Igrzyska Śmierci - znakomita książka - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-15, 20:00   #181
quench
Are you talking to me?!

Dot.: Igrzyska Śmierci - znakomita książka

Cytat:
Napisane przez sayurii Pokaż wiadomość
Na biało :
Właśnie Gale. Pisząc, że mnie zawiódł miałam na myśli to samo co Ty. Czemu znikł? Czemu zostawił ją sobie samą, gdy odesłali ją do dwunastki? Niby ją kochał a tak sobie ją odpuścił? Fakt byłam za Peetą, ale nie spodobała mi się ta samolubność niby jej przyjeciala...
Jednak myślę, że gdyby miała ich dwójkę cały czas przy sobie to nigdy by nie wybrała żadnego.
A tak poza tym to jeszcze mama Katniss... Powinna być silniejsza, pamiętać, że ma też drugą córkę. Katniss cały czas walczyła o najbliższych, którzy na koniec zostawili ją samą sobie w domu zwycięzców głodowych igrzysk, które ją zniszczyły...

Odpowiedź: Gale odszedł, bo wiedział, że Katniss nigdy mu nie wybaczy tego, że przyczynił się do śmierci Prim. To w końcu bomby jego konstrukcji zabiły dzieci z Kapitolu, a następnie ratowników.
Zachowanie matki mnie nie dziwi; była słabą kobietą, a straciła męża i dziecko. Już po utracie męża pogrążyła się w głębokiej depresji. Teraz odebrano jej i córkę, z którą była najmocniej związana (zauważ, że to Prim spała z matką, kiedy się czegoś bała, Prim czesała matkę, kiedy ta przechodziła kryzys, Prim podzielała jej zamiłowanie do medycyny. Więź miedzy Prim a nią jest silniejsza, niż ta z Katniss). Zachowanie bardzo egoistyczne, prawda, ale przez to też... bardziej ludzkie.

Bo o tym są Igrzyska - o tym jak podli, bezwzględni i egoistyczni są ludzie. O władzy, która deprawuje i niszczy. O wojnie, która nigdy nie jest dobra...

Edytowane przez quench
Czas edycji: 2012-06-15 o 20:01
quench jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 14:22   #182
rasta hime
Raczkowanie

Igrzyska są moją ulubioną książką. Pochłonęłam je w 2 dni i teraz źle się czuję z tym, że nigdy wiecej nie będę odkrywać ich na nowo. Są przerażające - dzieci, które muszą się nawzajem zabijać, aby wrócić do domu, kapitolińczycy - ludzie tak zapatrzeni w siebie, którym zalezy tylko na zabawie... Do głębi poruszyło mnie tO (niby nic, ALE):

Po pierwszym przeczytaniu Igrzysk miałam po prostu fazę na to - teraz oglądam w necie to wszystko i wzruszają mnie teksty 'we're just children fightig to get home', śmierć Rue, Prim... pierwszy raz płakałam przy jakiejkolwiek książce w kosogłosie, gdy katniss krzyczy do jaskra 'ona nie żyje, słyszysz? nie żyje!' - wywołało to potok łez... Jak mogli zabić finnicka?!
Straszne jest to, że co roku ginęły 23 osoby. Dla zabawy... Po przyczytaniu igrzysk śniło mi się, że biorę udział w igrzyskach i autentycznie we śnie czułam to przerażenie, gdy ktoś biegł na mnie z nożem/siekierą/inną bronią z zamiarem zabicia mnie...
Z całych Igrzysk najbardziej chyba lubię Johannę Mason 'they can't hurt me. i'm not like the rest of you. there's no one left i love'. Jest cudowną postacią, uwielbiam ją.
Oczywiście jestem team peeta ;D

Ksiązka wywarła na mnie niesamowite wrażenie, teraz zamierzam przeczytać battle royal

Zresztą... kto wie czy to tak nie będzie wyglądać za kilkadziesiąt lat? nasze społeczeństwo jest teraz w stylu have fun, go to the party. czyżbyśmy zamieniali się w kapitolińczyków?
rasta hime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 14:25   #183
Hultaj
BAN stały

Film ogólnie wg mnie jest nierówny.
Podoba mi się dobór obsady, na początku nie podobał mi się Peeta ale szybko podpasował mi także on. Tylko w sumie Lenny w roli Cinny jakoś tak nie bardzo mi leżał, ale był ok, po prostu w życiu bym nie wpadła, żeby można było obsadzić w tej roli Kravitza. ;-) Prędzej już bym widziała jako Cinnę tego aktora, który grał Senecę, ale nie czepiam się.
Dobrze wg mnie jest oddana sama atmosfera tego, że rodzice tracą dzieci, które muszą jechać na śmiertelne igrzyska. I to właściwie koniec zalet.
Sam film jest mocno spłycony, wolałabym, żeby trwał np. 3,5 godziny a było więcej wątków, nie było to wszystko takie powierzchowne. Taka wyszła z tego historyjka o biegających po lesie nastolatkach, mordujących sie oczywiście, i z grozą (Snow i rebelia) w tle. Tymczasem 1 część to jest głównie polowanie, arena, brakuje np. motywu ze zmiechami, brakuje choćby szerszego przedstawienia umiejętności/osobowości Rue.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-06-17 o 14:28
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 18:15   #184
DariaKom
Zakorzenienie

Książki bardzo dobre, choć moim zdaniem 3cz. najgorsza...obawiam się, że ekranizacja tej konkretnej będzie słaba.
Czekałam na pierwszą ekranizację i generalnie była dobra, ale książka nieporównywalnie lepsza...tu potwierdza się zasada, że filmy nie dorównują książkom.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 20:13   #185
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Film ogólnie wg mnie jest nierówny.
Podoba mi się dobór obsady, na początku nie podobał mi się Peeta ale szybko podpasował mi także on. Tylko w sumie Lenny w roli Cinny jakoś tak nie bardzo mi leżał, ale był ok, po prostu w życiu bym nie wpadła, żeby można było obsadzić w tej roli Kravitza. ;-) Prędzej już bym widziała jako Cinnę tego aktora, który grał Senecę, ale nie czepiam się.
Dobrze wg mnie jest oddana sama atmosfera tego, że rodzice tracą dzieci, które muszą jechać na śmiertelne igrzyska. I to właściwie koniec zalet.
Sam film jest mocno spłycony, wolałabym, żeby trwał np. 3,5 godziny a było więcej wątków, nie było to wszystko takie powierzchowne. Taka wyszła z tego historyjka o biegających po lesie nastolatkach, mordujących sie oczywiście, i z grozą (Snow i rebelia) w tle. Tymczasem 1 część to jest głównie polowanie, arena, brakuje np. motywu ze zmiechami, brakuje choćby szerszego przedstawienia umiejętności/osobowości Rue.
Mam takie same odczucia. Film jest bardzo niedopracowany. Mógłby być dłuży, a wątki mogli rozwinąć. Zamiast pokazywać nieszczęśliwą Katniss w Kapitolu (np. podziwiającą wyświetlany na ścianie las), mogli rozwinąć wątek z Rue, albo chociaż dokładniej pokazać trudy trybutów na arenie. W ogóle całe igrzyska wypadły trochę blado - tak jakby to był...piknik. Dziwnym trafem Katniss szybko trafiła na staw z wodą (gdzie odwodnienie i to, że prawie umarła?), upolowała królika, znalazła bezpieczne schronienie na drzewie (spała zdaje się bez śpiwora, a przecież miało być tak zimo, że jeden z trybutów rozpalił ognisko i ściągnął na siebie ekipę Cato)... Naprawdę, całość w cale nie wyglądała jakoś przejmująco. Nawet zaaranżowany przez organizatorów pożar nie wyglądał przerażająco.
Wątek Peeta - Katniss został okrojony do granic absurdu. Mój brat, który ze mną oglądał film, a nie czytał książki, nie rozumiał po co Katniss wróciła po Peetę i dlaczego tak się o niego troszczyła
Podobnych przykładów niedociągnięć są dziesiątki i chyba nie ma co ich roztrząsać.

DariaKom, mi akurat trzecia część najbardziej się podoba
Stary 2012-06-17, 22:16   #186
Hultaj
BAN stały

No, jak dla mnie film zmasakrowali,
dobrali dobrze obsadę, mieli świetny materiał do przedstawienia, do tego współczesne efekty specjalne pozwalają naprawdę na wiele,
a mam wrażenie, że zrobili to jak na kolanie, byleby nakręcić, wepchać i cześć. ;-) Scena z bestiami ;-) tylko mnie w tym przekonaniu ostatecznie utwierdziła, w książce robiące wrażenie było nie to, że napadały ich wilki ale, że to byli uśmierceni wcześniej trybuci. ;-)
Na ten film naprawdę czekałam, trajler był super (to odliczanie ;-)), co do następnych, nie wiem, olewam, czułam się mocno rozczarowana. Już sobie wyobrażam, że 3ka to będzie taki Syjon z Matrixa2. :P W Matrixie to chociaż mieli super efekty specjalne i niezłe sceny walki. :P
W ogóle nie wiem po co w tym filmie np. pokazywali te miny tych kolesi w białych kitlach co obsługiwali arenę. Albo po co np. pokazali scenę z poduszkowcem w lesie skoro w ogóle nie było poruszenia kwestii tamtej awoksy. ;-)

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-06-17 o 22:21
Stary 2012-06-18, 19:50   #187
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
No, jak dla mnie film zmasakrowali,
dobrali dobrze obsadę, mieli świetny materiał do przedstawienia, do tego współczesne efekty specjalne pozwalają naprawdę na wiele,
a mam wrażenie, że zrobili to jak na kolanie, byleby nakręcić, wepchać i cześć. ;-) Scena z bestiami ;-) tylko mnie w tym przekonaniu ostatecznie utwierdziła, w książce robiące wrażenie było nie to, że napadały ich wilki ale, że to byli uśmierceni wcześniej trybuci. ;-)
Na ten film naprawdę czekałam, trajler był super (to odliczanie ;-)), co do następnych, nie wiem, olewam, czułam się mocno rozczarowana. Już sobie wyobrażam, że 3ka to będzie taki Syjon z Matrixa2. :P W Matrixie to chociaż mieli super efekty specjalne i niezłe sceny walki. :P
W ogóle nie wiem po co w tym filmie np. pokazywali te miny tych kolesi w białych kitlach co obsługiwali arenę. Albo po co np. pokazali scenę z poduszkowcem w lesie skoro w ogóle nie było poruszenia kwestii tamtej awoksy. ;-)
Chyba chcieli przez to pokazać, jak bardzo obojętni na losy trybutów są organizatorzy, że dla nich to zabawa. Cóż, chyba jestem dziwna, ale na mnie większe wrażenie wywarłoby rozwinięcie wątku z areną (walka o przetrwanie) niż raczenie nas widokiem Crane'a.
Jeśli chodzi o scenę z poduszkowcem, to myślałam, że przyleciała nim Effie i nie ma to nic wspólnego z historią awoksy Takie napomknięcie, że Kapitol lata poduszkowcami.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 16:56   #188
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Chyba chcieli przez to pokazać, jak bardzo obojętni na losy trybutów są organizatorzy, że dla nich to zabawa.
domyślam się ;-), ale nie wiem, po prostu nie wiem po co było pokazywać coś tak nieistotnego, w ogóle scena z Krejnem uśmiechającym się do siebie jakoś tak zupełnie mi nie pasowała, żeby nie powiedzieć zniesmaczyła. ;-)
Cytat:
Cóż, chyba jestem dziwna, ale na mnie większe wrażenie wywarłoby rozwinięcie wątku z areną
nie jesteś dziwna.
Stary 2012-06-19, 19:30   #189
DariaKom
Zakorzenienie

A wiecie co mi się w filmie średnio podobało?
Wiem jak w książce opisani byli Kapitolczycy, że przeginali ze stylizacją i tak dalej .. w zasadzie nie zastanawiałam się nigdy nad tym, jakby to miało wyglądać w ekranizacji...ale to co zobaczyłam mi nie przypadło do gustu. To było takie tandetne, nie wyglądało jak społeczeństwo przyszłości (jak raczej ja sobie to wyobrażałam) , raczej jak kadry ze starego tandetnego filmu z lat 90tych kategorii C...
Wam się podobało?
Stary 2012-06-20, 08:02   #190
ladyinred85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Wiem jak w książce opisani byli Kapitolczycy, że przeginali ze stylizacją i tak dalej .. w zasadzie nie zastanawiałam się nigdy nad tym, jakby to miało wyglądać w ekranizacji...ale to co zobaczyłam mi nie przypadło do gustu. To było takie tandetne, nie wyglądało jak społeczeństwo przyszłości (jak raczej ja sobie to wyobrażałam) , raczej jak kadry ze starego tandetnego filmu z lat 90tych kategorii C...
Wam się podobało?
Mnie też wygląd Kapitolińczyków rozczarował, w książce uwypuklone było to, że przesadzają z operacjami plastycznymi i tak ich sobie wyobrażałam (jak pokazywana czasami znane ofiary operacji), czyli na maxa sztucznych (a przynajmniej te najważniejsze osoby). W filmie skupiono się na makijażach, fryzurach i ubraniach. Nie powiem, to też robiło wrażenie, ale jednak tego efektu uzależnienia od operacji brakowało.
ladyinred85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 11:13   #191
DariaKom
Zakorzenienie

Nie wiem dlaczego, ale mnie ten obraz rozczarował... nie spodziewałam się, że będą tak tandetni....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 19:30   #192
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Wam się podobało?
Cóż, byli wystylizowani jak Lady Gaga. Wyobrażałam sobie ich trochę inaczej. W sumie wszytko wyobrażałam sobie inaczej. Inna Katniss, inny Gale.. Nawet głupią świnię z jabłkiem, w które Katniss wpakowała strzałę wyobrażałam sobie inaczej. Dla mnie cały Kapitol był trochę... zabiedzony. Paradoksalnie odzienie Katniss z dwunastego dystryktu wydawało mi się zbyt kosztowne i nowoczesne
Stary 2012-07-20, 19:56   #193
Elsay
Zakorzenienie

Właśnie skończyłam czytać. Świetna jest. Nie mogłam się od niej oderwać. I nawet jak skończyłam to rozmyślałam.
Mam wielką ochotę obejrzeć film no i oczywiście przeczytać pozostałe książki.

Elsay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 09:35   #194
nosferatku
Zadomowienie

Orwell dla dzieci i młodzieży...

odkryłam książki dopiero długo po filmie, który mnie zachwycił, bo zrobili go świetnie. Kompletnie nie rozumiem tej krytyki, z którą się spotyka (ale to chyba na tym polega, że ludzie powinni mieć odmienne zdania). Film jest naturalistyczny, przejmujący, ale udało im się nie przesadzić i nie zrobić z niego wielkiej jatki i morza sztucznej krwi, co jest wielkim sukcesem. Świetna scenografia, rewelacyjne kostiumy, a do tego nie przesadzili z efektami specjalnymi, co też jest mało hollywoodzkie.

Książki zaś są, uczciwie przyznaję, świetne. Odzyskałam z ich pomocą wiarę w to, że literatura popularna, przeznaczona dla młodszego czytelnika, też może być na bardzo wysokim poziomie.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 18:56   #195
klaudia2314
Raczkowanie

bardzo wciągające książki, film nawet też był fajny
klaudia2314 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-20, 18:13   #196
tenebris
Zakorzenienie

GG do tenebris

Rewelacyjna trylogia. Przeczytałam 3 tomy w dwa dni, wciągnęło mnie jak nie wiem. Najpierw obejrzałam film, ale byłam bardzo zmęczona i przysypiająca - nie zrozumiałam go do końca, ciesze się że dałam drugą szansę temu tytułowi i sięgnęłam po książki (ogólnie nie przepadam za ekranizacjami, wolę książki niż filmy).

Nie zgadzam się tez że to seria dla małolatów, wg mnie to jest raczej tekst dla dorosłych ludzi, trzeba umieć dostrzec w tym wszystkim prawdziwy problem jaki jest poruszany, nie jatkę na arenie, ale to o co tak naprawdę chodzi... Wyrzucony w przyszłość Orwell.

Zaobserwowałam tez śmieszną różnicę pomiędzy filmem a książką. Po obejrzeniu filmu nie lubiłam Peety. Nie wiem czemu. Wydawał mi się taki obłudny. Po przeczytaniu książki, od samego początku nie przepadałam za Gale'em, a kibicowałam K&P.

Szkoda że ekranizacja W pierścieniu ognia dopiero za rok...

tenebris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-30, 21:20   #197
lazurrowaa
Zakorzenienie

Witam wszystkich.
Po nowym roku dorwę się do "Kosogłosa" <3. Już nie mogę się doczekać. Od "Igrzysk Śmierci" i "W pierścieniu Ognia" nie mogłam się oderwać.
Collins jest genialna !

I zgadzam się z tenebris, że fabuła tej książki nie jest czysto rozrywkowa, skłania też do refleksji.
i też nie mogę sie doczekać ekranizacji drugiej części. . Mam nadzieję, że uda im się lepiej niż pierwsza filmowa część.

Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.
lazurrowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 11:57   #198
Seonet
Przyczajenie

Nie rozumiem waszego rozczarowania - jak na budżet, jaki mieli i ograniczony czas (producenci nie chcieli się zgodzić na dłuższy czas trwania tłumacząc się niepewnością związaną z przyjęciem filmu), to produkcja wyszła świetnie. Może nie genialnie, ale doskonale ukazywała klimat książki i co najważniejsze, bez przesadyzmu pokazywała śmierć i cierpienie (nie tylko samych trybutów, ale i ich bliskich), chociaż to też w większości zasługa aktorów.
Seonet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 17:13   #199
lazurrowaa
Zakorzenienie

Być może masz rację. Ale lepiej by zrobili gdyby..hmm.. tak bardzo się nie spieszyli, ze tak to ujmę. . A poza tym oglądając film nie wiedziałam, że mieli jakieś tam ograniczenia i po prostu oceniałam patrząc przez pryzmat książki.

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-02, 19:26   #200
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tenebris Pokaż wiadomość

Nie zgadzam się tez że to seria dla małolatów, wg mnie to jest raczej tekst dla dorosłych ludzi, trzeba umieć dostrzec w tym wszystkim prawdziwy problem jaki jest poruszany, nie jatkę na arenie, ale to o co tak naprawdę chodzi... Wyrzucony w przyszłość Orwell.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Po przeczytaniu „Igrzysk śmierci” zaczęłam zastanawiać się, w jaki kierunku zmierzamy, jako społeczeństwo. Czy walka szczurów w korporacjach i ciągła rywalizacja, nie jest pierwszym krokiem do stworzenia naturalnej areny walk, tak podobnej do tej w powieści.
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 17:48   #201
lazurrowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Po przeczytaniu „Igrzysk śmierci” zaczęłam zastanawiać się, w jaki kierunku zmierzamy, jako społeczeństwo. Czy walka szczurów w korporacjach i ciągła rywalizacja, nie jest pierwszym krokiem do stworzenia naturalnej areny walk, tak podobnej do tej w powieści.
ja to samo . sporo się zastanawiałam nad ustrojem Panem... i wydaje mi się, choć to może absurdalne, że jeśli świat będzie cały czas zmierzał w kierunku hm... podglądactwa, a polityka będzie źle prowadzona, to coś takiego może się stać w realnym świecie.

Stary 2013-06-04, 13:17   #202
pempek
Zakorzenienie

To ja od innej strony, bo najpierw obejrzałam film i podobał mi się, totalnie moje klimaty, fajnie nakręcony, fajne stylizacje (mi właśnie Kapitolczycy się bardzo podobali - stylizacje jak z Piątego Elementu). Jak bym była młodsza, to byłabym wręcz oczarowana.
Później sięgnęłam po książkę - REWELACJA!!!!!! Super napisana, świetne postacie, super, super, super Kończę 3 tom i już tęsknię....

PS. Uwielbiam książki antyutopijne, czytałam ich wiele i ta, mimo że dla młodzieży jest w mojej czołówce
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 23:01   #203
Nesu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
To ja od innej strony, bo najpierw obejrzałam film i podobał mi się, totalnie moje klimaty, fajnie nakręcony, fajne stylizacje (mi właśnie Kapitolczycy się bardzo podobali - stylizacje jak z Piątego Elementu). Jak bym była młodsza, to byłabym wręcz oczarowana.
Później sięgnęłam po książkę - REWELACJA!!!!!! Super napisana, świetne postacie, super, super, super Kończę 3 tom i już tęsknię....

PS. Uwielbiam książki antyutopijne, czytałam ich wiele i ta, mimo że dla młodzieży jest w mojej czołówce

a możesz proszę polecić coś ciekawego z tej serii antyutopijnej ( szczerze to pierwsze słyszę ) jestem bardzo ciekawa a właśnie jestem na etapie poszukiwania czegoś ciekawego
A te książkę polecam każdemu bo nie znam jeszcze żadnej osoby która by przeczytała i była rozczarowana
Nesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 23:20   #204
pempek
Zakorzenienie

Igrzyska Śmierci - znakomita książka

Bardzo mi sie podobał Wielki Marsz Kinga, jeśli chodzi ci o książkę podobna do igrzysk

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-08, 11:48   #205
Nesu
Raczkowanie

dzieki juz zapisuje i szukam do zakupu
Nesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 12:55   #206
Weronika1993
Raczkowanie

Książka świetna, nie mogłam się oderwać Jestem tylko trochę rozczarowana ekranizacją... Jennifer jakoś mi nie pasuje do roli Katniss, Peetę też sobie trochę inaczej wyobrażałam, ale to tylko moja prywatna wizja Trzecia część była już niestety trochę zbyt udziwniona jak dla mnie, jakby autorka wiedziała do czego chce dojść, ale nie do końca miała pomysł na to, co do tego doprowadzi... Pewnie się mylę W całych trzech częściach najbardziej zaskoczyła mnie śmierć Prim... tego to się jednak nie spodziewałam.

Edytowane przez emememsik
Czas edycji: 2013-06-10 o 19:58 Powód: spoiler
Weronika1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 09:58   #207
_Matilde_
Biała Dama

Przeczytałam dwie części całkiem niedawno, trzecia czeka na półce. Troche sie bałam ze to bedzie za ciezka tematyka, przygnebiajaca. Ale przeżyłam, akcja mnie wciagneła, daje do myślenia.
Nie jestem na bieżąco i biorąc do ręki ksiazke nie wiedziałam ze istnieje film, i miałam nadzieje ze w tym przypadku film sobie daruja. Czytałam dyskusje na filmwebie i przekonałam sie ze efekt jest taki jakiego sie obawiałam: film nie oddaje głebi ksiażki i jej przesłania, za to szokuje okrucienstwem. Nie wiem czy go obejrze

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-17, 16:06   #208
Tici
Raczkowanie

A my oglądaliśmy ten film w zeszłym miesiącu po już paromiesięcznej przerwie i w sumie, to nie wiem do czego by się tam przyczepić. Film był dobrze zrobiony.
Można by się np. bać, że film zostanie przelukrowany i złagodzony. A tu była pokazana beznadzieja biedniejszych dystryktów i brutalność samych igrzysk.

To jednak co innego niż czytanie książki, ale lepiej patrzeć na film, jak na coś osobnego. Przede wszystkim musi się kleić.
Tici jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-26, 17:16   #209
malowana_lala
Raczkowanie

Książka zawsze ma milionową przewagę nad filmem ale uważam że ekranizacja Igrzysk nie była tak źle zrobiona jak pisaliście. Ciekawi mnie jak będzie wyglądała druga część
malowana_lala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-29, 13:11   #210
lazurrowaa
Zakorzenienie

już niedługo sie przekonamy <3

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości