![]() |
#181 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wymarzony domek
Cytat:
![]() nikogo się nie czepiam, zadałam kulturalne pytanie. Zresztą autorka nie napisała nigdzie wprost, że ma ojczyma/macochę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
na cholere Ci wesele za 20 tys?
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() - w mieszkaniu też można mieć 2 łazienki, wystarczy mieć 2 poziomowe - do parterowego domu o sensownym metrażu trzeba mieć dużą działkę - a co jak samochód nagle odmówi posłuszeństwa, a my musimy gdzieś być za godzinę? a najbliższy PKS jest za dwie? Garażu nie skomentuje, nigdy w życiu nie zrezygnowałabym z garażu. I piszę to z perspektywy osoby wychowującej się w domu, a mieszkającej od dłuższego czasu w bloku. Można dyskutować na temat wyższości mieszkania w domku niż w bloku... W bloku nie trzeba odśnieżać, martwić się o naprawy budynku, dachu itd., nie trzeba robić w ogrodzie, blisko do centrum, sklepy po nosem itd.itp. I w bloku nie ma tylu pająków ![]() ![]() ![]() Autorka napisała, że działka jest 40km od miasta, dla mnie to kawał drogi, teraz mam do pracy 14km i jadę pół godziny a na paliwo wydaję miesięcznie min. 350zł, to sobie policzcie czas i koszty. Ostatnio jechaliśmy z TŻ nad jezioro 30km, miejscowość piękna, ale jak sobie pomyślałam, że miałabym tak dojeżdżać codziennie, to nigdy w życiu. Już nie mówiąc o dzieciach, które do znajomych czy do liceum będą cisnąć PKSem. Sami marzymy o domu, ALE nie tak daleko, max 20km od miasta, i dopiero po wstępnym odchowaniu dzieci, bo nie wyobrażam sobie za miastem siedzieć z niemowlakiem gdzie i zazwyczaj spacerować z wózkiem nie ma gdzie, i do lekarza daleko. TŻ ma rodziców na wsi, czasami tam jeździmy, to kobity z wózkami po drodze chodzą, a tam samochód za samochodem, dramat... Na razie grzejemy dupsko w mieszkanku, dziecior pójdzie do przedszkola, to się pomyśli o domu ![]() A poza tym, z tymi historiami o teściach, to nie znacie się ! Przecież Żaneta z Na Wspólnej mieszkała z teściami, mimo że Grzegorz ją zostawił, bo poszedł do programu ochrony świadków, o! ![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cała masa ludzi marzy o domu i go stawia, tylko pewnie zarabia więcej niż 3tys., a po studiach kobita idzie do pracy -> dostaję umowę -> rodzi dziecko -> idzie na macierzyński -> wraca do pracy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
Inaczej to wygląda. Spytaj najpierw siebie sama, do czego ci ta informacja potrzebna, bo ja nie widzę sensu w dopytywaniu. I nie wiem czemu miałaby pisać np. moja mama i ojczym, skoro może napisać po prostu 'rodzice'. Jak dla mnie to zwykłe czepialstwo z twojej strony tak o to dopytywać i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
Tak generalnie rzecz ujmując - zawsze myślałam, że domy stawiają ludzie dorobieni, nie na dorobku, a kredyty są dla bogatych... Potem poszłam na studia i wyszło, że przed 30-stką należy wziąć ślub, mieć dwójkę dzieci, być Rockeffelerem z wielkim domem pod miastem, dwoma samochodami i domkiem wakacyjnym na Majorce, inaczej przegrało się życie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
... choć nie Westwood
|
Tak w ogóle autorko, to, przede wszystkim gratuluję optymizmu. Już kij z mrzonkami o domku, ale jak ty z mężem, oj przepraszam, chłopakiem, planujecie w ogóle żyć za tysiaka? a co z jedzenie? A paliwo, rachunki (oplaty za telewizję, internet, telefon, woda, gaz, prąd), ciuchy, buty na zimę, chemia, już nie mówiąc o wydatkach na dziecko pochłaniających ze dwa razy tyle?
Teraz jako studentka radośnie sobie odkladasz, ale co jak studia się skoncza? Ile zdolacie jeszcze uzbierać? 140 tysicy? Co to jest? To jest NIC przy budowie domu. Kredyt na 300 tysięcy- myslisz, że na trójkę osób to 4,5 tysiaka to jest COŚ? nawet zdolności kredytowej to Wam nie da. Zawsze mnie zastanawia też co pcha młodych ludzi w ciułacze życie. Wakacje nie, bo odkładamy na dom, nowy ciuch nie, bo na dom, impreza nie, bo na dach i tak dalej. Co z tego zycia? Nie ogarniam. Choć ta moda na domy widzę rozrasta, ostatnio każdy: dom dom dom, tylko dom. kredyt na 400 tysi, do spłacenia 800 i jazda. Ale dom jest ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
Konto usunięte
|
Kurczaki, teraz to strach na forum pisać, bo nie wiadomo czy trol czy na poważnie
Z jednej strony-od początku krytykowanie autorki, a w sumie niewiadomo jaki poziom życiowy jest dla niej "normalny". Z drugiej-same racjonalne posty-jak rzadko! Cytat:
(tu wprowadzanie-poznaliśmy się kiedy mieszkanie męża było wynajmowane, mieszkaliśmy oboje za granicą, aż do felernej ciąży kiedy potrzebowałam pomocy przy starszej córce i sobie-więc wróciłam do Polski i zajęłam nieznane mi mieszkanie tż) Mieszkanie około 30m-żarówki, farba najtańsza biała, chodniczek metr na dwa, korki do prądu, uszczelki i inne-poszła cała moje pensja na "macierzyńskim". Oczywiście o "urządzaniu po mojemu" mogłam zapomnieć Te drobiazgi, NIEZBĘDNE w codziennym życiu -finansowo zabijają. (Nie zgodzę się, że dzieci to nie wiadomo jakie koszty-przez rok! złej sytuacji finansowej mieliśmy tylko moje 1300 zł-z tej kasy utrzymywałam mieszkanie-500, opłaty miesięczne, internet, siebie, auto 200 zł miesięcznie, i dwóje dzieci jedno od roku i drugie od 0-obie na mleku modyfikowanym<taaa, jestem złą matką, nie karmiłam piersią>obie pieluchowane, obie słoiczkowe! <nie miałam siły wnosić na 4 piętro dwójki dzieci i zakupów jednocześnie>mąż był za granicą, więc jego i jego "zarobku" nie liczę -jeszcze trochę, troszeczkę dosłownie, odłożyłam-nie korzystałam z mops, dopłat do mieszkania, ani świadczeń rodzinnych) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#191 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Takie życie, że nie przedstawiałabym tego jako przykładu, że się da i że dzieci nic nie kosztują. Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2014-08-05 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#193 | |
zuy mod
|
Cytat:
1300-500 na mieszkanie - 200 na auto = 600 zł. I chcesz nam wmówić, że za 600 zł: - kupiłaś mleko, pieluchy i inne rzeczy dla dzieci - kupiłaś jedzenie dla siebie - zapłaciłaś rachunki - jeszcze dałaś radę coś odłożyć - o ciuchach nawet nie mówię bo to akurat rzecz, której nie trzeba często kupować. No chyba, że mówimy o sytuacji sprzed np 10 lat.
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Ale tu się cyrk robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#196 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Ja na wymarzony dom odkładałam 10 lat. Życzę autorce szczęścia, ale faktycznie powinna porozmawiać z chłopakiem na ten temat
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No bieda z nędzą, ale jak człowiek nie ma wyboru, to jakoś radzi. Ja nie odniosłam wrażenia, że ona opisuje jaka to jest oszczędna i ze się da. Wyraźnie napisała- mogła zapomnieć o urządzaniu po swojemu, jechałą po najniższych, koniecznych kosztach, mimo ze miała do ogarnięcia malutkie mieszkanko a nie dom na kredyt. Podejrzewam, że jakby miała inną możliwość, to by tak nie żyła. tez co innego, jak człowieka przyciśnie z przyczyn różnych, czasowo. Ale skazywać się na takie życie z własnej woli od startu, to raczej nieporozumienie i ona chyba właśnie przed tym ostrzega. No i niestety życiowa prawda: im mniejsze dziecko, tym mniejsze koszty. Koszty mania dziecka, rosną wraz z nim. I to lawinowo.
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisałam, że w obrębie 40km od działki jest 5 miast w tym 3 duże. Jedno jest 5km od działki, drugie 15 a to w którym obecnie TZ pracuje i ja studiuję jest od działki w odległości 20km. I jest to jedno z największych miast w Polsce. W związku z tym nie powinnam mieć problemów ze znalezieniem pracy. 2 duże samoobsługowe sklepy są do 600m, tak samo szkoła, przedszkole, kościół, apteka, bank, gmina, fryzjer, a nawet myjnia samochodowa ![]() Poza tym mój TZ załatwia formalności związane z założeniem firmy. Jeżeli interes wypali - a jestem niemal pewna, że tak się stanie to wiadomo, że Jego dochody wzrosną. Jeżeli chodzi o dom, to nie myślę o jakimś dużym itp tylko malutkim ok 100 m2. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
widzisz, piszesz ciut agresywnie, a mój post miał zaprzeczyć tezie, która się tu pojawia "że dziecko to sam koszty", na nic człowieka nie stać zauważ, że napisałam o kosztach miesięcznych, nie napisałam o ubrankach, zabawkach itp(tych co miesiąc się nie kupuje) żeby jeszcze się "pogrążyć i skłamać, bo przecież to niemożliwe, że dziecko rujnuje" napiszę, że kupuję tylko produkty fairtrad i eco |
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez uważam, że się da. W ciągu 5 dni jakie jestem w mieście to właśnie średnio wydaję ok 50zł. I jak mam tylko wolną chwile to jestem w stanie zrobić sobie obiad co najmniej 2x. I nie jem chleba z wodą. A nawet przez otsatnie 6mies byłam na tzw diecie i zdrowo się odżywiałam tj: mięso gotowane, warzywa gotowane, ryż, owsianka, jogurty naturalne, kasza itp itd. I starczyło! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#203 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i niekoniecznie się ciągnie od rodzicó 600 zł na miesiąc na same jedzenie i pampersy to mało?/no to skąd ta nagonka na autorkę wątku? ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- czytasz co napisałam? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Zależy od pracy,ja przez dwa lata w lato odkladalam 4tys zł miesięcznie bo pracowałam za granica. Ale i tak wyliczenia autorki dosyć ciekawe 😄
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
#205 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Konto usunięte
|
dziewczyny-robicie naloty na mnie, a nie czytacie co napisałam-wyraźnie podkreśliłam, że wymieniam te niezbędne opłaty, które się ponosi na dziecko i one nie są znowu tak straszne, żeby przyćmiewały całe życie...
ja mam dzieci rok po roku,więc druga córka-już ubrana-starsza...tak jestem złą matką...ubieram w lumie lub na wyprzedażach zastanówcie się czasem, zanim zaczniecie nalatywać |
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Konto usunięte
|
i dlatego nie lubię pisać na wizażu-cokolwiek się napisze okazuje się, że jesteś totalnym żebrakiem i kłamczuchem, a tu sama szlachta co wydaje na samo jedzenie 10 tyś, a Twój post jest wykrzywiony i połamany
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.