Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-01, 13:24   #181
coffee
and cigarettes

Dot.: Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta

Cytat:
Napisane przez lipstick89 Pokaż wiadomość
nie obraźliwe. lekceważące
Konsekwentna bądź. Nie mów, że pracujesz w przedszkolu, bo to lekceważące, a w placówce nauczania przedszkolnego.
Albo nawet: placówce nauczania wychowania przedszkolnego, bo przecież nauczasz wychowania przedszkolnego jako nauczyciel wychowania przedszkolnego.
Nauczyciel wychowania.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:24   #182
Hultaj
BAN stały

wymiękam
od kiedy to określenie przedszkolanka jest obraźliwe?
Może kasjerka (od kasa) też? Może nie kasjerka ale menadżer/specjalista do spraw strategii finansowej?

Cytat:
często jesteśmy lepiej wykształcone niż wielce szanowne panie urzędniczki.
Cytat:
a ja z dwoma uczę dzieci świata. przynajmniej
są studia i studia, dla niektórych studia pedagogiczne/nauczycielskie nic nie znaczą.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2014-11-01 o 13:26
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:24   #183
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Tutaj się mylisz.Od strony psychicznej kara izolacji//odrzucenia to dla małego dziecka kara najbardziej dotkliwa i bolesna.Rozumiem sytuację,kiedy trzeba np. odzielić agresora,ale 'kąty' są naduzywane,stosowane a absurdalnych sytuacjach typu dziecko gada przy obiedzie,a po karze maluch zmuszany jest do przeprosin.

Dzieci tez mają uczucia,to nie małe bezrozumne zwierzątka,które kijem i marchewką trzeba wpasować w ramy. Po jednym stanie w kącie spłynie jak po kaczce i jeszcze się powydurnia w tym czasie,a inny będzie to przeżywał tygodniami.Wg mnie wychowanie nie polega na zmuszaniu dziecka do określonych zachowań,na wymuszeniu ich poprzez kary i nagrody.
Zgadzam się, poszczęściło się Twojemu dziecku, że ma fajne przedszkole. Taka prawda, że kary są często za absurdalne rzeczy. W moim przedszkolu była durna zasada, że gdy dzieci wchodziły do łazienki myć zęby, musiała być kompletna cisza, ani słowem nie można było pisnąć. Powiedziałam ,,dziękuję'' chłopakowi, który nakładał mi pastę i musiałam iść na koniec kolejki, chyba nawet raz nie pozwolili mi umyć zębów.
A największą przedszkolną traumą było, jak stałam z koleżanką w kącie i się trochę wygłupiałyśmy. Mianowicie robiłyśmy kroczek czy dwa do przodu, gdy przedszkolanka nie patrzyła, a potem odskakiwałyśmy z powrotem. Nagle koleżanka zrobiła z trzy kroki i ledwo zdążyła odskoczyć, a tej ślepej babie coś się pomyliło i pozwoliła Ewie iść się bawić, a ja tam stałam sama do przyjścia matki. Nie wiem, za co stałyśmy, ale z pewnością nie włożyłam nikomu śmietnika na głowę.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:26   #184
201605161006
Konto usunięte

A co jest lekceważącego w nazywaniu przedszkolanki przedszkolanką...?
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:30   #185
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Taka prawda, że kary są często za absurdalne rzeczy. W moim przedszkolu była durna zasada, że gdy dzieci wchodziły do łazienki myć zęby, musiała być kompletna cisza, ani słowem nie można było pisnąć. Powiedziałam ,,dziękuję'' chłopakowi, który nakładał mi pastę i musiałam iść na koniec kolejki, chyba nawet raz nie pozwolili mi umyć zębów.
swirów nie brak nigdzie ale nie popadajmy w skrajność, że postawienie dziecka do kąta to od razu life is so brutal

Cytat:
A największą przedszkolną traumą było, jak stałam z koleżanką w kącie i się trochę wygłupiałyśmy. Mianowicie robiłyśmy kroczek czy dwa do przodu, gdy przedszkolanka nie patrzyła, a potem odskakiwałyśmy z powrotem.
no nie bardzo o to chyba chodziło jak dziecko w kącie bawi się dalej w najlepsze z drugim oseskiem zamiast się uspokoić bo po tam polazło
Stary 2014-11-01, 13:30   #186
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
tylko weź pod uwagę fakt, że słowo "przedszkolanka" jest nacechowane negatywnie - jako nauczyciel gorszej kategorii. i tak wiele osób uważa. nie obrażam się, tylko wyjaśniam swój pogląd w tej kwestii.
Boże...
Przedszkolanka negatywnie...

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:30   #187
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

nie obraźliwe. lekceważące
SERIO?!

No ja jestem w nieustajacym szoku.
I co to jest, ze tylko panie przedszkolanki sie burza na nazywanie ich przedszkolankami. Jakos nie zauwazylam, zeby ktokolwiek z calej reszty spoleczenstwa miala taki problem z ta nazwa. A przeciez, co nawet bylo widac w tym watku, cala reszta spoleczenstwa (tego normlanego, powiedzmy od razu) podkresla, ze docenia prace przedszkolanek.
A one furt i furt ze sie je lekcewazy.
'Zadzwiajace

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-01, 13:32   #188
201605161006
Konto usunięte

Ja mogę mieć wykształcenie wyższe z biologii, ale jak będę pracować na zmywaku, to znaczy, że jestem zmywarką. Tak jak przedszkolanka może mieć wykształcenie wyższe z pedagogiki czy czegoś takiego, ale jak pracuje jako przedszkolanka, to jest przedszkolanką, nie wiem co w tym dziwnego i obraźliwego...
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:36   #189
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
gratuluję.
a ja z dwoma uczę dzieci świata. przynajmniej robię coś ważnego w swoim życiu
Cytat:
a po co ta złośliwość??
bo co, bo nauczyciel w przedszkolu jest gorszy? mam ukończone studia, dwie specjalności i mówię o sobie i o innych koleżankach po fachu "nauczyciel". często jesteśmy lepiej wykształcone niż wielce szanowne panie urzędniczki.
Pogrubione- wymagasz szacunku dla swojego zawodu i jednocześnie nie okazujesz go innym. Brawo

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:41   #190
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ja mogę mieć wykształcenie wyższe z biologii, ale jak będę pracować na zmywaku, to znaczy, że jestem zmywarką. Tak jak przedszkolanka może mieć wykształcenie wyższe z pedagogiki czy czegoś takiego, ale jak pracuje jako przedszkolanka, to jest przedszkolanką, nie wiem co w tym dziwnego i obraźliwego...
Zwłaszcza, że przedszkolanka musi mieć ukończone jakieś studia pedagogiczne?
takasobie93 jak pójdę pracować na kasę z moim inżynierem to się obrażę, jak klienci będą mówić do mnie: pani, albo na ty; ma być: pani inżynier ;]

Ale tak serio, już bez nabijania się, dla mnie osobiście wyrażenie "przedszkolanka" ma bardzo pozytywny wydźwięk I dla osób, które znam też, także bez spiny.

Ja na przedszkolanki z mojego przedszkola z dzieciństwa mówię: te durne baby - to ma negatywny wydźwięk
Więc nie ma co się obrażać za zwrot, który prawdopodobnie większość społeczeństwa uznaje za pozytywny/neutralny.

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
a po co ta złośliwość??
bo co, bo nauczyciel w przedszkolu jest gorszy? mam ukończone studia, dwie specjalności i mówię o sobie i o innych koleżankach po fachu "nauczyciel". często jesteśmy lepiej wykształcone niż wielce szanowne panie urzędniczki.
A urzędniczka to nie musi kończyć studiów? Teraz jest to wymóg konieczny. Kursy też muszą robić, więc...
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:43   #191
Hvid
Zakorzenienie

Dobra, skoro dla niektórych osób używanie zwrotu "pani przedszkolanka" jest obrazliwe, będę unikać tego zwrotu. "Pani nauczycielka" może być? Czy lepiej "pani wychowawczyni"? Szkoda życia na bicie piany o pierdoły, za przeproszeniem.

Edytowane przez Hvid
Czas edycji: 2014-11-01 o 13:45
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 14:53   #192
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
swirów nie brak nigdzie ale nie popadajmy w skrajność, że postawienie dziecka do kąta to od razu life is so brutal

no nie bardzo o to chyba chodziło jak dziecko w kącie bawi się dalej w najlepsze z drugim oseskiem zamiast się uspokoić bo po tam polazło
Nie mówię, że postawienie w kącie to brutalna kara, ale moim zdaniem dobra tylko wtedy, gdy chwilowo rozdzielasz dzieciaki, które mogą być groźne dla otoczenia. Nie uważam, żeby posyłanie dziecka do kąta, bo jest rozbudzone czy gadatliwe miało jakikolwiek sens - po to jest przedszkolanka, żeby dać dziecku zajęcie, a nie jeszcze bardziej je znudzić. Dzieci mają różne temperamenty, oczywiście fajnie by było, gdyby wszystkie siedziały cicho jak myszki i grzecznie lepiły Plastusie, a pani w spokoju mogłaby pić kawkę, ale niestety tak nie jest i zamiast stawiać w kącie i wymyślać inne bzdury, lepiej byłoby tak organizować zajęcia, żeby mniej okrzesane dzieciaki się wyżyły bez szkody dla nikogo.

Stary 2014-11-01, 15:00   #193
201604191001
Konto usunięte

Rany borskie, z tymi przedszkolankami to ja nie mogę. Właśnie dla mnie słowo przedszkolanka jest bardziej pozytywnie nacechowane niż słowo nauczycielka. Ta druga to tylko uczy i wychowuje, kojarzy mi się neutralnie, bo wielu nauczycieli w swoim życiu miałam, wielu też kiepskich, wielu nieudanych charakterologicznie. A przedszkolanka nie tylko nauczyła mnie pisać prosto, nie tylko nauczyła o porach roku i jak w końcu zawiązać tego cholernego buta, ale była też ukochaną panią, do której mogłam się przytulić, która wymyślała super zabawy, robiła nam teatr cieni (moje pierwsze zetknięcie z teatrem!), pocieszała jak płakałam, pogłaskała po głowie. Przedszkolanka to dla mnie słowo "cieplejsze" niż nauczycielka i nijak nie ujmujące przedszkolankom.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 15:01   #194
201604181004
Konto usunięte

mi się przedszkolanka źle kojarzy bo pani janeczka kazała mi pić ciepłe mleko a potem ją obrzygałam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 15:02   #195
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
mi się przedszkolanka źle kojarzy bo pani janeczka kazała mi pić ciepłe mleko a potem ją obrzygałam
Mi pani Olga wciskała zupę mleczną i też rzygałam i raz się posikałam z jej winy. Ale pani Kasia? Ela? Cudowne kobiety, mamy zastępcze.
Stary 2014-11-01, 15:06   #196
WhiteCherry
Zakorzenienie

a ja nie chodziłam do przedszkola i pewnie dlatego nie jestem przystosowana społecznie
Stary 2014-11-01, 15:07   #197
201604191001
Konto usunięte

Jesteś dzikus!
Stary 2014-11-01, 15:07   #198
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Jesteś dzikus!
powiem pani i pójdziesz do kąta
Stary 2014-11-01, 15:08   #199
201604181004
Konto usunięte

fefefe dzikus dzikus
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-01, 15:09   #200
201604191001
Konto usunięte

U mnie było "jesteś u pani! ". Była też wersja "jesteś u mojej mamy" stworzona przez koleżankę skarżypytę.
Stary 2014-11-01, 15:13   #201
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tak na serio to ja nie wiedziałam że gdzieś słowo przedszkolanka jest obraźliwe. Obraźliwe to jest "biurwa"
Stary 2014-11-01, 15:22   #202
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Tak na serio to ja nie wiedziałam że gdzieś słowo przedszkolanka jest obraźliwe. Obraźliwe to jest "biurwa"
Ja wiedziałam. Ale to jak pisałam, najczęściej były to lasencje świeżutko po studiach, "panie magister" i przekonane o swojej za☠☠☠istej wiedzy i za☠☠☠istej za☠☠☠istości. Starsze jakoś miały wywalone na to.
Stary 2014-11-01, 15:26   #203
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Nie mówię, że postawienie w kącie to brutalna kara, ale moim zdaniem dobra tylko wtedy, gdy chwilowo rozdzielasz dzieciaki, które mogą być groźne dla otoczenia. Nie uważam, żeby posyłanie dziecka do kąta, bo jest rozbudzone czy gadatliwe miało jakikolwiek sens - po to jest przedszkolanka, żeby dać dziecku zajęcie, a nie jeszcze bardziej je znudzić. Dzieci mają różne temperamenty, oczywiście fajnie by było, gdyby wszystkie siedziały cicho jak myszki i grzecznie lepiły Plastusie, a pani w spokoju mogłaby pić kawkę, ale niestety tak nie jest i zamiast stawiać w kącie i wymyślać inne bzdury, lepiej byłoby tak organizować zajęcia, żeby mniej okrzesane dzieciaki się wyżyły bez szkody dla nikogo.
zawsze te skrajności, jak ktoś nie robi tego co ty (w sensie co ja) to od razu kawka.

Jestem w stanie sobie wyobrazić, że mając przez 4-10 godzin dziennie pod opieką 20 dzieciaków z których każde przynosi z domu inne nawyki i pomysły na życie mozna nie mieć siły na dyskusję z każdym dzieckiem z osobna zawsze i wszędzie i zabawianie kazdego malucha indywidualnie.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

co ciekawe nieraz rodzice są wymordowani własnymi dziećmi (pracą, obowiązkami i jeszcze dziećmi na dokładkę) i im wolno, mając 1-3kę maluchów, i nie udają, że rozpisują dziecku dzionek co do minuty, żeby każa sekundka byla ''rozwijająca'' i broń Boże bajka w tv, ale przedszkolanka to nadczłowiek oczywiście.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2014-11-01 o 15:28

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-01, 15:39   #204
ondatrazibethicus
znaczy piżmak

Nie widzę problemu w zwracaniu się do Anny per Ania, skoro nie lubi zdrobnienia Anka. Przecież nie będę mówić do niej specjalnie Anka, bo jedynie mnie to odpowiada, skoro jej to sprawia przykrość.
Mnie bardzo pasuje słowo nauczyciel, a bardziej nawet wychowawca do tych pań, które pracują w przedszkolu, czy punkcie przedszkolnym. "Przedszkolanka" brzmi bardziej jak "przedszkolak" rodzaju żeńskiego. Ale co ja tam wiem, nie mam na razie ani dzieci, ani kontaktu z różnymi nauczycielami.

b.
ondatrazibethicus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 15:42   #205
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR]co ciekawe nieraz rodzice są wymordowani własnymi dziećmi (pracą, obowiązkami i jeszcze dziećmi na dokładkę) i im wolno, mając 1-3kę maluchów, i nie udają, że rozpisują dziecku dzionek co do minuty, żeby każa sekundka byla ''rozwijająca'' i broń Boże bajka w tv, ale przedszkolanka to nadczłowiek oczywiście.
No bez jaj, to jej praca, po godzinach moze byc wymeczona jak kazdy i swoim dzieciom moze zapodac bajke

I mam takie pytanie niezlosliwe. Jesli te panie sa same z grupa od rana do wieczora, to kiedy chodza siku?

Stary 2014-11-01, 16:48   #206
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No ich praca, ale to nie znaczy że mają się zabiegać na śmierć. Jak wizażanka wyżej napisała - masz 20 dzieci przez 7-8 godzin. NIE DA się zrobić tak, żeby przez te wszystkie godziny każde jedno dziecko było zajęte. Nie da się zajmować wszystkimi dziećmi indywidualnie, no nie da się i już. I co innego, jak na dziecko się krzyczy, bije, szarpie, a co innego jak dostanie karę pt "idziesz do kąta bo uderzyłaś Kasię, mimo, że zwracałam ci uwagę"
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 17:49   #207
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No ich praca, ale to nie znaczy że mają się zabiegać na śmierć. Jak wizażanka wyżej napisała - masz 20 dzieci przez 7-8 godzin. NIE DA się zrobić tak, żeby przez te wszystkie godziny każde jedno dziecko było zajęte. Nie da się zajmować wszystkimi dziećmi indywidualnie, no nie da się i już. I co innego, jak na dziecko się krzyczy, bije, szarpie, a co innego jak dostanie karę pt "idziesz do kąta bo uderzyłaś Kasię, mimo, że zwracałam ci uwagę"
Ja nigdzie nie pisalam, ze przedszkolanka musi sie zabiegac na smierc
Ze nie moze ich jakos dyscyplinowac

A wlasnie. Jak to jest z godzinami pracy. Ja jeszcze pamietam, ze kiedys panie sie zmienialy i nie byla to dniowka po 7 czy 8 godzin, teraz moze jest inaczej.
I serio serio nie ma nikogo, sama ta pani siedzi z dziecmi te iles tam godzin? Nikogo do pomocy przy obiedzie, przy ubieraniu, przy zabawach, nauce angielskiego, innych dodatkowych zajeciach? Jak to wyglada?

Stary 2014-11-01, 17:53   #208
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Z tym, że dzień w przedszkolu ma swój tryb i o okreslonych godzinach odbywają się określone zajęcia.
Nie ma opcji, by dzieci miały się bawić cały dzień wg własnego uznania.
Gdyby to co piszesz miało miejsce to swiadczyłoby o słabej organizacji wewnątrz placówki a nie o tym, że dzieci są w zły sposób dyscyplinowane.
Stary 2014-11-01, 18:47   #209
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
zawsze te skrajności, jak ktoś nie robi tego co ty (w sensie co ja) to od razu kawka.

Jestem w stanie sobie wyobrazić, że mając przez 4-10 godzin dziennie pod opieką 20 dzieciaków z których każde przynosi z domu inne nawyki i pomysły na życie mozna nie mieć siły na dyskusję z każdym dzieckiem z osobna zawsze i wszędzie i zabawianie kazdego malucha indywidualnie.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

co ciekawe nieraz rodzice są wymordowani własnymi dziećmi (pracą, obowiązkami i jeszcze dziećmi na dokładkę) i im wolno, mając 1-3kę maluchów, i nie udają, że rozpisują dziecku dzionek co do minuty, żeby każa sekundka byla ''rozwijająca'' i broń Boże bajka w tv, ale przedszkolanka to nadczłowiek oczywiście.
Pisząc o kawce nie miałam nic złego na myśli - każdemu należy się chwila luzu, ale nie po to przychodzi się do pracy, żeby odbębnić kilka godzin i mieć pretensje, że ktoś Ci truje dupę.
Nie twierdzę, że każdym dzieckiem można zajmować się indywidualnie, ale nie powinno się olewać tego, że któreś ma więcej energii, inne potrzeby. Wspominałabym o wiele milej moje przedszkolanki, gdyby czasem usiadły obok i pogadały z dziećmi, również tymi kłopotliwymi, zamiast wymuszać ciszę i robić aferę o wzięcie do rąk sztućców za wcześniej.

Stary 2014-11-01, 20:07   #210
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
a mnie dziwi, ze neiktorzy zakladaja , ze kare stania w kacie w przedszkolu to dostaje sie za byle przewinienie i to jeszcze niemal codziennie, a do tego przedszkolanka (ja tez nic obrazliwego w tym slowie nei widze) po rpostu karze dziecku isc do kata i nic mu nie tlumaczy ani z nim nie rozmawia

jakos nie sadze, zeby tak to wygladalo

nie uwazam tez, zeby (nawet nei do konca sprawiedliwe) poslanie dziecka do kata mialo komus wejsc na psychike do konca zycia
to nei bicie/ponizanie - a dzieci sa rozne i czasem jakas kara jest potrzebna
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości