![]() |
#181 | ||
sissy that walk
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
Cytat:
![]()
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-11-15 o 16:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
opowiem o OZM od nieco innej strony, bo nie dotyczy matki dziecka
![]() ![]() mam w rodzinie 5-latkę. Dziewczynka bardzo fajna, rozgarnięta, wygadana. Często zostawała u nas (w sensie u mnie i moich rodziców, o ile byli w domu) pod opieką, gdy jej rodzice akurat musieli gdzieś jechać, coś załatwić i nie chcieli targać małej ze sobą. Ogółem mała bardzo nas lubi i często sama dopytuje, kiedy odwiedzi ciocię itp. No i zdarzało się, że moja babcia (a dla małej prababcia) była wtedy u nas, no i się zaczynało... 1. zrobiłam coś małej do jedzenia, zjadła (dosyć dużo wg mnie), więcej już nie chce, więc spoko, najwyżej później zje. A moja babcia? Jedz dalej! No jeszcze dojedz! Bo nie będziesz rosła!! No kto to widział tak mało jeść! (chyba wydaje jej się, że 4/5 latka zjada tyle, co dorosły człowiek ![]() 2. co chwilę ją upomina - nie siedź tak, bo spadniesz! (a wcale by nie spadła). Nie biegaj tak, bo się wywrócisz! Nie głaskaj tego psa, bo to zarazki!! Nie kładź się na podłodze, bo zarazki!! Zimno na zewnątrz, nie za cienko jesteś ubrana? (a nie jest) 3. Imieniny, jesteśmy u nich. Mała bawi się ze swoim kuzynem-równolatkiem. Nagle mały w ryk, bo ona nie chce mu dać jakiejś zabawki. Jej matka zaczyna tłumaczyć, że przecież bawią się na zmianę, więc kuzynowi należy się teraz zabawka, że należy się dzielić podczas wspólnej zabawy i takie tam. A babcia? No przecież to są jej zabawki, więc nie musi się w ogóle dzielić! Nie rozumiem tego. A co najlepsze - babcia wobec swoich dzieci w ogóle się tak nie zachowywała ![]() ![]() Dziwi mnie też zaspokajanie własnych ambicji poprzez swoje dziecko. Córka w ogóle nie ma drygu do tańca, kompletnie się w tym nie odnajduje? I tak zostanie baletnicą! ![]() Nie rozumiem też odrabiania zadań domowych za dziecko. Nie chodzi o pomoc w zadaniu. Kiedyś wspominałam na wizażu o przypadkach matek, które dzieciom (już starszym, późniejsza podstawówka) czytały na głos np. jakiś rozdział z podręcznika, którego należało się nauczyć na klasówkę albo jakąś lekturę. Mózg eksploduje ![]() Nie rozumiem, dlaczego rodzice nie interweniują, gdy dziecko ciągnie psa za ogon, rwie kotu wąsy itp. rodzice w takich sytuacjach powinni interweniować, kamieniem można komuś oko wybić.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-11-15 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
White Cherry, dlaczego opisujesz moją babcię
![]() Chryste ile ja się naryczałam przy posiłkach. A w gębę co chwila coś mi wtykali. |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#188 |
Konto usunięte
|
Ja bym raczej zwróciła uwagę na problem babć, które mają babciowe zapalenie mózgu, bzm w terminologii medycznej.
Rozpuszczają swoje wnuczęta niczym dziadowski bicz, karmią słodyczami w nadmiarze "bo u babuni", a potem mamy muszą grać złych policjantów i każdy kto czegokolwiek od nich wymaga jest ten zły :P |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
ja tutaj w ogóle nie doszukuję się drugiego dna ,zakładam wyłącznie zabawę,na krzywdzenie kogokolwiek nie wyraziłabym zgody
#190 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
co mi się jeszcze przypomniało, tak w nawiązaniu do posta Drabiny.
podważanie autorytetu rodziców. Rodzice czegoś zakażą? Powiedzą np. - nie jedz przed obiadem słodkiego, zaraz będzie obiad? Dziecko w ryk, leci do babci, a ona daje mu czekoladkę, bo przecież wnusio płacze, co tam zakaz rodziców.
#194 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Toż byłby to zamach na wszystkie matki świata. A Matki Polki w szczególności.
Edytowane przez lucciola Czas edycji: 2013-11-15 o 16:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
A tu się zgadzam z babcią,jesli to zabawki małej to moze się podzielic,byłoby to miłe z jej strony,ale nie musi.
#197 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() OZM mają też tatusiowie. Pamiętam niefrasobliwego tatulka z wakacji, kompletnie bez wyobraźni. Stał na chodniku i gadał ze znajomymi, a wózeczkiem jeździł po drodze, żeby uspać dzieciaka. Akurat było to przy zakręcie, z którego nagle wyjechały dzieciaki na gokartach i prawie przywaliłyby w wózek, który właśnie radośnie wyjechał na środek drogi. Tatko oczywiście zrobił "tym wrednym gó*niarzom" awanturę i zagroził, że im "wp*eprzy tak, że nie usiądą przez tydzień, bo nie uważają na maleństwo". Kretyn.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dokładnie... no i to są babcie i potem po prostu każ dziecku coś zrobić to krzyk i ryk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
O raz na plac zabaw przyszły dwie siostry, tak z 5-6 lat. Bawię się z Młodym w piaskownicy. One stoją obok, patrzą i zagajaja rozmowę : "a bo ta koparka to by można fosę wykopać, a babeczki to można by ozdobic kwiatkami..." itd. No to mówię, że jak chcą, moga się z nami pobawić. A dziewczynki na to, że one nie mogą do piaskownicy, bo mają nowe buty. I tak stały i patrzyły jak inne dzieci się bawią. Dodam dla jasności, że to były markowe buty, a dziewczynki były dobrze ubrane- więc nie wynikało to np. z tego że były biedne i musiały na butach oszczędzać. Znaczy ich rodzice raczej. Edytowane przez CATUS Czas edycji: 2013-11-15 o 16:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Wtajemniczenie
|
Stokrotko piasek jest bardzo niebezpieczny, po dostaniu się do oka może porysować rogówkę. Nie życze nikomu takich wrażeń, po roku nadal mam problemy z okiem, ja dorosła baba, a co dopiero taki nieświadomy dzieciaczek
#201 |
Zakorzenienie
|
byłaby i słusznie
![]() ![]()
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bananalama przepraszam,rozpędziłam się ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- bo? I znowu wyjdzie moje dziwactwo,bo ja bym w ogóle nie ingerowała w tej sytuacji,dzieciaki maja po 5-6 lat,niech się dogadają między sobą,uczą się jak rozwiązywac samemu konflikty ,dopóki by się nie zaczeły szarpac czy bić nie wchodziłabym między nie,kiedy zostałabym sama ze swoim dzieckiem nawiązała bym do tamtej sytuacji ,wytłumaczyła ze np. Tomkowi byłoby miło gdybyś pozwoliła mu się pobawić swoimi klockami,ty tez lubisz się bawić jego koparką
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-11-15 o 17:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Plażowiczki mają zasłonięte piersi oraz inne miejsca intymne więc to raczej nie jest obnażanie. Poza tym są miejsca gdzie coś wypada a w innych już nie ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
![]() dziecko przy piersi czasem więcej zasłania http://p1.sexymamy.pl/4640f2f488a0b4...cdfb46cf77.jpg
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
Dlatego użyłam słów "sugerowałabym" i "powinna", a nie "kazała" i "musisz"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:51.