Biżuteria z sutaszu+koraliki/kamienie JAK SZYC - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-01, 23:24   #181
gwiaz_deczka
Raczkowanie

Tył biżuterii

Wiem, już, że tył biżuterii jest podszyty skórką lub filcem. W jaki sposób dokładnie? Jak to przyszyć, żeby nie zniszczyć wierzchu? przychodzi mi do głowy tylko "na okrętkę" cieniutką igłą, łapiąc sutasz bardzo delikatnie?
Czytałam też o podklejaniu a nie podszywaniu, jakim klejem, czy nie zniszczy pracy?

Czy któraś z Was byłaby tak miła i pokazała wykończenie swojej biżuterii z tyłu? A może macie jakieś linki do stron gdzie jest coś o wykańczaniu tyłu sutaszowych cudeniek?
gwiaz_deczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 10:57   #182
jagagaga
Zadomowienie

Dot.: Tył biżuterii

Skórką się nie podszywa, tylko podkleja Kleje UHU są dobre, ja mam jakiś taki prosty, uniwersalny klej
jagagaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 11:03   #183
blaznivaM
Przyczajenie

Dot.: Biżuteria z sutaszu+koraliki/kamienie JAK SZYC

Cytat:
Napisane przez extrano Pokaż wiadomość
Proste reguły ekonomiczne spowodują, że ceny na sutasz na pewno bardzo spadną. Pierwsze osoby, które to robią zgarniają marżę za innowacyjność, ale ponieważ tzw. bariery wejścia są niskie (niewiele trzeba zainwestować, dla szyjących/haftujących technika nie jest jakimś problemem) to natychmiast pojawiają się naśladowcy, rośnie podaż, spadają ceny. Mówię to ja doktor ekonomii (ale się wymądrzyłam...), jakbym wykładała kurs mikroekonomii to na pewno bym ten przypadek wykorzystała w wykładzie bo jest bardzo klasyczny. W innych technikach tak się nie dzieje bo albo trzeba dużych inwestycji w sprzęt albo w umięjętności.

A co do wielkości to wg mnie wielkość kolczyków bierze się stąd że w niewielu innych technikach można zrobić rzeczywiście duże, widoczne kolczyki. Sa zwykle za ciężkie. Tu więc kobietki biorą raczej duże, bo to jedyne jakie można nosić bez urwania ucha.

Zrobiłam sobie na sobotni bal karnawałowy właśnie takie duże (do małej czarnej) i b. wiele osób pytało o nie, zwracając uwagę głównie na rozmiar.
Oby nie zdarzyła się sytuacja, że będzie więcej robiących sutasz i sprzedających niż kupujących))

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:
Napisane przez jagagaga Pokaż wiadomość
Skórką się nie podszywa, tylko podkleja Kleje UHU są dobre, ja mam jakiś taki prosty, uniwersalny klej
Sadzę, że te podszywane są ładniejsze i bardziej trwałe. W ogóle uważam, że przy takich technikach powinno ograniczyć się klej do niezbędnego minimum, z uwagi choćby na pranie itp.
blaznivaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 12:48   #184
zanna4
Rozeznanie

Naila w którymś poście pytała się, czy nie lepiej byłoby, gdyby sutasz był dwustronnym. Znalazłam taki tutek, w którym naszyjnik jest robiony bez podklejania spodniej strony. Autorka pisze o "stopieniu" końców sznureczka i podwinięciu ich, aby w niewidoczny sposób zakończyć pracę. Szczerze mówiąc, próbowałam opalać końcówki sutaszu zapalniczką, ale ten (przynajmniej z Bazardekoracji) po prostu się pali. Może autorka ma sutasz z włókien sztucznych, które się topią?

I jeszcze pytanko techniczne
Jeżeli chcę kolczyki na sztyft, to używam zwykłych sztyftów do wklejania (z talerzykiem albo z końcówką do włożenia w dziurkę kamyczka czy perełki)?. Obmyślam sprawę technicznie i wydaje mi się że taki standardowy kupny sztyfcik po podszyciu spodniej strony filcem będzie ledwie wystawał z tego filcu? Czy zrobić dłuższe sztyfty samemu? Jakie są wasze doświadczenia?

I jeszcze jedna uwaga odnośnie kompozycji
Dzisiaj kombinując z "zaczątkiem" koczyka, który ma obrosnąć jeszcze zawijaskami, doszłam do wniosku, że ten rodzaj rękodzieła wymaga (tak jak u kosmonautów ) zrezygnowania z założenia a priori, gdzie znajduje się góra, a gdzie dół...

Edytowane przez zanna4
Czas edycji: 2011-02-03 o 13:49
zanna4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 12:55   #185
smoczek
Zakorzenienie

Łiiiiii! a mi właśnie doszedł sutasz. Na razie chodzę naokoło tego i wymyślam, ale pewnie zabiorę się za coś jutro, bo dziś mam w planie skończyć dwa zamówienia... Ale śliczne. Tylko ten sutasz jakiś inny w dotyku niż Margitowy. Ten w kolczykach od Margity jakoś tak "skrzypi" i czepia się ( ale w przyjemny sposób) palców, a ten co mam ( z Bazaru Dekoracji) taki śliski jest.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 09:50   #186
lianna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blaznivaM Pokaż wiadomość
Oby nie zdarzyła się sytuacja, że będzie więcej robiących sutasz i sprzedających niż kupujących))
nie sądzę , bo to znakomity pomysł na biżuterię letnią, a poza tym rynek to zweryfikuje, spadną ceny...zmniejszy się opłacalność...i wykruszą się ci co mają się wykruszyć)))
ale z pewnością może nam grozić zalew sutaszu niskiej jakości ( nitki z przodu, zła kompozycja, koślawe,itd) za niską cenę.

Cytat:
Sadzę, że te podszywane są ładniejsze i bardziej trwałe. W ogóle uważam, że przy takich technikach powinno ograniczyć się klej do niezbędnego minimum, z uwagi choćby na pranie itp.
Pranie to ostateczność, raczej trzeba traktować taką biżuterię z należytą dbałością)))
ale też uważam, że filc lepszy

Cytat:
Napisane przez zanna4 Pokaż wiadomość
Naila w którymś poście pytała się, czy nie lepiej byłoby, gdyby sutasz był dwustronnym. Znalazłam taki tutek, w którym naszyjnik jest robiony bez podklejania spodniej strony.
dwustronny naszyjnik daje więcej ograniczeń szczególnie w rozłożeniu kolorów, a i tak pozostaje jednostronny.
Cytat:
Autorka pisze o "stopieniu" końców sznureczka i podwinięciu ich, aby w niewidoczny sposób zakończyć pracę. Szczerze mówiąc, próbowałam opalać końcówki sutaszu zapalniczką, ale ten (przynajmniej z Bazardekoracji) po prostu się pali. Może autorka ma sutasz z włókien sztucznych, które się topią?
wystarczy pogłaskać końcówkę klejem, a jak zaschnie to przyciąć( wygląda jak stopiony ...jest sztywny i zbity)

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Łiiiiii! a mi właśnie doszedł sutasz. Na razie chodzę naokoło tego i wymyślam, ale pewnie zabiorę się za coś jutro,
czekam z niecierpliwością ...liczę, że to będzie coś extra
Cytat:
Tylko ten sutasz jakiś inny w dotyku niż Margitowy. Ten w kolczykach od Margity jakoś tak "skrzypi" i czepia się ( ale w przyjemny sposób) palców, a ten co mam ( z Bazaru Dekoracji) taki śliski jest.
może powie ci gdzie kupuje?
bo w Polsce(w necie) pokazuje się tylko jeden(duży)zakład który produkuje m. in.sutasz....( i patrząc po kolorach ten w którym zaopatruje się Bazar), ale nie wierzę, że jest jedyny... bo zakładów dziewiarskich jest przecież więcej.
nie spotkałam też tego sznurka dwukolorowego ( beżowo- czarnego)
Stary 2011-02-04, 10:13   #187
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lianna Pokaż wiadomość
Pranie to ostateczność, raczej trzeba traktować taką biżuterię z należytą dbałością)))
ale też uważam, że filc lepszy
Nie zgodzę się, że ostateczność, bo jednak nawet po jakimś czasie leżenia w szkatułce takie kolczyki mogą się "zakurzyć", przybrudzić, potrzeba im odświeżenia.

Cytat:
dwustronny naszyjnik daje więcej ograniczeń szczególnie w rozłożeniu kolorów, a i tak pozostaje jednostronny.
wystarczy pogłaskać końcówkę klejem, a jak zaschnie to przyciąć( wygląda jak stopiony ...jest sztywny i zbity)
zawsze będzie jednostronny chociażby dlatego, że sznureczki zawija się pod spód. więc co za różnica czy spód będzie podszyty/podklejony czy nie (na wadze przedmiotu też zaoszczędzić można tylko odrobinę). a z dorobionym spodem będzie na pewno trwalsze i sztywniejsze.

Cytat:
bo w Polsce(w necie) pokazuje się tylko jeden(duży)zakład który produkuje m. in.sutasz....( i patrząc po kolorach ten w którym zaopatruje się Bazar), ale nie wierzę, że jest jedyny... bo zakładów dziewiarskich jest przecież więcej.
nie spotkałam też tego sznurka dwukolorowego ( beżowo- czarnego)
słyszałam, że można kupić sutasz też w lokalnych pasmanteriach, więc może zaopatrują się gdzie indziej.
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 14:17   #188
czarna kawa
Wtajemniczenie

Chociaż na razie zajmowałam się tylko biżuteria fimo, to sutasz mnie oczarował. Efekty są niesamowite. Właśnie się przymierzam do kupna sznureczków, mam tylko jeden problem. Najpierw chciałam wziąć po metrze różnych kolorów i po 2 m tych bardziej uniwersalnych, które pewnie częściej będę używać. Ale potem mnie tknęło, czy mi czasem tych sutaszy nie zabraknie? Nie chcę kupować ich dużo, bo nie wiem czy takie szycie mi się w ogóle spodoba (chociaż powinno). Powiedzcie, proszę, ile tego sznurka mam kupić? Bo szczerze mówiąc już sama nie wiem...
Stary 2011-02-06, 14:33   #189
lunamin
Zadomowienie

1 m sznurka w jednym kolorze wystarczy albo na 1 parę, albo na kilka, jeśli użyjesz kilku kolorów. Oczywiste jest, że im większe kolczyki, więcej zawijasków, tym więcej sznurka pójdzie.
Zatem na początek spokojnie po 1m może być, najwyżej szybko będziesz kupować znowu.
Stary 2011-02-06, 19:14   #190
Solciuchna
Zakorzenienie

Moim zdaniem 1 metr to świat i ludzie Starczy przynajmniej na 2 pary, albo i 3 pary kolczyków
Stary 2011-02-06, 22:58   #191
smoczek
Zakorzenienie

To tym razem ja pokażę Wam swój pierwszy krzywy sutaszowy wytwór . Tak się zajawiłam, że siedziałam wczoraj nad nim większość dnia i aż nie poszłam na spotkanie krakowskich biżuteryjek . Strasznie to wciąga. Na początek postanowiłam zrobić wisior, bo doszłam do wniosku, że na pewno nie zdołam zrobić symetrycznie kolczyków. Zrobiony, wiadomo, z sutaszu, a poza tym z medalionika z AC, który zrobiłam jakiś czas temu i przystosowałam do wszycia, awenturynów, kwarcu diamond grey, zielonego onyksu i srebrnych kulek. Pozbyłam się trochę minerałów, które mi leżały .
Ogólnie strasznie to było przyjemne, choć na początku myślałam, że zdechnę obszywając ten główny element pierwszy raz, a już żeby w ogóle złożyć dwie tasiemki razem jakoś równo to był kosmos. Strasznie śliski jest ten sutasz.
Ale jest jeden śmieszny efekt uboczny - jak zrobiłam coś sama (nawet jak krzywe i niedorobione) to już nie mam ochoty kupować biżu z sutaszu - najlepsza kuracja, zrobić coś samemu .
A, i na razie jest nie podklejony z tyłu, bo nie mam skórki. Gdzie można taką skórę kupić? Jakiś szewc, czy coś?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg licho2.jpg (40,8 KB, 316 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg licho1.jpg (36,7 KB, 172 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg licho3.jpg (35,9 KB, 239 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 23:12   #192
extrano
Raczkowanie

To ja pierwsza Świetne połączenie i wykonanie. W ogóle nie widac że się męczyłaś

Ja tez mam to zboczenie, że nie kupuję nic co mogłabym zrobić sama A na robienie oczywiście nie mam czasu...

Wreszcie nowości - ZAPRASZAM

Edytowane przez extrano
Czas edycji: 2011-02-06 o 23:13
extrano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 23:16   #193
E_W
Wtajemniczenie

Smoczku genialna jesteś! Nie widziałam jeszcze połączenia sutaszu z czymś innym niż koraliki. No ale czegóż się spodziewać po mistrzyni AC Przepiękny wisior
E_W jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 23:20   #194
lianna
Raczkowanie

wiedziałam, że ci wyjdzie pięknie...a z AC i oryginalnie .

dużo czasu schodzi jak chce się zrobić dokładnie...prawda?
ale zabawa i odskocznia super...
Stary 2011-02-06, 23:22   #195
smoczek
Zakorzenienie

dzięki dziewczyny. Strasznie się cieszę, że Wam się podoba, bo ja już tak długo na niego patrzyłam, że z boku ciężko mi ocenić. Zdecydowanie mógłby być bardziej staranny (kuleczki srebrne zwłaszcza mogłyby być równiej), ale może w następnym czymś mi się uda. Mam jeszcze sutaszu sporo w sumie . Bardzo mi się to spodobało . A odskocznia faktycznie super - wreszcie jakaś biżu, którą mogę robić nie w "pracowni" tylko gdziekolwiek.

Edytowane przez smoczek
Czas edycji: 2011-02-06 o 23:24
Stary 2011-02-07, 07:18   #196
Jaga1214
Rozeznanie

a mówią, że wszyscy zaczynają od zera - to Twoje zero jakieś takie wypasione
Jaga1214 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 07:26   #197
gosiap165
Rozeznanie

Orginalny wisior Ci wyszedł , mam nadzieję że dzisiaj dostanę sznureczki
gosiap165 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 10:04   #198
EKOLINA
Rozeznanie

GG do EKOLINA

Smoczek, śliczny ten wisiorek! Jestem pod wrażeniem
EKOLINA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 10:47   #199
Martva
Zadomowienie

Świetny wisior, dlaczego mój pierwszy (oraz drugi i trzeci, czwartego nie skończyłam) sutasz wyglądał jak idź stąd, a niektórym wychodzi od razu tak ładnie? To niesprawiedliwe

Edytowane przez Martva
Czas edycji: 2011-02-07 o 11:01
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 11:12   #200
smoczek
Zakorzenienie

dziękuję za miłe słowa. Rozrysowałam sobie wczoraj projekt na kolczyki - ciekawa jestem czy wyjdą w miarę podobne. Niby pomaga utrzymać rozmiar to, że np. używa się koralików o tej samej średnicy symetrycznie i one wymuszają wielkość, ale mam wrażenie, że to chyba nie jest takie banalne jednak...
I ponawiam pytanie - wiecie gdzie kupić taką skórkę do podklejania? Zwłaszcza w Krakowie?

-> Martva - wolałabyś nie widzieć moich pierwszych i ostatnich prób wyplatania koralikami . Tak więc ja chylę czoła.
Stary 2011-02-07, 11:34   #201
obywatelka planety Ziemia
Rozeznanie

Avatar obywatelka planety Ziemia

GG do obywatelka planety Ziemia

wow, smoczek mega wisior
a jak chcesz skórkę to napisz na priva jesli nie zdobyłas jeszcze, mam i mogę sie podzielić
obywatelka planety Ziemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 16:07   #202
pistiss
Raczkowanie

Smoczku może poszukaj w zakładach kaletniczych, czy produkujących odzież ze skóry- może mają do odsprzedania za niewielkie pieniądze jakieś ścinki, a jak nie Kraków to na allegro czasem takie rzeczy widziałam.
pistiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 18:43   #203
czarna kawa
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedź, jak tylko wrócę z moich krótkich wakacji to od razu zamawiam sznurki
Smoczku, jak ja bym chciała, żeby mój pierwszy sutaszowy projekt tak wyglądał. Przepieknie
Stary 2011-02-07, 19:53   #204
Admira07
Raczkowanie

boszzz... jak ten sutasz wciąga...
Gary niepozmywane, rodzina głodna, a ja szyję... no właśnie: szyję? wyszywam? haftuję???
hmm... sutaszuję?

Edytowane przez Admira07
Czas edycji: 2011-02-07 o 21:35
Admira07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 21:39   #205
Solciuchna
Zakorzenienie

Wow, ślicznie Smoczku! Szalenie podobają mi się takie pomysły na łączenie sutaszu z czymś innym niż tylko koraliki

Kurde, muszę wziąć się do roboty, bo dawno nie robiłam, a 2 pary kolczyków leżą do wykończenia
Stary 2011-02-08, 11:47   #206
ollccia
Zadomowienie

No dobra, to ja tak z innej beczki zupełnie Nie obeznana jestem jeszcze ze wszystkimi blogami sutaszowymi, więc proszę się tu grzecznie przyznać, która jest autorką??

http://bi.gazeta.pl/im/7/9071/z9071937X,Agnieszka-Popielewicz.jpg

Edytowane przez ollccia
Czas edycji: 2011-02-08 o 11:57
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 12:31   #207
lianna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ollccia Pokaż wiadomość
No dobra, to ja tak z innej beczki zupełnie Nie obeznana jestem jeszcze ze wszystkimi blogami sutaszowymi, więc proszę się tu grzecznie przyznać, która jest autorką??

http://bi.gazeta.pl/im/7/9071/z9071937X,Agnieszka-Popielewicz.jpg
Zdjęcie słabe, ale wygląda na Dori.
No chyba, że któraś się przyzna

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

te ? ----> http://kateandkate.pl/site.php?kateg...0,1270&ppage=1
Stary 2011-02-08, 12:33   #208
ollccia
Zadomowienie

Hmm, wyglądają podobnie, ale głowy sobie uciąć nie dam... Obstawiałam raczej Margitę albo Larę Egaree, ale już pisałam wcześniej, że się jeszcze nie wdrożyłam w sutasze i dlatego pytam
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 12:36   #209
lianna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ollccia Pokaż wiadomość
Hmm, wyglądają podobnie, ale głowy sobie uciąć nie dam... Obstawiałam raczej Margitę albo Larę Egaree, ale już pisałam wcześniej, że się jeszcze nie wdrożyłam w sutasze i dlatego pytam
zobacz link http://kateandkate.pl/site.php?kateg...0,1270&ppage=1
na pewno te... 15,5 cm
tu widać lepiej
http://film.interia.pl/galerie/wydar...1409980,12,341
Stary 2011-02-08, 12:57   #210
Solciuchna
Zakorzenienie

Myślę, że celebrytki to w Kate&Kate raczej kupują

Magda Mołek to już drugi raz pokazuje się w sutaszowych kolczykach

No i oczywiście Ania Przybylska, Miranda z Sexu w Wielkim Mieście, Sienna Miller...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a4.jpg (43,3 KB, 308 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg akpa20110207_telekamery_gala_en_9069.jpg (179,5 KB, 86 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Telekamery_Bankiet_4999699.jpg (34,3 KB, 112 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Karnawal_Anna_Przybylska.jpg (58,8 KB, 256 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jhfsdgfjsa.jpg (15,7 KB, 211 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sienna_ascot_bar.jpg (23,8 KB, 256 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1550716.jpg (41,5 KB, 181 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości