![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
Dot.: Stypendium socjalne - WĄTEK ZBIORCZY
Hej, to ja też poproszę o poradę, czy jeśli mój brat pracował cały poprzedni rok i nadal pracuje (umowa o pracę)i studiuje zaocznie, to czy jego dochód się wlicza do stypendium socjalnego? Pod koniec października się wyprowadza, co też w związku z tym? nadal jego dochód będzie wliczany.? w sumie to sytuacja ulegnie zmianie, nie wiem co z tym zrobić. pewnie ze bym wolała aby jego dochód się nie wliczał ale nie mam pojecia co dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Przyczajenie
|
stypendium socjalne- dochod uzyskany. Prosze o pomoc
Witam,
Złożyłam w tym roku papiery o stypendium socjalne. Dochody za rok 2014 mojego taty( mama nie pracowała w tamtym roku i nie pracuje w chwili obecnej) zostały uznane jako dochód utacony ponieważ moj tato we wrześniu tego roku zwolnił sie z tego zakładu. Zostały wzięte pod uwage moje dochody + ulga na dziecko jaka dostał moj tato na mnie w 2014 roku. Tato koncem wrzesnia tego roku podjął prace w zakładzie za granicą - jest to umowa o prace na czas określony do 20 grudnia 2015 roku. Tato wie na 100 % , ze ta umowa nie zostanie mu przedłużona. W listopadzie muszę przedstawić na uczelni drugi uzysk mojego taty. I właśnie nie wiem jak to bedzie liczone: Załóżmy , że moj tato za ten miesiąc dostanie 5 tysięcy. I te 5 tysięcy bedzie dzielone na 3 osoby ( moja rodzina) + dochod miesieczny jaki wyszedl w 2014 roku ? Jeśli tak to stypendium należec mi sie nie bedzie , a przeciez tato ma ta umowe tylko do 20 grudnia i co potem ?;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
BAN stały
|
Dot.: stypendium socjalne- dochod uzyskany. Prosze o pomoc
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Przyczajenie
|
Dot.: stypendium socjalne, alimenty a zmiana dochodu
A gdzie chodzisz na studia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo z datą, dlaczego akurat 20 grudnia, a nie np. gdzieś w styczniu?
![]() |
![]() |
#188 | |
BAN stały
|
Cytat:
Po 20 grudnia bo podobno tata autorki ma pracować do tego czasu więc jak już skończy pracę to autorka może złozyć wniosek z zaświadczeniem, że praca została zakończona więc dochód będzie liczony jako utracony. i tak, no zapomniałam napisać, jak w każdym poście dotyczącym stypendiów, że na każdej uczelni może być inaczej ale stypendia są przyznawane na niemal jednakowych warunkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Dochód a stypendium socjalne?
Czy przy ponownym ubieganiu się o stypendium socjalne do dochodu rocznego wliczana jest uzyskana kwota ze stypendium socjalnego z poprzedniego roku?
Proszę o pomoc... Edytowane przez femines Czas edycji: 2015-10-26 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Banana Fana Fo!
|
Dot.: Dochód a stypendium socjalne?
Nie.
![]() |
#191 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
na przekór do celu
|
Znajdź regulamin stypendialny na swojej uczelni i przeczytaj, tam powinno być wyjaśnione.
![]() |
![]() |
#193 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zniosłam dokument o ponowne przeliczenie dochodu, ponieważ moja mama straciła prace na początku października, dopisałam ze prosze aby brata wykreślono z wniosku bo jest samodzielny finansowo, nie wiem czy mam donieść może jego oświadczenie ze nie prowadzi gospodarstwa domowego z rodzicami i posiadał stały dochód w poprzednim jak i bieżącym roku. Co bys mi poradziła? Czy po prostu ta adnotacja do ponownego przeliczenia wystarczy? No i jeszcze jedno, on się wyprowadził ale nie wymeldował jeszcze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Przyczajenie
|
Tak, tak UŁ, ale czemu Pani z cosu mi go wliczyła jak liczyła mi dochód ? :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam jeszcze pytanie do Ciebie. Mój drugi brat w zeszłym roku pracował przez 4 miesiące na umowę o prace i w grudniu dostał wypowiedzenie. Natomiast w tym roku w maju znalazł prace i dostał umowę o pracę. Od grudnia do maja był zarejestrowany PUP. To co z jego dochodem? znasz może i na to pytanie odpowiedz? Byłam w cosie, poprzednia pani która wyliczała mi dochód, kazała wpisać mi go w dochód utracony. Wliczyła jedynie jego dochód netto za pierwszy miesiąc pracy w tym roku do dochodu. Natomiast inna pani wczoraj wliczyła jego dochód za poprzedni rok i ta pierwsza wypłatę z bieżącego roku. To on ma utracony dochód i uzyskany zarazem czy uzyskany? Kurcze troche to skomplikowane.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Przyczajenie
|
hej mam pytanie odnośnie własnie stypendium socjalnego ale na sggw, złożyłam wszystkie dokumenty, pani zaakceptowała, tylko problem jest w tym, że u wszystkich moich koleżanek z roku widnieje w ehmsie status o przyznaniu stypendium, a u mnie nie, byłam pytałam w dziekanacie pani powiedziała, że ona ma, że mi przyznano, ale ja jej mówię, że mam taką nietypową sytuację, bo łapie się na nie dopiero od listopada, bo wtedy podwyższają ten dochód na osobę w rodzinie, a za październik jeszcze się nie łapię, czy jest taka opcja że oni dopiero to przyznanie wprowadzą mi z opóźnieniem gdyż za pażdziernik nie mam go przyznanego? Teraz jeszcze przeczytałam że wypłaty za stypendia socjalne za październik i listopad będą wypłacane dzisiaj, weszłam na konto i nic nie mam. Czyli rozumiem, że ja dostanę jakby za listopad i grudzień w grudniu pieniądze? taką samą sytuację ma moja koleżanka, która w terminie nie dostarczyła wszystkich dokumentów i za październik już jej kwota przepadła, i ona tak samo w ehmsie nie ma żadnego powiadomienia, czy my po prostu będziemy z opóźnieniem rozpatrywane? Boje się że ta" ogarnięta " pani z dziekanatu spojrzała że przyznano mi stypendium rektora, ale wyraźnie zapytała czy złożyłam wszystkie dokumentu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pffe dajesz takie pewne rady, a sie mylisz. Wcale na wiekszosci uczelni nie jest tak jak piszesz. U mnie i brata dochod z poprzedniego roku liczy sie jako utracony jesli nie ma go sie w chwili skladania wniosku, czyli za rok 2014 wychodzi 0 zł (zalozmy ze tylko jedna osoba pracowala) Jesli sie ma jakiolwiek nowy dochod w chwili skladania wniosku, to jest liczony jako uzyskany, niewazne do kiedy umowa. Edytowane przez blaskskonca Czas edycji: 2015-11-05 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Praca na umowę o świadczenie usług a stypendium socjalne.
Witam. Może ktoś zna się na prawie?
Od października studiuję i w związku z moją trudną sytuacją materialną staram się o stypendium socjalne. Jak się dowiedziałam, będzie ono niskie ze względu na to, że w tamte wakacje zarówno ja, jak i moja mama pracowałyśmy na umowę o świadczenie usług i ten dochód będzie liczony, bo jak Pani w dziekanacie stwierdziła, cytuję "to jest umowa o dzieło. mimo że piszą o świadczenie usług, to jest umowa o dzieło. oni tak tylko piszą ". Przeczytałam w internecie, o umowie o świadczenie usług "Postanowienia takiej umowy należy wzorować na przepisach dotyczących umowy zlecenia." Zgodnie z art. 750 k.c. do umów o świadczenie usług stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu. i myślałam, że dochód będzie traktowany jako utracony. Zwłaszcza, że nawet w Zus-ie powiedziano mi, że byłam ubezpieczona z umowy zlecenie. No i jak to wszystko zrozumieć? Dochód powinien być utracony, czy nie? Gdyby był, to stypendium byłoby znacznie wyższe...
![]() |
#203 |
Rozeznanie
|
Dot.: Praca na umowę o świadczenie usług a stypendium socjalne.
to zalezy od uczelni, wszedzie jest inaczej.. u mnie mozna zlozyc "wniosek" o dochod utracony, jezeli pracowalo sie przez jakis okres czasu, np. miesiac czy dwa. z reguly jednak jest tak, ze stypendia socjalne nie odzwierciedlaja prawdziwego zapotrzebowania danej osoby, jak to sie stalo w twoim przypadku. ja na szczescie dostalam wyzsze socjalne, ale za to nie moge isc do pracy, bo wtedy w przyszlym roku stypendium bym nie dostala..
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że możesz złożyć taki wniosek. Poniewaz nie jest to zalezne od Ciebie. Ale jeśli tata płaciod dawna aliementy, moga uzasadnić odmowę w ten sposób, że jak wcześniej dawałaś rade to teraz tez możesz dac sobie radę. Zawsze istnieje opcja jednorazowej zapomogi, może to Tobie coś pomoże?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
Stypendium socjalne
Będę niestacjonarnie (zaocznie) studiować ,chcę złożyć wniosek o stypendium socjalne,bo nie zaprzeczę,że bardzo by mi się przydało. Mieszkam z rodzicami,ale od wrzesnia chce wynająć pokoj i znaleźć prace w miescie gdzie będę studiować. Czy w takim przypadku będę mogła ubiegać się jeszcze o socjalne? A jak tak to ktory adres wpisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Stypendium socjalne
Cytat:
Adres - ten, na który jesteś pewna że poczta do Ciebie dotrze, nikt jej nie wyrzuci itp. Adres w przypadku stypendium to tylko "zabezpieczenie" jakby trzeba było Cię powiadomić o czymś listownie, pieniądze i tak będą przychodzić na konto. Prawdopodobnie będziesz proszona o adres zamieszkania lub do korespondencji, wtedy możesz wybrać, który będzie dla Ciebie wygodniejszy, jeśli będą prosić o adres zameldowania to podasz adres rodziców.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-07-31 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]() ![]() Ja adres podawałam jednak zawsze domowy. Mieszkanie, w którym wynajmujesz pokój możesz szybko zmienić, a nawet jeśli zmienisz adres korespondencyjny w dokumentacji, to z dziekanatami/sekretariatami nigdy nic nie wiadomo ![]()
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#209 | |
BAN stały
|
Adres nie ma takiego znaczenia, żeby policzyli Cię bez rodziców do dochodu musiałabyś spełniać ustawowe wymogi bycia studentem samodzielnym finansowo:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
Hej!
Składam podanie o miejsce w akademiku i muszę podać średni miesięczny dochód na osobę za 2015... i nie wiem co muszę wliczyć do dochodu. Sytuacja wygląda tak: 1. Rodzice - jeden z rodziców pracuje zagranicą. W zeszłym roku do końca wakacji pracował w jednym miejscu w pewnym kraju, a od września zaczął pracę w innym miejscu i nowym kraju. Pobieraliśmy zasiłki z tego pierwszego kraju. Drugi rodzic nie pracuje. 2. Rodzeństwo - brat, w zeszłym roku jeszcze niepełnoletni, miał dochody z praktyki jako młodociany pracownik, oraz zlecenie w wakacje. 3. Ja. Również miałam stosunek pracy jako młodociany pracownik <do końca sierpnia>, później pracowałam na umowie zlecenia. Byłam już pełnoletnia. Z mojej perspektywy wygląda to tak, że do dochodu muszę wliczyć dochody rodzica z obu krajów + dochód mój i brata z praktyk <zawodówka>. Nie jestem znowu pewna, co się dzieje z dochodami z umów zleceń i z zasiłków z zagranicznych krajów. Ktoś coś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:12.