Blaski i cienie - prawdziwe macierzyństwa zabarwienie... II-IV 2010 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-19, 19:00   #181
nataszka25
Zakorzenienie

Dot.: Blaski i cienie - prawdziwe macierzyństwa zabarwienie... II-IV 2010

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Też się boję jak mrozy przyjdą,a jej przyjdzie do głowy zrobić siku-a przyjdzie na bank
Ja swoją córkę trochę przytemperowałam z tym laniem na dworzu,bo potrafiła pójść pod furtkę,odwrócić się tyłem do ulicy,ściągnąć majtki robić siku albo stanąć na górze 1,5 metrowej piachu i na golasa się rozebrać po to,żeby zrobić siku.
Raz też przed samym wejściem do domu zrobiła kupe i jeszcze się tłumaczyła,że przecież pies też tak robi
Ja jej za parę lat opowiem co ona wyprawiała jeśli będzie przede mną cycuszki zasłaniać z krzykiem"mamo wyjdz"

Lind rejon Szczecina.

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

mocze przez jakiś czas w wodzie i pózniej cifem bez żadnego problemu ładnie mi cały syf schodzi.
a tam środek? jak juz sie tą szufladkę wyciaągnie? te dziurki do góry?
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:04   #182
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
a tam środek? jak juz sie tą szufladkę wyciaągnie? te dziurki do góry?
gąbka,cif,ewentualnie szczoteczka do zębów i jeeeedziemy

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:07   #183
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Heh. Jakbym moja słyszała. Ostatnio chciała kupe robić na trawie a jak powiedziałam że nie wolno to stwierdziła że pieski moga na szczęście zrozumiała że nie wolno i pobieglysmy do domu zrobić mega kupe

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:08   #184
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
Jestem, a wiec tak, umów nie podpisują, ale będę jest to kwestia paru miesięcy Obok w mieście wprowadzają już umowy, oraz wprowadzają system ewidencji pobytu dziecka w przedszkolu na zasadzie czytnik i karty. U nas mają wprowadzić w najbliższych dwóch miesiącach , ponoć . Macie coś takiego u siebie dziewczyny?

Z opłatami jest tak, grupa żłobkowa nie podlega w naszym mieście dofinansowaniu (znalazłam uchwałę z rady miasta i pisze o tym wyraźnie ) Pewnie w przyszłym roku będzie mu przysługiwać 5 darmowych godzin

Całodzienne wyżywienie (3 posiłki ,w tym obiad) kosztuje 4,50 gr
Opłata za godzinę 1,39 x 6h (w naszym przypadku) dniówka maćka w przedszkolu wynosi prawie 13zł
a widzisz, grupa żłobkowa-bo moja chodzi do normalnego z rok starszymi dziećmi.
Ale jaka grupa by nie była-godziny niedofinansowane rozumiem-ale braku umów to jednak nie. Takie to dziwne dla mnie jednak...Kwestia miesięcy? u nas kilku dni od pierwszego dnia pobytu. Kart nie ma u nas i nic nie wiem, żeby mieli wprowadzić
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
My dzisiaj trochę zabawiłyśmy na powietrzu.
Zosia miała wypadek na rowerze. Tak się rozochociła że jadąc z górki w lesie zbyt wysoko podniosła nogi, zahaczyła o wystający konar a że dość szybko jechała to było wielkie fik. Powiem tylko, dobrze że miała kask bo głową stuknęła w kierownicę. Poryczała chwilę, otarła łzy i pojechała dalej. Resztę drogi opowiadała jaka jest dzielna dziewczynka
Moja gwiazda
ale z niej fajowa kolarka . I jaka dzielna
Cytat:
Przesadziły . My też w lesie byłyśmy w krótkim rękawku i bez czapki i różicy nie było żadnej w odczuwaniu temp.
A moje dzieci świetlicowe to dopiero komicznie wyglądały-jedne w krótkich rękawkach (jedna do ramaiączek się porozbierała, ale kazałam coś cienkiego założyć), a inne w czapach...tym czapiatym kazałam pościągać, ale powiem wam, że nie wszystkie chciały...no 10 letnim dzieciom na siłę ściągać nie będę... A jak poszłam po lenkę to dzieci szły na podwórko i jeszcze z nimi posiedziałam i też niektóre cienkie czapeczki miały-moja nie, wg mnie za ciepło było (choć ich placyk w cieniu raczej). Potem, ok.16 się lekko chłodniej zrobiło i panie donosiły jakieś kamizelki tym co w bluzach byli itp.

W ogóle u nas to nawet pani dyrektor z dziećmi siedzi-też je tuli, wygłupia się z nimi i takie ma fajne podejście. Dziś gwiazda moja znów nie spała i wszystkie dzieci się ubierają w szatni, ona też, założyła butki i już jednego rzepa się jej zapiąć nie chciało i ryk,że "mamoooo zapnij mi", a ja ni chuchu . W sklepie obuwniczym to sobie jakieś pudło potrafi przynieść i założyć na stojąco oba jakieś nowe buty, a tu cyry odstawia? a guzik. I na całe przedszkole japę drze , a ja i tak nie zapięłam. W końcu pani dyrektor coś jej tam powiedziała i łaskawie sobie zapięła. Aż sie mnie dzieci pytały dlaczego ona tak wyje

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:11   #185
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Zosia miała wypadek na rowerze. Tak się rozochociła że jadąc z górki w lesie zbyt wysoko podniosła nogi, zahaczyła o wystający konar a że dość szybko jechała to było wielkie fik. Powiem tylko, dobrze że miała kask bo głową stuknęła w kierownicę. Poryczała chwilę, otarła łzy i pojechała dalej. Resztę drogi opowiadała jaka jest dzielna dziewczynka
Moja gwiazda
całe szczęście że miała kask zdjęcia super , Zosieńka jest śliczna i jaka duża
kurde chyba muszę zakupić w przyszłym roku ten kask, bo teraz coś mi maciej zaczął jeździć na biegowym, aż mnie zdziwił bo jeszcze nie dawno nie chciał
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:11   #186
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Kobitki mam do Was pytanie, czym czyścicie zbiorniczek od pralki? tam gdzie się wlewa płyn i sypie proszek? Macie jakieś dobre środki do tego?
Cytat:
gąbka,cif,ewentualnie szczoteczka do zębów i jeeeedziemy
ja po każdym praniu wyciągam szufladkę i przepłukuję, a raz na jakiś czas właśnie cifem w psikaczu (albo jakimś tam innym tytanem) i sztoteczką do zębów. Środek wodą (zawsze tam resztki proszku są) i szczoteczką

Stary 2012-10-19, 19:16   #187
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Rób w rękawicach zawsze to jakaś ochrona,ja najpierw kremu do rąk walę na maksa aż ręce białe i taki wkładam w rękawice.
Podejrzewam ze wsiąkniesz też na dobre

Jakie to dzieci czasem potrafia głupoty wymyslić to głowa boli

ten domek do olejków co mam to on nie ma takiego grzybka typowego z tym małym otworkiem tylko to taka miseczka jakby jest u góry więc na pewno da radę, wkłady do podgrzewaczy mam te zwykłe.
Zapachu wanili nie cierpię poza ciastem

Ciekawi mnie ta czereśnia ale nie wiem czy mi się spodoba ,wolę jakeiś kwiatowe takie bardziej orzeźwiające
Piżmo to tak właśnie słodko mdląco pachnie taki raczej ciężki zapach ,albo opium na dłuższą metę głowa boli
Grzyby wczorajsze zaraz się obgotują , dzisiaj po następną porcję jadę.
Obiad się robi.Dzisiaj mam prawdziwą ucztę ,pałki z kurczaka duszone w czerwonej kapuście do tego kasza bulgur.
Później idę maliny sadzić bo wczoraj kurier mi przywiózł ,zamówiłam 100 sadzonek,trafiłam na fajną aukcję że 100 sadzonek za 100zł bo normalnie są po 5-7zł za sztukę
To zapodam sobie malinowy chruśniak pod domem

Miłego dnia życzę
daj przepis na pałki z kapuście
Mam pytanie maliny to się teraz obcina czy na wiosne? a borówki kiedy przesadzić? mam wsadzone ale w kiepskim miejscu i musze je przesadzić.

Aneczka- u nas też złobek nie jest finansowany, Zosia chodzi do straszej grupy przedszkolaków. Mimo wszystko umowy muszą być, my pierwszego dnia dostaliśmy do podpisania.

Iza- Zośka superowa, dobrze że nic jej się nie stało, taka sama łobuziara jak i moja Zośka

Ana długo czekałaś od zamówienia na te świece?

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Minka, Dusiaczku co u Was?

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:21   #188
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
a widzisz, grupa żłobkowa-bo moja chodzi do normalnego z rok starszymi dziećmi.
Ale jaka grupa by nie była-godziny niedofinansowane rozumiem-ale braku umów to jednak nie. Takie to dziwne dla mnie jednak...Kwestia miesięcy? u nas kilku dni od pierwszego dnia pobytu. Kart nie ma u nas i nic nie wiem, żeby mieli wprowadzić
no widzisz, to u nas jest jakoś dziwnie, ale co ja mogę ... zresztą babka taka w porządku się wydawała babeczki z macka grupy też mam fajne, dzieci są zawsze uśmiechnięte, Maciej śpiewa w domu nowe piosenki, opowiada jak się bawił i w co w sumie to jestem zadowolona z ich opieki. Ja nie dałam maćka do starszej grupy, on nie jest jeszcze na tyle samodzielny, po za tym bałam się że starsze dzieci mogą nie zaakceptować takiego malucha.
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 19:21   #189
nataszka25
Zakorzenienie

Dzięki kobietki, a płynem myłam bo cif mi się skonczył i tak się namęczyłam
Stary 2012-10-19, 19:23   #190
anakazar
Zakorzenienie

Sara u mnie zawsze UPC jest na drugi dzień od wysłki.Zamówienie wysłali mi we wtorek,a w środę miałam.Co prawda ten "mój"kurier potrafi zajechać nawet o 22,ale na drugi dzień zawsze jest.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2012-10-19, 19:31   #191
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
no widzisz, to u nas jest jakoś dziwnie, ale co ja mogę ... zresztą babka taka w porządku się wydawała babeczki z macka grupy też mam fajne, dzieci są zawsze uśmiechnięte, Maciej śpiewa w domu nowe piosenki, opowiada jak się bawił i w co w sumie to jestem zadowolona z ich opieki. Ja nie dałam maćka do starszej grupy, on nie jest jeszcze na tyle samodzielny, po za tym bałam się że starsze dzieci mogą nie zaakceptować takiego malucha.
nie no, pewnie, że nic nie możesz, tak tylko mówiłam. Umowa czy jej brak to jedno, a fajne panie i dobra opieka to drugie.
A moja ani wyglądem ani umiejętnościami się jakoś specjalnie nie odróżnia od reszty, nawet niektóre takie niemrawe, że na młodsze wyglądają nawet. Nie chce za bardzo jeść (ciężkawa do jedzenia w ogóle jest od dłuższego czasu) to ją panie podkarmiają , ale nie tylko ona. Ubrać też nie wszystko sama potrafi, ale niektóre to całkiem nic same nie ubiorą...
Myślisz, że już takie małe mają takie poczucie, że są starsze? bo mi to się wydaje, że one tego chyba nie czują-"jest z nami w grupie to jeden z nas". W końcu wszystkie trafiły tam razem, w jednym czasie. Jest jeszcze jedna dziewczynka z 2010 r.ale taka mała śmieszna, nawet chyba nie mówi za bardzo, to sie nią starsze dzieci jak laleczką opiekują-słodko to wygląda. I chłopczyk jeden, ale też wygląda jak 3 latek, a nie jak dwulatek

Stary 2012-10-19, 20:11   #192
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Aneczka - Zosia jest prawie najmłodsza, jest jeszcze jedna kilka dni młodsza dziewczynka, reszta dzieci to trzylatki. Ale jak panie twierdzą nie ma porówniania. One myslały że Zosia przynajmniej rok starsza jest, lepiej sobie radzi niż większość dzieci. Sama się ubiera, idzie do toalety, sama je, nawet kroić mięska sobie nie pozwala. A ta dziewczynka najmłodsza zupełnie sobie nieradzi, także nie ma reguły że młodsze dzieci sobie nie poradzą. Z akceptacją nie ma problemu, u nas przynajmniej między Zosią nie widać róznicy wiekowej.Mi się wydaje że dzieci jakoś nie widzą tej róznicy

Cytat:
Sara u mnie zawsze UPC jest na drugi dzień od wysłki.Zamówienie wysłali mi we wtorek,a w środę miałam.Co prawda ten "mój"kurier potrafi zajechać nawet o 22,ale na drugi dzień zawsze jest.
mam nadzieje ze w poniedziałek albo wtorek będą u mnie

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2012-10-19, 20:14   #193
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

mam nadzieje ze w poniedziałek albo wtorek będą u mnie
dzisiaj złożyłaś zamówienie?o której godzinie?co zamówiłaś?

Stary 2012-10-19, 20:19   #194
monka23
Zakorzenienie

Natasza ja normalnie myje pod woda z płynem jakos się nie namczylam jeszcze .
Pusty jeszcze nie próbowałam , a co ten 24k ? Tez z avonu?
Ja tych pudrow ( teraz) ni znam , ale czytałam ze dobry więc spróbuje .
Ja lubię z Chanela , clonique , guerlian i ten co ostatnio kupiłam hd , musze z bobi Browna teraz nabyc tylko swóje zapasy najpierw zużyje bo mi pognija hehe
Perfumki chyba nie znam albo mi ni podeszła bo jakos nie kojarze , jak będę na zakupach to sobie sprawdze.

Iza dobrze ze nic się nie stało ufff

Lind może następnym razem dawaj wskazówki paniom co i jak małego ubrać , tak mniejwiecej. Widać same się nie popisaly, miesiąc jesienny a pogoda wiosenna i panie zglupialy , my bardziej ze jedne mamy z dziecmi przychodzą w czapkach inne nie i weź tu bądź mądry.
Sama widzisz jak tu dziewczyny piszą przyklady , jak niektóre dzieci są ubierane przez matki, babki
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 20:39   #195
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
dzisiaj złożyłaś zamówienie?o której godzinie?co zamówiłaś?
zamówiłam nie dawno, myślałam że dzisiaj czwartek, pewnie we wtorek albo środe będzie.
Zamówiłam podgrzewacz i kilka tych wosków min czereśnie, ten o zapachu faceta, przybrzeżne wody i jeszcze kilka. Coś jeszcze mi potrzeba?

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2012-10-19, 20:44   #196
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
zamówiłam nie dawno, myślałam że dzisiaj czwartek, pewnie we wtorek albo środe będzie.
Zamówiłam podgrzewacz i kilka tych wosków min czereśnie, ten o zapachu faceta, przybrzeżne wody i jeszcze kilka. Coś jeszcze mi potrzeba?
ty się lepiej nie dopytuj, bo zaraz ana coś ci znajdzie co MUSISZ mieć . Nawet jeśli jeszcze o tym nie wiesz

Stary 2012-10-19, 20:48   #197
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Natasza ja normalnie myje pod woda z płynem jakos się nie namczylam jeszcze .
Pusty jeszcze nie próbowałam , a co ten 24k ? Tez z avonu?
Ja tych pudrow ( teraz) ni znam , ale czytałam ze dobry więc spróbuje .
Ja lubię z Chanela , clonique , guerlian i ten co ostatnio kupiłam hd , musze z bobi Browna teraz nabyc tylko swóje zapasy najpierw zużyje bo mi pognija hehe
Perfumki chyba nie znam albo mi ni podeszła bo jakos nie kojarze , jak będę na zakupach to sobie sprawdze.

Iza dobrze ze nic się nie stało ufff

Lind może następnym razem dawaj wskazówki paniom co i jak małego ubrać , tak mniejwiecej. Widać same się nie popisaly, miesiąc jesienny a pogoda wiosenna i panie zglupialy , my bardziej ze jedne mamy z dziecmi przychodzą w czapkach inne nie i weź tu bądź mądry.
Sama widzisz jak tu dziewczyny piszą przyklady , jak niektóre dzieci są ubierane przez matki, babki
tak, 24k to z avonu
a zapach jak by co to prysnij sobie na reke i powachaj tak po jakims czasie, tak odrazu nie jest oszałamiający, potem mnie oczarował
Cytat:
Ana bierz od firmy prowizje za promowanie tego zachu
sprzedaż im wzrośnie

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
ty się lepiej nie dopytuj, bo zaraz ana coś ci znajdzie co MUSISZ mieć . Nawet jeśli jeszcze o tym nie wiesz
dokładnie,
Sara ile wyszedł cie taki pakiecik?
Stary 2012-10-19, 20:52   #198
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Dziękuję za komplementy dla mojej żmijki

Cytat:
Mała na rowerku super

Kobitki mam do Was pytanie, czym czyścicie zbiorniczek od pralki? tam gdzie się wlewa płyn i sypie proszek? Macie jakieś dobre środki do tego?
Ja wyciągam całe ustrojstwo, pod wodę i szczoteczką do zębów myję i płynem do naczyń. W samej pralce otwór ściereczką traktuję. Zwykle nie potrzebuję nic mocniejszego. Można też kupić jakiś psikacz anty-pleśń i tym potraktować. Żeby było ekologicznie to można użyć kwasku cytrynowego i wrzątku albo sody oczyszczonej.
Moja teściowa po każdym praniu wyciąga, myje pod bieżącą wodą i wyciera do sucha. Zresztą całą pralkę przeciera wodą i do sucha. Nie uświadczysz ani grama syfu

Cytat:
Też się boję jak mrozy przyjdą,a jej przyjdzie do głowy zrobić siku-a przyjdzie na bank
Ja swoją córkę trochę przytemperowałam z tym laniem na dworzu,bo potrafiła pójść pod furtkę,odwrócić się tyłem do ulicy,ściągnąć majtki robić siku albo stanąć na górze 1,5 metrowej piachu i na golasa się rozebrać po to,żeby zrobić siku.
Raz też przed samym wejściem do domu zrobiła kupe i jeszcze się tłumaczyła,że przecież pies też tak robi
Ja jej za parę lat opowiem co ona wyprawiała jeśli będzie przede mną cycuszki zasłaniać z krzykiem"mamo wyjdz"

To dopiero agentka

Cytat:
A moje dzieci świetlicowe to dopiero komicznie wyglądały-jedne w krótkich rękawkach (jedna do ramaiączek się porozbierała, ale kazałam coś cienkiego założyć), a inne w czapach...tym czapiatym kazałam pościągać, ale powiem wam, że nie wszystkie chciały...no 10 letnim dzieciom na siłę ściągać nie będę... A jak poszłam po lenkę to dzieci szły na podwórko i jeszcze z nimi posiedziałam i też niektóre cienkie czapeczki miały-moja nie, wg mnie za ciepło było (choć ich placyk w cieniu raczej). Potem, ok.16 się lekko chłodniej zrobiło i panie donosiły jakieś kamizelki tym co w bluzach byli itp.

W ogóle u nas to nawet pani dyrektor z dziećmi siedzi-też je tuli, wygłupia się z nimi i takie ma fajne podejście. Dziś gwiazda moja znów nie spała i wszystkie dzieci się ubierają w szatni, ona też, założyła butki i już jednego rzepa się jej zapiąć nie chciało i ryk,że "mamoooo zapnij mi", a ja ni chuchu . W sklepie obuwniczym to sobie jakieś pudło potrafi przynieść i założyć na stojąco oba jakieś nowe buty, a tu cyry odstawia? a guzik. I na całe przedszkole japę drze , a ja i tak nie zapięłam. W końcu pani dyrektor coś jej tam powiedziała i łaskawie sobie zapięła. Aż sie mnie dzieci pytały dlaczego ona tak wyje
Ja chcę Wasze przedszkole

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Stary 2012-10-19, 21:00   #199
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
tak, 24k to z avonu
a zapach jak by co to prysnij sobie na reke i powachaj tak po jakims czasie, tak odrazu nie jest oszałamiający, potem mnie oczarował

sprzedaż im wzrośnie

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

dokładnie,
Sara ile wyszedł cie taki pakiecik?
wyszło mi ok 80 zł

Cytat:
jezu już się boje namowiła mnie na te woski, dzisiaj na podkład nie długo mój tż konto mi zablokuje albo wizaż

Franio 24.07.2014 r.
Stary 2012-10-19, 21:03   #200
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
wyszło mi ok 80 zł

jezu już się boje namowiła mnie na te woski, dzisiaj na podkład nie długo mój tż konto mi zablokuje albo wizaż
Neta Ci odłączy
Stary 2012-10-19, 21:09   #201
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Neta Ci odłączy
no to by pewnie najbardziej pomogło,ojj ja bym walczyla
Stary 2012-10-19, 21:14   #202
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
właśnie Madzia,żadne kilka lat.Żebyś widziała ile roboty wykonałam w w zaledwie 4 miechy
Już sobie gnój przerzuciłam(sama) pierwszy raz coś takiego w życiu widziałam we wrześniu pod ziemię,którą na wiosnę będę obsadzać
.
Już dzisiaj jak siedzieliśmy od rana do wieczora dużo lepiej, ale do ideału daleko
Fajnie że będzie ktoś jeszcze kogo można się radzić
Cytat:
Rób w rękawicach zawsze to jakaś ochrona,ja najpierw kremu do rąk walę na maksa aż ręce białe i taki wkładam w rękawice.
Podejrzewam ze wsiąkniesz też na dobre
Libra napisz mi jakie można krzaczki teraz jeszcze sadzić, czy już ogólnie nic nie można

Mam jakieś takie zielsko przy płocie co podobno strasznie ciężkie do wytępienie, takie cos trzylistne niskie. Sąsiadka mi poradziła żeby przy płocie obsadzić sobie porzeczkami i agrestem, jakies drzewka owocowe. Bo ja takiego warzywniaka to nie chcę, co najwyżej troche koperku, czy natki, no i ta moja cukinia
I co zrobić z kompostownikiem bo po wycince dzisiejszej jest wyzszy odemnie Jeden sąsiad radzi wapnem posypać, a druga sąsiadka radzi poczekać do wiosny i rozsypać na całym ogrodzie i przekopać
No i co jeszcze, niektórzy radzą randap, inni poczekać na mrozy i na wiosne pelić, ja bardziej za tym drugim jestem, ale co robić, jak głównie trawa ma byćTo się rozpisałam. A co najlepsze to od tygodnia nie miałam kiedy iść biegać, tzn czas bym pewnie jakiś wygospodarowała, ale jestem już tak przyjemnie wymęczona tymi robotami, że biegać się nie chce

Cytat:
Widziałam że już po frytkach ale radzęJa zawsze zalewam wrzącą wodąi po 2 min sztoteczką do zębów co trzymam w tych celach, jak zalewam wrzątkiem to mam taki swoisty odswierzacz powietrza, bo ten płyn do płukania pięknie pachnie
Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Heh. Jakbym moja słyszała. Ostatnio chciała kupe robić na trawie a jak powiedziałam że nie wolno to stwierdziła że pieski moga na szczęście zrozumiała że nie wolno i pobieglysmy do domu zrobić mega kupe
Ja mojego w zoo wysadzałam na trawniczku a potem sprzątałam po swoim pieskuNie miałam woreczka to chusteczkami.

Dzisiaj jak wróciłam do domu to wyglądam jak wiejska dziewoja, policzki krasnaje czerwone hehe
Nawet altane tynkowałam troche, a w środku farbę zdzierałam żeby może jutro lub po niedzieli pomalować

Udanego wekendu

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 21:19   #203
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość

Daj przepis daj daj , robilas juz te palki? fajna alternatywa do standardowych . Ja tej kaszy samej nie jadlam jeszcze tylko z porem . Ile placilas za nia ? Ja dzisiaj sobie quinoe zrobie z cukinia i orzechami.
PAŁKI W KAPUŚCIE
4 pałki z kurczaka obsmażyć z obu stron na oleju
Ok. pół główki kapusty czerwonej poszatkować i wyłożyć na pałki ,podlać wodą i dusić na małym ogniu.
DOdać jeszcze dużą cebulę pokrojoną w kostkę i ząbek zmiażdżony czosnku.
Posolić ,popieprzyć ,można dać kostkę rosołową albo wegetę.
Musi się dość długo dusić żeby kapusta była mięciutka i sprawdzać co jakiś czas czy nie trzeba trochę wody podlać.
Niczym nie zaprawiam pod koniec odkrywam żeby trochę nadmiar wody odparował jeśli jest i gotowe,ewentualnie jeszcze doprawić
Te pałki zrobią sie takie ciemne od kapusty ale mięso od długiuego powolnego duszenia dosłownie rozpływa się w ustach ,myślę że może to równie dobrze być tez jakieś gulaszowe mięso.

Polecam bo bardzo dobre aż moje chłopaki oba wsuwały i kaszę bulgur też.
Zaskoczył mnie smak ,bardzo dobra.
Kupowałam z allegro 8,70 za kg no i plus przesyłka,następnym razem zamówie więcej opakowań to się lepiej opłaci i tak nie mam możliwości kupienia jej na miejscu.
A tą drugą muszę też spróbowac i tą sałatkę z porem co pisałaś.

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Kubuś wcozraj zaliczył życiowy rekord: zasnął o 19.20 i spał do 8.30!!!! nie ruszył go płacz małej, tylko przylazł koło 23ej sam d nas jak ona sie darła i poszedł spać dalej czyżby jego lekki sen poszedł w niepamięć
może on po prostu był nerwowy tam gdzie mieszkaliście i się to odbijało na spaniu a teraz się czuje widocznie bezpiecznie skoro tak fajnie śpi.
Biedna mała to na pewno kolki,współczuję.
Cytat:
Witajcie

U nas też dzień zapowiada się pięknie

Ja nie lubię zapachów żywności jakiejkolwiek, nie potrzebuję żeby mi coś jeszcze apetyt pobudzało . Bo to nie jest tak że mi się nie podobają, nie lubię ich w domu. Na wanilię reaguję odruchem wymiotnym niestety. Toleruję tylko w cieście i serkach.
to tak jak ja ,na wanilię reaguję tak samo
Cytat:
jak masz miseczkę to luzik.
wez kup czereśniowego chupa-chupsa i se wąchnij
ok. to sobie wytestuję ,akurat i tak kupuje czupa czupsy małemu.
Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Libra- masz rację. Miał być jasny fioletowy we wnece a łóżko ciemny fioletowy, zielone dodatki. Ale jednak nie chce fioletowej kanapy. A brązową może być za ciemna . Sama już nie wiem...
też tak mam nigdy się nie mogę zdecydować ,masakra strasznie mnie to męczy zawsze
Cytat:
Moja gwiazda
Gwiazda śliczna
DObrze że nic się nie stało.
Cytat:
Nie widziałam nigdy odlatujących gęsi. Na bociany się kiedyś u teściów załapałam i na jaskółki.
na prawdę ?ja całą jesień patrzę na klucze gęsi i żurawi ,często słychać jak krzyczą gdzieś na polach (żurawie)
Cytat:
Mała na rowerku super

ja pryskam octem z froscha http://allegro.pl/frosch-plyn-z-octe...665916894.html jak u mnie to ten najskuteczniejszy ,z tej samej firny polecam też płyn do szyb na spirytusie też jest super
Cytat:

Cytat:
daj przepis na pałki z kapuście
Mam pytanie maliny to się teraz obcina czy na wiosne? a borówki kiedy przesadzić? mam wsadzone ale w kiepskim miejscu i musze je przesadzić.
przepis wyżej
borówki możesz przesadzić teraz a maliny to wytnij stare pędy na których były owoce,na pewno juz powyrastało dużo młodych

Mój MIko się zerwał przed chwila z placzem ,czyżby coś mu sie przyśniło?
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 21:20   #204
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Izazula śliczna ta moja synowa
Mój dzisiaj miał dwa wypadki, raz z ławeczki wpadł za nią i głowe z tyłu ma obdrapaną bo na altanie baraneka drugi wypadek jak przyszłam z nim na chwile do domu żeby obiad zjeść, to jak podgrzewałam to ten szedł na balkon i jakoś tak się wywalił że łuk brwiowy ma tak opuchnięty że oczko tylko do połowy może otworzyć, a do tego już wieczorem sinym kolorem nachodzi

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 21:25   #205
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość

Widziałam że już po frytkach ale radzęJa zawsze zalewam wrzącą wodąi po 2 min sztoteczką do zębów co trzymam w tych celach, jak zalewam wrzątkiem to mam taki swoisty odswierzacz powietrza, bo ten płyn do płukania pięknie pachnie
nie po frytkach, każda rada cenna
ja po każdym nie czyszczę, przyznaje sie bez bicia i dlatego sie dzis napocilam ale juz jest super, dzięki kochane.
nie mam takiej roboczej szczoteczki, wezme tz
hihi

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
Mój dzisiaj miał dwa wypadki, raz z ławeczki wpadł za nią i głowe z tyłu ma obdrapaną bo na altanie baraneka drugi wypadek jak przyszłam z nim na chwile do domu żeby obiad zjeść, to jak podgrzewałam to ten szedł na balkon i jakoś tak się wywalił że łuk brwiowy ma tak opuchnięty że oczko tylko do połowy może otworzyć, a do tego już wieczorem sinym kolorem nachodzi
o matko, co za dzień, bidulek, byle spał dobrze, to nie będzie mu przeszkadzało podczas snu...?
Stary 2012-10-19, 21:30   #206
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Może żurawie i inne ptaki nie latają nad nami bo co chwila latają jakieś samoloty Chyba jakis korytarz powietrzny mamy

Madzia biedny Erwi

Nataszka za zawsze zostawiam jakąś szczoteczkę zużytą.
Też nie myję po każdym praniu

Edytowane przez izazula
Czas edycji: 2012-10-19 o 21:31
izazula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-19, 21:32   #207
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Libra napisz mi jakie można krzaczki teraz jeszcze sadzić, czy już ogólnie nic nie można

Mam jakieś takie zielsko przy płocie co podobno strasznie ciężkie do wytępienie, takie cos trzylistne niskie. Sąsiadka mi poradziła żeby przy płocie obsadzić sobie porzeczkami i agrestem, jakies drzewka owocowe. Bo ja takiego warzywniaka to nie chcę, co najwyżej troche koperku, czy natki, no i ta moja cukinia
I co zrobić z kompostownikiem bo po wycince dzisiejszej jest wyzszy odemnie Jeden sąsiad radzi wapnem posypać, a druga sąsiadka radzi poczekać do wiosny i rozsypać na całym ogrodzie i przekopać
No i co jeszcze, niektórzy radzą randap, inni poczekać na mrozy i na wiosne pelić, ja bardziej za tym drugim jestem, ale co robić, jak głównie trawa ma byćTo się rozpisałam. A co najlepsze to od tygodnia nie miałam kiedy iść biegać, tzn czas bym pewnie jakiś wygospodarowała, ale jestem już tak przyjemnie wymęczona tymi robotami, że biegać się nie chce

Dzisiaj jak wróciłam do domu to wyglądam jak wiejska dziewoja, policzki krasnaje czerwone hehe
Nawet altane tynkowałam troche, a w środku farbę zdzierałam żeby może jutro lub po niedzieli pomalować

Udanego wekendu
Można jeszcze sadzić,nawet te z gołym korzeniem to dopiero tera dostępne są,trzeba tylko podlać dobrze,możesz sobie jeszcze przy płocie jeżynę bezkolcową posadzić,porzeczkoagrest też dobry,borówka amerykańska,jagoda kamczacka.Czeresnię możesz sobie posadzić teraz już są takie niskopienne że nie rosną ogromne drzewa,papierówkę czy jakąś brzoskwinię.
Trójlistny chwaścik mówisz, to na pewno podagrycznik ,to jest dopiero dziadostwo nie do wytępienia ,wystarczy najmniejszy skrawek kłącza i będzie rosło i się pleniło a jak ma dobrą próchniczną glebę to rośnie aż trzeszczy,po prostu zwalczać mechanicznie (haczką) i tyle.
Kompostownik z czasem trochę siądzie ,możesz wapnem posypać albo są takie nawozy na kompost przyspieszające rozkład.Kompost do nawożenia ogrodu jest dobry dopiero wtedy jak wygląda jak ziemia.
Pod trawnik najlepiej spryskaj randapem ,wszystko ci wypali i spróchnieje i łatwo wtedy przekopać ,bo tak taki ugór kopać to ja dziękuję.

Ja tez teraz mniej biegam jak w ogrodzie roboty dużo
widzę że Ciebie też wciągneło
Stary 2012-10-19, 21:45   #208
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Może żurawie i inne ptaki nie latają nad nami bo co chwila latają jakieś samoloty Chyba jakis korytarz powietrzny mamy

Madzia biedny Erwi

Nataszka za zawsze zostawiam jakąś szczoteczkę zużytą.
Też nie myję po każdym praniu
wiem, wiem, z tą szczoteczką zużytą żartowałam, też muszę wymienić szczoteczki juz, będą do pralki
Stary 2012-10-19, 21:47   #209
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:

trzeba Ci jeszcze białych,bezzapachowych podgrzewaczy i zapałek lub zapalniczki
Cytat:
i Ty Brutusie?
Cytat:
sprzedaż im wzrośnie[COLOR="Silver"]

?
eh Nataszka gdybym ja brała prowizję za wszystko co podniosło sprzedaż różnych produktów od początku mojej kariery na wizażu to była bym bogatym człowiekiem
Cytat:
wyszło mi ok 80 zł

o to!to mi by się przydało ale co z tego,jak wtedy zaoszczędzone pieniądze przepuściłabym na buty
Cytat:
Już dzisiaj jak siedzieliśmy od rana do wieczora dużo lepiej, ale do ideału daleko
Fajnie że będzie ktoś jeszcze kogo można się radzić

Udanego wekendu

Madzia a chcesz koniecznie przy płocie posadzić jakieś krzaki owocowe?bo tyle jest pięknych krzewów ozdobnych

ja specjalnie kupiłam kompostownik i wszystko(no prawie)walę do niego,a pózniej będzie naturalny nawozik dla roślin
Trzymaj go do wiosny,a to co dzisiaj nawrzucaliście ładnie się ubije i zostanie sporo miejsca.Ja też tyle nawrzucałam,że byłam zła na siebie,że taki mały kupiłam.Ale tak mi się ubiło,że czasami się zastanawiam czy mi ktoś kompostu nie wykrada

no widzisz,parę godzinek na działeczce i różu na policzki nie trzeba
a manicure czarny z ziemi masz?
naturalną odżywkę we włosach z piachu/ziemi masz?

Cytat:
[B]

na prawdę ?ja całą jesień patrzę na klucze gęsi i żurawi ,często słychać jak krzyczą gdzieś na polach (żurawie)
ja uwielbiam kluczekocham ich wrzask i teraz jak odlatują to strasznie mi smutno,bo wiem,że zima za pasem.Znowu jak przylatują to aż serce mi z radości skacze.
Cytat:
Biedne dzieciaczki nasze wypadkowe dzisiaj.Mamusie ucałować proszę od e-cioci

Stary 2012-10-19, 21:53   #210
libra777
Zakorzenienie

No fakt trochę smutno jak tak widzi się te ptaki zbierające się na polach bo wiadomo co to oznacza.
U mnie już zaczynają do karmnika zaglądać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości