![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cytat:
![]() Powodzenia w nowej pracy!!
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Roux666 i Edeldredzia czy możecie mi w czymś doradzić?
![]() Nie wiem jak sformułować to pytanie, by było w pełni zrozumiałe nawet dla mnie ![]() Czy jest coś, co powinnam wziąć ze sobą z Polski, jakieś rady odnośnie leków, elektroniki, itd.? Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ![]() ![]()
"[...] Podstawowy zestaw, wywołujący wschód słońca oraz nową miłość do niewiadomoczego, na nic konkretnego nas nie stać i nie będzie nas stać, a za chwilę nie będziemy tu stali, pan tu stał, a teraz nie stoi, poszedł. Piekło i przestało." |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
Polecam wziac przejsciowke. Tu sa inne kontakty
![]() BANANA- PRACA W RESTAURACJI ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Nana
jak juz dredzia napisala- przejsciowka koniecznie- ale do laptopa, do ladowarki do komorki nie bedzie Ci potrzebna. Leki: jesli masz problem z grypami, przeziebieniami, gardlem..zatokami- ja tak mam- to nabierz sobie z PL lekarstw, bo tu ciezko o jakies dobre, a poza tym sa strasznie drogie a lekarze od razu wypisuja antybiotyki. Ja uratowalam sobie tylek tym, ze wzielam duzo tabsow na gardlo, Ibupromow MAX i Ibuptonmow zatoki, Gripexow. hehe dla mnie osobiscie najwiekszy problem stanowia farby do wlosow:d nie ma tutaj akurat tego, czym ja sie farbuje ( ruda Feria L' oreala), no i ...farby tu sa doslownie 3x drozsze niz w PL. Fryzjer tez. dlatego ostatnio kupilam sobie nozyczki fryzjerskie. A reszta to jak wszedzie- wiadomo, jedzenie jest inne, nie zawsze takie jak w PL, ceny duzo wyzsze ( ale w koncu bedziesz zarabiac we frankach, wiec na poczatku moze beda przerazac, ale z czasem sie oswoisz). ah, a na zakupy jakies wieksze zawsze lepiej pojechac do Niemiec albo Francji ( akurat w Szwajcarii nie ma jakis super extra sklepow, aby warto bylo wydac franciszki:P to samo, albo moze i lepsze, wiecej ...i TANIEJ znajdziesz w innych sasiadujacych krajach). I nie martw sie, ze bedziesz musiala jezdzic na zakupy daleko...tutaj prawie kazdy wybiera sie raz na jakis czas do De albo Fr na zakupy ( w zaleznosci od tego, w ktorej czesci CH mieszka), wiec napewno znajdziesz sobie szybko kompana do shoppingu. ah no i radzilabym sobie na poczatek wziac jakas stabilniejsza sumke pieniedzy- chocby po to, zeby sobie od razy kupic demi Tarif ( bilet dajacy Ci roczna 50% znizke na komunikacje w Szwajcarii). www.sbb.ch zobacz ceny biletow do miejsc, ktore chcialabys zwiedzic, zobacz jaka roznica z DT...przyda Ci sie to na dzien dobry. ( ja kupowalam swoja pol roku temu i kosztowala 160chf, rok wczesniej jak kupowalam to zaplacilam 150...drozeje z roku na rok).
#185 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
Roux, mój lapek bez przejsciówki się nie podłączy!.
FAKTYCZNIE, FARBY DO WŁOSÓW, CALKIEM ZAPOMNIAŁAM ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Ala, czemu demitarif? ![]() ![]() Ja polecam też kupić GLEIS 7, po 19 do 5 rano jeździsz za darmo pociagami. halbtax+g7= 273chf! zdrożało, ja płaciłam 260 ![]() Na jak dlugo przyjeżdżasz? |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Wtajemniczenie
|
Ja wróciłam wczoraj z 9cio dniowych wakacji w PL. I ciągle narzekam, czas się wlecze, nie chcę już być au pair ! Podziwiam osoby, że wytrzymują z host rodzinami po 2-4 lata. I serio przestrzegam przyszłe au pair - zastanówcie się dwa razy, zanim zdecydujecie się na ROK au pairkowania... Dla mnie jednak 6-8 miesięcy to maksymalna opcja. Na szczęście już nigdy więcej nie będę au pair, bo wiem z czym to się je... W ogóle zauważyłam, że dziewczyny, które zostają na więcej niż rok, to z reguły mają hostkę/hosta mówiącego w języku ojczystym au pair. U mnie był wyjątek, bo poprzednia au pair z Czech, była tu 2 lata. Ja bym nie wytrzymała.
Moja hostka szuka już nowej dziewczyny, nie chce nikogo z PL ani z Czech. Pewnie chcą powiew świeżości, lol.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
jej, nie straszcie, bo ja mam wrażenie, ze moja hostka jest spoko babką, i ze raczej będe tam chciała zostac na dłuzej niz czekac z utesknieniem na powrót...
#189 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z OJP,
ja jestem 8 miechów i rzygać mi się chcę, NIGDY WIĘCEJ |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
dzięki
#191 |
Rozeznanie
|
Zależy na kogo się trafi. Ja mam prześwietną hostkę! A po polsku wie tylko jak jest czapka:P
Ważne jest, żeby szczerze ze sobą rozmawiać o wszystkim! O jakichkolwiek wątpliwościach czy o tym co się nie podoba. Bo później są jakieś niedomówienia, niejasne sytuacje i z czasem jest tylko gorzej... Mieliśmy być na rok a zostajemy na dwa lata ![]() ![]() moya nie martw się ![]() ![]() My z hostami nie rozmawialiśmy ani telefonicznie ani na skypie, pisaliśmy tylko maile. Przeczucie miałam od razu, że to świetna kobitka i jest jeszcze świetniejsza niż myślałam ![]() ![]() ![]()
Au pair w De do 09.2013 (z Tż ![]() 26.04.2007 ![]() ![]() 12.09.2012 ![]() 26.07.2014 ![]() Edytowane przez rom4ntyczk4 Czas edycji: 2012-04-16 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#192 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Też wydaje mi się, że Tobie jest troszkę łatwiej, bo masz obok TŻta. My jesteśmy całkiem same, wracamy do pustego pokoju i jedyne co mamy, to laptop. W ciągu tygodnia ja np. kończę o 18:40-20:00, więc nigdzie nie wychodzę. Zostają tylko weekendy. Mnie moja hostka stresuje, poważnie. Jestem z nimi prawie 9 miesięcy, byle te 3 jeszcze wytrzymać...
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". Edytowane przez ojp Czas edycji: 2012-04-16 o 16:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
no własnie mi tez się wydają mega spoko. Tzn. host z twarzy wydaje sie powazny i dosyc rygorystyczny, ale hostka nadrabia za niego. On mało sie uśmiecha, ale na wszystko się jakby godzi bezproblemowo.
#194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak wydaje mi się, że jeśli się szczerze rozmawia i ustala wszystko z rodziną to można wielu nieporozumień uniknąć.
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#196 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ojp, zrób sobie listę plusów tego wyjazdu, powieś nad łóżkiem i czytaj jak cię dopadną wątpliwości! (w ogóle to polecam wszelkie autosugestie - np. na moim lustrze pisze "jesteś za☠☠☠ista" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
moi hosci tez byli za☠☠☠isci na skypie itp, a teraz...;/
sprobuje troche odbudowac nasza relacje po ich powrocie, bede mila, bede jadla z nimi, itp. zobacze, moze to zmieni choc odrobine atmosfere, bo ja juz nie daje rady, serio. jedyne co to Adrian mnie tu trzyma |
![]() ![]() |
![]() |
#198 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hehe no tak, demi tarif (halb tax) to po francusku ![]() Cytat:
ja np. pomimo wielu przygod...i roznych problemow...nie zaluje ze na tak dlugo sie zdecydowalam wyjechac. Nie wiem czy mialam taki dzien ( nawet jak host nas terroryzowal) ze chcialam z tego zrezygnowac i rzucic to w cholere. Mnie 2 lata mija szybko i calkiem przyjemnie... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Te nasze relacje z rodzinka, to nie tylko ich nastawienie, ich charaktery, ale takze my same.. ![]() Warto tez nad soba pracowac. Choc...nie mowie, ze to w wiekszosci nasza wina- nie nie. Ja sie przyznam, ze najciezej mi bylo jak nic nie robilam, nie wychodzilam z domu, po pracy uciekalam do pokoju na kompa, nie rozmawialam z hostka, nie spotykalam sie ze znajomymi...i generalnie zylam GG i wszystkim co polskie- pograzyc sie mozna!!
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie, polacy strasznie narzekają. Wiadomo, ze to jets jednak pewna różnica, nie jets to wasz prawdziwy dom, w każdym domu sa inne zasady, ale wąłsnie dlatego się jedzie by poznac cos innego. Mimo wszystko, obce, zawsze bedzie obce i albo się nabierze do tego dystansu i jednka bedzie się patrzec przychylnym okiem, albo będziemy się sami nakręcac w tym jak to nam źle i smutno. Ja np jadę tez po to by nauczyc się gospodarowac pieniedzmi, umiec wypelniac obowiązki. W domu rodzice przyzwyczaili mnie do tego, ze decyduje sama czego chcę, a oni w sumie tlyko daja mi kase bym to realizowała co sobie wymarze(po czesci zrobili tutaj ogromny blad, i teraz chyba to zauwazyli i już widze, że wprowadzaja mi ograniczenia). A wiem, że nie na tym polega zycie, i to będzie okazja by się sprawdzic i samemu o cos zapracowac. Pewnie wrocę do domu i zaczne baredziej wszystko doceniac, i na to wlasnie liczę.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Rozeznanie
|
Dziewczęta!
Mam pytanie do tych, które na co dzień opiekują się więcej niż dwójką dzieci ![]() Początkowo po otrzymaniu zapytania od rodziny z trójką byłam... przerażona. Teraz uważam, że dam radę. Czyli pojawiają się myśli "a to i nawet lepiej, że trójka - będą się ze sobą bawić" "przynajmniej nie będzie nudno" itp. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
a w jakim są wieku?
ja będe 4 dzieci się zajmowac ![]()
#202 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I pytanie, czy będziesz je miała, całą 3, na głowie? Czy np któreś chodzi do szkoły. Moje młodsze chodziły do przedszkola na 3 h, a starszy chłopiec do szkoły od 8-15. Więc było bardzo ok. W wakacje też fajnie się bawiły razem, chodziliśmy do muzeum, do parku, rodzice też przecież z nimi byli ![]() Lepsza dobrze wychowana 3,4,5 niż 2 albo jedynak rozpuszczony i marudny. W jakim wieku jest ta trójka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Mój tata rozmawiał dzisiaj z moim "przyszłym hostem" i mam pozwolenie na wyjazd (w sensie, że się do mnie rodzice będą odzywać
![]() Jeszcze 2 tygodnie, jeżeli wszystko się uda! |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
kmb1, gdzie dokładnie bedziesz w tej belgii, antwerpia?
#205 |
kizia_mizia
|
Dziwne, całe Niemcy płacą po 260 euro
![]() Chyba, że jest 3-4 dzieci, albo Ci się trafiło ![]()
#206 |
Raczkowanie
|
oj dziewczyny ale straszycie tymi ZŁYMI hostami
![]()
#208 |
Zakorzenienie
|
Okolice Brukseli, 25 minut od centrum, koło Wavre... jak chcesz to podam bliżej, ale na PW
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobacze jak wszystko z hostami wypali, bo jak będzie dobry lajt (juz i tak wiekszosc znajomych z Polski chce mnie nawiedzic tam) to I Bruksele zaliczę. O, a jak chcesz isc na Kanyego(dalej szukam chetnej osoby/osob) to daj mi znac. 3 czerwca, w Antwerpii.
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
Jejku, jak ja zazdroszcze tym co juz maja ustalone gdzie jada, zalatwione wszystko, kupione bilety itp. Ja coraz bardziej watpie czy cos znajde..
![]() ![]() ![]() ale non stop na posterunku. sama nie wiem, boje sie ze zostane z niczym..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.