Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 13 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.13 2 4,08%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.13 0 0%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.13 3 6,12%
Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.13 0 0%
Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.13 2 4,08%
Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 3 6,12%
Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13 22 44,90%
Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.13 10 20,41%
Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.13 0 0%
Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.13 5 10,20%
Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13 2 4,08%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-19, 08:35   #181
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Kurcze ale to niedobrze... później może być problem z ostatnią fazą porodu jak będzie za bardzo kobita znieczulona chyba, że może dają jakąś małą dawkę
wszędzie dają taką samą dawkę zoz, którą się uzupełnia ja przestaje działać chyba po 2-3h jak jets długi poród

wczoraj omawialiśmy temat znieczulenia i wpływu na parcie i owszem czuje się słabo skurcze i nie ma takiej potrzeby parcia więc trzeba słuchać położnej i przeć jak każe z całej siły wiesz znieczulenie jest dla chętnych ja się raczej na pewno decyduje
Stary 2013-03-19, 08:37   #182
xal
Zakorzenienie

Dot.: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.

Jeszcze z poprzedniego ..

Komiksowa nie myśl za długo z tym numerem telefonu tylko zgłoś skargę, no chyba, że w zeznaniu podpisałaś się pod formułką, że wyrażasz zgodę na udostępnianie swoich danych. Jeśli nie to ABSOLUTNIE nie wolno udostępniać. Takie jest moje zdanie, ale wiesz prokurator mysli, że jest ponad wszystkimi i chciał się pozbyć twojego problemu.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
wczoraj omawialiśmy temat znieczulenia i wpływu na parcie i owszem czuje się słabo skurcze i nie ma takiej potrzeby parcia więc trzeba słuchać położnej i przeć jak każe z całej siły wiesz znieczulenie jest dla chętnych ja się raczej na pewno decyduje
U nas mówiła, że dają w takim momencie, żeby parcie było, czasami już nie dają bo właśnie za późno i parcia nie ma.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 08:38   #183
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Można mrozić sernik na zimno??
nie wiem, ale ja bym nie mroziła
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 08:40   #184
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Nadrobione a myślałam, że w nowym wątku będzie już więcej napisane Dobranoc
Nadrobiłaś niestarannie, bo pytałam czy opcja z Wiktorem się zmieniła?

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
dzień dobry wszystkim u mnie napadało przez noc śniegu, i musze odśnieżać auto. wiosno gdzie jesteś?
Ja już mam dosyć tej pogody. Przecież miała być wiosna od tego tygodnia. Tymczasem nasypało śniegu i przed chwilą znowu zaczął padać.

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
Dzień dobry.
Znalazłam w szafie torbę pełną ciuszków po małej-nawet nie wiem skąd się wzięły, bo dałabym sobie rękę uciąć, ze wszystko wydałam.. Dopdatkowo w tej torbie była 1 reklamówka cała wypchana.. ciuszkami dla chłopca Takimi na lato-rampersiki, koszulki - w szoku jestem - nie pytajcioe skąd mam chłopięce ciuszki bo pojęcia nie mam ale fajnie, że są
Znalazłam też laktator Avent Isis - dokupić muszę tylko nakładkę masującą i laktator jak nowy
Gdzie takie fajne szafy sprzedają?

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
hello. Dzielę się rankiem piękną wiadomością, a mianowicie... ZDAŁAM TEN EGZAMIN NA TŁUMACZ PRZYSIĘGŁEGO: jupi::j upi: normalnie dziewczyny, mam od tego taki power, że eksploduję, nie wierzyłam w to, że zdam, co prawda teraz czeka mnie druga część egzaminu, ustna, no i w tym celu będę znowu musiała śmigać te parę godzin do Warszawy w przyszłym tygodniu.
Postaram się przez ten tydzień coś skrobnąć, ale z byciem na bieżąco mogę mieć problem, bo chcę jeszcze ostro pozakuwać.
Gratulacje!

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Może Ci się nogi pogniotły

Jestem wściekła!
TŻ rozbił łbem mój ukochany, przedrogi żyrandol!
Nie odzywam się do Niego ;(
1) Padłam!
2) Uuuu... kogo żałować, męża, czy żyrandolu? Szkoda.

Cytat:
tak w moim tutaj nie ma żadnego problemu dają każdej która chce, nawet jak jest za późno, a pacjentka bardzo chce to robią to ze względów 'humanitarnych' dla lepszego samopoczucia pacjentki, żeby przynajmniej po ją nie bolało
Zorientuj się wśród znajomych jak to jest z tym znieczuleniem, bo u nas w szpitalu też dają na życzenie, bezpłatnie. A w praktyce wygląda to różnie. Poza tym, ile musi minąć czasu od podania, żeby zzo zadziałało? Z tego co wiem, to "za późno" to już jest po 7-8mym centymetrze. Koleżanka rodziła w listopadzie w Kato (na Łubinowej) i nie chciała znieczulenia, ale jak przyszło do 7cm, to jednak się na nie zdecydowała, ale położna po zbadaniu jej powiedziała, że już za późno. 15 minut później Jasiek był na świecie. I tak się zastanawiam... do zzo muszą ściągnąć anestezjologa, wszystko przygotować, zanim to podadzą, to to może w ogóle nie zadziałać na czas? Pokopałam trochę w necie i utwierdziłam się w przekonaniu, że wolałabym uniknąć zzo.

Pacjentki nie zdają sobie często sprawy z tego, że ZZO nie zakłada się od początku porodu. Zbyt szybkie podanie leków może zahamować postęp porodu, natomiast leki zbyt późno podane, mogą po prostu nie zdążyć zadziałać. ZZO zakłada się wiec zazwyczaj, gdy pacjentka ma 5-8 cm rozwarcia. Warto w tym momencie zwrócić uwagę na to, że faza porodu w której szyjka rozwiera się od 0 do 6 cm przebiega wolno, a późniejsze rozwieranie zachodzi zazwyczaj dużo szybciej (dlatego, zazwyczaj nie ma sensu zakładania ZOP przy dużym rozwarciu).

Znieczulenie zewnątrzoponowe w zasadzie całkowicie wyklucza koncepcje porodu naturalnego czy aktywnego. Pacjentka której podano ZZO, nie będzie przyjmowała pozycji wertykalnych i nie będzie rodziła w wodzie. Przyczyna tego jest prosta – pacjentka nie ma czucia w nogach. Przez cały poród leży więc w łóżku. Powszechnie znana jest teoria, że jedna interwencja pociąga za sobą następne. Często ciągłe leżenie rodzącej powoduje ucisk na żyły (zespół ucisku żyły głównej dolnej), co z kolei zmniejsza dopływ tlenu do macicy i do płodu. Maluch natomiast na obniżenie stężenia tlenu reaguje… spadkiem częstości akcji serca i oddaniem smółki. Sytuacja ta często powoduje powikłania i jest przyczyną wykonania cięcia cesarskiego.

Ponadto zniesienie bólu bardzo często sprawia, że rodzące (zwłaszcza rodzące pierwszy raz), nie czując bólu, nie wiedzą na jakim etapie porodu się znajdują i nie mają odruchu parcia. Jest to przyczyna znacznego wzrostu porodów zabiegowych ( kleszczowych i z użyciem próżnociągu), a także cięć cesarskich, u pacjentek u których zastosowano ZZO.

O, i znalazłam chyba odpowiedź na moje pytanie:

Znieczulenie zewnątrzoponowe zaczyna działać po 10-15 minutach. Ale zdarza się, że za pierwszym razem jednak nie skutkuje, wtedy lekarz podaje je rodzącej ponownie, robiąc wkłucie w inne miejsce w kręgosłupie. Czasami bywa już za późno na podanie środka przeciwbólowego: jeśli rozwarcie dojdzie do 8 cm, to nie ma sensu znieczulać, bo nim minie kwadrans i lek zacznie działać, poród jest w toku i za chwilę może urodzić się malec.

Proszę nie brać tych cytatów za bardzo do serca, bo tak jak mówię, to są wycinki z artykułów znalezionych w necie.

Cześć

Leon

Edytowane przez anoxee
Czas edycji: 2013-03-19 o 08:42
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 08:41   #185
potterka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=SxjPRIYojRg

syn mój pokazał mi to przed chwilą ..niby coś o tym powidoku wiedziałam ale nigdy w taki sposób..
może spróbujcie dla relaksu trochę pocwiczyc wzrok

a i powiększcie sobie to na cały ekran..lepszy efekt
nie słyszałam o tym
Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Dziewczyny co kupowały Jedo Fyn nowy, mam prośbę o PW gdzie kupowałyście, szukam sprawdzonego sklepu no i cenowo też fajnie by było tańszy znaleźć
ja jeszcze nie kupiłam ale zamierzam tutaj http://allegro.pl/wozek-jedo-fyn-4ds...102261838.html
Są z gliwic i na stronie skleppu jeszcze taniej

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość

ej laski jestem załamana.. w końcu miałam czas dla siebie i sie pooglądałam z każdej strony..i tz ma wpi...ol..

CAŁE pośladki I CAŁE uda z tyłu + połowa łydek to olbrzymie fioletowe rozstępy..
w życiu nie widziałam nic takiego... przenigdy..
uuu
potterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 08:43   #186
metropolitan
Zadomowienie

dziewczyny, dzięki za za egzam

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
wczoraj bylam na rynku i tam to dopiero byly truskawki mutanty - masakra truskawaka miala z 7 cm wysokosci i 5 szerokosci, az strach bylo na nie patrzec a co dopiero je zjesc
a te z lidla fakt nie najlepsze ale co zrobic jak beda juz i bedziemy karmily to nawet nie skosztujemy wiec pochalaniam , a najbardiej zal mi czeresni bo je uwielbiammmm
A co do sniegu to faktt ptrzac za okno to wyglada na poczatek zimy a nie na jej koniec heheheh

aaaaa najwazniejszego nie napisalam heheheh GRATULACJE suuuperr i trzymam kciuki za ustny ))
no, ja właśnie rodziłam małą na jesień to nie miałam dylematu, ale chyba bym nie jadła takich rzeczy przy karmieniu, chociaż teraz myślę, że może metodą prób i błędów coś tam wciągnę z drzewka latem, bo u nas i wiśnie i czereśnie i śliwki i agrest na placu...no mnóstwo tego mamy... pamiętam, że raz zjadłam zupę ogórkową jak małą karmiłam i baardzo tego obie żałowałyśmy. Blanka, bo dostała kolek, sraczki i wszystkiego w ogóle, a ja bo musiałam patrzeć jak się drze bidok.... także trzeba będzie uważać...

co do rozstępów, ja nie mam na razie, ale muszę się częściej smarować, bo swędzi mnie bardzo brzuch, a mały się już tak rozpycha, że szok. Wczoraj "podniosłam" sobie bęben i zobaczyłam jak mi sie w poprzek rozciągnęła blizna po cc, mam prawie na całą szerokość bębenka.... masakra. Ale to chyba się skurczy mam nadzieję... tylko, żeby mi z marszu nie ciachli teraz prz cc na taką szerokość jak jest teraz!!

w ogóle, w super-pharmie jest promocja, jak macie kartę Lifestyle: femibion 60 tabletek za 15,99 zamiast 42 zł!
chusteczki kindii nawilżane za 2,99 zł
płyn do mycia Johnson pół litra za 9,99 zł
i pampersy paczka za 29,99 zamiast 46 zł

ja sobie wezmę femibion i może te pampy jakby były jakieś małe.
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 08:45   #187
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość

Jakbym jutro zamówiła wózek to do końca tygodnia miałabym go w domu (czeka się max 3 dni ), ale jeszcze się zastanawiamy czy zamawiać teraz czy dopiero po Świętach
Ale ty nowy kupujesz to inaczej

Cytat:
ZDAŁAM TEN EGZAMIN NA TŁUMACZ PRZYSIĘGŁEGO

Cytat:

my mamy nawilżasz i jets lepiej, do tego wietrze przed snem

Też mam nawilżacz i od czasu jak go kupiłam jest dużo lepiej z moimi zatokami.

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
u nas w szpitalu mają tylko gaz rozweselający
U mnie tak samo...dlatego zastanwiam się nad innym. Jak Diabli wróci to musze ją zapytać co i jak bo ona ma zamiar tam rodzić.

Ale mnie mama wkurzyła...wczoraj pretensje że nie poszłam do kościoła na rekolekcje mimo, że nauke dla rodzin obejrzałam na kamerze internetowej ( jak w tamtym roku ) to miała pretensje ze nie poszłam na mszę. A dziś rano ( na bank dlatego, że nie poszłam ) rzuciła mi tekstem, że całe dnie siedze z laptopem na kolanach i telefonem i na pewno to nie jest dobre dla dziecka. A laptopa na kolana już od dawna nie daje. Jak ta kobieta mnie irytuje...

Ale miałam dziś zrypany sen. Tż mi oświadczył, że wyjeżdża do Rosji zarabiać kasę na pół roku. Ja mu tłumaczę, że ani dużo tam nie zarobi no i dziecko ma się urodzić, ale nic do niego nie docierało. Normalnie myślałam, że go uduszę i nawet zła sie obudziałam.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 08:47   #188
xal
Zakorzenienie

Potterko znalazłam ich wczoraj, pytałam męża ile kosztuje bilet PKP do gliwic od nas, bo mimo, że on pracuje w gliwicach to do sklepu raczej nie pójdzie, a jak pójdzie to obawiam się, że wszystkie moje pytania i wątpliwości po jego oglądaniu będą "rozwiane" jedną odpowiedzią "fajny, bierzemy, zobaczysz jak przyjdzie"
No a na PKP mnie ochrzanił, że jechać oglądać mogę, ale samochodem bo w ciąży jestem. Na benzynę to mi trochę żal kasy, ale może jak będzie cieplej to się po prostu z nim umówię, że go odbiorę z pracy.
Dzisiaj mi odpisali z tego sklepu, że można u nich memo oglądać, będziesz może tam osobiście czy zamawiasz przez neta?

Stary 2013-03-19, 08:48   #189
vvgh
Wtajemniczenie

Cytat:

w ogóle, w super-pharmie jest promocja, jak macie kartę Lifestyle: femibion 60 tabletek za 15,99 zamiast 42 zł!

Ale to tylko z tą kartą?
Stary 2013-03-19, 08:51   #190
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość

Zorientuj się wśród znajomych jak to jest z tym znieczuleniem, bo u nas w szpitalu też dają na życzenie, bezpłatnie. A w praktyce wygląda to różnie. Poza tym, ile musi minąć czasu od podania, żeby zzo zadziałało? Z tego co wiem, to "za późno" to już jest po 7-8mym centymetrze. Koleżanka rodziła w listopadzie w Kato (na Łubinowej) i nie chciała znieczulenia, ale jak przyszło do 7cm, to jednak się na nie zdecydowała, ale położna po zbadaniu jej powiedziała, że już za późno. 15 minut później Jasiek był na świecie. I tak się zastanawiam... do zzo muszą ściągnąć anestezjologa, wszystko przygotować, zanim to podadzą, to to może w ogóle nie zadziałać na czas? Pokopałam trochę w necie i utwierdziłam się w przekonaniu, że wolałabym uniknąć zzo.

Pacjentki nie zdają sobie często sprawy z tego, że ZZO nie zakłada się od początku porodu. Zbyt szybkie podanie leków może zahamować postęp porodu, natomiast leki zbyt późno podane, mogą po prostu nie zdążyć zadziałać. ZZO zakłada się wiec zazwyczaj, gdy pacjentka ma 5-8 cm rozwarcia. Warto w tym momencie zwrócić uwagę na to, że faza porodu w której szyjka rozwiera się od 0 do 6 cm przebiega wolno, a późniejsze rozwieranie zachodzi zazwyczaj dużo szybciej (dlatego, zazwyczaj nie ma sensu zakładania ZOP przy dużym rozwarciu).

Znieczulenie zewnątrzoponowe w zasadzie całkowicie wyklucza koncepcje porodu naturalnego czy aktywnego. Pacjentka której podano ZZO, nie będzie przyjmowała pozycji wertykalnych i nie będzie rodziła w wodzie. Przyczyna tego jest prosta – pacjentka nie ma czucia w nogach. Przez cały poród leży więc w łóżku. Powszechnie znana jest teoria, że jedna interwencja pociąga za sobą następne. Często ciągłe leżenie rodzącej powoduje ucisk na żyły (zespół ucisku żyły głównej dolnej), co z kolei zmniejsza dopływ tlenu do macicy i do płodu. Maluch natomiast na obniżenie stężenia tlenu reaguje… spadkiem częstości akcji serca i oddaniem smółki. Sytuacja ta często powoduje powikłania i jest przyczyną wykonania cięcia cesarskiego.

Ponadto zniesienie bólu bardzo często sprawia, że rodzące (zwłaszcza rodzące pierwszy raz), nie czując bólu, nie wiedzą na jakim etapie porodu się znajdują i nie mają odruchu parcia. Jest to przyczyna znacznego wzrostu porodów zabiegowych ( kleszczowych i z użyciem próżnociągu), a także cięć cesarskich, u pacjentek u których zastosowano ZZO.

O, i znalazłam chyba odpowiedź na moje pytanie:

Znieczulenie zewnątrzoponowe zaczyna działać po 10-15 minutach. Ale zdarza się, że za pierwszym razem jednak nie skutkuje, wtedy lekarz podaje je rodzącej ponownie, robiąc wkłucie w inne miejsce w kręgosłupie. Czasami bywa już za późno na podanie środka przeciwbólowego: jeśli rozwarcie dojdzie do 8 cm, to nie ma sensu znieczulać, bo nim minie kwadrans i lek zacznie działać, poród jest w toku i za chwilę może urodzić się malec.

Proszę nie brać tych cytatów za bardzo do serca, bo tak jak mówię, to są wycinki z artykułów znalezionych w necie.

Cześć
Wszystkie te pytania omawialiśmy wczoraj na SR dają dopiero od 3-4 cm rozwarcia, oczywiście, że nie czujesz bólu i potrzeby parcia więc muszą Cię instruować zaczyna działać po ok 3-4 skurczach. Na końcówce nie ma sensu bo nie zdąży zadziałać ale jak pacjentka ma się poczuć lepiej psychicznie to jej mogą zrobić. Jesli chodzi o czucie w nogach znieczulone zostają nerwy bólowe, nie ruchowe, więc można zmieniac pozycje bez problemu, oczywiście u niektórych może być uczucie nóg z waty itp. indywidualna sprawa Co do czasu czekania na anestezjologa to u nich nie ma problemu, gdy się zgłasza prośbę nim przygotują pacjentkę to akurat zejdzie anestezjolog - max 20 minut. Mówiono tez o tym, że u nich anestezjolodzy są wyszkoleni, że ból porodowy to też ból i nie olewają takich pacjentek.

Ja chce znieczulenie, chyba, że stwierdzę, że poród to tak cudowne uczucie, że chce żeby trwał wiecznie :P
Stary 2013-03-19, 08:55   #191
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:

Co do Feminionu to rób jak uważasz ale to nie jest ten co się powinno brać od 12tc tylko ten najzwyklejszy co zazwyczaj przed ciążą sie bierze. Teraz to raczej feminion natal 2.

Laura

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-19, 08:55   #192
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Ale mnie mama wkurzyła...wczoraj pretensje że nie poszłam do kościoła na rekolekcje mimo, że nauke dla rodzin obejrzałam na kamerze internetowej ( jak w tamtym roku ) to miała pretensje ze nie poszłam na mszę. A dziś rano ( na bank dlatego, że nie poszłam ) rzuciła mi tekstem, że całe dnie siedze z laptopem na kolanach i telefonem i na pewno to nie jest dobre dla dziecka. A laptopa na kolana już od dawna nie daje. Jak ta kobieta mnie irytuje...

Ale miałam dziś zrypany sen. Tż mi oświadczył, że wyjeżdża do Rosji zarabiać kasę na pół roku. Ja mu tłumaczę, że ani dużo tam nie zarobi no i dziecko ma się urodzić, ale nic do niego nie docierało. Normalnie myślałam, że go uduszę i nawet zła sie obudziałam.
1) Ojej, współczuję sytuacji z mamą. Akurat kwestia wiary powinna być dla każdego sprawą indywidualną, tak uważam. Siostra tż-a z mężem są bardzo wierzący (szczególnie szwagier), chodzą co niedzielę do kościoła i w niedzielę wielkanocną mamy jechać z samego rana do dziadków na święta (80km) i wczoraj szwagier przeżywał, że się nie wyśpi, bo w wielką sobotę o 21 albo 22 jest najważniejsza msza w roku i trwa ponad 3h, a przesuwamy czas z soboty na niedzielę z 2 na 3 i nie dość, że późno wróci, to jeszcze godzinę krócej będzie spał. Tż później mi mówi, że oni idą na 3h do kościoła i się śmiał, że on w całym roku tyle nie przebywał w kościele. Każdy przecież robi jak uważa.

2) Do Rosji?

Leon
Stary 2013-03-19, 08:55   #193
potterka
Zakorzenienie

Xal miałam zamiar się tam wybrać, ale niestety mój plan się rypnął i z racji tego, że mam nakaz leżenia pod groźbą wylądowania w szpitalu to pozostają mi tylko zakupy przez neta
potterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 08:56   #194
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Nadrobiłaś niestarannie, bo pytałam czy opcja z Wiktorem się zmieniła?

1) Padłam!
2) Uuuu... kogo żałować, męża, czy żyrandolu? Szkoda.

Cześć
TŻ na szczęście nie ucierpiał, tylko żyrandol, więc żyrandola!
Szkoda mi go, bo chodzi jak zbity pies i mówi, że kupi mi nowy, a ja nie chce nowego ;(

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
szkoda żyrandola

czemu chcesz czekać aż do czasu po porodzie? ja bym zaczęła ostre smarowanko już teraz..bo jak zbladną to walka na nic
Szkodaaaa, szkodaaa

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
ogromne gratulacje. I trzymam kciuki za ustny

Moja też - zaczęła się odpinać sama jak wsiadam do samochodu

Nawet nic nie mów..
Wczoraj była u nas koleżanka mojej Z. i porwała mi firankę makaronową w salonie
Zaplątała się (po co się w nią plątała i jakim sposobem ja się pytam) i pociągnęła i cały ozdobny wzór się podarł.
To szczęście, ze jej na głowę karnisz nie spadł
Teraz możesz sobie obciąć i mieć krótką?! Czy nie da rady? Albo zapleść warkoczyki

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Weź nic nie mów, patrzę za okno i wyję
Mam dość...śniegu nawaliło tyle że aż się zdziwiłam.. Maaaaseeee
.
Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
za znalezisko.
W warszawie taka plucha że szok. Dobrze że nigdzie nie wychodzę

GRATULACJE!!

A mężowi się nic nie stało?
No raczej, że nie celowo, jakby celowo to musiałabym go wyprowadzić
Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
O super! Gratki!!

łe niedobry!!

Dzisiaj wstawałam 4 razy w nocy.. Dokładnie co 3 godziny.. jak tak dalej pójdzie to wstawanie do dzieciaczka będzie mi zupełnie niestraszne.. Przynajmniej będzie łatwiej bo mi brzuch nie będzie ciażyl (chyba, że wtedy cycki będą wisieć.. moze nie)
Gorzej jak brzuch też zostanie
Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość
Ile do nadrobienia.... Dwa dni mnie tylko nie było a tu już nowy wątek

Dziś masakryczna pogoda..... Śnieg z deszczem, zimno, ślisko... Ech. Chcę wiosny!!!
Wczoraj w końcu wybraliśmy się do siostry TŻa zobaczyć małą, która się urodziła 1.03. Jest mikro! Jeny,jest taka mała że szok. Nie zauważyłam jej,jak leżała w kocyku.Taka spokojna,nic im nie płacze, tylko je i robi kupki
Ooo urodziła się w moje urodziny
Póniej podskoczy i będzie duża
Cytat:
hello. Dzielę się rankiem piękną wiadomością, a mianowicie... ZDAŁAM TEN EGZAMIN NA TŁUMACZ

GRATULUJĘ!!!

Piszecie o przekręcaniu się maluchów.
Moja od wczoraj tak się przekręca, że po prostu boli.
Wyje z bólu. I już naprawdę nie wiem gdzie ona zaś...Wczoraj myślałam, że już wyjdzie z brzucha sama.
Nie wiem czy trafia w jakiś mięsień czy w jajnika czy w co, ale jak wstaję po takim kopaniu i fikołkach to chodzę w pół zgięta.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 09:03   #195
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez potterka Pokaż wiadomość
Xal miałam zamiar się tam wybrać, ale niestety mój plan się rypnął i z racji tego, że mam nakaz leżenia pod groźbą wylądowania w szpitalu to pozostają mi tylko zakupy przez neta
Oj, no to Cię uziemili ... trzymaj się tam
Cytat:
Wyje z bólu. I już naprawdę nie wiem gdzie ona zaś...Wczoraj myślałam, że już wyjdzie z brzucha sama.
Nie wiem czy trafia w jakiś mięsień czy w jajnika czy w co, ale jak wstaję po takim kopaniu i fikołkach to chodzę w pół zgięta.
A moja dzisiaj znowu na dole mimo 32tc. Jakoś się tym nie stresuję, przekręci się albo nie. Wczoraj na wizycie jak lekarka przyłożyła KTG żeby ją podsłuchać to mi zaczął cały brzuch falować, nie lubi inwigilacji

Stary 2013-03-19, 09:03   #196
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Wszystkie te pytania omawialiśmy wczoraj na SR dają dopiero od 3-4 cm rozwarcia, oczywiście, że nie czujesz bólu i potrzeby parcia więc muszą Cię instruować zaczyna działać po ok 3-4 skurczach. Na końcówce nie ma sensu bo nie zdąży zadziałać ale jak pacjentka ma się poczuć lepiej psychicznie to jej mogą zrobić. Jesli chodzi o czucie w nogach znieczulone zostają nerwy bólowe, nie ruchowe, więc można zmieniac pozycje bez problemu, oczywiście u niektórych może być uczucie nóg z waty itp. indywidualna sprawa Co do czasu czekania na anestezjologa to u nich nie ma problemu, gdy się zgłasza prośbę nim przygotują pacjentkę to akurat zejdzie anestezjolog - max 20 minut. Mówiono tez o tym, że u nich anestezjolodzy są wyszkoleni, że ból porodowy to też ból i nie olewają takich pacjentek.

Ja chce znieczulenie, chyba, że stwierdzę, że poród to tak cudowne uczucie, że chce żeby trwał wiecznie :P
A rozmawialiście coś o fragmencie pogrubionym? Pierwsze słyszę. Tak jest?

Na czym polega ZZO?

Jeśli zdecydujesz się na znieczulenie zewnątrzoponowe - teraz w skrócie - o tym, co Cię czeka. Przed podaniem znieczulenia położna przetoczy Ci minimum litr płynów dożylnie, po to , by złagodzić niepożądany efekt obniżenia się ciśnienia krwi. Anestezjolog ułoży Cię na boku (lub w pozycji siedzącej), z kolanami podciągniętymi do brzucha. Okolicę krzyżową pleców umyje Ci płynem dezynfekcyjnym, a następnie znieczuli miejscowo skórę tam, gdzie dokona wkłucia. Kobiety boją się tego momentu, ale ból z tym związany można porównać do ukłucia komara!

Teraz lekarz przez światło igły wprowadzi cienki silikonowy cewnik w przestrzeń zewnątrzoponową. Jego końcówkę przymocuje Ci na plecach i poprosi , abyś leżała nieruchomo przez około 15-20 min. I to jest kolejny trudny moment dla Ciebie - niemożność zmiany pozycji w trakcie silnej czynności skurczowej przez ok. 20 min.!

Znieczulenie działa przez około dwie godziny. Jeśli w tym czasie nie uda Ci się urodzić (co często się zdarza), otrzymasz kolejną dawkę.

A co do ostatniego Twojego zdania, to się nie śmiej, bo tak może być. Ta koleżanka właśnie mówiła, że do 7cm było spoko. No i byłam u niej, jak mały miał 2 m-ce, to chciałaby już być w ciąży z kolejnym dzieckiem. Tak poważnie.

Leon
Stary 2013-03-19, 09:06   #197
vvgh
Wtajemniczenie

Cytat:
T

Mój zaczyna jakoś w żebra uderzać... A jak się kładę na bok to oczywiście atak mojego boku... I tylko podskakuję i muszę na plecach leżeć.. A tak nie wygodnie.
Stary 2013-03-19, 09:06   #198
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
A rozmawialiście coś o fragmencie pogrubionym? Pierwsze słyszę. Tak jest?

Jego końcówkę przymocuje Ci na plecach i poprosi , abyś leżała nieruchomo przez około 15-20 min. I to jest kolejny trudny moment dla Ciebie - niemożność zmiany pozycji w trakcie silnej czynności skurczowej przez ok. 20 min.!

Znieczulenie działa przez około dwie godziny. Jeśli w tym czasie nie uda Ci się urodzić (co często się zdarza), otrzymasz kolejną dawkę.

A co do ostatniego Twojego zdania, to się nie śmiej, bo tak może być. Ta koleżanka właśnie mówiła, że do 7cm było spoko. No i byłam u niej, jak mały miał 2 m-ce, to chciałaby już być w ciąży z kolejnym dzieckiem. Tak poważnie.
O rurce mówili, że masz w plecach bo co 2h dodają dawki jeśli poród trwa, o tym żeby sie nie ruszać 20 minut nic nie było. Było tylko o tym, że ciężko się usiąść w trakcie bóli na końcu łożka i zgiąć żeby podać znieczulenie i że trzeba powiedzieć jak nadchodzi skurcz to sie robi przerwę i podaje między skurczami. Dużo kobiet własnie chce znieczulenie jak jest już za późno dlatego aj wolę profilaktycznie wcześniej:P
Stary 2013-03-19, 09:07   #199
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Oj, no to Cię uziemili ... trzymaj się tam

A moja dzisiaj znowu na dole mimo 32tc. Jakoś się tym nie stresuję, przekręci się albo nie. Wczoraj na wizycie jak lekarka przyłożyła KTG żeby ją podsłuchać to mi zaczął cały brzuch falować, nie lubi inwigilacji
Ja też absolutnie się nie przejmuję tym jak leży, bo co ma być to będzie, póki co cały czas głowę miała w górze, tylko mój pęcherz i jajnik na tym cierpią i póki się nie obróci, będę cierpieć - tak mi lekarz powiedział...

Kuźwa jeszcze auto nam odmówiło posłuszeństwa!
Na szrot z Nim
Już nie mam do Niego siły...
Został Nam w spadku po dziadkach samochód, więc dobrze, że ma czym TŻ jechać do ZUSu w tą śnieżycę a jest okropna....

Co zaaaaaa dzień

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-19, 09:08   #200
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
1) Ojej, współczuję sytuacji z mamą. Akurat kwestia wiary powinna być dla każdego sprawą indywidualną, tak uważam. Siostra tż-a z mężem są bardzo wierzący (szczególnie szwagier), chodzą co niedzielę do kościoła i w niedzielę wielkanocną mamy jechać z samego rana do dziadków na święta (80km) i wczoraj szwagier przeżywał, że się nie wyśpi, bo w wielką sobotę o 21 albo 22 jest najważniejsza msza w roku i trwa ponad 3h, a przesuwamy czas z soboty na niedzielę z 2 na 3 i nie dość, że późno wróci, to jeszcze godzinę krócej będzie spał. Tż później mi mówi, że oni idą na 3h do kościoła i się śmiał, że on w całym roku tyle nie przebywał w kościele. Każdy przecież robi jak uważa.

2) Do Rosji?
Pod tym względem moja mama jest strszna. Jak ja to czasem mówię bardziej święta niż papież. Lata do tego kościoła jak nie wiem. Wiadomo niech każdy robi jak chce ja jej nie bronię chodzić. Tak też byłam wychowana, że co niedziele, rekolekcje, najlepiej różańcem, majówki, drogi krzyżowe i gorzkie żale. I do czasu aż się wyprowadziłam chodziłam bo co miałam zrobić. Ja nie jestem jakoś strasznie wierzącą osobą. 2 razy w roku pójdę do kościoła i mi wystarczy, nie czuję też potrzeby pójścia do spowiedzi i nie chodzę, ale teraz jak mieszkamy z rodzicami to, że tak powiem musimy szanować ich zasady. Wiec jak przychodzi niedziela to albo idzemy na spacer, albo do teściowej jedziemy, żeby nie było awantury, że nie chodzimy do kościoła. No cóz jak będziemy na swoim to będziemy sobie rządzić a narazie muszę to znieść.

Laura

Stary 2013-03-19, 09:09   #201
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Nie udzielili TŻtwoi w ZUSie informacji co do zasiłku - czemu go nie ma.
Że osoba zainteresowana musi przybyć, a TŻ, że nie może, bo ma nakaz leżenia od lekarza, a kobita popatrzyła w zwolnienie, stwierdziła, że jest dwójka, więc mogę chodzić to mam sama sobie przyjść

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2013-03-19, 09:17   #202
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Pod tym względem moja mama jest strszna. Jak ja to czasem mówię bardziej święta niż papież. Lata do tego kościoła jak nie wiem. Wiadomo niech każdy robi jak chce ja jej nie bronię chodzić. Tak też byłam wychowana, że co niedziele, rekolekcje, najlepiej różańcem, majówki, drogi krzyżowe i gorzkie żale. I do czasu aż się wyprowadziłam chodziłam bo co miałam zrobić. Ja nie jestem jakoś strasznie wierzącą osobą. 2 razy w roku pójdę do kościoła i mi wystarczy, nie czuję też potrzeby pójścia do spowiedzi i nie chodzę, ale teraz jak mieszkamy z rodzicami to, że tak powiem musimy szanować ich zasady. Wiec jak przychodzi niedziela to albo idzemy na spacer, albo do teściowej jedziemy, żeby nie było awantury, że nie chodzimy do kościoła. No cóz jak będziemy na swoim to będziemy sobie rządzić a narazie muszę to znieść.
Doskonale Cię rozumiem. Też znam taką sytuację, że właśnie koleżanka z mężem wychodzili do kościoła, czyli na sklepy, żeby teściowa nie buczała. Powiem Ci, że po kilku latach ona się zorientowała (pewnie wcześniej) i teraz nie mają z nią problemów, już ich nie "terroryzuje".

Cytat:
Że osoba zainteresowana musi przybyć, a TŻ, że nie może, bo ma nakaz leżenia od lekarza, a kobita popatrzyła w zwolnienie, stwierdziła, że jest dwójka, więc mogę chodzić to mam sama sobie przyjść

Leon
Stary 2013-03-19, 09:18   #203
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee
Zorientuj się wśród znajomych jak to jest z tym znieczuleniem, bo u nas w szpitalu też dają na życzenie, bezpłatnie. A w praktyce wygląda to różnie. Poza tym, ile musi minąć czasu od podania, żeby zzo zadziałało? Z tego co wiem, to "za późno" to już jest po 7-8mym centymetrze. Koleżanka rodziła w listopadzie w Kato (na Łubinowej) i nie chciała znieczulenia, ale jak przyszło do 7cm, to jednak się na nie zdecydowała, ale położna po zbadaniu jej powiedziała, że już za późno. 15 minut później Jasiek był na świecie. I tak się zastanawiam... do zzo muszą ściągnąć anestezjologa, wszystko przygotować, zanim to podadzą, to to może w ogóle nie zadziałać na czas?
przede wszystkim do znieczulenia trzeba mieć wyniki badań z ostatnich 12h (krzepliwość, morfologia). jak kobieta w planie porodu ma że chce znieczulenie, to jej robią od razu te badania w szpitalu. jak się decyduje przy większym rozwarciu to zwykle zdąży urodzić zanim zrobią badania (ok 30 min. , przyjdzie lekarz anestezjolog, wypełni konieczne papiery, i potem podadzą znieczulenie z cewnikiem, które też działa po określonym czasie)

anoxee każą leżeć żeby znieczulenie dobrze się rozeszło, dają cewnik (i nie ściągają go od razu po porodzie, żeby kontrolować bilans płynów). i jak masz znieczulenie to wanna/prysznic odpada. tyle nam wczoraj na sr powiedzieli
Stary 2013-03-19, 09:28   #204
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też absolutnie się nie przejmuję tym jak leży, bo co ma być to będzie, póki co cały czas głowę miała w górze, tylko mój pęcherz i jajnik na tym cierpią i póki się nie obróci, będę cierpieć - tak mi lekarz powiedział...

Kuźwa jeszcze auto nam odmówiło posłuszeństwa!
Na szrot z Nim
Już nie mam do Niego siły...
Został Nam w spadku po dziadkach samochód, więc dobrze, że ma czym TŻ jechać do ZUSu w tą śnieżycę a jest okropna....

Co zaaaaaa dzień
Podobno później wali w żołądek, więc ja nie wiem co lepsze

U nas z autkiem też cienko, męzowe jednak nie opłaca się naprawiać, więc po prostu musi go wyjeździć do końca, żadnych dalekich tras, a jak dalekie to max 100 km/h o ile nie mniej, bo gaśnie jak się przegrzewa.
Nie wiem jak ja z maluszkiem i wszystkimi akcesoriami się do jariski spakuję na wakacje do rodziców. Moja mama się śmieje kiedy kupujemy relingi na bagażnik dachowy do jariski, bo kombiak tylko "stacjonarnie".
Dobrze, że w zeszłym roku zdecydowaliśmy się na zmianę małego auta, przynajmniej jedno pewne, że dojedzie.

Stary 2013-03-19, 09:35   #205
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Doskonale Cię rozumiem. Też znam taką sytuację, że właśnie koleżanka z mężem wychodzili do kościoła, czyli na sklepy, żeby teściowa nie buczała. Powiem Ci, że po kilku latach ona się zorientowała (pewnie wcześniej) i teraz nie mają z nią problemów, już ich nie "terroryzuje".

Za kilka lat to ja mam nadzieję, że sie wyprowadzimy już i będę mieć spokój. Ale na prawdę nie mam ochoty znosić jej fochów, że nie poszłam na rekolekcje. Nie miałam ochoty i nie poszłam. Mój brat jest w Krk i też nie chodzi i jakoś problemu nie ma...Ale on to on.

Laura

Stary 2013-03-19, 09:37   #206
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Stary 2013-03-19, 09:38   #207
_pola
Rozeznanie

Hej Brzuchatki

Witam się w nowym wątku na bagatela 7 stronie

Po wizycie wszystko super Malutka waży już 2 kilogramy
No i jest przecudna mrugała do nas na usg i wystawiała język Tatuś zachwycony, bo to jemu oczko puszczała Dumny jak paw! Dodatkowo pierwszy raz tak rozłożyła nogi, że autentycznie wydawało nam się, że to jajka są! Aż lekarz zaczął się śmiać, bo M blady się zrobił hihi - tak się biedny już przyzwyczaił, że to córeczka ma być A i ma bardzo długaśne nogi. Leży główką w dół, a przedwczoraj była jeszcze w poprzek - stąd to wiercenie non stop. I oczywiście wnerwiła się na usg, że ktoś jej brzuch naciska i tak zaczęła kopać, że tą małą stópkę wystawiała ze 3cm nad brzuch - aż gin zaczął się śmiać i ją po tej nóżce dotykać to Ona jeszcze bardziej - no przekochana jest))))
Poza tym hemoglobina mi skoczyła do 12,3! W szoku jestem, bo niedawno było 10,7.

Miłego dzionka życzę

Franek
5 sierpień 2014

I wyciągnęło do mnie malutką rączkę,
I siłę mi dało niespotykaną,
I miłość największą,
bezinteresowną...
Dziecko moje

23 maj 2012 11tc
_pola jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-19, 09:41   #208
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _pola Pokaż wiadomość
Hej Brzuchatki

Witam się w nowym wątku na bagatela 7 stronie

Po wizycie wszystko super Malutka waży już 2 kilogramy
No i jest przecudna mrugała do nas na usg i wystawiała język Tatuś zachwycony, bo to jemu oczko puszczała Dumny jak paw! Dodatkowo pierwszy raz tak rozłożyła nogi, że autentycznie wydawało nam się, że to jajka są! Aż lekarz zaczął się śmiać, bo M blady się zrobił hihi - tak się biedny już przyzwyczaił, że to córeczka ma być A i ma bardzo długaśne nogi. Leży główką w dół, a przedwczoraj była jeszcze w poprzek - stąd to wiercenie non stop. I oczywiście wnerwiła się na usg, że ktoś jej brzuch naciska i tak zaczęła kopać, że tą małą stópkę wystawiała ze 3cm nad brzuch - aż gin zaczął się śmiać i ją po tej nóżce dotykać to Ona jeszcze bardziej - no przekochana jest))))
Poza tym hemoglobina mi skoczyła do 12,3! W szoku jestem, bo niedawno było 10,7.

Miłego dzionka życzę
za wizytę. A Twoja mała widzę taka jak moja kopie jak się jak podgląda. Moja ostanio w słuchawkę położnej kopała.

Laura

Stary 2013-03-19, 09:43   #209
Aaś
Zakorzenienie

Odp: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.1

Nam o zzo mówili dokładnie tak jak pisze Mysia. Podają między skurczami tylko potem trzeba 15-20 min leżeć żeby się równo 'rozeszlo';-)
Mysia - Jedna tylko rzecz mnie dziwi. Nam mówili że można podać ostatnia dawkę zzo ok. 7cm żeby kobieta mogła czuć parte. I tak tu miała jedna dziewczyna z oddziału że jej podali za późno i nie czuła partych i trochę się pokomplikowalo i ciężko to zniosła...

Motylek to zadzwoń i może przez tel ci powiedzą. Ale jakie chamstwo.
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 09:44   #210
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 201

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
Nam o zzo mówili dokładnie tak jak pisze Mysia. Podają między skurczami tylko potem trzeba 15-20 min leżeć żeby się równo 'rozeszlo';-)
Mysia - Jedna tylko rzecz mnie dziwi. Nam mówili że można podać ostatnia dawkę zzo ok. 7cm żeby kobieta mogła czuć parte. I tak tu miała jedna dziewczyna z oddziału że jej podali za późno i nie czuła partych i trochę się pokomplikowalo i ciężko to zniosła...

Motylek to zadzwoń i może przez tel ci powiedzą. Ale jakie chamstwo.
nam mówili, że zawsze czucie partych jest słabe na zzo, a generalnie nie podają późno bo i tak nie zacznie działać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości