Brzydkie, sztuczne zdjęcia z PLENERU - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-15, 08:41   #181
Emir1994
Zakorzenienie

Dot.: Brzydkie, sztuczne zdjęcia z PLENERU

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
4 plenerowe zdjęcie- para biegnie po plaży- ucięta noga młodej, na następnych doświetlanie lampą.
No ale skoro się podoba
Jest tak jak piszesz ale spójrz na naszą klasę i tam dopiero są perełki -
w komentarzach super, cudne pięknie itd. zdjęcie.
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 13:43   #182
caroline_1988
Zakorzenienie

GG do caroline_1988

http://www.artfoto.getphoto.net/inde...0b84de31fd741b

A co myślicie o tym? Waham się między tym a studiem Vegas z poznania o którym byłą mowa wcześniej... Chyba Poznań bardziej mi sie podoba ale do torunia mam zdecydowanie bliżej...
Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama!
caroline_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 10:27   #183
dedo1982
Przyczajenie

Wink Dot.: Brzydkie, sztuczne zdjęcia z PLENERU

usunięte przez moderatora

Cytat:
Napisane przez caroline_1988 Pokaż wiadomość

A co myślicie o tym? Waham się między tym a studiem Vegas z poznania o którym byłą mowa wcześniej... Chyba Poznań bardziej mi sie podoba ale do torunia mam zdecydowanie bliżej...

zdjęcia ładne ale widać od razu photoshopa
choć na ujęcia pomysły mają fajne

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2009-10-21 o 17:35 Powód: reklama/spam
dedo1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 21:21   #184
oyo
Przyczajenie

Wygląda na to że wybór fotografa to duży problem nam na szczęście siostra TŻa zrobi zdjęcia (robiła już na wielu weselach, więc doświadczenia trochę ma), od początku, aż do samego końca wesela, razem z plenerem - więc odpada problem dodatkowego stresu i braku naturalności na zdjęciach, i oczywiście nie musimy się martwić kosztami - zawsze to spora oszczędność, tym bardziej, że wesele będzie na około 170 osób więc i tak koszty będą spore.
oyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 12:53   #185
Rzodkieweczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez caroline_1988 Pokaż wiadomość

Fajne ale zbyt mocno obrobione w photoshopie. Panna mloda ma zabki bielszy odcien bieli, ze tak sie wyraze Mozna by nieco subtelnej....

Ale ujecia fajne
Rzodkieweczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 13:49   #186
mloda1989
Zakorzenienie

www.foto-grafia.pl polecam gdy ktos szukal fotografa z okolic wroclawia...robil zdjecia moim znajomym i sa bardzo zadowoleni...cena tez nie jest wygorowana bo za przgotowania, blogoslawienstwo, slub i wesele do oczepin plus sesja plenerowa 1150zl
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 13:55   #187
DwaWilki
Raczkowanie

Witam

Coraz więcej na rynku pojawia się firm foto i video, jak i zespołów muzycznych, które po prostu chcą zarobić, a do jakości usługi podchodzą bardzo pragmatycznie. Nierzadko prezentowane portfolio lub demo nie odzwierciedla tego, co dana firma sobą prezentuje.
Przykłady:
1. Na rynku jest świetny zespół muzyczny, który cieszy się wielkim powodzeniem. W związku z tym grupa ma bardzo wiele zamówień na ich usługi, czasem kilka wesel w jednym terminie, dlatego mnoży się i pod tą samą nazwą występuje kilka zespołów jednego właściciela. Poziom ich grania staje się... różny, czasem nadal bardzo dobry, czasem mimo niemałej ceny dość przeciętny.
2. Foto i video: popularny usługodawca ma wiele zamówień, nie jest w stanie wszystkich ich zrealizować, a chce zarobić, dlatego wynajmuje podwykonawców, którzy dla niego pójdą sfotografują/sfilmują imprezę. Otrzymany materiał edytuje on sam, albo - co częstsze - kolejna osoba. Efekt otrzymacie Wy. Może on różnić się od tego, co widziałyście, bo w portfolio każdy prezentuje oczywiście zawsze to co najlepsze, najbardziej udane. Może być też tak, że będziecie bardzo zadowolone. Kwestia gustu i oczekiwań.

Co robić? Może należy dokładnie określić w umowie, kto będzie filmować, fotografować, jaki będzie skład zespołu (tu trudniejsza sprawa). Spotykałem się z sytuacjami, gdzie zamówiony kamerzysta (pracujący również dla jednej z wielkich stacji TV) nie przyszedł na wesele, a przysłał pracownika. Dlaczego? Odpowiedź brzmiała: "A bo musiał robić materiał z okazji Powstania Warszawskiego i sam nie mógł..." Taaa, jakby rok wcześniej nie wiedział, że wesele, które jest 1 sierpnia, nałoży mu się na inne prace. Czasem pary zaskoczone są osobą, która ich obsługuje, ponieważ kwestia ta nie została uściślona w umowie. Usprawiedliwień usłyszycie wiele. Choć może też zdarzyć się wypadek losowy, że Wasz człowiek zachoruje, albo będzie mieć wypadek samochodowy, etc. Wtedy pojawia się realny problem, jednak tego mimo dobrych intencji, nikt nie jest w stanie przewidzieć.

Z drugiej strony na rynku jest wiele firm foto lub video, które nie są jednoo-, dwuosobowe, które pracują większymi zespołami. Powyższy tekst dotyczy ich w mniejszym stopniu, trzeba być jednak świadomym, co to oznacza.
W przypadku działalności jedno-, dwuosobowej (autorskiej) jest większe prawdopodobieństwo, że otrzymacie rzecz zbliżoną do poziomu portfolio. Musicie wtedy jednak liczyć się z tym, że usługa może być droższa a czas oczekiwania na album/film dłuższy (zwłaszcza pod koniec sezonu).

Pozdrawiam
Krzysztof S. (podpis zamieszczam w takiej formie, by nie podpaść pod paragraf - kto chce i tak znajdzie )

PS: Ale tak naprawdę, nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba. Więc najczęściej będziecie zachwycone i zdjęciami, i filmem, i zespołem, skoro już ich wybrałyście - i o to przecież chodzi - nie ma na to obiektywnej skali (kwestia gustu, oczekiwań i konsekwencji po podjęciu decyzji)

Dopisuję:
Zwróćcie uwagę na tekst w postscriptum - to jest prawda, bo to działa! Ważne jest, czy portfolio Waszego zespołu/kamerzysty/fotografa podoba się Wam. Jeśli tak, to jest bardzo prawdopodobnym, że i to co dostaniecie spodoba się Wam (tekst ten nie dotyczy oszustów, których wyniki pracy niewiele mają wspólnego z ich portfolio).

Edytowane przez DwaWilki
Czas edycji: 2010-03-11 o 19:45
DwaWilki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-01, 12:50   #188
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
www.foto-grafia.pl polecam gdy ktos szukal fotografa z okolic wroclawia...robil zdjecia moim znajomym i sa bardzo zadowoleni...cena tez nie jest wygorowana bo za przgotowania, blogoslawienstwo, slub i wesele do oczepin plus sesja plenerowa 1150zl
i to sie wlasnie nazywa niszczenie rynku

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 09:54   #189
mloda1989
Zakorzenienie

a dlaczego niszczenie rynku??
zrobienie albumu dla fotografa to koszt 150zl....te pozostale 1000zl to wynagrodzenie za poswiecenie dnia...ok 12godzin pracy....robia to milosnicy fotografii, ktorzy nie chca wydzierac niewiadomo jakich kwot od mlodej pary, bo wiadomo ze i 2500zl mozna zazyczyc sobie ale ci z tego...kazdy moze naciagac....dla nich zdjecie to hobby a nie sposob na utrzymanie, bo oprocz tego normalnie pracuja...a w zdjecia wkladaja cale serce by para mloda by w 100% zadowolona....poza tym jesli ktos chce drozej to moze zamiast albumu wziac fotoksiazke i wtedy koszt wzrasta ze 1150 na 1600zl,,,ale tez bez zadnego naciagania na dodatkowa kase....bo jak wiadomo para mloda i tak ma juz duzo wydatkow....a koszt fotografa we wroclawiu zaczyna sie juz od 700zl do jakis 3000zl....a roznicy w zdjeciach zbytniej nie ma.....no chyba ze ci co robia za 2000zl - bo czasami u nich zdarzaja sie takie tandety ze szkoda mowic....ale ludzi ktorzy nie robili nigdy zdjec nie wiedza jak podejsc do zdj pod wzgledem technicznym i ocenic dobre zdjecie...a podchadza jedynie emocjonalnie....
Stary 2009-11-03, 10:59   #190
bezsenność
Zadomowienie

12 h pracy?
a rawy to sie same wywołują? juz nie mówiąc o obróbce, która jednak stosujecie.

hahahaha

Edytowane przez bezsenność
Czas edycji: 2009-11-03 o 11:00
bezsenność jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 11:10   #191
mloda1989
Zakorzenienie

mowilam o pracy podczas ceremonii a zdj wywoluja w jednym zaprzyjaznionym punkcie...co do obroki to obrabiane sa zdj plenerowe...bo reszta jest robiona juz tak by nie bawic sie niby w ps...wogole nie rozumiem obrzunia a propo tej ceny...wczesenij czytalam, ze duzo osob narzeka, ze tyle kasy na to trzeba wydac a tu pretensje ze cena za niska...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-03, 11:57   #192
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
mowilam o pracy podczas ceremonii a zdj wywoluja w jednym zaprzyjaznionym punkcie...co do obroki to obrabiane sa zdj plenerowe...bo reszta jest robiona juz tak by nie bawic sie niby w ps...wogole nie rozumiem obrzunia a propo tej ceny...wczesenij czytalam, ze duzo osob narzeka, ze tyle kasy na to trzeba wydac a tu pretensje ze cena za niska...
Oj widać, że nie wiesz o czym piszesz bo akurat zdjęcia plenerowe są najłatwiejsze w obróbce.
Stary 2009-11-03, 12:03   #193
mloda1989
Zakorzenienie

uwierz, ze wiem...bo jak sie postaramy i dobrze ustawimy aparat i lampe to nie ma potrzeby obrabiac zdj z wesela czy ze slubu....jedynie czasami przekadrowac trzeba....a zdj plenerowe obrabiane sa pod upodobania pary mlodej..
Stary 2009-11-03, 12:07   #194
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
zrobienie albumu dla fotografa to koszt 150zl....te pozostale 1000zl to wynagrodzenie za poswiecenie dnia...ok 12godzin pracy....robia to milosnicy fotografii, ktorzy nie chca wydzierac niewiadomo jakich kwot od mlodej pary, bo wiadomo ze i 2500zl mozna zazyczyc sobie ale ci z tego...kazdy moze naciagac....dla nich zdjecie to hobby a nie sposob na utrzymanie, bo oprocz tego normalnie pracuja...a w zdjecia wkladaja cale serce by para mloda by w 100% zadowolona....poza tym jesli ktos chce drozej to moze zamiast albumu wziac fotoksiazke i wtedy koszt wzrasta ze 1150 na 1600zl,,,ale tez bez zadnego naciagania na dodatkowa kase....bo jak wiadomo para mloda i tak ma juz duzo wydatkow....a koszt fotografa we wroclawiu zaczyna sie juz od 700zl do jakis 3000zl....a roznicy w zdjeciach zbytniej nie ma.....no chyba ze ci co robia za 2000zl - bo czasami u nich zdarzaja sie takie tandety ze szkoda mowic....ale ludzi ktorzy nie robili nigdy zdjec nie wiedza jak podejsc do zdj pod wzgledem technicznym i ocenic dobre zdjecie...a podchadza jedynie emocjonalnie....
Nawet temu teoretycznemu fotografowi co nie obrabia zdjęć nie policzyłaś wszystkich kosztów.

1. Podejrzewam, że fotograf musi dojechać ze swojego domku do Kościoła a potem na wesela i z powrotem. A za paliwo chyba musi płacić?
2. Musi zawieźć zdjęcia do labu potem je odebrać przy okazji kupując album. Też trochę paliwa spali.
3. Następnie musi zdjątka powklejać do albumu. Ostatnio wklejałem 100 zdjęć zajęło mi to ponad 3 h.
Stary 2009-11-03, 12:10   #195
DwaWilki
Raczkowanie

1. Przy pełnym zamówieniu (przygotowania, błogosławieństwo, ślub, przyjęcie do ok. 1:30 - 2:00 i kilkugodzinny plener) klient dostaje ode mnie 100 fotografii w albumie. W jaki sposób koszt albumu i odbitek zawarłoby się w 150 zł??? (Klient otrzymuje tez oczywiście płyty dvd ze znacznie większą ilością plików.)
2. Praca przy takim zamówieniu z aparatem w dłoni to ok. 12 godzin.
3. Sprzęt w torbie (profesjonalny korpus, 3 obiektywy, zapasowy korpus, lampa błyskowa i akcesoria) oraz sprzęt w domu: komputer z profesjonalnym monitorem i soft kosztują... bardzo dużo.
4. Edycja fotografii przy komputerze trwa w zależności od standardu usługi fotografa i jego umiejętności od kilku do kilkunastu dni .
5. Jeśli firma działa legalnie to odprowadza składki ZUS oraz podatek - koszty.
Jak to wszystko razem może kosztować 1150 zł??!

I dalej:
1. Oczywiście, że najważniejsze tu jest "oko" fotografa, ale na słabym sprzęcie świetne efekty będą trudniej - o ile w ogóle - osiągalne. Sprzęt jest drugorzędny, ale bardzo istotny.
2. Edycja fotografii na komputerze jest konieczna bez względu na poziom umiejętności fotografa - prace wtedy są znacznie ładniejsze. Jak wspomniano przed chwilą jeśli pracuje się na plikach w formacie RAW nie ma możliwości nie obrabiania plików. Profesjonaliści pracują wyłącznie na RAWach, bo ma to ogromny wpływ na jakość i wygląd zdjęć - jest to bezdyskusyjne. Praca na jpegach świadczy o braku doświadczenia.

Rozumiem, że można fotografować, mając z tego radość - też tak mam , realizując swoje hobby i robić ładne zdjęcia. Takie zdjęcia mogą dać wiele radości młodym parom.
Ale najczęściej jednak widać różnice pomiędzy tymi zdjęciami, robionymi często po to, by zbudować sobie portfolio, a takimi, w które wkłada się wiele, wiele czasu, pracując na dobrym sprzęcie.

Oczywiście, że kreatywność fotografa, dobre oko jest dla fotografii najważniejsze i tego nie można kupić za żadne pieniądze. Jest wielu, którzy mają bardzo drogi sprzęt i robią przeciętne zdjęcia. Ale też jakość sprzętu, jakim posługuje się fotograf, świadczy o jego pozycji na rynku - musiał się tego sprzętu dorobić. Nawet jeśli taki robi średnie zdjęcia - znam takich - jego praca jest akceptowana przez klientów.

Musicie po prostu dziewczyny oglądać portfolio swego potencjalnego fotografa - im więcej fotografii tym lepiej. Duża ich ilość świadczyć będzie o tym, że te świetne nie zdarzają się, a są normą. Możecie też poprosić o kontakt na wcześniejsze klientki i popytać, jak fajny jest ten fotograf. Takie postępowanie da Wam pewność, że to co dostaniecie po weselu sprawi Wam radość, nie zawód.

Pozdrawiam
Krzysiek Stępniak
Stary 2009-11-03, 12:13   #196
mloda1989
Zakorzenienie

ok...ale jesli mloda para chce album wklejany to cena tez jest inna...jaka dokladnie to nie wiem...ale nieco wyzsza...wiec wszystko zalezy od tego w jakiej postaci chca album....tu mowa o podstawie...o zdj 10x15 we wkladanym albumie i 1000zl to podstawa...do tego dochodzi koszt wywolania zdj i albumu...w tym 1000zl zawieraja sie koszty za paliwo...w cenie wliczony jest dojazd do 30km od wroclawia....

ja nie zamierzam sie tu sprzeczac z nikim....podalam tylko fotografa, ktory wg mnie jest godny plecenia, bo to co robi, robi dobrze i cena tez jest godna przyjecia...
Stary 2009-11-03, 12:17   #197
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
uwierz, ze wiem...bo jak sie postaramy i dobrze ustawimy aparat i lampe to nie ma potrzeby obrabiac zdj z wesela czy ze slubu....jedynie czasami przekadrowac trzeba....a zdj plenerowe obrabiane sa pod upodobania pary mlodej..
Ale trzeba było tak od razu pisać, że to reklama

Za reklamę nie płacicie, ZUS i podatków też nie, PS jak jest to pewnie nie kosztował 4 tyś zł
Ja to rozumiem znam nauczyciela z Krakowa, który bierze 400 zł i daje młody 1000 ujęć na płytce. Zdjęcia cyka w JPG i prosto z puchy na płytkę.
Ma praktycznie wszystkie terminy zajęte w sezonie.

Niestety nie istnieje fotografia ślubna bez obróbki cyfrowej - każdy Fotograf to powie.

Rozumiem, że ktoś bierze 1150 zł za sesję i nie potępiam tego bo na rynek trzeba się wbić.
W moich postach jedynie chodzi mi o koszty bo nie jest możliwe żeby przy takiej
cenie 1150 zł - 1000 zł to czysty zarobek fotografa.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2009-11-03 o 12:26
Stary 2009-11-03, 12:22   #198
DwaWilki
Raczkowanie

W trakcie pisania odpowiedzi do postów, pojawiły się kolejne. Zatem...

Kiedyś jeden z kamerzystów powiedział mi, że on filmuje tak, by film podobał się pannie młodej. Odpowiedziałem, że ja fotografuję tak, by to mi podobały się zrobione zdjęcia.
Dlaczego? A w jaki sposób można poznać dokładnie gusta panny młodej??? Jeśli wejdziecie do mnie na stronę www, obejrzycie duże portfolio i mój styl spodoba się Wam, to będziecie wiedziały, jak fotografuję. A zawsze staram się fotografować tak, jakby te prace miały trafić na moją wystawę.
Oczywiście, że dziewczyny mówią o swych oczekiwaniach, o ważnych dla nich ujęciach, a ja dowiaduję się, kto jest dla nich szczególnie ważny, etc. Ale styl swój przecież mam i nie potrafię, co klient, to fotografować inaczej - świadczyłoby to o braku jakiegokolwiek stylu i chyba własnego gustu.

Pozdrawiam

Edytowane przez DwaWilki
Czas edycji: 2009-11-03 o 12:25
Stary 2009-11-03, 12:34   #199
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DwaWilki Pokaż wiadomość
1. Przy pełnym zamówieniu (przygotowania, błogosławieństwo, ślub, przyjęcie do ok. 1:30 - 2:00 i kilkugodzinny plener) klient dostaje ode mnie 100 fotografii w albumie. W jaki sposób koszt albumu i odbitek zawarłoby się w 150 zł??? (Klient otrzymuje tez oczywiście płyty dvd ze znacznie większą ilością plików.)
2. Praca przy takim zamówieniu z aparatem w dłoni to ok. 12 godzin.
3. Sprzęt w torbie (profesjonalny korpus, 3 obiektywy, zapasowy korpus, lampa błyskowa i akcesoria) oraz sprzęt w domu: komputer z profesjonalnym monitorem i soft kosztują... bardzo dużo.
4. Edycja fotografii przy komputerze trwa w zależności od standardu usługi fotografa i jego umiejętności od kilku do kilkunastu dni .
5. Jeśli firma działa legalnie to odprowadza składki ZUS oraz podatek - koszty.
Jak to wszystko razem może kosztować 1150 zł??!

I dalej:
1. Oczywiście, że najważniejsze tu jest "oko" fotografa, ale na słabym sprzęcie świetne efekty będą trudniej - o ile w ogóle - osiągalne. Sprzęt jest drugorzędny, ale bardzo istotny.
2. Edycja fotografii na komputerze jest konieczna bez względu na poziom umiejętności fotografa - prace wtedy są znacznie ładniejsze. Jak wspomniano przed chwilą jeśli pracuje się na plikach w formacie RAW nie ma możliwości nie obrabiania plików. Profesjonaliści pracują wyłącznie na RAWach, bo ma to ogromny wpływ na jakość i wygląd zdjęć - jest to bezdyskusyjne. Praca na jpegach świadczy o braku doświadczenia.

Rozumiem, że można fotografować, mając z tego radość - też tak mam , realizując swoje hobby i robić ładne zdjęcia. Takie zdjęcia mogą dać wiele radości młodym parom.
Ale najczęściej jednak widać różnice pomiędzy tymi zdjęciami, robionymi często po to, by zbudować sobie portfolio, a takimi, w które wkłada się wiele, wiele czasu, pracując na dobrym sprzęcie.

Oczywiście, że kreatywność fotografa, dobre oko jest dla fotografii najważniejsze i tego nie można kupić za żadne pieniądze. Jest wielu, którzy mają bardzo drogi sprzęt i robią przeciętne zdjęcia. Ale też jakość sprzętu, jakim posługuje się fotograf, świadczy o jego pozycji na rynku - musiał się tego sprzętu dorobić. Nawet jeśli taki robi średnie zdjęcia - znam takich - jego praca jest akceptowana przez klientów.

Musicie po prostu dziewczyny oglądać portfolio swego potencjalnego fotografa - im więcej fotografii tym lepiej. Duża ich ilość świadczyć będzie o tym, że te świetne nie zdarzają się, a są normą. Możecie też poprosić o kontakt na wcześniejsze klientki i popytać, jak fajny jest ten fotograf. Takie postępowanie da Wam pewność, że to co dostaniecie po weselu sprawi Wam radość, nie zawód.

Pozdrawiam
Krzysiek Stępniak
wszystko jak najbardziej ok...ale...tak jak napisalam wyzej mowa o zdj 10X15 we wkladanym albumie....przy wiekszych rozmiarach i innych albumach cena wzrasta o koszty odbitek i tu nie wiem w zym problem..kazdy wie za co placi...tak w torbie "profesjonalny korpus, 3 obiektywy, zapasowy korpus, lampa błyskowa i akcesoria" sprzet w domu rowniez....ale nie kazdy kupuje to wszystko po ty by od razu zaczac robic zdj slubne...caly ten sprzet kosztuje kupe kasy....ale u niektorych zaczyna sie to od pasji od dokupywnia roznych akcesoriow a nie od wydania calej kasy na jeden raz....firma moze tez podpisywac umowy o dzielo...pozatym rawy tez mozna wywolywac i tez mozna je przejzec na komputerze nie kazdemu zdjeciu potrzebna jest obrobka komputerowa...

ja osobicie nie trawie roznych tandetnych fotomontazy....a to tez czesto widac u roznych fotografow...zblurowanych fotek....czy przerysowanej ostrosci...

to prawda w duzej mierze tzreba opierac sie na poleceniach innych....na tym czym dany fotograf moze sie pochwalic w swoim portfolio...i na tym w jaki sposob podchodzi do nas samych...pozdr

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
W trakcie pisania odpowiedzi do postów, pojawiły się kolejne. Zatem...

Kiedyś jeden z kamerzystów powiedział mi, że on filmuje tak, by film podobał się pannie młodej. Odpowiedziałem, że ja fotografuję tak, by to mi podobały się zrobione zdjęcia.
Dlaczego? A w jaki sposób można poznać dokładnie gusta panny młodej??? Jeśli wejdziecie do mnie na stronę www, obejrzycie duże portfolio i mój styl spodoba się Wam, to będziecie wiedziały, jak fotografuję. A zawsze staram się fotografować tak, jakby te prace miały trafić na moją wystawę.
Oczywiście, że dziewczyny mówią o swych oczekiwaniach, o ważnych dla nich ujęciach, a ja dowiaduję się, kto jest dla nich szczególnie ważny, etc. Ale styl swój przecież mam i nie potrafię, co klient, to fotografować inaczej - świadczyłoby to o braku jakiegokolwiek stylu i chyba własnego gustu.

Pozdrawiam

no to jest oczywiste nie mozna zmienic stylu fotografowania pod pare mloda...mowilam tylko o sposobie edyzji tych zdj pozniej...czy wola zdj czarno-biale czy kolorowe...czy cha natualne ujecia czy zycza sobie retuszu itp podobne...tak jak napisales jednym sposoba sie to co juz zrobilismy a inni beda szukac czegos innego...

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Ale trzeba było tak od razu pisać, że to reklama

Za reklamę nie płacicie, ZUS i podatków też nie, PS jak jest to pewnie nie kosztował 4 tyś zł
Ja to rozumiem znam nauczyciela z Krakowa, który bierze 400 zł i daje młody 1000 ujęć na płytce. Zdjęcia cyka w JPG i prosto z puchy na płytkę.
Ma praktycznie wszystkie terminy zajęte w sezonie.

Niestety nie istnieje fotografia ślubna bez obróbki cyfrowej - każdy Fotograf to powie.

Rozumiem, że ktoś bierze 1150 zł za sesję i nie potępiam tego bo na rynek trzeba się wbić.
W moich postach jedynie chodzi mi o koszty bo nie jest możliwe żeby przy takiej
cenie 1150 zł - 1000 zł to czysty zarobek fotografa.

piszac w pierwszej osobie pisalam tu o nas...a nie o sobie jako o fotografie...poza tym tego pana znalazla moja znajoma na jednym z serwisow na ktorym sie oglasza....nikt nie mowil ze 1000zl to jego czysty zarobek tylko podstawa....z tego co sie orientuje od kazdego zlecenia placi 150zl...wiec jest juz to 850zl....poza tym jak juz bylo wyzej napisane jest cos takiego jak umowa o dzielo...
Stary 2009-11-03, 12:40   #200
DwaWilki
Raczkowanie

Życzę pięknych zdjęć
Myślę, że z czasem, gdy będziesz potrzebować do realizacji swych pomysłów jaśniejszego lub szerszego szkła, albo pełnej matrycy w aparacie - co kosztuje - zaczną Cię irytowac oferty fotografów świadczących usługi po... 1150zł lub oddających gratis swe prace do gazet za samą radość z ich tam prezentacji.
Pozdrawiam
Krzysztof Stępniak
Stary 2009-11-03, 12:44   #201
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
Życzę pięknych zdjęć
Myślę, że z czasem, gdy będziesz potrzebować do realizacji swych pomysłów jaśniejszego lub szerszego szkła, albo pełnej matrycy w aparacie - co kosztuje - zaczną Cię irytowac oferty fotografów świadczących usługi po... 1150zł lub oddających gratis swe prace do gazet za samą radość z ich tam prezentacji.
Pozdrawiam
Krzysztof Stępniak
hehe mnie juz nie...chociaz moze kiedys wciage sie w fotografie....i wtedy bede poszkiwac mozliwosci zarobku na jakis sprzet...poki co mi zwykly kompakt do cykania zdj dla siebie wystarczy...rowiez zycze powodzenia...z ciekawosci zajrzalam na twoja stronke...fajne ujecia ze skladania zyczen...pozdrawiam
Stary 2009-11-03, 12:50   #202
Emir1994
Zakorzenienie

Dokładnie jest coś takiego jak umowa o dzieło.
Tylko, że 4 takie umowy w roku podatkowy, traktowane są przez urzędników skarbówki jako rozpoczęcie nieewidencjonowanej działalności gospodarczej.

A tak swoją drogą bardzo dużo wiesz o tym fotografie - takich szczegółowych informacji
Stary 2009-11-03, 12:54   #203
mloda1989
Zakorzenienie

jak tez wczesniej pisalam tez zamierzam skorzystac z jego uslugi...wiec chce wiedziec jak najwiecej to chyba oczywiste nikt nie bede kupowac kota w worku;]...co do umow byc moze....na tym sie nie znam
Stary 2009-11-05, 16:54   #204
kasiaweronika
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do kasiaweronika Send a message via Skype™ to kasiaweronika

Cytat:
Napisane przez azzis Pokaż wiadomość
Jestem w trakcie wybierania fotografa i kamerzysty i jestem załamana...

Czy wy macie wybranych swoich fotografów? I jak wasze zdjęcia wyglądały/będą wyglądały? (macie na stronach fotografów próbkę tego, co oferują?)

Hi może na tej stronie
http://www.photoblog.pl/kathrinezolt...539/kasia.html
znajdziesz coś co Ci sie spodoba
pozdrawiam

kasiaweronika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 21:40   #205
bianeczkaa
Zakorzenienie

Bardzo dobrze rozumiem założycielkę. Też jestem bardzo wymaająca i większość zdjeć jest dla mnie sztuczna i taka sama. Jestem pod tym względem baaaaaaaaardzo wymagająca. Coś mi się robi jak czasem oglądam czyjeś zdjecia, wszyscy sie zachwycająa mnie się robi słabo na myśl że tak by miała wyglądać moja pamiatka tego dnia! JA na szczęscie znalazłam odpowiedniego fotografa. www.zomer.pl Chyba pierwszy niezmanierowany fotograf jakiego spotkałam. Strasznie wyluzowany i sympatyczny. Część osób zapewne będzie zgorszona niektórymi zdjeciami, np z "prytką" lub te lekko erotyczne, ale myslę że to już kwestia ustaleń między parą a fotografem czego się oczekuje. Widziałam jego akty ślubne, były idealne też taki chce Musiałam stoczyć wojnę z Tż o tego fotografa Dla Tż zdjecia nie są tak ważne, jemu mógłby równie dobrze kolega zrobić, a ja chcę je mieć na najwyższym poziomie Koszt to 2400 za fotoreportarz z przygotowań, błogosławieństwo, kościół, wesele, oczepiny, pleneru innego dnia W cenie jest 500 zdjeć w tym 300 wywołanych i 30-40 z pleneru Myślę że to nie jest drogo i na prawdę warto a wy?

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

Edytowane przez bianeczkaa
Czas edycji: 2009-11-05 o 22:01
bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 22:47   #206
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Cytat:
chyba nie wiesz co piszesz:
1. jeśli fotograf dałby mi zdjęcia w albumie wkladanym to bym go chyba smiechem zabiła, powtórzę razem za pewnym kabaretem: bo to niezły kał
2. czas który fotograf spędza na samym robieniu zdjęć to jest tylko składowa część usługi, ja sie pytam co z postprodukcja ?? i nie pisz mi tutaj ze jak ktos ma doświadczenie to nie musi zdjec obrabiac hahahhaha
3. a sprzęt sie nie zużywa czasem ??
4. paliwo do samochodu, zusy podatki, sraty taty

co do pogrubionego: ja widze ogromną róznice

podsumowując, przez takich własnie "rzemieślników" fotograficy (fotograficy nie pstrykacze) maja ciężkie życie

Edytowane przez czarna_kawa80
Czas edycji: 2009-11-05 o 22:52
Stary 2009-11-05, 23:06   #207
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
chyba nie wiesz co piszesz:
1. jeśli fotograf dałby mi zdjęcia w albumie wkladanym to bym go chyba smiechem zabiła, powtórzę razem za pewnym kabaretem: bo to niezły kał
2. czas który fotograf spędza na samym robieniu zdjęć to jest tylko składowa część usługi, ja sie pytam co z postprodukcja ?? i nie pisz mi tutaj ze jak ktos ma doświadczenie to nie musi zdjec obrabiac hahahhaha
3. a sprzęt sie nie zużywa czasem ??
4. paliwo do samochodu, zusy podatki, sraty taty

co do pogrubionego: ja widze ogromną róznice

podsumowując, przez takich własnie "rzemieślników" fotograficy (fotograficy nie pstrykacze) maja ciężkie życie
nie denerwuj się, ludzie po prostu nie rozumieją pewnych spraw i chociaż byś im pokazała czarne na białym to i tak wiedzą swoje. Dla większości liczy się niska cena, i zeby było wyraźnie w miarę, to nic że sąsiad ma takie samo zdjęcie tylko buzia inna

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2009-11-05, 23:12   #208
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
nie denerwuj się, ludzie po prostu nie rozumieją pewnych spraw i chociaż byś im pokazała czarne na białym to i tak wiedzą swoje. Dla większości liczy się niska cena, i zeby było wyraźnie w miarę, to nic że sąsiad ma takie samo zdjęcie tylko buzia inna
ja sie nie denerwuje tylko rece i za przeproszeniem cycki mi opadaja jak czytam cos takiego

Stary 2009-11-05, 23:19   #209
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
ja sie nie denerwuje tylko rece i za przeproszeniem cycki mi opadaja jak czytam cos takiego
domyślam się, mój Tż należy do tego gatunku, mnie teżwszystko opadało jak mi mówił że on by wolał zeby koledzy mu zdjęcia zrobili, bo przeciez u naszych znajomych takie ładne wyszły

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2009-11-05, 23:46   #210
DwaWilki
Raczkowanie

Smile Dot.: Brzydkie, sztuczne zdjęcia z PLENERU

I ja mam swój gust - zachwycam się piękny pracami, kiepskich staram nie oglądać, ale... powtórzę "nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba".
Lubię fotografować dziewczyny, którym podobają się moje prace - to jasne. W żaden sposób nie czuję też żalu, niechęci do tych, które mówią na moje fotografie "bleee". Znajdą one na pewno kogoś, kto je zachwyci, choć może on robi słabe, bardzo podobne do siebie, śmieszne wręcz zdjęcia. Jednak te dziewczyny cieszą się swymi fotografiami i chwalą dookoła ich oryginalnością i artyzmem, których czasem ja nie tam nie dostrzegam!

Edytowane przez DwaWilki
Czas edycji: 2009-11-06 o 00:00
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości