![]() |
#181 |
and cigarettes
|
Dot.: Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta
Konsekwentna bądź. Nie mów, że pracujesz w przedszkolu, bo to lekceważące, a w placówce nauczania przedszkolnego.
![]() Albo nawet: placówce nauczania wychowania przedszkolnego, bo przecież nauczasz wychowania przedszkolnego jako nauczyciel wychowania przedszkolnego. Nauczyciel wychowania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | ||
BAN stały
|
wymiękam
od kiedy to określenie przedszkolanka jest obraźliwe? Może kasjerka (od kasa) też? Może nie kasjerka ale menadżer/specjalista do spraw strategii finansowej? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-11-01 o 13:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A największą przedszkolną traumą było, jak stałam z koleżanką w kącie i się trochę wygłupiałyśmy. Mianowicie robiłyśmy kroczek czy dwa do przodu, gdy przedszkolanka nie patrzyła, a potem odskakiwałyśmy z powrotem. Nagle koleżanka zrobiła z trzy kroki i ledwo zdążyła odskoczyć, a tej ślepej babie coś się pomyliło i pozwoliła Ewie iść się bawić, a ja tam stałam sama do przyjścia matki. ![]()
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
A co jest lekceważącego w nazywaniu przedszkolanki przedszkolanką...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Przedszkolanka negatywnie...
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
SERIO?!
No ja jestem w nieustajacym szoku. I co to jest, ze tylko panie przedszkolanki sie burza na nazywanie ich przedszkolankami. Jakos nie zauwazylam, zeby ktokolwiek z calej reszty spoleczenstwa miala taki problem z ta nazwa. A przeciez, co nawet bylo widac w tym watku, cala reszta spoleczenstwa (tego normlanego, powiedzmy od razu) podkresla, ze docenia prace przedszkolanek. A one furt i furt ze sie je lekcewazy. 'Zadzwiajace
![]() |
#188 |
Konto usunięte
|
Ja mogę mieć wykształcenie wyższe z biologii, ale jak będę pracować na zmywaku, to znaczy, że jestem zmywarką. Tak jak przedszkolanka może mieć wykształcenie wyższe z pedagogiki czy czegoś takiego, ale jak pracuje jako przedszkolanka, to jest przedszkolanką, nie wiem co w tym dziwnego i obraźliwego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | ||
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
takasobie93 jak pójdę pracować na kasę z moim inżynierem to się obrażę, jak klienci będą mówić do mnie: pani, albo na ty; ma być: pani inżynier ;] Ale tak serio, już bez nabijania się, dla mnie osobiście wyrażenie "przedszkolanka" ma bardzo pozytywny wydźwięk ![]() Ja na przedszkolanki z mojego przedszkola z dzieciństwa mówię: te durne baby - to ma negatywny wydźwięk ![]() Więc nie ma co się obrażać za zwrot, który prawdopodobnie większość społeczeństwa uznaje za pozytywny/neutralny. ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- A urzędniczka to nie musi kończyć studiów? Teraz jest to wymóg konieczny. Kursy też muszą robić, więc... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Dobra, skoro dla niektórych osób używanie zwrotu "pani przedszkolanka" jest obrazliwe, będę unikać tego zwrotu. "Pani nauczycielka" może być? Czy lepiej "pani wychowawczyni"? Szkoda życia na bicie piany o pierdoły, za przeproszeniem.
Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2014-11-01 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Konto usunięte
|
Rany borskie, z tymi przedszkolankami to ja nie mogę. Właśnie dla mnie słowo przedszkolanka jest bardziej pozytywnie nacechowane niż słowo nauczycielka. Ta druga to tylko uczy i wychowuje, kojarzy mi się neutralnie, bo wielu nauczycieli w swoim życiu miałam, wielu też kiepskich, wielu nieudanych charakterologicznie. A przedszkolanka nie tylko nauczyła mnie pisać prosto, nie tylko nauczyła o porach roku i jak w końcu zawiązać tego cholernego buta, ale była też ukochaną panią, do której mogłam się przytulić, która wymyślała super zabawy, robiła nam teatr cieni (moje pierwsze zetknięcie z teatrem!), pocieszała jak płakałam, pogłaskała po głowie. Przedszkolanka to dla mnie słowo "cieplejsze" niż nauczycielka i nijak nie ujmujące przedszkolankom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
mi się przedszkolanka źle kojarzy bo pani janeczka kazała mi pić ciepłe mleko a potem ją obrzygałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
a ja nie chodziłam do przedszkola i pewnie dlatego nie jestem przystosowana społecznie
![]()
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
Jesteś dzikus!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#199 |
Konto usunięte
|
fefefe dzikus dzikus
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
U mnie było "jesteś u pani!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Naczelna Nastolatka
|
Tak na serio to ja nie wiedziałam że gdzieś słowo przedszkolanka jest obraźliwe. Obraźliwe to jest "biurwa"
![]() |
#202 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jestem w stanie sobie wyobrazić, że mając przez 4-10 godzin dziennie pod opieką 20 dzieciaków z których każde przynosi z domu inne nawyki i pomysły na życie mozna nie mieć siły na dyskusję z każdym dzieckiem z osobna zawsze i wszędzie i zabawianie kazdego malucha indywidualnie. ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- co ciekawe nieraz ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-11-01 o 15:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
znaczy piżmak
|
Nie widzę problemu w zwracaniu się do Anny per Ania, skoro nie lubi zdrobnienia Anka. Przecież nie będę mówić do niej specjalnie Anka, bo jedynie mnie to odpowiada, skoro jej to sprawia przykrość.
![]() Mnie bardzo pasuje słowo nauczyciel, a bardziej nawet wychowawca do tych pań, które pracują w przedszkolu, czy punkcie przedszkolnym. "Przedszkolanka" brzmi bardziej jak "przedszkolak" rodzaju żeńskiego. Ale co ja tam wiem, nie mam na razie ani dzieci, ani kontaktu z różnymi nauczycielami. ![]()
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I mam takie pytanie niezlosliwe. Jesli te panie sa same z grupa od rana do wieczora, to kiedy chodza siku?
![]() |
![]() |
#206 |
Konto usunięte
|
No ich praca, ale to nie znaczy że mają się zabiegać na śmierć. Jak wizażanka wyżej napisała - masz 20 dzieci przez 7-8 godzin. NIE DA się zrobić tak, żeby przez te wszystkie godziny każde jedno dziecko było zajęte. Nie da się zajmować wszystkimi dziećmi indywidualnie, no nie da się i już. I co innego, jak na dziecko się krzyczy, bije, szarpie, a co innego jak dostanie karę pt "idziesz do kąta bo uderzyłaś Kasię, mimo, że zwracałam ci uwagę"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze nie moze ich jakos dyscyplinowac ![]() A wlasnie. Jak to jest z godzinami pracy. Ja jeszcze pamietam, ze kiedys panie sie zmienialy i nie byla to dniowka po 7 czy 8 godzin, teraz moze jest inaczej. I serio serio nie ma nikogo, sama ta pani siedzi z dziecmi te iles tam godzin? Nikogo do pomocy przy obiedzie, przy ubieraniu, przy zabawach, nauce angielskiego, innych dodatkowych zajeciach? Jak to wyglada?
![]() |
![]() |
#208 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie ma opcji, by dzieci miały się bawić cały dzień wg własnego uznania. Gdyby to co piszesz miało miejsce to swiadczyłoby o słabej organizacji wewnątrz placówki a nie o tym, że dzieci są w zły sposób dyscyplinowane.
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie twierdzę, że każdym dzieckiem można zajmować się indywidualnie, ale nie powinno się olewać tego, że któreś ma więcej energii, inne potrzeby. Wspominałabym o wiele milej moje przedszkolanki, gdyby czasem usiadły obok i pogadały z dziećmi, również tymi kłopotliwymi, zamiast wymuszać ciszę i robić aferę o wzięcie do rąk sztućców za wcześniej. ![]()
![]() |
![]() |
#210 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jakos nie sadze, zeby tak to wygladalo ![]() nie uwazam tez, zeby (nawet nei do konca sprawiedliwe) poslanie dziecka do kata mialo komus wejsc na psychike do konca zycia ![]() to nei bicie/ponizanie - a dzieci sa rozne i czasem jakas kara jest potrzebna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.