|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar
Mnie nie wesoło.
![]() Mam jutro na 6 do pracy będę pracować dpo conajmniej 15 a Wiglia przewidziana na 17. Całe szczęście że mój tato kucharzy. Będą pierogi, ryba po grecku, pstrąg w migdałach pod kołderką z sera, będzie karp i kompot z suszonych owoców.
|
|
#182 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy ja mogę tak prosić krok po kroku jak to zrobić? Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja pamiętam 6 lat temu - w Wigilię prowadziłam szkolenie (do dziś się dziwię, kto wpadł na tak porypany pomysł). Oczywiście na szkoleniu sami panowie, do domu im nie śpieszno... Wróciłam o 17, wszyscy już czekali tylko na mnie, a ja jedyne na co miałam ochotę, to prysznic i spanie. O 18 siedliśmy do kolacji, po barszczu przeszło mi zmęczenie
|
|
#183 | |||
|
czyli Endżi
|
Cytat:
?Cytat:
Cytat:
Nie czuję wewnętrznej potrzeby żeby zaspokoić jego potrzeby estetyczne
|
|
#184 | |
|
Wiedźma
|
Cytat:
Najpierw zalewasz piernik (taki twardy, bez polewy, czy marmolady) ciemnym piwem i zostawiasz, żeby się rozmoczył. W tym czasie gotujesz wywar z marchwi i pasternaku (jak na zupę). Jarzyny wyjmujesz, wywarem zalewasz ową piernikowo-piwną papkę, dodajesz migdały obrane ze skórek, suszone śliwki, rodzynki, figi (figi koniecznie) liofilizowane jabłka i do woli inny susz czyli morele, gruszki etc. Gotujesz, doprawiasz do smaku cukrem, solą, sokiem z cytryny i nie pamiętam teraz, czym jeszcze. Zupa powinna być gęsta, słodka umiarkowanie, o bogatym smaku przełamanym jednak odrobiną cytrynowej świeżości. Pyszna i na ciepło, i na zimno. Na zimno nawet pyszniejsza.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2007-12-24 o 00:30 |
|
|
|
|
#185 |
|
Rozeznanie
|
pierwszy raz słysze o zupie z piernika
![]() najpierw myslalam ze to jakas przenosnia brzmi nieźle
|
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
Sabbath
ten przepis wlasnie wygral w moim personalnym rankingu dziwnych (a do tego jadalnych) potraw. Az kusi sprobowac.Nat
|
#187 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co wrażliwsze osoby uprasza się o nieczytanie aż do następnego cytatu ![]() Pobieranie płytek polega na tym, że wkłuwają się w obie ręce. Z jednej krew wychodzi - tak jak przy pobieraniu, przechodzi przez coś w rodzaju wirówki, po czym poprzez drugą rękę powraca do organizmu - tylko bez tych płytek, co w maszynie zostały. Trwa to koło 1,5-2 i niestety cholerstwo boli trochę. Stanowczo jak mogłam - 100 razy bardziej wolałam zwykłe oddawanie. Ale mam dość rzadką grupę krwi i jak słyszałam, że to np. dla 3-letniej dziewczynki chorej na białaczkę no to nie umiałam nie pójść. Cytat:
![]() Bardzo pięknie dziękuję, po Świętach będę testować. Mam jeszcze jedno pytanie - zalewam taki świeży piernik, czy taki, co już sobie poleżał i zmiękł trochę?
|
|
#188 | ||
|
Zakorzenienie
|
witam po imprezie, po raz kolejny przrześpiewaliśmy z przyjaciólmi całą płytę z kolędamami Preisnera(pamiętacie taką, w białej papierowej okładce dodawanej do GW parękat temu?)
mam najwspanialszych pryjaciól na świecie Cytat:
(takie do komputera, czy myszki-zwierzaczki?)Cytat:
chyba idę spać nie dość, że mam najwspanialszych przyjaciół na świecie, to jeszcze mam najpiękniej pachnące przyjaciółki wiem, że to niewybaczalny offtop ![]() , ale pachniały Petit Cherie, Stellą i Angelem
|
||
|
|
|
#189 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, tej Cytat:
Moczkę jadłam raz w życiu, bo babcia akurat jej nie robi (robi za to niezłe ohydztwo pod nazwą siemieniotka - czyli zupa z siemienia podawana z mlekiem, cebulą i kaszą jęczmienną; wszystko w nietwarzowym szarym kolorze; całe szczęście mamy też barszcz z uszkami), wyglądała powiedzmy ekhem dość specyficznie, ale zapach i smak miała wyśmienity Edit: :paca się ręką w czoło:O ja sklerotyczna! Nat, Mariolu, sukienki widziałam, obie mi się bardzo podobają. Już Was obie widzę ubrane, pięknie uczesane, uśmiechnięte i szczęśliwe. Składam Wam najlepsze życzenia na teraz i na przyszłość i oby Wasze życie razem (oczywiście razem z przyszłymi mężami) było tak piękne, jak to widzicie w marzeniach Daguś - serdeczne życzenia imieninowe wszystkiego pięknie pachnącego
|
|
#190 |
|
Rozeznanie
|
taaa, mi wystarczy zeby ktos napisał, ze z jakiego powodu niektórzy nie powinni czegos czytac, to ja pierwsza lece, i teraz mam...
az mi sie słabo zrobiło, szczegolnie ze to tyle czasu trwa... no ale cel taki, ze pewnie tez bym sie zgodziła jestem ciekawa czy bym mogła, bo krwi oddawac nie moge, bo mnie od razu dyskwalifikuje waga, trzeba ważyc minimum 50 kg... |
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
MarioluSL i Nat - wszystkiego dobrego na nowej drodze życia.
your Angel wszystkiego dobrego w dniu imienin Dla Wszystkich najserdeczniejsze życzenia: Cudownych Świąt Bożego Narodzenia Rodzinnego ciepła i wielkiej radości. Pod choinką zaś dużo prezentów, a w Waszych duszach wiele sentymentów. |
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Cieszę się że się cieszysz
Idę spać, wszystko mnie boli a TŻ chce mnie zaciągnąć jutro o 7 rano na słłownię, o 10 mam jazdę i nie wiem kiedy zdążę mieszkanie posprzatać.
|
#193 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
3 myszki - ja mysle ze zwierzaczki ale pluszowe, takie dla kota, cos o tym wiem ![]() te koledy Preisnera sa cudowne, ale ja niekoniecznie moge ich słuchac, przy Kolędzie dla nieobecnych, zawsze ryczę... nie moge sie opanowac, potrafiłam nawet raz wpaść w histerie.... |
|
|
|
|
#194 | |
|
czyli Endżi
|
Cytat:
I bardzo dziękuję, że o tym piszesz ![]() Czy to badanie jest konieczne ze względu na zbadanie "jakości" krwi czy też przeprowadza się je niepodlegle i płytki krwi oddaje się niezależnie od krwi jako całości ?Trwa to 1,5 - 2 minuty? Kurczę, głupio mi tu o to dopytywać - ale jak Bar to Bar ![]() ___ Tharoon, ślicznie dziękuję
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
Tahroon - thx
Taka - takie z futerka zabawkowe Najsmieszniejesze bylo jak TZ odkurzal kolko kanapy, pod ktora siedzial Wincenty (nasz czarny strachliwy kotek) i chyba go przez szpare troche zassalo W kazdym razie wylecial zjerzony spod kanapy prychajac... Wiem ze moze nie powinnam sie smiac ale to bylo naprawde smieszne. Sprzatanie z 2 pluszami to niezly ubaw (poza tym ze totalna mordega)..Nat
|
#196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Adelajdo, witaj bratnia duszo (a może duso- w nawiązaniu do tej góralskiej kllędy), ja też zawsze ma ochotę ryczećCytat:
|
||
|
|
|
#197 |
|
Rozeznanie
|
Nat, jakie Twój kot ma dostojne imię
![]() Taka, no bo swiniaka mozna wciagnąc... trzeba uwazac..., a jakiego masz? długowłosego, krótkowłosego czy rozetkowego? |
|
|
|
#198 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Całkiem przyjemny, choć nie jestem jeszcze do niego przekonana, że chcę. Nie czuję stanowczo wędliny (tym bardziej nadpsutej), ani nic nieprzyjemnego - lekko, świeżo, przyjemnie.
Początek mam trochę podobny do Addicta 2, później idzie w innym kierunku, zobaczymy gdzie dojdzie (czy ja się powinnam z tym przenieść do czym pachniesz, czy mogę tu zostać? )Cytat:
Cytat:
Cytat:
Badanie robią jakby dodatkowe, z krwi którą pobrali do badania przy pobieraniu krwi (przed oddaniem jest małe pobranie - badają hemoglobinę i coś jeszcze, a potem robią z tego pełne badanie, takie jak w przychodni; można dostać wyniki jak się chce). Nie wiem na czym ono polega, bo robi się je później i do mnie zadzwonili, że badanie wykazało, że "się nadaję i mogę być dawcą płytek" i czy podtrzymuję swoją zgodę na wprowadzenie do bazy takich dawców. Natomiast tak, oddawanie płytek jest całkowicie odrębne od zwykłego oddawania krwi, przy czym można je robić częściej (jak dobrze pamiętam - co miesiąc). I robi się je w razie potrzeby, bo one dość krótko są przydatne do użycia - 48 lub 72 h (w przypadku dorosłych pacjentów - chyba było to ciut dłużej). Więc jak jest pacjent z planowanym zabiegiem (ja pisałam o dzieciach, bo mieszkam naprzeciw szpitala dziecięcego, tu jest punkt oddawania krwi, tu chodziłam, więc w ich bazie się znalazłam), wyszukują w bazie kto ma odpowiednią grupę krwi + inne czynniki i dzwonią do takiej osoby, pytając czy może i zgodzi się przyjść. Kurcze, mam nadzieję, że nie namieszałam i da się z tego wyczytać co i jak...
|
|
#199 | ||||
|
Wiedźma
|
Cytat:
Cytat:
Ludzie albo go uwielbiają, albo... albo nie jedzą. Cytat:
Cytat:
Musiało to być realne paskudztwo.Co do wyglądu moczki - słusznie zauważyłaś, że piękna nie jest. Ja zapominam o tym, bo widzę w wyobraźni te białe migdały w piernikowym sosie, ale dla osoby o świeżym spojrzeniu może ona wyglądać... no... jak gdyby już wcześniej ktoś ją raz zjadł. Sorry...
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szybko dziś wróciłam z pracy. Jeśli ktoś jest nieszczęśliwy z powodu pracy w Wigilę to powiem tyle - w Wigilę mam wolne. W 1. Dzień Świąt pracuję od 10.30 do ok. północy w 2. Dzien od 8 - 15. W Sylwestra... <tu Tulip zaczyna sobie cicho płakać> od 17 do ok. 1 w nocy. <płakanie kontunuuje sobie dalej, myśląc "czemu mi nigdy nic nie wychodzi" >Jeśli chodzi o pobierani krwi i takie sprawy - nie do przejścia. Jak byłam mała - mdlałam, to znaczy robiło mi się słabo itd. Nawet jak z placa mi pobierali Kiedyś mama wzięłam mnie na pobieranie krwi do szpitala, gdzie pracowała. Nigdy więcej tego nie zrobiła, bo wrzeszczałam na pół oddziału "tylko nie przemocą" Teraz już nie jest tak źle, ale nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na badaniach krwi. Chyba w ostatniej liceum, kiedy poszłam do szpitala (i mi wenflon założyli ![]() ). Dlatego oddawac krwi nie bede, na Uniwerku sa organizowane liczne akcje, nie moge nawet przechodzic w poblizu tych stanowisk, gdzie leza ludzie oddajacy krew |
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), krtkowłosego, wielkiego jak prawdziwy prosiak, jest oczywiście śliczny i inteligentnyjestem pod wpływem i trudno mi znieść opisy tych zup; pirnikowej z białymi migdałami i siemieniotki u mnie zwyczajny barszcz ze zwyczajnych buraków |
|
|
|
|
#203 |
|
Wtajemniczenie
|
Angel - nie ma sprawy
|
#204 | |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Bjeato, zdrówka na święta
![]() Cytat:
![]() Może wkleisz zdjęcia zestawu? Na pewno nie jest tak źle, jak Ci się wydaje ![]() A cienie Inglota są super, zawsze odchodzę od stoiska z rękami wymalowanymi po łokcie I bez cienia, bo nie mogę się zdecydować Poza tym nie mam pojęcia, czy zdołałabym cały zużyć...Brrr, nie brzmi to najlepiej...
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
|
#205 | ||
|
rude jest piękne:)
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#206 |
|
Rozeznanie
|
opis siemieniotki i moczki by Sabbath, rozwalił mnie zupełnie i doprowadził do płaczu ze smiechu
![]() Taka, bardzo mi sie podoba Twój stan
|
|
|
|
#207 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie też, szczególnie to raz zjedzone - przeczytałam nawet TŻ...
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranoc, pachnących snów
i na dobranoc: http://www.youtube.com/watch?v=ekQZPozjCX8 |
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A robi się u kogoś zupę - kompot z suszu z fasolką? Bo jeszcze nie spotkałyśmy z mamą nikogo u kogo się takie coś je na Wigilę
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż to fajniejsze http://www.youtube.com/watch?v=4ysnkkrhlK4lubię tę piosenkę ja dziś cały dzień piekłam,gotowałam, przygotowywałam, sprzątałam i dekorowałam. Teraz mój pokój wygląda pięknie
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.

)
?

Wiem ze moze nie powinnam sie smiac ale to bylo naprawde smieszne. Sprzatanie z 2 pluszami to niezly ubaw (poza tym ze totalna mordega)..

w 2. Dzien od 8 - 15. W Sylwestra... <tu Tulip zaczyna sobie cicho płakać> od 17 do ok. 1 w nocy.
Poza tym nie mam pojęcia, czy zdołałabym cały zużyć...