![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaczynamy od listopada, by być szczupłą i piękną do lata ;D
Cytat:
![]() Też się muszę wziąć i pokonać swoje lenistwo ![]()
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za mało węgli, dużo za dużo tłuszczu. Przy kaloryczności 1000 kcal dziennie tłuszczu powinno być około 30 g, białka ok 60g a reszta węgle. Zdecydowanie za mało błonnika! Więcej rzeczy pełnoziarnistych, warzyw, owoców. Przy takiej ilości błonnika pojawią się zaparcia a tego chyba chcesz uniknąć? Kabanosy też bym wywaliła. No i nie wytrzymałabym na serku wiejskim i kabanoskach przez 6 godzin ![]()
![]() |
![]() |
#183 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dramatycznie niska ilość kalorii, przecież to nie wystarcza nawet na podstawową przemianę materii, a Ty jeszcze dużo ćwiczysz. Tych kalorii jest zdecydowanie za mało nawet dla osoby która cały dzień leży i nic nie robi. Ilość białka i tłuszczy mniej więcej (bo tłuszczy mogłoby być mniej) w porządku, węglowodanów jest za mało, powinno być ich kilkakrotnie więcej. Przynajmniej część tłuszczy zwierzęcych zamień na roślinne. Do obiadu powinna być jakaś kasza/ciemny ryż/ciemny makaron. Serki topione do kosza, to paskudne, niezdrowe tłuszcze. Lepsze jest masło. Śniadanie aż się prosi o jakiekolwiek węglowodany złożone. Wciśnij gdzieś 2 śniadanie, choćby to miało być jabłko czy gruszka, albo garść orzechów. Schudniesz na tym, owszem, ale nietrwale i kosztem zdrowia. Po takiej diecie metabolizm zaryje szczęką o ziemię i potem będziesz tyła od byle głupoty. Nie chodzisz głodna? ![]() Mnie pod koniec takiego dnia trzeba by było zbierać z podłogi...
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2012-11-06 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Kurde, cały dzień nie miałam wrażenia, że się głodzę, serio, jakoś mi nigdy nie wiele potrzeba inne zdanie ma pewnie mój organizm. Przerażają mnie te tłuszcze, chce spalić tłuszcz a wychodzi na to, że przyswajam go za dużo ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie informacje na temat serka i ryżu są istotne, ale to nie zmienia faktu, że węgli jest stanowczo za mało. W sumie to ciekawy problem. Ja, jeśli już, to zawsze mam odwrotnie- za mało białka, za dużo węgli... Nie jak najmniej, tylko odrobinę mniej! Orzechy, ryby, oleje roślinne (najzdrowsza jest oliwa z oliwek), w mniejszych ilościach masło. Pamiętaj, żebyś się potem nie musiała pytać na forum, dlaczego Ci wypadają garściami włosy... Tłuszcze MUSZĄ być.
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2012-11-06 o 22:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez Violettea Czas edycji: 2012-11-06 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki za jutro.
![]() |
![]() |
#190 |
Zadomowienie
|
Wiecie, że dziś już 7 dzień naszej diety?
![]() Już jestem po śniadaniu: 2 parówki+pół pomidora+kromka ciemnego pieczywa z masłem. Popijam wodę z cytrynką- taki substytut kawy ![]() Dzis policze tez sobie kcal i B/W/T- bardzo ciekawe, bo nigdy czegoś takiego nie robiłam. Miłego dnia ![]() ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Moje dzisiajsze śniadanie wygląda tak: 342kcalB:9,5 gT:34,3 gW:0 gBł:0 g parówki 75kcalB:2,1 gT:0,6 gW:17,9 gBł:2,9 g chleb 12kcalB:0,7 gT:0,2 gW:2,9 gBł:1 g pomidor 14kcalB:0,3 gT:0,2 gW:3,3 gBł:0,5 g ketchup 31kcalB:0,4 gT:0 gW:6,6 gBł:1,4 g kawa zbożowa *Przy chlebie powinno być jeszcze masło, ale nie wiedziałam jak policzyc taką ilość ![]() Skomentuje może któraś z Was? Edytowane przez JakKazdaInna Czas edycji: 2012-11-07 o 07:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
Hej!
Dużo piszecie o kaloriach itp. Postanowiłam, że też sobie zacznę przeliczać, ale potem bo teraz mi się nie chce. Wczoraj przesadziłam z ćwiczeniami chyba i wieczorem tak źle się czułam, że musiałam się wcześniej położyć, dlatego dzisiaj mam przerwę od ćwiczeń. Śniadanie zjedzone - kanapki, jedna z pastą z tuńczyka, druga z sałatą, szynką, ogórkiem i szczypiorkiem, niestety z białym pieczywem, bo chwilowo nie mam razowego. Muszę się wybrać do sklepu. Miłego dnia! ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Polecam forum tam mnóstwo rad, przykładowych jadłospisów, do tego dietetyczne blogi często korzystałam z tego http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/
i http://basinepichcenie.blox.pl/html jest ich w sieci mnóstwo. Tu jest fajny programik http://www.darkthorn.republika.pl/cp.htm w eelu wylicza o ile powinny być ucięte kalorie, ile b,t,w powinno być, można sumać co się jadło itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
ja za chwilę wybywam na zajęcia, które mam do 18 więc coś obiadopodobnego musiałam sobie przygotować na wynos. A moje dzisiejsze menu:
śniadanie ( dzisiaj wyjątkowo późno bo o 9.30): jogurt natualny z płatkami owsianymi, otrębami, kangoos, winogronem, sezamkiem i błonnikiem ![]() na zajęciach: tortilla z kurczakiem w przyprawach smażonych na patelni bez tłuszczu, kapustą pekińską, papryką, pomidorem, ogórkiem, kukurydzą i ketchupem ![]() do tego jabłko i obrałam sobie dwie wielgachne marchewki i wieczorem planuje wsunąć jeszcze jogurt danio light ze słonecznikiem na kolację bo go uwielbiam i od dawna mam na niego chętkę ;D Ogólnie wyszło mi: białko 54g tłuszcz: 29,9 g węglowodany: 190g błonnik: 28g Więc wszystko chyba w jak najlepszym porządku ![]() ![]()
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
Ja dopiero wróciłam. Rano 2 kanapki z wędliną i herbata. Teraz wróciłam i pierogi poszły w ruch, ale spokojnie, tylko kilka, niestety smażone:p
Nie mogę niestety pić kawy bez cukru, jakoś będę musiała to przeżyć ![]()
![]() |
#195 |
Przyczajenie
|
A ja nie mogę żyć bez pieczywa
![]() ![]() ![]() nie lubię fasoli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
One fasole dają do ciasta nawet, więc pewnie nie czuć.
Ja jem chleb razowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zadomowienie
|
Ja jem zazwyczaj jakiś razowy chleb z ziarnami, albo pieczywo typu wasa. Akurat kupiłam z firmy sonko chrupkie razowe i całkiem smaczne jest. Ale jak okazyjnie zje się ten zwykły chleb czy bułkę to przecież świat się nie wali.
![]() Policzyłam sobie kalorie oraz białka, tłuszcze i węglowodany i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że jem całkiem dobrze i w odpowiednich proporcjach. Ale czasami ogółem mam zbyt mało kalorii. Do teraz zjadłam już około 900-1000 kcal. Z kolacji więcej niż 300 kcal na pewno nie będzie, pewnie zjem jeszcze jakiś owoc na podwieczorek, więc w sumie powinno wyjść około 1400 kcal - to chyba nie jest tak źle, chociaż biorąc pod uwagę, że ćwiczę to chyba powinno być chociaż trochę więcej. ![]()
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Można dołączyć ? ![]()
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
jak narazie zjadłam dwie kanapki z polędwicą sopocką (ciemne pieczywo)
i jogurt naturalny z migdałami i pestkami dyni, do tego cappuccino i woda mineralna. dziwne że nie jestem głodna ![]() dziś żadnych ćwiczeń, bo mam dużo nauki, a czuje jeszcze zakwasy z 2 h areobiku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() U mnie dziś dzień mega zabiegany i w złym humorze ![]() ![]() ![]() Widzę, że wszystkie dzielnie się trzymacie i ćwiczycie oby tak dalej ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zwróciłaś uwagę na ilość tłuszczu w parówkach? 34g. Nie dość, że te parówkowe tłuszcze do najzdrowszych z pewnością nie należą, to jeszcze "zajmują miejsce" tym, które mogłyby zrobić dla Twojego ciała coś dobrego. No i jest ich całkiem sporo, biorąc pod uwagę, że to tylko jeden posiłek. Generalnie 1 łyżka oleju to ok. 10g tłuszczu. A w tych parówkach jest ich ponad 3 razy tyle... Jeśli dodałaś jeszcze masło, to najpewniej dzienne zapotrzebowanie masz z głowy. Już po pierwszym posiłku! Zwróć uwagę, że te wszystkie tłuszcze są wyłącznie pochodzenia zwierzęcego. A zasada jest taka, że dla ludzi najlepsze tłuszcze to roślinne, a białko najlepiej zwierzęce. Parówki to syf. U mnie dzisiaj: I. kanapka: 2 niewielkie kromki razowego chlebka z kiełbasą suchą krakowską i papryką (ok. 250kcal) II. banan, kromka domowej chałki, kawa z mlekiem (ok. 350kcal) będzie jeszcze: III. tortilla z piersią z kurczaka, mieszanką sałat, papryką, pomidorem, cebulą i sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami (ok. 350kcal) IV. twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem, mała grahamka z ziarnami (ok. 300kcal) Razem ok. 1250kcal i brak ćwiczeń. Jestem całkiem zadowolona. Jest sporo warzyw i chyba wystarczająco białka. I zaspokojona potrzeba czegoś słodkiego. ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2012-11-07 o 16:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jestem przed @ i niestety mam straszna ochotę na różne śmieci. Bardziej zalezalo mi na opisie takiego posilku- jak to wyglada. Takze dziekuję Ci bardzo ![]() Sciagnelam program podany przez Scio- mysle, ze bardzo pomocny ![]() I rzeczywiscie tłuszcze mam juz dzis przekroczone. Od dzis zwracam uwage na B/T/W. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
scandalistka jabłko pieczone jest pyszne (jadłam wczoraj) ale dziś mnie naszło na czekoladę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Od jakiegoś czasu przeglądam forum, ale dopiero niedawno założyłam konto, czy mogę się jeszcze przyłączyć? Wiem, że trochę późno, ale zdrowiej odżywiać się zaczęłam jakoś w połowie września. Na początku efekt był dobry(63,5 kg -> 61,5 kg) i w tym miejscu utknęłam, co spowodowało powrót złych nawyków żywieniowych (słodycze). Od niedzieli właśnie staram się wrócić do zdrowego odżywiania i właśnie przeczytałam ten wątek. Potrzebuję chyba większej motywacji i wsparcia. ![]() Stan na dzień dzisiejszy: Wzrost: 163 cm Waga: 61,5 kg Cel: I. 58 kg, II. 55 kg Staram się jeść więcej warzyw, wprowadziłam twarożek (nie przepadałam za nim) i ograniczam słodycze. Rano wypijam wodę z cytryną. Zaczynam ćwiczyć! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do parówek- skoro mają 98% mięsa z szynki, to już jest trochę inna kategoria. Nie jestem znawcą parówek ![]() Te zwykłe parówki to jest sam tłuszcz + trochę mięsa oddzielanego mechanicznie, mielone skóry i inne śmieciowe części, które dla mnie nie są zjadliwe. Nasłuchałam się o tym trochę i od tego czasu nie jestem w stanie ich przełknąć... To tak jak z tymi paluszkami krabowymi- jest w nich wszystko, tylko nie kraby. ![]() A tak z ciekawości- ile kcal ma taka jedna parówka w której jest 98% mięsa?
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2012-11-07 o 16:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Opis jednej porcji produktu [76 g]:2 parówki - 76 g Wartość energetyczna w 1 porcji [76 g]:240,16 kcal Białko w 1 porcji [76 g]:10,64 g Węglowodany w 1 porcji [76 g]:1,52 gTłuszcz w 1 porcji [76 g]:21,28 g .Akurat nie mam w domu opakowania ale znalazłam w necie, wychodzi na to, że jedna parówka z szynki ma 120 kcal. Doczytalam że mają 93% a nie 98% mięsa z szynki, mój błąd. Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, przyprawy naturalne, aromaty, hydrolizat białka kukurydzianego, ekstrakt drożdżowy, serwatka, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Ja niestety lubię parówki, a wiem, że zwykłe to szajs więc jak już to kupuję właśnie te. Edytowane przez Sondra Czas edycji: 2012-11-07 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() kilo mniej !!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie mdlejesz jeszcze? Tu nie ma nawet 1000kcal. Robisz sobie krzywdę. Proponuję się nad sobą zastanowić. Gratuluję!
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2012-11-07 o 17:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.