Singielki prawdziwie z wyboru - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-16, 01:00   #181
Cindy28
Lux Mundi

Dot.: Singielki prawdziwie z wyboru

Cytat:
Napisane przez vivier Pokaż wiadomość
a które nie testują na zwierzętach z tych znanych marek? nie sądziłam, że dove, garnier testują, używam ich kosmetyków, specyfików, ale nie widziałam ich na żadnych 'rejestrze'. co innego estee lauder np., oni to wiem, że testują.
Zapraszam tutaj ==> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=600483
Dziewczyny dwoją się i troją, żeby stworzyć kompletną listę.

Co do 'rejestrów' - nie wiem czym się kierowałaś. Peta ma u siebie wszystkie informacje. A ze znanych marek testują praktycznie wszyscy- niestety ;/

Cytat:
]czytam, bardzo uważnie, podałam tylko przykład owszem, tu akurat zabijane są humanitarnie, ale nie wiadomo, czy tak jest wszędzie. ryby też nie wiadomo, czy np. nie są odseparowane od wody i umierają w cierpieniu. takie życie.
Dlatego nie kupuję ryb w marketach etc. Na wigilijnym stole nie uświadczysz u mnie karpia. Mam to szczęście, że ryby jadą do mnie z Norwegii własnoręcznie łowione przez mojego Ojca Chrzestnego - mam więc ten komfort, że wiem skąd są i jak zostały zabite. Jeśli kiedyś zabraknie dla mnie tego źródła będę szukać innego albo zrezygnuję z ryb.

Cytat:
jeżeli chodzi o traktowanie zwierząt, mnie najbardziej przykro jest z powodu koni w rzeźni. nie rozumiem zachowania właścicieli tych koni, jak można kupić, a później pozbyć się. to okrutne! zawsze, gdy przeglądam strony, napisane jest, żeby wspierac, że potrzebne jest tyle i tyle pieniędzy na odkupienie konia, ale tyle ich jest dostarczanych do tych rzeźni, że nie sposób wszystkich ocalić. i to mnie najbardziej boli.
Konie, krowy, świnie. Wszystko chce żyć, wszystko czuje. Człowiek to jednak najgorsze 'zwierzę'.

Cytat:
ale teraz wszystko jest szyte w chinach niemal wszystko. gdybyśmy tak mieli wybierać, by nie ubierać się w ich rzeczy, to chodzilibyśmy nago
To fakt, ale jeśli nie ma możliwości odciąć się o tego całkowicie trzeba wybierać mniejsze zło Dlatego wolę SH niż chiński market

Cytat:
fajnie, że masz taki wybór w swoim sh! zazdroszczę!
I to nawet 2
Stary 2012-08-16, 11:47   #182
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
Zapraszam tutaj ==> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=600483
Dziewczyny dwoją się i troją, żeby stworzyć kompletną listę.

Co do 'rejestrów' - nie wiem czym się kierowałaś. Peta ma u siebie wszystkie informacje. A ze znanych marek testują praktycznie wszyscy- niestety ;/

Dlatego nie kupuję ryb w marketach etc. Na wigilijnym stole nie uświadczysz u mnie karpia. Mam to szczęście, że ryby jadą do mnie z Norwegii własnoręcznie łowione przez mojego Ojca Chrzestnego - mam więc ten komfort, że wiem skąd są i jak zostały zabite. Jeśli kiedyś zabraknie dla mnie tego źródła będę szukać innego albo zrezygnuję z ryb.

Konie, krowy, świnie. Wszystko chce żyć, wszystko czuje. Człowiek to jednak najgorsze 'zwierzę'.

To fakt, ale jeśli nie ma możliwości odciąć się o tego całkowicie trzeba wybierać mniejsze zło Dlatego wolę SH niż chiński market

I to nawet 2
dzięki za link pamiętam, że byłam właśnie na jakimś wątku albo kliknęłam w jakiś link i tam były te wszystkie firmy, co testują na zwierzętach, ale nie pamiętam... kurcze.

cóż niestety nie wszyscy mają takie możliwości jak ty ja również nie mam karpia na stole. nie tylko dlatego, że nie miałby kto go zabić, ale dlatego też, że razem z familią nie przepadamy.

wiadomo, że wszystko czuje i chce żyć, ale my niestety musimy się odżywiać i szkoda mi takiego kurczaczka, ale chociaż nie ginie w męczarniach

tu nie chodzi o to, że chińskie rzeczy. nawet taki nike ma rzeczy szyte w chinach, nawet rzeczy z sh.

ale porzućmy ten temat, bo aż atmosfera się zagęściła

szczęściara! z chęcią bym przyjechała do ciebie na zakupy
vivier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 13:16   #183
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
dzięki za link pamiętam, że byłam właśnie na jakimś wątku albo kliknęłam w jakiś link i tam były te wszystkie firmy, co testują na zwierzętach, ale nie pamiętam... kurcze.
Nie ma sprawy

Cytat:
cóż niestety nie wszyscy mają takie możliwości jak ty ja również nie mam karpia na stole. nie tylko dlatego, że nie miałby kto go zabić, ale dlatego też, że razem z familią nie przepadamy.
Dobre i to, zawsze jednego karpia mniej

Cytat:
wiadomo, że wszystko czuje i chce żyć, ale my niestety musimy się odżywiać i szkoda mi takiego kurczaczka, ale chociaż nie ginie w męczarniach
Ale to nie oznacza, że Nasze odżywianie musi się równać cierpieniu istoty, która bądź co bądź - jest od Nas zależna. Jest mnóstwo alternatywnych potraw - trzeba tylko zadać sobie trochę trudu. Ale większość się nie chce - idą do mięsnego, kupują żeberka czy pierś z kurczaka, a na pytanie czy wiedzą jak to zwierzę zginęło, zazwyczaj mówią : 'ale przecież ja go nie zabiłem'. Ale już nie pomyśli jeden z drugim, że kupuje i dzięki temu wspomaga ten proceder.

Którego kurczaka nie jest Ci żal ? Bo chyba, że chcesz powiedzieć, że drób kupowany w marketach/mięsnych nie ginie w męczarniach ? To akcja zakrojona na masową skale - ma być dużo i tanio, a jak te kaczki/kury/indyki żyją, nikogo nie obchodzi. Są tak ściśnięte, że większość ginie przez uduszenie.

Cytat:
tu nie chodzi o to, że chińskie rzeczy. nawet taki nike ma rzeczy szyte w chinach, nawet rzeczy z sh.
Zapewne. Jednak weź pod uwagę - z czego będzie takie Nike czy Adidas mieć większość korzyść : z tego, że kupię w ich salonie, czy w sh ?

Cytat:
ale porzućmy ten temat, bo aż atmosfera się zagęściła
Fakt, temat nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak udawać, że go nie ma też nie należy.
Zachęcam Wszystkich do kupowania z głową

Cytat:
szczęściara! z chęcią bym przyjechała do ciebie na zakupy
Dajesz
I mam 60 km do morza
Stary 2012-08-16, 13:29   #184
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Nie ma sprawy

Dobre i to, zawsze jednego karpia mniej

Ale to nie oznacza, że Nasze odżywianie musi się równać cierpieniu istoty, która bądź co bądź - jest od Nas zależna. Jest mnóstwo alternatywnych potraw - trzeba tylko zadać sobie trochę trudu. Ale większość się nie chce - idą do mięsnego, kupują żeberka czy pierś z kurczaka, a na pytanie czy wiedzą jak to zwierzę zginęło, zazwyczaj mówią : 'ale przecież ja go nie zabiłem'. Ale już nie pomyśli jeden z drugim, że kupuje i dzięki temu wspomaga ten proceder.

Którego kurczaka nie jest Ci żal ? Bo chyba, że chcesz powiedzieć, że drób kupowany w marketach/mięsnych nie ginie w męczarniach ? To akcja zakrojona na masową skale - ma być dużo i tanio, a jak te kaczki/kury/indyki żyją, nikogo nie obchodzi. Są tak ściśnięte, że większość ginie przez uduszenie.

Zapewne. Jednak weź pod uwagę - z czego będzie takie Nike czy Adidas mieć większość korzyść : z tego, że kupię w ich salonie, czy w sh ?

Fakt, temat nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak udawać, że go nie ma też nie należy.
Zachęcam Wszystkich do kupowania z głową

Dajesz
I mam 60 km do morza
apropo karpia jeszcze, mój znajomy kiedyś kupił karpia, chciał zaszaleć, ale jak go zobaczył jak tak sobie pływa w wannie, serce mu pękło, zgarnął go, wrzucił w jakiś pojemnik z wodą, wywiózł i wrzucił do jakiegoś stawu
nie wiem o jakich alternatywnych potrawach mówisz, chyba, że tych tylko związanych z warzywami, owockami, ryżem tj. po wegetariańsku

oczywiście, że nie należy udawać, że go nie ma

ale super... ja mieszkam w samym centrum, co z punktu widzenia kierowcy jest super, bo 'wszędzie blisko', ale z mojego punktu widzenia 'wszędzie daleko', bo żadnych morza/gór nie ma w pobliżu wpadłabym, ale obowiązki prawko, referencje trzeba załatwiać na wyjazd.
Stary 2012-08-16, 20:44   #185
wampir
Zakorzenienie

cześć
wróciłam

-J.C

31
/365
wampir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 21:52   #186
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wampir Pokaż wiadomość
cześć
wróciłam
hej i jak było u znajomych?
Stary 2012-08-16, 22:10   #187
wampir
Zakorzenienie

dobrze, bardzo dobrze
wybawiłam się

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-16, 23:18   #188
Muffka_
Zakorzenienie

Cytat:
Muffka, aktualnie mieszkam w małym miasteczku i mam świetnie zaopatrzony SH takie cuda wynajduję, że aż się chce wchodzić
Wiek ? 26
No to szczesciara z Ciebie Ja dzisiaj wróciłam z miasta z kolejnymi łowami
Cytat:
o, super! myślałam, że starsza jesteś
Eh nie dosc, ze w rzeczywistosci mnie postarzaja, to i w internecie

Ja jutro wyjezdzam na sląsk, dostep do internetu raczej bedzie znikomy wiec na kilkanascie dni Was opuszcze...Tylko grzecznie mi tu

Muffka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 07:34   #189
wampir
Zakorzenienie

cześć

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 14:40   #190
vivier
Raczkowanie

Cytat:
dobrze, bardzo dobrze
wybawiłam się
good for you!

Cytat:
Napisane przez Muffka_ Pokaż wiadomość
Eh nie dosc, ze w rzeczywistosci mnie postarzaja, to i w internecie

Ja jutro wyjezdzam na sląsk, dostep do internetu raczej bedzie znikomy wiec na kilkanascie dni Was opuszcze...Tylko grzecznie mi tu
przepraszam

obiecujemy, że będziemy grzeczne!

Cytat:
cześć
hej, matko, godzina 7 ja dzisiaj do 12 spałam, przebiłam samą siebie!

dziewczyny, zacznijmy może jakąś ciekawą dyskusję! co sądzicie o jednorazowych przygodach?
Stary 2012-08-17, 14:44   #191
wampir
Zakorzenienie

jednorazowe niee, nie ciągnie mnie do tego
już wolę friends with benefits

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

7 bo do ZOO jechałam

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 14:53   #192
vivier
Raczkowanie

Cytat:
jednorazowe niee, nie ciągnie mnie do tego
już wolę friends with benefits

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

7 bo do ZOO jechałam
aaaaa, to rozumiem

ale znowu poprzez "friends with benefits" można stracić przyjaciela chyba, że to friends takie naciągane bardziej! ale ja znowu tego też bym chyba nie mogła zrobić chyba jestem zbyt ostrożna i mało spontaniczna aczkolwiek tak w wieku 28 lat, kiedy to świat nie wywróci ci się całkiem do góry nogami gdy wpadniesz, to nie takie złe rozwiązanie, jeżeli nie chce się czegoś poważnego
Stary 2012-08-17, 14:57   #193
wampir
Zakorzenienie

właśnie, mówiąc nie jednorazowym przygodom myślę głównie o wpadce
może to i nie jest koniec świata, ale jednak dziecko wolałabym mieć ze starannie dobranym przeze mnie mężczyzną, a nie dopiero co spotkanym brzmi infantylnie, ale cóż poradzić
poza tym wolę mieć komfort psychiczny i taki naciągany friend jest lepsza opcją
ale póki co, nie myslę o tym

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 15:35   #194
vivier
Raczkowanie

Cytat:
właśnie, mówiąc nie jednorazowym przygodom myślę głównie o wpadce
może to i nie jest koniec świata, ale jednak dziecko wolałabym mieć ze starannie dobranym przeze mnie mężczyzną, a nie dopiero co spotkanym brzmi infantylnie, ale cóż poradzić
poza tym wolę mieć komfort psychiczny i taki naciągany friend jest lepsza opcją
ale póki co, nie myslę o tym
to wcale nie brzmi infantylnie, wręcz przeciwnie! ja też nie chcę miec dzieciaka z byle kim, kto wgl tak robi?! oj tak, komfort psychiczny! ale w sumie... sama nie wiem, też jeszcze nie myślę o czymś takim
Stary 2012-08-17, 15:41   #195
wampir
Zakorzenienie

Postanowiłam, ze obejrzę "Jedz módl się i kochaj" a co!

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 15:42   #196
vivier
Raczkowanie

Cytat:
obejrzyj, obejrzyj i powiedz mi, czy fajne, bo też chciałam obejrzeć!
Stary 2012-08-17, 15:45   #197
wampir
Zakorzenienie

viver zazdroszczę Ci tego wyjazdu do USA
strasznie chciałabym tam pojechać

powiem

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 16:06   #198
vivier
Raczkowanie

Cytat:
viver zazdroszczę Ci tego wyjazdu do USA
strasznie chciałabym tam pojechać

powiem
wiesz, ja jeszcze mam prawko do załatwienia, ogólnie mam masę spraw na głowie! od września, szkoła+kurs na prawko+chodzenia do domu dziecka i chrześnicy w celu zdobycia referencji a później od lutego jakoś uzupełnianie aplikacji, zdobycie różnych papierków (niekaralność itp.) - odechciewa mi się na samą myśl

po licencjacie wyjedź!

ps ja też kocham stany. nie mogę się wręcz doczekać!
Stary 2012-08-17, 16:16   #199
cherry l
Zakorzenienie

GG do cherry l

Cytat:
ja czytam ksiazke, część 'módl się; jest strasznie nudna : P najpierw była we Włoszech a że kocham ten kraj, język to mi się podobało

mi też marzy się wyjazd do USA, mam listę miast które chce odwiedzić : P San Francisco, LA, NY, Miami, Orlando, może kiedys się uda

co do załatwiania tych wszystkich spraw- niekaralność, referencje itp, kol chciala jechać jako au pair do usa, niestety nie udało się znaleść w odpowiednim czasie, wiec pojechała do uk i wiem,że wlaśnie masa formalności do załatwiania jest
----> *mój postcrossingowy blog* <---

cherry l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 16:32   #200
wampir
Zakorzenienie

Trochę nudnawy, ale rozumiem jedno - jak od 16 roku życia żyć albo związkiem albo rozstaniem i poświęcić sobie nawet chwili dopiero niedawno rozumiałam jak głupia byłam

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 16:43   #201
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cherry l Pokaż wiadomość
ja czytam ksiazke, część 'módl się; jest strasznie nudna : P najpierw była we Włoszech a że kocham ten kraj, język to mi się podobało

mi też marzy się wyjazd do USA, mam listę miast które chce odwiedzić : P San Francisco, LA, NY, Miami, Orlando, może kiedys się uda

co do załatwiania tych wszystkich spraw- niekaralność, referencje itp, kol chciala jechać jako au pair do usa, niestety nie udało się znaleść w odpowiednim czasie, wiec pojechała do uk i wiem,że wlaśnie masa formalności do załatwiania jest
język jest fantastyczny! taki melodyjny i przede wszystkim łatwy dla polaków w wymowie

ja najbardziej chciałabym do san francisco matko, to miasto jest cudowne! jak patrzę na zdjęcia, to aż serce się kraje zatoka, most, wyspa alcatraz, domy na pacific heights...
la i miami średnio mi się podobają, ale odwiedzić też bym chciała orlando tylko po to, by popływać z delfinami, no i nowy jork koniecznie przejście piątą aleją!

ja zamierzam właśnie te papierkowe załatwić przed końcem roku jeszcze, referencje od mamy chrześnicy też. prawko też bym już chciała w tym roku, ale okaże się. a później tylko dd i aplikacja. muszę listę zrobić!

Cytat:
Trochę nudnawy, ale rozumiem jedno - jak od 16 roku życia żyć albo związkiem albo rozstaniem i poświęcić sobie nawet chwili dopiero niedawno rozumiałam jak głupia byłam
wiesz, tobie się wydaje, że byłaś głupia, a ja jednak chciałabym przeżyć taką jedną miłostkę żeby wiedzieć jak to wygląda, a nie jak teraz, umiem tylko cynicznie odpyskować/odpowiedzieć
Stary 2012-08-17, 16:51   #202
wampir
Zakorzenienie

viver ale ja też odpyskowuję i jestem wredna
ostatnio usłyszałam od kolegi, ze nie jestem normalna i dlatego mnie lubi

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

ja bardzo lubię angielski, lubię słuchać jak ktoś mówi w tym języku

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 17:03   #203
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Hej, wracam
Ale jeszcze będę mieć ograniczony dostęp do komputera
Mój 9-letni, retro sprzęt postanowił się zepsuć, nie wiedziałam że ta chwila kiedyś nastąpi
A niedługo idę sobie pobiegać z Przyjaciółką

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 17:12   #204
vivier
Raczkowanie

Cytat:
viver ale ja też odpyskowuję i jestem wredna
ostatnio usłyszałam od kolegi, ze nie jestem normalna i dlatego mnie lubi

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

ja bardzo lubię angielski, lubię słuchać jak ktoś mówi w tym języku
ja tylko czasami, jak ktoś mnie wkurzy do granic możliwości ale odnośnie związków jestem dosyć cyniczna, no ale cóż

dobry kolega!

mój kolega jest taki kochany, że gdyby nie był jak bohater jednego z moich ulubionych seriali (ted z himym) to brałabym się za niego ale niestety jest.

Cytat:
Napisane przez AnnaVanDort Pokaż wiadomość
Hej, wracam
Ale jeszcze będę mieć ograniczony dostęp do komputera
Mój 9-letni, retro sprzęt postanowił się zepsuć, nie wiedziałam że ta chwila kiedyś nastąpi
A niedługo idę sobie pobiegać z Przyjaciółką
super! my tu czekamy na ciebie i prowadzimy ożywione dyskusje!

leć, leć, póki nie jest za gorąco

edit. odnośnie języka jeszcze, ja też uwielbiam ten język, uważam, że jest najpiękniejszy na świecie czasem sobie nawet myślę po angielsku i jak nie umiem czegoś wyrazić, to patrzę w słownik i uczę się nowych słówek

Edytowane przez vivier
Czas edycji: 2012-08-17 o 17:18
Stary 2012-08-17, 17:26   #205
wampir
Zakorzenienie

viver nie zrozumiałam, że co do związków.
Ja do tej pory byłam, dopiero w czasie ostatniego związku zrozumiałam jak to jest być z kimś, kto na prawdę chce z Toba być - to ze nie wyszło to juz inna historia

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 17:52   #206
vivier
Raczkowanie

Cytat:
viver nie zrozumiałam, że co do związków.
Ja do tej pory byłam, dopiero w czasie ostatniego związku zrozumiałam jak to jest być z kimś, kto na prawdę chce z Toba być - to ze nie wyszło to juz inna historia
jakie to piękne... w sensie zrozumienie tego wszystkiego. ja w życiu naprawdę zakochana byłam dwa razy, o ile tak to można nazwać, bo pierwszy raz to w podstawówce, więc chyba tego miłością nazwać nie można, ale bardzo mi na tym chłopaku zależało tańczyliśmy razem, obchodziliśmy urodziny, świętowaliśmy wielkie okazje, spacerowaliśmy przez park... do czasu, gdy nie wyznał miłości innej dziewczynie a druga... brak słów, choć to akurat było wzajemne. niby. w sumie to częściej prowadziliśmy gierki, niż mówiliśmy, co do siebie "czujemy" ogólnie to była taka miłość, o której kiedyś marzyłam, w sensie trudna, do powalczenia, ale prawdziwa. tak też było. były łzy, śmiech, ale później doszłam do wniosku, że to toksyczne i zerwałam kontakt. i to było jakieś 3-4 lata temu, to w sumie dzieciak byłam. do tej pory nic mnie nie tknęło tak mocno
Stary 2012-08-17, 18:11   #207
wampir
Zakorzenienie

Ja zakochana byłam 3 razy: pierwszy chłopak potraktował mnie okrutnie przy rozstaniu, drugi oszukiwał a potem zostawił dla innej. Z tym ostatnim rozstałam się, bo poczułam, że nigdy się nie dotrzemy i będziemy się w końcu bezsensownie męczyć. Mam z nim świetny kontakt i chcę żeby tak zostało (a teraz brzmię idealistycznie )

-J.C

31
/365

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-17, 18:18   #208
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Ja zakochana byłam 3 razy: pierwszy chłopak potraktował mnie okrutnie przy rozstaniu, drugi oszukiwał a potem zostawił dla innej. Z tym ostatnim rozstałam się, bo poczułam, że nigdy się nie dotrzemy i będziemy się w końcu bezsensownie męczyć. Mam z nim świetny kontakt i chcę żeby tak zostało (a teraz brzmię idealistycznie )
niezłe egzemplarze ci się trafiły! mam nadzieję, że są jeszcze na świecie dojrzali rycerze

to dziwne z tym ostatnim, to znaczy brzmi to tak, jakbyście niepotrzebnie się rozstawali ale masz rację, jeżeli to kluczowe kwestie, to w takich niestety dogadać się nie można, bo albo jest się za x albo y.

szczerze, nie wiem jak można się przyjaźnić z ex jest to pewnie możliwe, jak się człowiek rozstanie w dobrych okolicznościach, ale ja i tak nie mogłabym tak z chłopakami, którzy się we mnie bez wzajemności zakochiwali urywałam kontakt, także...
Stary 2012-08-17, 18:38   #209
wampir
Zakorzenienie

Teraz to ja chcę się zająć sobą w końcu

-J.C

31
/365
Stary 2012-08-17, 18:54   #210
vivier
Raczkowanie

Cytat:
Teraz to ja chcę się zająć sobą w końcu
i bardzo dobrze, tak trzymać!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości