![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks i religia
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zadomowienie
|
Pociągnąć to można konia za lejce.
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Wtajemniczenie
|
To, że człowiek jest człowiekiem od poczęcia raczej nie powinno budzić wątpliwości. Jeśli rodzice są ludźmi to on niczym innym być nie może. Można tylko spierać się o jego prawa jako osoby. A to się w historii dość często zmieniało.
![]() |
#186 |
Rozeznanie
|
Dziewictwo az do slubu? a po slubie co gromadka dzieci po kosciol zabrania antykoncepcji? no coz...dla mnie nieco abstrakcyjne
![]()
![]() |
#187 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla Ciebie takie podejście do życia to abstrakcja, a dla innych sens życia właśnie. Nikt nikogo nie zmusi do takiego czy innego postępowania; niech każdy robi co chce lub nic nie robi, byle by nie ranić przy tym innych.
![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
a już najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że o seksie chcą nas pouczać ludzie, którzy właśnie kompletnie nic nie powinni mieć do powiedzenia pod tym względem (przynajmniej z założenia)
![]()
![]() |
#189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Grzesznik nie jest hipokrytą ![]() Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, a w szczególności tym z Was, które przechodziły przez to co ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zadomowienie
|
Zycze w postanowieniu wytrwac
![]() ![]()
![]() |
#191 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
hmm, oj dziewczyny. Wiara, to coś pięknego, bardzo ważnego... bo po co śmierci z nami będzie? Jeżeli ktoś decyduje się na wierzące, pobożne życie, to jest to pozytywne zjawisko. Jeszcze lepiej, gdy w pełni rozumie, co to znaczy i z wielką radością podejmuje taką decyzję - tak jakby nie widział wyjścia innego dla siebie!!! : ) Coś cudownego...
Dylematy powinny się szybko roziwać, bo seks przedślubny i wszystkie innego rodzaju pieszczoty - nie sa chlubą dla osoby wierzącej. Nie powinno się tego robić przed ślubem. Dziewczyny, któraś z Was wspomniała o tej antykoncepcji. A czy to nie tak właśnie powinno być, by jej nie używać? Gromadka dzieci - świetnie, znaczy że Bóg tyle dał i uznał, że tyle własnie mamy wychodzwać! Antykoncepcją sami decydujemy o swoich losach, a człowiek wierzący nigdy nie będzie sam decydował, jest Bóg, który pomaga w tym. Także dziewczyny, naprawdę radzę dużo rozsądku a także pomyślcie, co z nami będzie gdy umrzemy? Czy nie warto życ dla Jezusa, który za nas zmarł na krzyżu? Tu nie trzeba iść za modą i wygodą, tu trzeba poważnego zastanowienia i podjęcia właściwej decyzji.!!!!!!! Pozdrawiam gorąco i serdecznie, w razie pytan, piszcie na priva!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyno, można być deistą, agnostykiem. Nie trzeba od razu nienawidzić Boga i zaprzeczać jego istnieniu gdy nie wierzy się w Jezusa :X
![]() |
![]() |
#194 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro "wierzące i pobożne życie" jest pozytywnym zjawiskiem, to czy życie niepobożne jest czymś negatywnym? Co się stało w takim razie z wolnością wyznania? Nie dla każdego życie dla Jezusa jest właściwą decyzją i nie narzucaj wszystkim takiego poglądu.
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Do autorki wątku: ja i mój mąż też mieliśmy taki sam problem- ja mocno wierząca katoliczka, on ateista. Udało nam się dojść do kompromisu bo bardzo często o tym rozmawialiśmy jak najgłebiej drążac temat. Nawet rozmawialiśmy z kilkoma teologami na ten temat, żeden nie umiał dać konkretnej odpowiedzi na nurtujące nas pytania jedni mówili tak inni inaczej. Moim zdaniem najważniejsze jest byś słuchała swojego sumienia. Jeżeli uważasz że nie powinnaś i nie chcesz uprawiać seksu przedmałżeńskiego (w takim znaczeniu w jakim ty rozumiesz seks przedmałżeński a nie inni) to powinnaś o tym powiedzieć twojemu chłopakowi bo jeżeli będziesz potem coś robić wbrew sobie, to może ci być bardzo ciężko z tym żyć. Wszystko zależy od tego jak mocna jest twoja wiara, czasem zmuszanie się do czegoś czego sie nie chce może pozostawć słady w psychice.
Kolejną kwestią jest to jak bardzo zależy na tobie twojemu partnerowi, czy uprawiał już seks (z doswiadczenia wiem że trudniej jest wytrzymać jak się już wcześniej próbvowało), jak wogóle się do takich rzeczy odnosi i czy jest w stanie wytrzymać kilka lat wstrzemięźliwości. (Mi było łatwiej bo mój Tz mnie we wszystkim praktycznie wspierał- a i tak nie do końca chodziło nam o to żeby wogóle seksu nie uprawiać ale głównie o to byśmy byli pewni że nie będzie już nikogo innego w naszym życiu, byśmy byli jedynymi dla siebie, tak ze ostatecznie stwierdziliśmy że pierwszy raz mieć lepiej przed slubem (ale jak już wszystko bedzie do jego organizacji przygotowane) a potem sie powstrzymywac bo czekanie tez duzo daje. U nas bylo troszke ciezej poniewaz przez 2 lata przed slubem mieszkalismy ze soba. Zycze powodzenia jesli masz jakies pytania odpowiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jestem ochrzczona w wierze katolickiej, ale wierzę tak bardziej po swojemu... Nie wierzę ślepo w to co ksiądz powie, bo to nie leży w mojej naturze. Muszę sama to przeanalizować. Bóg dał mi rozum, żebym mogła z niego korzystać, oddzielać treści prawdziwe od fałszywych. Np. zakaz antykoncepcji jest dla mnie idiotyczny. Wg mnie dziecko jest wtedy kiedy dochodzi do połączenia i zagnieżdżenia zarodka. Bez stosowania antykoncepcji też nie zawsze zachodzi się w ciążę, więc argument o niedopuszczeniu do powstania życia dla mnie odpada. Bóg dał ludziom rozum, żeby mogli wymyślać różne rzeczy, np. antykoncepcję. Antykoncepcją sami decydujemy o swoich losach i właśnie takiego podejścia do życia chce Bóg od nas - gdyby było inaczej nie obdarzyłby nas wolną wolą. I nie wiem czy dla każdego gromadka dzieci jest super... Nie mówię o przypadkach, gdy ktoś po prostu nie chce mieć dzieci. Mówię o małżeństwach żyjących w ubóstwie. Co do seksu przed ślubem... Zadaję sobie pytanie, czy jest w tym coś złego, jeśli kochasz się z ukochanym mężczyzną, dajesz rozkosz jemu i sobie? Dla mnie odpowiedź jest oczywista. I tak jak napisała BrigitteBardot, przesadzasz z tym narzucaniem innym swojego poglądu. Nie każdy musi sądzić tak jak Ty. Pozdrawiam.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2009-09-18 o 10:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tzn. mnie osobiście raczej nie, bo będę kupką popiołu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może po śmierci wszystko się kończy, może w momencie zamknięcia oczu następuje po prostu pustka? A może niebty? A może dopadnie mnie stado dziewic i będzi ekarmić winogronami? A może spotkam się z duchami przodków? Meritum: To co dla Ciebie jest "rozsądnym" wyborem, dla kogoś innego może być czymś zupełnie niepotrzebnym i niezrozumiałym. Nie narzucaj swojego światopoglądu, pozwól ludziom podejmować ich własne decyzje. Własna decyzja nie znaczy niewłaściwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam podobny tok myślenia do Twojego, możemy przybić sobie "piątkę" ![]()
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Powiem tak, podtrzymuję to co pisałam wcześniej, tak to właśnie widzę i czuję. I nawet w narzucaniu swojego poglądu nie czuje się winna, bo wiem, że mówię prawdę. Nie mnie osądzać oczywiście Wasze wybory, ale chcę żebyście naprawdę dobrze przemyślały swoje decyzje np. o seksie przed ślubem. Wy, które to przeczytałyście i inne dizewczyny, które jeszcze ten wątek odwiedzą. Może moja wypowiedź zaowocuje w którejś z Was, rozjaśni jakieś problemy.
Nie ukrywam, że bardzo wierzę w Boga. Po prostu wiem, że jest - i warto dla niego żyć. Co do wypowiedzi dziewczyn co stanie sie z nami po śmierci. Każdy człowiek ma ciało i duszę. Ciało zgnije, zostanie zjedzone rpzez robaki, czy tez spalone, ale to takie nieistotne... Dusza grzesznika pójdzie na Sąd, a sprawiedliwego do Nieba. Tak wierzę i wiem, że tak jest! Pozostaje mi życzyc Wam powodzenia i mądrości i roztropności, a także wiary!!! : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-09-20 o 22:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze, że wierzysz, ale są też ludzie o innych poglądach i takim postem całego ich światopoglądu nie zmienisz.
![]() |
![]() |
#203 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Zgadzam się
![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#205 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie ukrywam też, że to bardzo fajnie, że wierzysz, masz do tego prawo. Do narzucania innym swojego poglądu już nie. To, czy ktoś uprawia seks przed ślubem to jego prywatna sprawa i nie musisz nikomu "radzić" aby dobrze tę decyzję przemyślał. Takie "wchodzenie komuś pod kołdrę" mnie zniesmacza po prostu. Za życzenia wiary dziękuję, nie trzeba. Zniesmaczyła mnie twoja wypowiedź, a raczej jej ton (jakbyś miała monopol na nieomylność) i ukryta w niej próba nawracania. Piszesz na forum publicznym, więc wypadałoby pomyśleć o tym, że ludzie mają różne poglądy, wierzą w różnych Bogów albo nie wierzą w nich wcale. Uszanuj to. ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2009-09-21 o 11:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
boje sie takich wypowiedzi ![]() a ja tam wierze ze sie jednak spotkamy po śmierci a jestem ateistką więc wdg. twojej wiary nie mamy szans na spotkanie po smierci . ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
bo juz trudniej to odwołać ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Lecim z cytatem: "Istnieje różnica antropologiczna, a zarazem moralna pomiędzy środkami antykoncepcyjnymi a odwołaniem się do rytmów okresowych [płodności]: chodzi tu o różnicę znacznie większą i głębszą, niż się zazwyczaj uważa, która w ostatecznej analizie dotyczy dwóch, nie dających się z sobą pogodzić, koncepcji osoby i płciowości ludzkiej. Wybór rytmu naturalnego bowiem pociąga za sobą akceptację cyklu osoby, to jest kobiety, a co za tym idzie - akceptację dialogu, wzajemnego poszanowania, wspólnej odpowiedzialności, panowania nad sobą. Przyjęcie cyklu i dialogu oznacza następnie uznanie charakteru duchowego i cielesnego zarazem komunii małżeńskiej, jak również przeżywanie miłości osobowej w wierności, jakiej ona wymaga" Jan Paweł II: adhortacja apostolska Familiaris consortio
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisanie, że JP2 popierał antykoncepcję to nieprawda i duże nadużycie bo pod tym pojęciem mało kto rozumie NMPR (szczególnie, że sam kościół tak nie uważa) a większość widzi tabletki lub prezerwatywę przeciwko którym kościół katolicki występuje ze szczególną zawziętością.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.