|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Język dziecka emigranta :)
Ja juz chyba przestaje sie powoli martwic, wiem, ze mloda nauczy sie mowic w 3 jezykach. Mala ma 13 miesiecy a wiem, ze na pewno rozumie po polsku(np przynies skarpetke, gdzie jest woda, oko, pepek, co chcesz:P??, chcesz spac itp itd). Po angielsku tez rozumie duuuzo ( niestety czesci ciala po angielsku nei zna bo tz len:P). Hiszpanski rozumie srednio, ale podstawowe zwroty rozumie, bo jednak ma kontakt z mamuskami hiszpanskimi na placu zabaw ktore do niej ciagle mowia i z tesciowa i reszta rodzinki. O hiszpanski sie nie martwie wcale, dzieci chodza tu do skzoly w wieku 3 lat, o angielski tez, jedyne co to pisanie po polsku, chyba bede musiala zaczac mloda uczyc jak bedzie miala 4-5 latek:P
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a cze rozumie, czy nie to tak na prawde nie wiemy... bardzo mozliwe, ze rozumie, ale tak dlugo jak nie zwracamy sie do niej w jezyku angielskim, to ona w nim nie odpowiada ![]() no i jak maz mowi do niej po hiszpansku, to dla mnie nie ma problemu, bo znam jezyk i czasami ja tez uczestnicze w dyskusji, tyle, ze zawsze mowie po polsku z mezem jest nieco gorzej, bo on polskiego nie zna zbyt dobrze, takze to on sprawia wrazenie zagubionego ![]() generalnie jest to wszystko u nas troche pokrecone i nejlepiej by bylo, gdyby Australia wypalila... wtedy wszyscy moglibysmy mowic w tym samym jezyku ![]()
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#184 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawi mnie jak rozwiazujecie problem gdy cala Wasza trojka uczestniczy w jakiejs zabawie czy sytuacji, np mama mowi: "idz do tatusia, niech Cie nakarmi", itp.... w jakim jezyku zwrocic sie, aby wszystcy to zrozumieli? A moze powiedziec dwa razy? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I jak Twoje dziecko na to reaguje?
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
na poaczatku byla zaskoczona chyba ze mamusia zna inny jezyk niz polski
teraz mloda ma 3.5 roku i moja przyjaciolka ma corke rok starsza gdzie ich jednym jezykiem jest ang. i po prostu sytuacja wymusza na nas takie zachowanie. chodz jak jestesmy same w pojokoju bo mel i ruby wyszly na chwile wracamy automatycznie do poslkiego, i corka i ja |
|
|
|
|
#186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
itp w obecnosci Tzta mowie po polsku, bo po pierwsze on mniej wiecej rozumie podstawy:P, po drugie jeszcze nie rozmawiamy jakos w trojke:P, bo mloda nie mowi nic poza mama,tata, kaka, papa, czeko - czekolada:p(to z jakiejs piosenki:P) , imie tzta i czasami daj:P i tyle. Jak corka bedzie juz mowila to bedziemy rozmawiac w 3ke po angielsku, ale jesli bede chciala jej powiedziec zeby np odrobila lekcje a tz jest obok to powiem po polsku, najwyzje pozniej tztowi przetlumacze ![]() Cytat:
Sasiadka ma 2 czy 3ke dzieci, onai maz sa polakami, a co chwilke jak ich spotykam(nie znamy sie tylko tak z widzenia i slyszenia wiem ze polka ) to mowi do dzieci po hiszpansku... czy ktos jest obok czy ona sama przbeywa z dziecmi. Ostatnio widzialam ja w supermarkecie z 2ka dzieci, nikim wiecej i ona do nich mowila po hiszpansku zeby sie pospìeszyly czy cos, dzieci nie sluchaly to ta nagle ¨k...wa ruszcie dupy¨ czy cos takiego... szczena mi opadlaZauwazylam, ze corka przez miesiac czasu zaczela rozumiec duzo bardziej hiszpanski i angielski, mysle, ze polski rozumie odrobine wiecej, ale sa postepy . Mamy kolezanki hiszpanke i rumunke i rozmawiamy z nimi codziennie po hiszpansku. Mloda wykonuje polecenia mowione przez mamy dziewczynek.
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
Moze ja sie tez wypowiem, chociaz mama nie jestem, ale pelnoetatowo opiekuje sie moim 9-miesiecznym siostrzencem. Uklad jest taki - ja (wczesniej babcia), siostra mowimy do Malego po polsku, maz siostry po angielsku. Miedzy soba oni rozmawiaja po angielsku, bo jej maz nie zna polskiego.
Co mnie zaskoczylo to to, ze juz w tym wieku widac, ze Maly rozumie i po polsku i po angielsku. Na pytanie: "Gdzie jest wiatraczek?" - patrzy na sufit, "auto jedzie" - patrzy na ulice, "Gdzie ma misiu oko" - pokazuje oko, reaguje tez na "nie wolno" i takie proste komendy. W trakcie zabawy po angielsku tez rozumie, pytany gdzie cos jest, szuka przedmiotu wzrokiem. Mowi: mama, dada (nie tata), baba. Zauwazylam tez, ze jak mowi "po swojemu" to wypowiada sylaby z dzwiekami twardymi i tymi, ktorych nie ma w jezyku angielskim np. ć, cz, dz. Nie wiem czy to przypadek, ale teraz jego ulubionym slowkiem jest znieksztalcone oczywiscie "cześć" i "dzie".
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Dzieki za odpowiedzi! Dla mnie to jest fascynujacy temat i bardzo ciekawa jestem jak ta dwu czy trzyjezycznosc bedzie sie rozwijala w przyszlosci u moich dzieci. Podejrzewam, ze na poczatku rodzicom moze byc ciezko/trudno tak sie zdyscyplinowac, aby dobierac odpowiedni jezyk do kazdej sytuacji.
Moj maz i ja najpierw rozmawialismy po angielsku, potem taka mieszanka spanglish, a teraz jest to glownie hiszpanski, z ktorego czasem, nie wiedzac nawet czemu, przechodzimy na angielski. Rozmawiamy o tym jak to bedzie wygladalo, gdy bede dzieci i ustalilismy, ze moja rola bedzie tutaj bardzo wazna, bo w sumie bede jedyym inputem jezeli chodzi o jezyk polski na codzien. Musze wiec byc bardzo konsekwenta. Obydwoje jestesmy zdania, ze nie ma jezykow prostszych i trudniejszych, dlatego wierzymy, ze przy odpowiednim czasie poswieconym an nauke, dziecko bedzie sie sprawnie porozumiewalo przynajmniej po polsku i hiszpansku ![]() Rozmawialismy wczoraj o tym, czy warto udawac przed dzieckiem, ze nie zna sie jezyka drugiego rodzica i tym sposobem wymuszac na nim mowienie w naszym jezyku ojczystym. Ja uwazam, ze nie: dziecko i tak sie zorientuje, ze ja znam hiszpanski, raczej bede probowala sie skupic na tym, aby wtedy gdy zwracam sie do niego mowic tylko i wylacznie po polsku ![]() Idealna sytuacja byloby, gdybym mieszkala wraz z TZem, ktory po polsku nie mowi, w Polsce wlasnie. Wtedy dziecko, chcac nie chcac, aby porozumiec sie z tata musialoby nauczyc sie hiszpanskiego ![]() Przepraszam za chaotycznego posta, ale chcialam podzielic sie z Wami moimi przemysleniami
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
a wiecie 2 tyg temu jakies poznalam Polke, ktora ma synka 7letniego i wlasnie jest dwujezyczny, ale zaczal mowic dopiero w wieku ok. 5 lat, pozno jakos, prawda?
moj synek skonczyl 13 miesiecy, caly czas nawijam po polsku, umie pokazac nosek, zrobic czesc, regauje na "nie wolno" czy jak go wolam, moze beda z niego ludzie
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Principessina, 5 lat to dosc pozno, ale kazde dziecko idzie swoim rytmem. Moze zaczal mowic od razu bardzo duzo? Mojej kolezanki siostrzenica nie mowila nic do 2,5 roku, ale gdy zaczela, to od razu bardzo duzo i calymi zdaniami. Czyli ta faze pojedynczych slowek itp przeskoczyla sobie (lub ja "przemilczala
). Dobrze, ze mowisz do synka po polsku, dawaj znac, jak idzie!
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wczoraj zaczela mowic ¨cacy cacy¨ :P ale dzis juz jej sie nie chce i powiedziala z raz:P
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2012-06-19 o 15:55 |
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
tajka tak przyuwazylam, ze jakby nasz synek pozniej troche zaczyna cos tam mowic, niz synek kolezanki
wiem, ze kazde dziecko ma swoj "rytm" i nie powinnam sie przejmowac, tak tylko o tym pisze...np. synek kolezanki, 2 tygodnie roznicy jest miedzy nim a moim synkiem juz od 3 miesiecy macha raczka jak sie mowi "ciao", a moj dopiero tak od 3 tygodni jak mowie zrob "czesc" lub "papa", no ale teraz robi i czesc i papa i ciao![]() a moze chlopcy to w ogole zaczynaja pozniej rozumowac skoro Twoja cora juz tyle rozumie
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(mamy takie dwie na placu zabaw jedna hiszpanka druga rumunka )Mloda rozwija sie szybciej niz inne dzieci w jej wieku, ale np na moim mamusiowym forum jest dziewczynka dzien starsza od mojej corki ktora mowi np ¨co to¨ ¨kto to¨ ¨mamo chodz ¨ ¨drzwi¨ itp itd z 50 wyrazow zna... Kazde dziecko jest inne i rozwija sie w swoim tepie. Lenka na poczatku robila papa tylko jak mowilam jej po polsku, bo nawet tata mowil tak:P teraz robi jak sie mowi w jakimkolwiek jezyku, ale polski lapie lepiej, bo spedza ze mna duuuuuuuzo czasu.
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
tajka niby moj miesiac mlodszy od Twojej cory a to dosc sporo jak na male dziecko, zobaczymy za miesiac, ale powiem Ci, ze mam znajoma, ktora jest w wieku Twojej corci i jak nawija, wlasnie kazde dziecko rozwija sie inaczej, w swoim tempie
co do tego "papa" to ja dopiero od paru dni mowie "papa", zaczynalam od czesc, bo papa tylko z akcentem na a koncowe po wlosku to tata i tak nie wiedzialam za bardzo, takie do siebie podobne slowa, praktycznie takie same, zeby dziecko mi nie zglupialo no a do taty synek mowi po polsku tata, a ten sie wkurza
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Mloda mowi do taty ¨tata¨ (bo on raczej nie mowi ¨come to daddy¨ ale ¨come to me¨:P. Tz lubi slowo ¨tata¨, wiec luz ), albo po imieniu, bo slucha jak ja go wolam a imie podobnie sie wymawia jak mama:p i chodzi i krzyczy ulama :P. Ja raczej znajomych polakow tu nie bede miala wiec bede jedyna osoba ktora uczy malej polskiego. Na placu zabaw mowie po polsku, bo nie obmawiam znajomych tylko mowie ¨przynies pilke/zabawke/picie itp¨, ¨daj dziewczynce cos tam¨ ¨chodz do mnie ¨ i rozne takie. Nie zauwazylam, zeby ktoras mama sie o to obrazala:P wydaje mi sie ze zazwyczaj wiedza o co pytam bo mloda od razu to robi. Zreszta one tez jej wydaja polecenia i ona slucha.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie czytac o Wasych pociechac, chyba sie wezme i ja do roboty
Tajka, jak Ci sie mieszka w Maladze i w Hiszpanii wogole?
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze mi sie zyje, z praca ciezko, ale ja nie suzkam wiec luz:P. Tylko musze przyzwyczaic sie do beznadziejnych kierowcow i beztroskiego zycia hiszpanow:P
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Postanowiłam podsumować ostatni rok (szkolny) pod względem językowym mojego dziecka.
Kiedy mały szedł do szkoły miałam wielką nadzieję, ze szkołe pokocha Ja jako dziecko szkołę uwielbiałam (zresztą zostało mi to do tej pory ). Niestety on się zderzył z masą problemów. Na poczatku językowo było kiepsko (wg szkoły miał średnie opóźnienie względem rówieśników). Odbijało się to na jego zachowaniu. Nie chciał chodzić do szkoły, nie chciał słuchac nauczycieli, wykonywac polecceń. I bardzo często lądował u dyrektora, z którym spędzał czas, bo w klasie nauczycielka nie dawała rady ![]() Wszyscy mieliśmy tej sytuacji dość. Bardzo mocno współpracowaliśmy ze szkołą. Z drugiej strony działania szkoły wydawały mi się niewystarczające. Na koniec roku otrzymałam raport umiejętności mojego dziecka. WG raportu mały liczy do 12 ![]() cóż z tego, że po francusku bez zająknięcia śmiga do 20 (o polskim już nie wspomnę)a argumentacja jest tak, że po twelve pojawia się u niego czasami thirty a nie thirteen. ![]() Nim nadeszły wakacje skonsultowałam się z psychologami. Jeden sugerował, że problemy w zachowaniu nie powinny wynikać z dwujęzyczności i możliwe, że dziecko cierpi na zaburzenia ze spectrum autyzmu. Konsultacja z drugim specjalistom nieco inaczej przedstawiała sprawę. Dzieci dwujęzyczne róznie mogą reagować na problemy językowe: agresja, złość, moczenie nocne, rozbudowanie świata fantazji, łącznie z wymyśleniem zastępczych sposobów komunikacji. Nic pocieszającego. Na pytanie jak długo problemy mogą trwać, usłyszałam odpowiedź, ze może nawet kilka lat. Moje dziecko nie lubi szkoły. Odliczał dni do wakacji. Pierwszy dzień wolnego miałam wrażenie, ze ktoś mi syna podmienił: rozgadany, szczęśliwy, rozluźniony. Jakiekolwiek roblemy z zachowaniem pojawiały sie, ale tylko wtedy, gdy był bardzo zmęczony. Teraz jest w Polsce i wiem, ze wróci z rozbujanym językiem polskim. Do angielskiego wróci w szkole. Już niedługo czeka nas powrót do szkoły i obawy moje rosną. ![]() A ze szkoły polskiej zrezygnowalismy, o podejrzewaliśmy, ze dla małego to było zbyt duże obciążenie i zbyt wiele bodźców. Planujemy raczej zapewnić mu zajęcia sportowe np. pływanie, bo wnergia go rozpiera.
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Luna mam nadzieje, ze to przejsciowe. Moze od nowego roku bedzie lepiej.
Moge zapytac o cos? W domu mowicie po polsku czy angielsku? |
|
|
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W domu mowimy głównie po polsku. Zdarza się jednak,że gdy syn zaczyna mówić po angielsku to równiez mu po angielsku odpowiadam. Czytamy w języku angielskim i oglada bajki w j.angielskim. Czasami sam mówi: teraz nie mów do mnie po angielsku, teraz mówimy po polsku. Wprowadzliśmy więcej języka angielskiego do domu, by mu było łatwiej. Od tamtego czasu, częsciej dobrowolnie przechodził na angielski. Co ciekawe nadal zdarza mu się jezyki mieszac i przeplatać, zangielszczać polskie lub spolszczać angielskie wyrazy np.: Mamo idź juz do kasy pejować, a ja tu poczekam. Co ciekawe mimo faktu, że poznaje równiez francuski: tego języka z innym nie miesza, co najwyzej wymyśla słowa, tak by brzmiały z francuska.
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Luna- ja juz sie boje
My mowimy w 3 jezykach i z tego co widze moja 16miesieczna corka rozumie kazdy jezyk, mowi kilka slow po polsku i po hiszpansku, po angielsku nie mowic, ale rozumie wiecej niz po hiszpansku... W porownaniu do dzieci w jej wieku mowi tyle samo jak nie wiecej
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
polka nie ma klopotu z ang, z przedszkola dostaje informacje ze mowi ladnie, alfabet zna, nie ma klopotu z rowiesnikami ani z wyrazaniem siebie w domu po poslku tylko mowimy, ale jej najlepsza przyjaciolka jest angielka, wiec jak sie widzimy, to mowimy po angielsku ja sie raczej nie boje tego ze corka po ang nie bedzie chciala czy beda problemy, raczej tego ze po poslku bedzie smiesznie bajki po polsku, ale polskiej tv nie mamy, a to duzy brak |
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wlaczam czasami bajki malej, ale wtedy po angielsku... po polsku nie mam, ale jak tylko podrosnie to bede kombinowac.
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zreszta przywazylam ja ostatnio jak mowi "brown - t" dodaje to t na koncu dosc wyraznie. mowialm, poprawialm kilka razy, ona sie wkurzala ze przeciez mowi, ale dalej z tym t. przyszla znajoma ang, podpowiedzialam jej zeby zwrocila corce uwage, cora popatrzyla i normalnie powiedziala brown. czysto nie wiem, moze ona mysli ze mamusia i tatus jacys nierozgarnieci bo po swojemu (polsku) mowia?
|
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
potwierdzam. lacznie z uwielbiana przez corke tuwima lokomotywa
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko jest jeszcze male, wiec wiele bajek jej nie wlaczam, a jakbym chciala jej wlaczyc cos na YT to by mi lapka rozwalila
. Tak czy siak angielski musi poznac, a mieszkamy w hiszpanii wiec niech oglada po angielsku i tak rozumie i mowi najwiecej po polsku . Zreszta jeszcze nie wiemy cyz bedziemy zyc tu czy tam, to wszytsko moze sie zmienic...
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie im starszy tym bedzie latwiej, nie kazde dziecko lubi szkole. Ja nie lubilam ![]() I strasznie mnie bawi jak dzieci mieszaja jezyki pejowanie zrobilo mi dzien ))
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
czesc Mamcie "dwujezyczne", jestescie tu jeszcze??
![]() ehh zaczelam sie troche martiwc, jutro synek konczy 16 miesiecy, a mowi tylko mama, czasem tata, apsik no jak jest glodny to am amostatnio napycham sobie glowe tym, ze nie bedzie mowil po polsku, bo wkolo tylko wloski, a jak pojdzie do zlobka to juz w ogole... jak tam Wasze pociechy, jakies postepy w mowieniu??
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.

czy naprawde to jest mozliwe w praktyce? chyba moge sie czasem do dziecka odezwac po angielsku prawda? boje sie ze maz sie bedzie buntowal ze nie rozumie co mowie do dziecka 

(o polskim już nie wspomnę)