|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
![]()
NO to świetnie już chciałam zadać pytanie ale odpowiedź SANTOS mnie z nóg zwaliła
![]() ![]() ![]()
![]() |
#182 |
Rzabbocop
|
Dot.: Mity i Sterotypy Fitnessowe
Po treningu koniecznie posilek
![]() na zajeciach ktore wymienilas sie nie znam ![]() jesli chcesz dolozyc silowe to w osobne dni diety tez nie znam ale pytanie podstawowe, czy do posilkow bialkowych jadlas zielone warzywa w ilosci co najmniej szklanki? samo bialko bardzo zakwasza, trzeba wiec zneutralizowac zielonymi warzywami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zadomowienie
|
Azjatsmok - ja bym na Twoim miejscu pol godziny przed treningiem jakies lekkie wegle wrzucila a pol po traningu troche wegli (malo) i jednak bialko dla regeneracji miesni. To nie musi byc mieso. Jogurtow, serkow tez nie lubisz? Ewentualnie jakas odzywka bialkowa po jak naprawde nie jestes w stanie nic w siebie wcisnac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Jogurty i serki to bez problemu jem i lubię. Zasadniczo mój dzień wygląda tak: rano płatki owsiane +2 łyżki otrąb owsianych+2łyżki zgniecionych nasion lnu na szklance wody zalewam mlekiem 0,5% + 2 kromki chleba razowego lub orkiszowego z dżemem albo 3 kanapki z żółtym serem + kakao. Drugie śniadanie 3 kanapki z twarożkiem + ogórek lub pomidor czasami wędlina jest zamiast serka. obiad to np makaron + sos spagetti , kukurydza gotowana + buka z masłem, kurczak + warzywa na parze. Przed obiadem jeszcze jakiś mały jogurt gratka, i jakiś owoc jabłko, winogrona, brzoskwinia. Do tego ok 3-4 litrów wody i 2 kawy ze słodzikiem i mlekiem 0,5% rano to wsio :/. No tak jem jak jadłam białka to było tak że np. był posiłek 2 białka, potem 2 białka potem 3 węgle i znowu 2 białka, posiłki węgiel + białko były rzadko raczej było rozbijane na same węgle i same białka. Raczej nie chcę jakieś specjalnej diety po prostu jeść zwykłe rzeczy, bez napojów gazowanych czasami cola light, sokó owocowych,słodyczy, nie za dużo owoców, żadnych chipsów fast foodów, sosów do jedzenia tego się trzymam. Do zmian w jedzeniu dołożyłam chodzenie na fitness mam nadzieję, że będą efekty. Mój chłopak schudł 13 kg w 4,5 mieś! Ale on non stop ćwiczyli mało jadł. Powiedziął że ćwiczenia aerobowe zwiększają metabolizm o 10% a siłowe o 25%. On codziennie biegał ale to codziennie! A do tego pompki, brzuszki,podciąganie tak średnio co 2 godziny seria. No ja tak nie mogę choćby ze względu na pracę pyzatym to mnie przeraża w sumie trzeba non stop ćwiczyć, żeby schudnąć! Tu też następne pytanie jak często chodzić na zajęcia łącznie z siłownią codziennie? Czy dawać organizmowi odpoczynek np. 2 dni ćwiczeń 1 odpoczynku?
![]() |
#185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To ja już nie wiem - chcę schudnąć więc postanowiłam kilka razy w tygodniu chodzić na siłownię (rowerek, bieżnia, stepper etc.) to mam chodzić przed, czy po śniadaniu? Bardzo proszę o jednoznaczną odpowiedź i z góry dziękuję. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
NIE CWICZYMY NA CZCZO |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Ja was podziwiam, ze po razy zylionowy odpowiadacie na te same pytania, jeszcze napisane w tak flejowaty sposob....
![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Ok Santos kim Ty w ogóle jesteś? Czy posiadasz jakieś kierunkowe wykształcenie? Czy jeżeli tak to pracujesz w zawodzie? Bo jak widzę to jedynie potrafisz innym wytykać to, że nie potrzebnie piszą na forum które chyba właśnie od tego jest, żeby pisać??? Ja piszę bo nie jest dla mnie wszystko jasne. Mam dobry klub trener odpowiada na wiele moich pytań ale to chyba trochę jak z lekarzami jeden powie jednoinny co innego warto się popytać aby być pewnym. Kiedyś robiło się brzuszki tzw. pełne (bynajmniej mi taka nazwę podano na lekcjach w-f'u przez panią po AWF-ie) i były spuer. Potem stwierdzono, ze nie nie to nie zdrowe odcinek lędźwiowy musi leżeć na ziemii sięnie ruszać bo tka jest zdrowo. I ztym się zgodzę robiłam po 300 brzuszków pełnych/dzień od czego bolał mnie niemiłosiernie kark i miałam zdartą skórę na plecach!! AŁA! Jak zaczęłam robić tą drugą wersję ilość powtórzeń się zmniejszyła i ból zniknął do tego żadnych obtarć. Inna sprawa rozciąganie poprzez okrężne ruchy głowy czyli na około okazałosie po kilku latach że wszystko ok al egłowy do tyłu odchylaćnie m,ożna! Bo ponoć sięniczyczy dyski które są pomiędzy kręgami. Więc nie dziw się , że się ludzi e dopytują o wiele rzeczy bo na prawdę są różne zdania na jeden temat. Z tym ćwiczeniem na czczo to jakiś czas temu w telewizji na jakimś kanale sportowym przekonywano ludzi że to najlepsze jest . Mówił to facet po AWF ie właśnie który niby był specjalistą. Że ramo bieg na czczo albo robienie brzuszków na czczo jednym sposobem skutecznej walki z tłuszczem!Poza tym tu doczytałam, że jak nie zjem po treningu to mi tłuszcz zacznie rosnąć ?! Hymm możesz mi wytłumaczyć jakim cudem? Możesz mi pisać o procesach chemicznych i posługiwać się terminami biologicznym nie bój się zrozumiem jestem co prawda po budownictwie lądowym ale biologia to moja pasja także mojej rodzonej siostry łącznie z chemią więc jakoś rozkminię. Co do mojego treningu mam rozpisany trening na siłowni na 3 dni w tygodniu przez instruktora-trenera do tego 2 razy na zajęcia fitness. Przed jem obiad zasadniczo węge + bialko z mała ilością tłuszczu przed biorę też 2 gramy l-karnityny i fat burnera ale jak mi się skończą te tabletki to jużne będe kupowała nowych czytałąm w innym wątku żę l-karnityna albo nie działa w ogóle albo po pewnym czasie wywołuje efekt jo-jo po odstawieniu.Po tereningu jem wafle ryzowe + woda lub jabłko/banan + woda. Po jakiejś godzinie kurczak + ważywa albo suhsi, albo rybk a+ warzywa ewentualnie coś podobnego. Po 2,5 tyg straciłam 2,5 kg
![]() |
#189 |
Rzabbocop
|
to moze ja wytlumacze w kilku zdaniach
cały ''bajer'' aerobow polega na tym, że po jakimś czasie trwania (zwykle ok 20-25 minut) zostaje spalony glikogen krażąca we krwi i po tym czasie głównym źrodłem energii są wolne kwasy tłuszczowe. W nocy wiekszosc z nas nie je i po tych kilku godzinach snu zapasy glikogenu również są uszczuplone. W teorii miało być tak, że organizm powinien sie zachowywać tak jak po tych 20 minutach aerobów i palić tłuszcz. Jednak najpóźniej po 4 godzinach od zjedzenia posiłku organizm wchodzi w stan ''klęski głodu'' i zamiast palić tłuszcz, oszczędza go, palac głównie mieśnie, które są energożerne ![]() Na pewno dłużej przeżyje jeśli spali kg mięsni który kosztuje go ok 60 kcal na dobe niz kilogram tłuszczu, ktory kosztuje zaledwie 3 kcal na dobe ![]() Tłuszcz zostawia na naprawdę ''cieżkie czasy'' Dodatkowo nad ranem bardzo silnie dziala hormon stresu kortyzol, ktory rowniez raczej sprzyja odkladaniu tłuszczu niż jego paleniu. Cale teoria więc bierze w łeb ![]() Jeśli zrobimy trening, to oczywiscie organizm wchodzi w stan ''kleski głodu'' znacznie szybciej, dlatego tak wazny jest posiłek potreningowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpier przecytaj, to moze ci sie rozjasni, a przy okazji bedziesz zadawac bardziej ukierunkowane pytanie niz "ojooooj ja sobie siade ,a teraz mi tlumaczcie, bo nie jest jasne". Jak nie przeczytalas WATKOW PODWIESZONYCH to oczywiscie nie jest jasne. PS. tracisz na wadze w senswonym tempie. Jesc po i przed treningiem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
![]()
Rzabba bardzo dziękuje odpowiedź wyczerpująca
![]() ![]()
![]() |
#192 |
Rzabbocop
|
a może odżywka białkowa zamiast węgli?
