![]() |
#181 | ||
.
|
Dot.: kobiety odpicowane i zaniedbane
Cytat:
Cytat:
pranie ręczne i ekonomia + krótszy czas się wykluczają. wstawiaj mniej rzeczy w pralce - nie napchana na maksa, bo wteyd się ciuchy niszczą tylko te 2 koszulki mniej. porządne wypranie ręczne ciuchów trochę zajmuje, zużywa się mnóstwo wody i ciuchy niekoniecznie są super doprane.
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
ręce mi opadły.
zwłaszcza przy fragmentach o praniu i włosach. Najlepiej chyba po prostu przy zakupach ciuchowych, zwracać uwagę na to co jest napisane na metce, unikać rzeczy których nie mozna prać w pralce. Pranie tez nie nalezy do moich ulubionych czynności, po praniu ręcznym mam wrażenie, że ubrania nie są tak czyste jak powinny być, wiec wiekszość daje na tryb pranie ręczne w pralce z płynem do prania i płynem do płukania. Jak sie kupuje rzeczy dobrej jakości nie powinno byc z nimi problemu. Rzeczy których nie mozna prać w pralce mam 1-2 i zakladam je raczej rzadko, na szczególne okazje. Warto też zauwazyć, że ręczniki, matjki, skarpetki sie raczej pierze osobno. Na zakupach zwracaj uwagę co kupujesz, żeby każda rzecz podobała Ci sie w 100%, nawet w tshircie i szortach i butach sportowych można wyglądać super, ale trzeba zwrócić uwagę na to co sie kupuje! Chcesz zawsze wyglądać super, wg mnie to nie pełen makijaż czy wysokie obcasy o tym świadczą, ale promienna cera, zadbane, ułożone włosy, fajne dodatki (byleby z nimi nie przesadzić). Moja przyjaciołka też np ma w domu wszystko do robienia hybryd i robi sobie sama i ma zawsze piekne paznokcie ![]() co do braku czasu to szkoda gadać, znam wiele dziewczyn które tez studiują, pracują itd, a mają czas na robienie paznokci, mycie włosów, makijaż itp. a nawet jeszcze na siłownie, cwiczenia w domu, wyjscia ze znajomymi czy chlopakiem itp.
#183 |
Zakorzenienie
|
a ja się zastanawiam nad tematem pod nieco innym kątem
![]() no bo czasem faktycznie było tak, że załóżmy rano się odwaliłam, poszłam na uczelnię, a pod koniec dnia - włosy przyklapnięte, przylizane, makijaż do poprawek, oczy podkrążone, a niektóre kumpele? do końca dnia wygląd nienaganny, jakby dopiero co wyszły z łazienki ![]()
#184 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
Nie wierze. To musi byc troll. Nie wierze, ze mozna byc tak nieprzystosowanym do zycia.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
Ja miałam włosy przyklapnięte po 4h od mycia, jak używałam szamponu Pantene - zmieniłam i problem zniknął. Dodatkowo - raczej nie dotykam włosów palcami. Przeczesuję je tylko w połowie dnia
![]() A co do makijażu - cóż, widocznie używają lepszych trików i kosmetyków ![]() Ja jedynie poprawiam w ciągu dnia policzki i czasami cienie mi się zważą (ale nie zawsze, nie wiem od czego to zależy) |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Wiadomo, że jeśli chce się wyjść z domu ogarniętym, to trzeba na to poświęcić trochę czasu. Ja wstaję odpowiednio wcześnie, żeby mieć czas na makijaż, bo nie wyobrażam sobie pokazać się ludziom przynajmniej bez podkładu, korektora i pudru z racji tego, że często mam problemy z niedoskonałościami. Zazwyczaj poświęcam na to jakieś 20 min w ciągu których nakładam krem, podkład, korektor, puder, maluję rzęsy i używam kredki do oczu. Włosy muszę myć codziennie, ale robię to wieczorem, bo są bardzo długie i strasznie długo schną. Też zawsze nakładam maskę albo odżywkę (są też takie maski, które trzyma się na włosach kilka a nie kilkanaście minut) i potem je suszę, przynajmniej częściowo, bo inaczej rano obudziłabym się z mokrym kołtunem na głowie.
![]() Nie uważam żebym była odpicowana, chociaż lubię eleganckie ubrania i przykładam wagę do tego, co na siebie zakładam. Zdarza mi się, że wyskakując gdzieś na szybko zakładam dopasowane spodnie, emu i bluzę, ale to też nie jest jakaś stara, rozciągnięta bluza tylko taka, w której nie wstydzę się pokazać innym. I zawsze mam wtedy przynajmniej ten najlżejszy makijaż.
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idę spać mycie włosów - 2 minuty nałożenie odżywki - minuta teraz następuje mycie zębów, twarzy itp. spłukanie odżywki wersja druga mycie włosów - 2 minuty nałożenie maski - minuta teraz następuje mycie zębów, twarzy, zrobienie śniadania, przygotowanie ubrań, malowanie paznokci itp. po 30 minutach - spłukanie odżywki po kilkunastu minutach suszę włosy i tyle, cała magia No ale gdybym chciała siedzieć i patrzeć jak maska regeneruje moje włosy, to rzeczywiście musiałabym wstawać sporo wcześniej ![]() Zgadzam się z osobami piszącymi, że po prostu ci się nie chce. Nie ma w tym większej filozofii. Naprawdę nikomu nie pojawia się na twarzy makijaż od pstryknięcia palcami.
![]() |
#189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Wtajemniczenie
|
Mając lekcje na 8 wstaje o 7. Z racji, że nie jem śniadań (oszczędzam ok. 10 min) ten czas poświęcam na makijaż - krem bb, tusz do rzęs, czasami korektor. Ubrania wybieram wieczorem, a kiedy nie mogę się zdecydować kompletuje dwa "zestawy" i wybieram je rano w zależności od pogody i nastroju. Ubrania prasuje zawsze rano, a torebkę pakuję wieczorem. Skompletowanie ubrań i torebki zajmuje mi wieczorem kilka minut, więc to chyba nie jest jakiś duży wysiłek. Do liceum mam 20 min na piechotę, więc całe "przyszykowanie" rano zajmuje mi 40 min. Gdy jem śniadanie zazwyczaj zajmuje mi to dłużej.
W roku szkolnym włosy myję zawsze wieczorami (nie chce tracić czasu na mycie włosów rano). W wakacje z racji upałów zdarza się, że myję włosy wieczorem, a potem jeszcze raz w ciągu dnia. Da się wszystko pogodzić. Logicznym jest, że bardziej skomplikowany makijaż trwa dłużej, ale wątpie by trwał on dłużej niż 20 min ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Rozbawił mnie ten wątek
![]()
#194 |
Zakorzenienie
|
autorko przede wszystkim trzeba uswiadomić sobie, że nikomu perfekcyjny wygląd nie pojawia się ot tak, trzeba zainwestować czas i mniejsze lub większe pieniądze. Pooglądaj może tutoriale na youtubie, z makijażami, upięciami włosów. Nawet zwykły koński ogon można zrobić tak, że będzie wyglądał pięknie i elegancko.
#195 |
Zakorzenienie
|
idealna cera chyba nie wymaga podkładów i pudrów :d
![]() |
#196 | |
BAN stały
|
Również uważam, że autorka po prostu szuka wymówek, żeby nie być zadbaną i świeżą po wyjściu z domu. Nie ogarniam też jak można uważać, że dziewczyny, które nawet wcześnie rano są ładnie umalowane, ubrane i z puszystymi włosami to na pewno nie jadły, nie spały i w ogóle nic nie robią poza picowaniem się
![]() Ale z drugiej strony mam też wrażenie, że ten wątek przyciągnął wizażanki, które chcą się dowartościować kosztem autorki. I chyba o to chodziło w tym poście: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez madzia0007 Czas edycji: 2014-05-21 o 11:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie pamiętam już kiedy jakieś ubranie zniszczyło mi się przez pranie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Mhm, ja jakoś widzę wokół siebie dziewczyny z idealną cerą z całą tą 'tapetą'. To się da zauważyć, czy ktoś ma podkład puder i róż na twarzy. Idealna cera bez tych specyfików mimo wszystko trochę inaczej wygląda.
![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2014-05-21 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam wrażenie, że autorka liczyła na to, że dostanie mnóstwo odpowiedzi w stylu "nie martw się, mnie też nie chce się myć tłustych włosów czasami, nie chce mi się pomalować a te co codziennie wyglądają dobrze nic innego nie robią tylko się pindrzą przed lustrem". A okazało się, że odpowiedzi były inne.
Ja myję włosy codziennie, bo po pierwsze pod koniec drugiego dnia wyglądają nieświeżo, a po drugie ja się źle czuję. I nawet jak jestem chora to je myję i robię delikatny makijaż, bo dzięki temu sama czuje się lepiej. Oczywiście makijażu nikt codziennie wykonywać nie musi, ale owszem czyste włosy są dla mnie totalną podstawą. A koło osoby, która ma przetłuszczone włosy brzydzę się stać.... przykro mi ktoś może uznać, że jestem w ten sposób chamska, ale dla mnie jest to po prostu obrzydliwe. Autorko olejowanie, nakładanie odżywek i masek co drugi dzień raczej ci nie pomaga tylko je obciąża i w sumie nie jest dziwnym to, że są w stanie jakim są. Może moja rada u ciebie się nie sprawdzi, ale odkąd zaczęłam używać szamponu dla dzieci i delikatnej odżywki, nie stosując nic innego włosy, tylko jeszcze witaminę E włosy same zaczęły się regenerować. Co do prania.... to nie rozumiem w jaki sposób płyn może zafarbować?? ![]() I polecam trochę pokory, bo Twoje odzywki w stosunku do niektórych były niestosowne. |
![]() ![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się z tą wypowiedzią. Sama zakładasz temat, opisujesz w nim swoje "problemy i dylematy",a jak ktoś wyrazi dezaprobatę z powodu Twoich dość niedojrzałych stwierdzeń - Ty od razu atakujesz. Założyłaś temat więc raczej powinnaś się liczyć z tym, że Twoja postawa może się nie podobać niektórym osobom. Odnoszę wrażenie, że niby chcesz tych porad, a tak naprawdę to nie chce Ci się ich zastosować. Tak jak dziewczyny napisały, jeśli chcesz być odpicowana to trzeba na to poświęcić troszkę czasu - nie ma nic od tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
BAN stały
|
Cytat:
I oczywiście nie mogłaś zacytować całej wypowiedzi tylko jedno zdanie bez kontekstu, żeby wyszło na to, że bronie niesamodzielności i niechlujności. Brawo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
Tak jak dziewczyny pisały należy po prostu przestać szukać wymówek, bo większość z nas na pewno gdzieś studiowała/studiuje a jednak nie chodzimy w tłustych włosach czy nie oszczędzamy ubrań na nie wiadomo kiedy.
Jak się chce to czas się znajdzie zawsze, dla przykładu - studiowałam dziennie w mieście A, mieszkałam w mieście B i tu studiowałam zaocznie, 3 razy w tygodniu dojeżdżałam pociągiem do miasta A - dwie godziny w jedną stronę, w weekendy byłam na studiach w mieście B, chodziłam również do pracy, zajmowałam się domem itp i miałam czas, by wyglądać dobrze, fakt makijaż robiłam czasem w pociągu, ale włosy myłam zawsze rano, a pociąg miałam chwilę po 5, także jak się chce to się da ![]() Co do paznokci to zawsze i bardzo szybko odpryskiwały, lubię mieć pomalowane, więc robiłam to codziennie, ale teraz chodzę około 2 razy w miesiącu na hybrydowe i jest ok. Inna sprawa, że nie zawsze wyglądamy perfekcyjnie, najważniejsze, by wyglądać schludnie i czysto. Może jakiś suchy szampon byś sobie kupiła?
(...)Marzyła wtedy, że "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie",dokładnie pamiętała tę radość, gdy uznała, że tak właśnie jest i tę nadzieję, że tak zostanie. http://koherencja.bloog.pl/?smoybbtticaid=612f02 |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem raczej NIE GADAĆ, A ROBIĆ. Nie narzekać i nie szukać wymówek, ani problemów tam, gdzie ich nie ma.
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Wogole za dużo nakładasz na te włosy,autorko. Nie dość ze olej to potem jeszcze maskę, po co? Ja po olejowaniu nie nakładam juz odżywki, (chyba ze bez splukiwania i to na same konce) bo i bez tego na drugi dzien włosy szybciej sie przetluszczaja, na dodatkowa maske mogą sobie pozwolić dziewczyny z długimi, grubymi włosami które ciagle trzeba odżywiać i zabezpieczać przed uszkodzeniami. Nic dziwnego ze na drugi dzien masz tłuste, nie każdemu pasuje taka pielęgnacja. ja zeby sie "odstawić" potrzebuje godziny bez mycia włosów, z myciem trwa to dłużej. Miałam w liceum laski które wstawaly o 4 rano zeby umyć głowy i sie wyszykowac. Dla mnie to chore. Ale niestety odpicowany wygląd wymaga czasu i posiadania choćby minimalnego wyczucia estetyki. Bez tego mozesz godzinami robić makijaż i kupować tony ciuchów a efekty bedą marne.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Autorko nie będę po Tobie jechać bo po części rozumiem problem. Też zawsze szkoda mi było czasu na makijaż, chodzenie w szpilkach, dobierane ubrań. Jednak czułam się z tym przez większość czasu dobrze. Ot po prostu miałam inny styl. Przyszedł potem czas, w którym zreflektowałam się, że jednak są sytuacje, w których warto mieć na sobie super ciuch czy ładny makijaż. Spędziłam trochę czadu oglądając i czytając makijażowe autorskie aż się czegoś nauczyłam i teraz spędzam raptem 10 minut nad codziennym malowaniem się. Szafę powoli uzupełniam. Butów na obcasie szukam wygodnych tak że da się w nich spokojnie chodzić. I już nie narzekam, że szkoda czasu bo wielu rzeczy nauczyłam się robić sprawnie.
Ją wiem że na początku to zjada czas by dobrać pierwsze kosmetyki, nauczyć się wszystkiego ale potem to wchodzi w krew i przestaje być zjadaczem czasu. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytałam wątek od A do Z i jakoś takich wniosków nie mam. A to, że Wizażanki wspomniały, że pracują, wychowują dzieci, prowadzą domy i robią mnóstwo innych rzeczy, a przy tym wszystkim mają czas i chęci żeby o siebie zadbać - dla mnie byłoby jedynie dobrym motywatorem i kopniakiem, żeby zacząć działać. Skoro inne kobiety dają radę to czemu nie ja. Dziewczyny podały przykłady ze swojego życia i co w tym złego? Miały sobie umniejszać, żeby Autorka nie poczuła się dotknięta? Jeśli czytałaś wątek to widziałaś jej pytanie do jedne z dziewczyn "czy studiowała kiedyś na DOBREJ uczelni i czy ma w ogóle jakieś hobby" - bo Ona w domyśle oczywiście - to w ogóle nie jest robienie z siebie "idealnej wizażanki" . Swoją drogą kulturka osobista się kłania. Po odpowiedziach Autorki nie wydaje mi się żeby była osobą, którą komentarze dogłębnie dotkną i zamknie się w sobie. Gromy z mojej strony się nie posypią, tylko odnosząc się do Twojego kolejnego posta: to że Tobie nie udało "studiować 10 kierunków i nie chodzisz po bułki jak na Galę Oskarową" (co to w ogóle za przykład) to Twój problem i nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Są kobiety zaradne, świetnie zorganizowane i naprawdę połączenie pracy, studiów, czy czego tam sobie chcesz z umyciem włosów, codziennym makijażem i doborem fajnych ubrań niczym nadzwyczajnym nie jest. Tutaj nikt nie pisał, że ma się stroić w 10 cm szpile, robić wieczorowy makijaż i tym podobne. Nikt tez nie napisał, że stosuje takie praktyki. Dziewczyny dawały dobre rady i opisywały jak ta organizacja wygląda w ich życiu. Ja tam nic złośliwego nie widziałam. A to, że na odpowiedzi pod tytułem, rytuał mycia włosów u mnie trwa godzinę, pranie odnoszę do mamy, rano włosków nie umyję i nowych ubrań nie założę - to wcale się nie dziwie, że były trochę ostrzejsze komentarze, bo sama szukała problemów tam, gdzie normalna osoba ich nie ma. Autorce się zwyczajnie nie chce, ma do tego prawo, ale potem niech nie narzeka.
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
Dzwoneczku, jeśli chce się coś zmienić to zazwyczaj wiąże się to z robieniem czegoś niewygodnego, póki to coś nie wejdzie w nawyk.
![]() ![]() Podstawą, żeby ładnie się prezentować są na pewno zadbane włosy i cera, wtedy tak naprawdę nawet bez makijażu człowiek się wyróżnia na tle innych ludzi. Większość tych świetnie wyglądających dziewczyn ma właśnie super zadbane włosy i piękną cerę - to jest naturalne, że takie osoby olśniewają, gdyż te dwie rzeczy są odbiciem stanu naszego zdrowia. Jeśli włosy są przetłuszczone to automatycznie sprawia się wrażenie osoby "wczorajszej", markotnej. Zamiast unikać mycia, trzeba szukać odpowiedniego szamponu aż do skutku. Na pewno nie należy wierzyć w reklamy i ładować wszystkiego, co z etykietki wygląda obiecująco. Też mam delikatne włosy i zauważyłam, że większość takich kosmetyków strasznie je obciąża i lepiej ich unikać, zwłaszcza produktów "2 w 1". Odżywki nie służą mi wcale, ogólnie im mniej treściwe kosmetyki tym ładniejsze moje włosy. Może ty też masz takie, dla których mniej znaczy więcej? Warto czasem przetestować produkty z niższych półek, ja trafiłam w ten sposób na kilka perełek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.