|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Drugi kwartał naszych beks -kiedy w końcu czas na SEX?! III-IV 2010r
Asiulek ciesze sie ze u was jest o niebo lepiej
![]()
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
koglus rozumiem ze TZ mowi w domu po ang? to maluch i tak bedzie mial dwa w jednym, a czy potem wybiera sobie jeden przewodni jezyk-tego nie wiem-na pewno bedzie Ali latwiej przyswoic i jeden i drugi niz jakby sie w wieku szkolnym dopiero zaczela uczyc a ze szkolny angielski i potoczny to dwie polkule to prawda ![]() Asiulek, a Wercia ten nutramigen od razu zaakceptowala? Bo ja do dzis mieszam ze swoim.
![]() |
#183 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
no zaczal robic zolte i troche luzniejsze niz na poczatku chodz czasami zdaza mu sie takie bobki zielonkawe ale nie ma problemow z wyproznieniem tylko my dodatkowo zageszczamy mleko wiec i przez to kupki sie bardziej zwarte
![]() ![]() darusia pytalas o zageszczenie herbatki chyba mozna tak pisalo na pudelku bo to po rozpuszczeniu w wodzie jest przezroczyste...raz probowalam dac malemu ta samo papke a potem mleczko ale niestety nie wyszlo...nie chcial tego przewlknac i wszystko w tym bylo...ehh ![]() a teraz zaciesza tak do lampy ze masakra no przeciez nawet do mnie jak sie przed nim wyglupiam to sie tak nie smieje... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A ja mialam dobre przeczucie- głodziłam moje dziecko ![]()
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
u mnie nim przeszlam na butle bylo podobnie....maly mogl sie jedynie najesc moim mlekiem gdy mialam conajmniej 6h przerwe
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#188 |
BAN stały
|
Drcron, wlasnie boje sie tego o czym napisalas ;/ ze w koncu mi zglupieje i wcale nie bedzie chciala mowic bo nie bedzie wiedziala co i jak....albo bedzie mowila polsko-angielskim, w zdaniu 2 slowa polskie i 3 angielskie ;/
Chociaz z drugiej strony to tylko 2 jezyki...dopiero w szkole dojdzie jej 3... mrowak, ty jestes anglista? masz jakies ukierunkowania na american english czy sam english? Ja jak przylecialam bylam po maturze z angielskiego, na biezaco, wydawalo mi se ze nie bedzie najmniejszego problemu.... YHY do pierwszego wyjscia do sklepu;/ nie mialam pojecia co ludzie do mnie mowia, czego chca.... no i jak wiadomo, w szkole ucza british english.... a to w stanach mozna sobie wsadzic w .... i niestety musialam sie uczyc praktycznie wszystkeigo od poczatku...a teraz po kilku latach jak czasami obejrze cos brytyjskiego, czy chociazby stanowska super nianie (ktora jest z angli) to kompletnie nic nie rozumiem;/ i ten akcent :/.... NO ale zyje nadzieja ze moja Linijka sobie jakos poradzi...oby..... jak wczesniej pisalam chcialabym zeby znala slowka polskie, gramatyke odpuszczam... Dziewczyny, wy bedziecie uczyc swoje szkraby migowego? |
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam taki przypadek w rodzinie bo ciocia jest tłumaczem i mówiła do kuzynki po angielsku a wszyscy po Polsku . A słyszałyście kiedyś o nauce dzieciaków małych czytania . Efekty rewelacyjne tylko ogromu czasu na to potrzeba poczytajcie sobie w wolnej chwili widziałam dzieciaki na you tube . Zaraz wam poszukam linki do poczytania http://przedszkolanka.republika.pl/strony/doman.htm zobaczcie tego dzieciaczka : http://www.youtube.com/watch?v=WqAup...eature=related Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Ja nie bo wg wielu lekarzy może to opóźnić rozwój dziecka a przede wszystkim opóźnić mówienie.
![]() |
#190 |
BAN stały
|
Ja wlasnie zastanawiam sie po co? bo dziewczyny wczesniej o tym pisaly i zaczelam sie zastanawiac.... rozumiem, jesli sa osoby nieslyszace w najblizszym srodowisku dziecka... ale jesli nie to w jakim innym celu?
---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- A my wczoraj z TZ sie troche zapomnielismy ze mamy dziecko, i zrobilismy sobie kapiel...no i siedzac w wannie pojawil sie odglos z sypialni....i wzielismy mala do siebie ![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, moj tz wyjezdza za tydzien ...chcialabym go jakos 'pozegnac' milo, a pozniej przywitac...co moge wymyslic? kolacyjka, kapiel? ale z drugiej strony....takie wieczorki robimy sobie co chwila, i sama nie wiem;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, tu mama czerwcowa 2009
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buziaki dla Waszych dzieciaczków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Jak ja nienawidze meczów
![]() ![]() Mdłości mam niemiłosierne, bo od tz z pracy był festyn i samolotem nad miastem sie przeleciałam, a jako urozmaicenie pilot robił "fale", już kilka godzin zielona chodzę ![]()
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pl madzia - fajna rozrywka zazdraszczam ![]()
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Jak sobie radzicie w dzień w takich upałach, wychodzicie gdzieś z domu?te dzieci takie malusie, i się o mojego tak martwię jak muszę gdzieś z nim wyjść, nawet jak autem to niby klina, ale ona też dopiero po chwili zchłodzi.
Mój nie chce butli, a chcę mu herbatkę dawać do dopojenia, może macie jakieś butelki które są chętniej wybierane przez dzieci. Mam TT i używa jako gryzaka, MY baby tak samo, AVENT też, i nie wiem czy jak kupię innej firmy to coś się zmieni.
![]() |
#195 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
wystawię na osobno bo nie każdy chce kupić w zestawie. Sama też kupiłam najpierw fotelik, a potem przekonałam się do bazy, ze względu na wygodę.
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
#197 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#198 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PS. Ja też mam dzwoneczek i niem dzwonię na TZ-ta ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A my już wróciliśmy z pod tych Kielc. A wczoraj na powitanie ochrzaniłam matkę TZ-ta. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
a ja nie wiem co mam zrobic jal uspokoic moje dziecko
![]() ![]() dzisiaj tez jak ja polozylam do lozeczka tak jak zawsze chyba za chwile wrocilam a ona lezy tak ze glowe miala tam dzie nogi nie mam pojecia jak to zrobila ![]() ![]() ![]() i jeszcze mam do was prozbe bo sama ie umiem sie zdecydowac ![]() http://www.***************/UserFiles..._fryzura_2.jpg lub http://fryzurykrotkie.blox.pl/resource/short_2.jpg chce obciac wlosy ale nie wiem jak :P dziekuje za rady ![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- a i jeszcze spi mi na rece jak ja tylko odloze dziki wrzask jest ![]() dalam jej cyca i butle wiec glodna nie jest ma miekki brzuszek wiec odpada kolka kupki byly dzis dwie takie normalne polplynne byli u nas w sumie to sa nadal znajomi griluja sobie i ogladali mecz moze nowe twarze albo zapachy moze to ja tak wybilo i teraz marudzi ?? az sie boje ja odlozyc by nie krzyczala ![]()
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natalala, jestem "ukierunkowana" po amerykanistyce ![]() ja tez mam problem z podawaniem wody czy herbatek-jak wyczuwa ze to nie mleko to odmawia wspolpracy (mamy butelki TT i Aventu jedna) dzisiaj sie zawzielam i jej wode strzykawka podawalam, ale ile tak mozna
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-07-10 o 22:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
Drcron, a może Luśka ma jakiś skok rozwojowy? Bo wtedy dzieciaki marudzą i tak jakby się uwsteczniają, chcą wrócić do mamy, więcej jedzą też. Moja miała tak z tydzień temu, ciągle ją chustowałam , albo na cycu była a potem tak się rozgadała, że hej. Widać miała ten skok(12tydzień).
Fryzurka ta 2ga (bo 1wsza mi się nie otwiera) jak dla mnie super! Ja Hanię biorę na spacer po 16, tak to w domu , przy zasuniętych żaluzjach i otwartym oknie. Jeżdzimy autem bez klimy, zawieszam jej mokrą pieluszkę (to Drcron tak radziła) i jakoś dajemy radę. Do CH jak najbardziej chodzimy, Hani bardzo się ciuchy podobają a na mrożonkach płacze (chyba nie lubi zimna ![]() Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-07-10 o 22:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
Fasolka u nas tez jest wedlug tygodni 13 tydzien a wedlug miesiecy wychodziloby na 12 tydzien wiec moze masz racje moze to skok rozwojowy ?? kurde ale ona juz gada najbardziej z tatusiem
http://www.youtube.com/watch?v=SCgdlJ2nEg4 ale moze wymysli cos innego np. przekrecanie tak jak dzisiaj ![]() Natala ja swoje dziecie bed euczyla migowego ze wzgledu na mojego tate on slabo slyszy a tak to jak Julke naucze kilku zwrotow i jemu tez je pokaze to jak ich razem samych zostawie to on bynajmniej da sobie z nia rade a i mi bedzie latwiej sie z nia dogadac a z tego co czyatalm i ogladalam program o migusiach to lekarze logopedzi sie wypowiadali ze dziecko szybciej sie rozwija i pokazuje mowiac w tym samym czasie wiec szybciej zaczyna mowic nasza Julka tez potrafi zasnac tylko w swoim lozeczku i ja sie zastanawiam czy jak bedziemy jechali do mojej siostry czy przypadkiem nie spakowac jej lozeczka tez do samochodu ![]()
#203 |
Rozeznanie
|
Ale Julka świetnie gada sobie z tatusiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny, nadrobiłam troszkę, ale niestety tylko troszkę
![]() ![]() a tymi pokarmami to już zgłupiałam ![]() ![]() dzieciaczki piękne ![]() ![]() ![]() sponsa_bella mała po stylizacji wygląda bosko ![]() ![]() ![]() po weekendzie cyknę fotkę małej i dołączę ![]() ![]() TYTUŁ WĄTKU MAMY BOSKI. BRAWA DLA AUTORA ![]() ![]() pozdrowionka!!!!
#205 | ||||||
Zakorzenienie
|
Witam po krótkiej przerwie
![]() Niedawno dopiero włączyłam kompa, bo od wczoraj rano nawet nie miałam kiedy ![]() Jeżeli chodzi o wizytę u neurologa, to z Małym Talibkiem wszystko ok, chociaż mogłoby być lepiej. Powinien już sztywno trzymać główkę - na razie robi to niepewnie. I powinien przewracać się z plecków na brzuszek. Rehabilitacja nie będzie potrzebna, lekarka pokazała nam jak małego trzymać aby stymulować do pracy odpowiednie mięsnie, nakazała często układać na brzuszek, turlać go, jak trzymamy na kolankach to robić tzw "konika" aby drgania wymusiły na Małym wytężenie mięśni do pracy, a jak trzymamy go pionowo na rękach to nie można podtrzymywać główki. A Mały lekarką był zafascynowany, rzadko kiedy spotyka się lekarzy którzy mają predyspozycje do pracy z dziećmi. Nie żaluję wizyty u tej Pani, ma dużą wiedzę, brakowało ściany na jej certyfikaty i dyplomy, współpracuję z medycznymi czasopismami, jest na bieżąco i przede wszystkim zajmuje się pacjentem, Małego oglądała z 15 minut - wszystko w formie zabawy, Mały się śmiał, rozmawiał z nią, później z 15 minut dawała nam wskazówki ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Dziewczyny, widzę że nie tylko ja mam problemy z dzieckiem. Od kilku dni Mały cały dzień płacze, już o tym wcześniej pisałam, wczoraj to też była masakra. Nie chciał jeść mimo że był głodny, nawet nie łapał sutka, nie chciał być na rękach - ja ryczałam z tego powodu. Płakal i płakal a ja nic nie mogłam na to poradzić, a przy karmieniu to cyrk nieziemski... mały w ogóle nie chciał leżeć na mojej prawej ręce i tym samym jeść z prawej piersi, w lewej już nic nie było.... Więc jakoś tak się wygiełam że on leżąc na lewej ręce jadł z prawej piersi - inaczej się nie dało, bo nawet na leżąco płakał i się wił... pod wieczór wyglądałam jak zombie... nie miałam siły już go karmic więc od razu po kąpieli dostał butlę - nie chciał jej ... jak się trochę uspokoił to spróbowałam podać mu pierś - coś tam sobie łyknął. Mały zasnął o 22 i ja razem z nim, zbudziłam się dopiero o 1 i jako tako miałam sily aby się umyć czy coś zjeść. Dzisiaj z rana od początku podobnie, ale na szczescie jakoś tak lepiej - w miarę normalnie jadł, przeprosił się z prawą piersią, choć czasami robił jazdy. Oczywiście nic mu się nie podobało, już w tej beznadziejności włączyłam suszarkę i trochę przy niej się uspokoił. I oczwiście jest wiele teorii czemu tak dziecko się zachowuje: 1. upał, 2. ktoś rzucił urok, 3. wychodzą ząbki, 4. problemy brzuszkowe, I bądź tu człowieku mądry ... bo moim zdaniem to wszystko na raz mu dolega. A wszystko zaczęło się jakoś w 12 tyg, na poczatku myslałam że to skok rozwojowy, bo trochę marudził, więcej jadł, ale ostatnio to jego "niezadowolenie" bardzo się nasiliło... Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie wiem jak mu ulżyć, przez to jestem rozdrażniona, sfrustrowana, czuję się beznadziejnie... wiem wiem, kółko sie zamyka, Mały wyczuwa moje emocje i pewnie też przez to się denerwuje. Jutro kolejny dzień, dzisiaj było już troszkę lepiej, to może jutro nie będzie aż tak źle. ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Aaaa..... no i zapomniałam się pochwalić ![]() ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
Ferrou chyba naszym dzieciom ten upał też daje się we znaki i skoki rozwojowe i coś jeszcze tam. Ale najgorsza to ta bezsilność i brak pomysłu o co chodzi ijak temu zaradzić. Ale to minie pocieszmy się
![]() ![]() A mama Twoja to faktycznie, strasznie się zachowuje... Ale widać dziecko to wyczuwa ... A to moja Hania z dzisiaj :P (O!tzn. już z wczoraj) Idę spać,paa! Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-07-10 o 23:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-07-11 o 00:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
coś ten upał źle działa na mój mózg i komputer i chyba już powinnam iść spać.... Chciałam zdjęcia dać to najpierw mi nie dodało, a potem 2x ten sam post wyskoczył
![]() Teraz spróbuję dać zdjęcia i na prawdę już idę spać ![]() Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-07-11 o 00:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hania ślicznie trzyma główkę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Ja już nie wiem jak to jest z tym 3 mc, mój do tej pory był tak grzeczny że nie wiedziałam że mam dziecko, a teraz, jak własnie te 3 mc stukneły, to czasami jest strasznie, ryczy i nie mogę nic zrobić, ani smok , ani cyc, ani rączki. O dziwo ostatnio taka większa grzechotka go uspokaja, i jak macham mu ją przed twarzą jak szalona to zasypia w minutę, więc doszłam do wniosku że mój taki jest, jak jest zmęczony, i jedyne co mu pomoże to uśpić i to jak najszybciej.No a duga sprawa to ząbkowanie, u Erwiego to już wręcz widać mleczaki na dole pod dziąsłem, dwa takie troche krzywe
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.