|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dla tych, co szukają, bo nie wiedzą
ajjj dziewczynki to moj jeden z pierwszych postwo takie misz masz i panika ze gruba jestem
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie z serii głupich, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Proszę o wskazanie takiego miejsca albo wyjaśnienie, co to jest trening interwałowy, siłowy i aerobowy. Tzn. chodzi mi o to, jak odróżnić, że to co robię, to interwałowy albo, że jakiś filmik na youtube to aerobowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Trening interwałowy polega na przeplataniu ćwiczeń na wysokim poziomie intensywności z treningiem o niskiej intensywności. Służy poprawie wydolności, sprawności fizycznej, jak również stanowi skuteczne rozwiązanie w walce z nadmiarem kilogramów.
Jest bardzo dobry dla osob o slabej kondycji np JA :P JA biegam interwalowo tzn ze pare minut biegu pare marszu i tak razy 5 ![]() ![]() Areoby Cwiczenia aerobowe to takie w ktorych dominuje wysilek tlenowy ( niezbyt intensywny, ale dlugotrwaly ), np.biegi , rowerek , plywanie ![]() A silowe to np brzuszki, hantelki, cwiczenia na silowni , czyli intensywny wysilek w krotkim czasie Mam nadzieje ze w miare zrozumiale ci to wyjasnilam i ze sama sie nei pogubilam ![]()
![]() |
![]() |
#184 |
♥
|
trening siłowy
Mozna wykonywac ćwiczac na siłowni z hantlami ,sztangami. tutaj sa przykładowe plany treningowe https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187396 Mozna również ćwiczyc wykorzystując swoj cięzar ciała np : http://super-sylwetka.pl/trening_w_w...h_domowych. php Aeroby ćwiczenia w ktorych utrzymujesz stałe tętno na poziomie ok. 60-70% swojego maksimum. np rowerek, orbiterek , bieznia, biegi, skakanka itd. co do interwałów - sa to cwiczenia w którym zmieniasz tempo cwiczen np 1 min wolno i 30 s na maxa jak tylko potrafisz. Ogólnie im dluższy interwał tym niższa intensywność i łatwiej poza tym jak zaczniesz od 2min na 2 min to będziesz miala lepsza progresję, szybciej poprawisz kondycję zaczynam od 20 minut np. 1 m na 1m potem skracasz przerwę i robisz np. 1m na 45s potem np. 45 na 45 itp pójniej dojdziesz np. do 15s na 30s ale tego nie da sie zrobić tak z biegu trzeba organizm przyzwyczaić wykonuje sie je np w biegu, skakanka, rowerek, orbiterek, bieznia itp. Inna sprawa, że aeroby spalają tłuszcz w trakcie wykonywania (a potem mięśnie ), za to siłowe - spalają tłuszcz po zakończeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
megusiia i anniaa dziękuję!
![]() ![]() ![]() Są jakieś ograniczenia odnośnie częstotliwości? Aeroby i interwały można robić codziennie, czy co któryś dzień? Bo siłowe to chyba muszą mieć przerwę na regenerację mięśni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
♥
|
Magi 8 min to nie trening siłowy, jeśli chcesz trening siłowy ćwiczyć w domu bez obciążenia to lepszy jest ten który podałam ci wyżej - link.
możesz podzielić to tak : poniedziałek : siłowy wtorek :aeroby środa : siłowy czwartek: aeroby piątek : siłowy sobota :aeroby niedziela : wolna stepper nie nadaje się do interwałów. może kup skakankę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Ja tez nienawidzialm biegac ale bieganie dobrze dziala na wyszystkei partie ciala i wogole
![]() 1. tydz. Biegnij 2 minuty, idź 4 minuty (powtórz 5 razy). 2. tydz.Biegnij 3 minuty, idź 3 minuty (powtórz 5 razy). 3. tydz.Biegnij 5 minut, idź 2,5 minuty (powtórz 4 razy). 1raz 4. tydz.Biegnij 7 minut, idź 3 minuty (powtórz 3 razy). 5. tydz. Biegnij 8 minut, idź 2 minuty (powtórz 3 razy). 6. tydz. Biegnij 9 minut, idź 2 minuty (powtórz 3 razy). 7. tydz. Biegnij 9 minut, idź 1 minutę (powtórz 3 razy). 8. tydz. Biegnij 13 minut, idź 2 minuty (powtórz 2 razy). 9. tydz.Biegnij 14 minut, idź 1 minutę (powtórz 2 razy). 10. tydz. Biegnij 30 minut.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Hmm.. Skakanką to wszystko porozwalam w wynajmowanej kawalerce
![]() Chyba najłatwiej to wszystko robić na siłowni, ech... Megusiia, fajny plan, może w cieplejszym okresie się przekonam. Tylko ile razy w tygodniu biegasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Ja biegam co drugi dzien czyli wychodzi poniedz, sroda, piatek i NIedziela WOLNA bo jeden dzien w tyg musi wolny byc
![]() 2. tydz.Biegnij 3 minuty, idź 3 minuty (powtórz 5 razy). I tak w kolko az do 30 minut chce dojsc ![]() Ale jesli masz kondycje jako taka to wystarczy jak 3 dni bedziesz biegala wyznaczona ilosc razy a nie 4 dni tak jak ja :P Mam nadzieje ze ogarniasz o co mi chodzi bo dopiero wstalam i sama sie zamotalam hehe :P
![]() |
![]() |
#190 |
♥
|
magi w takim razie stepper może być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
A co sądzicie o rowerach czyli o SCHWINNM CYCLING jako początku przygody z fitnessem ? Czy to pomorze mi schudnąć ???
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Idę jutro pierwszy raz na siłownię, jest też na niej sprzęt cardio - od czego powinnam zacząć? Myślałam o 30 minut aerobowo, 15 minut interwałowo i 15 minut siłowo (popróbować, co tam jest po prostu). Czy jakoś inaczej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napewno bedzie tam ktyos kto sie na tym zna , badz instruktor badz jakis stary wyjadacz silowni, podejdz zapytaj sie czy ci podpowie , powiedz co chcesz osiagnac i jaka jest twoja wytrzymalosc ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Aha, tak chyba zrobię. A czy mogę połączyć podczas jednego wyjścia ćwiczenia siłowe i aerobowe/interwałowe? Czy lepiej jeden rodzaj ćwiczeń?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Mozesz polaczyc ale dla organizmu lepiej jak jednego dnia silowe a drugiego interwaly wyjatkiem tu moga byc brzuszki kiedy robisz je np 6 razy w tygodniu , bo pamietaj ze jeden dzien w tygodniu musi byc WOLNY bez jakichkolwiek cwiczen
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Dziękuję megusiia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie a ja mam taki pytanie... tylko nie krzyczcie!!
![]() Jeżeli robię w jednym dniu ćwiczenia siłowe i aeroby to co najperw wykonuje? Aeroby i póżniej trening siłowy czy na odwrót?! Pamiętam jak chodziłam z 2 lata temu na aerobik to najpierw były zajęcia na stepie a później ćwiczenia na macie. Tak powinno być? Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
Chodzę na siłownię , aby spalić zbędny tłuszcz. Ćwiczę zazwyczaj o 15-17 godz. Czytałam gdzieś, że po ćwiczeniach nie można już nic jeść. Czyli jak wrócę do domu o 17 czy o 18 to już nie mogę nic zjeść ?
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Najpierw silowe potem areoby , a przed brzuszkaminajlepiej jakas rozgrzewka
Jak to nie mozesz nic jesc po cwiczeniach? Posilek przedtreningowy i potreningowy musi byc!
![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
a co najlepiej radzisz mi jeść?
![]()
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
5 posilkow dziennie, w kazdym bialko polecam poczytac te jadlospisy
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561 ![]()
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
A ćwiczenia typu 8min to są aeroby???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
polecam wypróbowanie tego e-booka.
http://fitness.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/bierz,1/ tam jest duzo ciekawostek na temat fitnessu. jeśli ktos chce na serio ćwiczyc i zauwazyc efekty to ten ebook jest dla niego. dla chcącego nic trudnego. ja osobiśćie zchwalam go. duzo mozna sie nauczyc i wypracowac! pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Według mnie bardzo przydatny wątek!
![]() ![]() ![]() W razie wątpliwości na pewno będę tu zaglądać. ![]()
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
heja
![]() Mam pytanko, jestem dość szczupłą osobą ale ostatnio przytyłam znaczy się wszystko poszło mi w brzuch i mam boczki straszne..jak mogę to zlikwidować nie tracąc zbytnio na wadze? Chce uformować mięśnie w jakimś stopniu ale boję się , że za bardzo schudnę ![]()
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
Raz jeszcze zapytam - kiedy cwiczenia przestaja byc 'rozgrzewka' (tudziez radosnym machaniem konczynami) a zaczynaja byc treningiem? Czy sklada sie na to czas wykonywania cwiczen + tetno, jakie sie trzyma w trakcie wykonywania ich? Czy pol godziny cwiczen na rozne partie miesni (twister, spiecia, 'machanie' ciezarkami, skrety tulowia itp) mozna zaliczyc do treningu? Wydaje mi sie, ze nie, chociazby dlatego, ze tetno przy tych cwiczeniach jest zblizone do spoczynkowego - czy sie myle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
nie wiem, czy to dobry temat, ale co tam, najwyżej dostane ochrzan
![]() ale wiedzę tu mnóstwo specjalistów. Mam zerową kondycję, 20 kg nadwagę i związku z tym wysokie ciśnienie. Zabieram się za siebie, ale nie chciałabym sobie zrobić krzywdy. Nie rzucam się od razu na intensywne ćwicznia, bo wiem, ze nie dam rady i się zniechęcę. Wymyśliłam sobie, ze będę ćwiczyć codziennie, ale bez nadmiernego forsowania, tak, zeby mój organizm powoli przyzwyczajał się do wysilku. Czy dobrym pomysłem jest, zeby jeden dzień ćwiczyć około 20-30 minutowy aerobic (znalazłam kilka takich na bazie tańca), na następny coś rozciągającego (gdzie już nie ma takiego wysiłku)? czy to totalnie bez sesnu? Dodam, ze niestety siłka i klubu fitness odpadają przynajmniej na razie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:45.