![]() |
#151 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Jakie to są odpowiednie zródła? Bo ja nie wiem, w internecie piszą różne rzeczy, o innych religiach też. Do księdza nie pójdę zapytać, do kościoła nie chodzę od dawna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W kościele protestanckim podoba mi się prostota. W KK mamy przepych, wymyślnie ozdobione ołtarze, by przyciągnąć wiernych. Tak, widok piękna cieszy, ale w Kościele powinniśmy się skupić na modlitwie, Bogu- w końcu po to tu przychodzimy- a nie nie na ozdobach, i w obecnych czasach- na polityce... Podsumowując: niektórzy przestają chodzić do Kościoła własnie ze względu na złe doświadczenia. Tu chodzi też o to, w jaki sposób zostanie nam przedstawiony Kościół: jak widać we wcześniejszych postach, jednym Kościół kojarzy się z pedofilią, innym ze złodziejstwem itp... To zależy od naszych doświadczeń... Podobnie jak ze szpitalem: dla jednych szpital= choroba, dla drugich- pomoc, szansa na życie...
![]() |
![]() |
#153 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Druga sprawa - nie zgodze sie z Toba - wg mnie to kwestia, ze Rydzyk dany elektorat zagospodarowal, a nie mu wyksztalcil poglady. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
Nie mowiac o tym, ze kosciol to nie jest na zasadzie - odklepiemy formulki, a to co sie dzieje na swiecie i jak sie to ma do naszej nauki - w ogole tego nie skomentujemy. Bo jeszcze tym nieuszczajacym sie nie spodoba ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
|
Cytat:
"Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli". Och, ja kiedyś miałam taki okres, że miałam podejrzenia wobec wszystkich nauczycieli... ![]() Musiałam mieć teorię popartą doświadczeniem, bo miałam wrażenie, że czasem nauczyciele nas oszukują... Szczególnie w przypadku lekcji historii, bo jedni nauczają tak, a drudzy inaczej...A nie wszystko jest sprawdzone, wiele rzeczy to wciąż domysły, założenia itd... I wciąż trwają spory między historykami w różnych kwestiach... ![]()
![]() |
![]() |
#155 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() (I tak, do rodziców też mam żal, że mnie ochrzcili wbrew mojej woli). Nie wiem dokładnie, może są tam jakieś testy psychologiczne. Ale jak są, to jeszcze gorzej to świadczy o KK. Ciągle wychodzi na jaw tyle molestowań nieletnich przez księży itd. a ci ludzie przecież jakoś przeszli te testy psychologiczne... ![]()
![]() |
![]() |
#156 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tak, Pieronek miażdży Rydzyka jak chce. I to jak skutecznie ![]() A może i zagospodarował jakiś elektorat, co to zmienia właściwie ? Nic. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-07-10 o 17:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | ||||
Zakorzenienie
|
Bo tak wlasnie jest.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wg mnie zmienia, ale mniejsza o to.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Acha, że niby punkt odniesienia. Szkoda, że z kontekstu i stylu wypowiedzi wywnioskowałam, że niby to ja innym elektoratom odmawiam brzydkiej cechy bycia zmanipulowanym i "zagitowanym" i że niby twierdzę, że jest to tylko charakterystyka wyznawców Rydzyka, który nimi kręci. Cały kler jest siebie warty. Nic nie zmienia. Za pomocą agitacji (agitacji - w sensie zjednywania, zwoływania) na tym czy innym elektoracie, Rydzyk ma wpływ na kształt sceny politycznej w Polsce. Od lat. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-07-10 o 18:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
To jest ten słynny wątek, od postu 705 konkretnie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=315661&page=24 Bezmyślność aż zwala z nóg. Oczywiście najmądrzejszy człowiek na wizazu, czyli Wyrak, nawet słowem nie zganił pielgrzymowania podczas burzy z piorunami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Tak przy okazji - a Ciebie za co pare razy zbanowali
![]() ![]() Post wyzej o tym wspominalem ![]() Taa, pewnie, Wojtyla, Twardowski, Wyszynski, a Pieronek i Rydzyk = jedno i to samo ![]() Co do reszty, to starczy, bo mam wrazenie, to ze spor czysto semantyczny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
|
Cytat:
![]() Watki są po to, by dyskutować. Mnie się ten wątek bardzo podoba, mogę napisać swoje zdanie i to robię. Nie rozumiem, jeżeli tak Ci przeszkadza ten wątek, to w jakim celu na niego wchodzisz? Jeżeli oprócz krytykowania nie masz nic ciekawego do wniesienia, zajrzyj może gdzieś indziej... ![]() Nie podobają mi się te castingi na najgłupsze, beznadziejne, bezsensowne wątki ![]() Ja, jeżeli widzę wątek, który uznaję za "bezsensowny", nawet go nie otwieram. Proste.
![]() |
![]() |
#162 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie są tyle samo warci, bo służą/służyli fatalnej, od swego zarania nastawionej na kasę i władzę - instytucji. Cytat:
Ale, owszem - wystarczy. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-07-10 o 18:22 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
|
To, że nie znam caluteńkiej drogi święceń na pamięć, to wg. Ciebie nie mam prawa w ogóle się wypowiadać w danym temacie...
![]() Stwierdzam fakt: wśród księży jest dużo przypadków homoseksualizmu, molestowania dzieci, znęcania się psychicznego i fizycznego- 2 ostatnie przypadki znam z doświadczenia. Widziałam na własne oczy, jak ksiądz chciał uderzyć kolegę z klasy. Słyszałam też od o rok starszej przyjaciółki, jak ksiądz złamał kasetę video na głowie jej kolegi. Sprawa była głośna na co najmniej całą szkołę. Tłumaczenie? "Bo ksiądz ma już swój wiek i szybko się denerwuje" ... ![]() Jak widać, nie każdy "chcący" nadaje się na księdza... A w dzisiejszych czasach-jak było wspomniane- ksiądz to nie powołanie, a zawód... Takie porównanie: to tak jak z ludźmi mającymi chęć posiadania psa "rasy uznawanej za groźną". Dlaczego niektórzy wybierają takie rasy? Ano dlatego, że mają niskie poczucie własnej wartości, mają problemy z akceptacją siebie, z zawieraniem znajomości, potrzebują obrony...Posiadanie takiego psa dodaje im pewności siebie... Podobnie w przypadku księży: mają oni poczucie władzy nad pewnym gronem ludzi, są wysłuchiwani, niektórzy uważają ich za autorytet... To dodaje pewności siebie, poprawia samopoczucie... Dużo w tym psychologii... Jestem ciekawa, ilu jest księży z powołania... ![]() Mam znajomego "prawie księdza". Ma drogi samochód, w ramach pielgrzymek jeździ po całej Europie... Widziałaś spotkania takich księży? Ja oglądałam zdjęcia... Żyć-nie umierać... ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#165 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No cóż, nie ma sensu płakać nad rozlanym mlekiem więc postanowiłam się wypisać z tej organizacji. Do tej pory wszystko gra, schody zaczynają się przy następnym etapie ![]() (Dla porównania, żeby sklep wysyłkowy, którego kiedyś byłam klientką przestał przetwarzać moje dane osobowe i skreślił mnie ze swojej listy klientów wystarczy odpowiednie oświadczenie wysłane listem poleconym. Czy faktycznie zaprzestał przetwarzania moich danych może sprawdzić GIODO.) Natomiast w przypadku wypisywania się z KK wysłanie listem poleconym oświadczenia o wystąpieniu z ich szeregów wraz z kserokopią dowodu osobistego (nawet poświadczoną notarialnie) jest nieuznawalne. Warunki wystąpienia są następujące: - pisemne oświadczenie wraz z uzasadnieniem dlaczego chcę wystąpić, (jestem pełnoletnia, niby dlaczego mam się tłumaczyć z motywów mojej decyzji?), - osobiste stawiennictwo (dlaczego nie mogę skorzystać z usług Poczty Polskiej? Wypisanie się z innym organizacji jest dopuszczalne drogą listowną). - osobiste stawiennictwo dwóch świadków, najlepiej rodziców chrzestnych ![]() - odbycie rozmowy z duszpasterzem, który zatroskany o moją duszę nieśmiertelną powinien odbyć ze mną rozmowę mającą na celu odwiedzenie mnie od podjętej decyzji i namawiać usilnie na pozostanie na łonie KK. Ma również obowiązek dowiedzenia się o motywach, które skłoniły mnie do opuszczenia KK (ale patrz pkt 1, przecież jest już obowiązek złożenia pisemnego oświadczenia wraz z uzasadnieniem), - instrukcja KEP wskazuje na to, że dokonanie apostazji nie powinno się odbywać w dzień złożenia pisemnego wniosku i rozmowy, ksiądz ma zalecenie odesłania przyszłego apostaty na inny termin, by dać mu czas na przemyślenie swojej decyzji - w praktyce to zwykle trwa ok. 6 miesięcy (jednak ja jestem zdecydowana na dokonanie apostazji, na prawdę nie potrzebuję czasu na przemyślenia ![]() - po upływie czasu na przemyślenia, przy ponownym spotkaniu z księdzem, petent jest informowany jakich to łask KK zostanie pozbawiony w związku z apostazją, - i dalej, pozwolę sobie przytoczyć cytat z Instrukcji KEP: Cytat:
![]() - w końcu dokonuje się odpowiedniej adnotacji w księdze parafialnej, ( ![]() P.S. Warunki dokonania apostazji w Polsce są o wiele bardziej restrykcyjne niż te w innych krajach np. Włochy. Tak więc wciąż pozostaję katoliczką, podobnie jak 95% Polaków ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
|
Cytat:
![]() 2. Przy tym, co wyprawiają księża katoliccy, wywyższający się w niemalże każdej dziedzinie i zawsze mający coś do powiedzenia- próba odnalezienia się pastora w polityce- w ogóle mnie nie zaskakuje ![]() I tak wolę protestantyzm ![]() Od zawsze Kościół i polityka są nierozłączne i wątpię, czy kiedyś będzie inaczej... ![]()
![]() |
![]() |
#167 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie, nie widzę żadnych dowodów na istnienie Boga. I co ma do tego te objawienie? Żeby nie było to istotne to by katachetki o tym pierdyliard razy nie mówiły na religii i księża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#169 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wojtyla, jakby nie patrzec - sama dobroc. Nawet jesli ktos sie nie zgodzi ze stanowiskiem na to czy na tamto, to nie wiem jaka zla wole trzeba miec, zeby nie widziec ze wystepowal ze szlachetnych pobudek. Do tego, dziennikarze, historycy czy politycy mowia o wkladzie w koniec zimnej wojny itd. itp. To wszystko nieisotne - ktos tam ma "powazne zastrzezenia", niewazne jak zasadne, juz - tyle warty, co reszta kleru ![]() No i oczywiscie -niezmiernie obiektywne antyklerykalne podejscie. Ciul, ze KK to od zarania dziejow najwieksza ogranizacja charytatywna, do teraz aktywna w tym polu. Mniejsza o wymierny wklad tej organizacji w cywilizacje europejska - od literatury i sztuki, przez wklad w kolonizacje i cywilizowanie bezmiarow terenu. Nieistotne jest to, ze przez wieki byla to najwieksza ogranizacja edukacyjna, a nawet teraz jesli chodzi o ilosc przedszkoli, szkol, uniwersytetow to podejrzewam, ze dalej bedzie nr1. Antyklerykalowie wiedza lepiej ![]() ![]() Oczywiscie, kazda ogranieta osoba zdaje sobie sprawe, ze ludzie kosciola popelniali bledy, zdarzaly sie i zdarzaja osoby, ktore sa albo nieetyczne, albo wrecz popelniaja przestepstwa, bedac w sutannie. Tyle, ze jest kwestia a) proporcji b) tyle ile dobrego zrobili/wniesli ludzie kosciola w rozmaite dziedziny zycia. A w takich tematach niezmiennie jest zupelne odwracanie tych proporcji i jechanie na plotkach i prymitywnych stereotypach. Cytat:
Super, szkoda ze na tym sie skonczylo, a nie na jakis wnioskach z tego tytulu. Cytat:
![]() Znasz jakis przypadek duchownego katolickiego, co mial zamiar startowac? A jednak - to KK jest be. Super - konkretny przyklad - Ty go nie przyjmujesz do wiadomosci, mowisz, ze "co wyprawiaja" - 0 konkretow i tyle, wystarczy. Innymi slowy, przykladami mozna rzucac jak grochem o sciane, bo Ty masz swoje zdanie, zupelnie niezalezne od stanu faktycznego?
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Słuchajcie wszyscy!! ja załozyłam ten ątek i teraz odnoszę sie do tego tematu.
Wszystko, co tu opiszę jest w 100% prawdą i stało się naprawdę w mojej miejscowości, a działo się to za sprawą księdza który "urzędował" w parafii ponad 8 lat. *nasz ksiądz jako osoba "wykształcona" (ale jednak zupełnie pozbawiona kultury) doceniał ludzi TYLKO z wyższym wykształceniem do tego stopnia że na kolędzie rozmawiał tylko z osobami, które takie wykształcenie posiadają (a że mieszkam w małej miejscowości i wszyscy się znają to doskonale wiedział kto studiował) Sytuacja osiągnęła apogeum, gdy przyszedł do mojej sąsiadki na kolende i pyta gospodyni, co robią jej synowie w życiu- sąsiadka na to, że skończyli zawodówkę i pracują w zawodzie, a ksiądz na to:" Pff, zawodówkę??! ludzie po zawodówce to chołota!!" * jak to w małych miejscowościach bywa, jest zwyczaj cotygodniowego sprzątania kościoła przez wyznaczone przez to osoby. Zazwyczaj dzieje się to rano w sobotę o 10 (taki jest przyjęty zwyczaj). Kiedyś rodzina przyszła o godzinie 9.50 do księdza na parafię po klucze- a on im na to, że 10 nie ma i mają poczekać * przy bierzmowaniu każdy musi sobie wybrać imię, tak też było u nas. Ksiądz przed ceremonią pytał każdego jakie imię wybrał i czy wie, kim był dany święty. Jedna dziewczyna powiedziała, że wybrała sobie imię Magdalena. A on jej na to:" Przecież wszystkie Magdaleny to dziwki!!" * jak to latem bywa ludzie na mszy stoją na dworze, zwłaszcza jak jest gorąca. Nasz ksiądz powiedział, że jak się stoi na dworze to Msza Św. się nie liczy i powiedział, że jak ktoś z dworu pójdzie do komunii to mu jej odmówi. Żeby jednak wiedzieć, kto faktycznie stał na dworze, to wyszedł z zakrystii i robił zdjęcia ludziom tam stojącym. * kiedy mój dziadek miał pogrzeb, to przyszedł na niego nasz sąsiad ( człowiek, ponad 90 lat, który już sam ledwo chodzi- na pogrzeb przyprowadziła go jego córka. Normą jest, że taki człowiek do kościoła nie chodzi, bo już samo wyjście z łóżka jest ponad jego siły). Na to ksiądz, jak go zobaczył to mu powiedział:" No ładnie, do kościoła się nie chodzi, ale na IMPREZKI to Pan przychodzi" * poza tym nasz "ksiądz" uważał, że skoro jesteś z parafii X to MUSISZ do niej chodzić- grzechem jest "porzucać soją parafię dla innej". (powód jasny- ludzie gdzie indziej dadzą na składkę) przykładów można by wymieniać w nieskończoność. Na pewno nasuwa się wam pytanie, dlaczego nic z tym nie zrobiliśmy. Młodzi, jak młodzi, księdza mieli w d**** i po prostu go olewali, ty pokazując mu dezaprobatę. Ci, któży chodzą do kościoła, to w większości starzy ludzie, który byli wychowani w czasach, gdy na księdza nie można było złego słowa powiedzieć bo ksiądz to "świętość, i mnie nie pochowa jak bedę go obrażać"..
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() Edytowane przez khloe Czas edycji: 2011-07-10 o 19:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
To KK pozwala na chrzczenie dzieci, które są niczego nieświadome... Ba, KK pozwala na chrzczenie dzieci rodziców niekatolickich wbrew woli tych rodziców, jeśli dziecko znajduje się w niebezpieczeństwie śmierci ![]()
![]() |
![]() |
#172 | |||
Zakorzenienie
|
To Ty w swoim spowiedniku i klerze ogolnie widzisz wrogow. Ja tam sobie tylko na forum pisze
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Kawalki typu - ksiadz przerywa prowadzenie mszy, zeby porobic ludziom zdjecia, to z pewnoscia wierna relacja ![]() ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jakoś np. do partii mnie zapisać rodzice nie mogli. A do KK owszem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#174 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Ha!
Pomińmy temat "grzechów" księży- można powiedzieć o księżach wszystko co złe. Mniejsza o to. Najśmieszniejsze w naszej wierze jest to, że osoba, która zabiła innego człowieka dostaje rozgrzeszenie i może iśc do komunii św. Natomiast osoba, która byłą w małżeństwie i się rozwiodła (np kobieta którą mąż "lał" codziennie) tego rozgrzeszenia nie dostanie i nigdy nie pójdzie do komunii!! Proszę nie negować mojej wypowiedzi, gdyz takie jest prawo kościelne- jak nie wierzycie, to spytajcie księdza. Hahaha... I to ma być wiara?? Nie przekonują mnie wypowiedzi księży w stulu:" Jak czegoś się nie rozumie to trzeba to przyjąc na wiarę"... ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#175 |
ma zielone pojęcie
|
Oczywiście, że dostanie rozgrzeszenie. Nawet jeśli wzięła rozwód cywilny i separację kościelną. Dopiero jak wejdzie w nowy związek, to zgrzeszy.
![]() |
#176 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niezły jest ten wasz ksiądz, na pewno zaprowadzi was do królestwa boskiego ![]() Że jeszcze wspomnę o tzw. gospodyniach, czyli księżych kobietach mieszkających z nimi od lat na plebaniach. I czym WSZYSCY wiedzą (oczywiście oprócz Wyraka, który będzie bronił każdego zabobonu jak niepodległości i polskiego księdza obrazić nie pozwoli). A tutaj kolejny przykład księdza, normalnie dusza człowiek, nawet Wyrakowi nie życzę, żeby kiedyś do takiego przytułku trafił, bo to różnie w życiu bywa: Cytat:
Cytat:
i http://www.nie.com.pl/art24655.htm Ale to pewnie nieprawda, bo przecież w "NIE" piszą ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
W KPK jest napisane: Kan. 1151 - Małżonkowie mają obowiązek i prawo zachowania współżycia małżeńskiego, chyba że usprawiedliwia ich zgodna z prawem przyczyna. Kan. 1153 - § 1. Jeśli jedno z małżonków stanowi źródło poważnego niebezpieczeństwa dla duszy lub ciała drugiej strony albo dla potomstwa, lub w inny sposób czyni zbyt trudnym życie wspólne, tym samym daje drugiej stronie zgodną z prawem przyczynę odejścia, bądź na mocy dekretu ordynariusza miejsca, bądź też gdy niebezpieczeństwo jest bezpośrednie, również własną powagą.
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
lol: znów ciekawy wątek
moj znajomy opowiadał ciekawostkę z mszy. ksiądz wszedł na ambonę i zapytał. KTO JEST KATOLIKIEM,NIECH PODNIESIE REKĘ. las rąk,cały kościół podniosł rece. ksiądz znów pyta: KTO JEST ZA IN VITRO? 1/4 rąk w górze KTO JEST ZA ABORCJĄ? kilka osób podniosło ręce KTO STOSUJE ANTYKONCEPCJĘ? no chwila konsternacji,ale dość sporo ludzi podniosło ręce. a ksiądz podsumował tak KTO CHOĆ RAZ PODNIÓSŁ RĘKE ,NIE MA PRAWA NAZYWAC SIĘ KATOLIKIEM ![]() amen ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
natomiast jesli nie ma unieważnienia,anie ma kochanka to może iść do spowiedzi i pobierac sakramenty święte |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale jeśli znajdzie sobie innego partnera, nie ma do nich prawa. Bo według KK nadal jest w małżeństwie, tyle, że podczas być może czasowej, separacji.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.