|
|
#181 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!
Cytat:
O posiadaniu mutacji genów najczęściej dowiadują się kobiety chore oraz ich córki - a to ich właśnie dotyczy problem mastektomii prewencyjnej. Te córki są zazwyczaj młode, zdolne do założenia rodziny, itd. Taka kobieta pozostawiona przed wyborem operacji prewencyjnej może zignorować taką możliwość i nie będzie to wcale chęć ryzykownego ocalenia urody, ale marzenie o "normalnym" życiu i urodzeniu dzieci. Ponadto nie zapominajcie, że na przykład po zabiegu histerektomii, oprócz wszystkich konsekwencji i ograniczeń takiej operacji, młoda kobieta niejako wchodzi w okres menopauzy, przekwita. Pociąga to za sobą wszystkie niedogodności starszego wieku oraz - co najważniejsze - skreśla marzenia o macierzyństwie. I nie są to teoretyczne rozważania, tylko fakt. Proszę spojrzeć na to z właściwej perspektywy |
|
|
|
|
|
#182 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do warunków i poziomu empatii na oddziałach np. CO Ursynów, mam nadzieję, że nigdy nie będziecie musiały tam chodzić, ale jeśli już będziecie to zajrzyjcie na tablice na oddziałach. Jest mnóstwo szczerych słów podziękowania, głównie dla personelu "niższego rzędu". Cytat:
Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-05-16 o 13:46 |
||
|
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam robioną cytologię jak miałam 17 lat i pierwszy raz przyszłam do ginekologa.
Orientujecie się może jak to jest z mammografią?Dlaczego wszędzie pisze 'zapraszamy panie od 25 do 69 lat na bezpłatną mammografię' wtf Czemu nie mogę w wieku 19 lat jej zrobić?I czemu 70 letnia babcia też nie?Właśnie od kilku dni stoi pod moją przychodnią ten autokar,zawsze jak go widzę to chcę przyjść,ale dlaczego nie mogę?
|
|
|
|
|
#184 |
|
Rozeznanie
|
Człowiek jest marzycielem, ma tendencję do wiary w "coś fajnego", co się wydarzy, do wiary w wykorzystywanie szansy, która gdzieś tam jest. Stąd tak ogromne zarobki Lotto i innych loterii, stąd popularność hazardu. "Bo mnie się uda, czuję to, wierzę w to".
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wasz sąsiad/wujek/babcia wygra w Lotto? Nikłe. Ale grają. Namiętnie. Bo wierzą, że może im się udać. Prawdopodobieństwo, że osoba zagrożona mutacją NIE zachoruje, prawdopodobieństwo szacowane na 13% czy też 50%, to w porównaniu z grami liczbowymi ogromne prawdopodobieństwo. I dlatego kobiety tak często chwytają się tej nadziei i nie rozważają nawet opcji. To jest normalne i ludzkie moim zdaniem, niestety... A między tym, co myślimy, że byśmy zrobiły, a tym co naprawdę byśmy zrobiły, gdyby to na nas padło, jest przepaść. Dopiero życie to weryfikuje. |
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U młodych standardowo się mammografi nie robi ze względu na inną budowę piersi- tu USG jest lepsze, a po 70 bo brutalnie mówiąć NFZ się nie opłaca, ilość nowych zachorowań maleje, szanse na leczenie są małe to i na profilaktykę wydatki tną. |
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety marzenie o tym, żeby wszystkie badania były za darmo dla każdego to utopia
Edytowane przez Majowa Rosa Czas edycji: 2013-05-16 o 14:09 |
|
|
|
|
|
#187 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A już lepiej postrzegać Polki jak ja niż tak jak Ty, ze sa to puste lale, które myslą tylko o urodzie. Cytat:
Cytat:
![]() Dopuszczam możliwość małych zmian w planowanym zachowaniu, ale akurat nie, jesli chodzi, między innymi, o zdrowie.
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego Niemcy płacą podobne składki do nas a w zamian otrzymują świetną opiekę, personel zarabia znacznie więcej niż u nas a jeszcze zostaje na wyremontowanie szpitala? Bo nikt tych pieniędzy nie zżera i lekarz nie jest zmuszony do przestrzegania bzdurnych zaleceń nfz-u ale wytycznych. I nikt nie wymyśla coraz to nowych bzdur które zabierają czas personelowi oraz generują koszty. Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-05-16 o 14:24 |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Konto usunięte
|
Wiecie, nasze panstwo naprawde o nas dba i sie troszczy. Polskie linie lotnicze, czy jak im tam matka dala, mialy dlug, z roku na rok wiekszy. Wiec nasze kochane panstwo dofinansowalo Lot <3
Centrum zdrowia dziecka tez mialo dlug ale kto by sie tym przejmowal. Przeciez panstwo pomaga nam poleciec za granice gdzie sa wieksze mozliwosci Jak skonczylam 25 lat to dostalam list, ze zapraszaja mnie na bezplatna cytologie. Wzruszylam sie, bo moglam wybrac z dwoch pobliskich przychodni a w obu robia cyto patyczkiem z watka u rozsmarowuja material na szkielku. Retro. Wiec wale panstwowa cyto i bede dalej robic prywatnie, tam, gdzie uzywaja tego specjalnego grzebyka do zrobienia jej. Moja mama przekroczyla 50 i zostala zaproszona na mammografie. Ach co za radosc. Mozna ja bylo zrobic we wskazanych przychodniach miedzy godzina 10-14... |
|
|
|
|
#191 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
Rozczulają mnie te komentarze o rezygnacji z fryzjera za 120, po pierwsze, jesli dla kogoś 120 zł nie jest małą kwotą, to za tyle do fryzjera nie chodzi, proste; po drugie, zrobisz test, dowolny (na dowolną możliwość zachorowania), i co dalej? Co ma zrobić kobieta lat 30 np. pracująca na umowę zlecenie (nie dostanie kredytu), albo taka, co zarabia mało, i też tego kredytu nie dostanie? Skąd weźmie tych ''głupich'' 10tyś na podwójną mastektomię (jak to tu podawano wartości)? Dla jasności, jak najbardziej nie deprecjonuję wartości badań profilaktycznych, bynajmniej, ale czytam Wasze posty i mam wrażenie, że znakomita ilość z nich jest jak brana z sufitu. Narzekacie na PL, co akurat jest srednio istotne; natomiast aktorka jest obywatelką kraju, w którym- wedle moich dotychczasowych informacji -jakieś 50 mln ludzi nie ma żadnego ubezpieczenia zdrowotnego, a usługi medyczne są ogromnie drogie. Jak takim osobom może pomóc wyznanie tej Pani? Bo przyznam, że moja wyobraźnia jest tu ograniczona. Pozdrawiam. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-16 o 16:35 |
|||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 |
|
Konto usunięte
|
Może najlepiej umrzyjmy wszyscy od razu
|
|
|
|
|
#193 |
|
Rozeznanie
|
Jak to od razu widać, kto miał do czynienia z tą chorobą i wie, o czym mówi, a kto nie ma o tym zielonego pojęcia i tylko ćwiczy się w sztuce krasomówczej... Wszystkim bez wyjątku życzę zdrowia i oby jak najmniej osób musiało boleśnie konfrontować się z podobnym problemem w przyszłości i wstydzić własnych, wcześniejszych poglądów.
|
|
|
|
|
#194 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() No to jaki masz pomysł dla tych, co nie mają pieniędzy na leczenie, zabiegi, rehabilitację; to może wykaż się merytorycznymi argumentami a nie krasomówstwem? Może podzwoń po klinikach i popytaj, jakie mają terminy zabiegów (czy wizyty u specjalisty), a potem podaj jakiś pomysł tym osobom, których nie stać, by leczyć się prywatnie i termin przyspieszyć? Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-16 o 17:33 |
||
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tak to mozna dyskutowac i dyskutowac. Jesli ktos widzial jak wyglada walka o kazdy dzien w tej chorobie, jak wyglada powolne umieranie w okropnym cierpieniu - wtedy taka osoba wszystko zrobi zeby sie uchronic przed ta choroba. Zdobedzie te 10tys ( zazaczam-nie pisze tutaj o bezdomnych czy ludziach ktorzy zyja z MOPS-u ) , nawet jesli sie skazuje na zycie bez piersi. Jesli mialabym cofnac czas i miec do wyboru: wycinamy Ci jelito calkowicie za 10tys i zyjesz np ze stomia albo masz nawet tylko 10% zachorowania na nowotwora- stalabym pod kosciolem, żebrałabym jesli by mnie nie bylo stac, chodziłabym po sasiadach, zbieralabym grosz do grosika. Stanęłabym na rzesach, zeby mnie ominelo to, co przezywam teraz. Ale nie wiem czy bym tak napisala jeszcze pol roku temu, gdy nie mialam nigdy do czynienia z ta choroba. Nie wiem czy bym stanela murem za A.J. Bo teraz jak najbardziej popieram. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-16 o 18:04 |
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zauważyłam. Zauważ, że nikt nie napisał tutaj, że ona źle zrobiła, czy nawet, że jej czynu nie popiera. Tyle tylko, że niektórzy uważają, że jej czyn, ważny co prawda dla niej samej i dla jej rodziny, niekoniecznie coś zmieni w życiu innych ludzi i mogę powtórzyć za Hultajką że zaskakuje mnie "taki szum wokół tej sprawy i tyle".
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisalam o sobie przeciez ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- a ja mysle, ze jednak. Dzieki temu niektorzy dowiedzieli sie o badaniu i sie na to skusza, nawet jedna z wizazanek napisala, ze wybiera sie z mama, ciocia i babcia (czy jakos tak ![]() Moze nie pojda na masektomie, ale beda bardziej uwaznie na siebie patrzec i sie badac. A to juz moim zdaniem duzo
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tylko to moim zdaniem nie dotyczy bezpośrednio tematyki poddania się jakiemuś leczeniu przez kogoś a raczej wpływu, jaki mogą wywierać osoby znane na opinię społeczną. Akurat wiedza o tym, że można się poddać prewencyjnej mastektomii np. nie jest jakąś elitarną i niedostępną, więc trudno raczej, wg mnie, podziwiać jakąś aktorkę za to, że np. portale plotkarskie czy ploteczki na forum ;-) czyta się przyjemniej niż konkretną wiedzę na jakiś temat. I tak prawdę powiedziawszy to uważam, że w ostatnich latach w społeczeństwie dużo się mówi na temat leczenia/badań pod kątem nowotworów, jest wiele kampanii społecznych (nawet całkiem niedawno w 1 serialu był taki motyw, że panie/bohaterki zbierały w fabule serialu na mammobus czy coś takiego, a 1 z bohaterek leczyła raka piersi). Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-16 o 18:42 |
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego ten szum budzi w niektórych zdziwienie. Ok, ktoś wiedział. A ktoś inny nie wiedział. Dzięki niej się dowiedział. Stała się jakaś krzywda? Nie. Może z tego wyniknąć jakaś korzyść? Tak. Koooonieeec. |
|
|
|
|
|
#200 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#201 |
|
Konto usunięte
|
O, dziękuję <3
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też dowiedziałam się o prewencyjnej mastektomii za sprawą A.J. Tyle, że mnie to nie dotyczy ani nie obchodzi, bo w mojej rodzinie umiera się na serce, a nie na raka
wobec czego nigdy nie drążyłam tematu poza rutynowymi badaniami, bo szansa, że jestem obciążona genetycznie jest dość mała.Natomiast wydaje mi się, że spekulacje na ten temat osób bez żadnego doświadczenia nie zakładają tego, że kobiety, które odkryły, że mają mutacje w tym niewłaściwym genie, jakoś musiały się o nim dowiedzieć. Zapewne sprawdziły to, bo miały w rodzinie - bliskiej rodzinie - kobiety, które zachorowały na raka, a później wyzdrowiały bądź nie. Dla mnie w tym momencie rak jest abstrakcją i mogłam sobie co najwyżej poczytać o tym, jakie to straszne, jak wyniszczająca jest to choroba i tak dalej. Dla kobiet, których mama, babcia czy siostra zachorowały, to pewnie zupełnie co innego - one wiedzą, na co mają dużą szansę i jak skończyć się może ryzykanctwo. Te, które z problemem zetknęły się tylko powierzchownie mogą sobie gdybać o utraconej estetyce i nie im to osądzać (w którąkolwiek stronę). Cytat:
Nie robi się od 25 r.ż., tylko od 50, przy wskazaniach rodzinnych od 40 zdaje się.
|
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W takim razie jak mogę zapobiegać rakowi skoro nie mogę zrobić mammografii?USG? |
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I USG z badań obrazowych. |
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (no, jedynie babcia rak szyjki macicy, ale to juz jako staruszka, wiec inaczej sie na to patrzy). A reszta to umiera albo w wypadkach albo w wieku 90lat. Babciowie, dziadkowie, prababciowie itd itp Moja druga babcia ma 91 lat i dopiero teraz pierwszy raz w zyciu wyladowala w szpitalu (udar). A ja mam raka j. grubego w wieku 31 lat. Nie dosc, ze nikt u mnie na to nie chorowal, nikt nie chorowal na zadne choroby jelit, to jeszcze najczesciej na to sie choruje po 50r. zycia. Trzeba byc czujnym. Wystarczy, ze zazywasz dlugo tablentki antyk, albo zostajesz zarazone HPV. Wystarczy, ze masz jednego malutkiego polipa na jelicie, ktory siedzi cicho albo masz stan zapalny jelita, ktory nie daje objawow i za jakis czas z tego jest nowotwor. To nie jest tak, ze nikt w rodzinie nie ma, to ja tez jestem spokojna. Bardzo duzo osob poznalam, ktore sa w podobnej sytuacji jak ja. Nie spodziewaly sie. Dla nich nowotwor to choroba z mediow, z opowiesci, nic wiecej. A tu zonk. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-17 o 09:21 |
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zazwyczaj ludzie nie idą na operacje nie dlatego, że ich nie stać - tylko dlatego, że boją się to ruszać. Wolą nie wiedzieć. Nie robią badań, bo się dowiedzą. Boją się cięcia. O raku chodzą przecież mity, że on nie lubi skalpela. Tak się składa, że jedna taka Angelina Jolie powiedzeniem o tej operacji zrobiła dla ludzi więcej niż my tu wszystkie razem wzięte, jeśli mam realnie rzecz przedstawiać. Dzięki niej na badania pójdzie w huk ludzi, a drugie w huk ludzi, od Polski, przez Japonię, po Chile jakoweś - uzna, że jednak zrobią operację. I nie tylko dzisiaj. Za 5 lat też będą kobiety, które nią zainspirowane zdecydują się czy na badanie, czy na operację. Ponieważ ona takim przyznaniem się w jakimś stopniu przeniosła ten temat ze strefy przesądu i tabu do strefy normalności, czegoś o czym można rozmawiać, co nie jest wyrokiem, czemu da się przeciwdziałać itd. Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-05-17 o 12:52 |
|
|
|
|
|
#208 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się, to jest wiele racji. Jak Cię czytam to słyszę taki tekst: "dobrze wyglądał, nie chorował, a umarł w 2 miesiące!". No i pewnie umarł w wielkich męczarniach. Świadomość na temat rozwoju choroby i leczenia jest niewielka. Owszem, chorowania pożera wiele kasy, bo niektóre badania się robi prywatnie, żeby przyspieszyć proces, chodzi się na jakieś konsultacje, same dojazdy i "drobne" leki to już dużo kasy. Ale no takie jest życie. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-05-17 o 13:34 |
|||
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to i tak w sumie szybciej niż ludzie, którzy powinni się rehabilitować zaraz po wypadku, a terminy mają wyznaczone np. za rok. LOL
|
|
|
#210 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz doczytałam... to skierowanie to do onkologa (do którego nie trzeba mieć skierowania)? Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-05-17 o 15:30 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:14.

Czemu nie mogę w wieku 19 lat jej zrobić?I czemu 70 letnia babcia też nie?Właśnie od kilku dni stoi pod moją przychodnią ten autokar,zawsze jak go widzę to chcę przyjść,ale dlaczego nie mogę?
.