Przeniesienie się, zmiana uczelni - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-26, 14:52   #181
polaaaola
Przyczajenie

Dot.: Zupełna zmiana kierunku po pierwszym semestrze

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Dziękuję, dziękuję Mądra ja, nawet nie przeczytałam regulaminu :/
polaaaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-26, 18:15   #182
viva91
na przekór do celu

Dot.: Zupełna zmiana kierunku po pierwszym semestrze

Cytat:
Napisane przez polaaaola Pokaż wiadomość
Dziękuję, dziękuję Mądra ja, nawet nie przeczytałam regulaminu :/
A gdyby każdy czytał, życie byłoby prostsze
Stary 2016-01-31, 21:05   #183
femines
Raczkowanie

Dot.: Przeniesienie się, zmiana uczelni - WĄTEK ZBIORCZY

Czy można przenieś się ze studiów dziennych na zaoczne na inną uczelnie(w innym mieście)?

Edytowane przez femines
Czas edycji: 2016-01-31 o 21:06
femines jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-31, 21:05   #184
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez femines Pokaż wiadomość
Czy można przenieś się z studiów dziennych na zaoczne na inną uczelnie(w innym mieście)?
na jaką?
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-31, 21:09   #185
femines
Raczkowanie

Cytat:
na jaką?
UKSW w Warszawie lub Uniwersytet Gdański.
Stary 2016-01-31, 21:12   #186
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
UKSW w Warszawie lub Uniwersytet Gdański.
wejdz na strony wydziałów i sprawdz regulaminy

ale wydaje mi sie, ze jesli to ten sam kierunek to nie powinno byc wiekszych problemów
Stary 2016-01-31, 21:25   #187
femines
Raczkowanie

Cytat:
wejdz na strony wydziałów i sprawdz regulaminy

ale wydaje mi sie, ze jesli to ten sam kierunek to nie powinno byc wiekszych problemów
OK, dzięki
Sprawdziłam, na UKSW można przenieś się z innej uczelni z dziennych na zaoczne, a na UG jest napisane, że można się przenieś z innej uczelni, ale nie ma nic o trybie...

Ktoś mi wyjaśni co znaczy; "jeśli stan punktów ECTS pozwalają na podjęcie studiów co najmniej na drugim okresie rozliczeniowym" ?

Edytowane przez femines
Czas edycji: 2016-01-31 o 21:32

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-31, 23:50   #188
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
OK, dzięki
Sprawdziłam, na UKSW można przenieś się z innej uczelni z dziennych na zaoczne, a na UG jest napisane, że można się przenieś z innej uczelni, ale nie ma nic o trybie...

Ktoś mi wyjaśni co znaczy; "jeśli stan punktów ECTS pozwalają na podjęcie studiów co najmniej na drugim okresie rozliczeniowym" ?
Nie jestem pewna, ale czy tu przypadkiem nie chodzi po prostu o drugi semestr?
Stary 2016-02-01, 09:49   #189
pffe
BAN stały

Cytat:
OK, dzięki

to znaczy, że rozliczenie roczne (za 1 rok studiów) musi być kompletne. Prawdopodobnie oznacza to, że możesz się przenieść dopiero po 1 roku studiów.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-01, 10:07   #190
Maddis
Wtajemniczenie

Na UG pierwszym okresem rozliczeniowym jest pierwszy semestr, więc wychodzi, że jeśli się zmieścisz w długu punktowym, to na drugi semestr możesz się już przenieść.
Maddis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-01, 10:53   #191
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Maddis Pokaż wiadomość
Na UG pierwszym okresem rozliczeniowym jest pierwszy semestr, więc wychodzi, że jeśli się zmieścisz w długu punktowym, to na drugi semestr możesz się już przenieść.
Jesteś pewna? Bo niby się rozlicza punkt ects wszędzie po 1 semestrze ale jednak np. za warunek płacisz po drugim czyli po pierwszym rocznym rozliczeniu. Ale nie wiem czy tak jest na każdej uczelni.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-01, 11:52   #192
Maddis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Jesteś pewna? Bo niby się rozlicza punkt ects wszędzie po 1 semestrze ale jednak np. za warunek płacisz po drugim czyli po pierwszym rocznym rozliczeniu. Ale nie wiem czy tak jest na każdej uczelni.
No nam powiedzieli, że pierwszym okresem rozliczeniowym jest pierwszy semestr, ale z tego co wiem, to za punkty też się płaci później, ale tych punktów, to ja jeszcze do końca nie ogarnęłam. Najlepiej dzwonić do dziekanatu i wszystko będzie jasne.
Stary 2016-02-01, 14:45   #193
pffe
BAN stały

Cytat:
No nam powiedzieli, że pierwszym okresem rozliczeniowym jest pierwszy semestr, ale z tego co wiem, to za punkty też się płaci później, ale tych punktów, to ja jeszcze do końca nie ogarnęłam. Najlepiej dzwonić do dziekanatu i wszystko będzie jasne.
bo jest pierwszym ale niekoniecznie tym, od którego zależy przeniesienie. dopiero po pelnym roku akademickim jest się rozliczanym w 100%.
Stary 2016-02-01, 15:47   #194
femines
Raczkowanie

OK, dzięki
Mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie czy będę musiała nadrabiać różnice programowe jeśli w regulaminie uczelni nic o tym nie ma? Jest napisane jedynie coś takiego: "przeniesienia z innej uczelni, następuje na podstawie decyzji dziekana wydziału w zależności od możliwości organizacyjnych wydziału."
Podejrzewam, że chodzi o wolne miejsca... chociaż nie wiem, jak myślicie?
Stary 2016-02-01, 16:01   #195
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
OK, dzięki
Mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie czy będę musiała nadrabiać różnice programowe jeśli w regulaminie uczelni nic o tym nie ma? Jest napisane jedynie coś takiego: "przeniesienia z innej uczelni, następuje na podstawie decyzji dziekana wydziału w zależności od możliwości organizacyjnych wydziału."
raczej tak.
jestem na ug, wszystkie osoby, które się przeniosly nadrabialy
Stary 2016-02-01, 16:08   #196
pffe
BAN stały

Cytat:
OK, dzięki
a z jakiej paki masz nie nadrabiać? to jest logiczne, że nadrabiasz.
Stary 2016-02-01, 16:22   #197
femines
Raczkowanie

Chodzi o to, że różnice są dosyć sporę... musiałabym nadrabiać jakieś 8 przedmiotów, dlatego nie wiem czy dziekan się zgodzi... chociaż jakbym powiedziała, że w wakacje już się wezmę za naukę aby jak najszybciej nadrobić to może się uda... małe szanse?
Stary 2016-02-01, 16:25   #198
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Chodzi o to, że różnice są dosyć sporę... musiałabym nadrabiać jakieś 8 przedmiotów, dlatego nie wiem czy dziekan się zgodzi... chociaż jakbym powiedziała, że w wakacje już się wezmę za naukę aby jak najszybciej nadrobić to może się uda... małe szanse?
Na roku mojej koleżanki jest kilka osób, które nadrabiają 8 przedmiotów. Zależy więc od uczelni, każdą taką sprawę rozpatruje się indywidualnie.

Opowiastki o pilnej nauce w wakacje jednak bym sobie darowała, brzmią wg mnie nieco jak obiecanki cacanki z podstawówki. Lepiej konkretnie przedstawić, że rozumiesz, iż nadrabianie różnic będzie wymagało od Ciebie większego nakładu pracy, ale jesteś tego świadoma i wiesz, że podołasz.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2016-02-01 o 16:28
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-01, 16:36   #199
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
jaki to wydział?
Mogę się wypowiedziec o UG, nie o UKSW, ale na UG dla przykładu - na filologicznym dziekan ustala ile mozesz miec różnić, ale już np. na nauk społecznych - mozesz miec 6

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-01, 16:46   #200
femines
Raczkowanie

Cytat:
jaki to wydział?
Mogę się wypowiedziec o UG, nie o UKSW, ale na UG dla przykładu - na filologicznym dziekan ustala ile mozesz miec różnić, ale już np. na nauk społecznych - mozesz miec 6
8 w przypadku Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach.
Natomiast na UG, wydział zarządzania(Informatyka i ekonometria) jakieś 6/7 (trudno powiedzieć, bo nawet jeśli coś miałam to w innym wymiarze godzin).

Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o Uniwersytet w Katowicach to ten kierunek jest na innym wydziale, czy z tym może być problem?

Edytowane przez femines
Czas edycji: 2016-02-01 o 17:46
Stary 2016-02-02, 22:10   #201
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Studiuję Informatykę i Ekonometrię na UG. Na pierwszym roku była ze mną w grupie dziewczyna, która po pierwszym roku msg na Wdziale Ekonomicznym przeniosła się do nas na Wydział Zarządzania. W pierwszym semestrze (jej trzecim) musiała nadrabiać tylko statę opisową, a na drugim (czwartym) nadrabiała 4 przedmioty. Z tego, co z nią rozmawiałam, to wiele zależało od prowadzących. Na przykład będąc na msg na pierwszym roku, miała przedmiot finanse, który zaliczyła. Mój kierunek miał za to finanse publiczne i choć problematyka obu wykładów niczym się nie różniła, to musiała nadrabiać, bo prowadzący się nie zgodził na przepisanie. Ale oczywiście, wiele zależy od dziekana; u nas jest on w porządku.
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-03, 21:29   #202
femines
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karlie69 Pokaż wiadomość
Studiuję Informatykę i Ekonometrię na UG. Na pierwszym roku była ze mną w grupie dziewczyna, która po pierwszym roku msg na Wdziale Ekonomicznym przeniosła się do nas na Wydział Zarządzania. W pierwszym semestrze (jej trzecim) musiała nadrabiać tylko statę opisową, a na drugim (czwartym) nadrabiała 4 przedmioty. Z tego, co z nią rozmawiałam, to wiele zależało od prowadzących. Na przykład będąc na msg na pierwszym roku, miała przedmiot finanse, który zaliczyła. Mój kierunek miał za to finanse publiczne i choć problematyka obu wykładów niczym się nie różniła, to musiała nadrabiać, bo prowadzący się nie zgodził na przepisanie. Ale oczywiście, wiele zależy od dziekana; u nas jest on w porządku.
Dzięki
A tak na marginesie, jak u Was z ekonometrią? słyszałam, że wielu osobą nie udaje się tego zaliczyć i mają z tego powtarzanie przedmiotu...
Stary 2016-02-15, 17:05   #203
olkaaxd
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Przeniesienie się, zmiana uczelni - WĄTEK ZBIORCZY

Cześć
Chciałabym się zapytać Was jak oceniacie moje szanse na przeniesienie się z informatyki na Politechnice Lubelskiej na Politechnikę Warszawską (wydział elektryczny), podczas gdy nie miałam analizy matematycznej na 1 semestrze (w Lublinie jest na 2-gim), a w dodatku mam w indeksie wpisane 2 dwóje poprawione na 3 z dość ważnych przedmiotów. Nie chcę robić z siebie idioty, bo i tak może nic z tego nie wyjść, a ja zamierzam potem i tak próbować się dostać na PW (w tym roku poprawiam maturę) i nie chcę robić sobie "negatywnej przeszłości" na tej uczelni.
Pozdrawiam
olkaaxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-15, 18:21   #204
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez olkaaxd Pokaż wiadomość
Cześć
Chciałabym się zapytać Was jak oceniacie moje szanse na przeniesienie się z informatyki na Politechnice Lubelskiej na Politechnikę Warszawską (wydział elektryczny), podczas gdy nie miałam analizy matematycznej na 1 semestrze (w Lublinie jest na 2-gim), a w dodatku mam w indeksie wpisane 2 dwóje poprawione na 3 z dość ważnych przedmiotów. Nie chcę robić z siebie idioty, bo i tak może nic z tego nie wyjść, a ja zamierzam potem i tak próbować się dostać na PW (w tym roku poprawiam maturę) i nie chcę robić sobie "negatywnej przeszłości" na tej uczelni.
Pozdrawiam
Regulaminy bolą? Na 100% jest napisane cy wymagają jakiejś szczególnej średniej itp.
Btw. jak chcesz sobie poradzić na PW skoro na PL sobie nie radzisz?
Stary 2016-05-05, 16:30   #205
Kasiajasia94
Przyczajenie

Witam, czy jest tu ktoś kto przenosił się z jakiejś innej uczelni na UEK, (lub ma zamiar)?

Edytowane przez Kasiajasia94
Czas edycji: 2016-05-05 o 17:25
Kasiajasia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-05, 18:26   #206
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kasiajasia94 Pokaż wiadomość
Witam, czy jest tu ktoś kto przenosił się z jakiejś innej uczelni na UEK, (lub ma zamiar)?
a co chcesz wiedzieć? takie pytanie nie ma sensu.
Coś czego nie ma w regulaminie przenoszenia się? bo jak potrzebujesz poklepania po ramieniu to wiesz...
Stary 2016-05-17, 00:29   #207
Maddis
Wtajemniczenie

Orientuje się ktoś może czy ciężko by było przenieść się ze studiów zaocznych na cm umk na te same studia zaoczne na gumed? Jeśli byłaby taka możliwość (odchodząc od liczby zajętych miejsc, bo to dla mnie zrozumiałe) to można by to było zrobić na początku nauki czy po pierwszym semestrze, roku?
Stary 2016-05-17, 14:24   #208
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Orientuje się ktoś może czy ciężko by było przenieść się ze studiów zaocznych na cm umk na te same studia zaoczne na gumed? Jeśli byłaby taka możliwość (odchodząc od liczby zajętych miejsc, bo to dla mnie zrozumiałe) to można by to było zrobić na początku nauki czy po pierwszym semestrze, roku?
Zależy od uczelni. Są takie, że żeby się na nie przenieść, trzeba mieć zaliczony pierwszy rok, a są i takie, że wystarczy tylko pierwszy semestr. Trzeba sprawdzić w regulaminie, tam to z reguły jest określone, a jeśli jakimś cudem nie ma, to stosownych informacji udzielą Ci w dziekanacie, napiszesz/zadzwonisz/przyjdziesz i na pewno Ci powiedzą.
Ale myślę, że jest to kwestia tego, czy po semestrze czy po roku, bo nie słyszałam, żeby gdziekolwiek ml można było się przenieść na początku nauki. A, i najczęściej wymagają też spełnienia wymogów rekrutacyjnych.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2016-05-17 o 14:25
Carousel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-26, 00:49   #209
cold one
Raczkowanie

Przeniesienie na inną uczelnię z poprawką?

Czy to jest możliwe?
Kończę drugi rok prawa, niestety przez wyjazd bardzo prawdopodobne, że nie zdążę zaliczyć przedmiotu, a chciałam się przenieść na UAM (jestem na umk)..
Czy jest możliwe, że dziekan/rektor UAMu zgodziłby się mnie przyjąć, a ten przedmiot niezaliczony zaliczyłabym u nich? Albo w formie jakiejś repety, że chodziłabym jeszcze raz na ten przedmiot?

Pomóżcie

edit:
jeszcze jedno pytanie - gdybym teraz wzięła udział w rekrutacji na Prawo na uam na 1 rok (a teraz powinnam iść na trzeci) i bym się dostała, to żeby nie uczyć się wszystkiego od nowa, to czy przepisaliby mi oceny z mojej uczelni z tych dwóch lat i mogłabym mieć indywidualny i przyspieszony tok studiów? Formalnie byłabym na 1, ale robiłabym inne przedmioty i w praktyce skończyłam studia wcześniej, a nie całe 5 lat, czy takie kombinowania są możliwe?

Edytowane przez cold one
Czas edycji: 2016-05-26 o 01:17
cold one jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-27, 13:54   #210
viva91
na przekór do celu

Dot.: Przeniesienie na inną uczelnię z poprawką?

Cytat:
Napisane przez cold one Pokaż wiadomość
Czy to jest możliwe?
Kończę drugi rok prawa, niestety przez wyjazd bardzo prawdopodobne, że nie zdążę zaliczyć przedmiotu, a chciałam się przenieść na UAM (jestem na umk)..
Czy jest możliwe, że dziekan/rektor UAMu zgodziłby się mnie przyjąć, a ten przedmiot niezaliczony zaliczyłabym u nich? Albo w formie jakiejś repety, że chodziłabym jeszcze raz na ten przedmiot?

Pomóżcie

edit:
jeszcze jedno pytanie - gdybym teraz wzięła udział w rekrutacji na Prawo na uam na 1 rok (a teraz powinnam iść na trzeci) i bym się dostała, to żeby nie uczyć się wszystkiego od nowa, to czy przepisaliby mi oceny z mojej uczelni z tych dwóch lat i mogłabym mieć indywidualny i przyspieszony tok studiów? Formalnie byłabym na 1, ale robiłabym inne przedmioty i w praktyce skończyłam studia wcześniej, a nie całe 5 lat, czy takie kombinowania są możliwe?
Indywidualny tok studiów to jak nazwa mówi kwestia indywidualna, dwie osoby z taką samą sytuacją mogą być różnie pod tym względem potraktowane, dlatego w tym przypadku musisz rozmawiać z przedstawicielami uczelni sama.

A co do pierwszego pytania - co mówi regulamin UAM?

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości