![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kucharka na weselu ? Czy restauracja ?
My za kucharkę wraz z obsługą pracującą od czwartku do niedzieli- bo mieliśmy też poprawiny zapłaciliśmy 3600 zł. Wesele było na 100 osób
Na zakupy z listy wydaliśmy ok. 4000 zł. Taki sposób zorganizowania wesela doliczając inne koszta związane z wynajęciem sali, jej dekoracją itd. wyszedł nas taniej niż zrobienie wesela w lokalu. Nie mówię, że nie było z tym żadnego zachodu, bo skłamałabym, ale prawdę mówiąc myślałam, że bardziej się namęczymy. Okazało się natomiast, że większym problemem było oddanie sali i zwiezienie wszystkich rzeczy do domu, bo niestety tym musieliśmy się już zająć osobiście. Wcześniej oprócz zrobienia zakupów i dostarczenia ich na salę nic nie musieliśmy robić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z zakupami aż takiego problemu nie ma , na dobrą sprawę jeden dzień wystarczy na załatwienie wszystkiego , tylko potrzebna dobra organizacja tego. Ale oddanie sali to już gorsza rzecz, liczenie , odwożenie itp
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
skoro wychodzisz glodna, to albo bywasz w takich restauracjach, albo jest to wina mlodych gdyz wybieraja ubogie menu
![]() |
#185 |
Wtajemniczenie
|
albo co dzień za dużo się objadam, hehe..
![]()
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Witam.
Szkoda, że temat już się wyczerpał... Miałam przyjemność poczytać wypowiedzi na tym wątku. Jestem mocno zbudowana, gdyż wiele komentarzy okazało sie dla mnie niezwykle pomocnych w pracy. Sama bowiem jestem "kucharką" ![]() Mam zatem trochę inna perspektywę spojrzenia na temat gotowania na takich imprezach oraz jego kosztów. W większości przypadków współpraca i porozumienie z weselnikami układa się dobrze. Niekiedy jednak "młodzi" i rodzina są zupełnie zamknięci na sugestie i propozycje kucharki, mają swój absolutny plan menu, nie zastanawiają się nad kosztami zakupu i ilością, a potem się dziwią , że coś wyszło za drogo, a czegoś było za mało. Nie chodzi o to, że kucharka ma zawsze rację ![]() Niektórzy np. na okoliczność wesela mają mięsko z własnego uboju. To naprawdę obniża koszty! Z doświadczenia też wiem, że przy np 150 osobach jeśli dodatkowo zjawi się np 10 czy 15 osób nieprzewidzianych to na pewno też się najedzą, a nie zmieni to wynagrodzenia ekipy "od gotowania", a w restauracji jednak dodatkowy gość to dodatkowe pieniądze. Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Wtajemniczenie
|
Temat wcale się nie wyczerpał.
![]() Ja mam konkretne pytanie - gdzie szukać namiarów na takie zespoły (kucharki + kelnerzy/kelnerki)?
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
właśnie i tu pojawia się problem boo chyba głównie metodą plotki, z polecenia
![]() |
![]() |
#189 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Raczej z polecenia. Bo nikt tak łatwo nie zatrudni zupełnie nieznanej osoby do pichcenia potraw na przyjęcie organizowane z takim rozmachem jak, np. wesele. Robisz zakupy, wydajesz całe mnóstwo pieniędzy, a kucharka wszystko sknoci. Ja na początku sama szukałam zleceń. Łatwo nie było. Wiedziałam, że biorę na siebie masakryczną odpowiedzialność, ale udało się. Kilka mniejszych przyjęć, potem 2 wesela i zaczęły się zamówienia z polecania. Nabrałam pewności siebie, potem skompletowałam ekipę do pomocy, każdy też musiał (i nadal musi) mieć ważną książeczkę zdrowia (bez tego ani rusz i jak, któraś z Was będzie zlecać kucharce gotowanie na przyjęciu to zalecam, żeby ją pytać o ważną książeczkę) Pozdrawiam serdecznie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#191 |
Przyczajenie
|
W jednym z moich "licznych" aż 3 postów
![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeżeli któraś z Wizażanek ma namiary na sprawdzoną ekipę ("kucharkę"), działającą w okolicach Warszawy, bardzo, bardzo proszę o przesłanie mi ich przez PW ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
Witam, szukam namiarów na ekipę kucharską dobrą i niedrogą z okolic Siedlec, proszę o wszelkie propozycję i namiary.
Witam, mam już kilka namiarów i załatwołem kucharkę więc jak coś to pisać. Pozdrawiam. Edytowane przez edi5000 Czas edycji: 2010-11-06 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
Hej
Też zdecydowanie jestem za kucharką, ona wyliczy powie co i jak kupić i nie ma problemu. Jedzenia jest strasznie dużo, zabiera się wszystko do domciu łącznie z resztkami ze stołów. Jeżeli ekipa jest uczciwa to wychodzi bardzo oszczędnie - nic nie ma prawa się zmarnować. Tu zgadzam się z iwką jeżeli słucha się kucharki to sukces gwarantowany bo ona wie kiedy jest sezon na jakie warzywka i jaki rodzaj mięska jest teraz w cenie. Rada ode mnie i pewnie nie tylko, warto dbać o kuchnię polać ze 2 razy poczęstować ciastem, czy pozwolić coś zabrać do domu - zupełnie inne nastawienie obsługi i dużo milsza praca dla nich. Bo szczerze to nie jest łatwy chleb a praca w dniu tego cudownego dnia trwa niekiedy 24h. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam ten wątek z zainteresowaniem i postanowiłam dorzucić moje trzy grosze
![]() ![]() Poza tym nie rozumiem argumentu, że kucharka robi więcej jedzenia niż restauracja. Na własnym weselu jedząc co drugie/trzecie danie po odrobince i nawet nie ruszając zimnego bufetu (nie miałam po prostu na to czasu ponieważ wolałam pobiegać między stolikami i pogadać z gośćmi) najadłam się porządnie. I naprawdę nie robiłoby mi różnicy, czy tego jedzenia byłoby nawet 2 razy więcej, ponieważ tylko więcej by się zmarnowało (tego co mieliśmy zostało spokojnie tak aby teść mógł zaprosić na swoją własna imprezę swoich znajomych z pracy i ich porządnie ugościć). A to czyje jedzenie jest smaczniejsze to już naprawdę kwestia szczęścia i gustu. Tak więc podsumowując: każda panna młoda powinna sama zadecydwać ile ma czasu/pieniędzy/możliwości oraz co jej osobiście odpowiada. Są takie dziewczyny, którym sprawia przyjemność doglądanie każdego szczegółu ich wesela, lubią pomagać w organizacji i mają na to czas i siły a inne pracują po 10-12 godzin 6-7 dni w tygodniu i chcą mieć święty spokój. Ponadto nie można uogólniać że któraś z opcji restauracja/kucharka jest jednogłośnie lepsza. Tak samo jak restauracje bywają lepsze i gorsze (i to niezależnie od tego czy są z górnej czy z niższej półki) tak samo zdarza się to kucharkom. Dlatego moja rada: przemyśleć sprawę wcześniej, planować i sprawdzać. Wiedza to potęga ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Witam, my mamy kucharki z tacji tego że:
-taniej; -dla mnie rodziny itp takie wesela mają fajny klimat. Choć pewnie jakby było mnie stać to rozważalabym restaurację. W sumie byłam tylko na 1 weselu w restauracji i ilość czy jakość jedzenia nie powalała a była z tak zwanej wyższej półki ![]() Kucharki biorą 24zl od talerzyka za 2 dni, Pani zrobiła nam listę zakupów, pracują od czwartku. Trzeba pamiętać, że jak dziewczyny tu piszą że w restauracjach wydzoi troche ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
kochane dziewczyny!
czy mogłybyście podzielić się swoimi uwagami na temat ilości jedzenia podawanej na weselu w restauracji (jeśli oczywiście któraś ma doświadczenie). Chodzi mi o to, że w przykładowych menu (z reguły niezależnie od ceny) są podane wagi poszczególnych potraw. I tak np w jednym z menu którym dysponuję jest sałatka jarzynowa 50g, sałatka jakaś tam 50g, wędliny itp 80 g (są to wagi na osobę). Chodzi mi tylko o tzw zimną płytę, do której dojdą 3 lub 4 dania gorące. Czy taka ilość jest wystarczająca dla gości, czy może się okazać, że jedzenia w pewnym momencie zabraknie? Zupełnie się na tym nie znam, a nadchodzi czas, kiedy musimy zdecydować się na wybór restauracji (prawdopodobnie już w ten weekend). Wierzę, że jak zwykle nie zawiedziecie sierotki w potrzebie ![]() ![]()
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak,50 g sałatki jarzynowej to dośc mało.Oglnie,50 g to mało ale musisz brac tez pod uwagę,że nie każa osoba będzie jeśc każdą sałatkę np.
![]() W restauracji,w ktorej pracuję liczy się to inaczej. Młodzi zapoznają się z tym ,z czego mogą wybierać,pomaga się im w ustaleniu menu pod gusta gości i tak,zeby wszytsko do siebie pasowało. Robi się kosztorys ,w razie gdyby suma byla za duża modyfikuje się,zamienia.Jest możliwośc degustacji jeśli któraś z interesujacyhc ich potraw jest akurat przygotowywana. Są zdjęcia potraw. Gramatura potraw najczęściej jest dobrze wyliczona,ale myslę,że mozesz spokojnie zasugerowac,że czegoś chcesz więcej ,w końcu znasz swoich gości i wiesz ile zjedzą. Powiem tylko tyle,byłam na kilknastu weselach w restauracji ,na kilku na sali + zespól kucharek. W ilości jedzenia nie zauwazyłam róznicy. W sposobie podania i wyglądzie stołu niestety często i to na korzyśc restauracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W sumie tak myślałam, że osoby układające to menu mają już jako takie doświadczenie i wiedzą, ile czego podać mniej więcej. Jednak zrezygnowaliśmy z tego lokalu, bo jak się okazało restauracja jest otwarta dla ludzi z zewnątrz, jeśli wesele jest na mniej niż 120 osób (u nas do 90)
![]() ![]()
![]() |
#200 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie kucharka. W maju mieliśmy wesele. Nasza kucharka policzyła 100zł od talezyka . Nic nas nie obchodziło . Zakupy , kelnerz, pomoc kuchenna, zmywanie.
Goście byli najedzeni ,ponieważ jedzenia i to domoewdo ,było wyżej uszu i nikt nie zabierał tależyków nam z jedzeniem gdy poszlo się tańczyć. Mama już zamówiła panią Ele na wesele brata w przyszłym roku . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem to tanio jeżeli nie obchodzą nas zakupy i jest w to wliczone kilka dni pracy ekipy to przyzwoita cena. W porównaniu z 180-220 zł za osobę w lokalu.
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
Ja też myśle że to tanio, nie jest to tylko moje zdanie ale większości naszych znajomych. Oprucz tego że od środy pracowały dwie osoby . To jeszcze te zakupy , transport też trzeba liczyć . Natomiast sobota to już 4 osoby + 3 kelnerów zawodowych . Do samego rana niczego nie brakowało . Jak na półmisku było mniej niż połowa , zaraz na jego miejsce donosili pełniutki.
Przepraszam że ta moja gatka wygląda na reklame , ale naprawde było super , nikt do niczego nie przyczepił się . Najbardziej dałam się mojej teściówki , Ona zawsze coś znajdzie , nawet zapowiedziała że bedzie obserwować kuchnie . A po weselu powiedziala że będzxie panią Ele polecać jeśli zechce wyjeżdzać poze woj. mazowieckie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
A macie może pomysł na samą salę w Warszawie lub okolicach?
Na razie znalazłam tylko ceny w granicach 8-23tys złotych, ale szukam dalej tylko już brak pomysłów gdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:17.