![]() |
#181 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
Coś ks. Bosco np. Ojciec Bosco mówi do Ciebie. Dobrym źródłem tez może byc ta strona opoka.org.pl A tak najlepiej to z kimś sprawdzonym porozmawiać albo pojechać gdzieś na kilka dni. Są duchowni, którzy chetnie odpowiadają na watpliwości: osoby wierzacej czy nie wierzącej. Przyznam, że trudno czasem znależć. Cytat:
Nie ma logistycznie możliwości, by testy psychologiczne wykluczyły pewne dewiacje czy wypaczenia. Cytat:
Wypowiadać mozna sie zawsze. Natomiast krytyka czegoś czego nie znasz jest dla mnie niezrozumiala. Cytat:
kobieta,która się rozwiodła moze otrzymać rozgrzeszenie i przyjmować sakramenty.
![]() |
![]() |
#182 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Nadal nie może przyjmować komunii... A taki jest cel rozgrzeszenia...
![]() |
![]() |
#183 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nawet jeżeli rodzice zmienią zdanie (poglądy, wyznanie itd.) i zechcą wypisać dziecko z KK to nie mogą tego dokonać jako, że jest to wbrew prawu kanonicznemu, to jest dopiero ciężki absurd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strasznie przykre.
![]() |
![]() |
#187 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Dziękuję za dokopanię sie do inf ;p
![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Ależ głupoty piszecie. Moja mama jest po rozwodzie, dostała rozgrzeszenie i może przyjmować sakramenty. Kto wymyślił że jest inaczej przyznać się
![]() Apostazja - moja koleżanka ze studiów ostatnio się na nią zdecydowała. Nie było żadnego latania tak jak piszecie i użerania się z księdzem, poszła, porozmawiała trochę, przyniosła odpowiednie dokumenty. Wyznaczonego dnia zabrała ze sobą 2 świadków (nie były to osoby z nią spokrewnione, a tym bardziej nie rodzice chrzestni) i po wszystkim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Bo dla mnie- co tak często powtarzam- dla mnie ksiądz, policjant, lekarz, to osoby, które powinny dawać przykład, sprawiać, że człowiek przy nich czuje się bezpiecznie. Dla mnie ksiądz powinien się kojarzyć z ciepłem, dobrocią, wyrozumiałością itd, a z czym się kojarzy? Z kłamstwem, krętactwem, niekiedy z chamstwem, przemocą, narzucaniem własnego zdania/poglądów, krytykowaniem, nietolerancją i tym podobne. Fakty nie opierają się tylko na liczbach ![]() I nie porównuj księdza do całego społeczeństwa. Ksiądz jest osobą publiczną, która spełnia określone funkcje; powinna przestrzegać określonych zasad, być dobrym przykładem dla innych.
![]() |
![]() |
#190 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
KK ewidentnie potrzebuje duszyczek na papierze ![]()
![]() |
![]() |
#191 | |
|
Cytat:
![]() ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-07-10 o 21:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
|
Cytat:
A czy Ty znasz jakiś przypadek pastora-oprócz oczywiście Marka Uglorza- który startował w wyborach? Lub- uściślijmy- miał zamiar startować? ![]() Bo to, co się mówi czy pisze to jedno, a co się robi- to drugie... I nie zwężaj kręgu : nie cały Kościół katolicki jest "be", lecz niektórzy z tych, co nim "zarządzają"...
![]() |
![]() |
#194 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Wtajemniczenie
|
Nie musi, wystarczy chwila słabości i uległość wobec presji otoczenia. Później to już samo się toczy, bo raz zwerbowanej duszyczki przed osiemnastymi urodzinami nie wypuszczą ze swych szponów
![]() A i później wypisać się ciężko. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio, podczas jakiegoś święta katolickiego ( Boże ciało?), jechałam z TŻ na dworzec. Nagle - na jednym z największych węzłów komunikacyjnych w mieście-tramwaj się zatrzymał i nie jedzie dalej. Wszyscy wyglądają przez okno, a tam procesja urządziła sobie mszę. W centrum miasta, na skrzyżowaniu. Dodam,że tramwaj, którym jechaliśmy jest jedynym, który jedzie na dworzec (z tej części miasta). Ludzie z torbami podróżnymi wyskakiwali z tramwaju i biegli spóźnieni ( szanse,że zdążyli na czas- zerowe). Oczywiście musieli jednocześnie ominąć tłum katolików, który nawet nie zamierzał się rozstąpić. W życiu nie słyszałam tylu przekleństw. Dla mnie to porażka. Chęć demonstrowania wiary - no dobra, ale dlaczego dezorganizuje to życie innych ludzi i miasta?
![]() |
#197 | |
|
Cytat:
Oczywiście, że mam swoje zdanie. To grzech ![]() ![]() To napisz mi, jaki jest "stan faktyczny" (czegokolwiek on ma dotyczyć ![]() ![]() -------------------------------------------- Wiesz, natknęłam się na wiele Twoich postów i z tego co pamiętam, masz śmiertelnie poważne podejście do wielu spraw... To smutne, żeby analizować wszystko niemal z fanatyzmem... ![]()
![]() |
![]() |
#198 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W wirtualnym świecie można być każdym, ciekawe jak w życiu osobistym jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
ma zielone pojęcie
|
Nie, ale zmusza katolików do chrzczenia dzieci. I żeby ochrzcić dziecko, nie trzeba spełniać właściwie żadnych warunków, a dziecko może być za małe by cokolwiek rozumieć. Za to z wypisaniem mogą być cyrki. Drukowanie podań, chodzenie do kościoła, szukanie świadków...
![]() Gdyby KK nie zależało na dych duszyczkach na papierze, ułatwiłby proces wypisywania się. O rany... Szczyt chamstwa moim zdaniem ![]()
![]() |
#200 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony cenię to, że niektórzy potrafią bronić swojego zdania ![]() Tylko żeby jeszcze nie narzucać go innym . Forum polega na wypowiadaniu swoich opinii, swojego zdania, a nie na prześciganiu się argumentami, kto ma całkowitą rację ![]() Bo dla jednych jest tak, dla drugich inaczej i powinno się to uszanować. ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Czasem księża nie chcą chrzcić dzieci, bo rodzice nie mają ślubu, bo to czy tamto... A czemu dziecko winne? I co w takiej sytuacji? Na gwałt brać ślub? Moja ciotka miała taki problem: chciała ochrzcić dzieci, ale ksiądz katolicki kategorycznie odmówił, bo nie ma ślubu. Poszła do pastora- kazał powiedzieć tylko kiedy... (Tego też nie mogę zrozumieć: to, że będę miała ślub kościelny sprawia, że mocnej będę wierzyć (chociaż nie wiem czy można wierzyć mocniej czy nie ) w Boga? Będę częściej chodziła do kościoła? Mam wrażenie, że ludzi bez ślubu niektórzy traktują jak pogan... ![]()
![]() |
![]() |
#202 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pamiętam, jak w mojej parafii ksiądz powiedział, że kto stoi poza kościołem (na zewnątrz), to on nie uznaje tego za bycie kościele... To samo było do bierzmowania. Ludzie z poza naszej wioski musieli specjalnie przyjeżdżać do kościoła, bo jeżeli poszliby do siebie, to by się nie liczyło... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Konto usunięte
|
Ksiądz u mnie stwierdził, że ludzie powinni sobie chleba od ust odjąć, ale dać na budowę nowego kościoła. A on sobie zmienia co roku auto, ma własną kucharkę, która mieszka na plebanii, sprząta mu i gotuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Że jakieś marne gorsze dostają z kurii, że mają z tacy kasę tylko w jedną niedzielę miesiąca, bo we wszystkie inne idzie taca na coć innego - na Caritas, to na KUL. Więc skąd mają kasę na takie odpicowane plebanie, nowe wozy, kucharki itp. Bo nie wierzę, że mają tyle kasy z datków od parafian typu za mszę, za pogrzeb itp. I jeszcze jedna sprawa mnie bulwersuje. Dlaczego tak zdzierają kasę na pogrzebach? Dla mnie to powinno być za darmo. Człowiek nie umiera z własnej woli i obowiązkiem KK jest godne pochowanie, którego "wymaga" kościół. Wiadome, że muszą nieboszczyka pochować więc zgodzą się na każdą cenę. To jest okropne. Co do ślubów, chrztów to ok nie ciągną kasę bo to jest "nasz wymysł" czy chcemy brać ślub, czy ochrzcić dziecko. No kuź** potrafią brać 500 zł za pogrzeb?! I w tej cenie jest tylko jego modlitwa? 30 minutowa? Nieźle się cenią. Na pogrzebie za przyjazd do kościoła obok, który jest oddalony o jakieś 0,5 km zażądał 100 zł ![]() Jest takie przysłownie : Masz księdza w rodzinie, bieda Ciebie ominie ![]() Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-07-10 o 22:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Idąc tym tokiem rozumowania, czy chrzest sprawi, że ktoś będzie mocniej wierzył lub częściej chodził do kościoła? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oni się podobno rozliczają z tej kasy takich imprez, więc nie wiem, ile z tego im pozostaje. W sumie uważam, że to powinno być darmowe, ale jak kto chce. Kiedyś pewna znajoma zmieniała płytę nagrobną u swojej zmarłej rodziny... Ksiądz momentalnie się o tym dowiedział, przyjechał na cmentarz, i powiedział, że ona musi zapłacić mu wjazdowe, i że powinna ją taczkami przytaszczyć, jak chciała za darmo. Aramintha, mój TŻ jest nieochrzczony, właśnie dlatego, że ksiądz odmówił tego jego matce, bo nie mieli z ojcem ślubu. Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-07-10 o 22:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W czasie mszy proboszcz zbiera na ofiarę. Widzi, że kobieta ma odłożoną dużą sumę pieniędzy w książeczce, podchodzi do niej, a ona nic nie wrzuca. - Jak to moje dziecko, nie wesprzesz kościoła?? - Ale proszę księdza ja mam odłożone na fryzjera... - Matka Boska nie chodziła do fryzjera! - Pan Jezus też nie jeździł mercedesem. I mój ulubiony ![]() Nowy ksiądz byl spięty jak prowadził swoją pierwszą mszę w parafii, więc prosił koscielnego żeby mógł do swiętej wody dołożyć kilka kropelek wódki, aby się rozluźnic.I tak się stało. Na drugiej mszy zrobił tak samo i czuł się tak dobrze ( a nawet lepiej ) jak na pierwszej mszy, ale gdy wrócił do pokoju, znalazł list: DROGI BRACIE!!! - Następnym razem dolóż kropelki wódki do wody, a nie kropelki wody do wódki; - Na początku mówi się "Niech bedzie pochwalony", a nie "ku**a mac" - Jezusa ukrzyżowali Żydzi, a nie Indianie, - Kain nie ciągnal kabla, tylko zabił Abla, - Po zakończeniu kazania schodzi sie z ambony po schodach, a nie zjeżdża po poręczy. - Na koniec mówi sie Bóg zapłać a nie Ciao - Krzyż trzeba nazwać po imieniu a nie to "duze t" - Nie wolno na Judasz mówic "ten sku****yn " - Na krzyżu jest Jezus a nie Che Guevara - Jest 10 przekazań a nie 12; - Jest 12 apostołów a nie 10; - Ci co zgrzeszyli idą do piekła, a nie w piz** - Inicjatywa aby ludze klaskali była imponujaca ale tańczyć makarene i robić "pociąg" to przesada; - Opłatki są dla wiernych a nie na deser do wina; - Pamiętaj że msza trwa godzinę, a nie dwie polówki po 45 minut; - Poza tym Maria Magdalena była jawnogrzesznicą a nie dz**ką; - Ten obok w "czerwonej sukni" to nie byl transwestyta, to byłem ja, Biskup. - I w końcu Jezus byl pasterzem a nie pier****m domokrążcą.. Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-07-10 o 22:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak rodzice, którzy łamią jedno z najbardziej podstawowych przykazań (nie cudzołóż), mogą zagwarantować katolickie wychowanie? Przecież nie dają dziecku właściwych wzorców. Nie rozumiem oburzenia. Bo to jest takie podejście: "mam w dupie kościół i religię, ale ochrzczę dziecko, bo rodzina..." Jak się powiedziało A i się odeszło od kościoła, to się powinno powiedzieć B i trzymać wybranego światopoglądu. Cytat:
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Co do polityki i kościoła: wolność słowa owszem mamy, ale też mamy rozdział państwa i kościoła. Więc ksiądz z ambony nie powinien namawiać do takiego, a nie innego wyboru.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.