|
|
#151 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Seks i religia
|
|
|
|
|
#152 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie teksty - jeszcze lepsze. Cytat:
---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#153 |
|
Zadomowienie
|
a niech każdy robi co chce - wisi mi to i powiewa...
|
|
|
#154 |
|
Wtajemniczenie
|
dokładnie
jak ktoś sobie narzuca jakieś bezsensowne ograniczenia - jego strata.
|
|
|
#155 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam nic do katolików i innych wyznań, dopóki nie próbują naciskać innych, do przyjęcia przez resztę ich norm i systemu wartości. A stykałam się z tym osobiście wielokrotnie -w szkołach (od podstawówki na uniwerku kończąc) oraz prywatnie. A propos trochę - czytał ktoś raport dotyczący wychowania seksualnego w szkołach? Skrót m.in. tutaj http://wiadomosci.onet.pl/waszymzdan...u,artykul.html
|
|
|
#157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak bywa, jedni ludzie są tacy, drudzy inni. Na siłę do wiary nikogo się zmusić nie da. Zważ też jednak uwagę na to, że jesteś rzadkim przypadkiem tolerancyjnego ateisty. Naprawdę rzadkim. Co do artykułu: mam niezwykły dystans do wszelkiego co podają media
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale kościól katolicki jak praktycznie każda inna religia skłania do nawracania :}
Cytat:
|
|
|
|
#159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Można je rozumieć na różne sposoby. Osobiście nie podoba mi się to jak poniektórzy ateiści je pojmują i atakują obracają ich sens o 180 stopni. Poza tym Kościół to nie religia
|
|
|
#160 | ||
|
Zakorzenienie
|
Tak wyjaśnili mi to na forum wiara bodajże, gdzie też siedzę i zadaje pytania które mnie nurtują
nawet wynalazlam wątek;] Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-19 o 21:48 |
||
|
|
|
|
#161 |
|
Zadomowienie
|
Wiesz, każdy pojmuje religię inaczej.
Przez większą część mojego życia wiara była dla mnie nakazanym obowiązkiem, a nie wynikiem wyboru, chęci wiary, miłości czy jakichkolwiek uczuć. Ochrzczono mnie, wysłano na katechezę, potem komunia i wielka pompa, cotygodniowe chodzenie do kościoła i klepanie modlitw, które dla mnie sensu większego nie miały. No może poza jedną, której nauczyła mnie moja ukochana babcia. I tak sobie wegetowałam w tej religii, aż pewien ksiądz pokazał mi, że może być inaczej; że mogę chodzić do kościoła i nie czekać, aż ksiądz skończy ględzić homilię, że mogę spojrzeć zupełnie inaczej na to wszystko. To dosyć długa i zawiła historia, ale powiem jedno: jestem szczęśliwa, że wierzę, że jestem katoliczką właśnie. Mimo, iż Kościół Katolicki ma swoje prawa, z których częścią się nie zgadzam to wierzę w Boga i nie wyobrażam sobie mojego życia bez Niego. Może to dla Was zabrzmi śmiesznie, ale tak właśnie czuję. Współczuję tym, którzy tkwią zawieszeni we własnej religii z musu, nie rozumiejąc jej. Współczuję tym, którzy nawet nie próbują jej zrozumieć inaczej. Dla mnie takie życie jest pozbawione czegoś bardzo istotnego, jest zwyczajnie puste.
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
Cieszę się ale nadal nie wiem jak to jest z tym nawracaniem ;p
|
|
|
#163 |
|
Zadomowienie
|
To znaczy czego nie pojmujesz?
Dla mnie jest jasne: na siłę nikogo do wiary się zmusić nie da. Można pokazać inne życie, dać jakieś wskazówki, wytłumaczyć jeśli czegoś nie rozumie - tak nawróciłam mojego Narzeczonego. On choć katolik, tylko Chrzest przyjął, potem w skutek pewnego wydarzenia nie przystąpił do Komunii. I tak sobie żył, aż potem poznał mnie Do niczego go nie zmuszałam, nie namawiałam. Odpowiadałam jedynie na jego pytania, wyjaśniałam, tłumaczyłam, gdzie bym pomyślała, że kogoś nawracam. Po prostu podzieliłam się swoją wiarą i miłością do Boga ![]() We mnie wmuszano od maleńkości wiarę, ale dopóki ktoś mi nie pokazał, że wiara to nie mus, ale szczęście i dar, to sobie tak wegetowałam. Co do wspomnianych uczynków to: 1. Grzeszących upominać - no to jasne, że jak ktoś definitywnie postępuje źle to trzeba na to zwrócić uwagę, umiejętnie oczywiście; nie powinno się obok definitywnego zła przechodzić obojętnie bo inaczej na tym świecie była by istna Sodoma i Gomora ![]() 2. Nieumiejętnych pouczać - ja to rozumiem, że ktoś już jako tako odróżnia dobro od zła, ale robi to nieumiejętnie właśnie i można mu to wytłumaczyć, w czym tkwi błąd; 3. Wątpiącym dobrze radzić - ktoś nie jest pewny danej kwestii, więc zwyczajnie udzielamy mu dobrej rady; Ja naprawdę pojmuję to tak jak czuję, pewnie dosyć laicko i piszę dosyć skrótowo. Dla mnie to nie jest żadnym przymusem, ale zwyczajnie dobrymi wskazówkami.
|
|
#164 |
|
Wtajemniczenie
|
Rapifen czy ty się przypadkiem nie udzielasz na apostole
bo cytaty stamtąd, prawda?
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak ale jestem tam pietruszką :P gdzie indziej rabarbarem też ;D
Cytat:
|
|
|
|
#166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Spójrz na to, jak Kościół ewoluował od początków Jego istnienia. Teraz może i jest na nie wobec antykoncepcji, ale kiedyś to się może zmienić - zresztą Jan Paweł II już tak w 100% na "nie" nie był. Więc kto wie ![]() Dla mnie to dosyć zawiła kwestia i mogę o niej mówić baaardzo długo i dużo ![]() Co do aborcji to dla mnie to jest przemyślane, zaplanowane odebranie życia, nie danie szansy do bycia. I nie myślę tak dlatego, bo Kościół tak uważa. Sama doszłam do takiego wniosku po głębokich przemyśleniach i że tak powiem doświadczeniach życiowych.
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
No nie zbaczajmy za bardzo z tematu. Dla ciebie to odebranie życia dla kogoś innego usunięcie zygoty. Uważam że każdy ma prawo samemu zdecydować, jak ktoś jest przeciw niech nie robi ale niech da wybór innym.
Cytat:
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
Może nie całkiem w temacie ale taka myśl odnośnie aborcji mi się nasuneła.
Skoro w chwili połączenia się komórki męskiej i żeńskiej, łączą się dwa fragmenty dna to w tej samej chwili mamy już zakodowanego całego człowieka ze wszystkimi szczegółami, potem to tylko powolne budowanie aż do momentu narodzin. Więc dla mnie zapłodniona komórka jajowa i noworodek są dokładnie na równi. W obu przypadkach mają czystą kartę i równocześnie od początku zakodowany wygląd i podstawowe cechy. Jedyna różnica polega na tym, że nauka nie pozwala jeszcze na odczytanie kodu genetycznego i odtworzenie pełnego wyglądu na podstawie dna, ale potwierdza, że to wszystko jest już tam zapisane, cały człowiek. |
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Ale zapłodniona komórka nie ma układu nerwowego i nie jest w stanie żyć samodzielnie :P
|
|
|
#170 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
Układ nerwowy zaczyna funkcjonować kolo 40 dnia (tak?)
Nie chodzi o gotowanie obiadu i o zadania jakie manualnie potrafi wykonać, chodzi o cechy fizyczne jakie posiada na danych etapach.
|
|
|
#172 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
? Nie? To jaki problem?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Na szczęście nie mam takich dylematów, bo nie czuję się związana z Kościołem. Na szczęscie udało mi się nie ulec wszechobecnej indoktrynacji. Może dlatego że mój tato nie jest katolikiem.
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie patrzę na to w taki sposób, tzn. w którym dniu co się rozwija. To wg mnie podejście takie...strukturalne i bardzo rzeczowe. Uprzedmiotowienie istoty ludzkiej. Dla mnie jest ważny fakt, że z tej zapłodnionej komórki wyrośnie nowy, mały człowieczek, z malutkimi rączkami i nóżkami, który chce żyć i poznawać świat...
|
|
#175 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#176 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
dokładnie
rapifen napisała:Wypowiedzi fanatyków. Jak się do nich ustosunkujecie?:P Właśnie, "fanatyków" Więc nie ma sensu się do nich ustosunkowywać![]() chiante napisała : Ja nie patrzę na to w taki sposób, tzn. w którym dniu co się rozwija. To wg mnie podejście takie...strukturalne i bardzo rzeczowe. Uprzedmiotowienie istoty ludzkiej. Dla mnie jest ważny fakt, że z tej zapłodnionej komórki wyrośnie nowy, mały człowieczek, z malutkimi rączkami i nóżkami, który chce żyć i poznawać świat... W tej sprawie zgadzam się z Tobą w 100%. |
|
|
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, osobiście nikt mnie do niczego nie zmusi (bo mam już swoje lata
), ale żyję w kraju, który ma problem z tą swą "laickością", a raczej z jej niedoborem.. Poza tym wg ciebie to jest ok, aby "wychowanie seksualne" w szkołach było w dużej mierze oparte na naukach kościoła? Dziękuję bardzo - nie życzę sobie, aby moje dziecko było karmione ideologią, która może mu zaszkodzić. Jeśli ktoś chce dodać dziecku do wiedzy n/t seksualności nauki kościoła, bo chce je wychować w swojej wierze - ok, ale w domu - nie w szkole.O ustawie antyaborcyjnej nawet nie wspomnę..
|
|
#178 |
|
Raczkowanie
|
Mi nie chodzi o to co się kiedy rozwija tylko o to, że od samego początku wszystko jest już określone. Mówiąc krótko gdyby odczytać dna to matce, która decyduje się na aborcję nawet kilkudniowego zarodka można by pokazać zdjęcie jej dziecka.
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: Tak trochę a propos - news http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...o_aborcji.html
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-07-20 o 11:29 |
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.

Każdy myślący człowiek jest ateistą"

bo cytaty stamtąd, prawda?
? Nie? To jaki problem?
Więc nie ma sensu się do nich ustosunkowywać