Hejsterskie filolożki - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-14, 12:46   #181
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Hejsterskie filolożki

No właśnie wiesz, niby jestem konkretna i boję się że aż za bardzo - bo tutaj trzeba delikatnie, nie dać sobie wejść na głowę, ale pokazać kto jest nauczycielem. Tylko boję się że przesadzę bo nie jestem ich wrogiem, matury raczej nie będą pisać z mojego przedmiotu więc nie chcę wymagać cudów tylko spełnić bezboleśnie program i spędzić miło czas, postarać się zarazić pasją i pokazać że to nie tylko nudy ale że języki obce otwierają drogę do świata i się przydają. Boję się że będzie mi trudno bo właśnie z dziećmi nie miałam takiego problemu, one mają poczucie obowiązku, wiedzą że muszą i nie ma wyjścia. Podrą się, podrą się ale nie idą za tym konkretne działania tylko infantylne pomysły jak wyrzucanie komuś plecaka do śmietnika No nie wiem, po prostu się boję bo aparycję mam jaka mam - jestem mała, drobna wręcz, nie wiem czy ty nie widziałaś czasem mojego zdjęcia w ramach wątku nocnych marków (wydaje mi się że tak) i no właśnie. Ja nie krzyczę, tylko jazgoczę

I też nie odróżniam się od uczniów, jak byłam pierwszy raz to bałam się zaparkować samochodu na parkingu przy szkole (pewnie dla pracowników) zaparkowałam z tyłu i szłam przez szkolną palarnie to czułam się jak wśród "kolegów"
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 13:36   #182
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No właśnie wiesz, niby jestem konkretna i boję się że aż za bardzo - bo tutaj trzeba delikatnie, nie dać sobie wejść na głowę, ale pokazać kto jest nauczycielem. Tylko boję się że przesadzę bo nie jestem ich wrogiem, matury raczej nie będą pisać z mojego przedmiotu więc nie chcę wymagać cudów tylko spełnić bezboleśnie program i spędzić miło czas, postarać się zarazić pasją i pokazać że to nie tylko nudy ale że języki obce otwierają drogę do świata i się przydają. Boję się że będzie mi trudno bo właśnie z dziećmi nie miałam takiego problemu, one mają poczucie obowiązku, wiedzą że muszą i nie ma wyjścia. Podrą się, podrą się ale nie idą za tym konkretne działania tylko infantylne pomysły jak wyrzucanie komuś plecaka do śmietnika No nie wiem, po prostu się boję bo aparycję mam jaka mam - jestem mała, drobna wręcz, nie wiem czy ty nie widziałaś czasem mojego zdjęcia w ramach wątku nocnych marków (wydaje mi się że tak) i no właśnie. Ja nie krzyczę, tylko jazgoczę

I też nie odróżniam się od uczniów, jak byłam pierwszy raz to bałam się zaparkować samochodu na parkingu przy szkole (pewnie dla pracowników) zaparkowałam z tyłu i szłam przez szkolną palarnie to czułam się jak wśród "kolegów"

Uwierz mi, że nie wszystkie . I niestety konkretne działania też szły - od nic nie robienia [ bo nie!], po udawanie, że coś się robi, a zeszyt i tak pusty. Z kolei takie z zespołem ADHD to już w ogóle kosmos. Ani prośbą, ani groźbą. Zajęcia muszą być ciekawe i tyle.

Widziałam Twoje zdjęcia - dobrze kojarzysz . Swoją drogą mogłabyś do Nas wrócić .

Myślę, że jeśli wyważysz sposób bycia pomiędzy kumpelską poufałością, a zbiorową odpowiedzialnością rodem od Stalina da się wszystko zorganizować .

Dobrze sprawdzają się piosenki - szczególnie te hip hopowe. Poza tym dużo ćwiczeń [ ale ciekawych!]. Zanim się zorientujesz minie te szalone 45 minut .

Jestem dobrej myśli, dasz sobie radę .
Stary 2013-03-14, 13:41   #183
201604181004
Konto usunięte

No tak masz rację, ADHD... O tym na studiach miałam w pigułce albo i wcale i kompletnie nie wiem jak postępować z takimi dziecmi nawet w sytuacji 1 na 1 co dopiero gdy ma się całą salę. Dlatego ja specjalnie się nie zasmuciłam bo też niechętnie szłabym do podstawówki, ale jednak w szkole średniej przeraziło mnie to że no po prostu się tak wmieszam w tłum - że jakby ktoś wszedł do sali to by się spytał czemu uczennica małpuje nauczyciela i trzyma dziennik
Piosenek przerabiałam masę na fonetyce na uczelni i masz rację, powinnam o tym pomyśleć, czy powinnam je dać nauczycielowi do akceptacji?

Aaaaa i co do nocnych marków no właśnie jak wisiałyście gdzieś na plotkowym to znowu zaszłam ale nie wiem czemu już nie przesiaduję nocami (tęsknię za tym ). No i ze zdjęć widzisz - taki ze mnie groźny nauczyciel jak z koziej d... trąbka
Stary 2013-03-14, 14:04   #184
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
No tak masz rację, ADHD... O tym na studiach miałam w pigułce albo i wcale i kompletnie nie wiem jak postępować z takimi dziecmi nawet w sytuacji 1 na 1 co dopiero gdy ma się całą salę. Dlatego ja specjalnie się nie zasmuciłam bo też niechętnie szłabym do podstawówki, ale jednak w szkole średniej przeraziło mnie to że no po prostu się tak wmieszam w tłum - że jakby ktoś wszedł do sali to by się spytał czemu uczennica małpuje nauczyciela i trzyma dziennik
Piosenek przerabiałam masę na fonetyce na uczelni i masz rację, powinnam o tym pomyśleć, czy powinnam je dać nauczycielowi do akceptacji?

Aaaaa i co do nocnych marków no właśnie jak wisiałyście gdzieś na plotkowym to znowu zaszłam ale nie wiem czemu już nie przesiaduję nocami (tęsknię za tym ). No i ze zdjęć widzisz - taki ze mnie groźny nauczyciel jak z koziej d... trąbka
Z całą salą AHDHowców nie dałabym radę - to pewne. Było takich dzieci do 3-5 max w klasie 25-28 osobowych. Najlepiej sprawdza się w takich przypadkach drugi nauczyciel, który jest w stanie panować nad klasą, kiedy głównodowodzący, że tak powiem pisze np. coś na tablicy.
Jeśli takiego nie ma - trzeba się pomodlić i stawiać na inwencję, i zastanowić się czym te dzieciaki do cholery zainteresować.

Wygląd to jedno, charakter i sposób postępowanie to już inna kwestia. Mam koleżankę, która wygląda jak laleczka - duże oczy, zmysłowe usta, w szpilkach 160cm, szczuplutka. Kiedy ma pms nawet szef schodzi jej z drogi . Potrafi zmrozić spojrzeniem i być tak inteligentnie nieprzyjemna, że szok.
Ale myślę, że to akurat nie był dobry przykład do naśladowania, szczególnie w szkole .
Będziesz mieć pewnie na początku hospitacje. Przyjrzyj się klasie, zobacz kto jest gwiazdą socjometryczną, kto się udziela, kto przeszkadza. Podczas lekcji staraj się by te osoby były bardziej zajęte od pozostałych. Poza tym nie mogę mieć chwili wytchnienia. Ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia .

Jeśli będą to teksty z wulgaryzmami lepiej pokazać je wcześniej nauczycielowi. U mnie np. Heiss Baby od Faktor 2 nie przeszło , ale МакСим i Весна już jak najbardziej .

To pojawiaj się częściej - teraz jesteśmy całodobowe, nocami mało kto siedzi [ uczelnia, praca etc.].

A co do wyglądu - masz być skuteczna, a nie - groźna .
Stary 2013-03-14, 14:14   #185
201604181004
Konto usunięte

Dlatego się po części cieszę ze szkoły średniej bo mówię, ja naprawdę szczerze i od serca mówię- nie jestem stworzona do pracy z dziećmi z dysfunkcjami. Trudne dzieci, tzn z problemami wychowawczymi - tak, natomiast nie mam ani przygotowania ani powołania do tego o czym mówię a w podstawówce najczęściej tak jest (do tego czasem trzeba dostosowywać osobny program i tak dalej a na studiach cicho sza na ten temat)....

Gwiazda socjometryczna, dobre słowo !

I właśnie no wracając do tego dostosowania programu to kurcze ja nie wiem praktycznie nic! Mogę robić kartkówkę? I wciąż mam obawy (byłam okropnym uczniem nie życzę nikomu takiego pyskacza jak ja ) co zrobić gdy uczeń wstanie i powie że wychodzi? Teoretycznie nie jest pod moją opieką, tylko nauczyciela no ale...

Dziękuję za radę z obserwowaniem klasy, w sumie masz rację powinnam trochę rozpracować kto jest niegrzeczny i zbuntowany a kto tylko lubi być w centrum uwagi... Tak tak.

No i faktycznie może wygląd nie jest taki ważny tylko po prostu się boję że nie będę potraktowana poważnie, nie wiem jak wytworzyć mała barierę i nie zrównać się z uczniem. Bo w podstawówce ta bariera wytwarza się naturalnie, w sumie w gimnazjum też. W każdym razie nie wiem czy pisałam, ale poznałam już dzisiaj nauczyciela który mi pomoże - bardzo pozytywne wrażenie na mnie wywarł.

Uhhh mam nadzieję że reszta też podzieli się doświadczeniami bo szczerze, to moje marzenie żeby uczyć w gimnazjum a najlepiej wyżej. Nie idę do dobrej szkoły średniej, ze świadomością ją wybrałam bo stwierdziłam że chcę się zmierzyć z tym co może mnie czekać w najgorszym wypadku na mojej drodze zawodowej. Bo tak myślę że trafić do najlepszej szkoły gdzie grupy językowe to 10 osób i prowadzić lekcje gdy ten język jest przedmiotem wiodącym to jest wyzwanie ale lepiej zderzyć się na początek ze smutną rzeczywistością żeby się potem nie rozczarować (źle myślę? )
Stary 2013-03-14, 14:53   #186
plywok
Zakorzenienie

ja jestem właśnie po trzytygodniowej prakrtyce w gimnazjum. dziękuje, nigdy więcej
ale uważam, że jeśli dałas radę w gimnazjum to w liceum już będzie ok. tam są ludzie bardziej "dorośli" jeśli można tak to powiedzieć.

a co do wyglądu, to moja koleżanka też jest niska, z twarzy wyglada na młodszą o 3-4 lata i jak pierwszego dnia ją pani dyrektor wprowadzała do klasy to uczniowie krzyknęli: ooo nowa uczennica

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 14:55   #187
201604181004
Konto usunięte

Czemu dziękujesz nigdy więcej?
Mów mów proszę !

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-14, 19:58   #188
plywok
Zakorzenienie

tzn. ja chcę wylądować w przedszkolu, więc moim ulubionym wiekiem jest 3-6 latek a do gimnazjum szłam z myślą: najgorszy okres edukacyjny
i mimo, że samo gimnazjum jest jednym z lepszych w mieście, tak ja wtrafiłam na klasy specyficzne. dwie osoby, które zostały przerzucone do tych klas za zachowanie, mnóstwo osób z dyslekcjami, które to wykorzystywało i nie będzie czytać bo się "zmęczyło". albo jest się klasą w 90% męską, informatyczną i ogolnie na nie, co by im sie nie zaproponowało.
choć jak przyszłam po tygodniu od prakrtyk po papiery to słyszałam od uczniów, że szkoda, że juz mnie nie ma. że było fajnie albo darli się z drugiego końca korytarza na lekcji, aby mi powiedzieć dzień dobry

więc ogólnie jak liczyłaś na opowieść zakończoną:, że miałam kubeł na głowie to nic z tego

(;
Stary 2013-03-14, 20:36   #189
201604181004
Konto usunięte

Hahaha no mnie też czekają męskie klasy
A do dzieci oj nie, ja się nie nadaję do maluchów, dzisiaj się uśmiałam jak czytałam jedno forum nauczycielskie że jedna pani po pierwszej lekcji w klasach 1-3 była tak zmaltretowana że poszła do sklepu po piwo
Boże to ciekawe co ja zacznę pić.
Stary 2013-03-14, 20:41   #190
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Hahaha no mnie też czekają męskie klasy
A do dzieci oj nie, ja się nie nadaję do maluchów, dzisiaj się uśmiałam jak czytałam jedno forum nauczycielskie że jedna pani po pierwszej lekcji w klasach 1-3 była tak zmaltretowana że poszła do sklepu po piwo
Boże to ciekawe co ja zacznę pić.
miałam podbną sytuacją. wracam do domu jakoś po drugim tygodniu, nieżywa, przechodze koło knajpy i widzę napis: smutny? może czeski browar? odrazu myśl: idealnie dla mnie. ale czeka mnie konspekt do napisania i koniec z picia

(;
Stary 2013-03-14, 21:06   #191
seductivee
Zakorzenienie

Ja miałam praktykę miesięczną i w podstawówce i w gimnazjum Jeszcze czeka mnie liceum

Ale milej wspominam gimnazjum W gimnazjum chłopacy, jak się pojawia nowa kobieta w klasie, bywają bardzo mili i uczynni Także te 3 tygodnie minęły mi miło, męska klasa nawet zgłaszała się do czytania (!)

W podstawówce dzieciaki są teraz po prostu głupie. Durne odzywki, większość ze skłonnością do ADHD, kręcą się, drą japy i ni w ząb nie chcą nic robić. Nawet z kolorowaniem rysunków mieli problem

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-14, 21:12   #192
201604181004
Konto usunięte

Ale pojechałaś. No ja się do podstawówki po prostu nie nadaję. Nigdy w życiu. Taka opcja nie istnieje.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Ja wezmę cokolwiek, naprawdę, nawet złe gimnazjum czy zawodówkę ale nie lubię naprawdę nie lubię "ciućmolić" czyli "a ciu ciu ciu" robić :P i te kredki, matko, jak tak siedziałam z dziećmi to właśnie niektóre potrafiły kolorować obrazek godzinę bo ich największym życiowym problemem był wybór kredki. Podczas gdy jedne biorą cokolwiek i rysują byle jak, drugie robią to starannie i szybko, a trzecie modlą się nad kredkami jakby miały kolor zmienić. Trzeba się rozdwoić i roztroić zeby dostosować to do wszystkich, do tego trzeba się gryźć w język znacznie żeby dzieci nie stresować dziękuję ale nie
Stary 2013-03-14, 21:42   #193
seductivee
Zakorzenienie

Ja bym mogła pracować w podstawówce, ale z czasów, gdy ja jeszcze byłam w podstawówce Bo teraz to z tymi dzieciakami nie zrobi się "a ciu ciu ciu", bo one gorszych wulgaryzmów używają niż ja sama.

Teraz to celuję wyżej, najlepiej liceum, choć to też wyzwanie, bo trzeba przygotować choć tę garstkę do matury

Stary 2013-03-14, 21:46   #194
201604181004
Konto usunięte

Ale wieeesz są też biedne dziecięce słabe jednostki w klasie i trzeba je chronić i dmuchać
Stary 2013-03-14, 22:13   #195
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Hej, tak odnośnie podstawówki (tzn. klasy 4-6), to ja chyba nie zgadzam się z..hmm.. jak to nazwać? no chodzi mi o to, że nauczyciel powinien stawiać na rozwój ucznia - tzn. jeżeli dobra ocena była od 10 punktów, a uczeń za pierwszym razem dostał 2 punkty, a potem dostał 9 (czyli nie mieści się w skali pozytywnych ocen), to i tak trzeba mu pozytywną ocenę dać za to, że o tyle się poprawił...

Niby z jednej strony jest to motywowanie ucznia, ale z drugiej strony to taki uczeń może sobie pomyśleć, że za każdym razem może zawalać, bo potem się nauczy ledwo ledwo i nawet jak mu będzie brakowało punktów do pozytywnej oceny, to i tak zaliczy "za postępy"...

NIe wspominając już nawet o tym, że inne dzieciaki mogą czuć się pokrzywdzone - jakieś dziecko za pierwszym razem dostało te 10 punktów i pozytywną ocenę, a ktoś poprawia i poprawia, i później nawet nie dotrze do skali, ale dostanie dobrą ocenę za same starania.

A chyba po coś ta punktacja jest, żeby się jej trzymać...
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-14, 22:41   #196
201604181004
Konto usunięte

Na tym moim zdaniem polega trudność ;p podstawówka to kocioł i miks totalny, wszyscy na raz. Już na pewnym etapie np w liceum czy technikum ludzie dobierają się jakoś "sensownie" to znaczy nie są tam zupełnie z przypadku bo coś nimi kierowało (świadomego) że wybrali taką a nie inną szkołę i tu moim zdaniem spore ułatwienie bo wiesz czego się spodziewać po klasie humanistycznej w liceum mniej więcej (dobrym liceum)natomiast podstawówka to zonk totalny - i słabi uczniowie i dobrzy i ci z dysfunkcjami i ci bez, czasem chorzy i zdrowi i do tego w dużej ilości każdy z innymi predyspozycjami zainteresowaniami każdy z innym poziomem skupienia z innym tempem pracy - i weź tu je sprawiedliwie oceniaj tak właśnie żeby zmotywować a nie rozleniwić i przy okazji nie wpływać tym negatywnie na inne dzieci.

Dla mnie kosmos : p
Stary 2013-03-15, 19:54   #197
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Moja koleżanka uczy w weekendowej szkole polskiej. Ja takiej pracy nie podejmę, bo nie mam kursu pedagogicznego Teraz żałuję, że go nie zrobiłam
Moja "koleżanka" nie ma żadnych uprawnień, a uczy polskiego w jakiejś szkole językowej. Zarabia 15 zł/h (nie wiem, czy brutto czy netto), a potem śmieje się z obcokrajowców, którzy decydują się na same konwersacje niech lepiej pójdą do baru i zagadają z kimś, a tak to płacą mi za gadanie
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 20:58   #198
plywok
Zakorzenienie

jezu napiszcie za mnie licencjat.
wszędzie tylko słysze: i co napisałas? i jak ci idzie? a na jaki temat? a kiedy masz oddac?

a co was to obchodzi jak sie obronię to się pochwalę, a teraz dajcie mi spokój. to nie pomaga

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Moja "koleżanka" nie ma żadnych uprawnień, a uczy polskiego w jakiejś szkole językowej. Zarabia 15 zł/h (nie wiem, czy brutto czy netto), a potem śmieje się z obcokrajowców, którzy decydują się na same konwersacje niech lepiej pójdą do baru i zagadają z kimś, a tak to płacą mi za gadanie
też bym chciała teraz tak dorabiać.
i też bez uprawnień, ale mogę uczyć

(;
Stary 2013-03-15, 21:16   #199
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
jezu napiszcie za mnie licencjat.
wszędzie tylko słysze: i co napisałas? i jak ci idzie? a na jaki temat? a kiedy masz oddac?

a co was to obchodzi jak sie obronię to się pochwalę, a teraz dajcie mi spokój. to nie pomaga
Hehe, za mnie też Też nie lubię tych pytań, zwłaszcza, że mam tylko stronę napisaną Pytam ostatnio koleżankę - Ile napisałaś? A ona - A weź, mam dopiero tylko 16 stron

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-15, 21:29   #200
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

U mnie tam jeszcze do licencjatu daleko. Ale ogólnie nie lubię pisania prac zaliczeniowych.. dostanie się jakiś wąski temat, na który nie idzie zbyt dużo napisać, no a produkuj się na 10 stron. Ja lubię konkrety, a tak to będę musiała się rozwodzić i lać wodę o tym, co normalnie bym zmieściła na 3 stronach
Stary 2013-03-15, 22:48   #201
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
U mnie tam jeszcze do licencjatu daleko. Ale ogólnie nie lubię pisania prac zaliczeniowych.. dostanie się jakiś wąski temat, na który nie idzie zbyt dużo napisać, no a produkuj się na 10 stron. Ja lubię konkrety, a tak to będę musiała się rozwodzić i lać wodę o tym, co normalnie bym zmieściła na 3 stronach
prace zaliczeniowe to też był dla mnie kosmos.
czytałam np. jakies opracowanie zagadnienia. i twórca opracował błahe zagadnienie na trzy strony a ja bym to opisała na poł strony.
i tym sposobem, ze ja lubię krótko i na temat, to sie męczyłam. aby napisać te wymagane minimum

(;
Stary 2013-03-20, 18:59   #202
201706121151
Konto usunięte

Siema. Super ten wątek, przeglądam i przeglądam od jakiegoś czasu, ale nie mam jak znaleźć chwili, żeby przeczytać wszystko .
Tak swoją drogą, kłania się filolożka (przyszła znaczy się), która swojej filologii nienawidzi. Pozdro.
201706121151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 20:06   #203
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
prace zaliczeniowe to też był dla mnie kosmos.
czytałam np. jakies opracowanie zagadnienia. i twórca opracował błahe zagadnienie na trzy strony a ja bym to opisała na poł strony.
i tym sposobem, ze ja lubię krótko i na temat, to sie męczyłam. aby napisać te wymagane minimum
No te prace zaliczeniowe to takie sranie przecież to nie ćwiczy żadnych naszych zdolności ja np. mam taki temat, że zebrałam już sobie materiał poczytałam, no i ogólnie jest to bardzo wąskie zagadnienie więc mój wysiłek w pisaniu tej pracy będzie polegał nie na zgłębianiu zagadnienia, a na laniu wody i pisaniu tego samego po 5 razy innymi słowami, tylko po to, aby zmieścić się w wymaganej minimalnej długości pracy

Cytat:
kłania się filolożka (przyszła znaczy się), która swojej filologii nienawidzi.
A jaka to filologia?
Stary 2013-03-20, 20:15   #204
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
No te prace zaliczeniowe to takie sranie przecież to nie ćwiczy żadnych naszych zdolności ja np. mam taki temat, że zebrałam już sobie materiał poczytałam, no i ogólnie jest to bardzo wąskie zagadnienie więc mój wysiłek w pisaniu tej pracy będzie polegał nie na zgłębianiu zagadnienia, a na laniu wody i pisaniu tego samego po 5 razy innymi słowami, tylko po to, aby zmieścić się w wymaganej minimalnej długości pracy
Dokładnie jest to samo z pracą licencjacką. Wybierasz/wymyślasz sobie temat i musisz napisać te minimum 30 stron przepisując, streszczając, cytując słowniki, artykuły, całe książki Bo teorii nowej nie wymyślimy A jeszcze cała durnota z plagiatami... Ja rozumiem, jak ktoś czyjąś pracę tak na chama przepisuje to ok, ale jak ktoś oparł się w 80% na jednej książce, bo okazała się najlepsza i weź to swoimi słowami napisz
Ja obecnie siedzę nad 1 rozdziałem, który jest dla mnie najdurniejszy. Kolejne rozdziały to część badawcza, więc coś od siebie mogę dodać, a w tym przepisuję i streszczam artykuły Lepiej i łatwiej byłoby napisać, że się oparło na tej i na tej książce i jak ktoś chce zgłębić temat to niech sobie poczyta i styka... Ehh!

Stary 2013-03-20, 20:41   #205
201706121151
Konto usunięte

Cytat:
ja np. mam taki temat, że zebrałam już sobie materiał poczytałam, no i ogólnie jest to bardzo wąskie zagadnienie więc mój wysiłek w pisaniu tej pracy będzie polegał nie na zgłębianiu zagadnienia, a na laniu wody i pisaniu tego samego po 5 razy innymi słowami, tylko po to, aby zmieścić się w wymaganej minimalnej długości pracy

Cytat:
A jaka to filologia?
Angielska, nie polecam .

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Dokładnie jest to samo z pracą licencjacką. Wybierasz/wymyślasz sobie temat i musisz napisać te minimum 30 stron przepisując, streszczając, cytując słowniki, artykuły, całe książki Bo teorii nowej nie wymyślimy A jeszcze cała durnota z plagiatami... Ja rozumiem, jak ktoś czyjąś pracę tak na chama przepisuje to ok, ale jak ktoś oparł się w 80% na jednej książce, bo okazała się najlepsza i weź to swoimi słowami napisz
Ja obecnie siedzę nad 1 rozdziałem, który jest dla mnie najdurniejszy. Kolejne rozdziały to część badawcza, więc coś od siebie mogę dodać, a w tym przepisuję i streszczam artykuły Lepiej i łatwiej byłoby napisać, że się oparło na tej i na tej książce i jak ktoś chce zgłębić temat to niech sobie poczyta i styka... Ehh!
Dokładnie, masakra. Aktualnie dołączyłam do grona biedaków męczących się nad tym wymysłem, nie wiadomo czyim. Piszemy pracę licencjacką, która podobno jest nasza, ale i tak nie możemy wyrażać własnego zdania "według mnie", "uważam" itd. No heloł, to po co w ogóle coś takiego pisać? Żeby rozpływać się nad cudownością prac znanych autorów?

Edytowane przez 201706121151
Czas edycji: 2013-03-20 o 20:42
Stary 2013-03-20, 20:45   #206
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Aż mi się przypomniał jeden cytat: Jeżeli kradnie się z jednego autora - to jest to plagiat. Jeśli kradnie się z wielu - są to badania naukowe.

No bo co ej, będę miała jakiś temat z literatury, no to przecież nic nowego nie wymyślę Nie mogę nadinterpretować utworów i wymyślać jakichś cudów na kiju..
więc jak dla mnie pisanie pracy licencjackiej jest czymś bezsensownym.
I jeszcze zapis w wymaganiach, że praca powinna oryginalnie ujmować temat Też bez sensu, bo przecież promotor wybiera sobie zagadnienia ze swojej dziedziny, no a jak jest już X lat doktorem na uczelni, to nie dośc że pewnie przeczytał mnóstwo książek na dany temat, to jeszcze tematy takie przewijają się pewnie ciągle w pracach licencjackich, więc wątpię, czy można czymś jeszcze zaskoczyć
Stary 2013-03-20, 20:55   #207
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LaFleurBlanche Pokaż wiadomość
Angielska, nie polecam .

Dokładnie, masakra. Aktualnie dołączyłam do grona biedaków męczących się nad tym wymysłem, nie wiadomo czyim. Piszemy pracę licencjacką, która podobno jest nasza, ale i tak nie możemy wyrażać własnego zdania "według mnie", "uważam" itd. No heloł, to po co w ogóle coś takiego pisać? Żeby rozpływać się nad cudownością prac znanych autorów?
Także się nad tym zastanawiam. Choć z 2 strony, osobiście wolę pisać tę pracę niż pisać egzamin z całych 3 lat

Cytat:
Aż mi się przypomniał jeden cytat: Jeżeli kradnie się z jednego autora - to jest to plagiat. Jeśli kradnie się z wielu - są to badania naukowe.

No bo co ej, będę miała jakiś temat z literatury, no to przecież nic nowego nie wymyślę Nie mogę nadinterpretować utworów i wymyślać jakichś cudów na kiju..
więc jak dla mnie pisanie pracy licencjackiej jest czymś bezsensownym.
I jeszcze zapis w wymaganiach, że praca powinna oryginalnie ujmować temat Też bez sensu, bo przecież promotor wybiera sobie zagadnienia ze swojej dziedziny, no a jak jest już X lat doktorem na uczelni, to nie dośc że pewnie przeczytał mnóstwo książek na dany temat, to jeszcze tematy takie przewijają się pewnie ciągle w pracach licencjackich, więc wątpię, czy można czymś jeszcze zaskoczyć
Dlatego ja piszę z gramatyki, bo teorię mogę poprzeć swoimi badaniami Nie cierpię pisać takich prac. Ja jestem mistrzem wypracowań, luźnych myśli przelanych na papier. Mnie ten styl pisania, "naukowy", po prostu ogranicza. Póki co próbuję pisać dosyć dynamicznie, ale pewnie ten mój styl zostanie utemperowany...

Stary 2013-03-20, 21:06   #208
201706121151
Konto usunięte

Cytat:
Także się nad tym zastanawiam. Choć z 2 strony, osobiście wolę pisać tę pracę niż pisać egzamin z całych 3 lat
Ej, właśnie. Dziś dowiedziałam się od koleżanki, że coś takiego istnieje. Co to w ogóle jest . Chociaż... Ja mam pracę + 7 egzaminów w czerwcu .

A tak btw, to uczę się właśnie na jutrzejsze zaliczenie z wosu. Przypominam, że studiuję filologię angielską. Pozdrawiam .
Stary 2013-03-20, 21:14   #209
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LaFleurBlanche Pokaż wiadomość
Ej, właśnie. Dziś dowiedziałam się od koleżanki, że coś takiego istnieje. Co to w ogóle jest . Chociaż... Ja mam pracę + 7 egzaminów w czerwcu .

A tak btw, to uczę się właśnie na jutrzejsze zaliczenie z wosu. Przypominam, że studiuję filologię angielską. Pozdrawiam .
Niektórzy, np. moja koleżanka na dietetyce zamiast pisania pracy, ma egzamin ze wszystkich (większości?) przedmiotów, które były w ciągu tych 3 lat

Ja mam w tej sesji, dzięki Bogu, tylko 2 i pracę (którą nie wiem czy napiszę...)

Stary 2013-03-20, 21:32   #210
201706121151
Konto usunięte

Cytat:
Niektórzy, np. moja koleżanka na dietetyce zamiast pisania pracy, ma egzamin ze wszystkich (większości?) przedmiotów, które były w ciągu tych 3 lat

Ja mam w tej sesji, dzięki Bogu, tylko 2 i pracę (którą nie wiem czy napiszę...)
Sorry, ale przecież takiej ilości informacji przecież nie da się ogarnąć tak, żeby zaprezentować jakiś w miarę normalny poziom...

Jeśli chodzi o egzaminy, to ja co roku mam ok. 7. Bo po co niektóre przerzucić na sesję zimową, skoro przedmiot już jest skończony.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości