Widzę minusy to krytykuję, coś wydaje mi się odpowiedniejsze to o tym piszę.
I muszę przyznać, że temat też mnie mocno bawi, porównania do "Samych swoich" (swoja drogą świetny film ), teksty: "przecież Bóg jest wszędzie, zwłaszcza w urzędzie", "jedyna słuszna wiara", "klepania kazań przez księdza" itp. tylko, że ani nic nowego, ani twórczego w tych rozważaniach. Napisałam na samym początku, że to subiektywna opinia. Jakbym chciała pisać obiektywnie to ślub kościelny, cywilny i brak ślubu mają swoje plusy i minusy.rodzina ma to do tego, że jak jedna z "uroczystości kościelnych" w rodzinie ma miejsce to zapewne zagorzałe przeciwniczki kościoła biorą w nich udział, bo tak wypada.
|
|
#186 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-04-15 o 13:48 |
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego miałyby nie przyjść na ślub kościelny kogoś z rodziny/znajomych? Co innego przyjść. A co innego samemu organizować. Więc nie wiem czemu tak to porównujesz
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-04-15 o 13:55 |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie uważam, że ślub cywilny jest gorszy, mniej ważny, że osoby go biorące nie przeżywają tego i nie jest to dla nich najpiękniejszy dzień w życiu. Ja mówię o swoim podejściu. Ja bym się nie wzruszyła, nie byłby to podniosły moment w moim życiu, potraktowałabym to właśnie jako rejestrację- dlatego tak napisałam o ślubie cywilnym. Macie inne zdanie, świetnie, jakby się wszyscy zgadzali we wszystkim to świat byłby strasznie nudny.
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Można na ślub czy pogrzeb przyjść, ale w obrządku nie uczestniczyć. Ja tak robię i nigdy nie spotkałam się z negatywnymi uwagami czy komentarzami, a osoby wierzące dziękowały za obecność.
akurat świadkowanie to jest też na ślubie cywilnym więc nie wiem co tutaj ma do rzeczy w religijnością i uczestniczeniem w obrzędach religijnych??
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2011-04-15 o 14:10 |
|
|
|
|
#191 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Niemniej jednak widzę wyraźną linię demarkacyjną pomiędzy katolicką (głównie) hipokryzją pt. nie przestrzegam reguł, a 'po sakramenta' uderzam, żeby np. było podnioślej, a samym jeno ubieraniem choinki (nota bene raczej pogańskiej), chadzaniem na czyjeś śluby i Bar micwy, a nawet organizowaniem niezgodnych z własnymi przekonaniami pochówków religijnych onegdaj ciotek.
|
|
|
|
|
|
#192 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale u nas wiadomo jak jest ![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- A co wolno mi
|
|
|
|
|
|
#194 | |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
na pewno nie tylko jak podpisanie zwykłej umowy ale to zależy od ludzi zawierających ślub, od ich podejścia choć ja tak jak Ty myślałam że będzie spokojnie, krótko, bez wzruszeń itp.Nie chciałam brać ślubu kościelnego z różnych względów o których teraz tu nie napiszę ale wspomnę słówko o otoczce jaka mu towarzyszy-dla mnie to za dużo, wolę prostotę i ślub cywilny był idealny
Edytowane przez agabil1 Czas edycji: 2011-04-15 o 15:38 |
|
|
|
|
|
#195 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Opłatek bardzo lubię ![]() Odmówiłam bycia chrzestną swojemu bratu ciotecznemu a TŻ swojemu bratu rodzonemu -nikt sie nie obraził. Świadek na ślubie chyba nie musi być katolikiem. Dziecko moje nie chodzi na religie i do komuni tez nie poszło. Księdza po kolędzie nie przyjmuję ,do koscioła idę na śluby ,chcrzty i pogrzeby. Nie wykonuję żadnych znaków krzyża,nie ide do komuni ,spowiedzi. Na własnym pogrzebie nie życze sobie księdza ,ale na to już nie mam wpływu. ![]() Cytat:
Dwa albo cos jest wzruszające albo nie i nawet w kosciele może byc drętwo i nudo na ślubie. A najlepiej spróbować w praktyce to przeżyć zamiast zakładać brak wzruszenia
|
|||
|
|
|
|
#196 | |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#198 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Reszta siedzi, nudzi się i czeka na impreze, żeby się napić i zapchać kichę
|
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na swoim ślubie go nie podałam
|
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Śluby kościelne są rzeczywiście przynudnawe, byłam tylko na jednym, który wydawał mi się być okej. Prowadzący ksiądz znał młodych i opowiadał bezpośrednio o nich, nie rzucając wymyślonymi ogólnikami, jak to miało miejsce w przypadku innych tego typu uroczystości. Pisałam już kiedyś, że byłam uczestnikiem ślubu jednostronnego i srodze się zawiodłam Wszystko było dokładnie tak samo jak w przypadku zwykłego ślubu kościelnego, nawet pan młody przysiągł wychowywanie dzieci w obrządku katolickim, tyle tylko, że nie przyjął komunii. Nuda, a ja się tu na jakieś szoły nastawiłam Z tym, że tu wielu gości nie było katolikami, więc wyglądało to tak, że prawa strona kościoła żegnała się, śpiewała, biła w piersi etc, lewa zaś w tych chwilach oglądała czubki swoich butów, posadzkę, witraże i wyrażała nadzwyczajne zainteresowanie swoimi paznokciami (zazwyczaj tylko ja z Lubym wykonujemy tego typu działania, co często powoduje złowrogie łypanie w naszym kierunku ).Wolę śluby cywilne, wówczas skupiam się na całej, 8minutowej ceremonii. W kościele, niestety nudzę się jak mops, nie odczuwam żadnej powagi sytuacji, zimno mi albo duszno, wiercę się, myslę, że jeszcze cała droga do sali weselnej i dopiero am ![]() ![]() Szczęściem moich bliskich cieszę się dopiero na ich weselu. Pewnie tajniacko założy sobie majtki z wizerunkiem Belzebuba i tym sposobem zrobi w balona wszystkich
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
usmialam sie wlasnie wlasnym postem sprzed 4 lat. jak sie to czlowiekowi moze pozmieniac. teraz absolutnie, nigdy w zyciu, nie wzielabym koscielnego. tylko cywilny wchodzi w gre, bez wesela, ze wzgledu na to, ze skłaniam się obecnie ku ateizmowi. i przeraza mnie ilosc odpowiedzi w tym watku osob, ktore biora koscielny TYLKO dla bialej sukni. (pomijajac, ze mi cywilny nie bedzie przeszkadzal, zeby te białą suknię miec) |
|
|
|
|
|
#205 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gosci ze mna bylo 17 ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Tę
![]() I chciałam się oburzyć (po latach) bo ja właściwie brałam 2 śluby a nie ma takiej opcji. Takich starych jak ja to nie brano pod uwagę w tej sondzie.
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Gdybym odważyła się na tak radykalny krok jakim jest małżeństwo
Rodzina ze starszego pokolenia pewnie byłaby oburzona ale co tam;p |
|
|
|
|
#208 |
|
Rozeznanie
|
Jak narazie z TŻ mamy ślub cywilny, może kiedyś wezmiemy kościelny...
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast na ślubie cywilnym oświadcza się tylko, ze uczyni się wszystko by małżeństwo było zgodne, szczęśliwe i trwałe. Oświadczenie woli wyraża się również w umowach darowizny czy testamentach. Tym samym jest to tylko bardziej uroczysta forma spisania aktu notarialnego regulującego wzajemne zobowiązania i przywileje pary ludzi. To jest właśnie powód, dla którego wolałabym zrezygnować ze słowa "ślub", co otworzyłoby drogę do zawierania takich umów parom homoseksualnym.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#210 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.