Nasze samodzielne brzdące i rozmów o nich tysiące-Mamusie majowo-czerwcowe 2008 cz.IV - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-23, 20:52   #181
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17
Dot.: Nasze samodzielne brzdące i rozmów o nich tysiące-Mamusie majowo-czerwcowe 2008

Barbara a ja mam 7 duzych okien i 3 mniejsze jest co myc, ale ja to szybko,bo tylko od wewnatrz no i balkonowe moge od zewnatrz, reszte ma myc ekipa wynajeta przez managera tego kompleksu, tylko ze jak mieszkam tu rok to jakos tej ekipy nie widzialam a onka brudnawe
Stary 2010-10-24, 06:54   #182
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*
Dot.: Nasze samodzielne brzdące i rozmów o nich tysiące-Mamusie majowo-czerwcowe 2008

hej
my po weselu.o tej porze nie wlaczylabym kompa w niedziele ale korzystam z neta poki jestem jeszcze u rodziców.
co do okien to ja mam do mycia 10.do tej pory u mamy mieszkajac mialam 5.chce pomyc w tym tygodniu bo podobno w listopadzie juz snieg.
miłej niedzieli
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-24, 07:15   #183
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

śnieg to u nas już spadł parę dni temu, wpatrzone z Ramoną przed oknem stałyśmy

barbara - i jak mała ci usneła na noc? nie było źle? muszę sobie zrobić takie pudełko, tylko wyższe na pedzle

jest u mnie siostra, jak fajnie się oderwać i pogadac o głupotach, niby siedzimy w domu (tylko wczoraj zakupy) ale dobrze działa na mnie jej towarzystwo, szkoda że daleko mieszka
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-24, 08:43   #184
ona1981
Zakorzenienie

alusia jak się bawiłaś? Z małym byliście? Ale bym sobie poszła na jakieś wesele, ale nic się nie zapowiada niestety.
Gothika już padał u was śnieg? W szoku jestem!

Mój maly bez drzemki a chodzi spać między 20 a 21, jak by pospał do 18 to chyba do 1 w nocy by ganiał. Już dawno w dzień go nie kładłam, ale dobrze mi z tym. Jak spał w dzień to wstawał często w złym humorze, marudził do wieczora i zasypiał o 22.
Stary 2010-10-24, 08:51   #185
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Gothika śnieg? Fiu fiu. Z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej, tak wcześnie ta zima? Bardzo długa będzie.
Zastanawiam się też, czy będzie taka mroźna jak w zeszłym roku. Pamiętacie te temperatury? Samo południe a na termometrze -20.

A u nas drzemka co drugi dzień. W piątek trzy godziny spał, wczoraj nic, dzisiaj pewnie padnie. odeśpi wczorajszy dzień hahahahaha.
Stary 2010-10-24, 08:58   #186
Caterin17
Zakorzenienie

alusia ja pamietam pierwsze dni tu po przeprowadzce a to bylo rok temu takze nie tak dawno az, pierwsze tygodnie to faktycznie dziwnie i jak na wakacjach
Gothika snieg wow! u nas tez ponoc zapowiadaja sniezna i mrozna zime, no zobaczymy, narazie jesiennie

ale swietny film obejrzalam
Beyond a Reasonable Doubt

trzymal w napieciu i zakonczenie zaskakujace, polecam
Stary 2010-10-24, 09:25   #187
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

jak to śpią dzieci co drugi dzień? ja własnie sobie tego nie wyobrażam - to dzieci sobie wybierają kiedy spią czy wy im narzucacie że śpicie dziś a jutro nie? jak śpią dziś to znaczy że do jutra im starczy i nie będzie im sie chciało spac jutro w dzień?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-24, 09:35   #188
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Gothika ja kładę Andrzejka spać codziennie. A młody jeden dzień usypia a drugi nie. Raczej ciężko takiemu smykowi narzucić, żeby usnął. Po prostu młodemu się przestawiło i tyle. widac nie potrzebuje już tyle snu i organizm sam decyduje, że czas na odpoczynek.
Stary 2010-10-24, 09:50   #189
ona1981
Zakorzenienie

U nas na poczatku bylo jak u Funieczki, spanie co drugi dzień. U nas było to tak, że jeden dzień miał drzemkę w dzień i wtedy chodził spać o 22 i długo spał rano. Przez to, że długo spał rano to nie miał drzemki następnego dnia, ale wtedy chodził spać 19-20. No ale jak poszedł spać o tej 19 to wstawał potem o 7 rano, więc kolejny dzień drzemka była konieczna. Zagmatwane to troche, ale niestety tak było.
Teraz już z miesiąc jest bez drzemek, ale staram się by tak do 8 spał, wtedy bez problemu wytrzymuje do wieczora.

Muszę wybrać się w tym tygodniu do fryzjera, moje włosy wyglądają strasznie :/

Edytowane przez ona1981
Czas edycji: 2010-10-24 o 10:03
ona1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-24, 12:15   #190
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

aha, tak to wyglada, ciekawe kiedy Ramona bedzie potrzebować mniej snu, choć ja wolałabym by póki co miała drzemki codziennie, tylko krótsze
Stary 2010-10-24, 12:25   #191
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

A my wróciliśmy właśnie ze spaeru. Andrzej pod koniec już nie miał siły chodzić i rozsiadał się na trawie Wrócilismy do domu, zjadł i padł.
Jutro pewnie da popalić mojej mamie, bo ja do pracy...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-24, 14:21   #192
karolakep
Zadomowienie

ona1981 nie rozmawialam z siostra bo ma zawalony week, ale bedzie jeszcze okazja.A Twoj syn moze jesc buraka?kurze jaja moze?

nicko kwiaty z krepiny

barbaratwarowska
fajny koszyk tez mialam swojego czasu bzika na punkcie papierowej wikliny; sporo robilam z dziecmi w szkole (oslonki na doniczki, koszyki na wielkanoc).
Funieczka dno moze byc z kartonu albo tez plecione.Ja mam w domu taki wlasnie na drobiazgi.Po polakierowaniu robi sie sztywny, mozna go wyscielic jakims materialem.Ja jestem malo cierpliwa przy takiej robocie, ale to kwestia wprawy i idzie gladko.Kilka pierwszych wyladowalo w koszu a potem juz okJa osobiscie lubie pleść np wokol doniczki czy np pudelka a nie tak w "powietrzu", bo jakos mi tak latwiej...Rurki robie z czarno-bialych gazet bo sa bardziej plastyczne niz te z kolorowych.Na koniec maluje bejca i lakieruje albo lakierobejca

gothika kurtka 104 ale faktycznie dziwna.Napisane ze na 3-4 lata ale za rok to na bank bedzie za mala, a co dopiero w wieku 4 lat szczupla, krotka a rekawy dlugasne.

Co do drzemek ja mala tez klade codziennie a to od niej zalezy czy bedzie spala czy nie...juz coraz czesciej nie spi w ogole w ciagu dnia
karolakep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-24, 17:40   #193
Caterin17
Zakorzenienie

u nas ciagle drzemki w dzien sa, prawie codzien, choc nieraz widac ze nie potrzebuje az tak, a nieraz widac ze konieczne sa, wiec je jeszcze trzymam, mysle ze z miesiac dwa i bedzie koniec, chociaz teraz to najlepiej wlasnie na spacer isc w jego drzemke bo poludnie najcieplej, przed drzemka chlodno, a po drzemce czasem pozno sie robi bo sciemnia sie coraz wczesniej i znow chlodno sie robi.
Stary 2010-10-24, 17:55   #194
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

A ja właśnie zrobiłam dwa bukieciki z liści klonu. Miła zabawa. I wcale nie potrzeba szczególnych zdolności manualnych. Nawet jeśli nie wyjdzie najpiękniej, to ma być dobra zabawa, a nie konkurs ikebany
Stary 2010-10-24, 18:01   #195
st_ella
Wtajemniczenie

Caterin jak z jakością ubrań z old navy?
używacie?
intersuja mnie kombinezony dla dzieci.

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-24, 18:36   #196
Caterin17
Zakorzenienie

Stella nie potrafie ci powiedziec bo u mnie w miescie nie ma tego sklepu chyba, nie przypominam sobie i nie mam za bardzo rzeczy z tego sklepu
On jest chyba taki tanszy wiec z jakoscia moze byc roznie
Stary 2010-10-24, 19:01   #197
karolakep
Zadomowienie

Moja mala to gaduła.Jechalismy dzis 3 godz samochodem.Myslalam ze pospi ale gdzie tam- trajkotała całą droge jak katarynka. W ostatnim czasie strasznie sie rozgadała.A jak zmyśla! opowiada cuda.Łaczy np cos co uslyszala od nas, z tym co czytane miala w bajce... Dzisiaj mowie "Natalka myj zęby" a ta "nie ma sensu" rozwaliła mnie
Nie miala dzis drzemki, wiec szybko padla.Pora na kapiel i do wyrka..Jutro do roboty, koniec obijania

Edytowane przez karolakep
Czas edycji: 2010-10-24 o 19:03
karolakep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-24, 19:27   #198
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

A ja tak sobie siedzę i powoli zaczynam się zastanawiać nad prezentami dla mojej rodziny( mikołaj, gwiazdka, imieniny Andrzejka, urodziny Tż-ta). Dużo tych okazji. Chyba w tym roku nie będę szalała i zakończy się na drobiazgach. Wydatków dużo, kasy mało hahahahah.
Macie już jakieś pomysły?
Dla Andrzeja zastanawiam się nad drewnianą kolejką.
Stary 2010-10-24, 19:43   #199
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Funieczka robi bukiety a ja koszyki, tzn zaczełam skręcać te rureczki, troche musze ich skręcić a później jakies pudełko z tego

stella - ja mam dla Ramony kurtke Old navy jesienną, była bardzo fajna

ja cały czas myśle o jakiejś księdze z bajkami/wierszami, i rower na urodziny

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-24, 19:52   #200
sybillla
Zakorzenienie

witam w niedzielny wieczór

ja też mam róze z liści za sobą 8 sztuk może nie idealne ale ładnie w wazonie sie prezentują

u mnie sobota niedziela była chrześnica i poziom decybeli mam zaspokojony na tydzień...

z julka sie coś porobiło niedobrego na wszystko pyskuje tupie nogą i straszny z niej złośnik nie wiem co sie podziało...

a pomysły na prezenty jakoś mi póki co nie przychodzą do głowy a mikołaj sie zbliża...
sybillla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-24, 22:38   #201
st_ella
Wtajemniczenie

dzięi gothika i caterin...

mój pomysł na prezent dla Stefci to na razie to http://www.swiat-zabawek.pl/index.ph...y-rozowa-08144

byłoby od dziadków

jeszcze ciastolina - zestaw...
puzzle..

nie mam pomysłu na prezent dla 4 latka chrzesniaka ale chyab beda to znowu klocki lego

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-24, 23:31   #202
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

A ja chyba kupię Andrzejkowi zestaw małego lekarza. Widziałam na allegro rewelacyjne zestawy. Już widze jak bada wszystkie swoje miśki
Stary 2010-10-25, 07:19   #203
sybillla
Zakorzenienie

dzień dobry mamuśki zapowiada sie szary dzień ale nic się nie przejmuje dziś o 16 fryzjer na poprawe humorku

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ----------

a gdzie sie wszystkie podziały?
Stary 2010-10-25, 07:31   #204
83monia
Zakorzenienie

dla malego mamy zamiar kupic ksiazeczke jakas fajna o muminkach (bo ciagle pyta co to na zabawkę) na świeta. na mikolajki dostanie jakiegos resoraka (albo kilka ) bo ostatnio ma na nie szał. od dziadkow chyba lawete i garaż na samochody (tak zasygnalizowałam). rower to moze dopier w przyszłym roku, nie chce pedałować na swoim, ani na zabawkach z placu zabaw. nie ma sensu (zerżnęłam cytat karoli ). u mnie tez jeszcze andrzejki (ale chyba sie zloze na wiekszy prezent ktory mąż chce sobie kupic - jakis wypasiony telefon). wiem za to co ja chce - perfumy, balsamy czy fajne peelingi! i powiem to wszystkim musze jeszcze wymyśleć co kupić innym. myslalam o szaliku jakims fajnym i dla dziadka i dla babci, moze tez dla tesciow. gorzej z resztą... nie wiem te co chrzesnicy kupic... musze sie rozejrzeć.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 07:40   #205
..Asia..
Wtajemniczenie

witajcie!

Ale miałam szalony weekend. W sobotę były imieniny TŻ i Kuby, a w niedzielę pojechaliśmy do Łodzi do Manufaktury an takie "laserowe strzelanie" - to prezent dla TŻ i Kuby ode mnie.
Fantastyczna sprawa, - ubierasz kombinezon, dostajesz broń laserową i chodzisz po mrocznych zakamarkach w ciemnościach i strzelasz do wroga. Sa min. 2 drużyny, nic nie widac tylko kolory diód na kombinezonach. System zlicza każde trafienie, ilośc strzałów itp.
TŻ przez 25 minut wystrzelił 400 pocisków, a Kuba...1200 heh. Mieli świetną zabawę

Ja w tym czasie z Kalina byłam w Smyku i tam też było fajnie, bo mogła dotykach i "sprawdzać" wszystkie zabawki. Potem okazało się ze jest 20% zniżki na wszystkie ciuchy, wiec kupiliśmy troche ubrań dla naszych pociech.

potem była rodzinna pizza w Pizza Hut i wróciliśmy do domu.

Dawno nie spędziłam tak fajnego weekendu!

Co do spania w dzień to Kala śpi zawsze i jeszcze nie zdarzyło się zeby się nie zdrzemnęła. Staram się ją budzić po półtorej godzinie, bo tak to by mogła spać ze 3....
Ona lubi spac w dzień...to jest bardzo dziwne, bo pierwsze dziecko-Kuba nie znosił spać i to zawsze było dla mnie męczarnią - przestałam go kłaść w dzień ok. 2-3 roku życia.
Kalina jak się zbliża południe, to sama mówi ze pora spać i że chce mleczko.
Ale to tez ma swoje minusy - jak w weekend jechaliśmy do Łodzi to musiałam to tak zaplanować, zeby się zdążyła wyspać, bo ona nie uznaje spania w samochodzie - niewygodnie, ciasno i "to nie mój pokoik do spania"

co do prezentów to jeszcze nie mam pomysłów, ale po wczorajszym buszowaniu w Smyku - wiedzę co Kalinę interesuje a co zupełnie nie. Fajnie tak wpuścic dziecko w zabawki i podpatrzec co jej się podoba - często zupełnie nie to co mi....

Edytowane przez ..Asia..
Czas edycji: 2010-10-25 o 07:42
..Asia.. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 07:53   #206
barbaratwarowska
Raczkowanie

witam
ja jeszcze wlasciwie nie myslalam o prezentach ale chyba czas zaczac.
1 listopada moja chrzesnica obchodzi 2 urodzinki i myslalam o czyms takim
http://allegro.pl/kuchenka-piekarnik-komplet-kuchnia-rozowa-026-i1271135212.html
ale chyba jej rodzice mnie uprzedzili wiec dostanie hulajnoge o taka
http://allegro.pl/hulajnoga-trzy-kola-metalowa-gratis-i1288529498.html

a dla chcrzesniaka tez 2 latka na swieta i urodzinki razem planuje kupic
http://allegro.pl/kuchenka-piekarnik-komplet-kuchnia-rozowa-026-i1271135212.html
niby urodziny na w lutym ale przesylki do uk sa strasznie drogie wiec wysle mu za jednym razem, tylko jeszcze cos dokupie moze wlasnie malego doktorka

Olcia dostanie pewnie jakies ksiazeczki albo tez malego doktorka,
a dla starszej moze jakas mate muzyczna.

a na swieta to ja sie raczeni nie bede wykosztowywala i mamom zrobie wlasnie jakies koszyczki z papierowej wikliny na jakos drobiazgi a na reszte nie mam pomyslu

ja dzis jestem w proszku, a wlasciwie jak to mowi panie w reklamie i dzis rano Tz jakas niewyrazna jestem i chyba zaaplikuje sobie wiiiiela dawke wit.C moze jakos postawi mnie na nogi, bo juz w piatek do pracy ide.

St_ella bardzo podoba mi sie ta lalka moze i ja sie na nia skusze.
ale musze przyznac ze dziecku, ktore ma strasze rodzenstwo chyba ciezej wybrac prezent, Ola ma duzo zabawek po Pauli i ja jakos nie bardzo wiem co moge jej dokupic.

u nas regularnych drzemek brak, no chyba ze jedziemy samochodem to wtedy zasnie, no i jak sie wyszaleje na dworze to pada ale jajczesciej ok 16 wiec jak dla mnie to troche pozno ja jej spanko,
barbaratwarowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 09:34   #207
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Ja sobie pobuszowałam po allegro i powiem wam, że gdybym miała córkę, to problemów chyba z prezentem bym nie miała
Jest tyle cudów, że hej.
Dla starszych widziałam rewelacyjne zestawy do zabaw manulanych. Choćby produkcja papieru czerpanego. Sama bym się pobawiła.
Dla starszego syna zastanawiam się nad zestawem do hodowli kryształów. Albo nad książką z eksperymentami typu "Mały chemik"
Nie będę szalała. Każdy dostanie drobiazg.
A "Małego lekarza" kupię Andrzejkowi teraz. Trzeba coś nowego dokupić, żeby dziecko miało się czym bawić i rozwijało się.
Chociaż ostatnio najwięcej czasu spędza ze mną w kuchni.
Wczoraj ubijał mięso na obiad, rozrabiał galaretkę i podawał mi ziemniaczki do obierania.
Stary 2010-10-25, 09:39   #208
sybillla
Zakorzenienie

ja wczoraj z julką oprócz robienia róż jeseinnych szyłyśmy

a w kuchni też lubi najbardziej ciastem na pierogi się paplać więc chyba ciastolina bedzie ok
Stary 2010-10-25, 10:08   #209
83monia
Zakorzenienie

u nas piękna kolorowa ciastolina ma już jeden, niebieskoszary kolor i zawsze z niej robi panterę

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 10:26   #210
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

A ja właśnie zakupiłam takie cudo...

http://allegro.pl/show_item.php?item=1270557740

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości