![]() |
#182 |
Przyczajenie
|
Dot.: Halluksy!!
Witajcie.
Jestem 6 dni po operacji palucha w prawej nodze. Zmiany w obu nogach miałam już dość duże i bolesne, więc po konsultacjach z kilkoma ortopedami zdecydowałam, że nie ma co zwlekać. Mam 29 lat i chcę się cieszyć życiem ![]() Mam w stopie druty, za kilka dni zdjęcie szwów, a przez 6 tygodni mam nosić specjalny but - ortezę stopową. Czy któraś z Was nosiła taki but i czy ja mam normalnie przenosić cały ciężar na operowaną stopę jak jestem w tym bucie? Lekarz jest małomówny :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Wtajemniczenie
|
ja bym jednak pociągnęła za język lekarza
![]() Miałam chyba podobną metodę operacji, bo też miałam drut i nogę 6 tygodni unieruchomioną, ale w gipsie i nie mogłam na nią stawać
![]() |
#184 |
Przyczajenie
|
No właśnie,
A jak Ty się czujesz? Jak stopa/y? Przeczytała wcześniejsze posty na forum i pamiętam, że miaaś jakiś problem z rozruszaniem dużego palca, że był sztywny, tak? Lekarza przycisnę w poniedziałek, bo wtedy mam wizytę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
ech nie ma reguly... niestety. Ja sie zaczynam nastawiac psychicznie... Moje halluksy zaczely mi dawno temu przeszkadzac, ale jakby mam schiza ze cos pojdzie nie tak...
![]() Czy ktoras z was miala operacje w Krakowie?
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Hej orisha.
Ja chociaż na stałe od 10 lat mieszkam w Krakowie, przyjechałam do Białegostoku na zabieg, bo tu ma się kto mną teraz opiekować ![]() Ale słyszałam pozytywne opinie o Batorym w Krakowie. Tylko, że to prywatnie i trzeba płacić Ja wybrałam opcję bezpłatną. Dziś moja stopa była zdecydowanie w lepszym humorze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
hej, ja nie mam koślawego palucha, ale mam ta narośl na kaletce. myślicie ze ta metoda z jodyną i amoniakiem mi pomoze? normalnie mogę ruszac palcem wszystko ok,, tylko ta narośl mnie czasem boli no i nieładnie wyglada. dlatego sie zastanawiam nad ta jodyną.
Edytowane przez alutka_666 Czas edycji: 2010-03-05 o 08:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#190 |
Przyczajenie
|
Witam,
Za 2 tygodnie moja operacja. Jestem z Poznania i bede operowac 2 stopy naraz. Kupilam dzis te smieszne buty pozabiegowe, nawet niezle sie w nich chodzi;-) coraz bardziej przeraza mnie jednak mysl co ci chirurdzy beda wyczyniac na tych moich biednych stopkach, stad prosba jesli jest ktos kto moglby mnie wesprzec psychnicznie BARDZO prosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Przyczajenie
|
hej orisha mialam operację 2 lata temu w Krakowie właśnie w Batorym. Nic nie odrasta nic nie boli. Owszem jest to płatne. Masz pytania - pisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
hej, ja mam operację 23 kwietnia na prawa stopę operację na halluksa na Racławickiej przez dr Sosina. Ciekawa jestem, czy któraś słyszała o nim...? troszkę się boję, operacja jednodniowa, bez gipsu bez drutów...po prostu tną te kości i łączą je śrubkami tytanowymi (sztuk 2). Operacja na NFZ-za friko. Po dwóch godzinach po operacji puszczają mnie o własnych siłach w specjalnym buciku do domu, będę już mogła dreptać na tym bucie sama tego samego dnia. Ktoś tak miał?
![]()
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Moze to bedzie glupie pytanie, ale musze je zadac. Dzis zaczelo mnie zastanawiac czy ja mam halluksy. I skad mam wiedziec czy to halluksy czy ja mam po prostu taka budowe stopy?
Zawsze mialam tak wygiete nieco paluszki. Moja mama ma, ciocia, babcia. No i ja ![]() I zastanawiam sie czy to halluksy czy moja fobia, ze to sie powieksza..
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Najlepiej skieruj się z tym do ortopedy, sądzę że jeśli Cię to nie boli, to nie ma powodu do paniki. Prawdopodobnie masz halluksy dziedziczne. Ja też zawsze miałam kostki i paluchy koślawe, ale ponieważ wszystkie kobiety u mnie w rodzinie tak miały, dlatego nigdy nie było to dla mnie dziwne. Też mnie to nie bolało i nigdy nie przeszkadzało. Dopiero 2 lata temu zaczęły się problemy (mam 26 lat), prowadzony tryb w pracy stojącej sprawił, że prawa stopa strasznie zaczęła boleć, w 2 lata halluksy znacznie się powiększyły i po prostu poszlam to zbadać. Lekarz skieruje Cię na prześwietlenie i na jego podstawie powie co dalej z tym robić. Być może masz na tyle małe, by móc je jeszcze leczyć bezoperacyjnie. Zadbaj proszę o to, żeby później nie było za późno i nie okazało się, że teraz jedynym wyjściem jest operacja. Ja niestety zaniedbałam sprawę i teraz mam za swoje
"...powiedziałabym raczej, umiarkowany optymizm" Edytowane przez Jesse Czas edycji: 2010-04-15 o 06:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Lulina - powiedz mi jak długo byłaś na lekach przciwbólowych. Ja jestem uż 7-my dzień po operacji jednej stopy - po osteotomi Chevrona i z drutem - i już siódmy dzień wyję z bólu. Kiedy to się skończy ? Byłam operowana poza swoim miastem i wczoraj niezależny chirurg stwierdził że mam stan zapalny. Dziewczyny czy wy też tak długo cierpiałyście po tej operacji ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#197 |
Przyczajenie
|
witam!
właśnie czytam o halluksach ja mam operację 1.07. na śruby podobno po 6 tyg jest ok ale czy ktoś wie czy można być operowanym gdy ma się ![]() Edytowane przez atosiczka24 Czas edycji: 2010-06-14 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Wtajemniczenie
|
nie można.
![]() |
#199 |
Przyczajenie
|
A jak to jest z 'odrastaniem' wady a może berdziej z ponowną deformacją? Bo chyba lekarz raczej kontroluje pacjenta tylko kilka miesięcy a potem zazwyczaj już znika, więc może im być cięzko ocenić długofalowe efekty? Ja widzę, po znajomych, że tak 50/50 się to udaje na długą metę ...
I nie chcę nikogo straszyć, po prostu różnie bywa i takie są fakty. Na stronie Amerykańskiego Towarzystwa Chirurgów Ortopedów pierwsze zdanie na temat halluksów: "Most bunions can be treated without surgery." -> chyba coś w tym jest... Podobno nie jest tak, że im większe tym bardziej boli, zwykle wada 'hamuje' na pewnym etapie, często boli, kiedy rośnie. "Bunion Surgery" http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00140 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Wtajemniczenie
|
Witam! Poczytałam wszystkie Wasze wypowiedzi i widzę,ze żadna z Was nie pisze nic o metodzie laserowej.Mam więc pytanie:czy któraś z Was coś słyszała o tym???Nigdzie nie mogę znależć informacji w necie na czym polega ta metoda(są tylko reklamy usług medycznych-"laserowe usuwanie haluksów").Wiem jak moga wyglądać operacje chirurgiczne ale laserem -nie mam pojęcia!!!Sama mam lekką zmianę na prawej nodze i staram się dabać aby nie powiększyła się.Na razie nic mnie nie boli.Ale moja teściowa ma spore zmiany -zapisała się już na refundowaną operację.W tym czasie dowiedziała się od koleżanki,że ta usunęła halluksa laserem-od razu mogła chodzić,zabieg w znieczuleniu miejscowym...Wszystko wyglada mi na totalny kit...Zbyt piękne aby bylo prawdziwe!!We wtorek umówiła się na zabieg.Wiem,ze już jutro dowiem się co to był za zabieg,ale korci mnie aby się upewnić juz teraz.Czy któraś z Was miała podobny zabieg,słyszała na czym on polega dokładnie???Ja wstępnie powiedziałam teściowej,że to niemozliwe-gdyby była taka cudowna metoda nikt by nie decydował się na bolesną operację chirurgiczną....Słyszałyś cie coś o tym laserze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny!!Ja tez jestem po zabiegu korekcji halluksow porawej stopy.Jest super,za niedługo idę zdjąć druciki .Nie martwcie sie niczym,sam zabieg jest niebolesny,a po zabiegu nie czuje sie bólu,bo są stosowane środki przeciwbólowe.Po 3 dnaich zostałam wypisana do domu, 8 tygodni szyna gipsowa,a potem powoli samodzielne chodzenie,bez kuli.Na zabieg drugiej stopy juz jestem zdecydowana.Zabieg finansowany przez NFZ .Pozdrawiam!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Ja też pewnie będę miała zabieg, ale u mnie problem jest głębszy. Prócz tej "narośli" wszystkie ścięgna lecą mi na zewnątrz i będzie o tyle lepiej, że nie będzie tak odstawać..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
Moje Drogie Panie
![]() Jestem właśnie po operacji drugiej stopy ![]() Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze stópki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Jestem tu nowa. Postanowilam sie tu zalogowac poniewaz nawet nie mam z kim pogadac o tych nieznosnym haluksach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
Droga Ekka8
niestety nie pocieszę Cię ten ból, nie mija ![]() ![]() Miękkie kapcie bolały. Ja bym radziła pilną wizytę u ortopedy i niech on decyduje czy haluksiak się nadaje do operacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Haluksy bolą jak rosną, albo jest w nim stan zapalny (w panewce stawu). Ja mam b. duży haluks na lewej stopie. Miałam okresy gdy bardzo bolały, potem ból ustępował. Teraz całe szczęście mogę normalnie funkcjonować bez operacji. Ból nie dokucza mi już od jakiś 2 lat ! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny!!
Jestem już ponad rok po zabiegu jednej stopy...po prostu rewelacja,dodam,że warto było.Właśnie 7 lutego wybieram się na zabieg drugiej stopy.Moje drogie,jeżeli dokuczają Wam halluksy to polecam zabieg,troszeczkę trzeba się pomęczyć,mam na myśli okres po zabiegu,ale naprawdę później to wielka ulga i jakie ładne stópki ![]() ![]() Edytowane przez beata_5 Czas edycji: 2011-02-04 o 09:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja już będe prawie 2 lata po operacji. Wszystko przeszło w miarę gładko, stópka jest taka jak być powinna.... ale.... ale... gdy ktoś nadepnie mi na stopę boli mnie ta kość jakby była świeżo po operacji. Albo gdy się kiedyś wywróciłam
![]() ![]() Poradzi ktoś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Konto usunięte
|
Ja zauważyłam parę dni temu malutki halluksek właściwie gdy sie czlowiek nie przyjrzy nie widac, ale ja go czuje pod placami i powoli bedzie go widac już.
kupilam korek w ktorym chodze w domu, czy to wystarczy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.