![]() |
#181 |
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
No właśnie wiesz, niby jestem konkretna i boję się że aż za bardzo - bo tutaj trzeba delikatnie, nie dać sobie wejść na głowę, ale pokazać kto jest nauczycielem. Tylko boję się że przesadzę bo nie jestem ich wrogiem, matury raczej nie będą pisać z mojego przedmiotu więc nie chcę wymagać cudów tylko spełnić bezboleśnie program i spędzić miło czas, postarać się zarazić pasją i pokazać że to nie tylko nudy ale że języki obce otwierają drogę do świata i się przydają. Boję się że będzie mi trudno bo właśnie z dziećmi nie miałam takiego problemu, one mają poczucie obowiązku, wiedzą że muszą i nie ma wyjścia. Podrą się, podrą się ale nie idą za tym konkretne działania tylko infantylne pomysły jak wyrzucanie komuś plecaka do śmietnika
![]() ![]() ![]() I też nie odróżniam się od uczniów, jak byłam pierwszy raz to bałam się zaparkować samochodu na parkingu przy szkole (pewnie dla pracowników) zaparkowałam z tyłu i szłam przez szkolną palarnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
Uwierz mi, że nie wszystkie ![]() Widziałam Twoje zdjęcia - dobrze kojarzysz ![]() ![]() Myślę, że jeśli wyważysz sposób bycia pomiędzy kumpelską poufałością, a zbiorową odpowiedzialnością rodem od Stalina ![]() ![]() Dobrze sprawdzają się piosenki - szczególnie te hip hopowe ![]() ![]() Jestem dobrej myśli ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
No tak masz rację, ADHD... O tym na studiach miałam w pigułce albo i wcale i kompletnie nie wiem jak postępować z takimi dziecmi nawet w sytuacji 1 na 1 co dopiero gdy ma się całą salę. Dlatego ja specjalnie się nie zasmuciłam bo też niechętnie szłabym do podstawówki, ale jednak w szkole średniej przeraziło mnie to że no po prostu się tak wmieszam w tłum - że jakby ktoś wszedł do sali to by się spytał czemu uczennica małpuje nauczyciela i trzyma dziennik
![]() Piosenek przerabiałam masę na fonetyce na uczelni ![]() Aaaaa i co do nocnych marków no właśnie jak wisiałyście gdzieś na plotkowym to znowu zaszłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
Jeśli takiego nie ma - trzeba się pomodlić ![]() ![]() Wygląd to jedno, charakter i sposób postępowanie to już inna kwestia. Mam koleżankę, która wygląda jak laleczka - duże oczy, zmysłowe usta, w szpilkach 160cm, szczuplutka. Kiedy ma pms nawet szef schodzi jej z drogi ![]() Ale myślę, że to akurat nie był dobry przykład do naśladowania, szczególnie w szkole ![]() Będziesz mieć pewnie na początku hospitacje. Przyjrzyj się klasie, zobacz kto jest gwiazdą socjometryczną, kto się udziela, kto przeszkadza. Podczas lekcji staraj się by te osoby były bardziej zajęte od pozostałych. Poza tym nie mogę mieć chwili wytchnienia. Ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia ![]() Jeśli będą to teksty z wulgaryzmami lepiej pokazać je wcześniej nauczycielowi ![]() ![]() ![]() To pojawiaj się częściej - teraz jesteśmy całodobowe ![]() A co do wyglądu - masz być skuteczna, a nie - groźna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
Dlatego się po części cieszę ze szkoły średniej bo mówię, ja naprawdę szczerze i od serca mówię- nie jestem stworzona do pracy z dziećmi z dysfunkcjami. Trudne dzieci, tzn z problemami wychowawczymi - tak, natomiast nie mam ani przygotowania ani powołania do tego o czym mówię a w podstawówce najczęściej tak jest (do tego czasem trzeba dostosowywać osobny program i tak dalej a na studiach cicho sza na ten temat)....
Gwiazda socjometryczna, dobre słowo ![]() I właśnie no wracając do tego dostosowania programu to kurcze ja nie wiem praktycznie nic! Mogę robić kartkówkę? ![]() ![]() ![]() Dziękuję za radę z obserwowaniem klasy, w sumie masz rację powinnam trochę rozpracować kto jest niegrzeczny i zbuntowany a kto tylko lubi być w centrum uwagi... Tak tak. No i faktycznie może wygląd nie jest taki ważny tylko ![]() Uhhh mam nadzieję że reszta też podzieli się doświadczeniami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
ja jestem właśnie po trzytygodniowej prakrtyce w gimnazjum. dziękuje, nigdy więcej
![]() ale uważam, że jeśli dałas radę w gimnazjum to w liceum już będzie ok. tam są ludzie bardziej "dorośli" jeśli można tak to powiedzieć. a co do wyglądu, to moja koleżanka też jest niska, z twarzy wyglada na młodszą o 3-4 lata i jak pierwszego dnia ją pani dyrektor wprowadzała do klasy to uczniowie krzyknęli: ooo nowa uczennica ![]()
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
Czemu dziękujesz nigdy więcej?
![]() ![]() ![]() Mów mów proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
tzn. ja chcę wylądować w przedszkolu, więc moim ulubionym wiekiem jest 3-6 latek
![]() ![]() i mimo, że samo gimnazjum jest jednym z lepszych w mieście, tak ja wtrafiłam na klasy specyficzne. dwie osoby, które zostały przerzucone do tych klas za zachowanie, mnóstwo osób z dyslekcjami, które to wykorzystywało i nie będzie czytać bo się "zmęczyło". albo jest się klasą w 90% męską, informatyczną i ogolnie na nie, co by im sie nie zaproponowało. choć jak przyszłam po tygodniu od prakrtyk po papiery to słyszałam od uczniów, że szkoda, że juz mnie nie ma. że było fajnie albo darli się z drugiego końca korytarza na lekcji, aby mi powiedzieć dzień dobry ![]() więc ogólnie jak liczyłaś na opowieść zakończoną:, że miałam kubeł na głowie to nic z tego ![]()
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
Hahaha
![]() ![]() A do dzieci oj nie, ja się nie nadaję do maluchów, dzisiaj się uśmiałam jak czytałam jedno forum nauczycielskie że jedna pani po pierwszej lekcji w klasach 1-3 była tak zmaltretowana że poszła do sklepu po piwo ![]() Boże to ciekawe co ja zacznę pić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam praktykę miesięczną i w podstawówce i w gimnazjum
![]() ![]() Ale milej wspominam gimnazjum ![]() ![]() ![]() W podstawówce dzieciaki są teraz po prostu głupie. Durne odzywki, większość ze skłonnością do ADHD, kręcą się, drą japy i ni w ząb nie chcą nic robić. Nawet z kolorowaniem rysunków mieli problem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Konto usunięte
|
![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Ja wezmę cokolwiek, naprawdę, nawet złe gimnazjum czy zawodówkę ale nie lubię naprawdę nie lubię "ciućmolić" czyli "a ciu ciu ciu" robić :P i te kredki, matko, jak tak siedziałam z dziećmi to właśnie niektóre potrafiły kolorować obrazek godzinę bo ich największym życiowym problemem był wybór kredki. Podczas gdy jedne biorą cokolwiek i rysują byle jak, drugie robią to starannie i szybko, a trzecie modlą się nad kredkami jakby miały kolor zmienić. Trzeba się rozdwoić i roztroić zeby dostosować to do wszystkich, do tego trzeba się gryźć w język znacznie żeby dzieci nie stresować ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Ja bym mogła pracować w podstawówce, ale z czasów, gdy ja jeszcze byłam w podstawówce
![]() ![]() Teraz to celuję wyżej, najlepiej liceum, choć to też wyzwanie, bo trzeba przygotować choć tę garstkę do matury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
Ale wieeesz są też biedne dziecięce słabe jednostki w klasie i trzeba je chronić i dmuchać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Hej, tak odnośnie podstawówki (tzn. klasy 4-6), to ja chyba nie zgadzam się z..hmm.. jak to nazwać? no chodzi mi o to, że nauczyciel powinien stawiać na rozwój ucznia - tzn. jeżeli dobra ocena była od 10 punktów, a uczeń za pierwszym razem dostał 2 punkty, a potem dostał 9 (czyli nie mieści się w skali pozytywnych ocen), to i tak trzeba mu pozytywną ocenę dać za to, że o tyle się poprawił...
Niby z jednej strony jest to motywowanie ucznia, ale z drugiej strony to taki uczeń może sobie pomyśleć, że za każdym razem może zawalać, bo potem się nauczy ledwo ledwo i nawet jak mu będzie brakowało punktów do pozytywnej oceny, to i tak zaliczy "za postępy"... NIe wspominając już nawet o tym, że inne dzieciaki mogą czuć się pokrzywdzone - jakieś dziecko za pierwszym razem dostało te 10 punktów i pozytywną ocenę, a ktoś poprawia i poprawia, i później nawet nie dotrze do skali, ale dostanie dobrą ocenę za same starania. A chyba po coś ta punktacja jest, żeby się jej trzymać... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
Na tym moim zdaniem polega trudność ;p podstawówka to kocioł i miks totalny, wszyscy na raz. Już na pewnym etapie np w liceum czy technikum ludzie dobierają się jakoś "sensownie" to znaczy nie są tam zupełnie z przypadku bo coś nimi kierowało (świadomego) że wybrali taką a nie inną szkołę i tu moim zdaniem spore ułatwienie bo wiesz czego się spodziewać po klasie humanistycznej w liceum mniej więcej (dobrym liceum)natomiast podstawówka to zonk totalny - i słabi uczniowie i dobrzy i ci z dysfunkcjami i ci bez, czasem chorzy i zdrowi i do tego w dużej ilości każdy z innymi predyspozycjami zainteresowaniami każdy z innym poziomem skupienia z innym tempem pracy - i weź tu je sprawiedliwie oceniaj tak właśnie żeby zmotywować a nie rozleniwić i przy okazji nie wpływać tym negatywnie na inne dzieci.
Dla mnie kosmos : p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
jezu napiszcie za mnie licencjat.
wszędzie tylko słysze: i co napisałas? i jak ci idzie? a na jaki temat? a kiedy masz oddac? a co was to obchodzi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
i też bez uprawnień, ale mogę uczyć ![]()
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
U mnie tam jeszcze do licencjatu daleko. Ale ogólnie nie lubię pisania prac zaliczeniowych.. dostanie się jakiś wąski temat, na który nie idzie zbyt dużo napisać, no a produkuj się na 10 stron. Ja lubię konkrety, a tak to będę musiała się rozwodzić i lać wodę o tym, co normalnie bym zmieściła na 3 stronach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytałam np. jakies opracowanie zagadnienia. i twórca opracował błahe zagadnienie na trzy strony a ja bym to opisała na poł strony. i tym sposobem, ze ja lubię krótko i na temat, to sie męczyłam. aby napisać te wymagane minimum ![]()
![]() |
![]() |
#202 |
Konto usunięte
|
Siema. Super ten wątek, przeglądam i przeglądam od jakiegoś czasu, ale nie mam jak znaleźć chwili, żeby przeczytać wszystko
![]() Tak swoją drogą, kłania się filolożka (przyszła znaczy się), która swojej filologii nienawidzi. Pozdro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja obecnie siedzę nad 1 rozdziałem, który jest dla mnie najdurniejszy. Kolejne rozdziały to część badawcza, więc coś od siebie mogę dodać, a w tym przepisuję i streszczam artykuły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Angielska, nie polecam ![]() Cytat:
Edytowane przez 201706121151 Czas edycji: 2013-03-20 o 20:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Aż mi się przypomniał jeden cytat: Jeżeli kradnie się z jednego autora - to jest to plagiat. Jeśli kradnie się z wielu - są to badania naukowe.
![]() ![]() No bo co ej, będę miała jakiś temat z literatury, no to przecież nic nowego nie wymyślę ![]() więc jak dla mnie pisanie pracy licencjackiej jest czymś bezsensownym. ![]() I jeszcze zapis w wymaganiach, że praca powinna oryginalnie ujmować temat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A tak btw, to uczę się właśnie na jutrzejsze zaliczenie z wosu. Przypominam, że studiuję filologię angielską. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam w tej sesji, dzięki Bogu, tylko 2 i pracę (którą nie wiem czy napiszę...) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o egzaminy, to ja co roku mam ok. 7. Bo po co niektóre przerzucić na sesję zimową, skoro przedmiot już jest skończony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.