|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
nie no ja wiem właśnie, że noszenie 24h na dobe nie jest dobre, mi chodzi tylko o to, że ja nie umiem jej nie brać jak stęka ![]() ![]()
![]() |
#182 | |
Rozeznanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
ja pierwsze 3 noce w domu nie spalam , siedzialam przy lozeczku i sie patrzylam na nia czy oddycha , czy jej sie klatka rusza itd ale po 3 nocach i 3 dniach nie spania mowie nieee!! to wtedy na kazde stekniecie stawalam jak na bacznosc, a teraz juz wiem kiedy co jakie oznacza wiec jak steka w lozeczku a wiem ze najedzona, przewinieta, szczesliwa to co jakis czas spojrze ale na reke nie biore, uwielbia swoja karuzelke, dodalam jej jeszcze do niej malego glodka i pare bardziej kolorowych akcentow i sobie lezy
![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- ja nie mam niani ale jak chce isc do mamy pogadac czy cos to wlaczam skypa stawiam lapa na przewijaku a widokiem na mala i drugiego kompa u mamy-skypa mamy i widze co robi;D
![]() |
#184 |
Wtajemniczenie
|
a tak w ogóle to ja mojej nie nosze na rączkach... najwyżej leży na mnie
![]() No cóż jakoś trzeba nauczyć się obsługi dzieciaczków, bo z instrukcją na świat nie przyszły ![]()
#185 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Minka a ty to masz piękną dziewczynkę, normalnie muszę Antkowi pokazać ![]()
![]() |
#186 |
Rozeznanie
|
Ja cały czas się zastanawiam, czy to nie od dziecka indywidualnie zależy jednak. Jedno jest bardziej potrzebujące, inne mniej. Bo jak zanosi się od płaczu to skąd wiadomo, że to histeria nar ączkowa, a nie coś poważnego? Nie chciałabym czegoś przegapić. A czytałam też, że tak małe dzieci nie potrafią wykorzystywać i manipulować... W sumie czuję się zagubiona, bo wiadomo mamy inne obowiązki i brudem nie można zarosnąć i o swoją psychikę też trzeba dbać, ale z drugiej strony dziecko jeszcze tak niedawno było tylko przy mnie, tylko to zna, praktycznie całe jego dotychczasowe życie to była mama... I teraz jak widzę , że tak chce się tulić, to pękam. A noszenie na rękach to też jest mu znajome, to nic innego jak noszenie w brzuchu, kołysanie, ale z drugiej strony....Ręce opadają, my wykończone, a małe chce jeszcze i jeszcze... I nie wiem, czy to tak jest , że jak mu się to zaspokoi, to samo da sobie z tym spokój, czy oduczać je (czasami drastycznie?). Gubię się w tym normalnie. I tu racja i tu... Z jednej strony dzieci chustowane ponoć nie płaczą i nie mają problemu z usamodzielnieniem się. Z kolei moja znajoma , która pracuje w domu dziecka, mówi że tam niemowlęta nie płaczą, bo i tak nikt (albo żadko) na to reaguje...
![]() ![]() Z jednej strony nie chcę rozpieścić, ale z drugiej czytam , że takiego malucha nie da się rozpieścić... Ehhh,,, takie mnie dylematy naszły dziś.... Nawet w jednej rodzinie są różne dzieci, jedno zje i śpi , a drugie ciągle płacze i czegoś chce...A są jednakowo wychowywane, przez tych samych rodziców... Sorki nza tą polemikę, ale piszę o swoich dylematach, bo myślę, że niejedna ma takie jak widzi zanoszącego się od płaczu malucha, któremu (z naszego punktu widzenia niczego już nie brakuje) a my dalej nie wiemy o co mu chodzi? |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Fasolka chyba każda z nas, a przynajmniej większość ma te dylematy. I nie chodzi może o to że dziecko jest cwane i wykorzystuje sytuację - chodzi raczej o pewne nawyki jakie się udziecka wyrabia. Dziecku jest lepiej jak się je nosi i kołysze więc szybko się do tego przyzwyczaja, ale krzywda mu się nie dzieje, jak się go nie nosi non stop - dlatego warto dzieciaczków nie przyzwyczajać. Co do domów dziecka to przykre, ale te dzieci właśnie nie znają wogóle bliskości i dlatego się nie domagają noszenia ![]() ![]() Co do drastyczności metod oduczania noszenia to jak pisałam wyżej u mnie nie jest tak źle, ale nie będę się powtarzać, bo zaraz się mały obudzi na jedzonko ![]() A co do wszystkich mądrych książek o dzieciach to moim zdaniem o dup... potłuc. Najlepiej sprawdza się instynkt i rady matek, które już dzieci odchowały oraz rozmowy na wizażu ![]()
![]() |
#188 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() obie dziewczynki to dwa przeciwne bieguny... Zosia przy Amelce wygląda jak by była na amfetaminie ![]() ![]() ![]() ja patrząc na Zosię myślałam, że wszystkie dzieci tyle płaczą, teraz wiem, że nie... nie wiem od czego to zależy... Zosia raczej ma po swoim ojcu ADHD ![]() ![]() ![]()
![]() |
#189 |
Rozeznanie
|
minka
pewnie tak jest, jak piszesz, ja zresztą też to zauważam. Moja mała nie była od początku płaczliwa, po porodzie zapłakała jak głodna była, albo pieluszka do zmiany. To przez ostatni tydzień się zrobiła taka marudna. Już wszystko wykluczyłam, nawet bobotic pomógł, bo mała się nie pręży i ładne kupki robi. Jak się obudzi, to przewinę , nakarmię, biorę na kolanka, ale ona jakby szybko się tym nudzi, to potem bujam w foteliku, też na krótko spokój, pogadam do niej-na krótko to starcza, dam smoka, zazwyczaj nim pluje dalej niż widzi,karuzelką się jeszcze nie zainteresowała, a jak podniosę na rączki to błogi spokój... Ale ja nie będę jej nosić, bo nawet nie mogę, bo mam kręgosłup chory i boli. I jak ona taka marudna to wpadałam w bezsilność, nie wiem co jej jest, jak jej pomóc... Ale mam nadzieję, że to taki tydzień. Już dzisiaj jakby lepiej, bo noc ładnie przespała i teraz mi śpi już 3 cią godzinę. Ja też uważam, że rozmowy z mamusiami są najlepsze, dlatego z Wami piszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 | ||||
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;18940989]Ktoś tu mówi po niemiecku ?
http://allegro.pl/item1022021833_bog...dia_1906r.html[/QUOTE] Mój maż ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pogoda do d.. i jeszcze do tego boli mnie głowa .. wwrr
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
Witam na odchowalni!
Skąd Wy macie tyle czasu? Je ledwo do Was zajrzę i już muszę uciekać. Nie ma mowy o nadrabianiu zaległości czy pisaniu. Ale melduję się i obiecuję, że będę się czasem odzywać. Madziwnia proszę o zmianę imienia na pierwszej stronie: nie Konrad tylko Ignacy. I jeszcze fotka do galerii
#192 |
Wtajemniczenie
|
hej
melduje sie w nowej czesci, poki co udalo mi isie na raty poczytac co u was - chyba wszystkie rozpakowane juz??/ ja niestety zwykle nie mam czasu napisac, co sie zbiore to za chwile ktores z maluchow ma potrzeby :/ sliczne macie dzieciaczki, wszystkie dumne mamy widze. i fajnie ze jest takie miejsce ze mozna zapytac, wyjasniec watpliwosci, poprownac z innymi... ja tez mialabym pare pytan do was. dyskusja nt noszenia dzieci aktualna w moim domu, ale i tak dwojki naeaz nie daje trady nisic. w zwiazku z tym ciagle mam stres ze Asia poszkodowana, bo ona nie krzyczy tak glosno jak Wojtek... za to ja qiwcwj przyz cycu trzymam, bo bardzziej chetna.. ciekawa jestem jak rozwiazujecie sprawe mieszanego karmienia??? U mnie ASia najpierw je z cyca, potem butle, ale czasem przy cycu zasnie i juz z butelki nie pociagnie. Mleko do wyrzucenia, ja sie martwie ze ona nienajedzona, ech... WOjtek z kolei budzi sie np godzine przed karmieniem albo wiecej i od razu w ryk i szuka jedzenia. wtedy go przystawiam, possie troche i juz mu sie nie chce, ale jak go odkladac do lozeczka to niekoniecznie sie da. Boje sie ze on je za duzo, oboje zreszta mi juz mocno utyli, maja po ponad 3 kg a na dlugoisc duzo nie przyzrosly ![]() Jak wygladaja potowki? WOjtekma na szyi czerowne i krosteczki takie, nie zawsze rownie intensywne, chyba w tych faldkach mu goraco, ale mam nadzieje ze to nie z alergii jalkiejs. asiuulek chyba pisalas o odglosach. moja mala charczy strasznie, wlasciwie ona same dziwne dzwieki wydaje. lekarka powiedziala ze to charczenie to moze byc z powodu wiotkiej krtani ( male dzieci tak maja) albo suche powietrze w domu. Wojtek ostatnio tez zaczął charczeć i robic podobnie jak Asia, coraz bardziej mam wrażenie że jakos wspolodczuwaja, np wlaczaja sie w tym samym czasie, jak jedno zakwili to i drugie itp...na szczescie nie zawsze... ciekawe kiedy te dziwne odglosy zamienia sie w normalne jakies??? mamy jeszcze spory problem a ulewaniem i tu chcialabym zapytac mamusie ktore tez to maja jak sobie radzicie? Czy lekarze jakos to diagnozuja czy na zasadzie ze dzieci tak maja??? BO ja chcialabym wreszcie trafic na sensownego lekarza co mi rozwieje watpliwosci i uspokoi. poki co to czesto bladze we mgle :. Inna rzecz ze jak sie idzie do lekarza a dwojka dzieci to jest taka wyprawa i stres ze zapominam czasem co chcialam zphytac... koncze i pozdrawiam mamusie wszyskie. Sprobuje nadal was podczytywac, ale z pisaniem moge miec problem ( teraz wojtus zalega mi na klacie i spi, wiec jakos sie zmobilizowalam, ale Asia juz cos skrzeczy w lozeczku i znow mam podstawowy problem mamy blizniakow - jak sobie poradzic z zaspokajaniem potrzeb dzieci. Zawsze serce mi sie kroi jak jedno musi czekac az bede mogla sie nim zajac. Na szczescie maz mi non stop pomaga i czasem mama wezmie wnwuka, wiec tak zle nie jest, najgoorzej w nocy jak musze sobie sama poradzic... buziaki dla Was i waszych szkrabow ![]() Edytowane przez martuko Czas edycji: 2010-05-01 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
dom posprzatany, mała śpi wiec nareszcie mam troche wolnego czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A ja skorzystałam, że Antek już się oswaja ze spaniem w gondoli a nie na ręku ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Ps. Martuko prześliczne dzieciaczki i tak słodko razem wyglądacie ![]()
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
martuko śliczne bobasy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
hm nie zauważyłąm przenosin
![]() Witam! wszystkie już prawie po więc opisze poród..... kilka dni przed porodem tak mi było ciężko że już tylko leżałam O godz.21 w czwartek odeszły mi wody, szybki prysznic i do szpitala. Rejestracja, badanie: 1 cm rozwarcia i na porodówkę. Położne każą mi odesłać męża do domku bo nie mam skurczów. Salon piękności w łazzience wyglądającej jak z lat 50 i próby wkucia w moje super pochowane żyły. Cała noc w łóżku z przerwami na KTG. O godz. 8 zarządzają oxy bo dalej nic ze skurczami. I się w końcu zaczynają, TŻ przyjeżdza zagaduje mnie. Przy 2 cm błagam o znieczulenie, dają przy 3,5-4cm. Boli ale mniej-podobno tak mam być. Przy 6cm przestaje działać, dają drugą dawkę. I robi się dupa: tak, mnie znieczulają żę nic nie czuję. Położna chodzi wkur.... na anastozjologa. Przy rozwarciu 9cm znieczulenie przestaje działać. I nie dostane więcej ![]() Trafiam na jakby salę operacyjną,dostaje parawanik, nogi w strzemionach.Znieczulenie , ludzie łażą mi koło głowy z 15 osób, dostaje maskę z tlenem. "Czy ma pani mieśniaki? Macica się nie obkurcza" nic na ten temat nie wiem. Raz na jakiś czas odlatuję, słyszę jak im pikam. Leże tam z godzinę, nóg nie czuję, trochę panikuję ale mnie próbują uspokoić. Niestety pod koniec tzw. kontroli lekarz mówi że zatrzymali narazie krwotok, dostane leki ale jeśli to nie pomoże usuną mi macicę......... Trafia do seperatki połozna siedzi ze mną 24h/dobę. Jest piątek godz.18;30. Do 2 w nocy leżę na wznak z założonymi nogami i nie mogę się praktycznie ruszyć. Kroplówki, krew, osocze,leki, pulsometr, ciśnieniomierz. Po drugiej pozwalają się przekręcić lekko na bok. Mam dostać nad ranem znowu krew ale bank nie chce wydać bo już nie ratują życia. Dostaje popołudniu. W niedziele rano przewożą mnie na oddział patologi a w pon wypuszczają do domku. Mała ląduję na intesywnej terapii ale świetnie sobie radzi. Mąż zawozi mnie do niej w niedziele, wcześniej mi nie było wolno. We wtorek ląduję w Prokocimiu Szpitalu dziecięcym. A tam dramat. Ciężko sie coś dowiedzieć, każdy mówi co innego. Mała jest w dobrym stanie ogólnym więc może ją wypuszczą w następnym tygodniu. Ale wada jest tak skomplikowana że chyba boją się jej ruszyć. "Bedą obserwować jak się rozwija" to słowa ordynatora. Szpital okropny: dupka odparzona z jakimiś krostkami(chyba grzybek)po paru dniach, pielegniarki sie nie przemeczają. Przynajmniej większość. Chce ją zabrać jak najszybciej. Dietetyczka narzeka że pokarm taki sredni, mam się nie denerwować, niby jak. Kilka dni po porodzie przy małej siedze na taborecie - jak mam się goić? Męzowi chyba nagadały i zmusza mnie włąsnie do leżenia. Boli mnie krocze, odbyt od hemoroidów, i pośladki od zastrzyków. Szlag mnie trafia jak przychodze i mała ma pełną pieluchę i ryczy a tu nikogo wokół. Serce mi sie kraja. Ale goję się i nie moge siedziec tam cały dzień ![]() Mąż mi daję siłę. Wybieramy sie do innych lekarzy na konsultację. Będziemy walczyć. Bo na co mamy czekac? Gratuluję wszystkim już rozpakowanym i tym nielicznym w dwupaku. |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
trolla2405 to co przeżyłaś to brzmi jak jakaś operacja od ktłórej zależało życie a nie poród :O ale dzielna jesteś bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
mój poród mimo bólu to był pestka w porównaniu do opisanego
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
oj, to mój poród to pestka...dziś spojrzałam w książeczkę i dopiero się zorientowalam, że tam jest opis porodu. I cały czas zastanawialam się ile trwał mój poród (bo tracilam rachubę czasu )a tu wszystko czarno na białym
![]() ![]() A moje dziecko to nie ma jeszcze unormowanego dnia. Dziś np tylko śpi, budzi się na "papu", zmiana pieluszki i dalej kima. A sa dni, że uśpic ją to cud po prostu... Za to noce sa wykańczajace. Chyba jej się myli dzień z nocą ![]() ![]() ![]() ![]()
#201 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzieci "butelkowe:"jedzą chyba więcej, bo na puszce mleka NAN jest napisane, że porcja dla dziecia 3-4 tygodniowego wynosi 120 ml. Ferrou - skoro Twój maluch zjadł 70 to znaczy, że tyle potrzebował. Może miał jeszcze w brzuszku mleczko z cyca ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() trzymam kciuki, żeby wszystko było ok ![]()
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Martuko - mi się wydaje że powinnaś przestać porównywać dzieci pod wzgledem jedzenia . Ja mama i chłopca i dziewczynkę i powiem Ci że mi się wydaje że mała je sporo mniej niż jadł Szymek w jej wieku . jeśli ładnie przybiera bo nie porównuj ile które zjadło bo kazde dziecko rozwija się inaczej i je także mimo iż twoje są bliźniakami . To samo będzie potem zapewne Wojtek będzie jadł wiecej . Chyba z dziewczynkami jest wiecej problemów jedzeniowych tak mi się wydeje ( typu małe niejadki ) co do ulewania pamietaj że masz karmienie mieszane to też może mieć na to wpływ . do roczku to normalne po roczku robi sie badania w kierunki refluksu żoładka . Interesowałam sie tematem bo Szymek ulewał do jakiegoś 9 miecha obiadkami , deserami , mlekiem . Samo przeszło
Trolla - dzielna babaka jesteś
#204 | |
Zakorzenienie
|
Minka - Amelka po prostu śliczna.
Aneczkkaa - jak dobrze że Maciuś wychodzi do domu. Wiem jak to jest mieć dziecko w szpitalu, moja była przez 2 miesiące. Jedyna zaleta tego stanu to to że można się wyspać ![]() La_wenda - prawdziwy przystojniak z Ignasia. Matruko- jak dobrze że sie w końcu odezwałaś. No i pełen szacun że sobie radzisz i jak widać na zdjęciach nawet masz jeszcze siłę na uśmiech. A Twoje dzieci .. no brak mi słów, są códowne i tak pięknie wyglądają i widać która to Asia a który to Wojtuś i już ciała nabrali i mają takie fajne puce. ![]() trolla2405 - dzielna jesteś. Poród straszny a najgorsze że tak właściwie nie wadomo co to było i dlaczego. Okropne. A co dokładnie jest Twojej córeczce? Idź do innego lekarza z małą. To nie zaszodzi a może tylko pomóc. A przynajmiej będziesz wiedziałam trochę więcej. Zaufanie do lekarza jest bardzo ważne. Cytat:
No i wróce do tematu dzisiejszego dnia czyli noszenia na rękach. Ja mam mieszane uczucie do tego. Bo z jednej strony miślę że powinnam jak najczęściej Oliwkę nosić, a powodem są wyrzuty sumienia że straciła te 3 miesiące we mnie i pewnie ma jakiś niedosyt. A z drugiej strony ja nie mogę jej wiecznie trzymać. Więc bardzo często kładziemy się przy niej (Ja i TZ) by nas czuła. A i tak nosimy ją po każdym jedzeniu do odbicia a czasem trwa to bardzo długo. No i jak słyszę histeryczny płacz to też ją wezmę. A ja dzisiaj mam cały dzień wolny. Umówiłam się z TZ że on cały dzień wszytko koło małej robi, a ja obserwuję czy daje sobie radę i czy pamięta o wszystkich lekach i ćwiczeniach, sam musiał małą ubrać (wybrać odpowiednie ciuszki) itp. itd. On dużo się małą i tak zajmuje ale nigdy tak 24 godz. tylko on i mała. W dzień np. chciał się zdrzemnąć to też musiał z małą. A dlaczego tak? Bo ja muszę mieć pewność że sam sobie z dzieckiem poradzi jakby coś. Np. gdybym chciała jechać do Wawy na tą kawę z AniąP albo skoczyć na spacer do Kielc z Baobabkiem i Grymelką. No i nawet obiad zrobił - mieliśmy dzisiaj grila. Ja tylko sałatę zrobiłam.
![]() |
#205 |
Rozeznanie
|
Lawenda, masz Ty tego przystojniaka! I dobrze, będą miały w czym wybierać nasze dziewczyny
![]() Marutko powtórzę się, ale pełen szacun ![]() ![]() Asiulek, szkoda, że my tak jak nasze dzieci nie możemy tak w dzień beztrosko sobie odespać... ![]() Trolla, ale przeżyłaś koszmar, dzielna jesteś kobieto! ![]() ![]() ![]() POP bardzo lubię czytać o tym jak opiekujecie się z tz Oliwką. Bardzo udana z Was para ![]() ![]() Ja dziś zaczytałam się w internecie o tym noszreniu niemowląt i są tak sprzeczne opinie, że szok. Jedni piszą, że to szkodzi wręcz w rozwoju psychiki, a inni , że pomaga się rozwijać i noszone dzieci szybciej zaczynają mówić i chodzić. He,he i bądź tu mądry... Ja chyba i tak będę tulić ile się da i ile wytrzymam. Dzieci tak szybko rosną i tylko patrzeć jak będę wspominać, że miałam kiedyś noworodka,który się wtulał w moją pierś... |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maruko - wyglądacie razem tak pięknie, że aż się popłakałam. Cudownie.
![]() |
#207 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Więc ile dzieci tyle różnych możliwości ![]()
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
witam
przyznam się wpadłam na chwile oblukać "swieżutki noworodki" ![]() cudne są Wasze maleństwa aż się buźka cieszy doszłam do opisu porodu Trolli naprawdę jesteś dzielna i silna oby teraz wszystko było już tylko lepiej zdrówka dla Córeczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
też tak myślę. I bardzo mi się podoba pomysł z basenem. Już się rozglądałam u siebie i jest parę basenów z zajęciami dla maluszków i chyba nawet jeden całkiem blisko mojego domu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.