|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezetny na Komunię- dla chłopca i dla dziewczynki
wszystko ładnie pięknie, ale co zrobic jak mama dziecka na pytanie .."co kupić dziecku na komunię, odpowiada:" Ona zbiera na rower i laptopa..."" jestem akurat chrzestną tej dziewczynki i nie pozostaje mi nic innego jak włozyć kasę do koperty...
|
|
|
|
|
#182 | ||
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
![]() nie spotkałam się z tym, u nas wystarczy że rodzice wyprawią tą komunię tak samo z 18-stką, ale może to już przeżytek Cytat:
![]() dla mnie to nie pojęte stara chyba już jestem
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18851983]Podoba mi się
Ja muzykę ogólnie lubię, jak też słuchowiska różne, poza tym do tego dochodzi możliwość np. osłuchania się z obcym językiem. Tak samo, jak np. podoba mi się pomysł podarowania dziecku jakiegoś zwykłęgo aparatu foto, dzisiaj to koszt 200-300zł, pod warunkiem, że wiemy, iż dziecko zrobi z niego właściwy użytek.[/QUOTE] Tak, aparat zdecydowanie mi się podoba
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Od kiedy to rodzaj prezentu jest narzucany? Inna sprawa, że niepotrzebnie pytałaś w ogóle. |
|
|
|
|
|
#185 |
|
Raczkowanie
|
A my z TŻtem ostatecznie kupiliśmy taką książkę:
http://wysylkowa.pl/ks1013556.html Bardzo ładnie wydana, dużo ciekawostek (nawet dla mnie :p) i myślę, że się spodoba, bo chłopczyk interesuje się przyrodą i właśnie takimi ciekawostkami ![]() Nie daliśmy dużo, bo chyba po 20 zł każde, a przecież cena nie jest najważniejsza tu... Tak komentując poprzednie wypowiedzi: fajnie by było, jakby ktoś dał mi na 18 auto a na ślub mieszkanie :p chyba każdy by tak chciał :p Podsumowując: mówię NIE tak drogim prezentom...
|
|
#186 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostatecznie zdecydowałam sie na taki zkup:
http://www.allegro.pl/item1008867400...ny_drewno.html http://www.allegro.pl/item1017280048...ier_od_ss.html
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dziś oglądałam w księgarni fajny zestaw 2 słowników: ortograficzny i wyrazów obcych lub ortogr.i języka polskiego. I myślę kupić któryś z nich, bo moze w dobie internetu będzie to pożyteczniejsze niż encyklopedia?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#188 |
|
Zadomowienie
|
Rok temu miałam komunię u siostry ciotecznej i podarowałam jej księge pamiątkową http://www.allegro.pl/item1008388574...ta_ksiega.html - z jej zdjęciem, zegarek na rękę i srebrne kolczyki. Niby nic wielkiego, ale zawsze to jakaś pamiątka
Osiągnięcie szczęścia to kwestia motywacji 09.05.2003 - cukrzyca t.1 26.06.2012 - sarkoidoza 172cm- 53 kg Edytowane przez Queen Of The Damned Czas edycji: 2010-04-27 o 22:58 |
|
|
|
|
#189 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą napiszę Ci tak szczerze ja np. mojemu dziecku "przyjęcia" nie wyprawiam, dla Niej i dla nas raczej będzie to spotkanie rodzinne. Będzie w sumie- licząc razem z córką i nami-rodzicami 18 osób- najbliższa rodzina- dziadkowie i chrzestni z rodziną. Nie robię komunii w knajpie czy restauracji tylko w domu- sporo pracy na siebie wzięłam ale wolę tak. Zresztą u nas w kościele jest tak że grupa mojego dziecka ma mszę o godz 10 a potem od 15 do 17 spotkanie w kościele ze zdjęciami i adoracją. Wiadomo,że gdybym rozważała knajpę byłby to tylko obiad w niej po później trzeba wrócić do kościoła i ewentualnie jakąś kolację przygotować w domu- więc jak mam zapłacić nie wiadomo ile za obiad to wolę go przygotować- dla mnie kwestia organizacji. Po opiniach które wczoraj na próbie w kościele słyszałam to się zastanawiam czy ja jestem jakaś dziwna, czy ludzie powariowali na punkcie pokazania się- nasłuchałam się o knajpach, przyjęciach itp... Cytat:
Dodam jeszcze że fajne są również - ale to zależy od zainteresowań dziecka- różnego rodzaju encyklopedie zwierząt czy roślin. Moja córka np. od jakichś trzech lat ma bzika na punkcie dinozaurów- ogląda różne programy o dinozaurach, przegląda gazety, zbiera figurki dinozaurów, książki o dinozaurach. Interesują ją też inne zwierzęta z chęcią ogląda zdjęcia, czyta o nich- kupiłyśmy kiedyś encyklopedię zwierząt i jest to jedna z najukochańszych książek. Powiem szczerze że mnie osobiście nie podoba się to ze rodzic mówi że dziecko zbiera na laptopa czy że chce laptopa. Uważam, że my rodzice ponosimy w pełni odpowiedzialność za to, żeby nasze dzieci nie zostały przez nas wychowane na materialistów- którzy mają wszystko i tego nie szanują bo za łatwo przychodzi i uważają że wszystko im się należy. Mam nadzieję, że tego błędu nie popełniam. A tak off topic to dodam że np. moje dziecko jak dostanie jakąś kasę to sobie ją ciuła mówiąc że zbiera sobie na coś. Wiadomo jest to dziewczynka więc dużą wagę przywiązuje do stroju- z tym że nie ubieram jej estrawagancko wręcz nie pozwalam na to, jej ubrania są schludne ale nie spełniam jej wszystkich kaprysów. Więc jeśli jedziemy na jakieś zakupy i chce jakąś sukienkę która jest dość droga , czy jakiś gadżet p. z Hello Kitty bo teraz dziewczynki u nas przynajmniej mają na tym punkcie bzika to przynajmniej w jakiejś części sama sobie tą zachciankę pokrywa ja jej ewentualnie dokładam. |
||
|
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18866741]A niby czemu ![]() Od kiedy to rodzaj prezentu jest narzucany? Inna sprawa, że niepotrzebnie pytałaś w ogóle.[/QUOTE] nie lubię kupować prezentów, które zostaną schowane i nie przydadzą się, według mnie szkoda pieniędzy na takie rzeczy... no cóż, pozostaje koperta... bo z chęcią kupiłabym małej kolczyki i łańcuszek złoty (pamiątka)... Edytowane przez mww Czas edycji: 2010-04-28 o 09:25 |
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak dla mnie - nie jest to najlepszy prezent na Komunię. Wolałabym już w tej cenie kupić jakiś ciekawy album - bądź ładne wydanie Pisma Świętego. Ja kupiłam Biblię Rodzinną - koszt ok. 50 zł, bardzo ładnie wydana. Pokazałam rodzicom "komunisty" i stwierdzili, że to będzie świetny prezent. Co do bukietu z konwalii- jak najbardziej za
|
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Byłam w szoku. Zastaw się a postaw się?Co do słowników i ogólnie książek uważam, że masz milionową rację A to ostatnie - no cóż, ostatnio usłyszałam tekst mamy do córki-komunistki :-No, ciekawa jestem, ile kasiory zbierzesz... Zatkało mnie
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18879571]Kilka lat temu moje dzieciaki miały Komunię. W klasie był chłopiec, u którego się nie przelewało (delikatnie mówiąc). A impreza wyprawiona w dość drogiej knajpie
Byłam w szoku. Zastaw się a postaw się?Co do słowników i ogólnie książek uważam, że masz milionową rację A to ostatnie - no cóż, ostatnio usłyszałam tekst mamy do córki-komunistki :-No, ciekawa jestem, ile kasiory zbierzesz... Zatkało mnie [/QUOTE]najzabawniejsze po komuni jest recytowanie przez rodzicow ile i od kogo dostało dziecko w kopercie...niestety spotkałam sie z tym 5 lat temu u mojego chrześniaka i tekst mamy.."no to komunia nam się zwróciła"... ręce opadają |
|
|
|
|
#194 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
imprezę w knajpie brałabym tylko pod uwagę gdybym naprawdę miała mini mieszkanko i nie pomieściła najbliższej rodziny w tym roku ma komunię moja chrześniaczka za rok córka i staram się już za dużo o prezentach nie mówić, aby córka nie myślała że w komunii tylko o to chodzi, ale wiadomo rozmowy na ten temat są , a dzieci zwykle słyszą to czego nie mają.
|
|
|
#195 |
|
Zadomowienie
|
Słowniki albo encyklopedie tematyczne (jak ta o dinozaurach) -- jak najbardziej.
Natomiast wydaje mi się, że encyklopedie ogólne, coś w stylu PWN, zbyt szybko stają się nieaktualne w tym sensie, że o najnowszych wydarzeniach czy nowinkach technicznych już się w nich nie poczyta.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 |
|
Zadomowienie
|
Jezusie! Sama jestem młoda, ale to co czytam tutaj to jakiś absurd... ja co prawda nie dostałam na komunię samych bombonierek, tylko dużo prezentów + pieniądze i byłam mocno zaszokowana.
) a najbardziej brakowało mi zegarka o którym nikt nie pomyślał... gdybym od chrzestnego nie dostała złotego łańcuszka to bym się chyba popłakała. ale może ja dziwny człowiek jestem. Teraz najbardziej ucieszyłyby mnie bryczersy. i nic więcej dlatego uważam, że najodpowiedniejszym prezentem będzie coś dostosowane do zainteresowań. Jeśli dziecko nie ma jako takich zainteresowań - można mu coś zaproponować - jeśli widzicie, że jest śmiałe, pewne, nie boi się niczego, lubi zwierzęta i nie jest 'oh ah' - polecam karnet na jazdy konne. Jako chrzestna nie przekroczyłabym kwoty 500 złotych, a jako zwykły gość 300 zł byłoby to max. Oczywiście w tym prezent + drobnostka znacząca o ważności komunii świętej. (czasem jakiś drobiazg + łańcuszek, np) Moja mama wraz z jej rodzicami poskładali się dla mojego kuzyna na komputer, który bynajmniej nie kosztował 2 tysiące myślę, że 4 tysiące to absolutnie minimum. Moja mama chce mu jeszcze dokupić skórzaną piłkę do nogi, a dziadkowie złoty medalik. leżęęęę! Bo komputer już dostał, a nie wypada przecież iść z pustą ręką to są chyba jakieś żarty.... (zrobiło mi się wtedy przykro, nie ukrywam, bo moi dziadkowie nawet nie raczyli się zjawić na mojej komunii)
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
Słownik jest praktyczny, ale dzieci najbardziej lubią te mniej praktyczne prezenty
![]() Dla dziewczynek można kupić kolczyki np. Apart ma kolekcję dla dzieci - ceny jak na prezent naprawdę symboliczne. Ja kupiłam je na komunię w tamtym roku. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#200 |
|
Przyczajenie
|
Hm... Co do kasy na Komunię - w ubiegłym roku męża siostrzenica dostąpiła tego zaszczytu. Muszę przyznać, że rodzina bardzo religijna (zaliczane chyba wszystkie możliwe msze, i takie tam). No i "po wszystkim" dziecko dostaje prezenty. Pierwsze co robi - wytrzepuje z kopert kasę i liczy ile dostała. Mama małej dostała z tego powodu "białej gorączki", bo nie wiedziała, ile od kogo dostała
W tym roku idą do Komunii Dzieci moich sióstr, i żadne z nich nie liczy na prezenty, tylko na ten ważny w życiu moment każdego człowieka ![]() Może jesteśmy zacofani pod tym względem, ale cóż
|
|
|
|
|
#201 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
ja bym chciała aby ludzie cofneli się do czasów gdy to święto było tylko i wyłącznie duchowe, a o prezentach nikt nie słyszał
|
|
|
#202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że 9-letnie dziecko samo wyszło z taką inicjatywą .Gdzieś tu się jednak przewijały wypowiedzi, że kasa z kopert też jest traktowana jak "o, komunia nam się zwróciła".
|
|
|
#203 |
|
Przyczajenie
|
W mojej rodzinie normalne sa prezenty typu kino domowe czy komputer, jedni przescigaja drugich. Paranoja, dzieci zamiast faktycznie przezywac to, co powinny wyczekuja prezentow. Mnie osobiscie najbardziej podobaja sie prezenty typu zloty/srebrny lancuszek, kolczyki, czy zegarek
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
Modermistrz bobkowy :D
|
Podczytuję Was od pewnego czasu,moze pomozecie mi podjac decyzję.
Chcę podarować dziewczynce na I Komunię album,taki recznie robiony,na zdj z tego dnia,kolorystyka i zdobienia typowo komunijne.TŻ uwaza,ze to za ''slaby prezent.Dziecko jest rozpieszczone i ma co chce,rodzina bogata i nie wiadomo co kupić.Kasy nie lubie dawac. O cos takiego mi chodzi,tylko tematyka inna http://dziuplapagaty.blogspot.com/search/label/Albumy jak myslicie,to dobry prezent?
|
|
|
#206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważam, że laptop na komunię to przesada! To ma być prezent symboliczny, upamiętniający to wydarzenie, a nie okazja do "wzbogacenia się" w drogi sprzęt! Z resztą już ktoś wcześniej wspomniał, że z czasem zużyje się sprzęt, a to ma być pamiątka na całe życie. Też idziemy teraz na komunię do męża brata córki ( nie jesteśmy chrzestnymi) więc robiłam ostatnio na tą okazję anioła koronką klockową, włoże w ładną ramkę z życzeniami od nas, do tego jakaś słodycz albo album,kwiatki i już. Myślę, że wystarczy. Pagata - album cudny, ja bym go podarowała na prezent. Z resztą sami też daliśmy 2 razy album ręcznie robiony w rodzinie na inną dużą okazję (ślub, roczek), osoby obdarowane były zachwycone!
|
|
|
#207 |
|
Konto usunięte
|
Pagato, ja bym była na tak
Zresztą, scrapbooking jest szalenie elitarny teraz, że tak powiem
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prezent super! |
|
|
|
|
|
#209 |
|
Modermistrz bobkowy :D
|
Dziękuje
.Do tego dolożę aniolka rzezbionego,o takie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=324835 to taka moja prywatna tradycja,daję je dzieciom nie tylko z okazji komuni ale tez na urodziny itp.To taka moja misja w propagowania u dzieci pieknego rekodzieła.
Edytowane przez Pagata Czas edycji: 2010-05-02 o 15:02 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#210 |
|
Zadomowienie
|
A JA z TZ dla jego siostry malej kupilismy na komunie rolki - o takich marzyla, rozowe bardzo ladne
![]() Ale pozatym dostała: (moze akurat komus podsune pomysl): Pieniazki (za ktore kupila sobie rower), rolki, telefon komorkowy, obraz z jej zdjeciem jak byla nieco mniejsza, kolczyki, zegarek, pamiatki typowo komunijne czyt. kartki, ksiazki, albumy. Hmmm poki co tylko tyle pamietam :P
![]() |
Nowe wątki na forum Prezenty
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:07.

Byłam w szoku. Zastaw się a postaw się?
:
dlatego uważam, że najodpowiedniejszym prezentem będzie coś dostosowane do zainteresowań. Jeśli dziecko nie ma jako takich zainteresowań - można mu coś zaproponować - jeśli widzicie, że jest śmiałe, pewne, nie boi się niczego, lubi zwierzęta i nie jest 'oh ah' - polecam karnet na jazdy konne.
leżęęęę! Bo komputer już dostał, a nie wypada przecież iść z pustą ręką