![]() |
#181 | |
Are you talking to me?!
|
Dot.: Igrzyska Śmierci - znakomita książka
Cytat:
Odpowiedź: Gale odszedł, bo wiedział, że Katniss nigdy mu nie wybaczy tego, że przyczynił się do śmierci Prim. To w końcu bomby jego konstrukcji zabiły dzieci z Kapitolu, a następnie ratowników. Zachowanie matki mnie nie dziwi; była słabą kobietą, a straciła męża i dziecko. Już po utracie męża pogrążyła się w głębokiej depresji. Teraz odebrano jej i córkę, z którą była najmocniej związana (zauważ, że to Prim spała z matką, kiedy się czegoś bała, Prim czesała matkę, kiedy ta przechodziła kryzys, Prim podzielała jej zamiłowanie do medycyny. Więź miedzy Prim a nią jest silniejsza, niż ta z Katniss). Zachowanie bardzo egoistyczne, prawda, ale przez to też... bardziej ludzkie. Bo o tym są Igrzyska - o tym jak podli, bezwzględni i egoistyczni są ludzie. O władzy, która deprawuje i niszczy. O wojnie, która nigdy nie jest dobra...
Edytowane przez quench Czas edycji: 2012-06-15 o 20:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Igrzyska są moją ulubioną książką. Pochłonęłam je w 2 dni i teraz źle się czuję z tym, że nigdy wiecej nie będę odkrywać ich na nowo. Są przerażające - dzieci, które muszą się nawzajem zabijać, aby wrócić do domu, kapitolińczycy - ludzie tak zapatrzeni w siebie, którym zalezy tylko na zabawie... Do głębi poruszyło mnie tO (niby nic, ALE):
![]() Po pierwszym przeczytaniu Igrzysk miałam po prostu fazę na to - teraz oglądam w necie to wszystko i wzruszają mnie teksty 'we're just children fightig to get home', śmierć Rue, Prim... pierwszy raz płakałam przy jakiejkolwiek książce w kosogłosie, gdy katniss krzyczy do jaskra 'ona nie żyje, słyszysz? nie żyje!' - wywołało to potok łez... Jak mogli zabić finnicka?! Straszne jest to, że co roku ginęły 23 osoby. Dla zabawy... Po przyczytaniu igrzysk śniło mi się, że biorę udział w igrzyskach i autentycznie we śnie czułam to przerażenie, gdy ktoś biegł na mnie z nożem/siekierą/inną bronią z zamiarem zabicia mnie... Z całych Igrzysk najbardziej chyba lubię Johannę Mason 'they can't hurt me. i'm not like the rest of you. there's no one left i love'. Jest cudowną postacią, uwielbiam ją. Oczywiście jestem team peeta ;D Ksiązka wywarła na mnie niesamowite wrażenie, teraz zamierzam przeczytać battle royal ![]() Zresztą... kto wie czy to tak nie będzie wyglądać za kilkadziesiąt lat? nasze społeczeństwo jest teraz w stylu have fun, go to the party. czyżbyśmy zamieniali się w kapitolińczyków? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
BAN stały
|
Film ogólnie wg mnie jest nierówny.
Podoba mi się dobór obsady, na początku nie podobał mi się Peeta ale szybko podpasował mi także on. Tylko w sumie Lenny w roli Cinny jakoś tak nie bardzo mi leżał, ale był ok, po prostu w życiu bym nie wpadła, żeby można było obsadzić w tej roli Kravitza. ;-) Prędzej już bym widziała jako Cinnę tego aktora, który grał Senecę, ale nie czepiam się. Dobrze wg mnie jest oddana sama atmosfera tego, że rodzice tracą dzieci, które muszą jechać na śmiertelne igrzyska. I to właściwie koniec zalet. Sam film jest mocno spłycony, wolałabym, żeby trwał np. 3,5 godziny a było więcej wątków, nie było to wszystko takie powierzchowne. Taka wyszła z tego historyjka o biegających po lesie nastolatkach, mordujących sie oczywiście, i z grozą (Snow i rebelia) w tle. Tymczasem 1 część to jest głównie polowanie, arena, brakuje np. motywu ze zmiechami, brakuje choćby szerszego przedstawienia umiejętności/osobowości Rue. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-06-17 o 14:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Książki bardzo dobre, choć moim zdaniem 3cz. najgorsza...obawiam się, że ekranizacja tej konkretnej będzie słaba.
Czekałam na pierwszą ekranizację i generalnie była dobra, ale książka nieporównywalnie lepsza...tu potwierdza się zasada, że filmy nie dorównują książkom. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Wątek Peeta - Katniss został okrojony do granic absurdu. Mój brat, który ze mną oglądał film, a nie czytał książki, nie rozumiał po co Katniss wróciła po Peetę i dlaczego tak się o niego troszczyła ![]() Podobnych przykładów niedociągnięć są dziesiątki i chyba nie ma co ich roztrząsać. DariaKom, mi akurat trzecia część najbardziej się podoba ![]()
![]() |
![]() |
#186 |
BAN stały
|
No, jak dla mnie film zmasakrowali,
dobrali dobrze obsadę, mieli świetny materiał do przedstawienia, do tego współczesne efekty specjalne pozwalają naprawdę na wiele, a mam wrażenie, że zrobili to jak na kolanie, byleby nakręcić, wepchać i cześć. ;-) Scena z bestiami ;-) tylko mnie w tym przekonaniu ostatecznie utwierdziła, w książce robiące wrażenie było nie to, że napadały ich wilki ![]() Na ten film naprawdę czekałam, trajler był super (to odliczanie ;-)), co do następnych, nie wiem, olewam, czułam się mocno rozczarowana. Już sobie wyobrażam, że 3ka to będzie taki Syjon z Matrixa2. :P W Matrixie to chociaż mieli super efekty specjalne i niezłe sceny walki. :P W ogóle nie wiem po co w tym filmie np. pokazywali te miny ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-06-17 o 22:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Jeśli chodzi o scenę z poduszkowcem, to myślałam, że przyleciała nim Effie i nie ma to nic wspólnego z historią awoksy ![]()
![]() |
![]() |
#188 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
A wiecie co mi się w filmie średnio podobało?
Wiem jak w książce opisani byli Kapitolczycy, że przeginali ze stylizacją i tak dalej .. w zasadzie nie zastanawiałam się nigdy nad tym, jakby to miało wyglądać w ekranizacji...ale to co zobaczyłam mi nie przypadło do gustu. To było takie tandetne, nie wyglądało jak społeczeństwo przyszłości (jak raczej ja sobie to wyobrażałam) , raczej jak kadry ze starego tandetnego filmu z lat 90tych kategorii C... Wam się podobało? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem dlaczego, ale mnie ten obraz rozczarował... nie spodziewałam się, że będą tak tandetni....
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Właśnie skończyłam czytać. Świetna jest. Nie mogłam się od niej oderwać. I nawet jak skończyłam to rozmyślałam.
Mam wielką ochotę obejrzeć film no i oczywiście przeczytać pozostałe książki.
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Orwell dla dzieci i młodzieży...
odkryłam książki dopiero długo po filmie, który mnie zachwycił, bo zrobili go świetnie. Kompletnie nie rozumiem tej krytyki, z którą się spotyka (ale to chyba na tym polega, że ludzie powinni mieć odmienne zdania). Film jest naturalistyczny, przejmujący, ale udało im się nie przesadzić i nie zrobić z niego wielkiej jatki i morza sztucznej krwi, co jest wielkim sukcesem. Świetna scenografia, rewelacyjne kostiumy, a do tego nie przesadzili z efektami specjalnymi, co też jest mało hollywoodzkie. Książki zaś są, uczciwie przyznaję, świetne. Odzyskałam z ich pomocą wiarę w to, że literatura popularna, przeznaczona dla młodszego czytelnika, też może być na bardzo wysokim poziomie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
bardzo wciągające książki, film nawet też był fajny
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Rewelacyjna trylogia. Przeczytałam 3 tomy w dwa dni, wciągnęło mnie jak nie wiem. Najpierw obejrzałam film, ale byłam bardzo zmęczona i przysypiająca - nie zrozumiałam go do końca, ciesze się że dałam drugą szansę temu tytułowi i sięgnęłam po książki (ogólnie nie przepadam za ekranizacjami, wolę książki niż filmy).
Nie zgadzam się tez że to seria dla małolatów, wg mnie to jest raczej tekst dla dorosłych ludzi, trzeba umieć dostrzec w tym wszystkim prawdziwy problem jaki jest poruszany, nie jatkę na arenie, ale to o co tak naprawdę chodzi... Wyrzucony w przyszłość Orwell. ![]() Zaobserwowałam tez śmieszną różnicę pomiędzy filmem a książką. Po obejrzeniu filmu nie lubiłam Peety. Nie wiem czemu. Wydawał mi się taki obłudny. Po przeczytaniu książki, od samego początku nie przepadałam za Gale'em, a kibicowałam K&P. ![]() Szkoda że ekranizacja W pierścieniu ognia dopiero za rok...
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkich.
Po nowym roku dorwę się do "Kosogłosa" <3. Już nie mogę się doczekać. Od "Igrzysk Śmierci" i "W pierścieniu Ognia" nie mogłam się oderwać. Collins jest genialna ! I zgadzam się z tenebris, że fabuła tej książki nie jest czysto rozrywkowa, skłania też do refleksji. i też nie mogę sie doczekać ekranizacji drugiej części. ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Przyczajenie
|
Nie rozumiem waszego rozczarowania - jak na budżet, jaki mieli i ograniczony czas (producenci nie chcieli się zgodzić na dłuższy czas trwania tłumacząc się niepewnością związaną z przyjęciem filmu), to produkcja wyszła świetnie. Może nie genialnie, ale doskonale ukazywała klimat książki i co najważniejsze, bez przesadyzmu pokazywała śmierć i cierpienie (nie tylko samych trybutów, ale i ich bliskich), chociaż to też w większości zasługa aktorów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Być może masz rację. Ale lepiej by zrobili gdyby..hmm.. tak bardzo się nie spieszyli, ze tak to ujmę.
![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#200 |
Rozeznanie
|
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Po przeczytaniu „Igrzysk śmierci” zaczęłam zastanawiać się, w jaki kierunku zmierzamy, jako społeczeństwo. Czy walka szczurów w korporacjach i ciągła rywalizacja, nie jest pierwszym krokiem do stworzenia naturalnej areny walk, tak podobnej do tej w powieści.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
To ja od innej strony, bo najpierw obejrzałam film i podobał mi się, totalnie moje klimaty, fajnie nakręcony, fajne stylizacje (mi właśnie Kapitolczycy się bardzo podobali - stylizacje jak z Piątego Elementu). Jak bym była młodsza, to byłabym wręcz oczarowana.
Później sięgnęłam po książkę - REWELACJA!!!!!! Super napisana, świetne postacie, super, super, super ![]() PS. Uwielbiam książki antyutopijne, czytałam ich wiele i ta, mimo że dla młodzieży jest w mojej czołówce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a możesz proszę polecić coś ciekawego z tej serii antyutopijnej ( szczerze to pierwsze słyszę ) jestem bardzo ciekawa a właśnie jestem na etapie poszukiwania czegoś ciekawego ![]() A te książkę polecam każdemu bo nie znam jeszcze żadnej osoby która by przeczytała i była rozczarowana |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Igrzyska Śmierci - znakomita książka
Bardzo mi sie podobał Wielki Marsz Kinga, jeśli chodzi ci o książkę podobna do igrzysk
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
dzieki juz zapisuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
Książka świetna, nie mogłam się oderwać
![]() ![]() ![]()
Lubię samotność, ale tylko we dwoje ![]() Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2013-06-10 o 19:58 Powód: spoiler |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Biała Dama
|
Przeczytałam dwie części całkiem niedawno, trzecia czeka na półce. Troche sie bałam ze to bedzie za ciezka tematyka, przygnebiajaca. Ale przeżyłam, akcja mnie wciagneła, daje do myślenia.
Nie jestem na bieżąco i biorąc do ręki ksiazke nie wiedziałam ze istnieje film, i miałam nadzieje ze w tym przypadku film sobie daruja. Czytałam dyskusje na filmwebie i przekonałam sie ze efekt jest taki jakiego sie obawiałam: film nie oddaje głebi ksiażki i jej przesłania, za to szokuje okrucienstwem. Nie wiem czy go obejrze |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
A my oglądaliśmy ten film w zeszłym miesiącu po już paromiesięcznej przerwie i w sumie, to nie wiem do czego by się tam przyczepić. Film był dobrze zrobiony.
Można by się np. bać, że film zostanie przelukrowany i złagodzony. A tu była pokazana beznadzieja biedniejszych dystryktów i brutalność samych igrzysk. To jednak co innego niż czytanie książki, ale lepiej patrzeć na film, jak na coś osobnego. Przede wszystkim musi się kleić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
Książka zawsze ma milionową przewagę nad filmem ale uważam że ekranizacja Igrzysk nie była tak źle zrobiona jak pisaliście.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
już niedługo sie przekonamy <3
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:28.