|  2012-11-24, 19:32 | #181 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-05 Lokalizacja: Warmia. :) 
				 | 

Dot.: Niefrasobliwość ciężarnych

Cytat: 
      Ale jak widać, niektórzy tego nie potrafią zrozumieć.   | |
|     |   | 
|  2012-11-24, 21:11 | #182 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 
				 | 

Cytat: 
  Dla mnie np. patologią może być ciężarna, która pije kawę czy coca-colę, wszak kofeina może spowodować nawet i poronienie czy przedwczesny poród  I tak można by w zasadzie każdego kto postępuje inaczej niż my uznać za nienormalnego  ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Bo jedni piszą z doświadczenia, a inni z teorii i to jest ta zasadnicza różnica, wiesz?   
				__________________ Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki  | |
|     |   | 
|  2012-11-25, 21:33 | #183 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-03 Lokalizacja: wlkp 
				 | 

Cytat: 
 jeśli taki jest cel, to palące nie mają czym się martwić, bo np. ja oceniam moją mamę maksymalnie wysoko, wyżej już nie można  no ale to normalne, ze raczej jej zachowania z okresu prenatalnego nie mogą mieć wpływu na moją ocenę 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-11-25, 21:38 | #184 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 Cóż -takie skrzywienie -nie widzę w palącej ciężarnej troskliwej matki. 
				__________________ ...i jest  Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.  POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684   | |
|     |   | 
|  2012-11-25, 21:54 | #185 | |
				 | 

Cytat: 
 nie chodziło mi o to, żeby mamie jakąś punktacje wystawiać, tym bardziej za poszczególne okres czy płaszczyzny życia, ja myślę o tym wszystkim co nas łączy, o tym ile razy dała mi do zrozumienia jak bardzo mnie kocha, o tym kim jest w moim życiu ... wiem zakręciłam ... ale ciężko mi to słowami wyrazić ... Marzę o tym, żeby moja córka tak mnie postrzegała kiedyś jak ja moją mamę. 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-11-25, 21:57 | #186 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  chciałam tylko napisac,ze pewne postepowania oceniam jednakowo -niezaleznie od tego kogo dotyczą,czy mojej mamy czy obcje osoby Kurcze mam do Ciebie dość prywatne pytanie ,ciekawośc po prostu mną kieruje,w razie czego mnie ochrzanisz  z wielu Twoich postów wynika,ze cenisz swoją mamę,jest więź pomiędzy Wami ...dlaczego w takim razie macie tak odmienną wizję rodzicielstwa?  skoro sprawdziło się na Tobie ? dlaczego Ty wybierasz inną drogę? 
				__________________ ...i jest  Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.  POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684   | |
|     |   | 
|  2012-11-25, 22:10 | #187 | |
				 | 

Cytat: 
 Nie różnimy się aż tak bardzo, ja ze swoją córką postępuję tak jak moja mama ze mną, mam zamiar ją tak wychowywać jak ja byłam wychowywana, po prostu ... kochać ją i szanować  Bardziej różni nas styl życia, czyli ona w domu, robiąca te wszystkie domowe "czynności", 4 córki, o których marzyła, to jej życie. Jedyny obowiązek męża to zarabianie na rodzinę. Ja jakoś w domu z gromadką dzieci sobie nie widzę, lubię pracować. Pewnie kiedyś pisałam o karmieniu piersią, wspólnym spaniu, noszeniu, ale to w całym macierzyństwie są wg mnie marginalne/techniczne kwestie. Tym bardziej, że jak młode żąda wspólnego spania to z nią śpię, jeśli by była typem dziecka dopominającym się o noszenie to pewnie bym nosiła, no ale to, że z 2 powyższych sytuacji nie jestem/byłabym zadowolona to nic nie poradzę, taka już jestem   
				__________________ | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2012-11-25, 22:22 | #188 | 
				 | 

Ja wam jeszcze chciałam jedno powiedzieć odnośnie palenia. Inaczej sprawa wygląda z punktu widzenia osoby, która nigdy nie paliła - bo widzi w tym tylko bezsensowność tego zachowania, natomiast zupełnie inaczej widzi ten problem osoba uzależniona. Ja jestem nałogowym palaczem od ponad 15 lat i wiem jedno - palenie z miłością do dzieci nie ma totalnie niczego wspólnego.  Ja w ciąży i okresie karmienia piersią nie palę - ponieważ mam świadomość, że to by moim dzieciom zaszkodziło, ale wiem też ile mnie to kosztuje wysiłku, walki ze sobą i potrafię zrozumieć osobę, która temu wysiłkowi nie podołała, i nie oceniam od razu jako osobę, która nie kocha. Bo to nie jest kwestia miłości. To coś innego, co może zrozumieć tylko ktoś, kto się kiedyś z jakimś nałogiem borykał. I nie pochwalam, nie popieram, ale kamieniami rzucać nie będę. 
				__________________ Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki  Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2012-11-25 o 22:24 | 
|     |   | 
|  2012-11-25, 22:35 | #189 | ||
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat: 
 I rozumiem to,ze komuś moze być trudno walczyć z nałogiem,jedne co mnie mierzi to nie podejmowanie tej walki i uznanie,ze palenie w ciązy to nic takiego. Ale ja ogolnie nie lubię postawy "bo taki już jestem/tak już mam i nic z tym nie zrobię". 
				__________________ ...i jest  Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.  POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684   | ||
|     |   | 
|  2012-11-25, 22:52 | #190 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki  | |
|     |   | 
|  2012-11-26, 07:55 | #191 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2010-01 
				 | 

Cytat: 
  ). nałóg to paskudna sprawa, i mimo najszczerszych chęci, nie zawsze można zwalczyć tę "chęć' czy raczej "mus" sięgnięcia po papierosa.. powtórzę za Tobą: nie popieram palenia w ciąży, nie pochwalam, ale kamieniami rzucać nie będę. | |
|     |   | 
|  2012-11-26, 08:31 | #192 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

hej, ja już kiedyś o tym pisałam znajoma miała strasznie ciężko sytuacje, zginął jej mąż a potem dowiedziała się,że jest w ciąży jarała ze dwie paczki dziennie, dziecko urodzilo się ze złożoną wadą serca, umarło zaraz po operacji teraz w rodzinie TZ dziewczyna pare dni temu poronila paliła jak smok..... jak leżałam na ginekologii z wczesną ciąża, byłam jedyną ciężarną, pozostałe 5 czekały na zabieg po poronieniu wszystkie paliły...... | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 13:49 | #193 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-03 Lokalizacja: kraina uśmiechu i dobrego humoru :-D 
				 | 

Straszne te przypadki. I coś w tym myslę jest, ja znam przypadek dziewczyny z marginesu która paliła przy wszystkich swoich ciążach, urodziła trójkę zdrowych dzieciaczków. Ale jak ktoś nie chce to się nie zmieni i i w swej niefrasobliwosci bedzie miał duzo szczęscia. Ostatnio zaszokowało mnie stwierdzenie jednego lekarza urologa bodajże odnośnie mamy mojej kolezanki. "Widać po pęcherzu ze pani wiele lat pali papierosy" Dla mnie to szokujące ze ma to az taki zły wpływ na ciało człowieka. | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 16:35 | #194 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

Cytat: 
 Nie chcę wiedzieć co bym myślała o matce, która paliła w ciąży   | |
|     |   | 
|  2012-11-26, 16:43 | #195 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-01 
				 | 

moi rodzice(mama rzuciła) palili ale jak sie pojawiły dzieci to przestali palić w domu   | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 16:57 | #196 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

Mój TŻ też pali i to bardzo dużo, bo aż paczkę dziennie. Ale nigdy nie palił w mieszkaniu, już jest nauczony, że balkon albo przy ekstremalnych mrozach przynajmniej okno. Bardzo bym chciała, żeby teraz zaczął ograniczać palenie. Chociażby ze względów finansowych, ale nie tylko. Nałóg w połączeniu z jego trybem życia (praca przy komputerze, praktycznie zero ruchu) coraz bardziej rujnuje mu zdrowie. I też ostatnio byliśmy u lekarza i lekarz przy USG nie zapytał: czy pan pali, tylko: jak długo pan pali.... | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 17:14 | #197 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-11 
				 | 

[1=ecd9a68db8379fc22aec146  35aa2645aca7c721b_6070dc9  9c9f91;37823817] I też ostatnio byliśmy u lekarza i lekarz przy USG nie zapytał: czy pan pali, tylko: jak długo pan pali....[/QUOTE] może po prostu wyczuł od niego zapach papierosów. Ja bardzo często czuję od kogoś fajki, mimo, że dana osoba nie paliła dosłownie przed chwilą. mam dobrego nosa   
				__________________ "nie człowieka kocham mniej, lecz naturę bardziej" | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 17:17 | #198 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2012-11-26, 17:34 | #199 | |
				 | 

Dobrze to napisałaś, ciężko mi rzucić kamieniem, bo jestem świadoma swoich ułomności. Ja nigdy nie miałam papierosa w ustach. Więc ciężko mi sobie wyobrazić taką sytuację. ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat: 
 Ja nie mam żadnych nieprzyjemnych wspomnień z dzieciństwa z tego tytułu, że moja mama pali. Naprawdę. A już na pewno nie przyszło mi do głowy jej rozliczać finansowo z tego, to przecież ich pieniądze. 
				__________________ | |
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2012-11-26, 17:38 | #200 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

Cytat: 
 Ja tez coś powiem z punktu widzenia dziecka palaczy. Pomijam już to, że dzieci są biernymi palaczami, bo to wszyscy wiedzą. Ale nie wiem czy ludzie, którzy nie palą przy dzieciach zdają sobie sprawę z czegoś innego. Nawet jesli palą poza domem, to smierdzą papierochami, wszystkie ciuchy, włosy, z ust im niezbyt ładnie pachnie. I pchają się do dziecka myśląc, że "jest spoko, bo przy nim nie palę" a wcale to nie jest takie fajne dla dziecka przytulać się do "popielniczki". 
				__________________ Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! | |
|     |   | 
|  2012-11-26, 18:13 | #201 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2012-11-26, 18:20 | #202 | |
				 | 

Cytat: 
 Jak byłam dzieckiem też tego tak jak ty nie odbierałam. 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-11-26, 19:21 | #203 | 
				 | 

i o czym to wg ciebie świadczy?

| 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2012-11-26, 19:50 | #204 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

Co do tego palenia: Byłam biernym palaczem podczas pierwszej ciąży, w domu paliło 3 osoby, byłam zmuszona przebywać całymi dniami w swoim pokoju, nawet w kuchni uczciwie się zjeść bo nakopcone że aż się rzygać chciało. I dziecko urodziło się w totalnie zielonych wodach płodowych, w grożącej zamartwicy. Lekarz stwierdził: pani to musiała nieźle kopcić w ciąży. Na moje stwierdzenie że od swojego urodzenia nie miałam ani kawałka peta w gębie mocno się zdziwił, powiedział że tak zielone wody płodowe to najczęściej u nałogowych palaczek. | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 19:56 | #205 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-03 Lokalizacja: kraina uśmiechu i dobrego humoru :-D 
				 | 

Niestety zgubny nałóg ( jak każdy nałóg)  Jak byłam mała bardzo chciałam żeby tata przestał palić, raz nawet przypadkowo wzięłam go za rękę w której trzymał papierosa i przypaliłam sobie wnętrze dłoni ( miałam bliznę długie lata) Mielismy układ "ja nie zjem nigdy więcej czekolady jak nie będziesz palił" Po wypadku z papierosem tata przestał palić a kopcił od 16 roku życia. | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 20:06 | #206 | 
				 | 

hmm czyli ty możesz napisać jak się czułaś jako dziecko palacza a ja nie mogę się na ten temat wypowiedzieć?

__________________ | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 20:10 | #207 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Toruń 
				 | 

Moja mama "popalała" w czasie ciąży a ja w dzieciństwie byłam chora non stop prawie. Nikt jej nie mówił, że tego nie wolno robić w czasie ciąży, że to szkodzi dziecku. Nienawidzę fajek walczyłam z nią całe dzieciństwo by nie paliła   walczę do teraz niestety  a dziadek umarł na raka płuc   
				__________________  Apolonia rośnie poza brzuchem od 03.09.2007' Bruno dołączył do nas 28.02.2011' | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 20:34 | #208 | 
				 | 

Jasne, że możesz. Tylko twój przykład nie powinien być argumentem dla palaczy, że przecież dziecko nie będzie miało im tego za złe tylko będzie wyrozumiałe.

| 
|     |   | 
|  2012-11-26, 20:51 | #209 | |
				 | 

Cytat: 
 ale twój przykład może być argumentem, bo przecież twoje zdanie jest ważniejsze   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-11-26, 22:15 | #210 | 
				 | 

Ale że co? Wszystkie dzieci palaczy mają być przeszczęśliwe, że faje są ważniejsze od ich zdrowia?

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Być rodzicem | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.