po siłowych w zasadzie powinnaś uzupełnić białko, a jeśli do tego wypijesz troche soku albo owoc zjesz, to powinno być super ![]() ja też często nie daję rady zjeść nic po treningu ![]() ![]() kupuje takie o smakach owocowych bo czekoladowa albo waniliowa nie przeszłaby po treningu ![]() czasem przygotowuje je na bazie wody z sokiem, wtedy mam 2 w1 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kup sobie moze gainera czyli wegle + bialko w odzywce do picia. Poszukaj w necie opinii, tu chyba niewiele osob uzywa odzywek, ja moge tylko polecic bialkowa, bo tylko takiej uzywam. Co do rzucenia czegos, to nie wiem ale nie cwicz za duzo na ra (2h intensywnego treningu to troche przesada, chyba ze dla kogos mega wysportowanego). Moze wypij sok z winogron? Bo jak cos zjesz to kiepsko potem cwiczyc na pelny brzuch.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Przyczajenie
|
Witam, w wielu klubach proponują zajęcia z gimnastyki wyszczuplającej, wtedy ćwiczenia wykonuje się pod okiem specjalisty. Ja mieszkam w Warszawie na Gocławiu, mamy tu kameralny klub Figura, małe grupy więc instruktorka może indywidualnie doradzić jakie ćwiczenia są dla mnie najskuteczniejsze. Polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście, masz rację. Jest jedno 'ale'. To, ze organizm w głodzie spala głównie mięśnie nie jest w 100% prawdą, to jedna kwestia. Druga to glukagon. Hormon nie oddziałuje na mięśnie, zaś na adipocyty- jak najbardziej. Kaskada typowych reakcji powoduje rozpad triacylogliceroli. W głodzie jego stężenie rośnie, także również zapasy tłuszczu są uszczuplane. Kolejna rzecz- mięśnie 'spalane' sa wtedy, gdy glukoza we krwi jest wyczerpana oraz gdy wyczerpuje sie glikogen. Spalanie miesni to inaczej glukoneogeneza, czyli tworzenie glukozy z aminokwasów. A na to potrzeba nawet kilkunastu godzin. Glukoneogeneza jest energochłonna, wiec bardziej opłaca sie rozwalic glikogen. Oczywiscie jest pobudzana tez przez glukagon. To dosc skomplikowana sprawa i nie mozna mowic, ze w glodzie spalane są glownie miesnie. Wszystko dzieje sie po trochu, a priorytetem i tak jest glukoza dla mózgu, wiec inne narzady czerpią z tłuszczu lub ketonów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Z jedzeniem chyba sobie poradzę. Postaram sie kupić jakieś odżywki do picia wczoraj jadłam łososia jakiśczas po treningu i to było straszne... Mój brzuch chyba nie chciał nad niczym już tego dnia pracować. Możliwe że odżywki w płynie się przyjmą lepiej. Zauważyłam jednak coś dziwnego. Na zajęcia będzie, że chodzę od 17.08.2010 czyli nie długo po tym czasie z 68,9 kg zeszłam do 66,3 to było w sobotę rano sobotę czyli o4.09.2010. Wszystko pięknie ładnie w sobotę była na zajęciach siłownia+ ABT a wieczorem poszłam na panieński a tam... co cóż alkohol! Wypiłam 4 dębowe mocne no może 5, w każdym razie efekt był mocny :/ obyło się co prawda bez rewelacji żołądkowych ale byłam wymęczona. Niedziele oczywiście przespana + kacyk i na żadne zajęcia nie poszłam. W poniedziałek za to na rowerkach pierwszy raz byłam na spinningu 30 min, do tego we wtorek siłownia i znowu spinninng ale za to 1 godzina. Po tym wszystkim rano się ważę a tam 67,9!!!! Że co? AAAAWWW. Ok po chwili się opanowałam i wpadło mi do głowy że może to przez ten alkohol może organizm się boi, że za dużo wody traci najpierw w niedziel bo kac, potem ciężki jak dla mnie trening w poniedziałek i jeszcze cięższy we wtorek? Czy mam rację? Dziś opijam się wodą i chyba zrobię jeden dzień odpoczynku i tak mnie wszystko boli więc nie ma sensu się dobijać. Ale czy aż takie wahania wagi mogą być od picia alkoholu? W ten weekend ślub koleżanki jak tak to pierniczę nie tknę tego wstrętnego alkoholu :/.
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak dokladnie jest z alko, czy zwalnia metabolizm i dlatego, czy odwadnia i dlatego, ale wiem, jest to prawda znana od dawna, ze alko TUCZY. Dieta na odchudzanie = zero alkoholu, a piwo to juz w ogole samo zuo.
![]() |
![]() |
#199 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po drugie: dbasz o linie i pijesz PIĘĆ PIW w jeden wieczór? ![]() Ja po dwóch kieliszkach wina mam wyrzuty sumienia, bo wiem że organizm zajęty rozprawianiem się z alkoholem, gorzej radzi sobie z resztą dostarczonego pokarmu i sadełko rośnie ![]()
![]() |
![]() |
#200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A dlatego, że (mówie o okazjonalnych alkoholikach, a nie o menelach- bo ich strasznie wyniszcza, bo sa 2 enzymy metabolizujące alko: ADH- u normalnych i MEOS- u alkoholików (indukcja, gdy sie duzo chleje- codziennie np. 1,5 l wódki + piwko), przy czym MEOS zużywa energie, a ADH dostarcza. 1) Szlak przemian w wątrobie z etanolu do octanu wywoluje spadek NAD i wzrost NADH, co hamuje cykl krebsa i powstaly acetylo-CoA nadaje sie juz tylko na robienie tłuszczu= stłuszczenie wątroby= gorszy metabolizm= tycie. 2)gromadzący sie NADH blokuje b-oksydacje (spalanie kwasów tłuszczowych) 3)octan pochodzący z etanolu w wątrobie jest dobrym pokarmem dla niektórych narządów- zamiast glukozy -> hiperglikemia -> insulina -> indukcja tworzenia tłuszczyku 4)ponadto etanol bezposrednio stymuluje niektóre enzymy lipogenne (te, dzięki którym tworzy się tłuszcz) Mam nadzieje ze nie jest tak chaotycznie jak mi sie wydaje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
No już jest lepiej staram się pić więcej wody niż normalnie żeby organizm stwierdził że ma za dużo i że nie musi zatrzymywać. Z tym ważeniem to wiem że raz na tydzień lud nawet 2 ale mam wagę koło łóżka zaraz więc mnie kusi żeby rano wejść :/. Z piciem to się zdziwiłam bo wcześniej w ogóle nie zwracałem uwagi na wagę bo zawsze byłam szczupła. Skończyło się jak skończyła 23 lata organizm się przestawił skończyły się zajęcia sportowe jakiekolwiek tylko siedzenie w akademiku z pizzą i piwem no i z 58 do 74 buch w jeden rok! Potem strasznie długo mi schodziło zeby to zrzucić :/. Przyzwyczaiłam się do jedzenia w kiepskich restauracjach jak Mc Dupek KFC, jakieśs pizzerie kebaby do tego litry coli, no i alkohol. Czyli kupa soli cukru i alkoholu no i tłuszczy. Przez długi czas prawie nic na mnie nie działało :/ i nie ma się co dziwić. Dopiero jak zmieniłam nawyki żywieniowe zaczęło się powoli zmieniać. Ale jak już tylko zrzuciłam z 4 kg no to powrót do słodyczy i wszystkich innych dodatków... ehh. W końcu dotarło do mnie, że niestety ale dietę trzeba zmienić na zawsze ;(. Zaczęłam ćwiczyć na orbitreku było całkiem dobrze z 71 do 65,5kg doszłam ale się zepsuł :/. To był York x301. Naprawili, chwile poćwiczyłam i znowu się zepsuł :/. Potem się jeszcze raz zepsuł i mi oddali pieniądze. Kupiłam Kettlera rivo P ale to strasznie kiepski sprzęt fakt, że się nie zepsuł ale na maksymalnym obciążeniu mogłam godzinę ćwiczyć i w sumie się mało zmęczyłam ciężko było mi utrzymać tętno na odpowiednim poziomie 70-75% np. Bo musiałam zapierniczać że aż przykro. Na Yorku o wiele szybciej się męczyłam, na początku ciężko mi było jeden program przejść na najniższym poziomie obciążenia a jak schodziłam to mi się nogi jak z waty robiły do tego mega spocona
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() AzjatSmok, kilka uwag: 1) daruj se orbitreki same z siebie i w ogole patrzenie na kcal na nich. To lipa. Trening silowy cie odchudzi piknie, a orbitrek jako dodatek ewentaulnie. W ogole apeluje do ludzkiego rozumi, nie patrzcie na te kcal spalone. Kaloria kalorii nie rowna, tak samo spalana jak i pzyswajana. Tak samo, jak 100 kcal z marchewki nie jest tym samym co 100 z kurczaka czy 100 ze snickersa, tak samo 100 kcal spalone na orbim nie to samo co 100 spalone silowym. 2) daruj se smieci lajt. Lajt to szajt. Zdrowe odzywianie = pozbycie sie chemii z produktow sozywanych. Chemia w produktach jest jak trucizna-narkotyk. Powiem ci, ze ja nie jem nawet (no sporadycznie) rzeczy z puszki, poza tunczykiem, bo jak np otworze fasole to CZUJE PERFIDNIE te wszystkie konserwanty itd. A to dlatego ze od daaawnaaa jem wylacznie Slow Food. Czyli glownie rzeczy robine samemu. Od zera. Teraz jak widze np cole to mnie odzuca. Smakuje mi to obrzydliwie. Dzieki temu (no i cwiczeniom) moj organizm ladnie dziala, a metabolizm mam taki, ze jak przestaje cwiczyc, spada mi apetyt i chudne. Wlasnie schudlam 2 kg bo od 3 tyg nie cwicze zbyt duzo he hehe. Radze sie pozbyc sie wszelkiej chemii: wek ida jakiekolwiek przetworzone slodycze, chipsy (jak cie ciagnie, upiecz se ciastka sama), sosiki w sloiczkach, polprodukty, torebkowe proszkowe instant badziewia, SLODZIK ( to w ogole jest syf totalny, juz lepiej lej miod), nutelle, panierki itd. Zobaczysz, ze jak przestawisz organizm to 1) nie bedzie ci sie chcialo jesc syfu 2) bedziesz sobie smialo mogla pozwolic na ekstrawagancje czasem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Orbitreka sprzedałam bo sama stwierdziłam, że to szajs
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
Witam. chodzę od jakiegoś czasu 4 razy w tygodniu do fitness clubu i tam wykonuję głównie ćwiczenia siłowe typu: BPU, TBC, Płaski Brzuch. Są to ćwiczenia głównie z hantlami, na macie... I moje pytanie brzmi: czy po takich ćwiczeniach schudnę. Mało tam aerobiku, w sumie wcale, więc może w domu mogę sobie raz w tygodniu lub dwa biegać w miejscu albo chodzić sobie na stepie ( nie na stepperze). Jak myślicie?
![]() |
![]() |
#205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#206 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Nie, nie zrozumiałyśmy się. To jest tylko rozgrzewka. Tak jak Ci pisałam aby połączyć ćwiczenia aerobowe z siłowymi to tak jak ja mam 3x siłownia + 2 x aeroby(step, shape, tae-bo, jakiś dance, spinning, air aerobic itp chodzi o to, że na takich zajęciach nonstop się ruszasz nie robisz powtórzeń w izolowanych pozycjach tylko non stop podskoki, wykroki itp.). A na siłowni to poproś instruktora/trenera aby ci rozpisał trening. Jak chcesz schudnąć to powinnaś robić relatywnie dużo powtórzeń ale z małym ciężarem. Ja jestem na tym forum nowa więc nie chciałabym ci zamieszać za bardzo. Poczekaj może Santos lub Rzabba ci coś podpowiedzą
![]() ![]()
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie.
Chodzi o to, że od dziecka mam umięśnione łydki (może od tego, że naprawdę dużo jeździłam na rowerze, swego czasu też biegałam) no i teraz, kiedy przytyłam, łydki pozostały natomiast resztę ciała, zwłaszcza brzuch, mam w zgoła odmiennym stanie (że to tak ujmę). Zakupiłam więc karnet na siłownię i postanowiłam coś z tym zrobić - byłam od wtorku do soboty, niedziela i poniedziałek przerwa, i od wczoraj znowu. Ćwiczę na rowerku 45 min, 15 orbitrek i czasami 15 bieżnia, potem 8minABS i stretching. No i dziś przyjrzałam się w lustrze moim nieszczęsnym łydkom i mam wrażenie, że one są jeszcze większe... (i jeszcze twardsze). Proszę, niech mi ktoś doradzi, jak uniknąć tego, żeby jeszcze bardziej się rozbudowały? Bo tego co już z nimi zrobiłam zapewne nie cofnę... czy dobrze rozumiem, że mam zrezygnować z rowerka i orbitreku (albo przynajmniej ograniczyć) i przejść na ćwiczenia siłowe? Tak jak napisała AzjatSmok - dużo powtórzeń na małym obciążeniu? Z góry dziękuję za odpowiedź.
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Mnie na łydki (oprócz standardowych ćwiczeń i diety) pomogło rozciąganie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.