Język dziecka emigranta :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-20, 18:39   #1
***luna
Zakorzenienie

Smile

Język dziecka emigranta :)

W wątku o zakazie rozmawiania po polsku w miejscu pracy pojawił się powyższy temat.

W jakim języku mówią Wasze dzieci?( Jakim językiem posługujecie się w domu?
A może dzieci jeszcze nie ma, a wy już wiecie w jakim języku będziecie z dzieckiem rozmawiać

U nas w domu panuje język polski. (sporadycznie przekrada się angielski: w opowieściach z przedszkola, czytaniu książek w tym języku, słuchaniu piosenek; o wiele rzadziej w rozmowie).

Jesteśmy z TŻ Polakami, nasze dzieci również.

Dla dziecka dwujęzyczność jest dość naturalna w tym przypadku, chociaż muszę przyznać, że nie zawsze łatwa. Mowa dziecka rozwija się początkowo nieco wolniej. Moje dziecko zostało ocenionego jako rozwijające się wolniej. (nie tylko w kwestii mowy).
Dziecko rozwijało się dobrze. To pani przedszkolanka nie miała pojęcia o rozwoju dziecka dwujęzycznego, ani o języku jakotakim.

Zapraszam do dyskusji.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 18:59   #2
katakumba
Zakorzenienie

Dot.: Język dziecka emigranta :)

u nas w przedszkolu kobieta powiedziala mi tak - corka owszem nie mowi (2.5 roku) plynnie jak inne dzieci za to jest rozwinieta mocniej w innych dziedzinach
nic dziwnego, dziecko w domu slyszy polski, w tv raz polski (plyty dvd bo tv nie mamy polskiej) raz angielski, na dworze angielski

ja sie trzymam zasady jedna osoba - jeden jezyk
nawet jak jestem w mala w towarzystwie i rozmawiam po angielsku to staram sie do niej mowic po polsku, bo widze na jej twarzy zdziwienie "a jednak potrafisz!"

co mnie denerwuje i zwrocilam dziewczynie uwage raz to przypadek, kiedy matka polka, ojciec polak, mieszkaja w uk a ona do niego po angielsku

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 20:07   #3
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
u nas w przedszkolu kobieta powiedziala mi tak - corka owszem nie mowi (2.5 roku) plynnie jak inne dzieci za to jest rozwinieta mocniej w innych dziedzinach
nic dziwnego, dziecko w domu slyszy polski, w tv raz polski (plyty dvd bo tv nie mamy polskiej) raz angielski, na dworze angielski

ja sie trzymam zasady jedna osoba - jeden jezyk
nawet jak jestem w mala w towarzystwie i rozmawiam po angielsku to staram sie do niej mowic po polsku, bo widze na jej twarzy zdziwienie "a jednak potrafisz!"

co mnie denerwuje i zwrocilam dziewczynie uwage raz to przypadek, kiedy matka polka, ojciec polak, mieszkaja w uk a ona do niego po angielsku

Byliśmy z TŻ ostatnio świadkiem sytuacji w sklepie.
Para Polaków i ich kilkuletnie dziecko.
Dziecko się buntowało w jakiejś sprawie. Matka do dziecka po angielsku, ojciec do dziecka po angielsku. Matka do ojca po polsku: Zrób coś z nim, bo ja siły nie mam.
Ojciec do matki po polsku: co ja mam zrobić?

A dziecko nadal swoje, nieokiełznane
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-04-20, 20:18   #4
Hela28
Raczkowanie

U nas w domu panuje jezyk Polski , moj synus prawie 2,5 roku tez jeszcze nie za bardzo mowi, ale rozumie wszystko doskonale ,
chodzi rowniez do przedszkola , gdzie sama pani przedszkolanka powiedziala , ze mamy w domu mowic tylko po Polsku , aby dziecku nie mieszac , a przedszkole jest od nauki niemieckiego.

Ja akurat mieszkam w takiej okolicy , ze tutaj wsrod Polakow to na palcach jednej reki mozna policzyc tych ktorzy do dziecka mowia po Polsku - raczej wiekszosc zgrywa wielkich Niemcow!!!
Hela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 20:22   #5
2018070520180950
Konto usunięte

ja co prawda dzieci nie mam ale ciekawila mnie ta kwestia czesto bo moj TZ nie jest polakiem i nie wiem, ode mnie zalezy to przekazanie powiedzmy polskiego jezyka i martwie sie bo chcialabym zeby dzieci potrafily mowic po polsku porozmawiac z dzaidkami np chociazby ale dookola jednak przewazac bedzie angielski i sie martwie jak by to bylo :O
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 20:29   #6
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kachaaa Pokaż wiadomość
ja co prawda dzieci nie mam ale ciekawila mnie ta kwestia czesto bo moj TZ nie jest polakiem i nie wiem, ode mnie zalezy to przekazanie powiedzmy polskiego jezyka i martwie sie bo chcialabym zeby dzieci potrafily mowic po polsku porozmawiac z dzaidkami np chociazby ale dookola jednak przewazac bedzie angielski i sie martwie jak by to bylo :O
wiesz co, jak sie zawezmiesz to dasz rade
nie nalezy sluchac glupich uwag o "mieszaniu w glowie dziecka"
albo tego, ze sie pozniej nauczy

moj znajomy popelnil blad, ktorego ja bym nie wybaczyla bedac dzieckiem : matka polka, ojciec chinczyk i mieszkaja w anglii. i on zrezygnowal z chinskiego, zeby malej nie mieszac. a ja jak pomysle ile bym mogla gdybym od malego znala takie 3 jezyki...

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2011-04-20, 20:49   #7
la vie en rouge
Raczkowanie

Joanna Krupa mówi językiem dziecka imigranta .
Także drogie panie, uczyć te swoje pociechy porządnego polskiego, uczyć je pisać po polsku, wysyłać do dziadków w odwiedziny... od rozmawiania po polsku w domu raczej się polskiego za specjalnie nie nauczą.
Angielskiego / niemieckiego to wiadomo, szkoła robi swoje.
Stary 2011-04-20, 21:01   #8
2018070520180950
Konto usunięte

Cytat:
wiesz co, jak sie zawezmiesz to dasz rade
nie nalezy sluchac glupich uwag o "mieszaniu w glowie dziecka"
albo tego, ze sie pozniej nauczy

moj znajomy popelnil blad, ktorego ja bym nie wybaczyla bedac dzieckiem : matka polka, ojciec chinczyk i mieszkaja w anglii. i on zrezygnowal z chinskiego, zeby malej nie mieszac. a ja jak pomysle ile bym mogla gdybym od malego znala takie 3 jezyki...
no wlasnie dziecko mogloby miec 3 jezyki w rekawie za jednym zamachem tzn w moim wypadku 2, no ale tak czy siak dzieciaki czy z polskich czy mieszanych rodzin ieszaja polski z angielskim tzn ja sie z tym spotkalam,moze nie zawsze

heh no mam nadzieje ze jak przyjdzie co do czego da sie rade
Stary 2011-04-20, 21:04   #9
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la vie en rouge Pokaż wiadomość
Joanna Krupa mówi językiem dziecka imigranta .
Także drogie panie, uczyć te swoje pociechy porządnego polskiego, uczyć je pisać po polsku, wysyłać do dziadków w odwiedziny... od rozmawiania po polsku w domu raczej się polskiego za specjalnie nie nauczą.
Angielskiego / niemieckiego to wiadomo, szkoła robi swoje.
Jak rozmawiamy dziecko dzięki temu rozumie polski i się dość sprawnie w nim komunikuje.
Dodatkowo korzystamy z podręczników dla przedszkolaków i tego typu pomocy.

Co ciekawe zauważyłam, ze synek (4lata) ma naturalną zdolność tłumaczenia z jednego języka na drugi. (czasami to dziwnie brzmi, bo tłumaczy niemalże dosłownie).

I tak jak w angielskim mówi Could you...
tak i po polsku powie: Możesz mi... (co zwykle brzmiałoby np. podaj mi proszę.)

Zdarzało się również, że tłumaczył babci (która nie zna ang.) wypowiedź Anglika.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-04-20, 21:10   #10
2018070520180950
Konto usunięte

tak samo jak ja u siebie zauwazylam [wstyd az] ze jak po ang mowisz 'find something funny' wiadomo o co chodzi, to po polsku nieraz mam na koncu jezyka ze znajduje cos zabawne
Stary 2011-04-20, 21:26   #11
la vie en rouge
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Jak rozmawiamy dziecko dzięki temu rozumie polski i się dość sprawnie w nim komunikuje.
Ale przecież Joanna Krupa też się po polsku sprawnie komunikuje .

Dziecko pójdzie do szkoły i po angielsku będzie mówiło coraz lepiej i lepiej, a po polsku dalej będzie się tylko sprawnie komunikować w domu.

Wiecie, ja jestem z wykształcenia językoznawcą i dwujęzyczność mnie zaiste fascynuje . Bardzo mało jest osób idealnie dwujęzycznych. Żeby to osiągnąć, trzeba naprawdę całe życie spędzić na styku dwóch kultur. W każdym innym przypadku jeden język przeważy. W przypadku dzieci imigrantów - będzie to język państwa, w którym mieszkają i w którym odebrały edukację.

Żeby nie było, dwujęzyczność daje jakieś tam możliwości, np. w tłumaczeniu ustnym. Sęk w tym, że ja jeszcze nie spotkałam Polaka wychowanego za granicą, który mówiłby po polsku na tyle dobrze, żeby na polski tłumaczyć... z polskiego na obcy może i tak, ale na polski - nie.
Stary 2011-04-20, 21:34   #12
beacia1245
Raczkowanie

GG do beacia1245

my jesteśmy polakami więc w domu posługujemy się jeżykiem polskim. Nasz syn uczy się w przedszkolu j. norweskiego i dość dobrze mu idzie, jak w domu nie wie jak coś nazwać po polsku to próbuje wytłumaczyć nam po norwesku
beacia1245 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 22:26   #13
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Ale przecież Joanna Krupa też się po polsku sprawnie komunikuje .

Dziecko pójdzie do szkoły i po angielsku będzie mówiło coraz lepiej i lepiej, a po polsku dalej będzie się tylko sprawnie komunikować w domu.

Wiecie, ja jestem z wykształcenia językoznawcą i dwujęzyczność mnie zaiste fascynuje . Bardzo mało jest osób idealnie dwujęzycznych. Żeby to osiągnąć, trzeba naprawdę całe życie spędzić na styku dwóch kultur. W każdym innym przypadku jeden język przeważy. W przypadku dzieci imigrantów - będzie to język państwa, w którym mieszkają i w którym odebrały edukację.

Żeby nie było, dwujęzyczność daje jakieś tam możliwości, np. w tłumaczeniu ustnym. Sęk w tym, że ja jeszcze nie spotkałam Polaka wychowanego za granicą, który mówiłby po polsku na tyle dobrze, żeby na polski tłumaczyć... z polskiego na obcy może i tak, ale na polski - nie.
ha! czyli dorwalam w koncu osobe ktora ma tytul i wiedze w tym zakresie

powiedz mi prosze, czy prowadzenie konwersacji z moja 2,5latka typu on "what's that" a ja "to jest jablko" a ona "aaa, apple" ma sens? tzn wiem ze ma, bo sie komunikujemy, ja nie mowie do niej po ang, nie karze ja ze nie mowi do mnie ona po polsku

mam nadzieje ze otworza to przedszkole dla polskich maluchow

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2011-04-20, 22:43   #14
little_ola
Zakorzenienie

***luna podjęłaś ciekawy temat
ja i tż jesteś my polakami, w domu rozmawiamy po polsku.
moja córka urodziła się tutaj w Londynie i do 3-go roku życia była w domu ze mną, więc rozmawiała wyłącznie po polsku. miała problemy ze zrozumieniem angielskiego, gdy poszła do nursery (przy szkole; dla 3-latków). teraz po 2,5 latach w angielskiej szkole, polski wydaje się być jej drugim językiem :-(
rozumiem, że łatwiej jest jej opowiadać o wydarzeniach ze szkoły po angielsku, ale chciałabym wkrótce wysłać ją do szkoły polskiej, żeby jej język ojczysty nie cierpiał.
inaczej sprawa się ma z synkiem. w wieku dwóch lat, zanim jeszcze tak naprawdę zaczął rozmawiać po polsku, poszedł do przedszkola angielskiego. po 3 miesiącach umie więcej słów po angielsku niż po polsku. już widzę, że sytuacja będzie zupełnie inna niż z jego starszą siostrą... mam też nadzieję, że córka będzie rozmawiać ze swoim bratem po polsku, a nie po angielsku
little_ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 22:45   #15
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Hmm, ja się zastanawiam co będzie u mnie. Mąż Amerykanin, w połowie Latynos, ale hiszpańskiego nie zna. Jego ojciec nie uważał, żeby mąż się musiał go uczyć. Ja Polka. Mąż oczywiście polskiego nie zna, niby coś tam próbuje, ale nie tak serio. W to, że się nauczy płynnie mówić nie uwierzę. Matka z dzieckiem będzie rozmawiać po polsku a z ojcem po angielsku?

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2011-04-20 o 22:47
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 22:46   #16
la vie en rouge
Raczkowanie

Cytat:
ha! czyli dorwalam w koncu osobe ktora ma tytul i wiedze w tym zakresie
Taa, tytuł jak nie wiem, mgr [wiecie, jak się rozwija, a inż nie mam ].

Moja wiedza mi podpowiada, że konwersacja oczywiście ma sens, bo dziecko słyszy polski i co najważniejsze rozumie polski. O ile pamiętam (moja wiedza jest sprzed paru lat ) to w rozwoju mowy u dziecka dwujęzycznego jest etap, na którym miesza obydwa języki... i może dlatego odpowiada po angielsku?

Poza tym w nauce języka zrozumienie idzie przed samodzielnym wypowiadaniem się.
Stary 2011-04-20, 23:00   #17
katakumba
Zakorzenienie

rozumie moja, bo ja mowie "powiedz to po polsku" a ona do mnie przekornie "noooo"

linusiaczek, ja bym mowila po polsku do dziecka, nawet jesli z ojcem po angielsku. dzieci maja niesamowity umysl - jak gabka

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2011-04-20, 23:03   #18
la vie en rouge
Raczkowanie

little_ola, dla Twoich dzieci angielski będzie pierwszym językiem. Chyba że wrócicie do Polski. Jeżeli nie, dzieci będą rozmawiać ze sobą po angielsku - po angielsku będą mówiły lepiej, więc raczej nie będą się wysilać na polski...
I nie ma opcji, żeby polski nie ucierpiał u dzieci imigrantów. Można tylko ograniczać straty .
Stary 2011-04-23, 13:21   #19
Milanna
Raczkowanie

Bardzo ciekawy temat, ja jeszcze nie mam dziecka ale moze juz niedlugo Moj maz jest z tad i jego pierwszym jezykiem jest angielski wiec rozmawiamy po angielsku. Z dzieckiem zamierzam rozmawiac wylacznie po polsku, rozmawiac, ale tez spiewac kolysanki po polsku, czytac ksiazeczki polskie, spiewac i ogladac polskie bajki na dvd. Nie wyobrazam sobie zeby moje dzieci nie potrafily rozmawiac pozniej z dziadkami Angielski bedzie i tak pierwszym jezykiem dziecka, tego sie nie uniknie, przedszkole i szkola angielska, koledzy i kolezanki angielskie, rodzina meza tez po angielsku.
Mam kolezanke ktorej ojciec jest Polakiem a mama Angielka, urodzila sie w Anglii, w domu gdzie mowilo sie tylko po angielsku, z ojcem rozmawia tez tylko po angielsku. Polskiego nauczyla sie na wyjazdach na wakacje do babci w Polsce. Mowi plynnie ale z akcentem. Angielski jest jej pierwszym jezykiem i rozmawiamy po angielsku.

Edytowane przez Milanna
Czas edycji: 2011-04-23 o 13:22
Milanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-23, 20:36   #20
***luna
Zakorzenienie

Oj troszkę nam postów poznikało przez zmiany techniczne
szkoda.

Ja właśnie znalazłam polską szkołe sobotnią. Oferta brzmi ciekawie, zobaczy jak będzie w praktyce.

Myślę, ze to świetny czas, zwłaszcza, że synek od września idzie do szkoły, gdzie głównie będzie porozumiewał siępo angielsku.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-04-24, 23:28   #21
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
A nieslusznie Cie to denerwuje, bo zasadniczo jedna ze szkol wychowywania dzieci dwujezycznych mowi o przyporzadkowaniu jezyka do miejsca (w domu mowimy po polsku, poza domem - po angielsku). Moja bliska kolezanka idzie tym torem i jej 2-letni synek swietnie rozumie oba jezyki.

Cytat:
od rozmawiania po polsku w domu raczej się polskiego za specjalnie nie nauczą
Zgadzam się. Jesli wroce do pracy na pelen etat, od poniedziałku do piątku moj synek bedzie slyszal polski przez 3h dziennie. To stanowczo za mało, że o czytaniu/pisaniu (no, ale to perspektywicznie, bo ma dopiero 9 miesiecy) nie wspomne.

Cytat:
I nie ma opcji, żeby polski nie ucierpiał u dzieci imigrantów. Można tylko ograniczać straty .
Co wiaze sie z wieloma dodatkowymi zajeciami dydaktycznymi, wiec nie dziwie sie, ze wielu rodzicow nie znajduje na to czasu / chęci.

Cytat:
Napisane przez Milanna Pokaż wiadomość
Z dzieckiem zamierzam rozmawiac wylacznie po polsku, rozmawiac, ale tez spiewac kolysanki po polsku, czytac ksiazeczki polskie, spiewac i ogladac polskie bajki na dvd.
Szlachetne zalozenie, ale w praktyce trudne do zastosowania.

Cytat:
Ja właśnie znalazłam polską szkołe sobotnią.
Zastanawiam sie, czy to fair dorzucac dziecku dodatkowy dzien szkoły. W jakiej formie są te zajęcia, Luna?
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 06:54   #22
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
A nieslusznie Cie to denerwuje, bo zasadniczo jedna ze szkol wychowywania dzieci dwujezycznych mowi o przyporzadkowaniu jezyka do miejsca (w domu mowimy po polsku, poza domem - po angielsku). Moja bliska kolezanka idzie tym torem i jej 2-letni synek swietnie rozumie oba jezyki.

Zgadzam się. Jesli wroce do pracy na pelen etat, od poniedziałku do piątku moj synek bedzie slyszal polski przez 3h dziennie. To stanowczo za mało, że o czytaniu/pisaniu (no, ale to perspektywicznie, bo ma dopiero 9 miesiecy) nie wspomne.

Co wiaze sie z wieloma dodatkowymi zajeciami dydaktycznymi, wiec nie dziwie sie, ze wielu rodzicow nie znajduje na to czasu / chęci.

Szlachetne zalozenie, ale w praktyce trudne do zastosowania.

Zastanawiam sie, czy to fair dorzucac dziecku dodatkowy dzien szkoły. W jakiej formie są te zajęcia, Luna?
Aktualnie szkoła prowadzi zajęcia oparte na nauczaniu zintegrowanym. Nie ma klasycznych lekcji.
Zajęcia trwają od 10-12.
Szkoła więc nie powinna być więc zbyt obciążająca, a dodatkowo mały będzie miał kontakt z rówieśnikami z Polski.
blogowo:
aktywnie

Edytowane przez ***luna
Czas edycji: 2011-04-25 o 07:42
Stary 2011-04-25, 09:59   #23
sylwunia3009
Zadomowienie

GG do sylwunia3009

Little Ola- moja ciocia mieszka w Niemczech z dwoma synami. Jeden mial 3 lata jak wyjechali, drugi jest 3 lata mlodszy od niego i urodzil sie w Niemczech. Z mama rozmawiaja po polsku, bo polskiego uzywaja w domu na co dzien, ale miedzy soba rozmawiaja po niemiecku, bo im latwiej.

A nie wiem na ile to prawda, ale w sumie sie zgadzam- gdzies slyszalam, ze do dziecka powinno sie mowic we wlasnym jezyku, bo jesli sie nie zna obcego jezyka perfekcyjnie uczy sie dziecka wlasnych zlych nawykow (bledow), ktorych potem moze byc bardzo ciezko sie pozbyc. No i w takim przypadku.
U mnie beda dwa jezyki, bo maz jest Anglikiem, zobaczymy jak to bedzie jak bedzie juz dziecko. Z polskim bedzie mialo sporo kontaktu, bo mam tu siostre i rodzicow, wiec mysle, ze nie bedzie zle.

sylwunia3009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 15:16   #24
katakumba
Zakorzenienie

Vedma - słusznie uważam ze mnie denerwuje postępowanie tych polaków Bo ich angielski jest taki sobie. Co to za nauka języka drugiego jesli jest od razu z bledem?a.jesli uważasz ze dorzucanie sobotniej polskiej szkoły dziecku jest niesprawiedliwe to jak malucha nauczyć polskiego?
nie zamierzasz swojego syna w ogóle polskiego uczyć?

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2011-04-25, 15:53   #25
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Vedma - słusznie uważam ze mnie denerwuje postępowanie tych polaków Bo ich angielski jest taki sobie. Co to za nauka języka drugiego jesli jest od razu z bledem?a.jesli uważasz ze dorzucanie sobotniej polskiej szkoły dziecku jest niesprawiedliwe to jak malucha nauczyć polskiego?
Może i się nie znam, ale popieram Vedmę Rozumiem, że chcemy przekazać dziecku nasze, polskie wartości, kulturę etc, ale nasz język jest naprawdę trudny i czasem nie warto "podwyższać poprzeczki" dziecku i "zamęczać" zajęciami. W sumie jak będzie starsze, samo może zdecydować, czy chce się uczyć; oczywiście już się tak szybko nie nauczy.. Ale to już moje zdanie. Bez obrazy, ani nic

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 16:03   #26
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
Może i się nie znam, ale popieram Vedmę Rozumiem, że chcemy przekazać dziecku nasze, polskie wartości, kulturę etc, ale nasz język jest naprawdę trudny i czasem nie warto "podwyższać poprzeczki" dziecku i "zamęczać" zajęciami. W sumie jak będzie starsze, samo może zdecydować, czy chce się uczyć; oczywiście już się tak szybko nie nauczy.. Ale to już moje zdanie. Bez obrazy, ani nic
Po pierwsze jak zamęczać?
Zajęcia niedługie, typowo na zasadzie zajęć zintegrowanych.
Spokojnie bez niezdrowego pośpiechu.

Z drugiej strony oczywiście oczekuję, że szkoła powinna działać jak szkoła: gdzie są również zadania domowe.

Inna sprawa, że my zamierzamy wrócić do Polski.
Nie dbając o edukację dziecka w zakresie j. polskiego, historii itd. przygotowujemy go na trudnościu po powrocie do Polski.
A tego nie chcę.

Dziecko w tym wieku uwielbia się uczyć i przychodzi mu to z o wiele większą łatwością niż 20latkowi

Nie ma tez wg mnie popadać w popłoch w sprawie zajęć dodatkowych.
W czym bardziej obciążająca miałabyć polska szkoła w soboty od zajęć tańca w piątkowe wieczory?
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-04-25, 16:40   #27
Bloou
Rozeznanie

Cytat:

Z drugiej strony oczywiście oczekuję, że szkoła powinna działać jak szkoła: gdzie są również zadania domowe.

Inna sprawa, że my zamierzamy wrócić do Polski.
Nie dbając o edukację dziecka w zakresie j. polskiego, historii itd. przygotowujemy go na trudnościu po powrocie do Polski.
A tego nie chcę.

Dziecko w tym wieku uwielbia się uczyć i przychodzi mu to z o wiele większą łatwością niż 20latkowi

W czym bardziej obciążająca miałabyć polska szkoła w soboty od zajęć tańca w piątkowe wieczory?
A no chyba, że tak! Jak chcecie wracać do Polski to całkowicie rozumiem, ale Ci którzy nie mają takich planów, moim zdaniem nie muszą zapisywać na lekcje polskiego. Rozumiem, że dla Ciebie to nic takiego i to dla Ciebie takie samo jak taniec, ale tak naprawdę języka się nauczyc to wielka sztuka, zwłaszcza tak trudnego. A skoro dzieci nie będą wracac do Polski, to nie widzę sensu nabijania im głowy. Nie lepiej, by dziecko przyswoiło jeden język? Tak doskonale.
Będąc w jakimś kraju, trzeba przystosowac się do jego.. "wymogów", także języków, dlatego nie widzę powodów, by miało się np. w sklepie z dzieckiem rozmawiac po polsku, ot co.

Chyba coś chaotycznie napisałam..

Nobody
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Stary 2011-04-25, 16:59   #28
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Aktualnie szkoła prowadzi zajęcia oparte na nauczaniu zintegrowanym. Nie ma klasycznych lekcji.
Zajęcia trwają od 10-12.
W takim ukladzie powinny byc to mile spedzone 2 godziny

Cytat:
jesli uważasz ze dorzucanie sobotniej polskiej szkoły dziecku jest niesprawiedliwe to jak malucha nauczyć polskiego?
To są 2 pytania. Ad.1. Odpowiem na pytanie pytaniem. Tzn uwazasz, ze jesli moj syn nie zostanie wyslany na dodatkowe zajecia w sobote, to polskiego sie nie nauczy? Przeciez to jakas bzdura. Ad.2. Sam sie nauczy, bo w domu rozmawiamy po polsku. Nauczyć to ja go mogę czytać/pisać.

Cytat:

Oczywiscie, ze roznicy nie ma wielkiej. Po prostu "sobotnia szkoła" brzmi powaznie i myslalam, ze moze zajecia trwaja caly dzien.

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
A skoro dzieci nie będą wracac do Polski, to nie widzę sensu nabijania im głowy. Nie lepiej, by dziecko przyswoiło jeden język?
Lepiej, zeby przyswoilo dwa, wiadomo, ale dwujezyczne dzieci nie maja tak łatwo, jak mogloby się to wydawać. Wokol mnie jest wiele mam dwu- a nawet trójjezycznych dzieci więc mam okazję obserwować ich zmagania na bieząco.
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.

Edytowane przez Vedma
Czas edycji: 2011-04-25 o 17:01
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-25, 17:05   #29
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
Lepiej, zeby przyswoilo dwa, wiadomo, ale dwujezyczne dzieci nie maja tak łatwo, jak mogloby się to wydawać. Wokol mnie jest wiele mam dwu- a nawet trójjezycznych dzieci więc mam okazję obserwować ich zmagania na bieząco.
Tak, tak Jasne! Zgadzam się!

Nobody
- Cummings

Stary 2011-04-25, 18:29   #30
katakumba
Zakorzenienie

przepraszam ale nawet jesli my nie mamy w planach wrocic do polski to mam dziecku "odpuscic" trudny jezyk polski zeby nie meczyc? to jest nieporozumienie

vedma, jesli uwazasz ze dziecko nauczyc sie jezyka polskiego tylko z kontaktu z toba i mezem to ok. pewnie tak
ale jesli rowniez uwazasz ze nauczy sie jezyka angielskiego z kulawego jezyka mamusi (nie mowie o tobie tylko o tej dziewczynie co znam) to to juz jest blad

chodzilo mi o to, ze ci ludzi mowia do malego raz po polsku, czyli ok, a nagle przechodza na angielski, ktory znaja srednio. dla mnie to nie nauczanie jezykow rownolegle tylko kulawienie jednego

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości