![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Baptyści i luteranie
Cytat:
![]() 1. Do kogo się zwracasz? 2. ![]()
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie osobiście wiara w Boga jest do szczęścia potrzebna, powiedziałabym nawet, że to jest moje szczęście. Co do ewolucji -też da się podważyć. A dziewczyny nie dyskutują o tym, w co wierzyć, ale szukają dla siebie najbardziej odpowiedniej formy. Mimo to wszystkie one uznają tą samą Biblię i tego samego Chrystusa, Boga i człowieka. To jest zasadnicza różnica. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Pozostawię post noelia007 bez komentarza
![]() Daga Przygotowujesz się do chrztu? Pytałam w poprzednim poście ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Ja się nie wyśmiewałam.
Wydaje mi się, że to jak powstała ziemia i skąd wzieli się ludzie- sądze, że to już zostało wyjaśnione.Chyba nie wierzysz, że powstał w 7dni a ludzie są zsylani od Boga?No dobra, dobra.I takie bajeczki istnieją. Ja już nie wnikam. Chodzi mi o autorke wątku, i bo ja jej nie rozumiem.Nadal;] Nija- nawet nie chciałoby mi się czytać twojego komentarza
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Wierzę. I? Bajeczki o pochodzeniu od małpy i jednym wielkim przypadku, w wyniku którego łączyły się pierwiastki aż wyszły tak skomplikowane formy życia jak my, też istnieją. Proponuję, żebyś Ty żyła w swojej bajce, a my będziemy w swojej
![]() Autorki wątku póki co nie ma, ale jak mówię- szuka formy wyrażania wiary, która jej najbardziej pasuje, w końcu odłamy protestantyzmu różnią się nieznacznie między sobą. Dziwne by było, gdyby w kwietniu była muzułmanką, w maju buddystką, a we wakacje jechała szukać swojej drogi duchowej do Indii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
Nie wiem co koleżanka Noelia ma mi do zarzucenia ![]() Poza tym wątek zakładałam dość dawno temu a dziś już się określiłam i uczęszczam do Baptystów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Ostatnio zaczęłam się zastanawiać i doszłam do wniosku, że nie chcę być członkinią KK. Wierzę w Boga, ale nie zgadzam się z niektórymi doktrynami KK. Pomyślałam o przejściu na luteranizm. Na razie czytam dużo o tym i staram się zapoznać z "zasadami" tej wiary. Nija (pamiętam Cię z wątku brzydulowego ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko nie obiecuję, że będę znała na nie odpowiedź ![]() Ja przeczytałam przede wszystkim stronę luteranie.pl (O nas -> Kim jesteśmy, zakładki po prawej stronie). Myślę, że tam są najbardziej pewne informacje, w końcu to oficjalna strona tego Kościoła. Ja też zmieniłam wyznanie z tego powodu, że wierzę w Boga, jest to dla mnie ważne w życiu, a nie zgadzam się doktrynami KK. Nie wiem czy mogę już używać czasu przeszłego (zmieniłam), ale skoro zaczęłam uczęszczać na nabożeństwa ewangelickie, a kościół katolicki omijam szerokim łukiem, to chyba tak ![]()
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Daga Mam jeszcze kilka pytań, jestem ciekawa jak kilka spraw wygląda w Twoim kościele
![]() 1. Ile mniej więcej osób uczestniczy w takim nabożeństwie u Baptystów? U mnie parafia liczy ok. 200 osób, a na nabożeństwach pojawia się zazwyczaj 40% (dane z "informatora" o parafii). Kościółek jest bardzo mały, ale pięknie i skromnie urządzony, zresztą powstał stosunkowo niedawno. Ksiądz, który odprawia nabożeństwa, jest też proboszczem kościoła w innej miejscowości. 2. Jak wygląda u Baptystów sprawa z pieniędzmi? Zostawia się ofiarę po wyjściu z kościoła? U nas tak, a do tego np. dzisiaj była "ofiara" wokół ołtarza (tak jak u katolików, ale bez klękania ![]() 3. Na czym polega "mówienie językami"?
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Dlaczego dziwne? To źle szukać swojego miejsca na Ziemi?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. W tej kwesti mogę tylko snuć przypuszczenia, bo nie jestem pełnoprawnym członkiem kościoła. Chyba co miesiąc płaci się jakąś składkę, oficjalnego chodzenia "z tacą" nie ma ![]() 3. Polega na mówieniu językiem nieznanym dla mówiącego, nie jest to też żaden konkretny język. To obco brzmiące słowa - traktowane jako dar Ducha Świętego. U mnie praktykują to osoby, które wcześniej były członkami kościoła zielonoświątkowego. Podczas głośnej modlitwy "wypluwają" z siebie te dziwnie brzmiące słowa. Czyli krótko mówiąc nikt wokół nie wie o co cho ![]() A co do twojego wcześniejszego pytania o chrzest. Na początku bardzo chciałam chrztu, ale później stwierdziłam, że nie jestem jeszcze gotowa. Każdego dnia uczę się Boga, uczę sie z nim żyć i zawierzać mu wszystko, widzę ogromne postępy, ale myślę, że do chrztu mi jeszcze daleko ![]() Szczerze to czuję lekką presję ze strony niektórych ludzi w zborze, myślą, że skoro jestem nadal nieochrzczona to się waham, nie wierzę itd. Ale nie dbam o ich opinię, bo Bóg wie co we mnie siedzi ![]() Devyani możliwy jest chrzest bez udziału "publiczności"? Sam na sam z pastorem?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Co za dzień, pewnie będzie padać... ![]() Edytowane przez Devayani Czas edycji: 2010-04-19 o 17:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiesz może ile wynosi to minimum? Bo ja bardzo nie lubię być, że tak powiem "w centrum uwagi". Czuję się bardzo skrępowana. Poza tym to dla mnie tak osobiste przeżycie, ze nie chciałabym by patrzył na mnie cały zbór. Może pomyślisz, że to głupie, ale tak czuję.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Ja Cię doskonale rozumiem, bo jestem taka sama. Ale niestety nie wiem ile wynosi to minimum. Musiałabym zapytać pastora. Jeśli tylko nie zapomnę to zapytam.
![]() |
#200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziwne to mówienie językami, sama nie wiem co o tym myśleć... Cytat:
![]() Rozmawiałaś już z pastorem, tak oficjalnie albo mniej oficjalnie? ![]() Mnie jest trochę głupio tam przychodzić. Zdaję sobie sprawę, że jest to mała społeczność i wszyscy się znają, a ja jestem dla nich kimś obcym. Boję się porozmawiać z księdzem, mimo, że jest naprawdę sympatycznym i otwartym człowiekiem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
1. Nie uważam, żeby to było coś szokującego. Wierzę w kreacjonizm, nie w ewolucjonizm.
2. Nie jest źle poszukiwać swojego miejsca na ziemi. Ten przykład miał na celu przejaskrawienie problemu. Uważam po prostu, że mniej zadziwiające jest poszukiwanie w krótkim czasie w obrębie jednej kultury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biblijnie jak najbardziej jest możliwy ![]()
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny co u Was słychać?
![]() Jak wasze życie duchowe? ![]() ![]() Nija jak się czujesz w E-A?
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja byłam na nabożeństwie w ostatnią niedzielę. Za to wcześniej kilka razy nie mogłam iść, bo miałam zajęcia na uczelni. Teraz też nie pójdę, bo mam egzaminy.
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
U mnie sesja sesja sesja
![]() Dziś wyszłam w dżinsach i myślałam, że umrę! W dodatku zapomniałam sandałów z domu przywieźć i lecialam dziś na szybko do New Yorkera po jakiekolwiek japonki ![]() A w niedzielę miałam dwie szkółki u starszaków. PS. Wybiera się któraś z Was na TE do Dzięgielowa? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Pewnie każda poleci Ci swój własny Kościół
![]() Skąd jesteś? Nie każdy luterański kościół ma takie same nabożeństwa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Przyczajenie
|
Jestem
Edytowane przez Lassunslaufen Czas edycji: 2010-07-20 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
To już zależy od Ciebie. Ja postawiłam na zgodność poglądów jednak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wybacz, ale nie rozumiem Ciebie. Niby kk Ci nie odpowiada bo często przeczy Biblii; za to inny kosciół, akceptujący cos, czego Bóg nie akceptuje podoba Ci się? Jak sama stwierdziłas, pasuje Tobie, bo masz liberalne poglądy. Czyli tak naprawdę, nie ważne co Pan Bóg mówi, ważne czy Tobie to pasuje? Oto jeden z cytatów Biblii dot. homoseksualizmu: 1 Kor. 6. ![]() Rozwody: Mt.5: (32) A ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę - poza wypadkiem nierządu - naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa. Mk 10: (11) Powiedział im: Kto oddala żonę swoją, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo względem niej. (12) I jeśli żona opuści swego męża, a wyjdzie za innego, popełnia cudzołóstwo. Chyba powinnas jeszcze raz przemyslec co tak naprawdę Tobą kieruje, bo sama sobie przeczycz w zacytowanym przeze mnie poscie. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.