Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 4. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-05, 21:24   #181
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.

niv, a jak ci idą rozmowy? W sensie- jesteś zadowolona, pokazujesz pewność siebie, nie dajesz po sobie poznać frustracji z powodu niepowodzeń? Stworzenie wokół siebie dobrej aury też jest ważne.

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Tataraczka Pokaż wiadomość
Co do pytań o rodzinę, to nie powinno się ich zadawać, bo nie jest to zgodne z "etyką" HR-owca, miałam to ostatnio na specjalizacji. Jeżeli potencjalny pracodawca zadaje takie pytanie to nie warto podejmować współpracy z nim. Człowiek ma nas interesować jako pracownik.
Ok, pytanie o rodzinę jest może nie miejscu, ale jak w takim razie odniesiesz sie do tego, co piszemy i o czym każdy wie, czyli celowego i z premedytacją naciągania pracodawcy na L4 w okresie ciąży, kiedy lekarz stwierdza, że nie ma żadnych przeciwwskazań żeby kobieta pracowała, a ta i tak się upiera i załatwia zwolnienia na lewo? Uważasz, że to jest uczciwe i pracodawca nie ma prawa się przed tym bronić?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 21:24   #182
201609081836
Konto usunięte

Już bez przesady.
Swoją drogą widać jak łatwo można przejśc z jednej strony na drugą.
201609081836 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 21:27   #183
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiuletka Pokaż wiadomość
Ja nie mam korony i berła w dłoni, a tym bardziej licencji na rację. To tylko wymiana poglądów.
acha....coż czasami osoby pracujące w HR udzielają porad, wskazówek, ale jak nie to nie. Chyba sobie daruję takie dyskusje.

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
niv, a jak ci idą rozmowy? W sensie- jesteś zadowolona, pokazujesz pewność siebie, nie dajesz po sobie poznać frustracji z powodu niepowodzeń? Stworzenie wokół siebie dobrej aury też jest ważne.
Trudno mi to obiektywnie ocenić. Mogę być zbyt szczara, bo nie potrafię kłamać.
Stary 2013-01-05, 21:27   #184
kasiuletka
Rozeznanie

.

Edytowane przez kasiuletka
Czas edycji: 2013-01-05 o 22:11
kasiuletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 21:27   #185
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agrh Pokaż wiadomość
slonecznikow_a w sklepie takiego typu praca
Nie mogę nikomu obiecać: przyjedź na Śląsk, znajdziesz jakąś pracę w tydzień. Ale z tego co widzę ludzie szybko znajdują tego typu pracę. Oprócz doświadczenia, kwalifikacji itd. zależy to też od szczęścia, znalezienia się we właściwym miejscu, we właściwym czasie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Z własnego doświadczenia:

- do miasta oddalonego o 45 km jestem zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne choć zawsze jest problem z moim miejscem zamieszkania,
- do innego dużego miasta położonego 70 km od miejscowości, w której mieszkam nie jestem prawie w ogóle zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne, a wysłałam naprawdę sporo CV.
- miałam nawet problem w mieście oddalonym o 30 km - pytanie osoby rekrutującej " jak sobie pani wyobraża dojazdy?"
- wpisywanie lewego adresu jak dla mnie jest zbyt ryzykowne, w CV mam zaznaczone, że mam możlwiość zmiany miejsca zamieszkania.
U mnie jest tak, że im dalej mam jechać, tym (odpowiednio) wcześniej wyjeżdżam z domu i dlatego nigdy nie spóźniam się w te najbardziej oddalone miejsca
Do pracy kilka km od domu przychodzę za 3 siódma;
W pracy w innym mieście - jestem za 10-za 15 siódma;
A jak jeździłam w różnych celach do dużego, odległego o 40 km miasta, często byłam na miejscu nawet godzinę-dwie wcześniej niż trzeba. Taki zapas czasu

Cytat:
Nie pisze tego absolutnie z punktu widzenia osoby, która zajmuje się rekrutacją, ale nie rozumiem dlaczego tak nie lubicie pytań o zarobki. Ja chodząc na rozmowy traktowałam to pytanie jako jedno z najważniejszych. Wiedziałam np. od jakiego pułapu mogę zdecydować się na tę pracę i dla mnie było to bardzo istotne. Pytania o rodzinę? co w nich złego?
Jestem w stanie zrozumieć pytanie o plany zw. z posiadaniem dzieci. Wiadomo, nie powinno ich być, ale próbuję postawić się w sytuacji pracodawcy.
Zupełnie nie do zaakceptowania są dla mnie pytania typu: Czym zajmują się pani rodzice, z kim pani mieszka...? Dziecko nie odpowiada za życie i wybory rodziców. Obawiam się, że osoby z trudną sytuacją rodzinną zostaną gorzej ocenione w takiej rekrutacji... Często ocenia się ludzi na podstawie tego, z jakiej są rodziny Nie widzę potrzeby tłumaczenia obcej osobie, że np.: Nie znam rodziców, wychowałam się w domu dziecka; Matka jest bezrobotna, ojca nie mam; i inne tego typu trudne sytuacje. Chyba najlepiej wymyślić jakąś jedną wersję, w której i mama i taka uczciwie pracują i na każdej rozmowie tak odpowiadać.
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 21:29   #186
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Tataraczka, rozbawiłaś mnie. W sumie nie muszę się tu udzielać, bo po co? Czy ja piszę jak być powinno? Wiesz w jaki sposób przeprowadzam te rekrutacje i o co pytam? Cały czas pisze z punktu widzenia pracodawców- ogólnie. Czego mogą oczekiwać, co mają na myśli. Czy kiedykolwiek napisałam, że ja o to pytam? Nie. Wylewaj swoje żale na kogoś innego i dopatruj się tam gdzie trzeba fundamentów za swoje niepowodzenia, a nie na mnie. Dziewczyny pytają, więc staram się ustosunkować do myśli innych rekrutujących, nie popierając ich w tym. Może być to prawdą, ale nie musi.

Wybacz, ale chyba zaczynasz przesadzać i traktować innych z góry. Wszyscy mamy i tak sporo problemów, po co się jeszcze denerwować podczas internetowych rozmów.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2013-01-05 o 21:30
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 21:29   #187
kayra
Zadomowienie

Nie, ja tego nie napisałam. Zresztą od kogo jak od kogo od ciebie tego nie potrzebuję. Chciałam sie podzielić swoimi doświadczeniami, napisac jak to u mnie wyglada, ale zawsze znajdzie sie ktoś mądry kto skrytykuje. Nie będę z tobą dyskutować, bo mam wrażenie, że uważasz ze pozjadałaś wszystkie rozumy i i tak nikt oprócz ciebie nie ma racji.
Cytat:
Napisane przez Tataraczka Pokaż wiadomość
Kasiuletko, czytałam twoje posty jeszcze sprzed tego stażu na którym jesteś i muszę powiedzieć, że wg. mnie strasznie zadzierasz nosa odkąd się na niego dostałaś. Kreujesz się na wielką specjalistkę od rekrutacji a nie masz nic przeciwko pytaniom o rodzinę. Moi prowadzący o takich ludziach którzy te pytania zadają na rozmowach mówią że się kompletnie do tego nie nadają. I to przez takie osoby ludzie mają złe pojęcie o działach HR czy Agencjach Pracy.

A przy okazji witam wszystkie wizażanki w Nowym Roku i życzę znalezienia pracy. U mnie jakiś podejrzany wysyp ofert pracy i staży, bardzo dużo CV wysyłam, oby się ktoś odezwał.
Tez poczytałam trochę postów i mam podobne zdanie, o ile jeszcze można je wyrazić.

kayra jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-05, 21:32   #188
kasiuletka
Rozeznanie

Chyba źle mnie zrozumiałyście. Ok, ja się żegnam z Wami i szczerze w Nowym Roku życzę powodzenia na gruncie zawodowym.
Stary 2013-01-05, 21:54   #189
20160901857
Konto usunięte

I znowu kłótnia. Dajcie spokój, widać przecież, że mamy różne doświadczenia i prawdopodobnie nigdy się nawzajem nie przegadamy.
Stary 2013-01-05, 21:56   #190
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sonnewampire Pokaż wiadomość
To jest osobista sprawa. I rekruterowi nic do tego Szczególnie na 1 rozmowie gdy 1 raz widzimy kogos na oczyJuż bez przesady my o nich nic nie wiemy a oni mają pełne dane w CV i jeszcze dla nich to za malo
w szkole uczyli nas, że na takie pytania się nie odpowiada ("Jeśli pan/i pozwoli, wolałabym nie odpowiadać na te pytanie")
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:13   #191
Tataraczka
Rozeznanie

Cytat:
Ok, pytanie o rodzinę jest może nie miejscu, ale jak w takim razie odniesiesz sie do tego, co piszemy i o czym każdy wie, czyli celowego i z premedytacją naciągania pracodawcy na L4 w okresie ciąży, kiedy lekarz stwierdza, że nie ma żadnych przeciwwskazań żeby kobieta pracowała, a ta i tak się upiera i załatwia zwolnienia na lewo? Uważasz, że to jest uczciwe i pracodawca nie ma prawa się przed tym bronić?
Oczywiście że takie zachowanie nie jest uczciwe i przez to kobiety mają dużo gorzej na rynku pracy, ale z drugiej strony, jeśli na rozmowie rekruter spyta mnie czy planuję mieć dzieci, ja odpowiem nie, a naprawdę je planuję? To też jest oszukiwanie pracodawcy. Ja ogólnie uważam że kobiety które są w ciąży a idą na lewe zwolnienia powinny pociągać z tego tytułu jakieś sankcje typu grzywna czy coś, ale kto to sprawdzi? Ja nie wiem, taki dziki kraj mamy...

Kasiuletko odnoszę się tylko i wyłącznie do postów które piszesz, nie znam Cię osobiście. Nie wylewam żali na Ciebie, po prostu taką osobę widzę czytając twoje wypowiedzi. Nie udzielam się często na wątku ale czytam go codziennie i dziewczyny wymieniają się tutaj mądrymi uwagami i radami, potrafią przekazać swój punkt widzenia nie narzucając go, czego ty nie umiesz, a przecież trochę już w tej rekrutacji pracujesz, więc mogłabyś wnieść do wątku pewne rzeczy o których ludzie nie zajmujący się tym obszarem nie mają pojęcia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-05, 22:26   #192
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Raczej wierzę w to, że pracodawca wyjdzie z założenia, że każdy jest się w stanie pewnych rzeczy nauczyć jak to mówiono w mojej poprzedniej pracy" każdego można zastąpić" i zatrudni osobę, która zapropnuję mniej niż taką, która zaproponuje więcej.

dokładnie

jak żyję i jak chodziłam na rozmowy to żaden pracodawca nie 'dodawał od siebie 200 zł'. Prędzej był w stanie je obniżyć. W polsce działa to raczej właśnie w tę niekorzystną stronę

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:26   #193
xXMalinowaLadyXx
Zadomowienie

Z ręką na sercu przyznaję, że przeczytałam tylko kilka ostatnich stron, ale chciałabym dołączyć jeśli można

WĄTEK UBRANIOWY:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post68701111
WĄTEK KOSMETYCZNY[/B]
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post68702621
xXMalinowaLadyXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 22:28   #194
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Tak są tajne, a potem się okazuje, że wysokość zarobków zależy od widzimisie szefa, a nie od zakresu obowiązków, czy też umiejętności. Nie mówiąc już o różnych intrygach i "podchodach" między pracownikami.

też prawda
w jakiejkolwiek firmie nie pracowałam to zarobki zawsze były tematem tabu. ściśle tajne. Jak już ktoś pytał innego pracownika o zarobki to padała tylko odpowiedź :" za mało". Paranoja

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
w szkole uczyli nas, że na takie pytania się nie odpowiada ("Jeśli pan/i pozwoli, wolałabym nie odpowiadać na te pytanie")

km

mój INSTA
Stary 2013-01-05, 22:33   #195
201609081836
Konto usunięte

Tak swoją drogą...to chyba nie można kasować swoich postów. A tu widze ktos skasował

Cytat:
Napisane przez xXMalinowaLadyXx Pokaż wiadomość
Z ręką na sercu przyznaję, że przeczytałam tylko kilka ostatnich stron, ale chciałabym dołączyć jeśli można
hej jasne

Edytowane przez 201609081836
Czas edycji: 2013-01-05 o 22:34
Stary 2013-01-05, 22:36   #196
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Tak swoją drogą...to chyba nie można kasować swoich postów. A tu widze ktos skasował

tezeg tego nie rozumiem
kasiuletka nagle się zaczęła wstydzić swoich postów?

km

mój INSTA
Stary 2013-01-05, 22:39   #197
20160901857
Konto usunięte

Można kasować dopóki ktoś inny ich nie zacytuje.
Stary 2013-01-05, 22:40   #198
kasiuletka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
tezeg tego nie rozumiem
kasiuletka nagle się zaczęła wstydzić swoich postów?
Sprostuję tylko...Postanowiłam zakończyć historię z wątkiem, więc nie chce być cytowana, skoro nie będę odpowiadać. Nie mam się czego wstydzić. Tak to w życiu jest chcesz pomóc, wychodzi inaczej.Porady, sugestie, wymiany poglądów potraktowałyście jak walkę, no sorry.

Mam nadzieję, że dziewczyny, z którymi mam kontakt na pw dalej będą pisać
Stary 2013-01-05, 22:43   #199
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Można kasować dopóki ktoś inny ich nie zacytuje.
nie mozna za takie cosik mozna dostac pnkt.karne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-05, 22:56   #200
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
nie mozna za takie cosik mozna dostac pnkt.karne
Dobra, przyznaję, że dopiero teraz przeczytałam regulamin
Stary 2013-01-05, 23:06   #201
leean
Raczkowanie

Ech i zrobił się dym.

Jeśli chodzi o pytanie o zarobki - dla mnie to najbardziej przykre i stresujące pytanie w rozmowie rekrutacyjnej.
Nie mniej po jakimś czasie - zawsze podawałam minimalną za którą jestem w stanie sama przeżyć. Bo po cholerę mam mówić mniej jak i tak się za to nie utrzymam.
Po prostu wyliczyłam wszystko - mieszkanie, media, dojazdy, żywność - na zasadzie +/- tak żeby przeżyć i podawałam wyliczoną kwotę lub widełki (gdzie minimum było to wyliczenie). Żeby nie było zawsze brałam pod uwagę miejsce ewentualnego zatrudnienia. Jeśli było to moje miasto gdzie mogłam mieć pomoc rodzinną koszty były inne jednak gdy aplikowałam dalej wyliczałam realnie czyli to co muszę wydać.

Z drugiej strony - pracodawca!
Na ten moment wiem coś o tym. Dostaje multum różnych aplikacji bez ładu i składu (przykład: po co komu doktorant języka bułgarskiego na stanowisko młodszej księgowej?)
Teraz przykład z tego misz-maszu aplikacji - 50 jest pasujących do stanowiska. Z tych 50 około 10 trafia w sedno. Stąd pytanie o zarobki bo przecież pracodawca też kupuje "kota w worku" i zapewniam, że na przestrzeni tych 10 aplikacji może być rozpiętość oczekiwanych zarobków w ramach +/- 1.000 netto. To kogo wybierze?

Kobietki pomyślcie ile musicie mieć żeby żyć i podawajcie taką kwotę.
leean jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 23:32   #202
niv_
Zakorzenienie

W Krakowie np. często wymagają znajomości języków obcych np. bułgarskiego na stanowisku - księgowa może stąd ludzie mają takie pomysły.

Nie wiem mi naprawdę już brak pomysłów i chyba zaczynam /znów/ mieć problemy z bezsennością.

Nie podaję jakiś wygórowanych kwot, ale w dobie kryzysu nawet one są zbyt wysokie, nie wiem kilka lat temu można była /o zgrozo/ łatwiej dostać w miarę dobrze płatną pracę. Teraz tylko ceny i opłaty idą do góry, a pensje wręcz przeciwnie.

kasielutka - zniszczyłaś połowę wątku przez usunięcie swoich wpisów. Szkoda.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2013-01-06 o 08:40
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-05, 23:47   #203
201609081836
Konto usunięte

Ta mozna sobie podac i 3 tys.
Tyle że jak podamy za mało to się nie cenimy,jak za dużo za wysoko mierzyny.
Większośc pracodawców zatrudni osobę ktora ma mniejsze oczekiwania finans.

po co się tak od razu unosic.
Nie wszyscy we wszystkim się muszą zgadzać...watek jest m.in po to by o tym gadac, uzywac agrumentow a nie od razu się obrazac.Bo ktoś nie do końca się z danym poglądem zgadzał.

I faktycznie cały wątek rozwalony.Skoro już się coś napisało to się ot tak nie kasuje.
Za takie cosik można dostac bana gdyby "jakiś życzliwy się trafił".

Czas edycji: 2013-01-05 o 23:49
Stary 2013-01-06, 09:20   #204
kayra
Zadomowienie

kasiuletka Tak ty możesz komuś "doradzać" komentować, ale na twój temat już nie można nic napisać. Bardzo ok. Lepiej strzelić foszka, oficjalnie się pożegnać i pousuwać wypowiedzi.

kayra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 09:45   #205
verda
Inkwizytor

Zostawiam Was na parę godzin i już dym

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 09:58   #206
Choji
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Trzeba było usiąść jak ja- z popcornem w ręce

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 10:12   #207
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
To jest osobista sprawa. I rekruterowi nic do tego Szczególnie na 1 rozmowie gdy 1 raz widzimy kogos na oczyJuż bez przesady my o nich nic nie wiemy a oni mają pełne dane w CV i jeszcze dla nich to za malo
swoją drogą co do pytań o wynagrodzenie, podobno tez ich poruszać nie powinno na pierwszej rozmowie.

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Napisane przez TajSunset Pokaż wiadomość
Witam kobietki,

dołączam do grona szukających szukam tak porzadnie od 2 miesięcy, chodze po rozmowach ale jak na razie nic...skończyłam Logistykę na Ue w Katowicach i niby taki dobry kierunek,a jakoś dostać pracy nie mogę ;]
witamy!

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Tylko, że to powinno działać w dwie strony. Będąc pracodawcą zapewne nie chciałabyś płacić za L4 od dnia zapłodnienia, a przecież wszystkie wiemy ile kobiet to właśnie robi- ledwo zajdą, nic się nie dzieje, z ciążą wszystko ok, ale pracować nie łaska. A takie zwolnienia, urlopy macierzyńskie, wychowawcze i cholera wie co jeszcze to jest ogromny koszt dla pracodawcy. Ja się zastanawiam jak można wymagać uczciwości od innych, samemu perfidnie oszukując? Nie wiem jak wy, ale ja wiele razy czekając w kolejce do ginekologa słyszałam rozmowy ciężarnych na temat kombinowania z L4...
też o tym słyszałam, ale znów z drugiej strony jak ktoś chce mieć dziecko, to tylko czeka na umowę, aby nie zostać zwolnioną. niestety.

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:

kasielutka - zniszczyłaś połowę wątku przez usunięcie swoich wpisów. Szkoda.
A ja się zaczęłam zastanawiać, co to za kropki
Kasia ma inne myślenie, ma pracę, zaczyna drogie studia więc jej się udało... Nie szuka pracy, swoją lubi.... Więc niech nie dołuje reszty.

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Nie podaję jakiś wygórowanych kwot, ale w dobie kryzysu nawet one są zbyt wysokie, nie wiem kilka lat temu można była /o zgrozo/ łatwiej dostać w miarę dobrze płatną pracę. Teraz tylko ceny i opłaty idą do góry, a pensje wręcz przeciwnie.
.
cięcia, cięcia i cięcia dookoła...

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
Większośc pracodawców zatrudni osobę ktora ma mniejsze oczekiwania finans.

.
Tu się nie zgodzę, nie tylko kasa kieruje wyborem pracodawcy. Są jeszcze inne aspekty.
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 10:14   #208
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość
Trzeba było usiąść jak ja- z popcornem w ręce
heh dobre
szkoda że się nie podzieliłaś z nami
tylko cichaczem podjadałaś

edit.dlatego napisałam"większość"
a nie wszyscy bo jasne że kasa to nie wszystkoI to że podam 1100 zl nie gwarantuje że akurat mnie przyjmą

Czas edycji: 2013-01-06 o 10:17
Stary 2013-01-06, 10:28   #209
mikados
Rozeznanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38466767]taaaaaaaa, mnie raz pytali "gdzie pracuje mój mąż i ile się znamy" [/QUOTE]

taaaa, to pytanie kiedyś też mnie rozbroiło i jeszcze dlaczego nie mam dzieci i dlaczego nie planuję! Helooołłłł!! Co to za pytania?

Faktycznie trochę ciężka atmosfera zrobiła się wczoraj na wątku a szkoda...

BTW. właśnie zaczął prószyć śnieg za oknem, szkoda że tak późno....

Edytowane przez mikados
Czas edycji: 2013-01-06 o 10:33
mikados jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-06, 11:17   #210
tajkuna
BAN stały

Cytat:
Jakoś nie zauważyłam.

Nawet największy optymizm ma jakieś swoje granice. Łatwiej się żyje i osiąga sukcesy, ma się jakieś chęci gdy nasze działania przynoszą odpowiednie rezultaty. Ile można się starać gdy nie widzimy żanych poztywnych rezultatów?
Mądre słowa. Jak bym miała pracę, to bym nie marudziła i nie miała depresji. Miałabym cel: idę do pracy zarabiam kasę, która pozwala mi np pójść na kurs jakiś. Wiem, że mogę wtedy zainwestować kasę zarobioną np w kupno nowej wersalki do pokoju czy zrobienie łazienki. Bo rury i piec co chwila się psują. Już może ze trzy razy woda w łazience w przeciągu kilku ostatnich miesięcy była naprawiana. Kupiłabym nowe meble, bo mamy stare po ciotce. Ciotka kupiła sobie nowe meble, a stare chciała wyrzucić, to ojciec wziął je od niej. Szafki ledwo się zamykają. Po prostu cieszyło by mnie życie wtedy. Widziałabym rezultaty mojego działania, tak jak mówisz. Szłabym ze życiem do przodu, a nie stała w miejscu. Ojciec się już dopomina by mama za mnie mu kasę oddała, tą co na bilet mi dał, jak jechałam ostatnio na rozmowę. On jest chory na umysł. A teraz z czego mam się cieszyć. Mama nie śpi po nocach przez ojca, który dalej robi długi i nie powie ani mamie ani mi , gdzie robi te długi i od kogo znów pożycza. Ostatnio powiedział że na stróżowanie nie pójdzie, żeby długi swoje spłacić. Kazał mi iść szybko do pracy, bym jego długi spłaciła. Po prostu ja już nie mogę spać po nocach, jestem kłębkiem nerwów. Ja już nie umiem się śmiać, tak jak dawniej. Jak bym dostała tutaj pracę byłam prze szczęśliwa, pomogłabym mamie. Nie musiałaby się martwić, że pójdzie przez ojca pod most siedzieć. Ciągle powtarza, że ją ojciec wykończy psychicznie i pójdziemy pod most. Gdybym żyła w innej rodzinie, miała wsparcie, nie kłóciła się z ojcem co drugi dzień, na pewno bym mniej marudziła. Już nie mogę czasami patrzeć na to co robi i próbuje go namówić, by poszedł na stróżowanie( akurat rencistów na stróżowanie biorą ) i zarobił na spłate swoich długów. I dochodzi do awantury wtedy , bo on poważnie myśli, że ja jego długi spłacęNawet jak kupię jakiegoś ciucha za 1zł , to mnie to nie cieszy. Bo potem sobie uprzytomnię, że na co mi ten ciuch, jak nigdzie nie wychodzę , bo nie mam gdzie. Ostatni raz , gdzie wyszłam na dłużej, to był wyjazd do koleżanek ze studiów. Jedna koleżanka swego czasu przychodziła do mnie, jak jej chłopak był za granicą , teraz wrócił z zagranicy, to się długo już nie widziałyśmy. Także jak widac, nie mam , gdzie nawet wyjść.
Musiałam się wam wyżalić.
Ogłoszenie, do sklepu z bielizną miało już ponad 1100 odsłona dopiero wczoraj się ukazało.
A co urządów, to oni mają tam w zimie lato. Kiedyś jak byłam w up, to temperatura tam panowała ze 27 stopni. Za kasę podatników się grzeją.
Niv lakiery mam dwa brązowy i niebieski. Ostatnio, do brązowego mnie ciągnie. Wydaje mi się to taki uniwersalny kolor. Do wszystkiego pasuję. Nawet może na rozmowę by się nadawał Z kolei w lecie ciągnie mnie zawsze do dwóch innych kolorów: czerwony, różowy. Ja zawsze kupuję lakiery za 3 zł. Są dobre. Tym brązowym za 3 zł fajnie się maluję. Raz na wakacjach kupiłam zielony za 3 zł. Istna porażka. Nie mogłam go zmyć. przebarwiał paznokcie na zielony kolor. Zmycie jego to był koszmar. Największy problem to mam z włosami, nie idzie ich po umyciu rozczesać. Odżywki z joanny za 4 zł nie pomagają. Swego czasu wygrałam na fb kuracje do włosów , to jedynie ona pomagała mi je rozczesać. Ale sie skończyła niestety. A teraz funduszy brak , na nią. Z 18 zł kosztuje. Mam za grube włosy. Ludzie za 10 minut włosy umyją a mi schodzi godzinę. Gdybym chciała wysuszyć suszarką włosy porządnie, aby były całkiem suche, to pół godz bym musiała na suszenie przeznaczyć. Zawsze i tak je suszę suszarką odrobinę, bo by mi same przez noc nie wyschły.

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość

Zupełnie nie do zaakceptowania są dla mnie pytania typu: Czym zajmują się pani rodzice, z kim pani mieszka...? Dziecko nie odpowiada za życie i wybory rodziców. Obawiam się, że osoby z trudną sytuacją rodzinną zostaną gorzej ocenione w takiej rekrutacji... Często ocenia się ludzi na podstawie tego, z jakiej są rodziny Nie widzę potrzeby tłumaczenia obcej osobie, że np.: Nie znam rodziców, wychowałam się w domu dziecka; Matka jest bezrobotna, ojca nie mam; i inne tego typu trudne sytuacje. Chyba najlepiej wymyślić jakąś jedną wersję, w której i mama i taka uczciwie pracują i na każdej rozmowie tak odpowiadać.
Dokładnie sie z tobą zgadzam. Sama miałam na rozmowie pytania co moi rodzice robią, gdzie pracują. A co ich to obchodzi. Moi rodzice nie są wykształceni, pracowali fizycznie i co im do tego. Mam być skreślona przez to, że moi rodzice są jakby z niższego poziomu a wybrana do pracy ma być np osoba, która ma wysoko postawionych rodziców. Nie powinni takich pytań zadawać.

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38466180]
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

A ja niestety znam przykłady, gdzie uczelnie Państwowe kończyły totalne głąby [/QUOTE]
Jak już wspominałam, wcześniej moja promotorka z licencjata robiła doktorat na SGH i sama mówiła, że różnych studentów można tam spotkać , nie zawsze posiadających dużą wiedzę i mądrzejszych od studentów mojej prywatnej uczelni. Jak mówiła, niektórzy studenci mojej uczelni byli dużo lepsi od studentów niektórych z SGH. Na uczelni na różnych wykładowców się trafia. Jedni są wymagający inni mniej. Moja koleżanka na licencjacie miała promotora z politechniki, który nawet jej pracy nie przeczytał, wogóle to może tylko jedną stronę przeczytał. Od razu jej zaakceptował prace. Jej styl pisania, jest taki jak mój, a wręcz może i gorszy. Bo dużo zdań w jej pracy nie było pisane w formie bezosobowej nawet. Moja promotorka wszystkiego się czepiała. Każde zdanie w pracy przeczytała. Moja praca była sprawdzana ze 100 razy. Promotorka moja dążyła do tego, aby nasze pracę były fajnie napisane. Później ten jej promotor był moim recenzentem pracy magisterskiej . I też wtedy prac nie czytał, nawet nie wiedział jak są tematy prac. Pierwszy raz pracę pewnie na obronie widział. Także nie zawsze na uczelniach państwowych jest wyższy poziom nauczania.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2013-01-06 o 11:20
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości