Niefrasobliwość ciężarnych - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-22, 16:46   #151
BlackSanctum
Zakorzenienie

Dot.: Niefrasobliwość ciężarnych

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Napisałaś to na poważnie? Dla mnie to by była lekka przesada zaczepiać obcych ludzi na ulicy i prawić im jakieś morały Myślę, że skutek tego i tak byłby zerowy. Rozumiem że jesteś w ciąży, hormony Ci buzują ale to chyba nie Twoja sprawa...
Żeby nie było, nie pochwalam palenia w ciąży.
Jakie hormony? Uwielbiam, jak obcy ludzie zwalają coś na czyjeś hormony. Naprawdę przeszłabyś obojętnie, obok takiej osoby? Ja na szczęście takich nie widuję na mieście ani u mnie w rodzinie, ale gdybym zobaczyła, to bym zwróciła uwagę i myślę, że nie jestem jedyna, a raczej jedną z wielu osób (zarówno kobiet, jak i mężczyzn). Wiadomo, że nie każdy ma odwagę zrobić coś takiego, ale tu chodzi o DZIECKO, a nie o jakąś urażoną paniusię...

A, no i nie jestem w ciąży przez całe życie, a poza ciążą zachowałabym się tak samo, więc zwalanie czegoś na hormony jest nie na miejscu.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2012-11-22 o 16:49
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 17:18   #152
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Jakie hormony? Uwielbiam, jak obcy ludzie zwalają coś na czyjeś hormony. Naprawdę przeszłabyś obojętnie, obok takiej osoby? Ja na szczęście takich nie widuję na mieście ani u mnie w rodzinie, ale gdybym zobaczyła, to bym zwróciła uwagę i myślę, że nie jestem jedyna, a raczej jedną z wielu osób (zarówno kobiet, jak i mężczyzn). Wiadomo, że nie każdy ma odwagę zrobić coś takiego, ale tu chodzi o DZIECKO, a nie o jakąś urażoną paniusię...

A, no i nie jestem w ciąży przez całe życie, a poza ciążą zachowałabym się tak samo, więc zwalanie czegoś na hormony jest nie na miejscu.
Dla mnie to nie jest normalne, zwracanie uwagi obcej osobie Pomijam już skuteczność takich działań Rozumiem jeszcze, gdyby to była siostra, bliska koleżanka... Mierzi mnie strasznie takie wtrącanie się obcych ludzi do czyjegoś życia...
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 18:09   #153
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie to nie jest normalne, zwracanie uwagi obcej osobie Pomijam już skuteczność takich działań Rozumiem jeszcze, gdyby to była siostra, bliska koleżanka... Mierzi mnie strasznie takie wtrącanie się obcych ludzi do czyjegoś życia...
No i właśnie przez takich ludzi, palącym ciężarówkom się wydaje, że mają na to przyzwolenie społeczeństwa, bo dużo osób boi się chociażby pisnąć, że tak nie można robić. A (na przykład) jakby jakiś mężczyzna bił kobietę na Twoich oczach, to nie zareagowałabyś? Bo obcy ludzie i to jest ich sprawa? Bo ja bym wezwała policję czy straż miejską. Tak samo paląca/pijąca matka krzywdzi swoje dziecko, które się nie może obronić. Trzeba zareagować, zamiast mieć lodowe podejście...
Skuteczność skutecznością, ale bardziej by mi było głupio, gdyby ktoś obcy mi zwrócił uwagę w takiej sprawie, niż gdyby to była moja siostra czy koleżanka. Może coś właśnie dotrze do takiej osoby wtedy.

Czas edycji: 2012-11-22 o 18:13
Stary 2012-11-22, 19:45   #154
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Skuteczność skutecznością, ale bardziej by mi było głupio, gdyby ktoś obcy mi zwrócił uwagę w takiej sprawie, niż gdyby to była moja siostra czy koleżanka. Może coś właśnie dotrze do takiej osoby wtedy.
Pobożne życzenie.
Myślę, że taka matka ma w pompie Twoje zdanie i zapewne jeszcze zwróci Ci uwagę, że masz zająć się sobą.
Stary 2012-11-22, 19:55   #155
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

To dla mnie przedziwne.
Na wizażu ganione są dziewczyny, które mieszkają w sąsiedztwie jakichś rodzin, w których dzieje się krzywda dzieciom i nic z tym nie robią.
Krytykowane są również dziewczyny, które zwracają uwagę palącym matkom.
To jakiś paradoks

I nie, nie porównuję palenia do przemocy domowej, ale też sposób reakcji jest jak widać inny - do palącej nikt nie zadzwoni po policję, a jedynie ewentualnie zwróci uwagę. A jednak i to spotyka się tu z tak negatywną reakcją...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 20:14   #156
passion80
Zakorzenienie

chyba taka różnica, że picie/palenie w ciąży nie jest prawnie zabronione zresztą, facetowi który bije żonę raczej nikt uwagi nie zwróci co najwyżej powiadomi odpowiednie służby.
Stary 2012-11-22, 20:18   #157
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
No i właśnie przez takich ludzi, palącym ciężarówkom się wydaje, że mają na to przyzwolenie społeczeństwa, bo dużo osób boi się chociażby pisnąć, że tak nie można robić. A (na przykład) jakby jakiś mężczyzna bił kobietę na Twoich oczach, to nie zareagowałabyś? Bo obcy ludzie i to jest ich sprawa? Bo ja bym wezwała policję czy straż miejską. Tak samo paląca/pijąca matka krzywdzi swoje dziecko, które się nie może obronić. Trzeba zareagować, zamiast mieć lodowe podejście...
Jeżeli jakaś kobieta pali i naraża własne dziecko i jego zdrowie, myślę że zdaje sobie z tego sprawę. W dzisiejszych czasach jest taki dostęp do wiedzy, że ludzie mają świadomość czym to grozi. Kobiety nie robią tego z niewiedzy tylko głupoty, a moja zdanie na ten temat myślę że mają w nosie. Nie sądzę aby w dzisiejszych czasach było przyzwolenie na palenie dla ciężarnych.
Gdyby jakiś obcy mężczyzna bił kobietę zareagowałabym, zadzwoniłabym na policję, bo takie rzeczy regulują przepisy prawa. Jeżeli spotkam ciężarną, która pali to też mam zadzwonić? Bez sensu to Twoje porównanie

Edytowane przez boska latynoska
Czas edycji: 2012-11-22 o 20:19
Stary 2012-11-22, 20:36   #158
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
I myślisz, że po tym zwróceniu uwagi ta kobieta powie "przepraszam, rzeczywiście już gaszę i więcej nie zapalę"?

Cytat:
Myślę mówiąc obrazowo, że wali je czy mają czy nie mają społecznego przyzwolenia.
I nawet jeśli by jednej czy drugiej w danym momencie było głupio, to za chwilę już nie.

I jeszcze myślę, że wielu rodziców działa na szkodę swoich dzieci w mniej lub bardziej świadomy sposób, ale dopóki to nie jest prawnie zabronione (np. napychanie dziecka fast foodami czy dawanie coca-coli) dopóty wtrącanie się w to jest co najwyżej bezczelnością, taką samą jak zwrócenie matce uwagi, ze np. za cienko ubrała dziecko i jeszcze złapie grypę czym naraża jego zdrowie
Stary 2012-11-22, 20:38   #159
passion80
Zakorzenienie

zwracając kobicie uwagę można się dodatkowo narazić na obrzucenie obelgami
Stary 2012-11-22, 21:09   #160
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
I jeszcze myślę, że wielu rodziców działa na szkodę swoich dzieci w mniej lub bardziej świadomy sposób, ale dopóki to nie jest prawnie zabronione (np. napychanie dziecka fast foodami czy dawanie coca-coli) dopóty wtrącanie się w to jest co najwyżej bezczelnością, taką samą jak zwrócenie matce uwagi, ze np. za cienko ubrała dziecko i jeszcze złapie grypę czym naraża jego zdrowie
Na każdej paczce fajek jest informacja o szkodliwości palenia więc to nie jest 'nieświadome trucie' dziecka a na ubrankach nie ma metki 'nosić przy tylu i tylu stopniach'.

A jeśli chodzi o prawo, to niestety ale państwo daje pełne przyzwolenie na zatruwanie małych płucek niewinnych dzieci. Wiem, że w australii można na przykład dostać mandat za wystawianie dziecka na słońce w godzinach południowych bez odpowiedniej ochrony (czapeczka czy coś), co w polsce jest nagminne i też jest dla mnie szczytem nieodpowiedzialności.

Edytowane przez houseofcolours
Czas edycji: 2012-11-22 o 21:12
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 21:34   #161
BlackSanctum
Zakorzenienie

Persephone, no cóż, same widzimy, jak to wszystko wygląda na wizażu...

Cytat:
Gdyby jakiś obcy mężczyzna bił kobietę zareagowałabym, zadzwoniłabym na policję, bo takie rzeczy regulują przepisy prawa. Jeżeli spotkam ciężarną, która pali to też mam zadzwonić? Bez sensu to Twoje porównanie
Inteligentna interpretacja, nie ma co. To porównanie miało być bardziej obrazowe, niż dosłowne - skupiłam się na braku reakcji, bo "ktoś jest obcy i co mi do tego", ale jak chcesz, to możesz je interpretować po swojemu. Aż szkoda to szerzej komentować.

Czas edycji: 2012-11-22 o 21:37

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-22, 21:51   #162
***luna
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37764429]To dla mnie przedziwne.
Na wizażu ganione są dziewczyny, które mieszkają w sąsiedztwie jakichś rodzin, w których dzieje się krzywda dzieciom i nic z tym nie robią.
Krytykowane są również dziewczyny, które zwracają uwagę palącym matkom.
To jakiś paradoks

I nie, nie porównuję palenia do przemocy domowej, ale też sposób reakcji jest jak widać inny - do palącej nikt nie zadzwoni po policję, a jedynie ewentualnie zwróci uwagę. A jednak i to spotyka się tu z tak negatywną reakcją...[/QUOTE]

Dziecko w łonie matki, nie jest chronione w takich sytuacjach. Pamiętam reportaż o pijącej matce, w ciązy z nie pierwszym dzieckiem. Sąsiedzi składali skargi, słuzby były bezradne.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 21:56   #163
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Niefrasobliwość ciężarnych

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Na każdej paczce fajek jest informacja o szkodliwości palenia więc to nie jest 'nieświadome trucie' dziecka a na ubrankach nie ma metki 'nosić przy tylu i tylu stopniach'.
Dlatego napisałam "szkodzą w mniej lub bardziej świadomy sposób"
Gdzie pisałam, że palenie to "nieświadome trucie"?

Cytat:
A jeśli chodzi o prawo, to niestety ale państwo daje pełne przyzwolenie na zatruwanie małych płucek niewinnych dzieci. Wiem, że w australii można na przykład dostać mandat za wystawianie dziecka na słońce w godzinach południowych bez odpowiedniej ochrony (czapeczka czy coś), co w polsce jest nagminne i też jest dla mnie szczytem nieodpowiedzialności.
Ja akurat uważam, że rolą państwa nie jest wyręczać obywateli w myśleniu i nawet byłabym przeciwko takiemu prawu, bo moim zdaniem prowadzi nie tylko do ograniczenia wolności, ale w perspektywie działa akurat na szkodę obywateli. Nie da się wszystkiego odgórnie wyregulować, a przepisy nie powinny zwalniać jednostek z myślenia.
Stary 2012-11-23, 08:38   #164
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:

Inteligentna interpretacja, nie ma co. To porównanie miało być bardziej obrazowe, niż dosłowne - skupiłam się na braku reakcji, bo "ktoś jest obcy i co mi do tego", ale jak chcesz, to możesz je interpretować po swojemu. Aż szkoda to szerzej komentować.
Odpowiedziałam na Twoje pytanie, zrobiłabym to samo co Ty czyli wezwała policję Natomiast gdybym spotkała palącą ciężarną nie zwróciłabym jej uwagi, bo nie mam w zwyczaju wtrącać się do życia innych dorosłych ludzi Dla mnie te sytuacje są różne, nieporównywalne, więc i moja reakcja byłaby rózna. Nie wiem co chciałaś tu jeszcze szerzej obrazować
Stary 2012-11-23, 09:23   #165
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Dlatego napisałam "szkodzą w mniej lub bardziej świadomy sposób"
Gdzie pisałam, że palenie to "nieświadome trucie"?

Ja akurat uważam, że rolą państwa nie jest wyręczać obywateli w myśleniu i nawet byłabym przeciwko takiemu prawu, bo moim zdaniem prowadzi nie tylko do ograniczenia wolności, ale w perspektywie działa akurat na szkodę obywateli. Nie da się wszystkiego odgórnie wyregulować, a przepisy nie powinny zwalniać jednostek z myślenia.
Ad. 1 Napisałaś mniej świadome, więc ja poprawię: na każdej paczce fajek jest informacja o szkodliwości papierosów więc nie jest to 'mniej świadome trucie' tylko świadome trucie. Z premedytacją.

Ad.2 Nic co działa na korzyść obywateli i jest dla ich dobra nie powinno być postrzegane jako ograniczenie ich wolności

Czas edycji: 2012-11-23 o 11:24
Stary 2012-11-23, 09:45   #166
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Odpowiedziałam na Twoje pytanie, zrobiłabym to samo co Ty czyli wezwała policję Natomiast gdybym spotkała palącą ciężarną nie zwróciłabym jej uwagi, bo nie mam w zwyczaju wtrącać się do życia innych dorosłych ludzi Dla mnie te sytuacje są różne, nieporównywalne, więc i moja reakcja byłaby rózna. Nie wiem co chciałaś tu jeszcze szerzej obrazować
Widzę, że dalej nie rozumiesz. Trudno, nie będę Ci tłumaczyć, bo mi się zwyczajnie nie chce. I ta dyskusja jest bez sensu, tak w ogóle. Ja swoje, Ty swoje. Jak chcesz, to sobie bądź obojętna, bo to "nie Twoja sprawa", ja nie będę, bo nie mogę bezczynnie patrzeć, jak cierpi nienarodzone dziecko.
Stary 2012-11-23, 10:28   #167
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę, że dalej nie rozumiesz. Trudno, nie będę Ci tłumaczyć, bo mi się zwyczajnie nie chce. I ta dyskusja jest bez sensu, tak w ogóle. Ja swoje, Ty swoje. Jak chcesz, to sobie bądź obojętna, bo to "nie Twoja sprawa", ja nie będę, bo nie mogę bezczynnie patrzeć, jak cierpi nienarodzone dziecko.
Black, ale tu chodzi o to, że to czy ty zwrócisz uwagę czy nie, może ewentualnie poprawić tylko twoje samopoczucie. Dziecku nie pomożesz w żaden sposób. Taka paląca zapewne doskonale zdaje sobie sprawę z tego że szkodzi własnemu dziecku, ale ma to w du.pie. Mi też się nóż w kieszeni otwiera na takie widoki, ale brzucha od niej nie wezmę przecież.
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 15:01   #168
żurawinka
Zakorzenienie

Jesli bym zwróciła takiej pseudomatce uwagę że truje dziecko które ma w brzuchu to po
1. spotkałabym się z takim oburzeniem a moze nawet przekleństwami ze załowałabym ze nie siedzę cicho
2. puknęłaby sie w czoło i tyle by sie przejęła, napewno paliłaby dalej i nie jeden raz
Przekonaj uzaleznionego zeby nie palił. Nie zmieni NICZEGO w swoim postepowaniu, gdyby chciała i zależało by jej na dziecku przestałaby palić przed ciążą/ w trakcie.
Czyli dla mnie zwracanie jej uwagi jest bez sensu, do tego narażanie sie na stres w wypadku psioczącej odpowiedzi.
Ale jesli sa osoby które chcą jej coś powiedzieć odnośnie palenia to ok, jeszcze zeby miało to jakiś skutek to byłoby fajnie.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 19:43   #169
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ad. 1 Napisałaś mniej świadome, więc ja poprawię: na każdej paczce fajek jest informacja o szkodliwości papierosów więc nie jest to 'mniej świadome trucie' tylko świadome trucie. Z premedytacją.
Rany, to mniej świadome odnosiło się przecież do podanego tam przykładu, nie myślałam, że taką prostą wypowiedź trzeba będzie tłumaczyć i objaśniać...

Cytat:
Cytat:
Ad.2 Nic co działa na korzyść obywateli i jest dla ich dobra nie powinno być postrzegane jako ograniczenie ich wolności
Pozwolę się nie zgodzić, od określania co jest dla mnie dobre jestem ja sama I bardzo nie lubię jak inni ludzie próbują mi określać co będzie dla mnie najlepsze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-23, 20:09   #170
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Rany, to mniej świadome odnosiło się przecież do podanego tam przykładu, nie myślałam, że taką prostą wypowiedź trzeba będzie tłumaczyć i objaśniać...

Pozwolę się nie zgodzić, od określania co jest dla mnie dobre jestem ja sama I bardzo nie lubię jak inni ludzie próbują mi określać co będzie dla mnie najlepsze.
No wiesz, można by zalegalizować narkotyki i zdać się na ludzką rozwagę. Uważam, że jeśli chodzi o dorosłych to niech sobie sami o sobie decydują ale ci dorośli mają dzieci i te dzieci przez głupotę dorosłych są krzywdzone, dlatego uważam, że kontrola państwa i stawianie ograniczeń przed szkodliwymi dla dzieci działaniami rodzica jest dobra. Skoro rodzic nie potrafi nie szkodzić dziecku to powinno to robić państwo ale widocznie jeszcze za mało dzieci miało poważne powikłania z powodu biernego palenia żeby zacząć coś z tym robić.
Stary 2012-11-23, 20:22   #171
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
No wiesz, można by zalegalizować narkotyki i zdać się na ludzką rozwagę. Uważam, że jeśli chodzi o dorosłych to niech sobie sami o sobie decydują ale ci dorośli mają dzieci i te dzieci przez głupotę dorosłych są krzywdzone, dlatego uważam, że kontrola państwa i stawianie ograniczeń przed szkodliwymi dla dzieci działaniami rodzica jest dobra. Skoro rodzic nie potrafi nie szkodzić dziecku to powinno to robić państwo ale widocznie jeszcze za mało dzieci miało poważne powikłania z powodu biernego palenia żeby zacząć coś z tym robić.
Ale co byś niby chciała z tym robić?
Zaszalejmy - palisz, zachodzisz w ciążę, albo rzucasz albo co?
Nakaz aborcji czy jak?

Ciekawa jestem po prostu jak sobie wyobrażasz rozwiązanie tej sprawy? A może zamykanie ciężarnych w areszcie z dozorem i pilnowanie czy aby niczego szkodzącego dziecku nie robią?

Pomijam, że nie tylko paleniem ale wieloma innymi zachowaniami można dziecku zaszkodzić - braniem leków, piciem "łyka winka", złą dietą, piciem kawy i wiele, wiele innych...

Moim zdaniem tego się kontrolować nie da.
Pozostaje jedynie liczyć na zdrowy rozsądek rodziców.
I tylko tyle.
Stary 2012-11-23, 20:32   #172
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Ale co byś niby chciała z tym robić?
Zaszalejmy - palisz, zachodzisz w ciążę, albo rzucasz albo co?
Nakaz aborcji czy jak?

Ciekawa jestem po prostu jak sobie wyobrażasz rozwiązanie tej sprawy? A może zamykanie ciężarnych w areszcie z dozorem i pilnowanie czy aby niczego szkodzącego dziecku nie robią?

Pomijam, że nie tylko paleniem ale wieloma innymi zachowaniami można dziecku zaszkodzić - braniem leków, piciem "łyka winka", złą dietą, piciem kawy i wiele, wiele innych...

Moim zdaniem tego się kontrolować nie da.
Pozostaje jedynie liczyć na zdrowy rozsądek rodziców.
I tylko tyle.
Jak taka ciężarna jest w domu to jasne, że nie da się kontrolować, ludzie w domowym zaciszu robią różne nielegalne rzeczy, ale mało kogo widzi się wciągającego amfetaminę na przejściu dla pieszych. Jeżeli ciężarna wiedziałaby, że palenie w ciąży jest zabronione to bałaby się palić w parku na ławeczce w obawie przed mandatem (i jeśli pytasz co ja bym zrobiła, to byłby to mandat wysoki), mogłaby się też obawiać, że ktoś doniesie i w tym wypadku również mogłaby być kara finansowa (co dla przyszłej matki, która liczy się z finansami powinno być jakąś przestrogą) albo późniejszy nadzór kuratora po kilku nieskutecznych upomnieniach.

A i to, że można zaszkodzić dziecku również w inny sposób jest chyba oczywiste ale mowa jest akurat o paleniu papierosów

Czas edycji: 2012-11-23 o 20:33
Stary 2012-11-23, 20:51   #173
Wisienka_0809
Rozeznanie

Witajcie
Jest to wątek o niefrasobliwości ciężarnych, ale pojawiły się też przykłady lekarzy, którzy swoją inteligencją i wiedzą lekarską nie grzeszą. Więc i ja przytoczę taki przykład.
Moja chrzestna w wieku 23 lat miała już 4 dzieci, w tym bliźniaków - wszystkie porody naturalne, bez jakichkolwiek komplikacji. Kiedy miała 28 lat, zaszła w czwartą ciążę. Na początku żadnych problemów, pierwsze USG, wszystko ładnie, ciąża się rozwija. Potem, w miarę możliwości chodziła regularnie. Kiedy była w 3. miesiącu, złapała grypę, więc miała małą przerwę w wizytach i na następną udała się pod koniec 4. miesiąca.
No i tak w oczekiwaniu na kolejne wizyty ciocia robiła wszelkie domowe i przydomowe roboty/porządki, bo to wiosna, a świetnie się czuła, ale kuzyni i tak rwali się do pomocy. Któregoś dnia poczuła się gorzej i wybrała się do lekarza. Ponieważ nie było ginki, która prowadziła jej ciążę, poszła do innego kolesia, który miał bardzo dobrą opinię. Przebadał ją, odsłuchał tętno dziecka i tu niespodzianka - tętna nie słychać. Ale co tam, nie będzie jej mówił, na USG też nie dostała skierowania. Dał jej tylko coś na upławy, bo wypatrzył grzybicę, i kazał "męża odstawić", ale ciocia śmiała się z tego, bo wujek i tak cały czas za granicą siedział. W ten sam dzień jeszcze robiła sobie coś w ogródku, a wieczorem wpadły do niej ciotki i babcia (jej siostry i mama).
Wszystko rozegrało się w 2-3 godziny. Zrobiło jej się zimno, poszła się położyć, za chwilę mierzą temp. - ponad 42 stopnie, do tego może nie krwotok, ale mocne plamienie. Szybko po karetkę, na pogotowie. I co się okazało? Ciąża od ponad miesiąca była martwa. Ale potem jeszcze lepsze - przyjęli ją w nocy, a macicę wyczyścili dopiero nad ranem Potem tak leżała i nic z nią nie robili, aż zdecydowali się ją przewieźć do innego szpitala, bo "tutaj nie ma odpowiednich warunków i sprzętu".
Tam okazało się, że już nic nie da się zrobić - ciocia miała sepsę i tylko podtrzymywali ją przy życiu ile się dało. Wszystko zaczęło się we wtorek, ciocia zmarła w niedzielę rano. Dobrze, że wujek zdążył wrócić, to przynajmniej przez ostatnie 3 dni był przy niej.
Oczywiście potem sprawa w sądzie, ale gdzie tam - przecież lekarz nie ma sobie nic do zarzucenia. Nie dał skierowania na USG? Przecież mogła iść na własną rękę. A poza tym, to wszystko mogło się stać przez to, że ciocia miała "zaniedbaną jamę ustną." Tylko szkoda, że nie było o tym ani słowa w akcie zgonu.

To wszystko zdarzyło się 10 lat temu, a pan doktor dalej przyjmuje pacjentki, ba, nawet awansuje stopniowo w hierarchii.

Edytowane przez Wisienka_0809
Czas edycji: 2012-11-23 o 20:54
Wisienka_0809 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 20:57   #174
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak taka ciężarna jest w domu to jasne, że nie da się kontrolować, ludzie w domowym zaciszu robią różne nielegalne rzeczy, ale mało kogo widzi się wciągającego amfetaminę na przejściu dla pieszych. Jeżeli ciężarna wiedziałaby, że palenie w ciąży jest zabronione to bałaby się palić w parku na ławeczce w obawie przed mandatem (i jeśli pytasz co ja bym zrobiła, to byłby to mandat wysoki), mogłaby się też obawiać, że ktoś doniesie i w tym wypadku również mogłaby być kara finansowa (co dla przyszłej matki, która liczy się z finansami powinno być jakąś przestrogą) albo późniejszy nadzór kuratora po kilku nieskutecznych upomnieniach.

A i to, że można zaszkodzić dziecku również w inny sposób jest chyba oczywiste ale mowa jest akurat o paleniu papierosów
To by sobie paliła w zaciszu domowego ogniska... np. podtruwając jeszcze inne mieszkające z nią dzieci. Generalnie człowiek uzależniony myśli trochę inaczej niż taki, który problem zna głównie z teorii.

Poza tym ty masz takie radykalne stanowisko w sprawie, a ja na przykład nie. Kiedyś był jakiś tam światowy dzień bez papierosa, czy jak mu tam w każdym razie słuchałam audycji w radio i podawali, że ponad 30% ciężarnych kobiet w Polsce przyznaje się do palenia (a pewnie jest jeszcze jakiś tam procent, który się nie przyznaje, prawda?) czyli można powiedzieć, że 1 na 3 ciężarne pali. A przecież nie jest tak, że co 3 dziecko w Polsce rodzi się chore, więc jak widać sporo palaczek rodzi zdrowe dzieci. Dlatego ja palenia w ciąży nie uważam za taką najgorszą zbrodnię wobec dziecka.
Stary 2012-11-24, 08:50   #175
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez Wisienka_0809 Pokaż wiadomość
Witajcie
Jest to wątek o niefrasobliwości ciężarnych, ale pojawiły się też przykłady lekarzy, którzy swoją inteligencją i wiedzą lekarską nie grzeszą. Więc i ja przytoczę taki przykład.
Moja chrzestna w wieku 23 lat miała już 4 dzieci, w tym bliźniaków - wszystkie porody naturalne, bez jakichkolwiek komplikacji. Kiedy miała 28 lat, zaszła w czwartą ciążę. Na początku żadnych problemów, pierwsze USG, wszystko ładnie, ciąża się rozwija. Potem, w miarę możliwości chodziła regularnie. Kiedy była w 3. miesiącu, złapała grypę, więc miała małą przerwę w wizytach i na następną udała się pod koniec 4. miesiąca.
No i tak w oczekiwaniu na kolejne wizyty ciocia robiła wszelkie domowe i przydomowe roboty/porządki, bo to wiosna, a świetnie się czuła, ale kuzyni i tak rwali się do pomocy. Któregoś dnia poczuła się gorzej i wybrała się do lekarza. Ponieważ nie było ginki, która prowadziła jej ciążę, poszła do innego kolesia, który miał bardzo dobrą opinię. Przebadał ją, odsłuchał tętno dziecka i tu niespodzianka - tętna nie słychać. Ale co tam, nie będzie jej mówił, na USG też nie dostała skierowania. Dał jej tylko coś na upławy, bo wypatrzył grzybicę, i kazał "męża odstawić", ale ciocia śmiała się z tego, bo wujek i tak cały czas za granicą siedział. W ten sam dzień jeszcze robiła sobie coś w ogródku, a wieczorem wpadły do niej ciotki i babcia (jej siostry i mama).
Wszystko rozegrało się w 2-3 godziny. Zrobiło jej się zimno, poszła się położyć, za chwilę mierzą temp. - ponad 42 stopnie, do tego może nie krwotok, ale mocne plamienie. Szybko po karetkę, na pogotowie. I co się okazało? Ciąża od ponad miesiąca była martwa. Ale potem jeszcze lepsze - przyjęli ją w nocy, a macicę wyczyścili dopiero nad ranem Potem tak leżała i nic z nią nie robili, aż zdecydowali się ją przewieźć do innego szpitala, bo "tutaj nie ma odpowiednich warunków i sprzętu".
Tam okazało się, że już nic nie da się zrobić - ciocia miała sepsę i tylko podtrzymywali ją przy życiu ile się dało. Wszystko zaczęło się we wtorek, ciocia zmarła w niedzielę rano. Dobrze, że wujek zdążył wrócić, to przynajmniej przez ostatnie 3 dni był przy niej.
Oczywiście potem sprawa w sądzie, ale gdzie tam - przecież lekarz nie ma sobie nic do zarzucenia. Nie dał skierowania na USG? Przecież mogła iść na własną rękę. A poza tym, to wszystko mogło się stać przez to, że ciocia miała "zaniedbaną jamę ustną." Tylko szkoda, że nie było o tym ani słowa w akcie zgonu.

To wszystko zdarzyło się 10 lat temu, a pan doktor dalej przyjmuje pacjentki, ba, nawet awansuje stopniowo w hierarchii.
OMG-śmierć przez zaniedbaną jamę ustną
Mam nadzieję ,że lekarz poniósł konsekwencje

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 09:42   #176
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Kiedyś był jakiś tam światowy dzień bez papierosa, czy jak mu tam w każdym razie słuchałam audycji w radio i podawali, że ponad 30% ciężarnych kobiet w Polsce przyznaje się do palenia (a pewnie jest jeszcze jakiś tam procent, który się nie przyznaje, prawda?) czyli można powiedzieć, że 1 na 3 ciężarne pali. A przecież nie jest tak, że co 3 dziecko w Polsce rodzi się chore, więc jak widać sporo palaczek rodzi zdrowe dzieci. Dlatego ja palenia w ciąży nie uważam za taką najgorszą zbrodnię wobec dziecka.
a dla mnie to żaden argument tzn. nie paliłabym sugerując się tym,ze ktoś urodził zdrowe dziecko a palił ,to trochę tak jak "a Zenek jezdzi bez pasów i zyje". Ryzyko isteniej. Poza tym - "paląca ciężarna" to moze być kobieta wypalająca papierosa raz na dwa dni ,a moze być paląca jak smok,po paczce dziennie i też nijak to porównywać.

Pewnie ,że są gorsze rzeczy,które mozna zrobić dziecku ,ale przecież nie o to chodzi,zeby pocieszać się nie robieniem najgorszego,bo chyba jednak lepiej równać w górę,niż w dół

Mnie to,czy ktoś pali w ciąży wisi -ale wkurza mnie pisanie o tym ,jak o czymś bez znaczenia.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
OMG-śmierć przez zaniedbaną jamę ustną
Mam nadzieję ,że lekarz poniósł konsekwencje
mozliwe,ze lekarza sprawę zaniedbał,ale faktycznie -przez zakażenie w jamie ustanej (np. zgorzel miazgi zęba) w podatnych na infekcję warunkach moze dojść do śmierci

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 14:51   #177
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
a dla mnie to żaden argument tzn. nie paliłabym sugerując się tym,ze ktoś urodził zdrowe dziecko a palił ,to trochę tak jak "a Zenek jezdzi bez pasów i zyje". Ryzyko isteniej. Poza tym - "paląca ciężarna" to moze być kobieta wypalająca papierosa raz na dwa dni ,a moze być paląca jak smok,po paczce dziennie i też nijak to porównywać.

Pewnie ,że są gorsze rzeczy,które mozna zrobić dziecku ,ale przecież nie o to chodzi,zeby pocieszać się nie robieniem najgorszego,bo chyba jednak lepiej równać w górę,niż w dół

Mnie to,czy ktoś pali w ciąży wisi -ale wkurza mnie pisanie o tym ,jak o czymś bez znaczenia.
Nie chodzi mi o to, że bez znaczenia to jest, ale jedynie o to, że jak widać są tu kobiety, które za wypalonego w ciąży papierosa by inne zlinczowały, pozbawiły praw rodzicielskich i w ogóle wysterylizowały od razu na wszelki wypadek , a innym np. mnie to nie przeszkadza, uważam, że nic mi do tego, zdaje się, że Izabela pisała w podobnym tonie, to, że matka pali nie oznacz jeszcze, że jest patologią...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-24, 15:10   #178
j1987
Raczkowanie

Cytat:
Dla mnie to nie jest wytłumaczenie.

Dorosła kobieta nie może oczkiewać, że każdy ją będzie głaskał po główce, jak chce coś osiągnąć/zdobyć (nawet te informacje rzetelne) to musi sobie o to zawalczyć, taką bezradność to mogą okazywać dzieci, a nie ktoś, kto zaraz ma być rodzicem i powinien też być "opoką".

No i czego tu się bać? Że ktoś będzie dla ciebie niemiły?
No i co z tego? Ważne by otrzymać pomoc na czas.
Służba zdrowia jest od udzielania pomocy a nie przymilania i tyle w temacie.

Dlatego, że od tego roku na NFZ nie przysługuje ci nic, jeśli trafisz na lekarza, który pragnie oszczędzić na tobie. Ja niestety trafiłam - moja pani ginekolog na NFZ chyba po oczach bo nie wiem niby po czym stwierdza, że np. nie mam toxoplazmozy albo cukrzycy, bo skierowania na badania to nie raczyła dać...

Zgodnie z zaleceniami o każdym badaniu decyduje lekarz - a więc możne uznać, że żadne badania nie są ci potrzebne i tyle. Albo sobie je zrobisz prywatnie, albo ich nie masz. Nie wykonuje się nawet podstawowych badań wymaganych w szpitalu do porodu! Ja chodzę po prostu prywatnie, bo moje zdrowie i zdrowie mojego nienarodzonego dziecka jest dla mnie ważne.
Jak się cieszę, że ja na takiego nie trafiłam bo chodzę do gina na NFZ i mam robione wszystkie badania jakie są tylko potrzebne i nie uslyszłam jeszcze żadnej diagnozy z "powietrza"
Stary 2012-11-24, 16:14   #179
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez j1987 Pokaż wiadomość
Jak się cieszę, że ja na takiego nie trafiłam bo chodzę do gina na NFZ i mam robione wszystkie badania jakie są tylko potrzebne i nie uslyszłam jeszcze żadnej diagnozy z "powietrza"
I ja tak samo. Lekarz jest rewelacyjny, na wszystkie badania daje mi skierowanie, robi USG bardzo często i jeszcze podsłuch serduszka mojej małej, gdy akurat owego USG nie robi , a ja nic a nic nie płacę za to, chodzę do tej przychodni od lat (bo jest tam jeszcze zwykły lekarz, nie tylko ginekolog). Nie wszyscy lekarze na NFZ są beznadziejni. Ale warto zmienić na innego, jak już się na takiego trafi, zamiast się męczyć... W końcu lekarz powinien dawać kobitce w ciąży poczucie bezpieczeństwa, a nie stresować.

Wisienka, straszna historia.
Stary 2012-11-24, 19:14   #180
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Nie chodzi mi o to, że bez znaczenia to jest, ale jedynie o to, że jak widać są tu kobiety, które za wypalonego w ciąży papierosa by inne zlinczowały, pozbawiły praw rodzicielskich i w ogóle wysterylizowały od razu na wszelki wypadek , a innym np. mnie to nie przeszkadza, uważam, że nic mi do tego, zdaje się, że Izabela pisała w podobnym tonie, to, że matka pali nie oznacz jeszcze, że jest patologią...
Dla mnie to jest patologia. Uważam, że jeśli ciężarna pali to ma w dupie zdrowie własnego dziecka. Nie interesuje jej czy będzie ono miało astmę, czy urodzi się z niską masą urodzeniową albo jakimiś wadami, interesuje ją tylko własna przyjemność. I matka, która stawia fajki nad zdrowie i życie dziecka jest dla mnie patologią. Ja gdybym paliła w ciąży i moje dziecko miałoby z tego powodu astmę czy coś innego nigdy bym sobie tego nie wybaczyła, miałabym wyrzuty sumienia chyba do końca życia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości