![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln
Cytat:
Bo sklepy jakoś organizują, czy to z banku, czy z najbliższym proboszczem się umawiają na tacowe, nie wiem, nie prowadzę sklepu. Więc grzecznie zapytuję- gdzie ten klient ma sobie drobne zorganizować? Konkretnie. Tylko odpowiedzi 'niech rozmieni w innym sklepie' sobie odpuść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() *ironia To ma sens ![]() A powiedzcie mi, dlaczego nie zostawia sie wiecej kasy w sklepie? Tzn.jeszcze wiecej drobnych? Jestem przekonana, ze moznaby tak zrobic, ze na koniec dnia nie oddaje sie samych banknotow. Nie mowie, ze ma byc to trzymane w kasie, ale moze na zapleczu? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A że pojawiają się głosy 'zorganizuj sobie', to myślę, że może się to też odnieść do klienta. A JAK to trzeba zapytać te mądrale od 'zorganizowania'. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego nie złoszczę się na pani proszące o drobne, staram się jak mogę nie utrudniać sprzedawczyniom, ale wymaganie ode mnie, że mam sobie drobne zorganizowac to jakieś nieporozumienie. To nie jest mój obowiązek, bo ja nie mam fizycznej możliwości zorganizowania ich. I tak jak staram się być wyrozumiała wobec kasjerek, to zaczynam mieć po tym wątku wrażenie, że panie kasjerki mają strasznie roszczeniowe podejście i każdy klient z setką w ręku to dla nich burak. Więc proszę, nie będę burakiem jesli usłyszę konkretną poradę - ema, idź do banku takiego i takiego i tam rozmień, albo przy ulicy takiej i takiej jest punkt wymiany pieniędzy i tak rozmieniają, czy jeszcze inne cuda. Wtedy prosze bardzo - jak przyjdę ze stówą, to traktujcie mnie jak chama. Ale jak to się nie wydarzy - poproszę o identyczne zrozumienie dla mnie, osoby która dostaje wyłącznie grube nominały. Bo inaczej mam wrażenie, że wymaga się od konsumenta cudów, dosłownie. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-03-14 o 08:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie, nie uważam za buraków czy chamów ludzi ze stówami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Mi sie wydaje,ze w Polsce zwyczajnie brakuje ilosciowo monet Ipieniedzy o malych nominalach.Zwyczajnie rzad musialby doprodukowac ,ale przeciez oni sie takimi ☠☠☠☠☠☠☠ami nie zajmuja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
w Czechach kiedyś spotkałam się z kartką, że każda kwota z końcówką niepełną będzie zaokrąglana do pełnych dziesiątek. Też jakiś sposób na te małe końcówki typu 8gr.
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sto razy już usłyszałam 'może być bez grosika?', ale jeszcze nigdy nie było tak, żebym nie dopłaciła grosika. Jak kiedyś sprzedawczyni miała mało drobnych i z jej winy [bo miała wydać, ale nie chciała ich marnować] wzięła ode mnie chyba 5gr za mało to NAKAZAŁA mi jutro oddać ![]() Dlatego nie wierzę, żeby jakikolwiek sklep chciał sobie grosiki ucinać, jakby trzeba było czasem w dół zaokrąglić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiele niskich nominałów ginie tutaj https://www.google.pl/search?q=skarb...1%3B1000%3B750 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Wredny kotecek
|
To ja miałam odwrotną sytuację w lumpeksie
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- W ogóle była na mnie zła już jak zobaczyła że wybieram drobne a nie dałam jej w jednej monecie 2zł chociaż widziała że mam ![]() Edytowane przez GrumpyCat Czas edycji: 2014-03-14 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boże, następnym razem może zrobisz komuś awanturę jak Cię o godzinę zapyta? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Konto usunięte
|
Z moich osobistych obserwacji: często widuję drobne na poczcie. Również kilkakrotnie widziałam jak ktoś na poczcie przynosił worek drobnych (odliczonych) i płacił za coś, a może je zmieniał na grubsze? Zdarzyło mi się też, że widziałam, że ktoś na poczcie rozmieniał stówę.
Ale nie wiem, czy często tak jest i w sumie z jakiego powodu poczta pełni rolę mini banku dla potrzebujących ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Life is a drink ...
|
Ja zrozumiałam, że dziewczyna nazwała grosze, że to nie są pieniądze....
![]() |
#195 | |
Wredny kotecek
|
Może nawet jeszcze kiedyś ten lumpeks odwiedzę tylko wybiorę coś droższego i opróżnię skarbonkę z żółciakami zebranymi w dniu ślubu
![]() ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Straszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Life is a drink ...
|
W Polsce płaci się każdym nominałem i jeżeli sprzedawca odmawia przyjęcia to mozna wytoczyć sprawę w sądzie i piszę to serio. A jak oceniła, że grosze to nie SĄ PIENIĄDZE to już może być grubsza sprawa.
I only call you when it's half past five... Edytowane przez Selfish Girl Czas edycji: 2014-03-14 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
Serio wam te kasjerki robią awantury o brak drobnych? Mi się to nigdy nie zdarzyło, nie spotkałam się też z tym by panie przewracały oczami czy robiły dziwne miny na widok grubszego banknotu. I ja wiem i one też wiedzą że często nie ma jak wydać z takiego banknotu i jest to spory kłopot, do tego nikt nie robi tego na złość.
I paniom w sklepach jestem winna multum grosików, one mi zresztą też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Tez kiedys naskoczylam na babke, ktora takim samy tekstem do mnie rzucila. Tylko, ze dzien wczesniej wydala mi groszowkami
![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
![]() Ja znowu mam tak, ze w ten sam dzien musze oddac nawet kilka groszy, bo inaczej bym nie zasnela ![]() A mam tak, bo mam kuzynke, ktora pracuje w sklepie. I jak brakuje chociazby zlotowki na koniec dnia, to musi ze swoich oddac. Od tej pory nie bede naciagac biedne sprzedawczynie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Konto usunięte
|
przezabawne
![]() ![]() gdzie czasy "nasz klient nasz pan" skoro takie problemy z wydawaniem reszty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
a to bardzo dobry pomysł jest, od dzisiaj będę tak robiła.
![]() |
#203 |
Wredny kotecek
|
Ja czasem tak robię - zniecierpliwione spojrzenie kasjerki i osoby w kolejce za mną bezcenne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() edit: nie muszą, bo w takim wypadku ceny mają chyba bez "groszowych" końcówek. Sorry, wyłączyłam myślenie ![]()
"- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE." Edytowane przez newmoongirl Czas edycji: 2014-03-14 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z kolei trochę się dziwię jak ktoś przynosi mi garść drobniaków i mnie za to przeprasza ![]() Inna sprawa jest z grubymi. Często pytam o drobniejsze, wiadomo, ale jak klient nie ma to rozumiem, zawsze staram się coś wykombinować (chyba, że naprawdę nie mam, to przecież nie wyczaruję. Wtedy przepraszam i staram się załagodzić sytuację). Z mojego doświadczenia wiem z kolei, że to klienci często mają problem z tym, że „takie pieniądze to nie pieniądze”. Przykład: początek dnia, mam w kasie same 100, 10 i bilon. Pani kupuje coś za klika zł i płaci 100 zł. Pytam czy może będzie drobniej, w odpowiedzi odwarknięcie odmowne, więc przystępuję do wydawania tym co mam, czyli ponad 90 zł w dziesiątkach i w bilonie, a pani z fochem i gulem „no drobniej już pani nie miała?!” ![]() ![]() Albo koleżanka mając sam bilon w kasie wydała tak panu z 50 zł. Najwyraźniej nastąpiła obraza majestatu, bo pan się obraził, tych pieniędzy już nie chciał i kazał anulował zakup. Pan kupuje drobiazg i daje 50 zł. Proszę o drobne i informuję, że mam sam bilon i czy nie będzie to problem. Odpowiedź z furią w głosie: „NO BĘDZIE PROBLEM”. Mi jako klientowi byłoby wstyd robić takie sceny, bo jest to dla mnie totalne buractwo ![]() Edytowane przez Aniela88 Czas edycji: 2014-03-14 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Raz sprzedawcy odliczyłam wszystkie drobne jakie miałam - najgrubsze z tego było 50 groszy, a takich drobniaków miałam cały portfel - miejsca mi już brakowało. Ponieważ nikogo poza mną w sklepie nie było, to mogłam sobie pozwolić na takie wyliczanie na bieżąco, bo kolejka za mną się nie robiła. I tak pod koniec pół żartem - pół serio powiedziałam panu, że jemu się takie drobne pewnie przydadzą. W tym momencie nastąpiła autentyczna obraza majestatu i od tamtej pory pan złośliwie wydawał mi wszystko jak najdrobniej tylko miał.
Do dziś nie potrafię zrozumieć co ja takiego zrobiłam i czemu był gotów pozbyć się wszystkich drobnych byleby mi tylko zapchać portfel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
Jak widać buraki zdarzają się po jednej i po drugiej stronie lady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do wydania dużej sumy drobnymi, też mi się zdarzało i też czasami klienci nie są zbyt zadowoleni. Kiedyś babka do mnie tak bardzo nieuprzejmie 'co, pozbyła się pani drobniaków na koniec dniówki' a to był akurat dzień gdzie miałam bardzo grube i dużo bilonu. Nie dało się wydać inaczej. Na szczęście maaało się trafia takich upierdliwych klientów. Zazwyczaj są zadowoleni, uśmiechnięci i cierpliwi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | ||
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
![]() Co do drugiej części wypowiedzi- pracowałam w KFC, wieczorem drobnych mieliśmy od groma, ale szło wszystko do banku, a na następny poranek zostawiali nam grubsze pieniądze. Rano ludzie przychodzili rozmieniać i w koło macieju problem z drobnymi... Cytat:
![]() Może w innych supermarketach też tak jest? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie, juz pomine ceny w tych sklepikach.. Moj ulubiony ser w eclercu kosztuje 3,70 a w sklepie koło mojego domu 5,70, po prostu nic tylko tam kupować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.