![]() |
#181 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ciąża i masa problemów
z tego co ja rozumiem to Autorka ma jednak jakąś pomoc od strony rodziców.
nie rozumiem motywu ze studiami zaocznymi, parę postów wyżej wszystkie pisałyście, że jak można oddac dziecko do żłobka, pozbawiać go opieki matki, żeby iśc na studia dzienne, a pracować w ciągu tygodnia i studiować zaocznie (ergo cały tydzień z głowy) jest już ok? generalnie Autorko masz strasznie ciężki okres przed Tobą, ale posłuchaj tego co pisała Oliath kilka postów wyżej (alimenty koniecznie) i zadzwon na uczelnie, zeby dokładnie dowiedziec sie jakie sa procedury na przyznawanie socjala i czy są jakies ulgi dla samotnych matek (obawiam się, że nie) fajną sprawą jest indywidualny tryb studiów i jeszcze co do praktyk, to wiadomo, że lepiej robic w czasie studiów, ale ciekawe która rzucała się na staże, praktyki w ciągu pierwszych dwóch, trzech lata studiowania i tak optymistyczniej znajoma na pierwszym roku studiów prawniczych urodziła dziecko, oczywiście skończyła je. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Konto usunięte
|
I pomyśleć, że mi się nie należy stypendium socjalne, bo przekraczamy dochód o 20 zł, mając chorego dziadka, pensję mojej mamy na nas 2 i studiującą siostrę
![]() A jeśli nie on, to jego matka - ona chyba nie jest nieodpowiedzialna. Zastanów się dziewczyno co ty chcesz zrobić ze swoim dzieckiem dla fanaberii studiowania. Możesz równie dobrze studiować za 2 lata, korona ci z głowy nie spadnie, a dziecko będzie miało jakieś warunki do rozwoju. Jako bezrobootna też chyba dostaniesz jakieś dodatkowe pieniądze... Aha, dodaję - jeśli matka chce Cię wywalić z domu z dzieckiem "bo nie uczysz się ani nie pracujesz" są domy samotnej matki. Poza tym, myślę, że coś koloryzujesz z tym wyrzucaniem z domu, nie wierzę, że matka po urodzeniu wywali cię z domu. z tego co piszesz ja to rozumiem tak: rodzisz, na drugi dzień lecisz na studia, a dziecko zostawiasz w domu, gdzie grzecznie zajmie się samo sobą, nie będzie głodne, nie będzie płakać/będzie spać przez cały czas ii czekać aż mamunia wróci łaskawie do domu i się nim zajmie. bo co, skoro ma cię wyrzucić z domu, to czemu nie może tego zrobić tydzień po porodzie, tylko 5 miesięcy? Rozejrzyj się za domem samotnej matki. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2013-05-08 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-05-08 o 11:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
oj te studia to sobie zaplanowałaś już rok temu, jak po miesiącu wylali Cię z poprzednich, tak?
rodzice płacili 1400 za mieszkanie, wygodnie byłoby gdyby nic się nie zmieniło, tak? och, sytuacja się zmieniła, niedługo przekonasz się jak bardzo i jak bardzo Twoje pomysły są z dupy ja rozumiem że fajnie było być beztroskim i latać z mamą na zakupy do Londynu ale wygląda na to że koniec tych wygód tak z ciekawości, ojcem dziecka jest Twój były czy to jakiś friend with benefit ze studiów? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
po drugiej stronie szafy
|
Autorko, czemu kłamiesz? Przecież przyznałaś się już na Wizażu, że na przełomie października i listopada uprawiałaś regularny seks bez zabezpieczenia. Naprawdę, jesteś tu anonimowa, więc nic by się nie stało gdybyś się po prostu przyznała...
W temacie - ja bym na Twoim miejscu poszła do szkoły policealnej, dającej od razu konkretny zawód, a potem, jak sytuacja finansowo-rodzinna pozwoli, na studia.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
no i skoro wyleciałaś ze studiów po miesiącu to co robiłaś od listopada 2012?
jak dla mnie to powinnaś mieć roczne doświadczenie w pracy a nie ciążowy brzuch domyślam się że moje wypowiedzi są mało uprzejme etc. ale jak przejrzałam poprzednie wątki to wyjawił mi się obraz rozkapryszonej gówniary "och tak mi dobrze, jak urobić rodziców żeby sielanka się nie skończyła" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Na początkowych stronach była dyskusja na temat wpadek. I tego czy ktoś robi wszystko żeby nie wpaśc...Taka sytuacja jest przestrogą dla innych. Nie uważasz?
![]() |
![]() |
#194 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kłamiesz Palpi na każdym kroku, ładnie starasz się wybielić, rodziców może łatwiej jest ściemniać ale to Ci się tutaj nie uda. Teraz rozumiem czemu często ktoś zakłada nowy nick na nowy problem. Fajnie mieć wygodne dla siebie argumenty żeby przypadkiem wszystkie brudy nie wypłynęły |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Boże ten temat ma jeszcze osoby wypowiadające się
![]() Myślałam, że ten temat umarł a tutaj powstaje kolejny, epicki topic. Swoją drogą dziękuje autorce za założenie tematu bo tak mi poprawił humor, że nigdy w życiu nie miałam tak dobrego nastroju jak dzisiaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- A szkoła policealna to dobry pomysł. Bezpłatna. Można zaocznie i dziennie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Autorko, naprawdę musisz mieć wręcz fotograficzną pamięć jeśli liczysz na to, że bez problemu zaliczysz 1 rok studiów (a przecież to czas największego odsiewu) z dzieckiem przy cycu.
Może zaliczysz...ale jakim kosztem? ja ci coś z grubsza skalkuluję, tak naprawdę z grubsza, czytałam, że miałabyś studiować i mieszkać w Wawie, więc tak: opcja studia dzienne+ żlobek: rodzisz w sierpniu, tak?dziecko będzie mieć 2 miesiące gdy zacznie się rok akademicki.Tak więc na październik, listopad i grudzień musisz zatrudnić niańkę. Koszt- 10 pln za godzinę- podaję stawki Warszawskie jestem na bieżąco, bo szukałam niedawno niani. Przy 8 godzinach dziennie, 5x w tygodniu daje to sumę 400pln tygodniowo, czyli 1600pln miesięcznie wydasz na samą niańkę idziemy dalej- koszt pieluch: powiedzmy, że będą to tanie pieluchy z Biedronki (polecam, są dobre i tanie) mały dzieciak zużywa ok. 10-12 pieluch na dobę, im starszy tym mniej, ale też pieluchy droższe. Dla naszego wyliczenia twoje dziecię zużywa 10 pieluch dziennie w cenie 60groszy za pieluszkę, czyli na dobę- 6pln czyli na miesiąc 30x6=180 pln załóżmy, że będziesz karmić piersią, więc koszt żarcia odpada. Załóżmy też, że rodzice podsponsorują ci wyprawkę, łóżeczko, przewijak, wózek i tak dalej...bo to już gruba kasa. Załóżmy też, że dziecko będzie całkowicie zdrowe i zaszczepisz je darmowymi szczepionkami. Tak więc twoje dziecko od października do końca grudnia będzie generować koszt rzędu 1600+180= 1780pln miesięcznie a twój zarobek wyniesie ZERO idziemy dalej z wyliczeniem: koszt studiów- karta miejska- 100pln, kserówki na uczelnię, wyrobienie legitymacji, karty bibliotecznej, książki, zeszyty, cokolwiek co ci będzie potrzebne do nauki- liczmy tylko 100pln miesiecznie. plus oczywiście koszt twojego utrzymania, zdrowego odżywiania się, bo jednak dziecko będziesz też karmić, koszt laktatora (bo musisz odciągać, zeby zostawić niańce, zeby ta miała czym karmić dziecko co 2-3 godzinki).... wyjdzie tego wszystkiego na jakies 2500pln a twój dochód wyniesie ZERO a teraz proszę odpowiedz mi, sobie, albo niech twoja mama odpowie tobie- co zrobicie z dzieckiem gdy osiągnie ono magiczny wiek 5 miesięcy? bo widzisz...z tymi żłobkami to jest taki myk... żłobki PRYWATNE czyli te w których opłaty miesięczne zaczynają się od 900pln bez wyżywienia, a średnio oscyluja w granicach 1200pln, przyjmują dzieci od 6 MIESIĄCA ŻYCIA...natomiast żlobki państwowe mają obowiązek przyjmować dzieci, ktore skończyły roczek. Młodsze- nie koniecznie....weź też pod uwagę, to, że zmieniła się ustwa o macierzyńskim i teraz został on wydłużony do 1 roku, co za tym idzie- dzieci młodsze niż roczek po prostu zostają z matkami- taka polityka państwa. Dziewczyno, jesteś młoda, zaliczyłaś wpadkę, masz sporo na głowie, weźże usiądź jednego dnia przed kompem, weź telefon do łapki. Poczytaj najpierw w necie jak wygląda sprawa żlobków w twojej okolicy, zadzwoń do kilku placówek, dowiedz się jak to wygląda z takimi maluszkami, bo możesz się srodze przejechac na swoich oczekiwaniach i planach. Weźże poczytaj jak zabrać się za ustanowienie alimentów dla twojego dziecka- możesz sie o nie ubiegać już teraz, wiesz o tym? Złóż wniosek jak najszybciej, bo gdy młode się urodzi, nie będziesz miała czasu na latanie po sądach, a kasa się przyda. KAŻDA KASA. Weźże usiądź najlepiej z matką, nawet pokaż jej te moje wyliczenia (zrobione mocno z grubsza) i oceńcie czy was stać na takie wydatki. Jesli nie, to Warszawa daje multum mozliwości zarobkowania. Czy to na zlecenie, czy dzieło, czy umowę o pracę- fakt, z tą ostatnią jest kiepsko, ale są tez agencje pośrednictwa pracy, które chętnie zatrudniają na czasowe umowy o pracę np. na pół roku. Sprawdź, to. Ze średnim tez można zarabiać ładną albo chociaz przyzwoitą kasę, trzeba tylko chcieć. A studia- osobiście bym je odłożyła na jakieś 2 lata, gdybym była w twojej skórze, przekonałabym matkę do szkoły zawodowej, która dałaby mi po 1 ewentualnie po 2 latach zawód- takie szkoły są DARMOWE jak dzienne studia, a zajmują mniej czasu i dają konkretny zawód. Możesz np. iść do technikum farmaceutycznego, a po 2 latach- na studia na farmację- to jest konkretny zawód, a nie chemia czy biologia. Pomyśl o tym co będziesz robić po studiach. To też wazne. ale przede wszystkim- usiądź na spokojnie i bez paniki pomyśl, wiesz tak długofalowo o swojej przyszłości. p.s. cokolwiek wybierzesz- nie idź rodzić na Inflancką, to rzeźnia!!! p.s.2 życze szybkiego rozwiązania, zdrowego dziecka, ułożenia stosunków z mamą i wysokich alimentów od dawcy nasienia trzym się ![]()
![]() |
#198 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Po drugie, twierdziłaś, że ze studiów cię skreślili bo prowadząca nie uznała twojego zwolnienia lekarskiego, a do tego i tak chciałaś zmienić kierunek za rok. Pytanie, co przez ten rok robiłaś? Po trzecie, do jasnej anielki, mieszkasz w Warszawie i śmiesz twierdzić, że nie ma dorywczej i fajnej finansowo pracy dla ludzi w wykształceniem średnim?! Wiesz, ja mieszkam w Warszawie i sprzątałam ludziom domy (wielkie sprzątanie to 1-2 dni po 8 godzin, sprzątanie regularne to kilka godzinek w tygodniu, kasa jest bardzo spoko, tym bardziej, że tu najlepiej liczyć za metraż a nie godzinę), zajmowałam się dziećmi (10zł za godzinę z palcem w ...nosie się znajduje, ty możesz robić za "żłobek" czyli zajmować się swoim dzieckiem i maluchami innych mam, które nie mogą zostać w domu z dzieckiem), o hostessowaniu to już nawet nie wspomnę bo z tego potrafią być naprawdę spore pieniądze za kilka godzin wysiłku. Do tego w Warszawie znalazłam pracę biurową, polegającą na kontrolowaniu pracy ankieterów (robiło się to przez telefon, siedząc na tyłku w ciepłym biurze, mając kawę pod nosem i przerwy kiedy potrzebujesz) i przychodziło się wtedy, kiedy było człowiekowi wygodnie. Ja wtedy jednocześnie studiowałam i jeśli nie mogłam przyjść w jakiś dzień to nikt nie robił mi problemu, jeśli mogłam tylko na dwie godziny - tak samo. Zarabiało się tyle ile się przepracowało, kasa taka jaką podałam za opiekę nad dzieckiem ![]() Jestem tak dobra, że nawet mogę ci podać nazwę tej firmy, jest na Ursynowie. Podsumowując. Byłaś na zootechnice czy czym tam, wredna prowadząca skreśliła cię za nieobecności a ty kombinujesz jak tu na biologii studiować z niemowlęciem na ręku? Ta sytuacja nie nauczyła cię niczego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Schowaj szklaną kulę
![]() Serio Twoje posty dają jakąś tam bardziej lub mniej obiektywną ocenę tej całej sytuacji. No ale żeby aż tak "serdecznie" komuś życzyć ? Żenada. Poza tym jestem zdania że cokolwiek autorka nie wybierze to i tak będzie musiała się czegoś wyrzec. Nie ma że boli, stety niestety nie ogarnie wszystkiego naraz. A rok bez nauki też nie jest pięknym rozwiązaniem. Po dłuższej przerwie tak łatwo nie wraca się do książek ... ![]()
![]() |
#203 | ||||
Zakorzenienie
|
Od... zawsze? Poczytaj
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jezeli na dodatek jest mila, sympatyczna i otwarta, znajdzie sie mnostwo zyczliwych osob, ktore organizacyjnie pojda jej na reke. Jezeli jest konsekwentna i rozsadna, zajdzie dalej niz niejedna bezdzietna Wizazanka plujaca na nia jadem w tym watku ![]() Zycie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
Wylałyście na mnie mnóstwo jadu, wyżyłyście się za wszystkie czasy i mam nadzieję, że humor Wam się poprawił.
Ja doskonale wiem, co gdzie pisałam i z jakich powodów. Ale jak widzę każda z Wam ma własną metodę na czytanie ze zrozumieniem, pomimo tego, że co chwilę pisałam chociażby o tym, że o alimenty będę się starała itd, objeżdżacie mnie za to że ich ponoć nie chcę. Ok, rozumiem, że nie ważne jest co napiszę bo wiecie lepiej. W wątku o stosunku przerywanym pisałam w czasie PRZESZŁYM, bo rzeczywiście wtedy było inaczej. Teraz sytuacja się zmieniła i nie mam na to wpływu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
mysle ze wizazankom chodzi o ten post:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3156 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.