Bluszcz - ilustrowane pismo dla kobiet - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-27, 17:24   #181
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Bluszcz - ilustrowane pismo dla kobiet

Kiedy 3 numer ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 17:39   #182
dorotie85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Kiedy 3 numer ?
Pewnie na początku grudnia.
Twój avatar przypomina mi fontannę w Świnoujściu
dorotie85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 18:15   #183
kixxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eflinka Pokaż wiadomość
Osobiście skuszę się na kolejny numer, mimo że pierwszy mnie nie zachwycił, tak jak się tego spodziewałam, ponieważ jest zapowiedź obecności w 3. numerze Jonathana Carrolla
Hehe, no fakt, Carrolla nie można przegapić
kixxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 21:09   #184
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotie85 Pokaż wiadomość
Twój avatar przypomina mi fontannę w Świnoujściu
masz bardzo dobra pamiec

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 20:53   #185
kolmanka
Wtajemniczenie

gazeta zawsze wychodziła 1 danego miesiąca Teraz jako dodatek będzie zapach do szaf i samochodu" pachnąca szafa". Powiem Wam , że pachną bardzo intensywnie( nabyłam w Rossmanie za 3zł)

Studentka medycyny
molekularnej

Maniaaa wizazowaniaaa

Blog Kolmanki
kolmanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 02:32   #186
ser_w_ziołach
Raczkowanie

Post Bluszcz

Robiąc zakupy w Empiku natrafiłam na magazyn "Bluszcz" - wydaje mi się, że nie widziałam go wcześniej. A może go nie zauważyłam?
Przejrzałam - zaciekawiły mnie nazwiska takie jak Brodzik, Wołoszański, Chmielewska, Niezabitowska (bardzo ją lubię), Wiśniewski czy Grochola.
Czytała to któraś z was? Długo to już jest na rynku? Jakie wrażenia?
ser_w_ziołach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 03:03   #187
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Bluszcz

Cytat:
Napisane przez ser_w_ziołach Pokaż wiadomość
Przejrzałam - zaciekawiły mnie nazwiska takie jak Brodzik, Wołoszański, Chmielewska, Niezabitowska (bardzo ją lubię), Wiśniewski czy Grochola.
Czytała to któraś z was? Długo to już jest na rynku? Jakie wrażenia?
Co ciekawe, wiekszosc z tych nazwisk przewinela sie w temacie o grafomanii

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 05:22   #188
Eflinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

No właśnie, dokładnie U mnie pojawi się jeszcze jeden numer Bluszcza jako ostatnia jego szansa
Eflinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 11:53   #189
dziewanna111
Przyczajenie

Cytat:
Echhhh, dziweczyny, ja to na prawdę przeczytałam i nie nie chcę mieć etykietki czytelniczki grafomaństwa
dziewanna111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 15:21   #190
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziewanna111 Pokaż wiadomość
Echhhh, dziweczyny, ja to na prawdę przeczytałam i nie nie chcę mieć etykietki czytelniczki grafomaństwa
Mowiac nieladnie - lej sikiem prostym na etykietki nadawane przez ludzi, zwykle nie warto sie nawet nad nimi zastanawiac

Tak z ciekawosci - co Woloszanski popelnil w Bluszczu?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-12-01, 16:46   #191
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Mowiac nieladnie - lej sikiem prostym na etykietki nadawane przez ludzi, zwykle nie warto sie nawet nad nimi zastanawiac

Tak z ciekawosci - co Woloszanski popelnil w Bluszczu?
W pierwszym numerze popełnił masakryczną do granic możliwości nudę- opowiadanie "Piękna Łączniczka". Z tego co tu czytałam, większość przysypiała.
Zrażona pierwszym opowiadaniem, to o Macie Hari z drugiego numeru zostawiłam na czas, kiedy będę bardziej wyspana

Wielu autorów z Bluszcza ominęłam, bo np. Grocholi czytać nie jestem w stanie, nie mówiąc o takiej Brodzik, której obecność w roli autorki gdziekolwiek jest moim zdaniem strasznym nieporozumieniem,ale np. Niezabitowską czytałam z przyjemnością.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-01, 18:03   #192
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Pani Brodzik chyba usilnie probuje zaistniec jako felietonistka. Przeczytalam kilka jej artykulow w jakims czasopismie (Pani?) i uwazam, ze szkoda na to papieru. Nudna, plytka, nic nie wnoszaca pisanina.
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 20:01   #193
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja dzisiaj kupiłam bluszczowe słuchowisko Krokodyl z kraju... i nie podoba mi się. Dereszowska rozchichotana kretyńsko, większość jednym głosem mówi piskliwym. Ogólnie ją lubię, a tu masakra
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 20:12   #194
Mariah
Zakorzenienie

Jest już 3. numer?
Stary 2008-12-01, 20:19   #195
Eflinka
Rozeznanie

Nie wiem jak u Was, ale u mnie jeszcze nie ma 3-go numeru.

Odnośnie Wołoszańskiego, czytałam tekst o Mata Hari i wiecie co Może do jego tekstów trzeba by gratis tą muzyczkę puszczać z programów, które prowadził, bo jakoś ciekawa historia, a bardzo nudnawo przez niego opisana Muzyka może by ożywiła ten tekst
Stary 2008-12-01, 21:57   #196
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eflinka Pokaż wiadomość
Nie wiem jak u Was, ale u mnie jeszcze nie ma 3-go numeru.

Odnośnie Wołoszańskiego, czytałam tekst o Mata Hari i wiecie co Może do jego tekstów trzeba by gratis tą muzyczkę puszczać z programów, które prowadził, bo jakoś ciekawa historia, a bardzo nudnawo przez niego opisana Muzyka może by ożywiła ten tekst
Ogolnie rzecz biorac, to historia Mata Hari jest nudna, ona sama byla miernym szpiegiem, a Woloszanski jest srednim pisarzem, wiec sie nie dziwie. Najbardziej przereklamowana historia szpiegowska w historii swiata.

Stary 2008-12-02, 03:01   #197
ser_w_ziołach
Raczkowanie

To co ja tu przeczytałam mnie przeraziło!
Grochola nie musi wszystkim pasować, ale zupełnie się nie zgodzę, żeby nazwać ją grafomanką!
Kupiłam drugi numer. Jeszcze nie czytałam wszystkiego, ale wydaje mi się, że każdy tu znajdzie coś dla siebie.
JONATHAN CARROLL, JULIUSZ MACHULSKI, MAŁGORZATA NIEZABITOWSKA, KATARZYNA GROCHOLA, PIOTR MOSAK, DAWID ROSENBAUM - mam wymieniać dalej? I nie ma nic ciekawego?
Mnie zainteresowało kilkanaście pozycji, ale macie rację, tej gazety nie da się czytać na szybko, byle jak. Warto zrobić sobie kubek dobrej herbaty i w ciszy i spokoju się skupić.

Naprawdę się dziwię, że piszecie o tej gazecie jak o kolejnym Party czy Pani Domu...
Stary 2008-12-02, 08:16   #198
Eflinka
Rozeznanie

Cytat:
Ogolnie rzecz biorac, to historia Mata Hari jest nudna, ona sama byla miernym szpiegiem, a Woloszanski jest srednim pisarzem, wiec sie nie dziwie. Najbardziej przereklamowana historia szpiegowska w historii swiata.
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić Takie połączenie średniej historii ze średnim jej przedstawieniem dało bardzo mizerny efekt :/

Cytat:
To co ja tu przeczytałam mnie przeraziło!
Grochola nie musi wszystkim pasować, ale zupełnie się nie zgodzę, żeby nazwać ją grafomanką!
Kupiłam drugi numer. Jeszcze nie czytałam wszystkiego, ale wydaje mi się, że każdy tu znajdzie coś dla siebie.
JONATHAN CARROLL, JULIUSZ MACHULSKI, MAŁGORZATA NIEZABITOWSKA, KATARZYNA GROCHOLA, PIOTR MOSAK, DAWID ROSENBAUM - mam wymieniać dalej? I nie ma nic ciekawego?
Mnie zainteresowało kilkanaście pozycji, ale macie rację, tej gazety nie da się czytać na szybko, byle jak. Warto zrobić sobie kubek dobrej herbaty i w ciszy i spokoju się skupić.

Naprawdę się dziwię, że piszecie o tej gazecie jak o kolejnym Party czy Pani Domu...
Hm. Mam drugi numer i żadnego Carrolla w nim nie ma. Będzie podobno dopiero w 3. i dlatego też mam zamiar go kupić. Chyba, że masz na myśli, że kupiłaś właśnie numer 3. Jego oceniać mi nie sposób, bo nie widziały go jeszcze moje oczyska.
Nie krytykuje całkowicie gazety, ale zgadzam się z kilkoma opiniami na jej temat. Mianowicie naprawdę nie sądzę, żeby p. Brodzik powołaniem było pisanie różnych tekstów. Wcześniej też już do innej gazety to robiła i również wtedy za nią nie przepadała. Poza nią jest kilkoro innych postaci, których zadaniem jest chyba tylko przyciągnięcie masowego odbiorcy.
Wiem, że ciężko wymagać, żeby wydawano pismo dla garstki, jednak myślałam, że pojawi się pozycja, która przyciągnie reklamą, a da naprawdę masę dobrych tekstów i pokaże jak wiele autorów bez takiego rozgłosu jest i pisze świetne rzeczy.
Nie chciałabym dojść przy 3. numerze do wniosku, że szkoda mi czasu na lekturę Bluszcza i wolę poczytać książkę Naprawdę jestem pozytywnie nastawiona na to pismo i chciałabym z całego serca, żeby było świetną pozycją do czytania. Jak na razie w numerze 2. tylko kilka tekstów przykuło moją uwagę i zdobyło aprobatę.
Wracając jeszcze do Grocholi, wybitną pisarką to ona nie jest i byłoby fajnie jakbyśmy przestali robić z niej na siłę kogoś, kim nie jest
Stary 2008-12-03, 14:00   #199
Germini
Zakorzenienie

Mam już trzeci numer.

Z tyłu jest zapowiedź numeru na styczeń: W czym Coelho jest lepszy od ginu z tonikiem - analizują Literatki.
No przecież w niczym, w niczym, w niczym!!!

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
W pierwszym numerze popełnił masakryczną do granic możliwości nudę- opowiadanie "Piękna Łączniczka". Z tego co tu czytałam, większość przysypiała.
Zrażona pierwszym opowiadaniem, to o Macie Hari z drugiego numeru zostawiłam na czas, kiedy będę bardziej wyspana
Przez artykuł Wołoszańskiego z pierwszego numeru nie przebrnęłam. Za to ten z drugiego jest dosyć ciekawy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-03, 14:13   #200
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Jeszcze wracajac do wypocin pani Brodzik. Mysle , ze czas na felietony Kozuchowskiej;-) W koncu pisac kazdy moze ;-)
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 14:28   #201
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Jeszcze wracajac do wypocin pani Brodzik. Mysle , ze czas na felietony Kozuchowskiej;-) W koncu pisac kazdy moze ;-)

No i żeby było wesoło i rozczulająco, to jeszcze pisać mogłaby tak dziewczynka z "Tylko mnie kochaj", bo zdaje się wszędzie do mediów ją pchają ciągle, nawet w reklamie ją widziałam. Oczywiście jeśli umie pisać, a jak nie to w sumie może komuś dyktować
Stary 2008-12-03, 15:08   #202
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Mam już trzeci numer.

Z tyłu jest zapowiedź numeru na styczeń: W czym Coelho jest lepszy od ginu z tonikiem - analizują Literatki.

O matko - myślałam o kupnie trzeciego numeru jako czytadło na Święta, ale skoro "rozwijają" się w kierunku największego szrlatana wsród "pisarzy", to ja podziękuję. Strzelili sobie samobója.

O co chodzi z tym zachwytem nad Coelho? Jego stronę z felietonem w Pani najchętniej wyrwałabym zaraz po kupieniu gazety
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 15:16   #203
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość

O co chodzi z tym zachwytem nad Coelho? Jego stronę z felietonem w Pani najchętniej wyrwałabym zaraz po kupieniu gazety
A ja się przyznam, że nigdy nie czytałam Coelho. Wiem, że żeby wyrobić sobie o czymś opinię, to trzeba to poznać, ale jakoś nigdy mnie nie korciło. Ostatnio stwierdziłam, że to chyba wstyd jednak nie znać w moim przypadku i spytałam koleżanek, za którą najlepiej się zabrać i wszystkie zgodnie powiedziały- żadną, ewentualnie Weronika postanawia umrzeć. Ale chyba na razie się wstrzymam. W kolejce czeka zbyt wielu ważnych dla mnie autorów.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-03, 15:20   #204
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
A ja się przyznam, że nigdy nie czytałam Coelho. Wiem, że żeby wyrobić sobie o czymś opinię, to trzeba to poznać, ale jakoś nigdy mnie nie korciło. Ostatnio stwierdziłam, że to chyba wstyd jednak nie znać w moim przypadku i spytałam koleżanek, za którą najlepiej się zabrać i wszystkie zgodnie powiedziały- żadną, ewentualnie Weronika postanawia umrzeć. Ale chyba na razie się wstrzymam. W kolejce czeka zbyt wielu ważnych dla mnie autorów.

Prawidłowe podjeście! Nie czytaj, nic nie tracisz. facet zrobił zlepek ze złotych mysli, które zresztą nei sa jego, tylko pochodza od filozofów, przywódców religijnych, swiętych ksiąg, spiął jakąs "fabułą" i sprzedaje jako swoje. Jest przecież specem od marketingu. Więcej nt. Coelho w watku o grafomanach
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 17:36   #205
Mariah
Zakorzenienie

Ger, gdzie kupiłaś 3. numer? W małym kiosku czy może jakimś Empiku czy Inmedio? Bo ja od dwóch dni pytam w małych kioskach ruchu i nigdzie jeszcze nie ma
Stary 2008-12-03, 18:03   #206
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Dodam tylko jeszcze, że na palcach jednej ręki mogę policzyć rzeczy, które są gorsze od Coelho
Liczyłam na to, że "Bluszcz" się wyrobi. Widzę jednak, że szanse na to maleją z numeru na numer

Cytat:
A ja jestem za tym, żebyś coś tam tego grafomana przeczytała - choćby i kilka, kilkanaście stron. Niech i Tobie opadną ręce. Pozwól, żeby to niezrozumienie jego fenomenu i Ciebie dopadło

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Ger, gdzie kupiłaś 3. numer? W małym kiosku czy może jakimś Empiku czy Inmedio? Bo ja od dwóch dni pytam w małych kioskach ruchu i nigdzie jeszcze nie ma
W małym kiosku. Pani mi powiedziała, że dostali tylko dwie sztuki
Stary 2008-12-03, 19:05   #207
Plopi
Przyczajenie

Hmm tak siedzę i kminię co w tym "piśmie miesięcznym ilustrowanym dla kobiet" jest nie tak. Bo coś jest, czuje podskórnie. Kupiłam drugi numer zachęcona lesiowym słuchowiskiem. Co prawda rzeczonego już nie dopadłam ale gazetę przygarnęłam. Ilustracje faktycznie o wiele przyjemniejsze dla oka niż kolorowe, bezpłciowe fotografie. Ale treść jakaś nie taka. Mimo pretendowania do ambitnego pisma większośc tekstów to takie czytadła, ot bez większego przekazu, bez prawdziwych bohaterów, których można poznać i polubić (albo i nie). Nadają się najlepiej do pociagu, autobusu, w przerwie na kawe. Absolutnie dobrej książki to pismo nie zastąpi i nie można go oceniać w kategoriach literatury moim zdaniem. Natomiast patrząc z pozycji kogoś kto czasem nie ma siły skupic uwagi na więcej niz 15 minut, a ma ochotę się przy słowie pisanym zrelaksować to jak najbardziej polecam. W konwencje takiego pisma do wszystkiego i do niczego Grochola, Brodzik wpisują się bardzo dobrze, są jakieś takie bardziej prawdziwe (bardziej się do tej kawy nadają ). No bo skoro Bluszcz intelektualnie nie rozwija to chociaż niech w przyjazny, kulturalny i bezpieczny sposób odmóżdża tfu relaksuje

P.S zirytował mnie dział recenzji - wszystie jak jeden mąż pozytywne
Plopi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 22:44   #208
ser_w_ziołach
Raczkowanie

To może mam 3 numer? Nawet nie patrzyłam na numerek. Dodali do tego saszetkę z jakimś fajnym świątecznym zapachem.
Ja myślę, że jeśli coś wam się nie podoba, to napiszcie to do gazety. Może to uwzględnią?
Stary 2008-12-04, 00:01   #209
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Ja myślę, że jeśli coś wam się nie podoba, to napiszcie to do gazety. Może to uwzględnią?
Zwolnią połowę swoich autorów?
Stary 2008-12-04, 10:28   #210
Eflinka
Rozeznanie

W 3. numerze opublikowali jeden krytyczny list od czytelniczki. Wczoraj dostałam właśnie 3. numer, jednak jeszcze nie czytałam. Zapach przyznać trzeba, że świetny, na pewno kupię sobie jakieś zapachy z tej firmy.
Carroll jest co prawda, ale z tego co widziałam 2 strony wywiadu i 2 strony opowiadania...a Wiśniewski miał 4 stronicowe opowiadanie i to na dwa numery podzielone :/ Ech, siądę dzisiaj do czytania to zobaczymy co wyszło z tego 3. numeru
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości