![]() |
#181 |
ctrl alt delete
|
Dot.: Facet z gospodarki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Konto usunięte
|
nie ma to jak chwaić się nic nie robieniem za kupe kasy xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
jestę wieszczę
|
Dziś rano widziałam widły,
w słońcu skąpane, o drzwi stodoły oparte... Przy wyborze partnera osoby z pracą umysłową są dla mnie najwięcej warte. Ze zwierząt gospodarskich to ja preferuję yorka, i nie pociąga mnie żywot tu sianokosy tam orka. Od ciężkiej pracy się migam a i rolnika odrzucam... Ostatnio mnie bolą kolana i biodro, jak tylko kucam.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie stereotypy? Nigdzie nie napisałam, że tak jest zawsze. Odnoszę się do sytuacji, które znam. To logiczne, że jeśli chłopak ze wsi chce zamieszkać w mieście, to po prostu zamieszka i problem z głowy. Ale zakładam sytuację, że chłopak jednak chce zostać na tym gospodarstwie. Dla mnie to sytuacja podobna do kwestii, że jedno chce mieć dzieci, a drugie nie. Jasne, ktoś może zmienić zdanie, ale jeśli nie, to pojawia się duży problem. Jakby mi ktoś na początku związku powiedział, że nie chce mieć dzieci, to raczej bym tego dalej nie ciągnęła. Tak samo, jakby mi ktoś powiedział, że chce mieszkać na wsi. Ja chcę mieszkać w mieście (niekoniecznie dużym), bo uwielbiam miasto, do takiego życia jestem przyzwyczajona i tyle. I podkreślam, że nie chodzi mi o rolników, nie uważam, że są gorsi czy głupsi. Po prostu nie widzę siebie w gospodarstwie (bo, jak już pisałam, daleko do miasta, trzeba przynajmniej pomóc przy gospodarstwie, brak możliwości rozwoju, brak możliwości pracy w zawodzie, daleko do kina, kawiarni, na basen, na koncerty, do sklepów itd.). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przecież tacy ograniczeni umysłowo rolnicy to robią to dlaczego aktor w wyższym wykształceniem ma się nie nauczyć. ![]() Kilka biegów, wajch, przycisków opanować, umieć skoordynować to nie problem, poradzą sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
koło mojego miasteczka jest wioska,
z tej wioski dzieci dojeżdżały do zerówki autobusem, tym samym autobusem dojeżdżały do szkoły i do liceum, po liceum Agnieszka studiowała jakąś ekonomię z językami, na studiach wyszła a mąż za chłopaka ze swojej wioski i urodziła dziecko teraz mieszka na wsi, w miasteczku kupiła czy wynajęła dom (taką kostkę), i otworzyła tam szkołę językową z angielskim i niemieckim, kursy dla dzieci, dla dorosłych, maturzystów, kursy wakacyjne ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1.Związałam się z facetem z gospodarką,ale ustaliliśmy, że nie bedziemy mieszkać w jego wsi. 2. Oczywiście, że możesz pracować w swojej pracy, a na gospodarstwo mieć wylane, tylko mu o tym powiedz. Jak pisałam wyżej, już babka mojego tż postawiła warunek, że na gospodarstwie pracować nie będzie i rzeczywiście ani ziemi ani oprzętu nie tknęła. Nie chcesz- mówisz o tym i nie pracujesz. A co do przepisywania po hektarze. Moja mama dostała 1,5 h w spadku po rodzicach, więcej nie chciała. Ziemię od razu oddała w dzierżawę, nigdy jej nawet nie tkła Dzięki temu zajmowała się domem 100 km dalej, nie pracowała, płaciła śmieszny niski w porównaniu do zusu krus, była ubezpieczona, a teraz przeszła na wcześniejszą emeryturę. Same plusy Te 1,5 ha przepisała mnie i póki nie pracuję, płace niski krus, jestem ubezpieczona, liczą mi sie lata do emerytury. Edytowane przez kiciun Czas edycji: 2014-06-30 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież to wszystko zależy od nas, zainteresowań itd... Najpierw trzeba przyjrzeć się temu człowiekowi, czy jesteśmy w stanie dogadać się, mamy takie same poglądy. A później odpowiedzieć sobie na pytanie czy jesteśmy w stanie mieszkać na wsi w młodym wieku. Bo jeśli jesteśmy typem człowieka, który np. nie przepada za przyrodą, lubi spędzać czas w restauracjach, barach na basenie i ogólnie kocha tętniące życiem miasto to niestety na wsi zamęczy się....Przyjedziesz z pracy i co będziesz robiła....w pewnym momencie wykończysz się psychicznie. Ja osobiście też nie chciałabym mieszkać w takim miejscu gdzie każdy każdego zna, przeszłość Twojej rodziny...praktycznie wszystko. Gdy zaczęłam spotykać się z ex chłopakiem ze wsi sporo osób dowiedziało się kim jestem, kim są moi rodzice, gdzie się uczyłam itd...Nie lubię czegoś takiego. No i tego gapienia, oglądania się jak jedziesz samochodem przez wioskę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
jestę wieszczę
|
Ja mieszkam na takiej wsi, że są bloki (w jednym z nich mieszkam) i jest obszar wiejski, gdzie ludzie mają pola, krowy, kozy, kury i... daniele
![]() Ja ledwo znoszę śmierdzącego żula na drugim końcu autobusu, a co dopiero subtelną woń obornika o poranku ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Wtajemniczenie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;47097055]koło mojego miasteczka jest wioska,
z tej wioski dzieci dojeżdżały do zerówki autobusem, tym samym autobusem dojeżdżały do szkoły i do liceum, po liceum Agnieszka studiowała jakąś ekonomię z językami, na studiach wyszła a mąż za chłopaka ze swojej wioski i urodziła dziecko teraz mieszka na wsi, w miasteczku kupiła czy wynajęła dom (taką kostkę), i otworzyła tam szkołę językową z angielskim i niemieckim, kursy dla dzieci, dla dorosłych, maturzystów, kursy wakacyjne ...[/QUOTE] Opisana dziewczyna była z wioski i po chwilowym epizodzie na studiach do niej wróciła, a to zupełnie inna sytuacja niż autorki wątku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;47097055]koło mojego miasteczka jest wioska,
z tej wioski dzieci dojeżdżały do zerówki autobusem, tym samym autobusem dojeżdżały do szkoły i do liceum, po liceum Agnieszka studiowała jakąś ekonomię z językami, na studiach wyszła a mąż za chłopaka ze swojej wioski i urodziła dziecko teraz mieszka na wsi, w miasteczku kupiła czy wynajęła dom (taką kostkę), i otworzyła tam szkołę językową z angielskim i niemieckim, kursy dla dzieci, dla dorosłych, maturzystów, kursy wakacyjne ...[/QUOTE] mamy klaskać? bo nie rozumiem czemu służą te wszystkie historie. znam laskę która skończyła stomę i po studiach otworzyła gabinet na wsi w domu. znam laskę która pracuje w urzędzie gminy. czy mnie to obchodzi? wcale. czy sprawia to że chcę mieszkać na wsi? absolutnie. jak to ma się do tematu? pojęcia nie mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
a moja mama przyjechała ze wsi do miasta i jest tu szczęśliwa oneoneoneone!1111!!!!111! !!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hm... w temacie padło pytanie czy wizażanki znają związki z gospodarzami gdzie kobieta nie pracuje na tejże gospodarce - więc podana historia jest adekwatna do tematu. Nie jestem za to pewna czy twoje usilne powtarzanie, że ty byś nie mogła bo nie lubisz jest tak ważne, że wymaga podkreślenia kilkanaście razy. Wiemy, serio. Ale autorka nie chciała znać tylko twojego poglądu a różne przykłady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zielona Driada
|
Nie wiem ile jeszcze będzie trwać ta dyskusja, zanim wreszcie zostanie zrozumiane, że są ludzie, którzy nie chcą żyć na wsi, bo widok pól, lasów, pastwisk ich nie cieszy, perspektywa obsługi nowoczesnych maszyn rolniczych nie kręci, a dusi. Bywa również odwrotnie i ktoś nie cierpi miasta i jego "smrodku" i hałasu. Jak się takie dwie osoby zejdą, to gdzieś muszą mieszkać. Tylko często w związku z tym jedno nie będzie szczęśliwe, a przynajmniej nie w pełni. Nie wiem co ma do tego inteligencja
![]()
![]() |
#197 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
łohoho, intelygentna, (sorry, wykształciuch!) Pani z miast się znalazła ![]()
![]() |
![]() |
#198 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Podnoszona jest raczej kwestia stereotypowego spojrzenia na rolników i pogardliwego czasem stosunku do nich. Trochę w tym jest prawdy, bo czym innym jest powiedzieć "nie byłabym z rolnikiem, nie znoszę wsi, nie mogłabym tam mieszkać", a "nie byłabym z rolnikiem bo czułabym, że jest ode mnie gorszy, nudny, mało wykształcony". Bycie rolnikiem nie determinuje ani wykształcenia, ani nudziarstwa, ani poziomu inteligencji, ani hobby ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-06-30 o 11:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Minna Czas edycji: 2014-06-30 o 11:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Swoją drogą... trafiłam kiedyś na pewnego jegomościa, według wizażu pewnie będącego skrajnym darmozjadem i beznadzieją życiową do skreślenia z samego założenia - pochodzi ze wsi, rodzina to artyści, studiuje filozofię, wydał tomik wierszy... Istna tragedia!
Szkoda że ta tragedia to jeden z najbardziej ogarniętych ludzi jakich znam. Zrobione dwa kierunki, doktorat z filozofii robi wyłącznie w ramach samorozwoju, rozwinął rodzinne gospodarstwo w świetnie prosperujący biznes zatrudniający kilkaset osób, ma dom na wsi, mieszkanie w Krakowie i w Brukseli, gdzie spędza masę czasu jeżdżąc w interesach i angażując się politycznie, w wolnym czasie (nie wiem skąd on go bierze...) zajmuje się fotografią (nie na zasadzie "cyknę focię swojej nodze" tylko współpracy z mniejszymi projektantami), czy poezją. Faktycznie z takim człowiekiem nie ma szansy na samorozwój, pracę poza polem i rozmowę o czymś innym niż stonka... Ludzie są różni. Dopóki nie ma konkretów - ciężko o czymkolwiek przesądzać i nie ma innej opcji niż poznanie konkretnej osoby. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam dużo młodych osób z rolniczych rodzin. Jedni są wykształceni, gustują w kulturze wysokiej i wiedzą na czym polega związek partnerski, a inni spędzają dni przed sklepem z piwem albo przed telewizorem i uważają że miejsce kobiety jest w domu. A to czy chcą zostać na wsi czy mieszkać w mieście, nijak nie ma się do "poziomu ich ambicji", bo powodów takiej decyzji jest dużo. Jedni widzą w gospodarce dobrze prosperujący biznes, inni nie mają po prostu lepszego pomysłu na życie, jeszcze inni czują się związani z rodzinnymi stronami... Ile ludzi, tyle powodów, więc robienie jakichś szufladek, że ten jest taki a ten owaki jest absurdalne, bo równie dobrze ten wykształcony może zostać na wsi, a ten od piwa wyjechać do miasta. Nie liczy się zawód ani pochodzenie tylko konkretny człowiek. Przykład znam jeden: dziewczyna po studiach zamieszkała z mężem u jego rodziców. On zajmuje się gospodarstwem, ona domem i dzieckiem, jak synek podrośnie planuje iść do pracy, trwa już to trzy lata, nikt przez ten czas od niej pracy na roli na wymagał. A tak poza wszystkim: Polska jest krajem postrolniczym i znaczna większość współczesnego społeczeństwa ma bliższych czy dalszych przodków na wsi. Tym bardziej nie wiem jak można mówić o braku szacunku do rolników, jeśli samemu się z rolniczej rodziny w którymś tam pokoleniu wywodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I o to się rozchodzi, żeby rozróżnić człowieka od zawodu, który wykonuje, bo o ile co do zawodu można mieć preferencje i jest to oczywiste, o tyle dzielenie ludzi na lepszych i gorszych na podstawie tego czym się zajmują jest niedorzeczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ktos tu zadal pytanie co bym zrobila gdyby moj ksiaze marzen byl rolnikiem. Pisalam o tym na pierwszej stronie ze bylby to moj najwiekszy dylemat zyciowy i dramat bo nie potrafilabym zrezygnowac z siebie dla takiego zwiazku a dla mnie taki zwiazek oznaczalby rezygnacje z wielu rzeczy. Co zrobic, cenie sie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
I gdzie to się niby wyklucza? Wielokrotnie wspominano, że posiadacze większego gospodarstwa rolnego obecnie są głównie menagerami, ale wykonywanie prac z stanowiska zarzadzającego nie sprawia, że przestają zajmować się rolnictwem (zwłaszcza w obliczu prawa). Posiadanie gospodarstwa rolnego nie oznacza zajmowania się wyłącznie tym i wyłącznie w tak klasycznej formie jak uznają niektóre wizażanki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
Menedzerzy, matko bosko polno, widzisz i nie grzmisz
![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Hibiku powtarzasz sie sama i powtarzasz cos co mowili wszyscy inni i to nie raz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
Ja też bym nie była nawet z najcudowniejszym i najmądrzejszym rolnikiem, jeśli musiałabym się przeprowadzić dla niego w miejsce, gdzie nie widzę dla siebie perspektyw, które mi się nie podoba i którego nie polubię. To chyba oczywiste i nikt tu tego się nie czepia, więc nie wiem po co się tak bronicie. Chodzi o niesprawiedliwe wiązanie posiadania gospodarki z bystrością, inteligencją, ciasnotą horyzontów itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;47098100]Tylko że oprócz tego była mowa o tym że rolnik jest kimś "gorszym" i że można "mniej go szanować".
I o to się rozchodzi, żeby rozróżnić człowieka od zawodu, który wykonuje, bo o ile co do zawodu można mieć preferencje i jest to oczywiste, o tyle dzielenie ludzi na lepszych i gorszych na podstawie tego czym się zajmują jest niedorzeczne.[/QUOTE] pliz, to już czepianie się słówek. jamestown pisała o sferze zawodowej, i o tym, że dla niej rolnik byłby kimś gorszym właśnie w sferze zawodowej, bo zawód rolnika według niej jest mniej wymagający, czyli mniej ambitny. Owszem, nie najbardziej udane sformułowanie, ale intencja za nim stojąca mimo wszystko dość wyraźna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
u mnie akurat grzmi, specjalnie na toje życzenie
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.