![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Egzorcyzmy
Ja pojawiłam się na takiej mszy przypadkiem i doznałam szoku . Byłam wtedy w gimnazjum do bierzmowania się przygotowywaliśmy. Przez jakiś czas po tym bałam się chodzić do kościoła z resztą wszyscy co tam byli z klasy się bali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
"To oczywiście kłamstwo, co czytałaś o mojej religijności; kłamstwo które jest raz po raz powtarzane. Nie wierzę w osobowego Boga i zawsze otwarcie się do tego przyznawałem. Gdybym jednak musiał znaleźć w sobie coś, co miałoby aspekt religijny, to byłaby to bezgraniczna fascynacja strukturą świata, jaką ukazuje nam nauka"
![]() |
#183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
Albert Einstein:
"Wierzę w Boga i mogę z całą sumiennością stwierdzić, że nigdy w ciągu całego życia nie uznawałem filozofii ateistycznej (...). Moja religia jest pokornym uwielbieniem nieskończonej, duchowej istoty wyższej natury." http://www.unitarianie.pl/wiara-i-na...aukowcy-o-bogu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings. (Albert Einstein)
![]() |
![]() |
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"Wierzę w Boga Spinozy, który ujawnia się w harmonii wszechbytu, a nie w Boga, który interesuje się losem i uczynkami każdego człowieka" A to co już cytowałam "Słowo 'Bóg' jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego, jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić." pochodzi z listu napisanego 3 stycznia 1954 roku czyli jest, że tak to ujmę, ostateczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale czemu offtopujemy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Konto usunięte
|
Ale to nie ważne dlaczego. Ważne, że tak myślał i nazywanie Einsteina człowiekiem wierzącym jest mocnym nadużyciem.
1. Bo taka natura wizażu. 2. Bo trzeba przedstawiać fakty, kiedy ktoś twierdzi nieprawdę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
![]() poddaję się ![]() Papa xoxo Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2013-01-07 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie było narmalnie. Ja i moja koleżanka jeszcze za czasów LO nie chodziłyśmy do kościoła. Zwalałyśmy z lekcji, zajmowałyśmy się mało legalnymi sprawami, takie małolaty co myślą, że im wszystko wolno. Ja byłam gospodarzem w klasie (gospodarz który zwala z lekcji ![]() Ciotka mojej kumpeli jeździła na takie msze. Zawsze gromiła nas nad głową, że jesteśmy złe i mamy z nią jechać. My tylko się śmiałyśmy. Aż raz zagarnęła moją koleżankę (dała się przekonać bo po drodze miały wstąpić do hali z ciuchami). My nigdy ale to nigdy nie dawałyśmy się nabrać na takie opowieści bajkowe. No ale kumpela była przestraszona jak wróciła... Mówiła, że ludzie mdleli, padali jak muchy. Mówiła, że jej samej dziwnie się zrobiło na tej mszy. Ledwo co stała. Opowiadała, że patrzy na tę siotkę przerażona i mówi do niej: - spi*lam. Gdzieś Ty mnie przyciągnęła. Ale ta ją za rękaw trzyma i mówi żeby siadała że zaraz koniec. Jak mi opowiadała o tym to oczywiście sama poczułam, że muszę to zobaczyć na własne oczy, ale nic się nie działo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Nauka nigdy nie przeczyła istnieniu Boga a tym samym Szatana. Niezależnie nawet od prywatnej wiary/niewiary naukowców. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |||||||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Atakami znaczy czym? Zadawanie pytań i wyrażanie swojego zdania to ma być atak? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Jak narazie jeden post od początku do końca psioczączy na kogoś to twój post i czepia się mnie personalnie. Tyle na remat tolerancji. ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Z jakiego powodu nie wystarcza wypowiedź Einstaina na swój własny temat, w której twiedzi, że nie wierzy w osobowego boga? |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
o ja pierdziele, no to chyba faktycznie mamy inną definicję dyskusji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;38496543]No patrz tylko jak ja zaczełam się interesować magią i okultyzmem (koniec podstawówki) to jeszcze byłam wierzącym, katolickim dzieckiem. Chodziłam na msze, wierzyłam we świętych, istnienie szatana i resztę tego co mówiła katechetka na religii. Do tego byłam wrażliwym samotnym dzieckiem wchodzącym w okres dojrzewania. Byłam idealnym celem, więc czemu nie zostałam opętana? Może powinnam czuć się dyskryminowana przez szatana i siły nieczyste ![]() Bo takie było widzimisię Lucyfera. Cytat:
![]() Niestety nie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
U nas w parafii są msze o uzdrowienie, wybieram się i wybieram i jakoś zawsze mi coś wypada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zadomowienie
|
Rozumiem, że temat poruszony wątku jest bardzo spory, aczkolwiek nie pojmuję celowości umieszczania tu postów sprowadzających się do przepychanek na linii wierzący-ateiści. To trochę tak jakbym weszła na wątek wegetarian, pytała "jak można nie jeść mięsa" i perorowała na temat głupoty tudzież naiwności osób które tego nie robią przedstawiając przy tym badania naukowe na temat złych skutków takowego sposobu życia. To po prostu kwestia wyboru. Tak jak wiara. Jeśli nie wierzysz w egzorcyzmy - w porządku, ale nie wciskaj mi ciemnogrodu, średniowiecza i bycia moherem. Dla mnie niejedzenie mięsa jest niezrozumiałe, ale pewnie ktoś ma powody żeby to praktykować i jeśli taka jego wola, nic mi do tego
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Pewnie że gdybać zawsze można, jednak lepiej być dobrym za życia niezależnie od wiary
![]() Swoją drogą Lucyfer nie jest równoznaczny z Szatanem, często błędnie jest to interpretowane ![]()
![]() |
#199 |
Konto usunięte
|
Dokładnie, Szatan i Lucyfer to dwie różne istoty, ale mianem szatana przyjęło się ogólnie nazywać Złego.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
To zaczęło się dość niewinnie
![]() ![]() ![]() Jak wróciłam do domu to opowiedziałam wszystko dla rodziców tak jak i inni dla swoich rodziców. Potem powiedzieliśmy dla katachetki, ze my nie będziemy chodzić do kościoła bo się boimy a ona na to, ze pogada z księdzem i będzie ok. Na następnym spotkaniu ksiądz powiedział nam żeby się nie martwic bo to nie każdy tak ma i, że my nie popadamy. Jednak i tak się baliśmy chodzić bo u nas w parafii to cuda sie dzialy nawet na zwyklej mszy mówie Wam ![]() Edytowane przez mimi2552 Czas edycji: 2013-01-07 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() niedaleko mnie bedzie msza o uzdrowienie 27 stycznia. musze sie wybrac.
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Rozeznanie
|
o masz.
Ale się przestraszyliście. Zabawne trochę, ale powiem Ci, że na tej mszy o uzdrowienie co ja byłam ksiądz podchodził do każdego, kładł im ręce na głowie coś szeptał i oni wtedy mieli padać według tego co mówiła mi koleżanka. Nie pdali jak już pisałam, ale co ciekawsze jak on zbliżał się do mnie to tak się bałam że hej. Dygałam mocno i w myślach cały czas sie modliłam " nie chce się przewrócić, żebym tylko nie pdała bo będzie wstyd " itp. Nie padłam, nikt nie padł. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
U nas w Gdansku jest kurs Filipa . Ktoś bł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobno osoby, które bardzo chcą być uzdrowione to piszą coś na kartkach i dają dla księdza. I jak on czyta to ci którzy uzyskali tą łaskę i tak jakby Bóg odpuszcza im te grzechy to padają. Choć moja koleżanka jak była w Częstochowie czy gdzieś to była na takiej mszy i doznała czegoś podobnego mówiła, że ogarnęło ją wielkie szczęście ale nie mogla powstrzymać łez i strasznie płakała. Jest jedno ale ![]() ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- A co to ten kurs Filipa ? Nie mieszkam w Gdańsku więc pewnie nigdy nie będę ![]() ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- MirellamKoko - Co do tych padań na zwykłej mszy to widziałam raz jak dwie młode dziewczyny upadły nagle na środku kościoła (znałam je z widzenia i wątpię by zrobiły to specjalnie). Stało się przed modlitwą do komunii. Leżały na plecach z podkulonymi nogami a ręce rozłożone tak, że tworzyły krzyż, strasznie jęczały jakby odczuwały ogromny ból. Całe ciało odrywało się od ziemi jedynie ręce i nogi były jakby przybite do ziemi. Jeden człowiek nie wiedzial co się dzieje i prówował jedną z nich podnieść to nie dal rady a ksiądz powiedzial żeby je zostawil bo nie można ich ruszać. Gdy nadeszła komunia święta nagle wstaly tak jakby nigdy nic się nie stało. Kiedy wzięły opłatek nagle znowu upadły i dopiero jak zadzwonily dzwonki to wstały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdy pierwszy raz o tym usłyszałam (jakieś 2 lata temu na religii) to byłam strasznie podekscytowana i bardzo chciałam w niej uczestniczyć, ale w moich okolicach odbywają się rzadko. Tego terminu sobie nie odpuszcze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#207 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- ksiądz Glas powiedział , że jak ktoś czuje się nękany przez demony, powinien iść do psychiatry. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Rozeznanie
|
W te diabły to lepiej się nie zagłębiać.
Pisałam wcześniej, że miałam znajomego który był opętany. Jakoś tak chciał poczytać o tych diabłach, ich imionach, upadłych itp Później podczas opętania/wypędzania (nie wiem jak to inaczej nazwć) one przemawiały przez niego ![]() Kawał chłopa z niego. Wysoki, ponad 100 kilo wagi. 4 facetów nie mogło go utrzymać. Jak już to przeszedł to ksiądz zaproponował aby był jednym z tych facetów, co się modlą i trzymająopętanych, ale się nie zgodził. Powiedział mi jedną rzecz dziwną iii... eh... nie chcę pisać że w to nie wierzę, ale kurcze... sama nie wiem. Średnio wierzę w takie coś. Staram się sobie nie odpowiadać czy wierzę czy nie. Mówił, że jak tracił przytomność, jak już padał na podłogę to zobaczył dwie świetliste postaci obok siebie. Opisywał mi je wtedy. ![]() ![]() Gdy pogadałam ze znajomym w domu szukałam obrazów, rzeźb przedstawiających Michała i Gabriela i powiem, że ogromne było zdziwienie bo podobnie są przedstawiani jak on opisywał. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.