![]() |
#181 |
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Wielki najazd na humanistów.
Nie przyglądałam się, możliwe, że gdyby moi rodzice odkładali na to pieniądze od początku, zakładajac, ze na studia pójde, to nie miałabym problemu. W każdym razie dlatego, ze wtedy oboje pracowali. Przy obecnym stanie rzeczy możliwe, że mogliby wykształcić tylko jedno ze swoich dzieci i nie wiem, czy byłabym to ja
![]()
![]() |
#182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak wyhodujemy pokolenia bez żadnej wiedzy ogólnej. Chociaż jako filolog, z żalem muszę stwierdzić, że coraz częściej zdaża mi się pracować z osobami z kierunków technicznych, które piszą "monka" lub "z kąd", a do tego nie wiedzą, kto wynalazł telefon, napisał "Zbrodnię i karę", czy namalował Guernikę. I o czym tu z nimi rozmawiać? ![]() A co do ofert pracy - spotykam się coraz częściej z opinią, że gdy pracodawcy poszukują osoby znającej trudny język obcy i mającej wiedzę z jakiejś technicznej dziedziny jednocześnie (wiadomo, nic wybitnie specjalistycznego, jakaś rachunkowość, podstawy ekonomii, matmy, etc.), wolą zatrudnić filologa i doszkolić go z wiedzy ścisłej, gdyż ma to większy sens i szanse powodzenia niż zatrudnienie ścisłowca i nauczenie go np.: japońskiego w 1 miesiąc. Co mnie niezmiernie cieszy, nie ukrywam. ![]()
gdybyś była trochę większa upiekłbym Cię w słodkim cieście Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne! ![]() Edytowane przez Cathas Czas edycji: 2011-07-10 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zreszta, jakby mieszkali w Stanach i choc jedno z nich by pracowalo, to zapewne nieco inna by byla ich sytuacja materialna.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
maszyna, nie człowiek
|
Możliwe
![]()
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I jestem za tym, zeby ostatni semestr liceum mial tylko te przedmioty, ktore sie zdaje na maturze i nic wiecej. Kilka szkol tak robi i ich uczniowie zdaja te matury na 100% albo blisko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
BAN stały
|
Cytat:
A moj TŻ jest dokładnie przykładem kogoś, o kim piszesz - filologa, który wsiąkł w branżę techniczną. Trzeba tylko bardzo chcieć i mieć trochę oleju w głowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
O, rosyjski bardzo dobrze znac teraz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Wtajemniczenie
|
Student=kasa, szczególnie w przypadku uczelni prywatnych. Bez studentów taka placówka nie przetrwa na rynku, więc jej władzom będzie zależało na przyjęciu jak największej liczby osób. W jaki sposób zabronisz rektorowi Wyższej Prywatnej Szkoły Czegośtam otworzenia kierunku z 60 miejscami zamiast 20? I kto miałby decydować o dopuszczalnej liczbie studentów na danej uczelni?
Owszem, wybór absolwentów zweryfikuje później rynek pracy, ale jak znajdzie się 60-ciu chętnych by pójść na studia do WPSC to czemu im zabraniać? Również nie wiem jak wygląda system pomocy finansowej dla studentów w USA, ale w Polsce są dostępne kredyty studenckie na preferencyjnych warunkach w stosunku do kredytów konsumenckich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
maszyna, nie człowiek
|
Wiem, ale studiuję w mieście, w którym mieszkam od urodzenia, więc wolę żyć skromnie, niż w perspektywie mieć jakiekolwiek spłaty
![]()
![]() |
#191 |
Konto usunięte
|
To na pewno XD ale mi z tymi stanami tylko o licea chodzilo, gdzie wybieraja sobie przedmioty i poziomy. Musza tylko dostac odpowiednia liczbe tych 'kredytow', jak uzbieraja wczesniej to moga o caly rok wczesniej na studia tez pojsc. I tak kazdy moze sobie stworzyc wlasny profil dobierajac rozszerzone przedmioty pod mature jaka musi zdac na dane studia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-07-10 o 18:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U moich uczniów to zaś norma. Na każdych zajęciach jakiś kwiatek. Widzisz różnicę? ![]()
![]() |
![]() |
#195 | ||
Zakorzenienie
|
A no i ja się środków stylistycznych uczyłam głównie w liceum - tych bardziej rozbudowanych np rozpoznawanie elipsy, czy coś podobnego.
Cytat:
U mnie w szkole najdłużej siedziała nasza językowa i bio chem... Cytat:
![]() Na hiszpańskim podstawowym miałam prosty, w stylu szukasz pracy w Hiszpanii opowiedz o swoim doświadczeniu zawodowym z polski. Więc proste. Moja koleżanka miała natomiast o dyskryminacji osób niepełnosprawnych w Polsce ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast na biologii można by nauczyć własnie takiego funkcjonowania organizmu przy chorobach, więcej praktycznego postępowania. Cytat:
Wydaje mi się że biolog może to lepiej omówić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wlasnie z angielskiego mialam tez o dyskryminacji osob niepelnosprawnych. A drugie zadanie to wlasnie to o ktorym wspominalam, ze jestem na procesji w kosciele i mam opisac przebieg procesji ![]() Masakra, porownujac to,ze ktos mial opisac swoje wakacje i inne glupoty. Moja nauczycielka zawsze powtarzala,ze osoba ktora kiepsko zna angielski trafi na najlatwiejszy arkusz i zda, a te ktorym dobrze idzie trafia na jakis nie z tej ziemi;-) Edytowane przez paryzanka202 Czas edycji: 2011-07-10 o 19:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Ja miałam zupełnie inną punktację ![]() chociaż temat był fatalny... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Wtajemniczenie
|
Gdyby się wstydzili to nie popełnialiby ich w kółko, nie sądzisz?
![]() Tym bardziej, że staram się ich delikatnie w tej kwestii uświadamiać, więc wiedzą, że ich wersja nie jest poprawna. Ale jak grochem o ścianę... I to też mnie fascynuje swoją drogą. ![]()
![]() |
#201 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
maszyna, nie człowiek
|
PRZYKŁADY, po to aby ktoś kto napisał "heroiczny" pokrył się z "bohaterski"
![]()
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
No ja się akurat nie zgodzę jeśli 1 temat wypracowania jest łatwy, to 2 niekoniecznie - Ziembiewicza można postrzegać na wiele różnych sposobów, jak ich związek. Cały ten trójkąt miłosny może być różnie rozumiany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Konto usunięte
|
Ale musisz trafic w ten jeden, sluszny wg. autora klucza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
No tak. Dlatego uważam że drugi temat był trudniejszy. Bo zakładał że Zenon jest katem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
maszyna, nie człowiek
|
Właśnie dlatego, że zawierają w sobie najbardziej typowe odpowiedzi.
![]() |
#208 | |
DOMator
|
Cytat:
Nie chce mi się czytać całej dyskusji "od deski do deski", ale to co mi się nasuwa na myśli i pewnie wiele razy było przytaczane to fakt, że dobry humanista odnajdzie się na rynku pracy tak samo jak dobry inżynier. Jeśli ktoś skończył studia bo wypadało, albo rodzice chcieli, a ze studiów oprócz tytułu magistra nie wyniósł żadnej wiedzy i umiejętności, to nie ma co liczyć na łatwe i szybkie znalezienie dobrej pracy. Ja jakoś po skończeniu studiów humanistycznych znalazłam pracę odpowiadającą kwalifikacjom, wielu moich znajomych również, więc wiem, że się da ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Rozeznanie
|
przyznam sie,ze nie czytalam wszystkiego,ale serio wydawalo mi sie ze zarzadzanie to nie taki zly kierunek,a tu tyle negatywnych opinii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po prostu sie namnozylo takich sztucznych tworow wydajacych dyplomy, ale jest jeszcze SGH i Poznań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:59.