|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: WYSPY KANARYJSKIE! Co, gdzie i jak?
Ja mam pytanie. Czy warto wymieniać całą gotówkę w Polsce czy lepiej na miejscu wypłacać z bankomatów. Jak się najbardziej opłaca?
|
|
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
|
Byłam na Teneryfie i Lanzarote- gdyby były jakieś pyt. dotyczące tych 2 wysp to pytać śmiało
![]() Na Wyspach Kanaryjskich najbardziej opłaca się płacić kartą i warto mieć kredytową (np. przy wynajęciu samochodu czasami wymagana jest kredytówka). Ale wiadomo- pieniądze też trzeba mieć i w tej opcji bardziej opłaca się wymienić w Polsce. Edytowane przez Usmiech89 Czas edycji: 2011-08-08 o 15:57 |
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#184 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ulalala My byliśmy na Playa de las Americas Teneryfa
|
||
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teneryfa
mam takie pytanie
![]() zastanawiamy sie czy nie leciec na czas swiat i sylwestra na teneryfe oczysisce w gre wchodzi poludnie bo tam jest cieplej; sa tam dwa lotniska i taniej wychodziloby leciec na to na polnocy i ztad moje pytanie: czy sa jakies transfery z lotniska polnocnego na samo poludnie wyspy, ile sie jedzie i ile to moze kosztowac? mozecie polecic jakas firme?
|
|
|
#186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lotnisko na południu jest bardzo blisko Lost cristianos i innych plaz. Bilet chyba 1, 7e jakoś. ah zazdroszczę!
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
transfer taxi do los cristianos/las americas do 4 osob 95 euro. mini bus do 6 osob ok 85euro. mozna tez autobusem lokalnym do santa cruz i przesiadka na 111 albo 110 bezposrednio na poludnie, ew autobusem z lotniska polnoc- na lotnisko poludnie a nastepnie lapac kolejny autobus. wszelkie info odnosnie tras na stronie autobusowej www.titsa.com autobusy o dziwo jezdza punktualnie! ewentualnie rozwazyc opcje wynajmu samochodu na tydzien etc. w sumie jak podliczyc ile kosztuje transfer to wynajecie jest bardzo fajne, czesto sie oplaca jesli przylatujemy poznym wieczorem |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
czy może ktoraś z Was była w Puerto Santiago na Teneryfie? Wybieramy się tam w podóż poślubną, podobno miasteczko jest znacznei spokojniejsze od Playa de las Americas. Czy może wiecie coś więcej o zezwoleniu, które trzeb amieć by wejść na szczyt Teide? |
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Fuerteventura;)
Witajcie
Powoli planujemy wakacje zimowe i zastanawiamy się z mężem nad wakacjami na Fuercieu, ale... planujemy tam jechać w grudniu lub w lutym. Jak jest w tym czasie tam z pogodą- był ktoś ? Warto jechać w takim terminie ? Chcemy trochę odpocząć, a jak się da to chociaż z raz skorzystać z kąpieli w oceanie.Z góry dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
i lepiej weź coś z długim rękawem i jakiś sweterek, bo nawet w lecie wieczory były chłodne
w hotelu zawsze można poprosić o koc (chociaż kilka jest takich, że w ogóle nie mają kocy)coś konkretniej już myśleliście o hotelu albo miejscowości?
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tutaj znajdziecie moje zdjęcia, mało widoczków ale kilka wyłuskacie
|
|
|
|
|
#194 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a za niedługo będziemy polować na letnie katalogi i może wtedy się zdecydujemy.Chociaż póki co to wpadły mi w oko 2 hotele: Sunrise Monica Beach albo Sunrise Stella Jandia. Wiem, że znajomi byli w Oasis Papagayo i chwalili. A może Ty polecisz jakiś hotel ? albo masz jakieś opinie o którymś z 3 powyższych ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja i tak, jeśli miałabym gdzieś jechać, to brałabym albo Elba Carlota, albo Atlantis Bahia Real (ale to inna półka cenowa, zupełnie inna), albo hotel w Las Playitas, ale ja dziwna jestem i lubię odludne miejsca i dlatego ten hotel
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zadomowienie
|
baby montana, fotki meeega!!!
aż nabrałam ochoty żeby tam jechać... Przy okazji mam pytanie: w jakiej miejscowości znajduje się plaża na zdjęciach od 52 do 56? Wygląda jak marzenie: taka duża i prawie w ogóle bez ludzi.
|
|
|
|
|
#197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zawsze można zabrać jakiś namiocik albo parawan (w magazynach chińskich na fuercie widziałam do kupienia). Przy samej Sotavento jest tylko jeden hotel ![]() tutaj są wydmy Corralejo, no ale ten sam problem - wiatr. najprzyjemniej odpoczywa się albo na Flag Beach, kawałek za Corralejo, albo tuż za wulkanem (jak jedzie się od Puerto de Rosario, czyli z południa na północ) - po prawej stronie na 23. kilometrze jest plaża w takim zagłębieniu, chroniona od wiatru, ale niestety nie jest tam pusto ![]() tutaj jedna z moich ulubionych - na południe od El Cotillo (o zamieszkaniu w którym marzę na północ od El Cotillo (na drodze do Majanicho) jest mnóstwo małych zatoczek i tam jest tak, poza sezonem stawia się auto i cała plaża dla nas, bo nikt więcej już się tam nie zatrzyma. tu jest bardzo ładna plaża przy hotelu Sunrise Club Paraiso Playa Playa de Esquinzo, ale prowadzi do niej prawie 100 schodków i jest tam dużo nagich niemców. jest jeszcze plaża Barlovento, ale można dojechać tam tylko autem 4x4 (tzn. innymi tez się da, ale jak się popsuje to klops). cały dzień byłam na niej sama, pierwsza plaża na której nie bałam się opalać nago
||
|
|
|
|
#198 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#199 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem
![]() Było pięknie Minęło już 5 miesięcy od urlopu...trzeba się rozejrzec za czymś na przyszły rok
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
O jak milo, ze tu trafilam
![]() Jedziemy na Fuerte za... tydzien Mam nadzieje, ze bedzie upalnie i nie za bardzo wietrznie. Baby Montana - zdjecia sa przepiekne Wybralismy hotel Barcelo Jandia Resort ![]() Moze moglabys polecic jakies fajne miejsca warte zobaczenia na Fuercie?
|
|
|
#203 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
w Barcelo Jandia raczej będą silne fale, a nawet jeśli nie fale to silny prąd - trzeba uważać przy kąpaniu się w oceanie. na upał nie masz co liczyć - nawet na przełomie lipca i sierpnia max temp to 35 stopni (w centrum wyspy), na wybrzeżu max 30 i miejscowi mówią już wtedy o fali upałów. teraz w ciągu dnia będzie 20-25, wieczorami około 20, w nocy może nawet 15. weźcie długie spodnie i bluzę/kurtkę/sweterek na wieczór ![]() co do fajnych miejsc, to daj mi godzinę - zbiorę zusammen do kupy to co mówiłam turystom i opiszę tutaj
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce Edytowane przez baby montana Czas edycji: 2011-10-10 o 21:37 |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
ok, tak w skrócie, bo nie znalazłam mojej magicznej mapki a bez niej trudno mi odtworzyć. to co piszę to wersja na jeden dzień zwiedzania wypożyczonym autem przy założeniu, że rusza się z połowy wyspy (caleta de fuste), do zrealizowania też z północy (corralejo), trochę gorzej z poludnia, bo trzebaby godzinę wcześniej wyjechać albo wraca się później.
1) wydmy corralejo 2) el cotillo - latarnia morska na północ, baszta na południe od el cotillo i przepiękne plaże (zarówno na północ jak i na południe) 3) kierujemy się na poludnie środkiem wyspy, można wjechać do los molinos - bardzo ładne miejsce, malutka wioska(taka osada hipisowsko-rybacka), plaża+klif. 4) można wjechać do la oliva (m.in. fabryka aloesu, ale mnie to nei bawiło) 5) dalej na południe - punkty widokowe morro velosa i taki z aborygenami w stringach 6) betancuria (dawna stolica wyspy) - tutaj polecam muzeum w casa santa maria, ładny pokaz slajdów (w tym zdjęcia jak wyglądała wyspa po deszczu) 7) punkt widokowy z wiewiórami, a raczej pręgowcem berberyjskim - weźcie orzeszki! 8) ajuy - bardzo ładne jaskinie skalne, smaczna ryba w restauracji przy samej plaży 9) i dalej można wybrać - albo na południe do gran tarajal, zobaczyć jak wygląda 'tubylcze' miasto portowe i zjeść pyszne tłuste lody, przy okazji do las playitas (taka oaza spokoju, tylko jeden hotel z prawdziwego zdarzenia) i latarnia entallada (pamiętajcie, że trzeba ustąpić temu kierowcy, który jedzie pod górę, plus jak się zbliża do zakrętu to wypada trąbnąć); druga wersja to olanie tego wszystkiego i pojechanie do muzeum młynarstwa w Tuineje no i do domu poza tym co tu napisałam warto zobaczyć: - małe plaże i zatoczki na drodze pomiędzy El Cotillo a Corralejo (autem terenowym) - wyspa los lobos - 'koniec świata', czyli punto de jandia (terenówka) - barlovento (też terenówka), ewentualnie sam widok na barlovento dostępny z Mirador de los Canarios autem normalnym, nie terenowym.
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pieknie dziekuje. Napewno wydrukuje i skorzystam.Najbardziej zaciekawily mnie wiewiory i pyszna ryba no i z najwieksza przyjemnoscia wybiore sie zobaczyc te najladniejsze zakatki.![]() Troche zmartwilas mnie 'prognoza pogody' 20 stopni, przy silnym wietrze to wg mnie juz ZIMNO
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
byliśmy od 27 maja do 3 czerwca
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
a juz myślałam że się poznałyśmy, bo odwiedzała mnie w miniclubie jedna Polka mieszkająca w ire
|
|
|
|
#209 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie wróciłam z Fuerty
.Byłam w Corralejo .Jeżeli chodzi o temp. to było od 26 - 30 C i lekki wiaterek który wcale nie dokuczał. Niestety nie zachwyciła mnie Fuerta , moje serce pozostało jednak na Krecie .
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

no i z najwieksza przyjemnoscia wybiore sie zobaczyc te najladniejsze zakatki.
20 stopni, przy silnym wietrze to wg mnie juz ZIMNO
, moje serce pozostało jednak na Krecie