Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku
Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 17 32,08%
Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy 1 1,89%
Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! 5 9,43%
Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. 0 0%
Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! 3 5,66%
Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. 0 0%
Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. 0 0%
Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. 2 3,77%
Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. 0 0%
Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. 18 33,96%
Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. 0 0%
Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! 2 3,77%
Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. 3 5,66%
W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. 2 3,77%
Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. 0 0%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-14, 14:55   #181
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Pewnie nikt i tak nie zauważy mojego posta albo zostanie on ominięty szerokim łukiem..ale i tak napiszę.
Przepraszam, że tak zniknęłam bez słowa. Czasami Was podczytuję... ale czasu coraz mniej, poza tym miałam wrażenie, że i tak nikt moich postów nie zauważa, to po co się wysilać... U nas ok, mamy dużo załatwień, wczoraj podjęliśmy decyzję, że wyprowadzamy się z PL. Jutro jade zalatwiać paszport tymczasowy dla Lili bo na dowód za długo czekać...
Lila rosnie, ma już 8kg. Jutro idziemy na szczepienie.
Później pakowanie i jedziemy... No to tyle. Juz Wam nie przeszkadzam. Papa
a wiesz że KAZDY jak zaczyna tak posta to zostaje zauważony? nieprawdopodobne... aaaaa, WCISNIECIE CAPSLOCK I pogrubienie czy podkreślenie też troche na zauważalnośc działa. ale najlepiej zrobić tak : NIKT MNIE NIE ZAUWAŻA i wtedy efekt murowany odwala mi, a mialam karmic dziecko, rozwiesic reszte rpania i isc na spacer...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:01   #182
Marina1
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)

hehe monia kocham Cię

Zaneta zgadzam się z Tobą i zrozumiałam o czym piszesz. Ja na mojego to i tak cały czas się już drę, bo jestem na skraju. Staram sę hamować ale cięzko jest, jak on krzykacz pierwsza klasa.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:03   #183
marzena_S
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
"poczytaj mi mamo"
pamietacie takie małe bajeczki z tej serii?D
Uwielbiałam je!
Dlatego na mikołajki kupiłam Hani właśnie te w nowym wydaniu- księga I i II.(już nam się z tż znudziły bajki które jej przed snem czytamy ) Do tego jeszcze smoczyca Lamaze dla małej smoczycy.

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
I dziękuję za gratki dla Igiego
No tak, dzisiaj kończymy już 5 miechów
Gratulacje dla Igiego, oby kolejne miesiące były już bez napadów płaczu małego.

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradźcie
niektórzy goscie zaczynają mnie pytać o prezenty na Chrzciny(wspominajac o jakiś srebrnych łyżeczkach złotych smockach )

czy wypada wspomnieć że Jas ma konto
troche głupio co??

może lepiej zrobie liste z upominkamimi typu zawieszki lamaze, itd
Skoro pytają co by się przydało to możecie powiedzieć, że na razie wszystko macie i prezentem mogłaby być kasiora, którą wpłacicie mu na konto. Chyba, że faktycznie coś potrzebujecie.
U nas tylko matka chrzestna pytała co kupić- powiedzieliśmy, że krzesełko do karmienia,a od pozostałych gości dostała medalik z łańcuszkiem, kilka ciuszków i pieniądze.

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
WK******M SIĘ!!!!!!!!
Napisałam mega posta i komputer mi padł ide zapalić
Oj znam ten ból.

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Iustynko,Patik,Marzenko-ulga niesamowita ale,ale....odczytałąm wynik po 1 minucie,3,5,10 i była jedna kreska.W nocy wstałam bo miałam sen patrzę a tam 2 kreski.Włączyłam kompa i czytałąm,ze po takim czasie wynik jest nieważny ale ja mam schizy.Nigdy czegoś takiego nie maiłam a testów się narobiłam ze 100.Ta druga leciuśieńka ale widoczna.I co?Wazny czy niewazny?Pomózcie
Kciuki za Tymka i za bioderka na dzisiejszych wizytach juz uruchomiłam.

Zarejestowałam Izę do poradni w Poznaniu na 5 grudnia.
Pojedziemy i zobaczymy na kiedy nas skieruja na oddział.
A tak w ogóle,to mogłabym sie spotkać z Poznaniankami
W każdej ulotce testów jest napisane, że po czasie wynik nie jest już ważny,ale dla pewności poszłabym zrobić betę.
Co do spotkania to ja bym bardzo chętnie się spotkała...ale w listopadzie. 2 grudnia wyjeżdżam do rodziców i już tam do świąt zostaję, więc nie dam rady.
Stary 2011-11-14, 15:04   #184
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Buu kolejna wylatuje,
ale masz tam internet i będziesz z Nami cały czas?
To święta w Anglii ,czy wrócicie do Pl?

Wyobrażam sobie Twoją radość, że w końcu męża zobaczysz
Żanetko będę miała internet Nie ma innej opcji
Święta w Anglii

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:14   #185
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asynastra Pokaż wiadomość
no to przeżyłam szok w związku z tym, że nie ma być już kolejnej częsci..

pomorskie, niedaleko Starogardu Gd.
a skad, bo ja z tego powiatu, rodowita kociewianka...

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

Cytat:
Czemu źle wróży?
Będzie siurać gdzie popadnie ?
a duze dziewczynki (jak my ) to po co majtki sciagaja z usmiechem

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-11-14 o 15:17
Stary 2011-11-14, 15:20   #186
asynastra
Raczkowanie

Cytat:

Asynastra
mogę zdać jedno pytanie ? Jak to jest być mamą w wieku 18lat? Podziwiam takie mamuśki, które są otwarte na tak nowe wyzwanie. Ja czasem mimo , że mam 23 zadaje sobie pytanie,czy się do roli mamy nadaję...czasem nawet myślę że to za wcześnie było,mimo że chciałam.Takie mieszanie uczucia miewam. Gratuluje dwójkę dzieciaczków
hmm.. Nie ukrywam, że pierwsze dziecko to była wpadka, ale pokochałam je od pierwszej chwili. O byciu matką nie wiedziałam nic, dzisiaj wiem, że nic wiedzieć nie musiałam. kiedy dowiedziałam się o ciąży byliśmy już narzeczeństwem, więc wzięliśmy ślub i wprowadziłam się do męża. Po porodzie jakoś tak wszystko samo przyszło instynktownie. Czytałam różne poradniki itp ale bardziej ufałam swojej intuicji. Nie chciałam żadnej pomocy mamy czy teściowej, bo wiedziałam, że będą narzucać mi swoje przekonania, a tego nie lubię, bo to w końcu moje dzieci. Dla mnie tutaj wiek nie ma znaczenia. Czy gdybym zaszła w ciążę w późniejszym wieku byłabym lepszą matką? uważam, że nie. Jestem tką matką jaką jestem, popełniam błędy jak każdy, nikt nie jest idealny. Wszyscy mówią, że straciłam najlepsze lata swojego życia. Ja tak nie myśle. Owszem te lata były dla mnie ciężką pracą i ogromnym wyzwaniem, ale to poświęcenie będzie owocować w przyszłości, a każdy uśmiech moich skarbów rekompensuje wszystko. I jestem dumna z tego, że mam dwójkę wspaniałych dzieci. Przyjdzie czas i na mnie, jeszcze zdążę pospełniać swoje marzenia, a na razie skupiam się na dzieciach, aby one również w przyszłości mogły cieszczyć się z moich sukcesów razem ze mną.
Stary 2011-11-14, 15:20   #187
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
hehe monia kocham Cię

Zaneta zgadzam się z Tobą i zrozumiałam o czym piszesz. Ja na mojego to i tak cały czas się już drę, bo jestem na skraju. Staram sę hamować ale cięzko jest, jak on krzykacz pierwsza klasa.

Wierze kochana wierze.
Myślę, ze cierpliwości trzeba sie nauczyć.
Ja się jej na szczęscie nauczyłam.
I też się jej nauczysz

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Żanetko będę miała internet Nie ma innej opcji
Święta w Anglii
Najważniejsze, że będziecie we trójkę

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość

a duze dziewczynki (jak my ) to po co majtki sciagaja z usmiechem
: hahaha::h ahaha:

KObieto idź może nakarm dziecko

Umarłam.

Ja tu się zastanawiam, że Emi będzie mi siurać, albo latać z pulinką,
pewnie i tak tak będzie,ale nie wpadłabym na to.

Wariatka: cmok:

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-14, 15:21   #188
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Dziękuję
Szukam jeszcze w pdfie, Scio pisała, że ma
Daj mejla na priv to wyśle

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Jeszcze co do prezentów, to się w końcu zdecydowałam na mikołajki na takie coś: http://fanbiedronki.pl/gazetka/2011....uszowe,zabawki (te klocki za 45 zł).

To klocki pluszowe, duże, ładnie wykonane, bardzo kolorowe i grzechoczą, więc myślę że dla takiego bobasa ok Bo już teraz mogą go zainteresować. A na gadające pluszaki itp jeszcze przyjdzie czas
Tez nad nimi myślałam, ale ciągle się zastanawiam.

Witam nową mamusię

My dziś byliśmy na 2 godz spacerku. Agata miała rajtki, spodenki polarowe, body z krótkim, bluzeczke, bluze i kurtke polarową. Nogi prykryte kocykiem-śpiworkiem (mam taki akrylowy koc z suwakiem i guziczkami, co można śpiworek z niego sprawić. I do tego czapeczke wełnianą hand made od mojej mamy. Śliczny

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:24   #189
CookieMonsters
Rozeznanie

PYTANIE mam:
Jaki krem polecacie/ kupujecie dzieciom na zime na wyjścia?
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:25   #190
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
hmm.. Nie ukrywam, że pierwsze dziecko to była wpadka, ale pokochałam je od pierwszej chwili. O byciu matką nie wiedziałam nic, dzisiaj wiem, że nic wiedzieć nie musiałam. kiedy dowiedziałam się o ciąży byliśmy już narzeczeństwem, więc wzięliśmy ślub i wprowadziłam się do męża. Po porodzie jakoś tak wszystko samo przyszło instynktownie. Czytałam różne poradniki itp ale bardziej ufałam swojej intuicji. Nie chciałam żadnej pomocy mamy czy teściowej, bo wiedziałam, że będą narzucać mi swoje przekonania, a tego nie lubię, bo to w końcu moje dzieci. Dla mnie tutaj wiek nie ma znaczenia. Czy gdybym zaszła w ciążę w późniejszym wieku byłabym lepszą matką? uważam, że nie. Jestem tką matką jaką jestem, popełniam błędy jak każdy, nikt nie jest idealny. Wszyscy mówią, że straciłam najlepsze lata swojego życia. Ja tak nie myśle. Owszem te lata były dla mnie ciężką pracą i ogromnym wyzwaniem, ale to poświęcenie będzie owocować w przyszłości, a każdy uśmiech moich skarbów rekompensuje wszystko. I jestem dumna z tego, że mam dwójkę wspaniałych dzieci. Przyjdzie czas i na mnie, jeszcze zdążę pospełniać swoje marzenia, a na razie skupiam się na dzieciach, aby one również w przyszłości mogły cieszczyć się z moich sukcesów razem ze mną.
wow, chyle czola... bo mi sie nadal czasem wydaje zem Za durna do bycia matka i ze moj mozg i charakter to ew nadaje sie do zabaw z 4;atkiem a nie do matkowania...

zaneta - karmie kinge... nie przymiera glodem

Stary 2011-11-14, 15:28   #191
asynastra
Raczkowanie

Monia- ja ze wsi. gmina Smętowo Graniczne.

A ja Majcię ubieram tak: body z krótkim, bluzeczka, śpiochy, spodnie, buciki, gruba kurtka i czapka, i kocykiem przykrywam. do wózka ją wkładam w takim nosidle zapinanym.
Stary 2011-11-14, 15:29   #192
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Po tym poście w zyciu bym nie powiedziała, że masz 20 lat!
Jesteś taka dojrzała, doświadczona jakbyś z 50tka miała nie no żartuję, ale tak to pięknie wszystko opisujesz, że aż się czytać kilka krotnie chce.

"Czy gdybym zaszła w ciążę w późniejszym wieku byłabym lepszą matką? uważam, że nie" Pewnie, że nie.Każdy kiedy dowiaduje się że zostanie mamusią to dostaje powera i myślę, że nawet nieświadomie staję się bardziej odpowiedzialna za dalsze życie.

"Nie chciałam żadnej pomocy mamy czy teściowej, bo wiedziałam, że będą narzucać mi swoje przekonania, a tego nie lubię, bo to w końcu moje dzieci." - Oj uwielbiam Cię za to zdanie, nie wiem dlaczego ale mam identyczne podejście,mimo że czasem słyszałam że jak chcą pomóc to niech pomagają, a mnie rwało w środku.Chce być taka zosia samosia i dojść do pewnych rzeczy, ba do większości rzeczy sama!

"Wszyscy mówią, że straciłam najlepsze lata swojego życia. Ja tak nie myśle" - Też tak nie myślę,ponieważ w wieku 18lat powinnam szaleć na dyskotekach, bujać się tam i tam. W domu powinnam być tylko na obiad tak jak większość nastolatek. A Ja gdy skończyłam 18ście to wolałam z mężem wtedy jeszcze tylko chłopakiem, siedzieć w domu pichcić coś po swojemu, spacerować, oglądać wspólnie filmy, wybierać się na wycieczki...a słyszałam wiecnzie "jak teraz się nie wybawisz będziesz żałowała" buuu niczego nie żałuje!

A marzenia, marzenia myślę, że już się powoli spełniają,przecież większość kobiet marzy o byciu mamą

Stary 2011-11-14, 15:31   #193
asynastra
Raczkowanie

Cytat:
PYTANIE mam:
my mamy krem ochronny bambino zwykły

Cytat:
wow, chyle czola... bo mi sie nadal czasem wydaje zem Za durna do bycia matka i ze moj mozg i charakter to ew nadaje sie do zabaw z 4;atkiem a nie do matkowania...
ja tam od zawsze byłam dziwnie odpowiedzialna i 'dorosła'
Stary 2011-11-14, 15:31   #194
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Boszeeee już nowy temat, ale mam tyły z czytamiem

Pochwale sie tylko ze u nas 21 tydzień kończy Sarenka

Dziewczyny macie moze kojec lub planujecie kupić.
Bo my sie własnie zastamawiamy, tzn TZ chce kupić, a mi sie wydaje że dziecko długo w nim nie wytrzyma i będzie sie nudzić.
W ogole myślimy nad kojcem żeby Sara nie musiał walczyć z psami o zabawki ma miej zębów więć pewnie by przegrała

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:31   #195
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
PYTANIE mam:
Podpinam się pod pytanie!

Cytat:

zaneta - karmie kinge... nie przymiera glodem
Uff to dobrze
Kinga mam mamę wariatkę, szaloną wariatkę.
Nie nadaje do zabaw? Kochana ja tu sikam po gaciach,
a Ty mówisz że nienadajesz się do zabaw.

Edit źle przeczytałam.

Tak nadajesz sie do zabaw,
ale do matkowania też, bo szalone mamy to fajne mamy.
Ja lubiłam jak moja mama żartowała a potem wystawiła śmiesznie język

Stary 2011-11-14, 15:35   #196
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

witam po -popołudniowo - a może już nawet wieczornie

oszalałyście 7 stron na nowym już naprodukować

kiedy ja to nadrobię

asynastra
- witaj w naszych skromnych progach

Nerola - daj znać po wizycie.

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

resztę nadrobie wieczorkiem

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
W ogole myślimy nad kojcem żeby Sara nie musiał walczyć z psami o zabawki ma miej zębów więć pewnie by przegrała
padłąm:ha haha:

dobry argument za kupieniem kojca

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:47   #197
Sloneczko555xxx
Zakorzenienie

Cytat:
PYTANIE mam:
ja mam nivea baby na każdą pogodę ..... fajny i nic Maksa nie uczla .... bardzo wydajny, minimalną ilością rozsmarujesz całą buźkę
Cytat:

Sloneczko555xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:50   #198
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Podpinam się pod pytanie!
My mamy Nivea krem na każda pogode.

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
asynastra - witaj w naszych skromnych progach

O jak fajnie nowa mama do nas wpadła
Witam sie milutko

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 15:54   #199
patik87
Zakorzenienie

Ot zimowa pora przyszła, długie wieczory i jest co czytać. Szaloneee.

Agula, rzuciło mi się w oczy: jak to Cię nikt nie zauważa? Jak zniknęłaś bez słowa wszystkie się pytały, pojawiłaś się na chwilę i znowu zniknęłaś.
I wszystkie zmartwione co było powodem Twojego nagłego odejścia?
Ja odpowiadam na pytania i wypowiadam się w tematach na które mam coś do powiedzenia. Specjalnie nikt nie olewa Twoich postów, uwierz...

Kurde, jak nie cytuje nie pamiętam co mam napisać.

Już wiem.

Zastanawiam się nad tymi klockami z biedronki.

Zanetaa w ikei sa super tanie pacynki
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 16:04   #200
Madziulka_17
Wtajemniczenie

asynastra witaj

A ja mam kremik Ziajki

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 16:07   #201
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piwnooka77 Pokaż wiadomość
Tak, pochodzę z Lublina. Przez 28 lat mieszkałam na Nałkowskich, potem pół roku na Szerokim a potem to już Poznań.
Ja też pochodzę z Lublina

asynastra witaj

agula nieeeeeeeeeee ja ci nie pozwalam jechać, do kogo będę pisać smsy

Nerolka ja też miałam kiedyś taką sytuacje, ale ciąży nie było
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 16:13   #202
patik87
Zakorzenienie

Piwonooka mam rodzinę na nałkowskich

Krem-emolium krem barierowy.
Stary 2011-11-14, 16:17   #203
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
.
Ja też

Nerolka, a tak w ogóle to za co ty mnie przepraszasz???????/
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 16:23   #204
zanetaa88
Zakorzenienie

Patik tylko za Nim Ja zajadę do Ikei to święta się skończą nawet i Wielkanocne. Mam nawet pretekst,chce nowy dzbanek,ale to na mojego męża jeszcze nie działa a dzbanek miałam tylko niechcący teściowa mi go zbiła.

Czy Wasze dzieci w czasie karmienia też wkładają sobie rączki do buzi ?
Moja je, patrzy na mnie, a zaraz zamiast do piersi to rękę do buzi i jedzie z koksem.I muszę ją nakierować na pierś.

Stary 2011-11-14, 16:29   #205
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Aniu, co to za argument na nie dla łyżeczki?

I baaaardzo współczuję że Cię choróbsko dorwało Walcz z cholerstwem!

dzięki, walczę
A przepisałam fragment z książki (mówiłam że się nudzę ), więc wklejam:

Cytat:
„wyobraź sobie że masz pół roku. Uwielbiasz naśladować swoją rodzinę we wszystkim, starasz się złapać przedmioty, których oni używają, i odkryć do czego służą. Kiedy patrzysz na swoich rodziców podczas posiłku, fascynują cię zapachy, kształty, kolory. Nie rozumiesz że oni jedzą, bo są głodni, chcesz po prostu uczestniczyć we wszystkim, co oni robią – w ten sposób się uczysz. Ale zamiast po prostu pozwolić ci na dołączenie do posiłku, Twoi rodzice usilnie wciskają ci łyżeczką coś rozgniecionego do ust. Papka jest zawsze takiej samej konsystencji, ale smak zdaje się nieco różnić: czasem jest przyjemny, czasem nie. Twoi rodzice być może pozwalają ci ją obejrzeć, ale rzadko pozwolą ci dotknąć. Czasem się spieszą, czasem musisz chwilę czekać na kolejny kęs. Kiedy tylko wyplujesz jedzenie – bo cię zaskoczyło, albo po prostu naszła cię ochota żeby wypróbować jak to jest – szybko je zeskrobują i z powrotem pakują ci do buzi! jeszcze nie wiesz, że ta papka może zapełnić Twój brzuszek, więc jeśli czujesz głód, ogarnia cię dodatkowa frustracja, bo tym czego chcesz jest mleko. Być może jeśli głód nie jest zbyt silny, a papka ma dobry smak, będziesz współpracować. Ale nadal ciekawi cię co robią wszyscy inni i wolisz robić to samo.
Karmienie łyżeczką nie jest złe, jest po prostu niepotrzebne.
[...] Gdy dziecko ma kontrolę nad tym, co je, może smakować nowe pokarmy przednią częścią gardła i wypluwać je, gdy mu nie smakują. Natomiast papka podawana łyżeczką dostaje się prosto do tylnej części gardła, przez co dziecku trudniej sobie z nią poradzić. Jeśli dziecko nie może się upewnić, że dostało coś, co lubi, zazwyczaj to odrzuca.”

oczywiście to tylko mały urywek, odnośnie posta Lilki, bo ogólnie bardzo fajnie tam opisują kilka innych argumentów

Cytat:
Jeszcze co do prezentów, to się w końcu zdecydowałam na mikołajki na takie coś: http://fanbiedronki.pl/gazetka/2011....uszowe,zabawki (te klocki za 45 zł).

Uwielbiam Cię Dokładnie to samo chcemy kupić, miałam rano wkleić ale nie umiałam linka do konkretnej strony zrobić a nie chciało mi się z Print screenem bawić
A poza tym myślimy nad stoliczkiem interaktywnym, i - na przyszłość - bujanym samochodem

Cytat:
Nerola u mnie Emi miala dwie blade kreski.Do tej pory gdzieś mam test.Pamiętam, że tak zgłupiałam, że nie wiedziałam czy 2 kreski to ciąża zrób jeszcze raz dla świętego spokoju !
też tak miałam Pokazuję test TŻowi a ten daltonista stwierdził że jedną widzi

83monia, jesteś THE BEST

Cytat:

a ja u lekarki byłam, nie wiem w sumie po co, bo sama wiedziałam co mi powie - wirus, leżeć, wygrzewać się i kurować domowymi sposobami + paracetamol..
No ale poszłam żeby mi znów TŻ nie skwierczał..

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 16:31   #206
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Boszeeee już nowy temat, ale mam tyły z czytamiem

Dziewczyny macie moze kojec lub planujecie kupić.
Bo my sie własnie zastamawiamy, tzn TZ chce kupić, a mi sie wydaje że dziecko długo w nim nie wytrzyma i będzie sie nudzić.
My mamy psa i kota i kojca (jak na razie nie planuje) nie podoba mi sie to

Cytat:

Krem-emolium krem barierowy.
A on ma w składzie wodę

Bo ja szukam takiego bez wody na mróz.Bo na teraz mamy Babydream'a.

Agacie sie zrobiły jakieś suche placki na łokciach a kąpiemy ją allerco nawilżającym. Dziś kupłam emolium. I do tego z oillanu mydełko. Bo ostatnimi czasy jak Agata zrobi kupe to ją myje pod zlewem

Spałam dziś do 9.30 i juz ziewam

Nerolka za test.

Aniu i ciekawa to książka? Bo do mnie tez przemawiają argumenty i jak tylko Agata zaczne siedzieć to chce tak jej podawać jedzenie. Nie mam tez przymusu dawania, jak Agata jest bardzo głodna tonie ma mowy, zeby zjadła, nie namawiam daje mleko. Tak jak nie zmuszam jej jak juz nie chce. Zresztą ona ładnie je. Otwiera buzie i chap zamyka, często też je sama (trzymamy łyżeczke wspólnie). Jakoś nie widze, zeby przeżywała frustracje z powodu jedzenia łyżką ale ciekawa jestem tej książki.

Agatka jest już z nami

Edytowane przez Scio
Czas edycji: 2011-11-14 o 16:36
Stary 2011-11-14, 16:34   #207
aania_20
Zakorzenienie

A krem mam rossmanowski - Babydream ochronny na wiatr i zimno https://mamotoja.pl/babyonline_polec...l?galg_id=2042

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 16:37   #208
patik87
Zakorzenienie

Scio no ma wodę.
Ale jak posmarujesz 15-20 min przed wyjściem, to woda chyba powinna wyparować?
Napisane jest z tyłu że odpowiedni na mróz, wiatr...
Widziałyście nową gazetką biedronki "więcej pomysłów?" fajne pchacze do nauki chodzenia są
Stary 2011-11-14, 16:41   #209
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Scio no ma wodę.
Ale jak posmarujesz 15-20 min przed wyjściem, to woda chyba powinna wyparować?
Napisane jest z tyłu że odpowiedni na mróz, wiatr...
Widziałyście nową gazetką biedronki "więcej pomysłów?" fajne pchacze do nauki chodzenia są
Zalinkuj

Ja gdzies czytałam, ze na mróz nie powinien mieć wody w składzie

Agatka jest już z nami
Stary 2011-11-14, 16:43   #210
pieleszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Patik tylko za Nim Ja zajadę do Ikei to święta się skończą nawet i Wielkanocne. Mam nawet pretekst,chce nowy dzbanek,ale to na mojego męża jeszcze nie działa a dzbanek miałam tylko niechcący teściowa mi go zbiła.

Czy Wasze dzieci w czasie karmienia też wkładają sobie rączki do buzi ?
Moja je, patrzy na mnie, a zaraz zamiast do piersi to rękę do buzi i jedzie z koksem.I muszę ją nakierować na pierś.
ja do ikei tez pewnie wcześniej nie zawitam, a mam straszna ochotę na kilka rzeczy z tego sklepu . a co do wpychania łapek w czasie jedzenia to u nas identycznie - też muszę Hanyskę nakierowywać.

Asynastra witaj
Nerolko to za tyle kresek ile sobie życzysz a swoją drogą to kiedy my się zobaczymy?? jeszcze w tym roku damy radę??

byłam u fryzjera - farbowała mnie az 2,5 godz a ja cały czas myślałam jak sobie moja przyjaciółka z Hania radzi. ale poszło im dobrze podobno, a ja nie wiem teraz jak się kochanej dziewczynie odwdzięczyć...

moje dziecko uwielbia robic koopę w świeżo przebranego pampersa. i jak ja mam zarobić na te pieluchy

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości